Israël volgt waarschuwing Powell niet op

De Palestijnen weigeren overleg te voeren met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell, als hij geen ontmoeting heeft met Arafat. Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Erekat laten weten. Powell liet weten dat hij nog geen plannen heeft om met Arafat te praten.

De Palestijnse onderhandelaar zei verder dat de Palestijnen geen enkel contact meer hebben met Arafat. Ook een nieuw verzoek van de Palestijnen om Arafat te ontmoeten in Ramallah is door de Israëlische regering vanochtend naar de prullemand verwezen. "Onze leider is nu echt helemaal van de buitenwereld afgesloten," aldus Erekat.

Waarschuwing
Aan de vooravond van zijn bezoek aan het Midden-Oosten waarschuwt Powell Israël. Het land moet zijn strijdkrachten zo snel mogelijk terugtrekken uit de Palestijnse gebieden. De aftocht moet meteen beginnen en niet pas over een paar dagen.

Hij houdt er rekening mee dat Israël de dagen voor zijn bezoek zal gebruiken om nog verder door te dringen in Palestijnse dorpen en steden. Overigens lijkt de Amerikaanse regering verdeeld over de manier waarop Israël moet worden aangepakt.

Terwijl Powell vindt dat het offensief tegen de Palestijnen meteen moet stoppen, toonde een woordvoerder van het Witte Huis er begrip voor dat de Israëlische operatie niet van de ene op de andere dag kan worden beëindigd. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres verklaarde in een interview met de Franse krant Le Figaro dat de Israëlische belegering nog een "week of twee, drie" zou duren.

Geweld
Dat Israël zich niets aantrekt van de Amerikaanse waarschuwingen bleek vanochtend. Israëlische troepen trokken ten zuiden van Jenin verder Palestijns gebied in. Daarbij kreeg de infanterie steun van tientallen tanks. Bij een bestorming van een Palestijns huis in Jenin kwamen drie Israëlische militairen om het leven.

Bij diverse gevechten op de Westoever zijn volgens de Israëlische krant Ha'aretz in de afgelopen 24 uur 35 palestijnen gedood. Vijftien van hen vonden de dood in Nablus, minimaal tien in Jenin. Onder hen zou
een lid van de Hamas-beweging zijn die betrokken was bij de bomaanslag vorige week in Netanya waarbij 26 mensen om het leven kwamen.

De Palestijnse terroristische organisatie Hezbollah heeft Israël vrijdagavond met zes raketten en mortiervuur bestookt vanuit Libanon. Niemand raakte gewond bij de aanvallen op Israëlische legerposten in het Libanees-Israëlische grensgebied. Israël beantwoordde de aanval met artillerievuur en raketten vanuit helikopters.

Bush over Arafat
President Bush heeft zich opnieuw zeer kritisch uitgelaten over de Palestijnse leider Arafat. In een interview met een Britse televisiezender zei hij dat Arafat de Palestijnen in de steek heeft gelaten. Hij is geen goed leider, hij verdient ons vertrouwen niet, aldus Bush.

De president zei dat Arafat het afgelopen jaar niets heeft gepresteerd. Als het er op aankomt durft hij geen afspraken te maken over een staakt-het-vuren. Bush wilde niet zover gaan om de Palestijnen ertoe op te roepen een andere leider te kiezen.

Zinni in gesprek met Arafat
De Amerikaanse gezant Zinni en de Palestijnse leider Arafat hebben vrijdagavond afspraken gemaakt over verdere Amerikaans-Palestijnse ontmoetingen. De twee spraken elkaar ongeveer negentig minuten lang in Arafats hoofdkwartier, dat door het Israëlische leger is omsingeld. De toekomstige ontmoetingen zijn nu weer onzeker na de waarschuwing van de Palestijnen en de weigering van Powell om Arafat te ontmoeten.