Fortuyn hekkensluiter op kieslijst

De Lijst-Pim Fortuyn heeft een 15e plaats op de kieslijst weten te bemachtigen. Alle nieuwe en bestaande partijen die meedoen in alle districten hebben een plaats voor Fortuyn gekregen. Fortuyn's oude partij, Leefbaar Nederland, staat op de 14e plek.

In totaal zijn er zeventien politieke partijen die straks mee willen doen met de Tweede Kamer-verkiezingen. Dit is gisteren door de kiesraad naar buiten gebracht.

Hiervan hebben vijftien partijen een kandidatenlijst in alle 19 districten ingeleverd. Twee nieuwkomers, de Vrouwvriendelijke Interactie en de Republikeinse Volkspartij, hebben besloten om slechts in respectievelijk twee en één district mee te doen.

De eerste plek gaat naar de PvdA omdat die bij de vorige verkiezingen de meeste stemmen binnenhaalde. De tweede plek is voor de VVD gevolgd door CDA en D'66. Plek 5 is voor GroenLinks daarachter komen SP en de SGP. Omdat ChristenUnie (voormalig GPV en RPF) ook voor het eerst meedoet moesten ook zij loten voor een plek, het werd de 12e.

Ook de Verenigde Senioren Partij, de Nieuwe Middenpartij, de Partij van de Toekomst, de Vrije Indische Partij & OuderenUnie, en Duurzaam Nederland hebben een plaats weten te bemachtigen.