Taliban Lindh vernederd voor bekentenis

The-Silence had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 'American Taleban', John Walker Lindh is mishandeld, vernederd en onder druk gezet om een bekentenis los te krijgen. Dat zegt zijn verdediging in de rechtzaak die tegen hem loopt in de Amerikaanse staat Virginia. De 21-jarige Lindh legde vorig jaar tegenover de FBI een belastende verklaring af over zijn deelname aan Al-Qaeda, het terreurnetwerk van Osama bin Laden. De foto is als 'souvenir' gemaakt door militairen tijdens zijn detentie in 'Camp Rhino' bij Kandahar.

Lindh werd na de opstand in een fort bij Mazar-i-Sharif gevangen genomen door Amerikaanse troepen. Volgens de aanklagers valt het wel mee, ze zeggen dat Lindh na zijn arrestatie aanvankelijk werd behandeld als een "potentieel levensgevaarlijke terrorist". In Camp Rhino zou hij slechts twee uur naakt in bedwang zijn gehouden, waarna hij water en warme kleding kreeg. Pas twee dagen later zou hij van zijn stretcher zijn gehaald. Lindh verbleef zeven dagen in een container voordat hij naar een cel in de VS werd overgeplaatst.

Volgens de verdediging is het bewijs tegen Lindh flinterdun en bovendien alleen gebaseerd op zijn eigen 'bekentenis'. Lindh zou nooit hebben deelgenomen aan een samenzwering om Amerikanen te doden, zoals de aanklagers beweren. Zijn advocaten voeren aan dat Lindh geen sinistere bedoelingen had toen hij zich na bekering tot de islam aansloot bij de fundamentalistische Taliban. De Amerikaan hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.