Leefbaar Rotterdam de grootste partij UPDATE

Fortuyn heeft Rotterdam versteld doen staan met een enorme verkiezingswinst. Met maar liefst 17 zetels is Leefbaar Rotterdam in één klap de grootste partij van de havenstad geworden.

De andere politieke partijen hebben onthutst gereageerd op deze verkiezingswinst. De PvdA, al sinds mensenheugenis de grootste partij daar, zakte van 15 naar 11 zetels. De VVD werd zelfs gehalveerd. De SP werd bijna weggevaagd en zakte van 4 naar 1.

Oud-burgemeester van Rotterdam, Bram Peper, reageerde ontsteld: Hij zei wel een grote winst van Fortuyn te hebben verwacht, maar echt niet zo een enorme winst. Zeker niet omdat er 5% meer mensen in Rotterdam hebben gestemd dan vorige keer. "Fortuyn is in het gat gesprongen dat de andere partijen de afgelopen jaren hebben laten ontstaan", aldus Peper.

Vooraf hadden de andere partijen aangekondigd niet met Fortuyn te willen onderhandelen. Dat blijkt nu bijna niet meer nodig, met nog 6 zetels erbij zou Fortuyn een meerderheid hebben.

Vrees

De PvdA in Rotterdam heeft in een eerste reactie laten weten dat de bal nu bij Fortuyn ligt. In principe willen we niet met een haatzaaier in de raad, aldus lijsttrekker Els Kuiper.

Minister Pronk vreest met vreze voor Rotterdam. Vooral de onervarenheid van Leefbaar Rotterdam baart hem zorgen. Hij hoopt dat deze belangrijke miljardenstad bestuurbaar blijft.

Fortuyn zelf zei beduusd te zijn van zo een grote winst. ''De kiezer heeft ons een enorm mandaat gegeven, en daar zullen we voor gaan'', aldus Fortuyn.