Geterroriseerde stad even spookstad
De inwoners van de Belgische stad Sambreville zijn de criminaliteit meer dan beu. Het stadje was vanmorgen een spookstad. Uit protest tegen de toenemende gewelddaden en berovingen sloten deze voormiddag alle winkels, horecazaken en scholen uit het stadje een tijd lang de deuren. De inwoners trokken massaal voor een protestmanifestatie naar het marktplein. Sambreville, een stad met zo’n 35.000 inwoners in Wallonië, heeft meer dan genoeg van de criminele bendes.
De inwoners stonden vandaag broederlijk naast elkaar op het marktplein actie te voeren. De laatste tijd dringen uiterst geweldadige bendes woningen, winkels en horecazaken binnen en roven inboedel, geld en wagens mee. De meeste slachtoffers houden er een trauma voor het leven aan over.
Bij een elektrohandelaar, kwamen ze de afgelopen drie jaar vijf keer binnen. Apotheken worden met de regelmaat van de klok overvallen. Een restaurant dat in cowboy-stijl was ingericht werd al enkele uren na de opening in gepaste ‘far west’-stijl, met riot guns en Kalashnikovs, overvallen. Terwijl de politie onderweg was, werd 5 kilometer verderop een ander restaurant op dezelfde, uiterst brutale manier overvallen.
Niet alleen handelaars zijn slachtoffer, zowat elke nacht worden inwoners (inclusief) kinderen brutaal uit hun bed gelicht door homejackers in hun zoektocht naar sleutels van dure wagens en geld.
De burgemeester van het stadje is solidair met z’n burgers en staat als één blok achter het protest. De burgemeester geeft in een interview voor het tv-journaal toe dat men de zaak niet meer in de hand heeft. Hij legt de schuld bij het nul-tolerantiebeleid van de naburige steden Namen en Charleroi. Daar wordt de criminaliteit met harde hand aangepakt en zijn de politiepatrouilles gevoelig opgedreven. De burgemeester zegt dat door het nul-tolerantiebeleid het hele probleem zich verschuift naar de naburige gemeenten. Zelf weet hij ook niet meer hoe hij z’n burgers nog moet beschermen. Justitie volgt niet, zegt de burgemeester, en de politie heeft niet genoeg middelen en niet de juiste opleiding om de daders te pakken.
Voor de inwoners is de maat vol. Volgens sommigen onder hen wordt een gevangenisstraf door sommige daders gezien als een verdienste, niet als een straf. Ook op de politie rekenen ze al lang niet meer. Als justitie niet meer middelen inzet dreigen ze binnenkort met een protestmars de Belgische hoofdstad Brussel te blokeren.