Positie minister Pronk onder vuur

De Tweede Kamer fractie van de VVD vindt dat minister Pronk van Milieu moet opstappen. PvdA-minister Jan Pronk is vanaf het begin niet voor de bombardementen op Afghanistan geweest. Dat heeft hij vrijdag gezegd in tv-programma Barend & Van Dorp. Minister Pronk vond direct na de aanslagen op 11 september al dat het humanitair rampzalig zou zijn als Afghanistan zou worden aangevallen.

Met zijn afwijzing van de bombardementen neemt Pronk afstand van het kabinet, dat de Amerikaanse acties in Afghanistan wél steunt. VVD-Kamerlid Weisglas noemt het 'onvoorstelbaar' dat een minister tegen een zo zwaarwegend kabinetsbesluit kan zijn, maar wel gewoon blijft zitten. De liberaal vindt het ook kwalijk dat Pronk zijn bezwaren in de publiciteit heeft gebracht. 'Ministers met een afwijkend standpunt horen zich te schikken en te zwijgen als het kabinet een besluit heeft genomen', aldus Weisglas.

GroenLinks, dat vorige week de steun voor de bombardementen opschortte, is juist blij met de uitspraken van Pronk. Wel vindt de partij dat de bewindsman zich moet afvragen of hij nog geloofwaardig is in een kabinet dat de bombardementen voluit steunt. D'66 en het CDA begrijpen ook weinig van de afwijzende houding die Pronk nu ten toon spreidt, terwijl hij wel deelneemt aan een kabinet dat de bombardementen steunt.