Milosevic klaagt over mensenrechten
Binnen tien dagen moet de Nederlandse regering volgens de raadsman van Slobodan Milosevic een "werkbare oplossing vinden" zodat de vroegere president van Joegoslavië zich in Nederland kan verzetten tegen zijn arrestatie in opdracht van het Joegoslavië-Tribunaal.
De Nederlandse advocaat N. Steijnen heeft premier Kok namens zijn cliënt Slobodan Milosevic dat ultimatum gesteld. Als de regering geen gehoor aan aan dit ultimatum geeft, zal Steijnen direct "juridische actie" ondernemen. Dat schrijft hij in een brief aan premier Kok. De brief is gedateerd op 29 oktober. Het ultimatum loopt dus morgen af.
Steijnen zal als niet aan zijn eisen wordt voldaan opnieuw een kort geding tegen de Nederlandse Staat aanspannen. Ook kondigt hij aan de "geschonden rechten van Milosevic" bij Europese instanties te gaan aankaarten. "Bijzonderheden wil ik daar nu nog niet over geven", zegt Steijnen.
De advocaat klaagt in de brief aan Kok verder over de tegenwerking die hij van het tribunaal krijgt tijdens zijn bezoeken aan Milosevic in de gevangenis in Scheveningen. "Ik kreeg maar erg beperkt de tijd om direct met mijn cliënt te praten, namelijk 45 minuten", schrijft Steijnen over zijn laatste bezoek op 25 oktober. "De autoriteiten van het tribunaal stellen dat mijn toegang tot Milosevic niet als een recht maar als een gunst moet worden gezien. Ze verboden me om papieren en documenten uit te wisselen. Kunt u me vertellen hoe het mogelijk is om een goede verdediging te voeren als de advocaat en zijn cliënt wordt verboden om documenten uit te wisselen?"
Ook deze beperkingen zijn in de ogen van Steijnen een schending van de rechten van de mens. En die schendingen vinden plaats op Nederlands grondgebied. Nederland staat die toe. En daarom is de Nederlandse regering ook verantwoordelijk voor de schendingen.