Piet Paulusma rekent op strenge winter

heerlijkheid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De kans op een koude of strenge winter is groot. De huidige luchtdrukontwikkeling bevordert de opbouw van een reservoir van koude lucht boven Noordoost-Europa. Volgens weerman Piet Paulusma komt er in de wintermaanden een flinke portie koude lucht onze kant op.
Een natte september en een warme oktober kunnen volgens de weerman de voorbode zijn van een koude tot strenge winter. Paulusma wijst daarbij op vergelijkbare situaties in het verleden. Zo werden de natte septembermaanden in combinatie met warme oktobermaanden van 1968, 1878, 1984 en 1995 gevolgd door een koude winter. "Fan de tsien kâlde winters binne der seis foarôf gongen troch in wiete septimber en in waarme oktober", aldus Paulusma. De kans op een strenge winter wordt groter als ook november warm uitpakt.
Het hogedrukgebied dat nu al geruime tijd boven Frankrijk en Groot Brittannië ligt heeft volgens de weerman uit Herbayum de neiging op te schuiven naar het Noorden van Europa, zodat de koude oostenwind vrij spel krijgt. "We komme seker twa perioades op redens", zegt hij.