Leefbaar Nederland wil quotering asielzoekers

Vandaag heeft Leefbaar Nederland haar ontwerpprogramma voor de komende Tweede Kamer verkiezingen bekendgemaakt, nadat het bestuur eerder deze week publicist Pim Fortuyn als lijsttrekker had gelanceerd.

Opvallendste punten zijn een streng quotum voor asielzoekers (niet meer dan 10.000 per jaar) en een debat voeren met fundamentalistische godsdiensten.
Verder belooft de partij met spoed kiezers meer invloed te geven. Daarom wil de partij de "ongebreidelde vriendjespolitiek" aanpakken. Openbare baantjes zoals burgemeester of bijvoorbeeld NOS-voorzitter moeten niet langer voorbestemd zijn voor leden van politieke partijen. Ook burgers die niet lid zijn van een politieke partij moeten op deze manier mee kunnen doen aan de maatschappij. (Slechts 3% is lid van een politieke partij.)

Verder wil de partij onder andere Nederland veiliger maken door zwaardere straffen te geven op vernielingen, plunderingen en jongerenterreur in stadions of op straat. Daarnaast moeten racisme en discriminatie strenger worden bestraft. Controle aan de grenzen wordt hersteld.
Ook opvallend is dat LN de motorrijtuigenbelasting wil afschaffen en benzineaccijns verlagen. Op het leger wil de partij bezuinigen, het aantal buitenlandse missies moet worden beperkt, omdat Nederland "al een tijdje geen wereldmacht meer is."

Kritiek op quotum

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is het vrijwel onuitvoerbaar een quotum in te stellen voor asielzoekers. "Wanneer het maximum bijvoorbeeld in september bereikt is omdat dan 10.000 mensen zijn toegelaten, zou de eerstvolgende vluchteling ongeacht zijn situatie geweigerd moeten worden. Dit is in strijd met het mensenrecht op bescherming."