Eis levenslang voor disco-aanslag

Het parket in Berlijn heeft donderdag levenslange gevangenisstraffen geëist tegen vier hoofdverdachten van de bomaanslag in 1986 in de West-Berlijnse discotheek La Belle, waarvan het proces in november 1997 begon.

Bij de aanslag, die gericht was tegen de Verenigde Staten, werden twee Amerikaanse soldaten en een Turk gedood, en 260 mensen raakten gewond.
Volgens de rechtbank voerde de beschuldigde Yasser Chraidi de aanslag uit, in opdracht van de Libische geheime diensten. Chraidi werkte in de Libische ambassade in Oost-Berlijn.

De beschuldiging tegen een andere verdachte, de Duitse Andrea Häusler, is ingetrokken. Zij vergezelde haar zus Verena Chanaa die de bom binnenbracht in de discotheek. Niets bewijst dat Häusler op de hoogte was van de plannen.

Tien dagen na de aanslag lanceerden de VS een luchtaanval op het hoofdkwartier van de Libische leider Gaddafi in Tripoli en op de de stad Benghazi. Daarbij vielen minstens veertig doden, onder wie een dochter van Gaddafi.

De ex-echtgenoot van Verena Chanaa, een tot Duitser genaturaliseerde Palestijn, had in april 2000 voor het hof gezegd dat de aanslag ,,een cadeau van Gaddafi aan de VS was''.