Alesi rijdt zondag zijn 200e GP

Autocoureur Jean Alesi rijdt zondag op het circuit van Indianapolis zijn tweehonderdste Grand Prix in de Formule 1. De 37-jarige Fransman is de oudste en meest ervaren man van het veld.


"Ik heb dezelfde passie voor de sport als in het begin. Ik denk dat ik het daarom zo lang heb volgehouden", zei hij. "De laatste twaalf jaar zijn omgevlogen. Het is moeilijk om mijn herinneringen op te sommen. Ik ben vooral dankbaar dat ik ongedeerd ben gebleven."

Slechts vier mannen reden meer wedstrijden dan Alesi. Als de coureur uit Avignon zijn zin krijgt en bij Jordan kan bijtekenen, haalt hij er nog drie in. Alleen de Italiaan Ricardo Patrese (256 starts) lijkt onbereikbaar. Andere records zal Alesi zeker niet meer breken. Na zijn wervelende entree in de Formule 1 zagen kenners in hem een nieuwe wereldkampioen, maar de Fransman loste zijn belofte nooit in.

Alesi maakte in 1989 op Paul Ricard zijn debuut voor Tyrrell. Hij eindigde meteen vierde. Een jaar later maakte de jonge rijder in Phoenix nog veel meer indruk, toen hij met de beperkte Tyrrell een memorabel duel uitvocht met de grote Ayrton Senna.

Ferrari en Williams wilden het talent hebben. Alesi koos Ferrari, een verkeerd besluit bleek achteraf. Williams haalde de jaren erna met de machtige Renault-motor de ene na de andere titel binnen. Ferrari maakte Alesi rijk, maar kon hem geen winnende auto bieden. "Toch heb ik nooit spijt gehad. Ferrari was mijn passie", zei hij in het tijdschrift F1 Magazine.

Pas in zijn vijfde jaar bij de Italianen (1995) haalde Alesi zijn eerste GP-overwinning. Op zijn 31e verjaardag zegevierde hij in Canada. "Ik had al zo vaak P1 (de eerste plaats) op het pitbord gezien, maar niet in de laatste ronde! Het was moeilijk voor me. Ik begon te huilen in de auto en zag de baan haast niet meer."

De overwinning werkte niet bevrijdend. Alesi stapte over naar Benetton waar Michael Schumacher net twee wereldtitels had gehaald, maar het werd een teleurstelling. In Australië 1997 beleefde Alesi een dieptepunt, toen hij zijn wagen zonder benzine naast de baan moest zetten. Hij lag op dat moment tweede. Vanaf 1998 ging het verder bergafwaarts. Van de subtop gleed Alesi af naar de middenmoot (Sauber) en de staart van het veld (Prost). Bij het team van zijn vriend Alain Prost ging zoveel mis, dat de coureur blij was dat Jordan hem deze zomer verloste.