VVD en GroenLinks willen gesprek Moslims

De VVD en GroenLinks willen zo snel mogelijk met de moslimgemeenschap praten over de spanningen die zijn ontstaan naar aanleiding van de aanslagen in de Verenigde Staten. Zo kan volgens de partijen worden voorkomen dat alle moslims worden zwartgemaakt.

In de afgelopen dagen zijn diverse moskeeën en scholen beklad en in brand gestoken. VVD-Kamerlid Rijpstra en GroenLinks-Kamerlid Halsema concluderen dat de tolerantie onder Nederlanders ten opzichte van allochtonen lijkt te verminderen. Aan de andere kant zou ook een beperkt deel van de moslimgemeenschap nogal fundamentalistische sympathieen koesteren. De Kamerleden vinden dit geen goed teken.

,,Als we wachten op een escalatie is het te laat'', aldus Rijpstra. ,,We zien die intolerantie nu opkomen, dus die moet direct in de kiem gesmoord worden. Want een hetze tegen een bepaalde groep willen we niet.''

Naast de gesprekken die de fracties zelf met moslimorganisaties willen voeren, willen de VVD en GroenLinks ook weten wat het kabinet gaat doen om het wederzijdse begrip tussen allochtonen en autochtonen te verbeteren. Premier Kok en minister Van Boxtel van Integratie hadden vorige week al een gesprek met moslimjongeren hierover. Maar als het aan Rijpstra en Halsema ligt kan het daar niet bij blijven. Ze willen dat de bewindslieden volgende week in een brief laten weten wat ze verder van plan zijn.