Terrorisme: R'damse haven belangrijk doelwit

De Rotterdamse haven is voor terroristen momenteel een van de belangrijkste doelwitten in Europa. "De haven vormt een potentieel heel voornaam doel voor terroristische aanslagen", zegt terrorismeonderzoekster M. van Leeuwen van het Instituut Clingendael, het Nederlands instituut voor internationale betrekkingen. De deskundige reageert daarmee op waarschuwingen vanuit de Verenigde Staten dat terreurgroepen ook buiten Amerika aanslagen hebben gepland.

De Rotterdamse haven is volgens Van Leeuwen in verschillende opzichten zeer interessant voor terroristen. Het lamleggen van de grootste haven in de wereld zal volgens haar niet alleen de gehele Westerse economie in de war sturen maar ook de mondiale infrastructuur ernstig ontregelen.

De haven in Rotterdam is volgens Van Leeuwen, die zich naar eigen zeggen als onderzoeker probeert te verplaatsen in de schoenen van een terrorist, ook aantrekkelijk wegens de petrochemische industrie. Bij eventuele militaire acties van Amerika en zijn bondgenoten tegen de verantwoordelijken van de aanslagen in de VS, is brandstof onmisbaar. In een deel van de mondiale brandstofbehoefte wordt voorzien vanuit of via Rotterdam.