Inwoners vluchten uit Kabul

Buitenlanders en Afghanen verlaten massaal de Afghaanse hoofdstad Kabul uit angst voor Amerikaanse vergeldingsaanvallen. Anderen maken loopgraven en bouwen versterkingen ter voorbereiding van verwachte aanvallen door de VS als vergelding voor de aanslagen.

Het is onduidelijk hoeveel mensen Kabul hebben verlaten, maar getuigen meldden donderdag dat vrijwel alle buitenlanders de stad zijn uitgevlucht. Onder hen zijn westerse diplomaten en hulpverleners en Arabische inwoners.

De Verenigde Naties zetten de evacuatie van hun medewerkers in Kabul en de rest van het land door. Het Rode Kruis lijkt de enig overgebleven internationale hulporganisatie met aanwezigheid in Afghanistan. Ongeveer veertig van zijn medewerkers zijn nog in het land.

Het streng-islamitische regime van de Taliban heeft de hoofdverdachte van de aanslagen in de Verenigde Staten, Osama bin Laden, onderdak geboden. Veel Afghanen houden er rekening mee dat de Verenigde Staten daarom vergeldingsaanvallen zullen uitvoeren.

In 1998 was dat het geval nadat terroristen aanslagen hadden gepleegd op de Amerikaanse ambassades in Tanzania en Kenia.