Nederland centraal in Europese dopehandel

Netsplitter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland is het centrum van de Europese drugshandel. Dat staat in een rapport van de Britse Criminele Inlichtingendienst NCIS dat woensdag openbaar is gemaakt.

De meeste Britse drugshandelaren betrekken hun handelswaar voornamelijk uit Nederland. Volgens de NCIS gebruiken jongeren in het Verenigd Koninkrijk steeds vaker meerdere drugs tegelijkertijd. Dealers kunnen aan die vraag voldoen omdat Nederland als belangrijk knooppunt voor de internationale drugshandel dichtbij ligt.

Rotterdam

Rotterdam wordt in het rapport genoemd als een van de belangrijkste bestemmingen voor grote ladingen cocaïne uit Colombia. "Veel drugshandelsroutes komen samen in Nederland, vanwege de ligging, de verbindingen en de aanwezigheid van Nederlandse en buitenlandse drugsbendes", constateert de NCIS.

Dat maakt Nederland tot een van de grootste distributiepunten voor cocaïne, heroïne en cannabis. Bovendien is Nederland de grootste producent van XTC en amfetamine, volgens de onderzoekers.

Overigens verwacht de NCIS dat Nederland voorlopig Europees drugscentrum blijft. Dit ondanks aanwijzingen dat activiteiten van Justitie in Nederland een deel van de productie van XTC en amfetaminen naar de buurlanden zal verdrijven.

Turkije

De meeste heroïne die Europa binnenkomt, is afkomstig uit Turkije. Turkse bendes controleren de handel. Volgens de onderzoekers zijn zij daarbij bereid "geweld en moord te gebruiken om hun belangen te verdedigen."

Turkse criminelen in Nederland en België spelen volgens de Britse inlichtingendienst een hoofdrol in de heroïnehandel met het Verenigd Koninkrijk. "Door heroïne uit Nederland aan te schaffen, tegen Nederlandse prijzen, kunnen drugshandelaars veel goedkoper dan in Groot-Brittannië aan het verdovende middel komen."