Opschudding na brief Willem-Alexander

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kroonprins Willem-Alexander heeft met zijn brief nogal wat opschudding veroorzaakt binnen het Internationaal Olympisch Comité. Als IOC-lid stelde hij tijdens het congres in Moskou in een brief het verstrekken van een persoonlijke vergoeding aan IOC-leden aan de orde.

Naar aanleiding van die ethische kwestie werd een onderzoek ingesteld naar een van de kandidaten voor het voorzitterschap van het IOC, Un Yong Kim.

Kim zou de IOC-leden in zijn verkiezingscampagne een jaarlijkse vergoeding van 50.000 dollar (130.000 gulden) hebben beloofd. De Koreaan ontkende dat, maar verloor gisteren wel de verkiezing van Jacques Rogge. De 59-jarige Belg had al in de tweede stemronde de meerderheid ten opzichte van de vier andere kandidaten. Rogge is de achtste voorzitter van het IOC.

Volgens Kim had de `domme brief' van de Nederlandse kroonprins invloed op het stemgedrag van de IOC-leden. Willem-Alexander ontkende de naam van Kim te hebben genoemd met betrekking tot deze kwestie. "Ik heb in mijn brief alleen de vraag gesteld of het ethisch is dat kandidaten de leden in hun verkiezingsprogramma een persoonlijke onkostenvergoeding aanbieden." De kroonprins zei daarmee niet alleen op Kim te doelen. "Ook anderen deden soortgelijke aanbiedingen."

De prins kreeg felicitaties en lof van veel andere IOC-leden voor zijn actie. "Eigenlijk hadden we zelf ook zo'n brief moeten schrijven, zeiden ze me."