Proef elektronisch betaald parkeren

De Amsterdamse wethouder Grondel wil een proef houden met 400 parkeerautomaten waarbij uitsluitend elektronisch, met chipper/chipknip, pinpas of creditcard, betaald kan worden.

Met de chipper/chipknip kan nu al bij 1850 parkeerautomaten in Amsterdam worden betaald, maar deze automaten accepteren ook muntgeld.

Parkeerautomaten zijn een geliefd doelwit van criminelen. Vorig jaar werd uit de Amsterdamse automaten 1,4 miljoen gulden kleingeld gestolen. Door de plunderingen raken de automaten ook nog eens defect, waardoor inkomsten worden misgelopen. Gemiddeld zijn ruim driehonderd parkeerautomaten in Amsterdam buiten gebruik, zegt een woordvoerder van de dienst Stadstoezicht.

Het kabinet heeft gemeenten de mogelijkheid gegeven om parkeergeld uitsluitend elektronisch te innen. Voorwaarde is dat burgers gemakkelijk moeten kunnen betalen. Dit zou ook moeten kunnen met een niet-rekeninggebonden kaart, zoals een telefoonkaart. Zolang dit systeem nog niet is ingebouwd, zal ook betalen met muntgeld mogelijk blijven. ,,Bijvoorbeeld door in de buurt van een automaat die alleen elektronische passen accepteert, een automaat te laten staan die munten accepteert'', legt de woordvoerder van Stadstoezicht uit.

In Rotterdam wil men ook af van de contanten in parkeerautomaten. Verkeerswethouder Janssens stelde eind vorig jaar over te gaan op elektronisch betalen tegelijkertijd met de invoering van de euro. Op die manier hoeven automaten niet te worden omgebouwd van gulden- naar euroslikkers.