Amnesty veroordeelt Israël

Amnesty International heeft Israël woensdag scherp veroordeeld voor de moordaanslagen op Palestijnen die worden verdacht van aanvallen op Israëli's. Het land zou buitensporig geweld gebruiken sinds het oplaaien van de Palestijnse opstand vijf maanden geleden.

Waarnemers van de mensenrechtenorganisatie hebben kort geleden een bezoek gebracht aan de regio om schendingen van mensenrechten in kaart te brengen. Zij constateerden dat Israël een aantal Palestijnen heeft gedood, hoewel die personen ook gearresteerd hadden kunnen worden.

De organisatie roept de autoriteiten op een eind te maken aan deze politiek van moord. Ook wil ze dat alle onwettige moordaanslagen op Palestijnen worden onderzocht. Israël ontkent dat er een politiek van moord zou zijn, maar geeft toe dat het een aantal Palestijnse militanten heeft omgebracht.

In haar communiqué veroordeelt Amnesty ook gewapende Palestijnse groeperingen die aanvallen uitvoeren op Israëlische burgers en vanuit woonwijken in de bezette gebieden schieten op joodse nederzettingen.