Belgen zijn Nederlanders beu

België is de massale 'immigratie' van Nederlanders beu. Net over de grens wonen inmiddels al meer dan honderdduizend 'Nederbelgen' en dat aantal stijgt explosief. Bouwkavels en huizen worden massaal opgekocht, mede omdat door een verandering in het belastingstelsel landgenoten vanaf 1 januari 'gewoon' hun hypotheekrente kunnen blijven aftrekken.

Dat opgeteld bij de in verhouding spotgoedkope grond- en huizenprijzen zorgt ervoor dat steeds meer Nederlanders - en niet alleen de rijken - zich in België vestigen. Daardoor wordt het voor de Belgen zelf steeds moeilijker een woning te vinden. De gemeente Ravels eist nu dat de overheid ingrijpt omdat het aantal bouwkavels niet meer voldoende is.

Ravels - ten noorden van Turnhout - eist dat de Vlaamse regioregering het tekort aan bouwgrond oplost. Bij het bepalen van de benodigde hoeveelheid grond kijkt de Vlaamse regering nu alleen naar de groei van de eigen bevolking. Volgens het gemeentebestuur van Ravels zouden ook de Nederlanders moeten worden meegeteld. In de grensstreek blijken maar liefst twee op de drie kavels verkocht te worden aan 'Nederbelgen'.

Eind vorig jaar waarschuwde het Belgische Kamerlid Peter Vanvelthoven al voor de massale instroom van Nederlanders. Hij pleit ervoor om de verkoop van grond aan bepaalde voorwaarden te verbinden. Zo zouden alleen personen die al vijf jaar in de gemeente wonen het recht moeten krijgen om een stuk grond te kopen.

Veel Belgische grensgemeenten zijn de laatste jaren overspoeld met Nederlanders. In Poppel, een deelgemeente van Ravels, maken zij al 41 procent van de bevolking uit. In het verleden vestigden Nederlanders zich vooral in België om de vermogensbelasting te ontlopen. Nadeel was wel dat de hypotheekrente niet meer afgetrokken kon worden van het belastbare inkomen.