Dertig studenten op straat na brand IBB

Dertig studenten stonden dinsdagavond op straat, nadat twee studentenkamers in het studentencomplex aan de Ina Boudier Bakkerlaan waren uitgebrand. In een kamer op de eerste etage van nummer 69 brak volgens de brandweer brand uit door omgevallen waxine-lichtjes. "De bewoonster was rond elven even de kamer uitgegaan en toen ze terugkwam, stond de boel in lichterlaaie", aldus woordvoerder P. Schoonderwoerd.

Volgens ooggetuigen was die kamer binnen tien minuten volledig uitgebrand. De bewoonster is met een shock en ademhalingsproblemen voor controle naar het ziekenhuis gebracht, maar is niet ernstig gewond.

Ook de kamer boven de volledig uitgebrande kamer van dit vijf verdiepingen hoge deel van het complex vatte vlam. De brandweer, die volgens ooggetuigen binnen enkele minuten ter plaatse was, kon het vuur snel blussen.

Nog een beetje verdwaasd staat een 35-jarige bewoner van de eerste verdieping zonder jas vanaf de straat naar het blussen te kijken.
"Ik was net thuis en wilde gaan douchen, toen het begon. Ik kon de gang niet meer in door de dikke rook. Toen ben ik maar uit het raam gaan hangen, en heb ik gewacht op de ladder van de brandweer", zegt hij. De meeste kamers hebben volgens hem alleen roetschade, maar de huiskat heeft de brand tot zijn spijt niet overleefd. "We waren bijna allemaal thuis en we hebben nog geprobeerd met emmertjes water de brand te blussen. Maar wat doe je er aan, hé".

Even later staat hij in de woonkamer van nummer 53, waar de gedupeerde studenten worden opgevangen. De meeste aanwezigen zijn opvallend rustig. Op beide verdiepingen woonden vijftien mensen, die die nacht niet naar hun kamer kunnen terug keren. De meesten hebben al een slaapplaats geregeld. "Toch leuk dat ze onze kamertjes appartementen noemen", zegt een studente na het verhaal van een medewerker van Salvage.

De bewoonster van de uitgebrande kamer op de tweede verdieping is door haar moeder opgehaald. Haar huisgenoten vertellen hoe ze de brandmelder hoorden afgaan. Een studente die al in bed lag, schonk er eerst niet veel aandacht aan. "Die pieper gaat ook vaak af als we aan het koken zijn. Maar ik hoorde ook veel gestommel beneden. En toen zag ik al die mensen zwart van de roet".

Met dank aan Diepvriez voor de tip!