Disco discrimineerde Turkse student

Een discotheek in Utrecht heeft discriminerend gehandeld. De portier zou een Turkse student de toegang hebben geweigerd met de woorden: "Ik ben blij dat ik jullie avond heb verpest. Ik ben een racist." Dat zegt de Commissie Gelijke Behandeling, die de zaak heeft onderzocht.

De jongen wilde op 19 januari een studentenfeest in de discotheek bezoeken. Hij mocht niet naar binnen, hoewel hij in het bezit was van de vereiste toegangspas.

De portier verklaarde later dat hij de jongen niet had toegelaten, omdat die als lastig bekend stond. De Commissie Gelijke Behandeling vond hier echter geen bewijzen voor. De directie van de discotheek kon niet weerleggen dat de portier discriminerende opmerkingen had gemaakt.

De jongen heeft aangifte van zijn weigering gedaan, zodat de disco strafrechtelijk kan worden vervolgd. Bovendien heeft de commissie heeft de resultaten van haar onderzoek naar de gemeente Utrecht gestuurd, die kan besluiten de discotheek te sluiten.

Volgens commissielid Bob van Schijndel komt het steeds vaker voor dat allochtone jongeren vanuit discriminerende motieven de toegang tot discotheken wordt geweigerd. "Dat lijkt steeds meer geaccepteerd te zijn. Niemand kijkt er zelfs maar van op."