Route66 in museum

Mensen die een bezoek brengen aan de Amerikaanse hoofdstad kunnen daar binnenkort meteen hun 'kicks on Route 66' halen. In Oklahoma zijn woensdag twaalf platen van elk vier ton uit de wereldberoemde 'Main Street of America' losgemaakt om te worden opgenomen in de tentoonstelling 'America on the Move' die het Smithsonian National Museum of American History in het najaar van 2003 hoopt te openen.

Langs het zes meter brede stuk weg komen foto's te hangen van winkels die vroeger langs de weg hebben gestaan, er worden fragmenten getoond van de uit 1960 daterende televisieserie 'Route 66' en de beroemde song van Bobby Troup 'Get your kicks on Road 66' zal ten gehore worden gebracht.

Route 66 overspande 3.861 kilometer tussen Chicago en Santa Monica en verbond zo acht staten. Oklahoma heeft het grootste aantal kilometers binnen zijn grenzen.

Het Smithsonian heeft gevraagd een stuk te mogen hebben toen het vernam dat de verkeersdienst van Oklahoma acht kilometer van de oude weg zou verwijderen ter verbetering van de verkeersveiligheid. De Oklahoma Trucking Association bood aan de platen gratis te vervoeren. "We vinden het gewoon leuk om deel uit te maken van de geschiedenis", zei directeur George Tomek.