Endeavour onderweg naar ISS

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour is donderdagavond (vrijdagmorgen Nederlandse tijd) vanaf Cape Canaveral in Florida naar het Internationale ruimtestation (ISS) vertrokken met een aantal gigantische zonnepanelen die het ruimtestation zijn volle elektrische vermogen moeten geven.

Uitgeklapt hebbeelen een omvang van 72 bij 11 meter. Daarmee vormen zij de grootste structuren die ooit in de ruimte zijn geplaatst. Het bevestigen van de reuzenpanelen aan het ruimtestation, wat zondag moet gebeuren, wordt het moeilijkste karwei tot nu toe. Met een gewicht van 15.750 kilo vormen de panelen en bijbehorende accu's en radiatoren een van de zwaarste ladingen die ooit door een ruimteveer zijn vervoerd.

De drie astronauten die het ruimtestation op dit moment permanent bemannen en er de naam 'Alpha' aan hebben gegeven, bevonden zich op het moment dat de Endeavour werd gelanceerd boven de Indische Oceaan, waarschijnlijk in slaap. De Endeavour zal het station zaterdag bereiken.

De Amerikaan Bill Shepherd en de Russen Joeri Gidzenko en Sergej Krikaljov, die een maand geleden in het station zijn aangekomen, hebben vanwege de beperkte hoeveelheid stroom tot nu toe slechts twee van de drie compartimenten kunnen gebruiken. De zonnepanelen zullen voldoende stroom opwekken voor het hele station en een Amerikaans ruimtelaboratorium dat in januari zal worden aangekoppeld.

De vijf shuttle-astronauten keren over elf dagen weer naar de aarde terug. Shepherd, Gidzenko en Krikaljov blijven tot februari in de Alpha.

Bouwvakkers in de ruimte