Meldpunt signaleert groeiend antisemitisme

Het aantal klachten over discriminatie en antisemitisme bij het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) is dit jaar sterk gestegen. Tot dusver zijn 422 meldingen van discriminatie genoteerd, waarvan 157 antisemitisch van aard waren. In 1999 turfde het meldpunt nog 181 meldingen, waarvan 91 antisemitisch.

MDI-directeur R. Eissens heeft deze cijfers dinsdag bekendgemaakt. Volgens Eissens valt de toename niet eenvoudig te verklaren door de groei van het aantal internetgebruikers. "Ik verwacht dat het aantal meldingen eind dit jaar rond de zeshonderd zal liggen", aldus Eissens.

Volgens de MDI-directeur gaat het bij de toename om een trend die zich enkele jaren geleden heeft ingezet. Het MDI is in 1997 opgericht. "Dat jaar kwamen 31 meldingen binnen, toen al waren daarvan 17 tegen joden gericht", zegt hij. "In 1998 noteerden wij 75 meldingen, waarvan 31 antisemitisch van aard. Gemiddeld is eenderde van de klachten die wij behandelen gebaseerd op antisemitische uitlatingen op internet."

Het meldpunt heeft het afgelopen weekeinde een 'scan' gehouden in nieuwsgroepen en Marokkaanse websites op internet. "Het eindresultaat kan ik nog niet melden, maar vooralsnog zijn wij in twee dagen een duizendtal uitlatingen van antisemitisme tegengekomen. Daarbij viel op dat op de Marokkaanse sites antisemitisme bijna niet voorkwam. Het merendeel troffen we aan op Nederlandstalige nieuwsgroepen. Sommige zijn op het randje, andere uitlatingen zijn strafbaar omdat ze aanzetten tot haat."

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam laat weten dat 5 procent van de meldingen van het MDI terecht komt bij een officier van justitie die de strafbaarheid onderzoekt. Elk parket heeft een discriminatie-officier. "Tot nu toe zijn drie gevallen van discriminatie op internet voor de rechter gebracht. Twee gevallen zijn nog in onderzoek", aldus een woordvoerder van het OM.

Triest