Eeuw cel dreigt voor internet fraudeur

De Amerikaanse rechter heeft beslag laten leggen op het banktegoed van ruim 400.000 dollar van de 23-jarige van Internet-beleggingsfraude verdachte.

Hij wordt ervan verdacht dat hij een enorm deel van dat geld heeft vergaard door via Internet de koers van het bedrijf Emulex te manipuleren. Jacob werd daar beter van, terwijl andere beleggers er naar schatting 50 miljoen dollar bij zijn ingeschoten.

De jonge Amerikaan werd eind augustus aangehouden omdat hij eerder die maand een vals alarmerend persbericht over Emulex op Internet had gezet. Omdat gerenommeerde financiële persbureaus dat bericht overnamen zonder het eerst te verifiëren, verloor het aandeel in één dag 62 procent van zijn waarde. Jakob kwam vooral tot zijn bedrog omdat hij 'short' was gegaan op het aandeel Emulex - een beursterm voor het speculeren op een koersdaling - en er bijna 100.000 dollar bij dreigde in te schieten. De gigantische duikeling van de koers van 113 naar 43 dollar in een kwartier tijd behoedde Jakob niet alleen voor een verlies van bijna 97.000 dollar, maar leverde hem zelfs direct 54.000 dollar op.

Wetend dat de koers zich later zou herstellen als duidelijk zou worden dat het hier om een vals bericht ging, kocht deze persoon vervolgens aandelen Emulex en verdiende daar vervolgens 186.000 dollar mee.
Over een kleine week, op 10 oktober, mag Jakob de rechter uitleggen wat hij precies heeft gedaan en waarom. Als hij schuldig wordt bevonden aan alle aanklachten, kan de rechter hem veroordelen tot een eeuw gevangenisstraf plus een boete van 9,5 miljoen dollar.

AUW!