Publicatie pedofielen lijdt tot zelfmoorden

De actie van het Britse tabloid News of the World en andere kranten om pedofielen met naam, adres en foto publiekelijk aan de kaak te stellen heeft deze week in het Verenigd Koninkrijk geleid tot twee zelfmoorden en aanvallen op vijf onschuldige gezinnen in Portsmouth.

James White, wiens naam onlangs in een plaatselijke krant werd gepubliceerd in een rijtje van pedofielen en die sindsdien het doelwit was van buurtagressie, heeft zichzelf een paar dagen geleden van het leven beroofd. Zijn advocaat, Milton Firman, heeft dat bevestigd.
Volgens de advocaat was zijn cliënt letterlijk doodsbang, nadat zijn huis in Oldham, in de buurt van Manchester, was bestookt door boze buurtbewoners. Hij zei echter ook dat de politie een dag voor de zelfmoord nieuwe beschuldigingen tegen White had geuit.

De 54-jarige grootvader had tegenover de politie een bekentenis afgelegd over een aantal gevallen van kindermisbruik, daterend uit begin jaren '80, en één geval begin dit jaar. Psychiaters hadden hem gezegd dat hij met succes behandeld zou kunnen worden.
Nadat hij met naam en adres in de krant had gestaan en buurtbewoners hem belaagden, stortte hij in en slikte hij een overdosis harttabletten, aldus Firman. Volgens de raadsman was White bang dat ook News of the World zijn naam zou publiceren. Gisteravond werd een tweede zelfmoord gemeld.

Hoewel het News of the World onlangs stopte met de publicatie van namen en adressen van veronderstelde pedofielen, gaan intussen de aanvallen op in de krant genoemde mannen door. Al zeven avonden op rij komen inmiddels meer dan 300 buurtbewoners in Portsmouth samen bij een huis waar een kindermisbruiker zou wonen. De politie heeft er inmiddels dertien arrestaties verricht, wegens het vernielen van ruiten en het gooien van projectielen naar het huis en de politie.