De brief: Diederik Samsom

Luc van Lier buigt zich over de actualiteit. Op dinsdagochtend een serie brieven aan Nederlanders die onderwep zijn van de actualiteit.

Lieve Diederik,

Ik was altijd zo enorm trots op je. Zo’n mooie ingenieursstudie over kernenergie en dan actievoeren bij Greenpeace. Dat onverwachte, dat heb ik altijd zo enorm fantastisch aan je gevonden. Daarom was ik ook zo enorm blij en zielsgelukkig op de dag dat we trouwden.

Je bent een atheïst, maar toch deed je mee aan De Nationale Nieuwsquiz van de christelijke NCRV. Dat onverwachte, dat heb ik altijd zo enorm fantastisch aan je gevonden. En in 2005 én 2006 werd jij de winnaar van dat spel. En daarna dan gewoon meedoen aan De Nationale IQ-test van die goddeloze BNN. Dat onverwachte, dat heb ik altijd zo enorm fantastisch aan je gevonden. Wel leuk dat je in dat programma ook triomfeerde met een IQ van 136.

Het zat ons niet altijd mee. We kregen twee kinderen, en we houden enorm veel van ze. Van allebei. Ook van onze gehandicapte dochter. Ik moest wel even slikken toen je haar liet figureren in een verkiezingsfilmpje voor jouw PvdA. Dat onverwachte, dat begon ik toch wel een tikje lastig aan je te vinden. Maar goed, je wilde ons kind aan het volk tonen om te laten zien hoe enorm fel je tegen de teloorgang van sociale voorzieningen was. Daarmee maakte je ons gezinsleven tot openbaar bezit.

Je bent een van de twee grondvesten onder het tweede kabinet-Rutte. Dat doe je vanuit de Tweede Kamer en niet als minister. Daar valt veel voor te zeggen. Zo kun je het socialistische gedachtegoed het beste verdedigen. Niettemin stem je van harte in met de afbraak van de sociale voorzieningen in ons land. Jij accepteert dat jouw partijgenoot Jetta Klijnsma zich nog harder opstelt dan Thatcher een paar decennia geleden deed. Dat onverwachte, dat ben ik knap lastig aan je gaan vinden.

Jij bent degene die de in eerste instantie binnengehaalde inkomensafhankelijke zorgtoeslag weggaf. Je draagt ook verantwoordelijkheid voor de enorme armoede onder huurders doordat je namens je fractie je fiat gaf aan een ongekende huurexplosie. Dat onverwachte, dat hangt me zo langzamerhand de keel uit. Sterker nog, je hebt ‘onverwacht’ ingewisseld voor ‘onbetrouwbaar’. Ik ben me nogal voor je gaan schamen, Diederik. Ik durf mij met jou niet meer in het openbaar te vertonen. Ik heb lang nagedacht, maar het is mooi geweest.

Ik stuur je de scheidingspapieren toe.

Liefs,

Tineke

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns