Echte sporters

“De UEFA is een strafzaak begonnen tegen Luiz Adriano. De Europese bond beschuldigt de aanvaller van Shaktar Donetsk van onsportief gedrag. Luiz Adriano zorgde dinsdag tijdens het Champions League-duel met Nordsjaelland voor veel ophef. De Braziliaan scoorde nadat zijn teamgenoot Willian de bal na een blessurebehandeling aan de opponent had willen geven.” Dit bericht van NOS Teletekst verbaasde me en ik hoop dat het niet tot een veroordeling komt. Want het is hoog tijd dat er wordt gestopt met alle gespeelde sportiviteit in het voetbal.

In sport en zeker in voetbal draait het namelijk helemaal niet om sportiviteit. Dat is misschien wel het grootste misverstand over sport dat er bestaat. Althans, bij topsport, want daar draait het om winnen en het bijbehorende grote geld. Bij amateursport ligt het iets anders, waar het ook wel om winst draait, maar toch vooral om een leuke zaterdag- of zondagochtend. Maar dit was in de Champions League, en daar telt het geld. Luiz Adriano deed dan ook het meest logische wat hij kon doen. Sportiviteit? Boeiend. Hij maakte de gelijkmaker en bracht Shaktar daarmee terug in de wedstrijd. Luiz Adriano dacht aan de grote belangen die op het spel stonden, en deed wat hij als spits moest doen: scoren.

Er zal vast iets in de UEFA-regels staan waardoor ze hem toch kunnen straffen. Ik vergelijk de actie van Luiz Adriano met een nuttige overtreding. Even shirtje trekken op het middenveld, de tegenstander opvangen met een blok, of een wat harde tackle. Allemaal geaccepteerd als onderdeel van het spel. Natuurlijk, daar worden kaarten voor getrokken, maar het hoort er wel helemaal bij. Hopelijk wordt dit ‘onsportief gedrag’ van Luiz Fabiano ook beoordeeld zoals een overtreding altijd wordt beoordeeld. In dat geval zou hij niet bestraft moeten worden, want de actie is door de scheidsrechter al beoordeeld en bij een overtreding is het daarmee klaar.

Het is erg belangrijk wat de uitspraak van de UEFA wordt, want er bestaan volgens mij geen vergelijkbare gevallen. Bij Jong Ajax is het wel eens gebeurd, maar toen liet Ajax de tegenstander vanaf de aftrap makkelijk tegen scoren. In de WK-finale van 2010 tussen Nederland en Spanje gebeurde het bijna: John Heitinga schoot de bal toen richting Casillas, maar deed dat hard en met een vervelende stuit erin, waardoor de bal maar net naast vloog.  Wat als die bal in het doel was beland? Hadden we de Spanjaarden dan tegen laten scoren? Ik mag toch hopen van niet. Dan ga je wel de boeken in als wereldkampioen dankzij zo’n doelpunt en ‘onsportief gedrag’, maar je gaat dus wel de boeken in als wereldkampioen.

Als de UEFA Luiz Fabiano niet bestraft, zullen scheidsrechtersballen nooit meer hetzelfde zijn. Dan gaan er ongetwijfeld meer spelers zijn die de bal dan niet teruggeven aan de tegenstander, maar gewoon doorvoetballen. En terecht, want er staat niets over in de regels. Ja, het is misschien een ongeschreven wet. Maar als er zulke grote belangen op het spel staan, dan zijn ongeschreven wetten helemaal geen wetten. De Luiz Fabiano’s van de sportwereld zijn dan de echte sporters: het draait in de top niet om sportiviteit, of het hebben van een leuke middag of avond. Het draait om winst, in punten en in geld.