Theebarbaren
Laatst moest ik ergens kiezen welke smaak thee ik wilde. Ze hadden alle smaken in die kantine van dat schoolgebouw. Abrikoos, aardbei, banaan, amandel, etc. etc. Alle smaken behalve de smaak die ik wilde. Thee met de smaak van thee. Ik wilde ook geen Rooibos, groene thee, kamillethee of kruidenthee. Zuivere thee wilde ik, geen nepthee of thee die verontreinigd is met andere stoffen. Zelfs suiker blief ik er niet in, laat staan abrikoos, aardbei, banaan of amandel. Ik wilde de thee die je vroeger geserveerd kreeg zonder dat er eerst naar aanvullende informatie bij de bestelling werd gevraagd. Zoals waar het naar moet smaken. Naar thee natuurlijk, nogal wiedes! English breakfast tea bedoel ik, Ceylon, Darjeeling. Die thee bestaat nog steeds en je kan het nog steeds kopen, behalve in sommige kantines van sommige schoolgebouwen en andere plaatsen waar goede smaak ver te zoeken is. En het komt nog altijd uit Sri Lanka, China of India maar het heet, godbetert, niet meer gewoon thee. Zwarte thee moet je nu zeggen om het te onderscheiden van de vele varianten gedegenereerd bocht dat de naam van het edele vocht gekaapt heeft.
Vroeger had je ook al theebarbaren, mensen die slappe thee dronken, thee met de smaak van water. Sindsdien heeft het theebarbarisme een enorme vlucht genomen, er is inmiddels een bijna onbeperkte keus aan thee die niet naar thee smaakt. Smaakjesthee is thee die smaakt naar producten uit de chemische smaakstoffenfabriek. Vooral de misselijkmakende weeïge vruchtensmaakjes zijn populair. Het levert thee op die smaakt zoals shampoo of vloeibare zeep tegenwoordig schijnt te moeten ruiken. Naar nepfruit. Zoals shampoofabrikanten willen dat je haar ruikt. Naar kersen of perziken. Of wat daarvoor moet doorgaan.
Ergens moet het te grabbel gooien van de naam thee begonnen zijn. Misschien met de icetea. Koude thee, hoe verzin je het? Waarom dan geen koude koffie, of warm bier. En is thee het enige slachtoffer van de smaakverwarring? Als thee niet naar thee maar naar abrikoos moet smaken (abrikozen zouden zich moeten schamen als abrikozenthee werkelijk naar abrikoos smaakte) of naar aardbei, waarom zou abrikoos dan nog naar abrikoos en aardbei nog naar aardbei moeten smaken. Wanneer krijgen we abrikoos met pindakaassmaak en aardbei met de smaak van patat?
Wat tegenwoordig voor thee doorgaat is eigenlijk lauwe frisdrank. Ranja voor kleuters. Want thee wordt meestal lauw gedronken, het wordt zelfs lauw gezet. Een glas heet water is meestal al afgekoeld tot hooguit warm, als het theezakje er eindelijk inhangt en als de 'thee' getrokken is, voorzover dat nog lukt, is het afkoelingsproces nog verder voortgeschreden. Smaakjes lossen op in alles wat nog vloeibaar is, en daar gaat het toch maar om voor de huidige 'theedrinker'. Voor echte thee heb je niet alleen echte theeblaadjes maar ook kokend water nodig. Net als thee tegenwoordig is frisdrank ook niet wat het suggereert te zijn, nooit geweest trouwens. Het is helemaal niet fris, zelfs koud niet. En om te zuipen is het evenmin, net zomin als smaakjesthee. Cola is nog het meest wat het claimt te zijn, niemand heeft ooit beweerd dat er iets anders in zat dan een bizarre combinatie smaak en kleurstoffen. Wat kunnen we nog verwachten op theegebied? Thee met de smaak van moedermelk?
Maar waar maak je je in vredesnaam druk om? Thee?
Verder hebben ze hier in Argentinie geweldige smaakjesthee, met interessante combinaties
Verder vind ik gewone thee het lekkerst, maar die smaakjesthee af en toe kan ik ook wel waarderen.
The tune will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll
Zwarte theebladeren: 3-4 minuten trekken in water van 95 graden
Witte theebladeren: 8-15 minuten trekken in water van 80 graden
Groene theebladeren: 2-4 minuten trekken in water van 80 graden
Maar volg vooral het advies van de columnist als je een lekker bitter kopje thee wilt.
Die bittere smaak hoort niet. Zo ben jij het blijkbaar gewend omdat je nog nooit een goeie kop thee hebt gezet. Ga je inlezen in het onderwerp voordat je anderen beticht van barbarisme.
foto
Ontstellend verspillend voor een land in de woestijnachtige streken.
Aardbeithee is het ergste van de smaakjestheeën. Je zet één kopje thee en hele huis is vergeven van de snoepjeslucht. Daaraan merk je ook, dat het geen thee van/met aardbeien is, maar thee met overdosis smaakjesstoffen.
Helemaal fout knul waarschijnlijk waar jij op doelt is de Turkse thee, hierbij de bereidingswijze voor de Marokkaanse munt thee:
- Breng 1 liter water aan de kook
- Was de mintblaadjes, leg ze in de theepot/kan.
- Schep 2 eetlepels groene thee erbij. (Hoe meer groene thee, hoe sterker het resultaat, afhankelijk van je smaak.)
- Schep 5 eetlepels suiker erbij.
- Giet het kokende water in de theepot, over de thee, suiker en mintblaadjes.
-Laat het +- 10 min. trekken.
- Eventueel de thee door een zeef halen indien je niet van blaadjes in je thee houd.
En klaar
foto
Ik ben zelf niet zo van de zwarte thee, al had ik vroeger graag een Earl Grey met suiker bij mijn boterham met kaas. Deze vind ik tegenwoordig snel te sterk.
Ach ja, iedereen zijn smaak.
http://first-world-problems.com/
B-FliP Youtube Channel
Bionic - In on the Outside EP: 2-3-2012
Betrapt, een rasechte theebarbaar
Ik zie een man die een column schrijft over vele smaakjes thee.
Eén vrouw reageert met de mededeling dat ze al die smaakjes wel fijn vindt. Logisch, omdat al die smaakjes voor de vrouw ontwikkeld zijn.
Da's gewoon simpelweg marketing.
En dan gaan al de kerels lopen zeikwijven hoe je thee dan wel moet bereiden, laten trekken, drinken of wat niet al meer.
*begint aan zijn after diner koffie*
Bovendien denk ik dat de column gaat over de toenemende individualisering.
[ Bericht gewijzigd door groteherman op donderdag 27 oktober 2011 @ 19:34 ]
"Grumpy old men" ken ik niet, ik kijk niet veel, nooit gedaan. Gelukkig hebben we Claro nog.
Ik denk dat we allebei blij mogen zijn met vrouwen als Claro. Uiteraard neem ik die ook......voor mijn rekening.
Ik trek zelden in water dat warmer is dan 40 graden.
Inclusief indicatie hoe lang je je gekookte water moet laten staan voordat je de theebladeren er in mag gooien. Handig voor als je een echt lekker kopje thee wilt.
De enige lekkere thee is vers gezette mint thee in Egypte midden in de woestijn. DAN is het pas lekker
Geef mij maar gewoon 6 mokken koffie op een dag. Veel lekkerder
Koffie is ook voor barbaren
Koffie is een edele drank! Geduld en een goede temperatuur zijn sleutelwoorden bij koffie én bij thee.
Het is friet.
Ook aardig weetje over thee: Er is een thee soort (Pu-er) in china waarbij de bladeren tot blokken geperst worden en een tijd lang moeten fermenteren. Het is heel lang houdbaar zo, en het heeft de status van wijn daar. Oude blokken thee worden voor grof geld verkocht.
Als je lekkere thee wilt, gewoon naar een thee zaak gaan trouwens. Daar kun je naast een paar dozijn smaakjes ook pure thee krijgen, van verschillende soorten planten.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken