Vliegende boekenkast

"Dan druk je nu op de rechtermuisknop, en dan zie je als het goed is Plakken staan. Zie je dat? Ja, die moet je aanklikken. Nee, deze niet met de rechter, maar gewoon weer met de linkermuisknop." Via de telefoon probeer ik mijn moeder uit te leggen hoe ze een URL kan kopiëren en plakken. Ik ben namelijk op zoek naar een boekenkast en zij heeft een mooie gevonden op Marktplaats, die ze mij even wil mailen. Dat betekent dat ze inmiddels weet hoe ze op internet moet komen, hoe ze naar een andere website dan Google kan gaan, en hoe ze kan e-mailen. Maar er valt nog genoeg te leren.

Tot enkele jaren geleden hadden mijn ouders helemaal niets met internet; ze waagden zich er niet aan. Maar ze waren niet zo oud dat ze het internet konden blijven negeren. Op een gegeven moment moesten ze eraan geloven en werden de eerste stappen op het wereldwijde web gezet. Alle begin is moeilijk, en het ging dan ook niet erg soepel. Zo werd het adres van een website ingeypt in de zoekbalk van Google en waren wachtwoorden maar lastig te onthouden. Oefening baarde kunst, en een hele nieuwe wereld ging open. Met Marktplaats als één van de hoogtepunten.

Ik woon sinds een jaar niet meer thuis, maar volgens mij bezoekt mijn moeder Marktplaats iedere dag. Dol als ze is op het rondstruinen op rommelmarkten, heeft ze met Marktplaats een plek gevonden waar dagelijks nieuwe rommel te vinden is. Natuurlijk, tussen alle rommel zitten ook regelmatig mooie dingen. Een loungesetje voor de tuin nodig, voor de verjaardag van de man des huizes? Geen probleem, die vindt ze wel op Marktplaats. Robert wil een boekenkast? Prima, ze kijkt wel even rond. Maar ja, dan moet ze mij dus nog laten zien welke kast ze heeft gevonden en dan wordt het lastig.

Het kopiëren en plakken is inmiddels gelukt, en de e-mail is onderweg. Ik wijs haar subtiel op het feit dat ze nu via de telefoon een e-mail aan het versturen is. Natuurlijk niet per smartphone, want dat is helemaal te hoog gegrepen. "Heb je hem al?" vraagt ze. "Nee, maar dat zal zo wel komen", zeg ik. Mijn moeder snapt wel waarom het even duurt: "Het is natuurlijk ook een grote kast die door de lucht moet."