Ramadan, de Anorexia-maand
Volgens wijlen Pim Fortuyn en huidig bijna-gedoogsteun-parlementariër Geert Wilders, is de islam een achterlijke religie. Daar valt in zekere zin wel wat voor te zeggen. Volgens sommige mensen is achterlijke religie een pleonasme en daar valt ook wat voor te zeggen, maar dat is een heel andere discussie. De islam kun je zien als achterlijk in de zin van dat ze niet meegegaan zijn met hun tijd, maar zich hebben vastgebeten in het handhaven van de oude tradities en gebruiken. Zeker als je het vergelijkt met het katholieke geloof. Beide vertellen min of meer hetzelfde verhaal, alleen hebben ze andere hoofdrolspelers. De katholieken hebben in de loop der tijd de meeste van hun gebruiken geritualiseerd.
Neem alleen maar het bidden. Een goede moslim moet vijf maal per dag bidden. Het is het eerste en het laatste wat hij doet op een dag en tussendoor ook nog drie keer om te voorkomen dat de aandacht voor het opperwezen wat verslapt. Voor de katholieken is één keer in de week op zondag naar de kerk gaan al genoeg. Wat heet, de bisschoppen en pastoors zouden staan te juichen als elke katholiek elke zondag naar de kerk zou gaan. De praktijk is dat dit niet, of nauwelijks gebeurt, bepaalde landelijke gebieden uitgezonderd. Nog zo'n voorbeeld; biechten. Een katholiek kan al tijdens zijn leven zijn zonden vergeven zien worden, meerdere malen zelfs. De moslim moet hiermee rond blijven lopen totdat uiteindelijk Allah zijn oordeel zal vellen. Zie je het verschil, het is net even wat soepeler, wat minder streng met wat minder verplichtingen.
Nog één van die verplichtingen: de ramadan oftwel vasten. Voor een moslim is vasten tijdens de ramadan verplicht, het is één van de vijf zuilen van de islam. Er zijn uitzonderingen. Als vasten slecht is voor je gezondheid dan hoeft het niet, bijvoorbeeld zieken, zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouden van dagen en soldaten in oorlogstijd. Dat laatste zou het agressieve karakter van de islam, of in elk geval de aanhangers ervan, kunnen verklaren. Daarbuiten is het iedereen verplicht om mee te doen met het vasten, van zonsopgang tot zonsondergang niet eten. Ook andere genotsmiddelen als roken en sex zijn uit den boze. En voor eenieder die hier met minachting tegen aankijkt, probeer het maar eens een dagje zou ik zeggen. Mocht je het een dagje volgehouden hebben, doe dan eens een week. Of het zinvol is, valt te betwisten, maar dat het niet makkelijk is, is zonder twijfel.
Daar waren de katholieken al eerder achter gekomen en hebben dat verplichte vasten maar afgeschaft, behalve op Aswoensdag en Goede Vrijdag. De vastentijd kennen ze nog wel, dat is de tijd van Aswoensdag tot Pasen. In totaal zesenveertig dagen. De vastentijd is veertig dagen, omdat veertig een nogal heilig getal is bij de katholieken. Om tot die veertig dagen te komen, tellen de tussenliggende zondagen, zes in totaal, niet mee. Immers, hoe moet je de hosti tot je nemen als je niet mag eten. Die zondagen zijn dus een beetje een rustdag, net als in de Tour de France. Slim zou je kunnen zeggen, of sluw. Later werd dat vasten geritualiseerd door in deze periode te minderen. In eten, maar ook in andere geneugtes, zoals televisiekijken en roken.
"Eerst het zuur, dan het zoet", is een bekende uitspraak van Jan-Peter Balkenende. De katholieken hebben dit omgedraaid. Die begonnen met het zoet voor het vasten. Drie dagen uit de band springen: carnaval. Dat carnaval hebben ze wel behouden, de slimmeriken. Moslims hebben nog wel de Balkenende-volgorde. Letterlijk. Aan het eind van hun vastenperiode hebben ze het Suikerfeest. Het is onbegrijpelijk dat de Diabetes Stichting geen actie heeft ondernomen om deze naam te veranderen. Over alles en iedereen wordt geklaagd, maar dit kan zomaar. Het geeft een overduidelijk verkeerde boodschap af aan de mensen. Suiker is geen feest, suiker is een ziekte.
Wat de islam zou moeten doen, is niet zo streng vasthouden aan hun gebruiken maar deze versoepelen, net als de katholieken. Ze zouden kunnen beginnen met de ramadan. Het geloofsgedeelte, de bezinning, die moeten ze houden, maar dat vasten zouden ze af moeten schaffen. Niet meteen cold turkey natuurlijk, dat zou ook een beetje te cynisch zijn in dit verband. Maar langzaamaan uitfaseren, in eerste instantie door het vasten te outsourcen. Er is namelijk een groep mensen die veel beter zijn in niet-eten dan wie dan ook: de anorexia patiënten. Een paar zijn er al zo slim die "uit piëteit" met de moslims die maand ook maar niet eten overdag, maar dit beunhazen moet gestructureerd worden om te voorkomen dat iedereen op zijn eigen houtje gaat bijten.
Het plan slaat meerdere vliegen in één klap. De moslims hoeven niet meer te vasten. Dit scheelt hun een hoop ongemak en het bedrijfsleven is eveneens tevreden, omdat hun productiviteit gedurende de vastenmaand niet achteruitgaat. Voor de anorexia patiënten vereenvoudigt dit het leven aanzienlijk. Ze hoeven nu niet meer stiekem niet te eten, maar kunnen zich nu openlijk onthouden van voedsel. De stress die gepaard gaat met het verhullen van het feit dat je niet eet of niet wil eten, is niet voor te stellen. Los nog van de problemen die het kan geven aan je slokdarm en het glazuur van je tanden als je het gegetene er weer uit moet werken. Aangezien de ramadan slechts één maand per jaar is, zouden ze de rest van het jaar ingezet kunnen worden als stand-in voor hongerstakers. Mogelijk kunnen ze ook bij de besprekingen over de komende bezuinigingen ingezet worden, want als er één groep is die weet wat het is om de broekriem aan te halen, dan zijn zij het wel.
Bovendien krijgen de anorexiapatiënten hiermee ook extra aandacht. Momenteel staan ze al enigszins in de spotlights vanwege een tv-programma van Yvon Jaspers, maar persoonlijk vind ik het een beetje cynisch om dit programma te laten presenteren door Hollands welvaren. Iemand als Dolf Jansen zou hier beter voor geschikt zijn. Maar goed, het is tenminste iets. Het is wel zaak hier niet in door te draven, want voor je het weet krijgen de commerciëlen er lucht van en komt er een hele rits aan programma's op tv waar niemand iets mee opschiet: So You Think You Can Vomit, Kokhalsstars en Holland Got Skinnies.
Voor vrijwel alles is een speciale dag, behalve voor anorexia. We hebben de Niet-Winkeldag. De Dag van het park en de week van de platteland. Er was zelfs een internationaal jaar van de Dolfijn, je gelooft het niet, maar het is zo. Er is een Wereld Romadag en dan is het niet de bedoelding dat je met sjaaltjes en shirtjes van A.S. Roma rond gaat lopen. Een Alzheimer dag, al wordt die vaak vergeten, maar er is geen Anorexiadag. Daar moet wat aan gedaan worden. Ik zeg, maak van ramadan de Anorexia-maand.
Days-Of-Wild - Religie hervormer en maatschappij verbeteraar