'Tank niet meer bij links'
Heeft u hem ook gehoord, de nieuwste oproep van politiek-correct denkend Nederland? Naar aanleiding van de zware problemen in Birma of Myanmar (of hoe je het land ook wil noemen) zou ik niet meer mogen tanken in het Total-tankstation bij mij om de hoek. Je vraagt je toch af of ze niet enkel het noorden maar ook alle andere windrichtingen kwijt zijn met zo'n oproep.
Wat mij nog het meest verraste is dat de oproep niet enkel komt van een enkel geitenwollensokken-parlementslid dat de situatie wat vluchtig had bekeken en snel wat politieke munt wilde slaan maar dat die van het volledige linkse politieke spectrum komt. Te zeggen de SP, PvdA, GroenLinks en zelfs de Partij voor de Dieren. Niet dat ik enkel links wil viseren hoor, iemand als Geert Wilders interesseert zich al helemaal niet voor Myanmar. Al moet hij bij het horen van een moslimloos land waar de machthebbers hard elke inbreuk op de wetgeving de kop indrukken aan een mogelijk nieuwe paradijsbestemming voor z'n volgende vakantie denken.
Maar je vraagt je toch af wat er omgaat in die partijen om nu zo'n oproep te lanceren. Is er werkelijk iemand die écht gelooft dat als wij massaal stoppen met tanken bij Total er ook maar iets aan de situatie in Myanmar zal veranderen? Het meest logische gevolg zal nog zijn dat de nietsvermoedende en hardwerkende Nederlandse pomphouder die toevallig een contract met Total als leverancier afsloot zwaar aan inkomsten zal verliezen. En zijn hart vasthoudt voor een mogelijk faillissement dat al om de hoek wacht.
Maar de mastodont Total? Die zal hoogstens een fractie van een procentje van z'n inkomsten verliezen en zijn aandelenprijs wat zien schommelen tot de storm over Myanmar geluwd is. Zelfs in het meest onwaarschijnlijke geval dat Total zich hierdoor zou terugtrekken uit Myanmar zal het enige slachtoffer de bevolking zijn, die nog minder kans op werk en inkomsten zal krijgen. Om nog maar niet te spreken dat de dictatoriale regering nog méér geld tekort zal komen en de bevolking nog sterker onder de knoet zal houden.
Op zich is het ook opvallend dat de linkse partijen nu Total afschieten terwijl de eigen Nederlandse olie- en gastrots de "Royal Dutch Shell Corporation" (waarin Bé zelve nog altijd behoorlijk wat aandelen heeft) zich ook niet laat storen door onbenulligheden als mensenrechten, terrorisme en dictaturen en lustig een van de grootste investeerders in landen als Saudi-Arabië (u weet wel, maar 20 procent van de 9/11-terroristen kwamen niét uit die islamdictatuur) en Zimbabwe (waar president Mugabe regeert als een Afrikaanse Hitler). Nooit van gehoord, zeggen ze bij links? Laat u geen blaasjes wijsmaken. Wouter Bos moet als ex-Shell-bobo die investeringen maar al te goed kennen.
Ondertussen kun je je wel tegelijk afvragen waar de plotselinge aandacht voor Myanmar vandaan komt. We weten immers allemaal dat we machteloos staan tegenover de gebeurtenissen in dergelijke landen in zuidoost-Azië. Een invasie van het land is een utopie. Na Vietnam zal geen enkel leger ter wereld nog binnenvallen in een land met een vergelijkbare geografie dat ook nog eens een half miljoen actieve militairen en twaalf miljoen op te roepen gebrainwashte burgers met militaire training beschikbaar heeft. Van economische sancties wordt het grootste slachtoffer opnieuw de bevolking van het land zelf. En zelfs als deze revolutie er mocht slagen weten we allemaal wat er zal gebeuren. De "democratische oppositie" zal de macht grijpen, zich laten verkiezen en dan ontdekken dat ze het nergens met elkaar over eens zijn behalve het feit dat ze tegen de militaire junta waren. Ondertussen zoekt de wanhopige bevolking in het nieuwe kapitalisme naar inkomsten en groeit het land uit tot de nieuwste hotspot voor de Garry Glitters van deze wereld.
Maar ach, het zal zelfs zo'n vaart niet lopen. Over enkele dagen of weken verdwijnt Myanmar rustig uit ons nieuwsbeeld. We drinken een glas, pissen een plas en alles blijft zoals het was...