Verboden te lachen

Skit3000 stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:



De Nederlandse bioloog Marc van Roosmalen is in Brazilië veroordeeld tot veertien jaar cel omdat hij geen vergunning had om een apenopvang te mogen draaien. Deze man heeft al vanalles betekend voor apen en de natuur in het algemeen en word ook wel beschouwd als 'held van de planeet'.

Helaas lijkt er voor Marc weinig anders op te zitten dan zijn straf als een man te aanvaarden. Brazilië heeft in de ogen van de regering natuurlijk het volste recht om een persoon die zich zó inzet voor het behoud van het ecosysteem gevangen te zetten. Immers, stel je eens voor dat ieder persoon zomaar een apenweeshuis zou beginnen, dan zouden alle remmen los gaan en de aarde weldra overspoeld worden door deze primaten.

De Nederlandse regering zegt niets voor de held te kunnen doen, aangezien hij zelf bij zijn volle verstand heeft getekend voor naturalisatie tot Braziliaan. Toch denk ik dat ze wel een beetje jaloers op hem zijn. Met Van Roosmalens aanpak zou het Nederlandse cellenprobleem binnen de kortste keren tot het verleden behoren. Geef gewoon alle verdwaalde gevangen een klimtouw en een stuk tropisch hardhout en de ene helft hangt zichzelf op terwijl de andere zijn oerinstincten gaat uitleven op een medegevangene. Alhoewel dat ook niet echt iets is om erg vrolijk van te worden.

Waarom er nu pas besloten is om Van Roosmalen strafrechtelijk te vervolgen is mij een raadsel. Is dit namelijk niet dezelfde man die ervoor gezorgd heeft dat er meer dan vijftig nieuwe diersoorten aan het lijstje toegevoegd konden worden in de afgelopen jaren? Gestolen noemde de rechtbank zijn weesaapjes, waarschijnlijk enkel en alleen vanwege omkoping van de autoriteiten door invloedrijke mensen uit de houtkap- en soja-industrie. Dus de mensen die met hun oerinstincten en alles wat in hun macht ligt proberen het bos te stelen van de oorspronkelijke inwoners.

Met een beetje mazzel zal het Marc met zijn ervaringen lukken met een Bokitoeaanse sprong de Braziliaanse gevangenis te ontvluchten, waarna hij zijn toevlucht kan nemen in het regenwoud waar hij hopelijk nog jaren zijn goede werk kan verrichten. Of wie weet wordt hij wel uitgeleverd aan Nederland omdat hij poogt medegedetineerden te bekeren tot natuurradicalen. En dat kan natuurlijk niet. Om dergelijke gang van zaken te verhinderen zal de gevangenis dan ook een bordje voor Marcs cel plaatsen: "Wereldbekende natuuractivist, held, zeldzame diersoort, verboden recht in de ogen te kijken, verboden te lachen".


Dit was een column uit de submit.

Regelmatig wordt er een column, geschreven door een user, geplaatst.
Aspirant schrijvers, mensen met een idee of gekken met een visie worden van harte uitgenodigd om een column te posten. De redactie kiest de beste, of leukste om te plaatsen.