FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 augustus 2024

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 12

Vandaag was de twaalfde dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Nederland kon vandaag één medaille bijschrijven, maar wel eentje die al een paar dagen zeker was. Zeilster Marit Bouwmeester was al zeker van het goud maar kon deze vandaag na de medalrace, waarin ze op haar gemak naar de vierde plek voer, definitief bijschrijven. Ook de hockeysters verzekerden zich van in ieder geval een medaille door de finale te halen. In de halve finale klopte het Argentinie met 3-0. In de finale treffen ze China, dat na shoot-outs afrekende met Belgie.

Een teleurstelling was er voor atlete Lieke Klaver. Zij kwam op de 400 meter in haar halve finale niet verder dan de vierde plek en omdat ook haar tijd niet toereikend was is zij uitgeschakeld.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Zeilen ILCA 7 Heren Matt Wearn (Aus) Pavlos Kontides (Cyp) Stefano Peschiera (Per)  
Zeilen ILCA 6 Dames Marit Bouwmeester (Ned) Anne-Marie Rindom (Den) Line Flim Host (Noo)  
Atletiek Marathon Snelwandelen:  Gemengde teams Martín/Pérez (Spa) Pintado/Morejón (Ecu) Cowley/Montag (Aus)  
Klimmen Speed:  Dames Aleksandra Miroslaw (Pol) Deng Lijuan (Chi) Aleksandra Kalucka (Pol)  
Gewichtheffen Tot 61 Kilogram:  Heren Li Fabin (Chi) Theerapong Silachai (Tha) Hampton Morris (VS)  
Skateboarden Park:  Heren Keegan Palmer (Aus) Tom Schaar (VS) Augusto Akio (Bra)  
Baanwielrennen Ploegen- achtervolging:  Heren Australië Groot-Brittanië Italië  
Baanwielrennen Ploegen- achtervolging:  Dames Verenigde Staten Nieuw-Zeeland Groot-Brittannië  
Worstelen Grieks-Romeins: 77 Kilogram  Heren Nao Kusaka (Jap) Demeoe Zjadrajev (Kaz) Amojan (Arm) Machmoedov (Kir)
Worstelen Grieks-Romeins: 97 Kilogram  Heren Mohammadhadi Saravi (Irn) Artoer Aleksanjan (Arm) Assakalov (Oez) Gabr (Egy)
Worstelen Vrije Stijl: tot 50 Kilogram  Dames Sarah Hildebrandt (VS) Yusneylis Guzman (Cub) Livastj (Oek) Dolgorjav (Mgl)
Atletiek Polstok Hoogspringen:  Dames Nina Kennedy (Aus) Katie Moon (VS) Alysha Newman (Can)  
Atletiek Discus Werpen:  Heren Roje Stona (Jam) Mykolas Alekna (Lit) Matthew Denny (Aus)  
Atletiek 400m:  Heren Quincy Hall (VS) Matthew Hudson-Smith (GB) Muzala Samukonga (Zam)  
Atletiek 3000m Steeplechase:  Heren Soufiane El Bakkali (Mar) Kenneth Rooks (VS) Abraham Kibiwot (Ken)  
Artistiek zwemmen Team: Acrobatische Kühr Dames China Verenigde Staten Spanje  
Gewichtheffen Tot 49 Kilogram:  Dames Hou Zhihui (China) Mihaela Cambei (Roe) Surodchana Kambao (Tha)  
Taekwondo Tot 49 Kilogram:  Dames Panipak Wongpattanakit (Tha) Guo Qing (Chi) Stojkovic (Kro) Nematzadeh (Irn)
Taekwondo Tot 58 Kilogram:  Heren Park Tae-joon (ZKo) Gasjim Magomedov (Aze) Jendoubi (Tun) Ravet (Fra)
Boksen tot 63,5 Kilogram:  Heren Erislandy Álvarez (Cub) Sofiane Oumiha (Fra) Sanford (Can) Goeroeli (Geo)
Boksen tot 80 Kilogram: Heren Oleksandr Khyzhniak (Ukr) Nurbek Oralbay (Kaz) Cristian Pinales (Dom) Arlen López (Cub)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Verenigde Staten 27 35 32 93
2 China 25 23 17 64
3 Australie 18 12 11 41
4 Frankrijk 13 17 21 50
5 Groot-Brittannie 12 17 20 48
6 Zuid-Korea 12 8 7 27
7 Japan 12 6 13 30
8 Italie 9 10 8 27
9 Nederland 9 5 6 20
10 Duitsland 8 5 5 17

[OS] Keegan Palmer wint tweede skateboardgoud onder toezicht van Tony Hawk

Keegan Palmer heeft net als in Tokio op het onderdeel Park de gouden medaille gewonnen bij het skateboarden. Palmer was op voorhand de favoriet en maakte het waar, om net als zijn landgenote een dag eerder het goud op dit onderdeel te pakken.

Voor de mensen die de Spelen een beetje volgen is het inmiddels bekend: Ieder evenement wordt gepopend door iemand met een theaterstok. Ditmaal was dat niet zomaar iemand, maar misschien wel de grootste skateboarder aller tijden: Tony Hawk. Dat had duidelijk zijn weerslag op de sporters, die nauwelijks een run konden neerzetten. Pas de zevende atleet, de Amerikaan Tom Schaar die ook Nederlandse voorouders heeft, wist een foutloze run neer te zetten voor een score van 90.11. Palmer ging daar overheen met een score van 93, zijn enige run die zou slagen en dus ook meteen goed voor goud. Er waren nog wel andere goede foutloze runs van de twee Amerikanen in ronde twee, waarna Schaar nog altijd tweede stond en van de twee Brazilianen in ronde 3. Augusto Aikio haalde voor dat land uiteindelijk brons in een finaleronde met maar een handjevol runs zonder valpartij.

Daarmee is het skateboarden afgelopen. Er werden 2 gouden medailles behaald door Japan en door Australië. In Tokio verdeelden zij ook al de medailles, al was Palmer toen de enige die goud pakte voor Down Under.

[OS] Hall wint fenomenale 400m-finale, Klaver niet naar finale

Het Stade de France in Parijs levert woensdag weer een prachtige olympische atletiekavond. De wederom vele duizenden aanwezige toeschouwers krijgen er vier finales voorgeschoteld, twee op de hardloopbaan en twee technische onderdelen, én Nederlandse halvefinalisten.

400m vrouwen, halve finales
Lieke Klaver leek in de gouden gemengde estafette en in de series van de 400 meter al niet helemáál in supervorm te zijn en in de halve finales bleek dat inderdaad: met 50,44 seconden viel ze tegen, hoewel ze nog even mocht hopen om als tijdsnelste door te mogen. In die derde en laatste halve finale ging haar hoop alsnog in rook op en dus wordt de finale zonder Klaver gelopen.

400m mannen, finale
In een werkelijk zinderende finale leek Kirani James uit Grenada er na 2012 even opnieuw met het goud vandoor te gaan, wat zijn vierde medaille op de 400 meter zou betekenen. Hij zakte echter weg en moest het doen met een vijfde plek in een zeer nette 43,87 seconden. Matthew Hudson-Smith kwam naar voren en de Brit ging het doen, maar dat was buiten Quincy Hall gerekend: met een bizarre laatste paar meter kwam de Amerikaan naar voren en naar het goud in 43,40 seconden, de vijfde tijd ooit gelopen.

Hudson-Smith pakte zilver in een nieuw Europees record van 43,44 seconden, voor de eveneens fantastisch finishende Zambiaan Muzala Samukonga, die in 43,74 seconden na zilver in 1996 en brons in 1984 pas de derde Zambiaanse medaille ooit pakte.

3000m steeplechase mannen, finale
Niemand wist zich in de finale echt los te lopen van de rest en zo ontstond een enorme sprint, waarin het alleen maar fout kon gaan. Zo geschiedde: Lamecha Girma uit Ethiopië, een van de twee grote favorieten, versnelde vlak voor een horde en struikelde, waarna hij snoeihard op zijn hoofd viel en bleef liggen.

De finale ging uiteraard verder en in een geweldige eindsprint was het de andere topfavoriet, Soufiane El Bakkali, die Marokko het goud bezorgde in 8:06,05 minuten, voor de zeer verrassende Amerikaan Kenneth Rooks (8:06,41) en de bronzen Keniaan Abraham Kibiwot (8:06,47).

Discuswerpen mannen, finale
Vooraf was er één gedoodverfde favoriet: de Litouwer Mykolas Alekna gooide eerder dit jaar een wereldrecord en zou in de voetsporen treden van vader Virgilijus, die in 2004 goud pakte. Met 69,97 meter gooide Alekna in zijn tweede worp al het olympisch record van zijn vader uit de boeken, maar in de vierde worp ging er iemand overheen: Rojé Stona uit Jamaica, bepaald niet een van de favorieten, knalde de discus naar 70,00 meter en dat bleek zowaar goed voor sensationeel goud. Alekna moest het doen met zilver, de Australiër Matthew Denny pakte met 69,31 meter brons na twee opeenvolgende mondiale vierde plekken.

Polsstokhoogspringen vrouwen, finale
Nina Kennedy uit Australië pakte vorig jaar samen met de Amerikaanse Katie Moon de wereldtitel, dit keer deelden ze het goud niet: Kennedy sprogn als enige over 4,90 meter en pakte zo het goud. Moon pakte met 4,85 meter zilver, voor de Canadese Alysha Newman, die een foutsprong meer nodig had om tot 4,85 meter te komen.

400m horden mannen, halve finales
Nick Smidt wist niet te verrassen: in 49,61 seconden moest hij het doen met de zesde plek in zijn halve finale, waarin met Alison dos Santos uit Brazilië een van de favorieten in de problemen zat. Dos Santos werd derde, achter de Noorse titelverdediger Karsten Warholm, maar zijn 47,95 seconden bleek alsnog genoeg om de finale te halen. De derde favoriet, de Amerikaan Rai Benjamin, won zijn halve finale overtuigend in 47,85 seconden.

200m mannen, halve finales
Regerend kampioen Andre de Grasse ging er in de halve finales uit, maar daar kwam een Zimbabwaans feest voor terug: Tapiwaneshe Makarawu én Makanakaishe Charamba stuntten door zich gezamenlijk voor de finale te plaatsen. Letsile Tebogo uit Botswana noteerde ogenschijnlijk doodsimpel de snelste tijd met 19,96 seconden, voor de Amerikanen Kenny Bednarek (20,00) en Noah Lyles (20,08).

110m horden mannen, halve finales
De meeste favorieten haalden de finale wel, hoewel de Fransen vooral baalden: zowel grote hoop Sasha Zhoya als Wilhelm Belocian haalden het niet. De Amerikaanse topfavoriet Grant Holloway maakte weer grote indruk, hij plaatste zich in een overtuigende 12,98 seconden als snelste voor de finale, met verder ook nog onder meer regerend kampioen Hansle Parchment uit Jamaica.

[OS] Lavreysen en Hoogland naar kwartfinales, Australië wint zinderende ploegenachtervolging

Op de Franse wielerbaan zijn de Nederlandse sprinters begonnen aan hun individuele toernooi op de Olympische Spelen. Voor de mannen gebeurde dat met de eerste rondes van de sprint, de vrouwen kwamen in actie op de keirin.

Sprint mannen
In de kwalificatie rekende Matthew Richardson uit Australië af met het in 2019 op grote hoogte gereden wereldrecord van Nicholas Paul: 9,100 werd 9,091 seconden. De snelste was hij daar niet mee, want Harrie Lavreysen nam het wereldrecord met 9,088 seconden over. Jeffrey Hoogland finishte in 9,293 seconden, goed voor de zesde plek.

Lavreysen rekende vervolgens in de eerste ronde met pijnlijk gemak af met de Duitser Maximilian Dörnbach, terwijl Hoogland het niet al te lastig had met de Litouwer Vasilijus Lendel. Het duo stond in de volgende ronde met als doel de achtste finales te bereiken, Lavreysen reed daarin tegen de Fransman Rayan Helal en Hoogland neemt het op tegen Mateusz Rudyk uit Polen.

Helal was geen probleem voor Lavreysen en Rudyk was niet opgewassen tegen Hoogland. In de achtste finales rekende Lavreysen ook weer simpel af met de Japanner Yuta Obara, terwijl Hoogland wat meer moeite had met de Maleisiër Azizul Awang, maar zich wel voor de kwartfinales van donderdag plaatste.

Keirin vrouwen
Hetty van de Wouw maakte grote indruk in haar serie en reed overtuigend naar de kwartfinales. Dat lukte Steffie van der Peet niet, zij werd derde terwijl een plek bij de eerste twee gevraagd werd, maar in de herkansingen schopte Van der Peet het alsnog keurig tot de kwartfinales, die donderdag op het schema staan.

Ploegenachtervolging vrouwen
Het Duitse wereldrecord bleef net overeind, maar de finale beloofd wel fantastisch te worden. De Amerikaanse ploeg met Jennifer Valente, Lily Williams, Chloe Dygert en olympisch wegritkampioene Kristen Faulkner reed naar 4:04,629 minuten en rekende zo af met het Britse kwartet. In de finale rijden ze tegen Nieuw-Zeeland, dat met Ally Wollaston, Bryony Botha, Emily Shearman en Nicole Shields naar 4:04,818 reed. De Britse ploeg rijdt rond 19.30 uur tegen Italië voor het brons, gevolgd door de finale.

De finale werd ook woensdag verreden en daarin vertrokken de Amerikanen furieus. In de laatste kilometer leek Dygert de boel uit elkaar te rijden, maar Nieuw-Zeeland kon net niet meer genoeg tempo ontwikkelen om er nog voorbij te gaan: goud voor de VS in 4:04,306 minuten, minder dan een tiende van een seconde boven het wereldrecord, met zilver voor Nieuw-Zeeland in 4:04,927.

Elinor Barker, Josie Knight, Anna Morris en Jessica Roberts reden namens de Britse ploeg een geweldige laatste kilometer tegen Elisa Balsamo, Chiara Consonni, Martina Fidanza en Vittoria Guazzini uit Italië en pakten in 4:06,382 minuten het brons, tegen 4:08,961 voor Italië.

Ploegenachtervolging mannen
We kregen een zinderende finale voorgeschoteld: Oliver Bleddyn, Sam Welsford, Conor Leahy en Kelland O'Brien uit Australië tegen de Britten Ethan Hayter, Daniel Bigham, Charlie Tanfield en Ethan Vernon. De twee ploegen gingen drie kilometer lang ijzingwekkend gelijk met elkaar op, tot het fout ging voor Hayter: hij gleed van zijn zadel en de Britten waren kansloos. Australië won het goud in 3:42,067 minuten, voor de 3:44,394 van de Britten.

De strijd om brons ging tussen Simone Consonni, Filippo Ganna, Francesco Lamon en Jonathan Milan uit Italië en de Denen Tobias Hansen, Niklas Larsen, Carl-Frederik Bevort en Rasmus Pedersen. De Denen vertrokken zeer snel en waren lang op weg naar brons, maar in de laatste kilometer was de koek helemaal leeg en reed Italië alsnog naar brons in 3:44,197 minuten, tegen 3:46,138 van Denemarken.

[OS] Goud Bouwmeester, succesvolste zeilster ooit; zeldzame medailles Cyprus en Peru

Marit Bouwmeester is nu officieel de meest succesvolle olympische zeilster aller tijden. De Nederlandse mocht woensdag eindelijk de afsluitende medal race varen in de ILCA 6-klasse, waarbij ze vooraf wist dat simpelweg finishen al voldoende was voor de titel.

Finishen was geen probleem, Bouwmeester deed dat in de Zuid-Franse wateren als vierde en pakte zo na brons, zilver en goud haar tweede olympische titel. De Deense Anne-Marie Rindom sloot af met een vijfde plek en verzilverde daarmee haar tweede plek, brons ging naar de Noorse Line Flem Høst.

Bij de mannen was het in de ILCA 7-klasse nog wel iets spannender, hoewel de Australiër Matt Wearn het volledig in eigen hand had. Dat maakte hij helemaal waar: Wearn won de afsluitende medal race en verdedigde zijn olympische titel van Tokyo.

Zilver ging naar de Cyprioot Pavlos Kontides, de tweede olympische medaille ooit voor Cyprus: twaalf jaar geleden pakte Kontides ook al zilver, tot woensdag de enige ooit voor zijn land. Peru won al sinds 1992 geen medaille meer en stond sindsdien op goud en drie keer zilver, Stefano Peschiera voegde daar een bronzen medaille aan toe.

Het debuut voor de kitesurfers loopt vooralsnog uit op een farce, volledig buiten de schuld van iemand om: de wind werkt totáál niet mee. In plaats van de oorspronkelijke twintig reguliere races blijft het bij zes, de rest is geannuleerd en de volgende stap is de knockoutfase.

Bij de vrouwen is dat alles geen slecht nieuws voor Annelous Lammerts: de Nederlandse staat vierde en mag donderdag - ijs en weder dienende - aantreden in de halve finales.

[OS] Poolse wereldrecordhoudster pakt eerste goud speedklimmen

Aleksandra Miroslaw heeft de gouden medaille in het speedklimmen gepakt op de Olympische Spelen in Parijs. De Poolse was al de beste in de kwalificatie met een verbetering van haar wereldrecord in 6.06, en won nu ook het goud in de afvalrondes.

In de afvalrondes waren er in principe 7 redelijke serieuze kanshebbers: De twee Poolse dames, de twee Indonesische dames, de twee Chinese dames en de Amerikaanse Emma Hunt. Hunt maakte een fout in de kwartfinale en lag eruit, de twee Chinese dames maakten er een mooie strijd van: Eentje verloor op 9 honderdsten van de Pools Aleksandra Kalucka, de andere voorkwam een zekere Pools-Indonesische finale door in de kwartfinale op duizendsten te winnen.

Miroslaw stuurde vervolgens haar landgenote naar de bronzen finale - Miroslaw startte trager, maar is nu eenmaal de beste klimmer en toonde dat even aan. De andere halve finale, waar een tweestrijd tussen de Indonesische dames voorkomen werd, werd opnieuw een prooi voor de Chinese Deng.

Kalucka pakte het brons, maar dat was een opmaat voor een prachtige finale: Deng klom naar 6.18, bijna 2 tienden sneller dan ze ooit eerder had geklommen, maar dat was niet genoeg om Miroslaw te verslaan die met 6.10 slechts 4 honderdste onder haar wereldrecord bleef in een geweldige race.

Het speedklimmen stond voor het eerst op het programma als los onderdeel. In Tokio was het onderdeel van het gecombineerde event, waardoor de speedspecialisten vrijwel kansloos waren.

[OS] Nederlandse hockeysters na zege op Argentinië in olympische finale

De Nederlandse hockeyster staan in de olympische finale. In de halve finale won Oranje eenvoudig met 3-0 van Argentinië en treft vrijdag de winnaar van China-België.

De Nederlandse hockeyvrouwen kregen in de eerste kwart de kansen om de score te openen. Freeke Moes was al snel dicht bij de openingstreffer, maar stuitte op de Argentijnse goalie. Vlak daarna was er ook nog een strafcorner voor Nederland. Yibbe Janssen wist daar echter niet uit te scoren en verloor daarbij ook nog de videoaanvraag.

Na het eerste kwart was het nog 0-0, waarna Nederland vrij snel in het tweede kwart op 1-0 kwam. Luna Fokke zorgde na een goede loopactie voor de openingstreffer. De Nederlandse zorgde met haar backhand voor de 1-0 en niet veel later werd het ook nog 2-0. Opnieuw had Fokke een belangrijke rol, ze sloeg vanaf links de bal hard voor, waarna Laura Nunnink met een tip-in de score verdubbelde.

Jansen zorgde snel in het derde kwart vanuit een strafcorner voor de 3-0 en de wedstrijd was gespeeld. Zowel Argentinië als Nederland kregen nog wat kansjes, maar er werd niet meer gescoord en de Nederlandse hockeyvrouwen staan in de finale.

In die finale speelt het tegen de winnaar van China - België. Die beide landen speelde ook al in de poulefase tegen de Nederlanders en toen won Oranje.

Pride-vlag bij VU gestolen, onbekenden hangen VOC-vlag op

Twee vlaggen die voor de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam hingen zijn gestolen. Op de plek van een van die vlaggen hadden onbekenden een vlag opgehangen waar de tekst VOC opstaat. Toen de vlag maandag werd opgemerkt heeft de VU die direct verwijderd. De universiteit heeft inmiddels aangifte gedaan. Zo meldt AT5. 

Een van de twee gestolen vlaggen was de Progress Pride-vlag. Dat is een variant van de welbekende regenboogvlag waar enkele kleuren aan zijn toegevoegd, zodat de vlag inclusiever is. De andere gestolen vlag was een 'Stop geweld tegen vrouwen-vlag', aldus de VU. 

Op de vlag die werd opgehangen staat de tekst VOC. Eerder verwijderde het scheepvaartmuseum VOC-vlaggen, omdat er volgens het museum nu meer focus op het slavernijverleden en de donkere kanten van de VOC ligt dan voorheen. 

Omstreden Prinsenvlag
De vlag waar de afkorting VOC opstaat ziet eruit als de Nederlandse vlag, maar de bovenste baan is oranje in plaats van rood. Het zijn de kleuren van de zogenoemde Prinsenvlag en die is omstreden. De vlag werd tijdens de Twee Wereldoorlog door de NSB gebruikt. Later maakten rechts-extremistische groep als de Nederlandse Volks-Unie (NVU) gebruik van de vlag.

Op dit moment zijn de vlaggenstokken voor het gebouw aan de De Boelelaan leeg in afwachting van nieuwe vlaggen. Die zijn inmiddels besteld.

Universitair hoofddocent verliest baan vanwege veiligheidsrisico met Iran

Een universitair hoofddocent die zowel de Nederlandse nationaliteit als een Iraanse achtergrond heeft, mag van de Rechtbank Den Haag worden ontslagen bij de Defensie Academie. Zijn afkomst maak hem een veiligheidsrisico, aldus de verklaring.  De rechtbank oordeelde dit vanwege het risico op ongewenste beïnvloeding vanuit Iran.

De zaak draait om het vak ‘A sensoren’ aan de faculteit Militaire Wetenschappen.  In 2016 kreeg de docent nog een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) op B-niveau, die hij nodig had voor zijn functie. Dit is een verklaring die wordt afgegeven na een veiligheidsonderzoek door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) of de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Deze verklaring wordt gebruikt om te beoordelen of een persoon een veiligheidsrisico vormt voor functies waarbij toegang tot vertrouwelijke of geheime informatie vereist is. 

Veiligheidsonderzoek
In 2021 voerde de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) een hernieuwd veiligheidsonderzoek uit. Naar aanleiding daarvan besloot de toenmalige minister van Defensie, Henk Kamp (VVD) in juni 2022 de VGB van de man in te trekken. Ook werd een aanvraag voor een VGB op C-niveau, dat nodig is voor zijn toenmalige functie, geweigerd.

De hoofddocent ging in beroep tegen deze beslissing. Hij stelde dat hij in de praktijk geen vertrouwensfunctie uitoefende en niet in aanraking kwam met geclassificeerde informatie. Volgens hem maakte hij alleen gebruik van openbare bronnen voor zijn theoretisch wetenschappelijk onderzoek. Hij benadrukte nooit te hebben deelgenomen aan activiteiten die de nationale veiligheid konden schaden en altijd toestemming te hebben gevraagd voor reizen naar Iran.

[OS] Visser overtuigend in halve finales 100m horden, Foppen na valpartij door op 5000m

Op de Olympische Spelen in Parijs was het weer een drukke ochtend in het Stade de France. Meerdere Nederlanders kwamen in actie in de series, terwijl er buiten het stadion gesnelwandeld werd om olympisch goud.

100m horden vrouwen, series
Nadine Visser zat in een sterke heat, maar dat deerde haar niet: in 12,528 seconden won ze haar serie, net als de Amerikaanse Masai Russell - zelfs met de finishfoto was er geen verschil op te merken. Maayke Tjin-A-Lim werd in haar serie zevende in 12,98 seconden en moet de herkansingen in, regerend kampioene Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico was in een indrukwekkende 12,42 seconden het snelst.

5000m mannen, series
Mike Foppen ging prima mee in zijn serie, maar na het uitkomen van de laatste bocht ging het fout: hij kon een grote valpartij recht voor zijn neus net niet ontwijken en ging onderuit, maar net als drie andere gevallen lopers werd hij alsnog in de finale gezet. Meerdere gevaarlijke outsiders haalden het niet, zoals de Guatemalteek Luis Grijalva, die op de vorige twee WK's nog vierde werd.

Snelwandelen, gemengde marathonestafette
Het enige nieuwe atletiekonderdeel op de Spelen dit jaar, waarbij teams van één man en één vrouw om en om een ruime tien kilometer afwerken. Twee teams maakten uiteindelijk de dienst uit, nadat onder meer China en Italië afhaakten met straffen en fysieke problemen: Spanje met Alvaro Martin en Maria Perez en Ecuador met Brian Pintado en Glenda Morejon.

Op zijn tweede ruime tien kilometer sloeg Martin een klein gaatje naar Pintado, waarna Perez het zeer overtuigend afmaakte voor goud in 2:50.31 uur, voor het zilveren Ecuadoriaanse duo. Australië pakte op een ruime minuut het brons met Rhydian Cowley en Jemima Montag, die met een zeer indrukwekkend tweede optreden opstoomde naar het brons.

800m mannen, series
Ryan Clarke kwam voor Nederland in actie, maar dat leverde geen succes op, hoewel zijn vijfde plek in 1:45,56 minuten degelijk was - hij mag wel de herkansingen in.

Hoogspringen mannen, kwalificatie
Problemen voor de twee regerend olympisch kampioenen. Gianmarco Tamberi uit Italië was dagenlang ziek en wist met moeite over 2,24 meter te springen, wat uiteindelijk genoeg bleek. De Qatarees Mutaz Essa Barshim leek ineens kramp in zijn kuit te hebben, maar sprong daarna - na wat hulp van onder meer Tamberi - nog wel over 2,27 meter, waardoor ze beiden de finale haalden.

Speerwerpen vrouwen, kwalificatie
Meerdere outsiders haalden de finale niet, maar de grootste verrassingen waren Adriana Vilagos en Kelsey-Lee Barber: de Servische nummer twee van de vorige twee EK's moest het doen met plek dertien en dus geen finale, de Australische Barber - brons in Tokyo en wereldkampioene in 2019 en 2022 - werd slechts 26e.

Israëlische ambassadeur niet welkom bij herdenking Nagasaki, diplomatieke rel dreigt

De herdenking van de ontploffing van een atoombom in de Japanse stad Nagaski tijdens WW2 dreigt dit jaar een diplomatiek schandaal te worden. Volgens de krant Japan Times heeft de burgemeester van Nagasaki, Shiro Suzuki, de Israëlische ambassadeur expliciet niet uitgenodigd wegens zorgen over de veiligheid. De Iraanse ambassadeur is wel welkom

Zijn besluit was gebaseerd op de wens om de ceremonie waarbij de slachtoffers van de bom te herdenken in een vreedzame sfeer zou plaatsvinden en ervoor te zorgen dat alles soepel verliep. De stadspolitie zou in staat zijn de veiligheid te garanderen tijdens het evenement als de Israëlische delegatie aanwezig zou zijn, zei Suzuki.

Israël moet wegblijven, Iran kan meedoen
Het wordt gezien als een politieke belediging dat Nagasaki wel vertegenwoordigers van staten die beschuldigd worden van ernstige mensenrechtenschendingen heeft uitgenodigd om de herdenking bij te wonen. De lijst met uitgenodigde landen omvat Syrië, Jemen, Venezuela, China, Myanmar en Afghanistan. Het wordt als controversieel gezien dat de Iraanse ambassadeur is uitgenodigd. De VS en hun bondgenoten classificeren Iran als een van de belangrijkste voorstanders van terroristische organisaties zoals het Palestijnse Hamas en de Libanese Hezbollah-militie.

Ambassadeurs uit de VS en Groot-Brittannië annuleren hun aanwezigheid
Volgens de Jerusalem Post annuleerde de Amerikaanse ambassadeur Emanuel zijn eigen deelname aan de herdenkingsceremonie in Nagasaki omdat zijn Israëlische collega niet was uitgenodigd. Ook de Britse ambassadeur in Japan, Longbottom, wil niet meedoen. Zij is van mening dat het weigeren van de uitnodiging Israël ten onrechte op hetzelfde niveau plaatst als Rusland.

Aanstaande vrijdag is het 79 jaar geleden dat de atoombom in 1945 op de stad Nagasaki werd afgeworpen. Naar schatting werden hierbij 40.000 mensen onmiddellijk gedood, en tienduizenden stierven in de daaropvolgende jaren door hun verwondingen of door nucleaire vergiftiging. De ceremonie ter herdenking van de slachtoffers werd voorheen beschouwd als apolitiek en een oproep tot vrede en afwijzing van kernwapens. Vertegenwoordigers van over de hele wereld werden uitgenodigd om deel te nemen.

Geruchtenmolen 'nieuwe Half-Life game' weer op volle toeren

Onlangs werd er meer bekend over dat Valve werkt aan een nieuwe, onaangekondigde titel. Naar verluidt zou de codenaam voor dit project "HLX" zijn. "Valve-kenner" Tyler McVicker legt in een filmpje uit waarom hij denkt dat dit wel eens Half-Life 3 zou kunnen zijn.

Goed, wie een beetje ingelezen is in het onderwerp weet wel dat er iedere maand wel weer iemand beweert dat HL3 er nu toch echt aan lijkt te komen, maar volgens McVicker zijn de aanwijzingen naar aanleiding van uit datamining verkregen informatie nu toch best sterk. Zo geeft hij onder andere aan dat er aanwijzingen zijn gevonden dat de hoofdpersoon in HLX een "HEV suit" draagt, dat hij soms "off-world" moet gaan en dat er entiteiten bestaan genaamd "Xengorillas, Xenjellyfish en Xenswoopers".

Alweer drie jaar geleden verscheen er ook een nieuwe Half-Life game, dat was VR-game Half-Life: Alyx. Sindsdien wordt er al gewerkt aan HLX. Bekijk de bevindingen van McVicker in zijn verslag hieronder.


Wie wordt er allemaal in de gaten gehouden - en wat als dat onterecht is?

De persoonsgerichte aanpak (pga), aanvankelijk bedoeld voor potentiële terroristen, wordt inmiddels voor veel meer doelen ingezet. Onder anderen verwarde personen, overlastgevers en minderjarige delinquenten komen op een lijst en worden op allerlei manieren gevolgd. Wie bepaalt of je in zo’n aanpak terechtkomt, en wat kun je doen als dat onterecht is? "Mensen denken dat je gek bent." Zo valt te lezen bij AT5. 

Het is 2005, een jaar na de moord op Theo van Gogh. Het jihadistische netwerk 'de Hofstadgroep' domineert het nieuws. In Londen vallen tientallen doden bij een grote aanslag in metro’s en bussen. De angst is voelbaar in de samenleving. 

De Nederlandse regering zoekt naar manieren om terrorisme te bestrijden. Het streven is om in te grijpen voordat het daadwerkelijk mis gaat. Maar hoe? 

Een van de maatregelen die wordt ingevoerd, is de persoonsgerichte aanpak (pga). Potentiële geradicaliseerden worden op een lijst geplaatst en vervolgens openlijk gevolgd. Wijkagenten en buurtregisseurs leggen huisbezoeken af, zoeken contact met familieleden en bezoeken de werkplek. De gevolgde persoon wordt zo belemmerd in het uitvoeren van mogelijke terroristische activiteiten.

De politie werkt samen met zorginstellingen, buurthuizen, scholen en andere organisaties. Dat moet voorkomen dat een potentieel gevaarlijk persoon al langer op de radar staat bij verschillende instanties, die dat niet van elkaar weten. De maatregel kan preventief worden opgelegd. Met andere woorden: je kunt op de lijst belanden terwijl je nergens van wordt verdacht. 

Zes jaar na de landelijke invoering gaat de gemeente Amsterdam het beleid ook toepassen, maar dan voor andere doelgroepen. De eerste Amsterdamse pga is de Top 600, een lijst waarop jonge veelplegers van ernstige misdrijven staan. 

Daar blijft het niet bij. Er komt onder meer een aanpak voor overlastgevers, voor verwarde verdachten en voor criminele ‘doorgroeiers’. Momenteel zijn er in Amsterdam zeven persoonsgerichte aanpakken. (Zie de kaders voor een overzicht). De pga is uitgegroeid tot het duizenddingendoekje van het veiligheidsbeleid van de gemeente.

Bijna al die pga’s werken hetzelfde. Als je op de lijst terechtkomt, overleggen allerlei instanties over je. Van de gemeente tot psychiatrische instellingen en woningcorporaties. Zij wisselen gegevens met elkaar uit. Je krijgt een brief die je op de hoogte stelt, en er wordt een 'regisseur' aangewezen die jouw zaak behandelt.

Het Actiecentrum Veiligheid en Zorg (AcVZ) is verantwoordelijk voor de pga’s. Het is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam, een aantal kleinere gemeenten en instanties als het OM en de Jeugdbescherming Er zijn vijftien bestuurders ,onder wie de hoofdofficier van Justitie en de wethouder Onderwijs. De voorzitter is de burgemeester.

Het AcVZ bepaalt wie in een pga belandt. Alleen bij persoonsgerichte aanpak radicalisering is het anders geregeld. Daar adviseren gespecialiseerde ambtenaren wie voor de aanpak in aanmerking komt, en wordt de beslissing genomen door de burgemeester.

De instroomcriteria voor de overige pga's verschillen per aanpak. Sommige zijn gebaseerd op harde cijfers. Om in de Top 600 te belanden moet je onder meer drie keer zijn aangehouden voor een ernstig delict. 

Andere criteria zijn niet in cijfers te vangen. De Aanpak Doorgroeiers richt zich bijvoorbeeld op jongeren die "status hebben binnen het drugsmilieu" en "problemen op het gebied van zorg en veiligheid". Volgens het AcVZ worden die criteria beoordeeld door meerdere experts

Dat die beoordeling niet altijd goed gaat, blijkt uit het verhaal van de linkse activist Frank van der Linde. In 2017 werd hij opgenomen in de persoonsgerichte aanpak ter voorkoming van radicalisering. Die aanpak is in het leven geroepen voor de bestrijding van jihadisme, iets waarmee Van der Linde nooit in verband is gebracht. 

De politie en het OM adviseerden dan ook om hem niet op de lijst te zetten, blijkt uit gemeentelijke bronnen die Van der Linde later zelf heeft ontvangen. Maar onder druk van ambtenaren werd hij toch in de aanpak opgenomen. Hij kwam daar zelf achter. "Ik dacht meteen: het zal toch niet… Toen heb ik het opgevraagd, en bleek ik er inderdaad op te staan."

Vanaf 2017 werd Van der Linde overal in de gaten gehouden door de politie. Pas jaren later heeft de gemeente toegegeven dat hij nooit op de lijst had mogen worden gezet. Burgemeester Halsema heeft daar excuses voor aangeboden. 

Gemeentelijk ombudsman Munish Ramlal was nauw betrokken bij de pogingen van Van der Linde om zijn recht te halen. Volgens Ramlal is de gemeente té gefocust op veiligheid. "Als je alleen maar vanuit die bril naar burgers kijkt, ontstaat er een toxische relatie. En een ongelijke strijd. De gemeente en de politie hebben verregaande bevoegdheden."

Er is geen onafhankelijke instelling die controleert of burgers terecht in een pga zitten. Het AcVZ beoordeelt zelf per dossier of de instroomcriteria correct zijn toegepast. "Het zou goed zijn als dat wat onafhankelijker is ingestoken", zegt Ramlal. "Bijvoorbeeld een functionaris die vragen kan stellen als: moeten we hier niet meer zorg bieden in plaats van de repressieve aanpak?"

Bij één aanpak is dat volgens de gemeente inmiddels het geval.  Bij de radicaliseringsaanpak is recentelijk een onafhankelijke adviescommissie aangesteld die "periodiek de aanpak doorlicht".

Plaatsing in een pga is een forse schending van de privacy - een van de grondrechten uit het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Zo’n schending kán geoorloofd zijn. Als er een serieuze kans bestaat dat iemand een aanslag of een gewelddadige overval zal plegen, weegt dat zwaarder. Maar het is de vraag of die 'proportionaliteit', zoals juristen het noemen, aanwezig is bijvoorbeeld overlastplegers of treiteraars.

Instanties delen gegevens over iemands religie, etniciteit, lichamelijke en psychische gezondheid, maar bijvoorbeeld ook over de seksuele geaardheid. Na uitstroom uit de aanpak - als het AcVZ oordeelt dat opname niet meer nodig is - wordt de informatie nog vijf jaar bewaard.

Maar soms blijven de gegevens in het systeem staan. "Alleen als we ze langer nodig hebben, bijvoorbeeld bij een rechtszaak", staat in de Regeling Gegevensverwerking van het AcVZ.

Volgens de gemeente mogen deze bijzondere persoonsgegevens alleen onder specifieke voorwaarden worden gebruikt. "In onze aanpakken komt dat nauwelijks voor", laat een woordvoerder weten. 

Je kunt bezwaar maken tegen de gegevensverwerking, op grond van de AVG. Volgens de wet mag je de gegevens inzien. Je kunt ook proberen ze te laten verwijderen. De rechter oordeelt daarover. 

Volgens Van der Linde, die honderden procedures heeft aangespannen om zijn gegevens te achterhalen, is die AVG een wassen neus. "Op papier behoor je een kopie van jouw dossier te ontvangen maar in de praktijk worden allerlei passages zwartgelakt. Je wordt gewoon tegengewerkt."

Tot voor kort was bezwaar maken tegen de gegevensverwerking het enige wat je kon doen. Tegen het feit dat je in een pga werd geplaatst, was geen bezwaar of beroep mogelijk. Bestuursrechtelijk werd plaatsing in een pga gezien als 'handeling', niet als officieel besluit. Tegen een besluit kun je bezwaar maken. Tegen een handeling niet. Plaatsing in een pga was een voldongen feit. 

Sinds begin juli ligt dat anders. Dat is te danken aan de rechtszaak van Nora, die in 2015 in de Treiteraanpak werd geplaatst. Volgens haar was dat onterecht. De buurman die de overlast had aangekaart zou haar óók hebben getreiterd. 

Haar verhaal werd opgetekend door het Parool, dat op basis van getuigenissen van buurtbewoners concludeerde dat de overbuurman ook een actieve rol in het conflict had. Nora - een gefingeerde naam, ze wil niet herkend worden - eiste bij de rechtbank de beëindiging van de verwerking van haar persoonsgegevens. De zaak belandde uiteindelijk bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land.

De rechter oordeelde dat Nora terecht in de aanpak was geplaatst. Zelf betwist ze dat. Er zou geen sprake zijn van 'onbetwist slachtofferschap' van de overbuurman - een van de criteria om in de aanpak te worden geplaatst. Ze overweegt naar het Europese Hof te stappen. 

Maar op een ander punt behaalde ze juist een belangrijke overwinning. De beslissing van de gemeente om haar in de Treiteraanpak op te nemen was volgens de Raad wel degelijk een besluit, dat juridisch kan worden aangevochten. 

"Dit kan grote gevolgen hebben", zegt Nora aan de telefoon. "Mensen hebben nu een middel in handen dat ik niet had. Voor de overheid is dit hele vervelende jurisprudentie." Ook Van der Linde noemt de uitspraak "extreem belangrijk". Het AcVZ laat weten dat het oordeel van de Raad inderdaad betekent dat er voortaan bezwaar mogelijk is. 

Activistische burgers als Nora en Frank van der Linde kennen de weg in de rechtspraak en het openbaar bestuur. Voor veel mensen in een pga geldt dat niet. "We zetten deze strijd voort voor mensen die driehoog achter op een huurflatje zitten met een kind", zegt Nora. "Die worden gewoon verdrukt."

Volgens ombudsman Ramlal zien we slechts het topje van de ijsberg. "Bij mij belandt maar een heel beperkt aantal zaken. Als één op de honderd mensen klagen bij de ombudsman, staat dat voor veel meer."

"Mensen denken dat je gek bent", zegt Nora. "Dat je aan achtervolgingswanen lijdt. Ik heb zo vaak te horen gekregen: je denkt toch niet écht dat je in de gaten wordt gehouden?"

[OS] Ierse Harrington pakt eerste boksgoud en kondigt afscheid aan

Op de Olympische Spelen in Parijs is de eerste van dertien gouden medailles in het boksen vergeven. Het toernooi voor de lichtgewichten bij de vrouwen, die tot 60 kilogram, kwam dinsdagavond tot een einde.

In de finale nam regerend kampioene Kellie Harrington uit Ierland het op tegen de Chinese Yang Wenlu, die haar vrij aardig partij bood. De eerste ronde ging bij vier juryleden naar Harrington, net als tweede, maar in ronde drie kwam Yang op dreef.

Vier van de vijf juryleden gaven de ronde aan Yang, maar dat was niet voldoende: ze won zo met 29-28 bij één jurylid, maar de overige vier hadden het 29-28 voor voor Harrington, die haar titel zo verdedigde en vervolgens haar afscheid van de sport aankondigde.

Brons was voor de Taiwanese Wu Shih-yi, die in de halve finales van Yang verloor, en de Braziliaanse Beatriz Ferreira, die na haar zege op Chelsey Heijnen in de halve finales van Harrington verloor.

Elon Musk verklaart oorlog aan adverteerders om boycot X

Elon Musk's X, voorheen bekend als Twitter, heeft juridische stappen ondernomen tegen een reeks bedrijven nadat ze stopten met adverteren op het sociale netwerk. De technologiegigant beweert dat deze bedrijven onrechtmatig hebben samengespannen om het platform te boycotten, wat resulteerde in een verlies van "miljarden dollars" aan inkomsten.

De rechtszaak is aangespannen in Texas tegen de World Federation of Advertisers en ledenbedrijven zoals het Britse Unilever, voedingsgigant Mars, CVS Health en het Deense hernieuwbare energiebedrijf Orsted. Musk schreef op X: "We hebben twee jaar geprobeerd vrede te bewaren, nu is het oorlog."

De advertentie-inkomsten van X daalden aanzienlijk na Musk's overname van het netwerk voor $44 miljard in 2022. Kort na de overname ontsloeg Musk duizenden medewerkers, waaronder veel moderatiemedewerkers die belast waren met het verwijderen van 'schadelijke' inhoud. In november 2023 stopten bedrijven ook met adverteren op de site vanwege zorgen dat hun content naast pro-nazi berichten verscheen, waarbij Musk ook werd beschuldigd van het verspreiden van haatzaaiende uitspraken. Hoewel Musk later zijn excuses aanbood voor het ondersteunen van een antisemitische complottheorie, vertelde hij adverteerders ook "go fuck yourself".

De aanklacht stelt dat de adverteerders, handelend via een initiatief van de World Federation of Advertisers genaamd Global Alliance for Responsible Media (GARM), hebben samengespannen op een manier die in strijd is met de Amerikaanse antitrustwetten. Dit initiatief werd in 2019 gelanceerd om de industrie te helpen het probleem van illegale of schadelijke inhoud op digitale mediaplatforms en de monetisering daarvan via advertenties aan te pakken.

X eist een niet nader genoemde schadevergoeding en een gerechtelijk bevel tegen verdere pogingen om advertentie-uitgaven in te houden. Het bedrijf beweert dat het merk-veiligheidsnormen heeft toegepast die vergelijkbaar zijn met die van zijn concurrenten en die "voldoen aan of beter zijn" dan de maatregelen die door GARM zijn gespecificeerd. Linda Yaccarino, CEO van X, verklaarde: "Mensen worden geschaad wanneer de markt van ideeën wordt ingeperkt. Geen enkele kleine groep mensen zou mogen bepalen wat wordt gemonetariseerd."

Professor Christine Bartholomew, een antitrustexpert van de Universiteit van Buffalo, zei dat X zou moeten bewijzen dat er een overeenkomst was om te boycotten waaraan elke adverteerder deelnam, wat volgens haar "geen klein obstakel" is. Ze voegde eraan toe dat zelfs als de zaak succesvol zou zijn, Musk bedrijven niet wettelijk zou kunnen dwingen om op X te adverteren.

De beschuldigde bedrijven hebben nog niet gereageerd op de rechtszaak. Unilever verklaarde echter tijdens een hoorzitting in het Congres vorige maand dat het alleen adverteerde op platforms die zijn merk niet schaadden. Herrish Patel, president van het bedrijf, zei in een verklaring: "Unilever, en alleen Unilever, controleert onze advertentie-uitgaven. Geen enkel platform heeft recht op onze advertentiedollar."

[OS] Braziliaanse voetbalsters overklassen Spanje, ook VS in finale

In het olympisch vrouwenvoetbaltoernooi zijn dinsdagavond de halve finales gespeeld. De Amerikaanse vrouwen openden met een wedstrijd tegen Duitsland in Lyon, waar ruim anderhalf uur voetbal geen enkele goal opleverde. In de verlenging werd het dan beslist: Sophia Smith werkte de winnende treffer in het Duitse doel.

De andere halve finale was een stuk leuker. In Marseille nam Brazilië het op tegen Spanje, dat al na een handvol minuten zeer knullig op achterstand kwam: keepster Cata Coll speelde een bal tegen verdedigster Irene Paredes aan, die 'm terug het doel in zag stuiteren. Gabi Portilho verdubbelde de voorsprong op slag van rust en met ruim twintig minuten te gaan tekende Adiana voor de 3-0.

Een eigen goal van Duda bracht een heel klein beetje spanning terug, maar niet veel later was het Kerolin die voor de 4-1 tekende. Na bijna een kwartier blessuretijd scoorde Salma Paralluelo nog voor 4-2, maar daar bleef het bij. De finale staat zaterdag om 17.00 uur op het programma, een dag eerder spelen Spanje en Duitsland om 15.00 uur voor het brons.

Jack Black over Tenacious D's toekomst na schandalige Trump opmerking Gass

Jack Black heeft zijn visie gedeeld over de toekomst van Tenacious D na een controversiële opmerking van zijn bandmaat Kyle Gass over de mislukte moordaanslag op Donald Trump in juli, wat Black ertoe bracht de laatste tournee van het duo te annuleren.

"We moeten een pauze nemen. Iedereen heeft soms een pauze nodig," vertelde Black aan Variety. "En we komen terug."

Vorige maand kondigde Black op sociale media aan dat hij de huidige tour van Tenacious D annuleerde vanwege de reacties op de controversiële opmerking van Gass tijdens een concert in Australië. Tenacious D trad op in het ICC Sydney Theatre op 14 juli, de dag na de schietpartij tijdens de Trump-rally in Butler, Pennsylvania, waar de voormalige president in zijn oor werd geraakt door een kogel. Tijdens de show in Australië overhandigde Black een taart aan Gass op het podium om diens 64ste verjaardag te vieren. Toen Black Gass vroeg om een wens te doen, antwoordde Gass: "Mis Trump de volgende keer niet."

"Ik was verbijsterd door wat er zondag tijdens de show werd gezegd," zei Black destijds in een verklaring. "Ik zou nooit haatzaaierij of politieke geweld in welke vorm dan ook goedkeuren. Na veel reflectie, voel ik niet langer dat het gepast is om door te gaan met de Tenacious D-tour en alle toekomstige creatieve plannen staan on hold," voegde Black eraan toe. "Ik ben de fans dankbaar voor hun steun en begrip."

Gevraagd of hij sinds de annulering van de tournee met Gass heeft gesproken, antwoordde Black: "Ja, we zijn vrienden. Dat is niet veranderd. Dit soort dingen kost soms tijd... En we komen terug wanneer het goed voelt." Later zegt hij: "Ik hou van Tenacious D. Het is waarschijnlijk mijn favoriete baan, als je het zo kunt noemen. Het is een kunstwerk, het is mijn kindje."

Hotel Duitsland stort in: ook Nederlanders in het hotel

In het Duitse plaatsje Kröv is dinsdagavond een hotel gedeeltelijk ingestort, waarbij een etage volledig instortte. Het tragische incident vond plaats rond 23:00 uur en heeft geleid tot de dood van één persoon. Op het moment van de instorting bevonden zich 14 personen in het gebouw, waarvan vijf zich gelukkig zonder verwondingen in veiligheid konden brengen.

De reddingsoperatie begon onmiddellijk na de instorting en rond 8:10 uur kwam het eerste teken van hoop: een man werd levend onder het puin vandaan gehaald en op een brancard naar buiten gebracht. Kort daarna werden ook een klein kind en een jonge vrouw gered, hoewel het onduidelijk is of zij familie van elkaar zijn. Een oudere vrouw werd eveneens naar buiten geholpen door de reddingsdiensten.

Tot op heden zijn minstens vier mensen levend uit het puin gered, maar er worden nog steeds negen personen vermist. Volgens de politie is er mondeling contact met de meeste van hen. Een van de vermiste personen is helaas al dood gevonden, hoewel het lichaam nog niet is geborgen.

In het hotel waren op het moment van instorten ook drie Nederlanders uit Urk. Het gaat om een 23-jarige vrouw, een 26-jarige man en hun kind van bijna 2. De vrouw en het kind zijn inmiddels gered, de man ligt nog klem onder het puin.

Ondertussen zijn 31 omwonenden uit de directe omgeving geëvacueerd en voor hen is een opvanglocatie ingericht. De complexe situatie vereist uiterste voorzichtigheid van de reddingswerkers, omdat het beschadigde gebouw elk moment verder kan instorten. Ongeveer 250 hulpverleners van de brandweer, politie, medische diensten en het THW (Technisches Hilfswerk) zijn ter plaatse, ondersteund door gespecialiseerde eenheden zoals reddingshonden en drones.

Foto's van de ravage en reddingswerken vind je bij Bild.de

Dode en meerdere gewonden door spookrijder A73

Op de A73 ter hoogte van Cuijk bij Nijmegen heeft een tragisch ongeluk plaatsgevonden waarbij een spookrijder betrokken was. Het ongeval vond plaats rond 05.30 uur vanmorgen. Eén persoon is hierbij om het leven gekomen, twee andere personen raakten gewond, waarvan één ernstig, aldus de politie. Het ongeluk betrof drie voertuigen.

Het ongeval vond plaats op de rijbaan richting het zuiden, wat leidde tot de volledige afsluiting van de weg in beide richtingen. Pas iets voor zeven uur werd één rijstrook in noordelijke richting weer vrijgegeven. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse, waaronder ook een traumahelikopter. Een woordvoerder van de ANWB beschreef de situatie als een "behoorlijke chaos".

Opmerkelijk is dat dit niet het eerste dodelijke ongeval met een spookrijder is op deze snelweg. Een half jaar geleden, begin februari, vond een vergelijkbaar tragisch incident plaats op de A73, iets zuidelijker bij Venray. Ook toen viel er een dode en raakten meerdere mensen gewond.

[OS] Basketballers VS simpel naar halve finales, Servië maakt monstercomeback

De Amerikaanse basketballers hebben zich zonder problemen geplaatst voor de halve finales op de Olympische Spelen. In Parijs werd Brazilië zoals verwacht ruimschoots verslagen in een wedstrijd die nooit spannend werd: 122-87, met onder meer 18 punten van Devin Booker en 9 assists van LeBron James.

De Amerikanen nemen het in de halve finales op tegen Duitsland. De regerend wereldkampioenen troffen het Griekenland van superster Giannis Antetokounmpo, die met 22 punten lekker op dreef was. Na een sterke start van de Grieken, die 10 punten voorsprong pakten, kwam Duitsland in het tweede kwart echter terug en in Q3 gingen ze erop en erover: 76-63 en de eerste halvefinaleplek op de Olympische Spelen ooit was een feit.

De grote thriller van de dag ging tussen Servië en Australië. Onder leiding van Patty Mills, goed voor 26 punten, pakten de Australiërs een voorsprong van 24 punten, maar Nikola Jokic en de zijnen vochten zich met een geweldig derde kwart helemaal terug en maakten het in overtime zelfs af: 95-90, waarbij Jokic schitterde met 21 punten, 14 rebounds en 9 assists.

Het thuispubliek was natuurlijk aanwezig voor de strijd van Frankrijk tegen Canada, wat ook niet echt spannend werd. Victor Wimbanyama was met 12 rebounds en 5 assists weer lekker bezig, terwijl Guerschon Yabusele met 22 punten een flinke bijdrage leverde aan de 82-73 zege van de Fransen.

De halve finales worden donderdag gespeeld. Frankrijk speelt dan om 17.30 uur tegen Duitslasnd, de VS neemt het om 21.00 uur op tegen Servië.

Dochter oud-voetballer Gerald Vanenburg overleden, Jaimy was pas 32

Jaimy Vanenburg, dochter van voormalig Nederlands elftalspeler Gerald Vanenburg, is maandag op 32-jarige leeftijd overleden. Haar familie deelde het verdrietige nieuws via Instagram. Jaimy leed haar hele leven aan bronchiëctasieën, een ernstige longziekte die uiteindelijk fataal voor haar werd.

Haar longproblemen begonnen al op jonge leeftijd, en in 2021 functioneerden haar longen nog maar voor 32 procent. Ondanks de gezondheidsrisico's besloot ze, in overleg met haar artsen, om zwanger te worden. In 2022 beviel ze van haar zoon Len. Helaas verslechterde haar gezondheid daarna snel, wat ertoe leidde dat ze enige tijd in coma lag.

In 2023 gloorde er weer hoop toen Jaimy een dubbele longtransplantatie onderging en positieve stappen zette in haar herstel. Deze hoop werd echter wreed verstoord toen later dat jaar kwaadaardige kankercellen werden ontdekt, die ook in haar hersenen waren doorgedrongen. Ondanks een intensieve chemobehandeling en een hartstilstand werd ze begin dit jaar kankervrij verklaard. Helaas leidde de chemotherapie tot een verminderde mogelijkheid om haar longziekte te behandelen, wat resulteerde in een acute afstoting van haar nieuwe longen. Haar longfunctie daalde tot 22 procent, een situatie waar ze niet meer van herstelde.

Gerald Vanenburg, die in 1988 met het Nederlands elftal Europees kampioen werd, deelde op Instagram een hartverscheurende foto van zijn hand die de hand van zijn dochter vasthoudt. "Met intens verdriet en een onbeschrijfelijk gevoel van pijn hebben wij onze engel en lieve dochter Jaimy moeten laten gaan," schreef hij. "Ze was een en al positiviteit maar daarbovenop vooral een enorme strijder. Wij gaan ervoor zorgen dat haar naam nooit vergeten wordt."

Gerald en Jaimy Vanenburg (foto: Instagram)

bron: Instagram

Hamasleus kost Berlijnse vrouw 600 euro boete

Een 22-jarige vrouw is in Berlijn veroordeeld tot een geldboete voor het roepen van de leus "From the River to the Sea – Palestine will be free". Het Amtsgericht Tiergarten bevond haar schuldig aan het goedkeuren van strafbare feiten, gezien de tijdscontext waarin de leus werd geroepen. De vrouw moet 40 dagboetes van 15 euro betalen, wat neerkomt op een totaal van 600 euro.

Tijdscontext van Belang
Het incident vond plaats op een verboden bijeenkomst in Neukölln op 11 oktober 2023, slechts vier dagen na de terreuraanslagen van Hamas op de Israëlische bevolking. De rechtbank oordeelde dat de leus in deze context gezien moet worden als een ontkenning van het bestaansrecht van Israël en als een goedkeuring van de aanvallen. Volgens de voorzitter van de rechtbank kon de leus in deze specifieke situatie niet anders worden geïnterpreteerd.

Reacties en Verwante Zaken
Tijdens de zitting waren er onderbrekingen door een aanwezige, die door de rechter uit de zaal werd verwijderd. Na de uitspraak waren er luidruchtige pro-Palestijnse reacties van enkele van de ongeveer 30 toehoorders.

Verschillende Oordelen in Vergelijkbare Zaken
Interessant is dat in een vergelijkbare zaak het Landgericht Mannheim onlangs oordeelde dat het gebruik van dezelfde leus niet strafbaar was, omdat het daar om een andere juridische norm ging. Het Bundesinnenministerium heeft de leus in het kader van een verbod op activiteiten van Hamas echter wel verboden.

[OS] Turkse volleybalsters na thriller in halve finales

Op de Olympische Spelen in Parijs is het vrouwenvolleybaltoernooi aangekomen bij de halve finales. Dinsdag werden de kwartfinales afgewerkt, wat in één thriller en drie weinig spannende potjes resulteerde.

China en Turkije openden de dag en dat werd een heerlijk gevecht. China won set één met 25-23, Turkije pakte de tweede met 25-21 en een spannende derde set ging met 26-24 naar Turkije. De Chinese ploeg sloeg met 25-21 weer terug, maar onder leiding van Laura Vargas en Ebrar Karakurt maakte Turkije het in de beslissende vijfde set met 15-12 alsnog af. Turkije stond op WK's en Olympische Spelen nooit eerder in de halve finales.

Brazilië, olympisch kampioen in 2008 en 2012, had met 25-22, 25-13, 25-17 weinig moeite met de Dominicaanse Republiek, terwijl de Amerikaanse regerend olympisch kampioenen met 25-22, 25-14, 25-20 afrekenden met Polen. Italië won vervolgens in drie sets van Servië, waarvan vooraf gedacht werd dat het een kraker zou worden: 26-24, 25-20, 25-20 en de eerste halvefinaleplek ooit voor Italië op de Spelen was een feit.

FOK! Wat een weer: koeler en buien, later droger

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het eerst overal bewolkt en trekken er enkele buien over het land noordoostwaarts. In het oosten is er een kleine kans op onweer. Van het westen uit wordt het geleidelijk droog breekt geleidelijk de zon door. De wind komt uit een westelijke richting en is zwak tot matig.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. In het oosten is het eerst nog bewolkt. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C vlak langs de kust tot plaatselijk 24°C in het oosten en zuidoosten. De wind komt uit een westelijke richting en is boven land matig, aan de westkust later soms vrij krachtig.

Vanavond schijnt af en toe de zon. De wind komt uit het zuidwesten en is boven land zwak tot matig, aan de westkust waait het vrij krachtig.

Vannacht is het op de meeste plaatsen droog. Boven land staat weinig wind, aan zee is de wind zwak tot matig en komt uit het zuidwesten. De minimumtemperatuur ligt tussen 14°C in het noordoosten en 17°C aan zee. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Donkere wolken boven Castricum (Foto: DJMO)
Donkere wolken boven Castricum (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1352

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

De Europese strijd tegen bloedzuigende bedwantsen

Na de eeuwwisseling werden bedwantsen als uitgeroeid beschouwd. Maar ze zijn bezig met een comeback. Deze docu laat de strijd zien die onderzoekers, ongediertebestrijders en hoteliers in Europa's tegen de parasieten voeren. Bedwantsen zijn klein, beweeglijk, moeilijk te detecteren - en gek op menselijk bloed. Hoewel ze traditioneel worden geassocieerd met slaapkamers, zijn ze ook overal te vinden, van bus- en treinstoelen tot bibliotheken en bioscopen. Het uitroeien van bedwantsen is een ingewikkelde en kostbare onderneming. Christoph Otto noemt zijn baan de "Champions League van ongediertebestrijding." De professionele ongediertebestrijder in Zuid-Duitsland verwarmt besmette kamers tot meer dan 50 graden Celsius om ze van bedwantsen te ontdoen.

In Groot-Brittannië is insectenonderzoeker Richard Naylor al sinds zijn studententijd gefascineerd door het ongedierte. Hij fokt ze nu voor onderzoeksinstituten, speurhondenopleidingen en de ongediertebestrijdingsindustrie. Om de beste resultaten te behalen, voedt Naylor de insecten met zijn eigen bloed. Hij heeft zelfs een speciaal gebouwde slaapkamer waar hij slaapt om het gedrag van de insecten te bestuderen.

Bedwantsenplagen kunnen bijzonder slecht nieuws zijn voor hotels. Veel hoteliers houden zich liever stil over een actuele plaag uit angst om klanten te verliezen. Zullen alle inspanningen resulteren in de reductie van deze bloedzuigende?

Hamas benoemt Sinwar als hun nieuwe leider

Jahia Sinwar gaat de functie van politiek leider van de terreurgroep Hamas overnemen. Hij behoort tot de generatie die Hamas heeft opgericht en wordt beschouwd als het brein achter de aanval van 7 oktober. Hij staat bovenaan de Israëlische hitlijst.

De radicaal-islamitische groep Hamas heeft Jahia Sinwar gekozen als nieuwe politieke leider, aldus de Palestijnse organisatie. Dienovereenkomstig zal Sinwar Ismail Haniya opvolgen als hoofd van het Politburo, die vorige week werd gedood bij een aanval in Teheran.

Er wordt aangenomen dat Sinwar het brein is van de door Hamas geleide terroristische aanval op 7 oktober in het zuiden van Israël, die de aanleiding vormde voor de Gaza-oorlog. In het zuiden van Israël kwamen ongeveer 1.200 mensen om het leven. Waarnemers beschouwden zijn benoeming tot de nieuwe politieke leider van Hamas als een stap die Israël waarschijnlijk als een provocatie zou beschouwen.

De nieuwe Hamas-leider woont op een onbekende locatie in de Gazastrook. Er wordt aangenomen dat hij zich verstopt in de tunnels van de organisatie onder het kustgebied. Zijn voorganger, Haniya, woonde in Doha, de hoofdstad van Qatar, en werd beschouwd als de hoofddiplomaat van Hamas. Sinwars voormalige plaatsvervanger Mohammed Deif, de commandant van de al-Qassam Brigades en daarmee de militaire vleugel van Hamas, was in juli het doelwit van een Israëlische raketaanval. Israël verklaarde hem vorige week dood.

Hanija kwam vorige week om het leven bij een moordaanslag in de Iraanse hoofdstad Teheran. Iran en Hamas beschuldigen Israël ervan achter de aanval te zitten. De regering in Jeruzalem ontkende noch bevestigde dit.

Sinwar staat bovenaan de Israëlische hitlijst. Militair woordvoerder Daniel Hagari bevestigde dit in een interview met de Saoedische omroep Al-Arabija. “Er is maar één plaats voor Jahia Sinwar en dat is naast Mohammed Deif en de rest van de terroristen van 7 oktober”, zei hij.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz omschreef de nieuwe Hamas-leider als een ‘aartsterrorist’. Zijn benoeming is “nog een dwingende reden om hem snel te elimineren en deze verachtelijke organisatie van de aardbodem te vegen”, schreef Katz op Platform X.

De aan Hamas gelieerde sjiitische Hezbollah-militie feliciteerde Sinwar met zijn benoeming. Dit is een “sterke boodschap” aan Israël, de Verenigde Staten en bondgenoten dat Hamas verenigd is in zijn besluit, standvastig in zijn principes en verenigd in zijn belangrijke beslissingen om door te gaan op het “pad van verzet”.

Sinwar behoort tot de grondleggers van Hamas. Hij werd in 1962 geboren in het vluchtelingenkamp Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook. Zijn familie komt uit de omgeving van de kuststad Ashkelon, nu op Israëlisch grondgebied. Hij zat meer dan twintig jaar gevangen in Israël, gedurende welke tijd hij vloeiend Hebreeuws leerde spreken.

Toen Hamas eind jaren tachtig werd opgericht om de Israëlische bezetting te bestrijden tijdens de eerste Palestijnse opstand, de Intifada, was Sinwar ook betrokken bij het opzetten van de militaire vleugel van Hamas, de Qassam Brigades. In de beginjaren van de islamistische beweging was Sinwar binnen zijn eigen gelederen verantwoordelijk voor de strijd tegen vermoedelijke collaborateurs met Israël. Hij was zo wreed dat hij bekend werd als de ‘Slager van Khan Yunis’.

WHO luidt noodklok over lagere coronavaccinatiegraad

Gezien het aantal coronabesmettingen wereldwijd weer toeneemt roept de Wereldgezondheidsorganisatie op tot het opstarten van vaccinatiecampagnes voor risicogroepen. De vaccinatiecijfers voor ouderen en gezondheidswerkers hebben een erbarmelijk laag niveau bereikt, zegt WHO-expert Van Kerkhove in Genève.

Er is dringend behoefte aan een ommekeer. Sinds een paar weken zijn er meer coronagevallen. Het aandeel bedraagt nu ruim tien procent, zoals de WHO meldt, op basis van gegevens uit 84 landen. In Europa is ruim 20 procent van de uitgevoerde coronatests positief. Uit afvalwateranalyses bleek dat het virus veel wijdverspreider is dan de statistieken suggereerden. Van Kerkhove merkte ook op dat meer dan 40 atleten positief testten op de Olympische Spelen in Parijs.

Aangepast vaccin leidt tot sterkere immuunrespons
Apotheken en artsen kunnen nu het nieuwe aangepaste coronavaccin bestellen bij Biontech. In het laboratorium leidde het tot een sterkere immuunrespons tegen de huidige varianten van het coronavirus. Volgens de fabrikant is het nieuwe Biontech-vaccin afgestemd op de coronavirusvariant JN.1.

Het virus heeft zich sindsdien verder gemuteerd, maar de aangepaste vaccinatie zou nog steeds voldoende bescherming moeten bieden tegen de huidige varianten. In het najaar zal ook een aangepast vaccin van Novavax op de markt komen.

Inflatie stijgt naar 3,7 procent in juli

Consumentengoederen en -diensten waren in juli 3,7 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In juni was de inflatie 3,2 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar.

Het inflatiecijfer van juli is hetzelfde als bij de snelle raming die op 31 juli is gepubliceerd.

Hogere inflatie door stijging woninghuren
De stijging van de inflatie kwam vooral door de ontwikkeling van de woninghuren. Op basis van voorlopige cijfers waren de woninghuren in juli 2024 gemiddeld 5,5 procent hoger dan een jaar eerder. In juli 2023 was de gemiddelde huurstijging op jaarbasis 2,0 procent. Daarnaast had ook de prijsontwikkeling van tabak een opwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie.

Verlagend effect motorbrandstoffen
De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had daarentegen een verlagend effect op de ontwikkeling van de inflatie. Motorbrandstoffen waren in juli 1,5 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In juni waren de prijzen van motorbrandstoffen 10,2 procent hoger dan een jaar eerder.

Inflatie eurozone neemt toe
Het CBS publiceert twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in juli 3,5 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. In juni was de inflatie volgens de HICP 3,4 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 2,5 procent in juni naar 2,6 procent in juli.

Toename van aantal meldingen van dierenmishandeling in Amsterdam

De Amsterdamse politie ontvangt steeds meer meldingen van dierenmishandeling. De laatste vijf jaar is het aantal diergerelateerde meldingen bijna verdubbeld. Zo meldt AT5. 

Volgens burgemeester Femke Halsema is er geen eenduidige oorzaak bekend waarom het aantal meldingen zo is toegenomen, schrijft ze in een brief aan de gemeenteraad. Ze laat weten dat het college geschrokken is van de toename.

De politie kreeg afgelopen jaar 1950 meldingen van dierenmishandeling en andere diergerelateerde zaken, terwijl dat er in 2019 nog 1103 waren. Uit de cijfers blijkt dat het aantal meldingen na 2019 ieder jaar verder toenam.

Mogelijke oorzaken
Hoewel er geen eenduidige oorzaak is, zijn er bij de politie en meldpunt 144 wel vermoedens. Zo werden er in de coronaperiode veel huisdieren aangeschaft, waar mensen nu van af willen. Halsema omschrijft dat als 'afstandsdieren', vaak met complexe medische of gedragsproblemen, die voor ergernis zorgen 'in de huiselijke sfeer'.

Verder is het mogelijk dat Amsterdammers zich vaker ergeren aan de dieren van de buren en dit eerder melden. Ook bestaat er een kans dat mensen het meldpunt beter weten te vinden, mede omdat de dierenpolitie meer zichtbaar is op sociale media.

Te weinig tijd
Volgens de burgemeester lukt het de Amsterdamse politie, ondanks de toename van het aantal meldingen, om vrijwel alle meldingen op te pakken 'en waar mogelijk tot een verdachte te komen'. Hoewel de agenten van de dierenpolitie erg toegewijd en betrokken zijn bij het welzijn van dieren, ontbreekt het hen volgens Halsema aan tijd om omvangrijkere onderzoeken te doen.

Dierenmishandeling kan een indicatie zijn van andere soorten mishandeling, zoals van kinderen of een partner. Ook blijven slachtoffers van huiselijk geweld ongeveer een jaar langer bij hun partner als er huisdieren in het spel zijn. Zij zoeken soms geen hulp uit angst dat hun dier dan extra mishandeld wordt. Ze gaan pas weg als er een goede opvang voor hun dier is.

Training
Medewerkers van woningcorporaties die achter de voordeur komen, zoals vakmensen, technische medewerkers, huismeesters en onderhoudsmonteurs, hebben een training gekregen om signalen hiervan te herkennen.

Verdachte steelt ruim 2,5 ton van werkgevers: 'geen enkele rem op zijn handelen'

Hij ging, zo stelt het Openbaar Ministerie, over een lange periode uiterst geraffineerd te werk en wist grote geldbedragen te stelen van het bedrijf waar hij voor werkte. Een 25-jarige verdachte uit Oldenzaal moest zich vandaag voor de rechtbank in Almelo verantwoorden voor het ontvreemden van opgeteld ruim 2,5 ton. Het OM eist een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk: “Er zat geen enkele rem op zijn handelen.”

De officier van justitie vandaag tijdens de motivering van de strafeis: “Geen enkel moment hebben de slachtoffers gedacht dat het verdachte was die hen financieel benadeelde. Hij leek een perfecte medewerker, een allemansvriend en honderd procent te vertrouwen.”

Intussen deinsde hij er niet voor terug om (tussen 2019 en 2023) grote geldbedragen weg te sluizen. Daarbij had verdachte, die als administratief medewerker in dienst was, verschillende methodes in zijn arsenaal. Zo boekte hij facturen in die moesten worden betaald; de rekeningnummers van de crediteuren wijzigde hij naar zijn eigen rekeningnummer. Zo belandden geldbedragen van de zakelijke rekening van het bedrijf vrijwel ongezien op de rekening van verdachte.

Ook wist hij, onder meer door gebruik te maken van valse emailadressen, cadeaubonnen te verzilveren en maakte daarbij misbruik van de gangbare procedure. Tot slot nam hij ook contante geldbedragen weg uit de kluis op zijn werk en nam hij goederen mee die hij nooit heeft betaald.

Naast de diefstal bij zijn werkgever ontvreemdde verdachte ook ongeveer 850 euro uit de woning van een collega. Uiteindelijk kwamen bij de politie meerdere aangiftes binnen. De Oldenzaler legde een bekennende verklaring af. Hij zou onder meer hebben gestolen om een -naar eigen zeggen ernstige- gokverslaving te kunnen onderhouden. Hij volgde daarvoor inmiddels al een behandeling.

Het OM neemt hem desalniettemin de strafbare feiten zeer kwalijk: "Het gaat hier om ernstige feiten. Verdachte heeft op grove en stelselmatige wijze zijn werkgever financieel benadeeld." Naast de gevangenisstraf vordert het OM namens de benadeelde partijen in totaal ruim 227.000 euro, die verdachte moet terugbetalen.

[OS] Kitesurfster Lammerts stijgt naar vierde plek, medal race Bouwmeester weer uitgesteld

In de Franse wateren van Marseille was het weer eens een lastig dagje voor het olympisch zeiltoernooi. Ook dinsdag konden veel van de geplande races geen doorgang vinden, zoals de medal races in de ILCA 6 en ILCA 7, waardoor Marit Bouwmeester officieel nog altijd geen olympisch kampioene is.

Nacra 17 gemengd
Laila van der Meer en Bjarne Bouwer begonnen de dag als achtste in het klassement en kenden met een tweede, elfde en vijfde plek in de drie laatste reguliere races best een prima dag. Ze schoven zelfs op naar de vijfde plek, maar voorafgaand aan de medal race is het gat te groot, meer dan een vijfde plek zit er ook niet meer in.

Formula Kite vrouwen
Problemen voor de kitesurfsters: bij het vertrek voor race zes kreeg niet iedereen de kite omhoog wegens het gebrek aan wind, waardoor een deel van de deelneemsters - waaronder de Britse topper Eleanor Aldridge - niet eens van start kon gaan. Annelous Lammerts kwam wel op gang en werd zelfs tweede, waardoor ze stijgt naar de vierde plek in het klassement en nog kans houdt op eremetaal.

Formula Kite mannen
Het kitesurfen bij de mannen kent ook flinke moeilijkheden, dinsdag werden er maar twee races afgewerkt - nummers zes en zeven - en er zijn nog maar twaalf races over in het programma. Toni Vodisek uit Slovenië gaat aan de leiding, gevolgd door de 17-jarige Singaporese topfavoriet Maximilian Maeder en de Italiaan Riccardo Pianosi.

470 gemengd
In de 470-klasse kwam men zelfs maar tot acht races in totaal, dinsdag werden er nog twee geannuleerd en nu hoopt men op het kunnen varen van de medal race. Lara Vadlau en Lukas Mähr uit Oostenrijk gaan daar als leiders in, voor Jordi Xammar en Nora Brugman uit Spanje en de Japanners Keiju Okada/Miho Yoshioka.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.