FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 juli 2024

Onbevestigde berichten: Chinese president Xi heeft beroerte gehad

Volgens onbevestigde geruchten die woensdag op sociale media circuleerden, heeft de Chinese president Xi Jinping naar verluidt een beroerte gehad tijdens een bijeenkomst van de Chinese Communistische Partij (CCP), meldt Ednews.

De berichten, die naar verluidt afkomstig zijn van een YouTube-blog van de Chinese dissidente Jennifer Zeng, hebben de aandacht gevestigd op de mogelijke gevolgen voor het Chinese leiderschap en de wereldwijde politieke arena.

Er is nog geen officiële bevestiging.

Random Pics van de Dag #1334

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

10 jaar na MH17-vliegramp: 'Het dragen van de kisten zal ik nooit vergeten'

Op 17 juli 2014 komen alle 298 inzittenden van vlucht MH17 om het leven. Onder hen 196 Nederlanders. Het vliegtuig waar zij in zaten was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, Maleisië. Het werd boven Oekraïne uit de lucht geschoten door een Russische Buk-raket. Defensie was nauw betrokken bij de berging van slachtoffers en het onderzoek naar de ramp.

Het is vandaag 10 jaar geleden dat de passagiers van vlucht MH17 om het leven kwamen door een Russische Buk-raket. De vlag op het ministerie van Defensie en op andere departementen hangen daarom halfstok. Minister van Defensie Ruben Brekelmans vertegenwoordigde Defensie bij de herdenking bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen.

De vliegramp met de MH17 staat bij veel defensiemedewerkers nog in het geheugen gegrift. Sommige zijn direct betrokken geweest bij het terughalen van de slachtoffers naar Nederland. Een van hen is adjudant Hielke van de draagploeg van de Koninklijke Marechaussee. Hij tilde samen met zijn collega's de kisten van de overledenen na hun terugkeer in Nederland op vliegbasis Eindhoven. “Ik zal dat nooit vergeten”, zegt hij. “Ineens sta je daar op een landingsplatform van een vliegbasis, in doodse stilte. Je ziet lange rijen met rouwauto’s staan. En dan loop je naar een vliegtuig waarvan je weet: daar staan enorm veel kisten in en nu komt het er op aan. Met onze draagploeg hebben we in vier dagen ongeveer 30 kisten naar de rouwauto’s gedragen. Daar ben ik trots op. Maar, het draait niet om ons. Het gaat om de nabestaanden. Zij hebben zo veel verlies te verwerken.”   

Schoof spreekt nabestaanden toe
Nabestaanden waren vandaag in grote getale aanwezig tijdens de herdenking in Vijfhuizen. Minister-president Dick Schoof sprak hen vol medeleven toe. “Ik zou niets liever willen dan dat u hier niet was. Ik zou willen dat dat u vandaag gewoon zou doen wat u elke woensdag doet. En dat dit monument niet bestond. Want dat is hoe het zou moeten zijn.” 

Ook bracht Schoof de slachtoffers in herinnering. “Wat zouden we graag willen dat het kon. Dat we, dwars door natuurwetten heen, onze geliefden konden terughalen. En hoewel we in een hoekje van ons hoofd heus weten dat dit niet gaat, proberen we toch zo dichtbij mogelijk te komen. Met alles dat we wel kunnen. Door samen te komen. Hun namen te noemen, En hen in ons hart, onze herinneringen en onze verhalen levend te houden. 298 keer.”

Carapaz de beste in zeventiende etappe, Evenepoel pakt wat tijd terug op Pogacar en Vingegaard

Richard Carapaz heeft voor het eerst in zijn carrière een etappe gewonnen in de Tour de France. De 31-jarige Ecuadoriaan reed op de voorlaatste klim weg uit de kopgroep en won voor Simon Yates. Remco Evenepoel pakte bij de klassementsrenners wat tijd terug op Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard.

De zeventiende etappe in de Tour de France werd een dollemansrit. Continue waren er aanvallen in een etappe van 177,8 kilometer en lange tijd kregen de aanvallers geen ruimte. Vooral Visma Lease a Bike was actief om een renner mee te hebben in de aanval. Uiteindelijk was Tiesj Benoot mee in vlucht van de dag en de Belg had het gezelschap van drie renners: Romain Grégoire, Bob Jungels en Magnus Cort Nielsen.

De kopgroep van vier kreeg ook niet veel ruimte. In het peloton werd er nog steeds volop aangevallen en pas op vijftig kilometer van de finish viel het in het peloton stil en werd duidelijk dat de klassementsrenners niet mee zouden doen voor de winst. Op dat moment reed er een grote groep in de achtervolging met klimmers als Richard Carapaz, Enric Mas en Simon Yates. De achtervolgende groep had een achterstand van anderhalve minuut op de kopgroep bij aanvang van de eerste klim van de dag.

Op de tweede en voorlaatste beklimming reed Yates in een ruk naar de kopgroep toe en liet de kopgroep ook direct achter. Carapaz zette de achtervolging in op de Brit, kwam vrij snel aansluiten bij Yates en liet hem op twee kilometer van de top op de Col du Noyer achter. Hij had een kleine twintig seconden voorsprong met nog een afdaling en de slothelling Superdévoluy te gaan. Carapaz zou in de afdaling en op de Superdévoluy zijn voorsprong alleen maar uitbouwen en de etappe winnen. Voor de Ecuadoriaan is het zijn eerste zege in de Tour de France en heeft daarmee in alle grote rondes gewonnen.

Bij de klassementsrenners was er ook strijd op de voorlaatste beklimming. In de laatste kilometer van de Col du Noyer toonde Tadej Pogacar opnieuw dat hij de beste was. Op de top had de geletruidrager een kleine voorsprong op Remco Evenepoel, Jonas Vingegaard volgde op nog wat meer achterstand. In de afdaling kwam alles weer samen en bij de voet van de slotbeklimming ging Evenepoel in de aanval. Vingegaard en Pogacar keken vooral naar elkaar, waardoor Evenepoel in de laatste drie kilometer nog een kleine voorsprong bij elkaar fietste. De Belg eindigde tien seconden voor Pogacar, en twaalf seconden voor Vingegaard.

Results powered by FirstCycling.com

De 4daagse van qltel - dag 1 - de dag van Elst

In de derde week van juli wordt de 4Daagse gelopen, de grootste wandelprestatietocht ter wereld! Meer dan 45.000 deelnemers, met meer dan 70 verschillende nationaliteiten, van 11 jaar tot 90+, komen elk jaar naar Nijmegen om vier dagen 30, 40 of 50 kilometer te wandelen in de Waalstad en haar prachtige, bosrijke omgeving. Allemaal met hetzelfde doel: het felbegeerde 4Daagsekruisje. Dit jaar wordt de 106e editie gehouden.

Reactie Bruls op aangekondigde actie Nijmegen4Palestine tijdens 4Daagse

Op 14 juli ontving burgemeester Bruls van Nijmegen4Palestine een aankondiging van mogelijk op handen zijnde, vreedzame demonstraties tijdens de 4Daagse. Zij noemen daarin geen concrete tijdstippen of vorm.

Burgemeester Bruls heeft hierop als volgt gereageerd:
"Laat ik beginnen met op te merken dat het demonstratierecht zeer belangrijk is in Nijmegen en dat ik bereid ben ook tijdens de 4Daagse een demonstratie, waar dat mogelijk is, langs het parcours of elders in de stad te faciliteren. 

In de lokale media spreekt de woordvoerder van Nijmegen4Palestine echter in geheel andere bewoordingen over een ‘geweldloze burgerwacht’ die langs de route controleert op mogelijke Israëlische deelnemers aan de 4Daagse (al dan niet verbonden aan het Israëlische leger) met als doel om deze deelnemers in de gaten te houden en te vragen de stad te verlaten. Daar trek ik de grens. Het instellen van een burgerwacht om individuele wandelaars in de gaten te houden is ronduit dreigend en intimiderend en kan fungeren als een algemene oproep tot discriminatie, haat en geweld. 

Vooropgesteld, tijdens het evenement gelden regels voor deelnemers: politieke uitingen zijn niet toegestaan, vlaggen voeren wel, deelname vanuit andere landen ook. En dat is ook bij wet niet verboden. Het staat dus iedereen vrij dat te doen.

Het veilig houden van het evenement is op het parcours primair een verantwoordelijkheid van de organisatie van de marsen, in nauwe samenwerking met de politie. Op andere plekken in de stad is de veiligheid van zowel deelnemers als anderen aan de gemeente en politie. Eigenstandig ingrijpen door een ‘burgerwacht’ zal nooit getolereerd worden, onder geen enkele omstandigheid. Dat ondermijnt de openbare orde en de rechtstaat. En er is geen enkele aanleiding daarvoor. Op het moment dat hier door deze organisatie uitvoering aan wordt gegeven, zal waar mogelijk direct worden ingegrepen.

Ik roep Nijmegen4Palestine op om hun houding en woordkeuze te matigen en deze dreigende woorden in te trekken. Iedereen is welkom in Nijmegen tijdens dit evenement, dat juist van oudsher vriendschappelijk en verbroederend van insteek is, en geen politiek strijdtoneel.

Daarnaast wijs ik Nijmegen4Palestine (en andere demonstranten) er nogmaals op dat er een procedure geldt in Nijmegen, waarmee ook in de rest van het jaar meer dan 60 demonstraties veilig worden georganiseerd. Dat houdt in dat een organisatie de gemeente op de hoogte stelt met een concrete melding van de precieze locatie, het tijdstip, contactpersoon en de vorm van de demonstratie, zodat wij in samenwerking met politie er alles aan kunnen doen om een demonstratie veilig voor iedereen te faciliteren. 

Een demonstratie kan rekenen op een faciliterende houding vanuit gemeente en politie in Nijmegen, intimidatie nooit."

Een woordvoerder van de Vierdaag verwacht niet dat de groep Israëlische militairen zal tegenkomen, aangezien zij al tientallen jaren niet deelnemen aan het evenement. Dit geldt ook voor Israëlische veteranen. Er zullen echter wel burgerdeelnemers met een Israëlisch paspoort aanwezig zijn. Desalniettemin is een woordvoerder van de pro-Palestijnse activisten bezorgd over het feit dat de IDF (Israëlische leger) vrij door de stad kan lopen. Hij heeft aangegeven dat de groep daarom een "geweldloze burgerwacht" heeft opgericht die op zoek zal gaan naar wandelaars die gelinkt zijn aan de IDF.

Biden wil verbod op AR-15, het wapen gebruikt bij moordaanslag Trump

President Biden dringt aan op een verbod op de AR-15, het semiautomatische vuurwapen dat gebruikt werd bij de aanslag op Donald Trump. Hij sprak zich hierover uit tijdens een toespraak voor leden van de burgerrechtenorganisatie NAACP en riep op om deze wapens van de straten te halen. Biden benadrukte dat er meer kinderen in de VS sterven door wapengeweld dan door andere oorzaken, wat hij betreurenswaardig en verkeerd vindt.

Een adviseur van Trump liet weten dat de ideeën van Trump over vuurwapens niet veranderd zijn door de aanslag. Als Trump de verkiezingen wint, wil hij het recht op wapenbezit zelfs verder verankeren in de wet. De dader van de aanslag, Thomas Crooks, gebruikte een geweer (AR-15) dat legaal door zijn vader was gekocht en kocht zaterdag zelf munitie voor de aanslag.

Het debat over wapenbezit is al lang een twistpunt in de Amerikaanse politiek. Republikeinen steunen over het algemeen het recht op wapenbezit zoals vastgelegd in het 'tweede amendement' van de grondwet, terwijl Democraten strengere wetgeving willen om de vele schietpartijen tegen te gaan. Biden strijdt al sinds de jaren 90 voor strengere wapenwetgeving.

Een eerder betoog uit 2023 door Biden tegen de populaire 'assault weapons':

EU: nieuwe sancties tegen geweldadige kolonisten Westelijke Jordaanoever

De EU heeft op 15 juli 2024 een 2e sanctiepakket aangenomen tegen kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, die geweld plegen tegen Palestijnse burgers.

Sancties tegen gewelddadige kolonisten
Nederland veroordeelt het geweld tegen Palestijnse burgers op de bezette Westelijke Jordaanoever. Voor de slachtoffers is het belangrijk dat dit geweld stopt en dat daders hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Maar ook voor Israël, om te voorkomen dat de situatie op de Westelijke Jordaanoever escaleert. Daarom neemt de EU nu voor de 2e keer sancties aan tegen gewelddadige kolonisten.

Met dit 2e sanctiepakket komen 5 nieuwe personen en 3 organisaties op de EU-sanctielijst. Met de sancties (zoals reis- en handelsbeperkingen en het bevriezen van bankrekeningen in de EU) maken EU-landen duidelijk dat zij zich grote zorgen maken over het kolonistengeweld – en dat dit geweld gevolgen heeft. Nederland heeft zich sterk ingezet voor het aannemen van deze sancties, in samenwerking met andere EU-landen.

Humanitaire hulp in Gaza
Het sanctiepakket is ook relevant voor de levering van humanitaire hulp aan Gaza. Onder de gesanctioneerden zit ook Tsav 9, een organisatie die zich actief inzet om humanitaire hulp te blokkeren. Onlangs legden ook de Verenigde Staten sancties op aan Tsav 9.

Geen schadevergoeding voor 6,5 miljoen mensen wegens corona-datalek

De vordering van de Stichting ICAM tot een schadevergoeding voor alle 6,5 miljoen mensen die tijdens de coronapandemie hun persoonsgegevens aan een GGD hadden toevertrouwd, kan niet worden toegewezen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag beslist. Hoewel er wel van bepaalde mensen vaststaat dat hun gegevens zijn gestolen, betekent dat niet dat iedereen nu ook een vergoeding moet krijgen. Volgens Europese rechtspraak kan iemand alleen een schadevergoeding krijgen als vaststaat dat zijn persoonsgegevens in verkeerde handen zijn gekomen. De vrees dat gegevens in verkeerde handen zouden kunnen zijn gekomen is niet voldoende. De claim van stichting ICAM voor ruim 3,5 miljard euro schadevergoeding wordt niet ontvankelijk verklaard. Dit betekent dat deze vordering niet verder behandeld wordt.

Personen van wie wel vaststond dat hun persoonsgegevens in verkeerde handen zijn gekomen, hebben al een financiële tegemoetkoming aangeboden gekregen door een van de gezondheidsorganisaties (GGD's). De meeste benadeelden hebben die tegemoetkoming geaccepteerd, waarmee zij afstand hebben gedaan van een vordering tot schadevergoeding.

Over de massaclaim
Stichting ICAM diende een massaclaim in tegen de staat, verschillende gezondheidsorganisaties (GGD's), veiligheidsregio's en gemeentes naar aanleiding van een datalek tijdens de coronapandemie. In coronatijd hebben 6,5 miljoen personen persoonsgegevens toevertrouwd aan een GGD toen zij zich lieten testen of vaccineren, of bij een bron- en contactonderzoek. GGD-medewerkers hadden toegang tot die persoonsgegevens en uit politieonderzoek is gebleken dat het is voorgekomen dat die gegevens ter beschikking zijn gesteld aan anderen. De stichting eiste betaling van een schadevergoeding, niet alleen aan de personen van wie vast staat dat hun persoonsgegevens aan derden zijn verstrekt, maar ook aan iedereen die moet vrezen dat zijn of haar persoonsgegevens in verkeerde handen zijn gevallen. Dat geldt volgens ICAM voor iedereen die gegevens aan een GGD heeft verstrekt. De claim hield in dat die 6,5 miljoen mensen 500 euro voor immateriële schade en 50 euro voor materiële schade zouden moeten krijgen. Het totale belang van de zaak was daarmee ruim 3,5 miljard euro.

Over enige andere vorderingen van Stichting ICAM wordt nog verder geprocedeerd.

Oranjevrouwen plaatsen zich voor EK 2025 na late kopbal van Miedema

De Nederlandse voetbalsters hebben zich op het nippertje geplaatst voor het EK voetbal in 2025. Nederland had tegen Noorwegen één punt nodig om zich rechtstreeks te plaatsen voor het EK. Tegen de Noorse voetbalsters keek Nederland vlak voor tijd tegen een achterstand aan, maar in de slotfase maakte Vivianne Miedema de gelijkmaker.

Nederland had aan één punt genoeg om zeker te zijn van een plek bij de eerste twee in de groep, maar bij een nederlaag zou Oranje play-offs moeten spelen. Tegen Noorwegen konden de Nederlandse voetbalsters in de eerste helft niet overtuigen en de Noorse voetbalsters leken na twintig minuten op voorsprong te komen, maar gelukkig voor Nederland stond Frida Maanum buitenspel.

In de tweede helft kwam Noorwegen toch op voorsprong. Na een kwartier maakte Caroline Graham Hansen de openingstreffer vanuit een corner. Nederland had nog een half uur om iets aan de achterstand te doen, drukte Noorwegen naar achteren en uiteindelijk viel de belangrijke 1-1 voor Oranje. Vivianne Miedema liep slim weg bij haar tegenstander en kopte uit een voorzet de gelijkmaker binnen. Nu moest Noorwegen weer komen, maar in de resterende tijd werd er niet meer gescoord en is Oranje geplaatst voor het EK voetbal in 2025.

FOK! Wat een weer: plaatselijk regen, later droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en plaatselijk valt nog regen. De zuidwestenwind is zwak tot matig, langs de noordkust eerst nog af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. In het oosten kan een enkele bui ontstaan. De maximumtemperatuur wordt 20°C vlak aan zee tot 24°C in het zuidoosten. De west- tot noordwestenwind is zwak tot matig.

Vanavond zijn er opklaringen en blijft het droog. Er staat weinig wind.

Vannacht ontstaat vooral in het noorden en oosten mist. Het blijft droog. Er staat amper wind en het koelt af naar 15°C aan zee en rond 9°C in het noordoosten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Donkere wolken boven Kronenburg, en die komen er uit als men uit de auto is. (Foto: StateOfMind)
Donkere wolken boven Kronenburg, en die komen er uit als men uit de auto is. (Foto: StateOfMind) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Tour: Etappe 17 - Aanvallers mogen weer aanvallen

De zestiende etappe van de Tour was net als de vorige etappe na een rustdag drie keer niks: het peloton had er totaal geen zin in en in de laatste paar kilometer werd de sprint nog even voorbereid, gewonnen door Jasper Philipsen. Het wordt vandaag wel een wat ander verhaal, vooral de aanvallers zullen er zin in hebben.

Men stapt op de fiets in Saint-Paul-Trois-Châteaux, vermoedelijk een plek met drie kastelen. Het gaat vervolgens een kilometer of 130 lang omhoog, beetje bij beetje: van iets minder dan 100 meter boven zeeniveau bij de start tot bijna een kilometer boven zeeniveau. Het is daarna even dalen naar het welbekende Gap, waarna een mogelijk leuke finale gaat beginnen.

Eerst de Col Bayard, zeven kilometer aan zeven procent, tweede categorie. Vrij snel daarna volgt de Col du Noyer, een klim van 7,6 kilometer aan bijna acht procent, goed voor de eerste categorie. Die wordt afgedaald, waarna het slotklimmetje volgt naar de finish op de Montée de Superdevoluy, vier kilometer aan bijna zes procent, met het lastigste stuk wel in het begin.

De start is rond kwart voor één, men wordt ergens tegen vijf uur al aan de finish verwacht, de renners hebben dan iets minder dan 178 kilometer in de benen.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Random Pics van de Dag #1333

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
©FOK.nl e.a.