FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 oktober 2021

Random Pics van de Dag #436

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

De energie wordt te prijzig voor onze kassen, dreigt er voedselinflatie voor Europa?

De Europese gas- en elektriciteitsprijzen stijgen met de dag, waardoor een enorm netwerk van Nederlandse kassen, het grootste van het continent, gedwongen wordt om de productie te beperken of helemaal te stoppen aldus Bloomberg. Dit kan een verwoestend effect hebben op de voedselvoorziening en de prijzen in de aanloop naar de feestdagen opdrijven.

Nederland is een agrarische reus en op één na 's werelds grootste exporteur van voedsel in waarde, vooral dankzij de 25.000 hectare aan kassen die Europa voorzien van groenten zoals komkommers, tomaten en paprika's en bloemen. In 2020 bedroeg de Nederlandse export van in kassen geproduceerde landbouwproducten $ 10,7 miljard, maar dit jaar zou veel minder kunnen zijn, omdat gas- en stroomprijzen ertoe leiden dat sommige bedrijven hun productie terugdraaien.

Cindy van Rijswick, senior analist bij Rabobank, zei dat de hyperinflatie van de Europese gas- en elektriciteitsprijzen een "enorme impact" heeft op kassen en sommige telers heeft gedwongen om de belichting aan te passen of het groeiseizoen korter laten duren.

"Dit zijn ingrijpende maatregelen die de productie en opbrengst verminderen en grote economische gevolgen hebben voor de bedrijven", aldus branchevereniging Glastuinbouw Nederland. "We kunnen niet uitsluiten dat consumenten ook meer gaan betalen voor hun groenten, bloemen en planten."

Een tomatenteler uit Maasdijk, Lans genaamd, die 80 miljoen pond groenten per jaar produceert, heeft de productie al verminderd. Erwin van der Lans, operationeel directeur van het bedrijf, zei dat de energierekening dramatisch is gestegen en dat de kascapaciteit tussen de 50% en 80% ligt.

"Uiteindelijk ga je minder produceren", zegt Lans. "Dat begint nu. Onze productie is nu met zo'n 10% gekort, dat kan oplopen tot 20%. Uiteindelijk gaan de klanten beetje bij beetje meer betalen."

Marcel van der Lugt, van bloemenbedrijf 'Lugt Lisianthus' zei dat de stroomprijzen zijn verviervoudigd en de kosten met 20%-25% zijn gestegen. De bloemen worden geëxporteerd naar Duitsland, Frankrijk en Rusland.

Europa heeft moeite om de gastoevoer op peil te houden, aangezien de gasprijzen opnieuw stegen nadat Rusland onverwacht de gasleveringen had verminderd. Het continent is voor de winter onvoldoende bevoorraad, wat erop wijst dat de energiecrisis zal voortduren.

Wat nog belangrijker is, is dat de energiecrisis tot dusver invloed heeft gehad op de Europese voedselvoorzieningsketen van Britse kunstmestfabrieken tot Nederlandse kassen, en hierdoor bijdraagt aan de voedselinflatie, aangezien de wereldwijde voedselprijzen al op het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar staan. 

Kassen (Foto-Pixabay)
Kassen (Foto-Pixabay)

Grote explosie en enorme brand in gasraffinaderij Rusland

Een enorme brand is uitgebroken in de Amur gasverwerkingsfabriek in Svobodny nadat een grote explosie plaatsvond. De fabriek was in juli dit jaar in gebruik genomen.

Er waren enorme vlammen van tientallen meters hoog te zien bij de fabriek. Een ambtenaar van de centrale zei: "De gastoevoer naar de fabriek is opgeschort. Alle werkprocessen zijn opgeschort. De hulpdiensten zijn nog aan het werk."

Het vuur is inmiddels geblust en er is niemand gewond geraakt en er is geen dreiging geweest voor het omliggende gebied.

De Amur Gas Processing fabriek is de grootste gasverwerkingsfabriek van Rusland in het Verre Oosten, ze bevoorraden China via de Power of Siberia-pijpleiding. De brand komt op een moment dat heel Europa zit te springen om gas en zich zorgen maakt over de gasbevoorrading van de winter.

Het is nog niet duidelijk wat de invloed zal zijn voor de totale gasvoorziening in Rusland. 

Nederlands elftal boekt magere overwinning tegen Letland

Het Nederlands elftal heeft een magere overwinning geboekt op Letland. In Riga won de ploeg van Louis van Gaal met 0-1 dankzij een doelpunt in de eerste helft van Davy Klaassen.

In vergelijking met de voorgaande wedstrijden onder leiding begon Guus Til in de basis voor de geschorste Georgino Wijnaldum. Het Nederlands elftal was de betere ploeg, maar dat leidde niet tot grote kansen. Ondanks de weinige kansen nam het Nederlands elftal na twintig minuten de leiding dankzij Klaassen. De aanvallende middenvelder wist te scoren uit een corner.

Direct na de 0-1 kreeg Letland twee goede kansen op de 1-1, maar Nederlands elftal kwam daarbij goed weg. Na de twee kansen voor het thuisland nam Oranje weer de overhand waarbij Cody Gakpo met een kopkans dichtbij de 0-2 was in de eerste helft.

Na rust hield het spel van het Nederlands elftal ook niet over. De eerste mogelijkheid was voor Letland, maar de aanvaller van Letse ploeg schoot voorlangs. Na de verschillende wissels, waarbij Noa Lang zijn debuut maakte, kreeg Nederland nog een aantal kansen. Ryan Gravenberch kreeg de grootste kans op de 0-2, alleen schoot de ingevallen middenvelder tegen een Letse verdediger aan, waardoor de spanning in het duel bleef.

Tot aan de slotminuten bleef Letland hopen op een goed resultaat en bijna kwam die er ook in de slotminuut van het duel. Uit een corner kreeg het thuisland nog de kans op de 1-1, maar dankzij een goede redding van Justin Bijlow bleef het 0-1 voor Nederland en deed dat daarmee goede zaken voor het WK.

Zeker omdat Noorwegen en Turkije met 1-1 gelijkspeelden staat Nederland nu alleen aan de leiding in Groep G. Oranje heeft nu twee punten voorsprong op Noorwegen met nog drie wedstrijden te gaan. Turkije volgt op vier punten van het Nederlands elftal.

Minister van Rechtsbescherming Dekker: 'Mogelijk strengere regels voor advocaten'

Demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) gaat kijken of er strengere regels nodig zijn voor het bezoek van advocaten aan zware criminelen. De arrestatie van de advocaat van Ridouan Taghi is aanleiding om te onderzoeken of de huidige regels nog wel voldoen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Meer hierover bij het AD.

Zie ook: Advocaat Taghi aangehouden: 'Hij besprak gewelddadige ontsnapping Ridouan Taghi’

Rechters zaten fout in toeslagenaffaire: 'Steevast kant Belastingdienst gekozen'

Rechters hebben in de toeslagenaffaire last gehad van tunnelvisie en daardoor het overgrote deel van de ouders in de kou laten staan. Dat blijkt uit een zeer kritisch rapport van de beroepsgroep zelf over die affaire. Bestuursrechters moeten de kant van gewone burgers durven kiezen, is de conclusie van de onderzoekers. Meer hierover bij het AD.

"Voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire bestond de rechtsstaat in feite niet", zegt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. "Gezinnen moesten vechten tegen een veel machtiger overheid. Een oneerlijke strijd, waar rechtspraak niet altijd de bescherming bood die deze ouders wel verdienden." Hij vindt dan ook dat excuses voor de rol van de rechters in de toeslagenaffaire op zijn plaats is.

In het rapport wordt een extreem voorbeeld uit 2015 omschreven van ouders die hun hele voorschot van 27.554 euro moesten terugbetalen aan de belasting, omdat ze een bedrag van 77,32 euro niet hadden betaald. "Een dergelijk openstaand bedrag is, hoe klein ook, gelet op de jurisprudentie van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, voldoende om de hele kinderopvangtoeslag terug te vorderen”, stelde de rechtbank Midden-Nederland.

Het rapport werkgroep reflectie toeslagenaffaire rechtbanken 'Recht vinden bij de rechtbank' is hier te downloaden.

De Raad voor de Rechtspraak heeft op Rechtspraak een toelichting op het rapport gepubliceerd:

Toeslagenaffaire: ‘Belang rechtsbescherming individu moet zwaarder wegen dan vaste lijn jurisprudentie’
De parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire concludeerde eind vorig jaar dat bestuursrechters de betrokken ouders niet de rechtsbescherming hebben geboden die nodig was. Een werkgroep van bestuursrechters heeft naar aanleiding van een openhartige reflectie onder meer geconcludeerd dat als een hogerberoepsrechter de wet op een bepaalde manier uitlegt, lagere rechters zich vrijer moeten voelen om hier tegenin te gaan. Dat is te lezen in een vandaag gepubliceerd rapport. Om onrecht in de toekomst te voorkomen moet volgens de werkgroep in vergelijkbare zaken de rechtsbescherming van het individu belangrijker zijn dan het waarborgen van rechtseenheid en rechtszekerheid.

Onderzoek
In reactie op de toeslagenaffaire en de rol van de bestuursrechter daarin, stelde het Landelijk Overleg Vakinhoud Bestuursrecht (een landelijk overlegorgaan van bestuursrechters) een werkgroep in om te reflecteren op hoe bestuursrechters kinderopvangtoeslagzaken hebben behandeld. De werkgroep vroeg meer dan 100 rechters en juridisch medewerkers naar hun ervaringen en hun visie op de toekomst. Ook werd gesproken met betrokken ouders, advocaten en medewerkers van de Belastingdienst. Daarnaast zijn rechterlijke uitspraken uit de periode van 2010 tot en met 2019 uitgebreid geanalyseerd.

Geen rechtsbescherming
"Voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire bestond de rechtsstaat de facto niet," reageert Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. "Gezinnen moesten vechten tegen een veel machtiger overheid. Een oneerlijke strijd, waar rechtspraak niet altijd de bescherming bood die deze ouders wel verdienden. De Rechtspraak moet in de spiegel durven kijken en met dit rapport geven deze bestuursrechters het goede voorbeeld." Naves spreekt zijn waardering uit over hoe kwetsbaar zij zich opstellen. "Met naam en toenaam vertellen ze hoe ze deze zaken hebben ervaren en welke juridisch complexe afweging er achter hun uitspraken schuilgingen. Het is goed om je eigen rol onder ogen te zien en hiervan te willen leren."

Alles-of-niets
In het rapport is te lezen dat bestuursrechters regelmatig worstelden met het doen van een gevoelsmatig strenge uitspraak en de heersende jurisprudentie van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. De Raad van State bevestigde bij rechtszaken rondom de kinderopvangtoeslag structureel de 'alles-of-niets-uitleg' van de Belastingdienst. Daardoor leidden kleine fouten, zoals het niet kunnen aantonen van de betaling van (een klein deel van) de eigen bijdrage, tot een terugvordering van de volledige toeslag. De meeste rechters bij de rechtbanken pasten voortaan ook deze uitleg van de regels toe. In de eerste plaats omdat zij ouders geen valse hoop wilden bieden, een afwijkend oordeel zou ongedaan worden gemaakt in hoger beroep. Maar ook omdat het van belang is dat wettelijke regels in het hele land op dezelfde manier worden toegepast. Uitspraken van hogere rechters spelen hierbij een belangrijke richtinggevende rol.

Individu
De werkgroep concludeert nu dat bij zaken waar voor burgers grote belangen op het spel staan en onevenredig negatieve gevolgen dreigen – zoals bij de toeslagenaffaire – rechters in eerste aanleg meer gewicht moeten toekennen aan de rechtsbescherming van het individu dan aan het waarborgen van de rechtseenheid en rechtszekerheid. Dit vraagt van rechters dat zij bij elke zaak alle relevante feiten en de persoonlijke omstandigheden van de rechtszoekende grondiger onderzoeken, op de zitting bespreken en vastleggen in hun uitspraak. Oók als dit niet tot een juridisch ander oordeel leidt omdat bijvoorbeeld de wet deze ruimte niet biedt.

Overleg en tegenspraak
De bestuursrechters pleiten daarnaast voor meer overleg en tegenspraak binnen de rechterlijke macht. Bijvoorbeeld door juridisch medewerkers aan te moedigen om zich uit te spreken als een zaak bij hen een ongemakkelijk gevoel oproept. Maar het vraagt ook om meer kritische reflectie en uitwisseling van ideeën tussen rechters onderling, ook over de grenzen van het eigen gerecht heen. Rechtbanken moeten elkaar meer opzoeken voor overleg over ontwikkelingen in de rechtspraak en met elkaar moeten bespreken bij welk type zaken mogelijk onrecht dreigt. Ook pleit de werkgroep voor betere informatie-uitwisseling tussen rechtbanken en de Raad van State.

Een voorbeeld
"Ik hoop dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire en de samenleving zien dat de Rechtspraak wil leren van het verleden. Een eerlijke kijk naar het eigen handelen maakt het onrecht niet ongedaan, maar kan het mogelijk wel in de toekomst voorkomen", stelt Henk Naves. Hij geeft aan waar mogelijk de rechters te willen ondersteunen in het verder brengen van hun aanbevelingen.

"Dat kan door in de toekomst bijvoorbeeld veel meer rechterlijke uitspraken online te publiceren, zodat misstanden eerder worden opgemerkt. En door nog vaker in gesprek treden met andere staatsmachten. Om niet functionerende wetgeving of een onrechtvaardige uitwerking van beleid onder de aandacht te brengen. Maar ook om te blijven benadrukken dat het tijd is dat de Rechtspraak een stabiele en robuuste begroting krijgt, want zonder dat komt de kwaliteit van rechtspraak onder druk te staan – zoals ook te lezen is in het vandaag gepubliceerde rapport."

De Raad van State -hogerberoepsrechter in kinderopvangtoeslagzaken- voert een eigen reflectie uit. Deze wordt later dit jaar gepubliceerd.

Rechters zaten fout bij zaken kindertoeslagen ( Foto-Pixabay)
Rechters zaten fout bij zaken kindertoeslagen ( Foto-Pixabay)

FC Barcelona baas hoopte dat Messi wilde blijven en voor niets wilde voetballen

Lionel Messi zou een loonsverlaging hebben geaccepteerd om bij FC Barcelona te kunnen blijven spelen. Maar hij wilde niet voor niets spelen.

FC Barcelona heeft zijn superster Lionel Messi moeten laten gaan vanwege haar zeer slechte financiële situatie. Het oude management is hier schuldig aan, volgens de nieuwe president Joan Laporta. Hijzelf hoopte tot het laatste moment dat Messi een heel bijzondere zet zou doen. Maar dat bleef uit.

De voorzitter van FC Barcelona, Joan Laporta, hoopte op een ongebruikelijke tegemoetkoming van de superster uit Argentinië vóór de transfer van Lionel Messi naar Paris Saint-Germain. "Ik zou het fijn hebben gevonden als Messi op het laatste moment had gezegd dat voor niets had willen spelen," vertelde Laporta aan omroep RAC1. Tegelijkertijd gaf hij ook toe dat hij niet op deze toezegging had gerekend. "Een speler van zijn niveau kan dat echt niet doen," voegde hij eraan toe. "We wisten tenslotte allemaal dat hij een zeer sterk aanbod had" van PSG.

Messi nam op 8 augustus met tranen in zijn ogen afscheid van FC Barcelona na 21 jaar bij de club te hebben gewerkt, en verhuisde naar PSG. Volgens de club was een nieuw contract met Messi mislukt als gevolg van de eisen van de Financial Fair Play van de Spaanse competitie en de lege Barça-kas.

Afgelopen woensdag heeft de nieuwe leiding van FC Barcelona rond Laporta schokkende bedrijfscijfers gepresenteerd, en de voormalige leiding van de traditionele club onder ex-president Josep Maria Bartomeu de schuld gegeven van de miserabele financiële situatie. "Ze hebben spelers gecontracteerd terwijl ze wisten dat ze hen niet konden betalen", klaagde algemeen directeur Ferran Reverer bij de presentatie van het jaarverslag over het boekjaar 2020/21.

481 miljoen euro verlies - in één jaar
Volgens de cijfers heeft FC Barcalona, dat eigendom is van haar leden, een verlies geleden van 481 miljoen euro omdat de inkomsten zijn gedaald terwijl er nergens op bespaard kon worden. Het zal vijf jaar duren om de club financieel weer op orde te krijgen, zei Reverer.

Laporta had in augustus al bekendgemaakt dat FC Barcelona een schuldenlast van 1,35 miljard euro had opgebouwd en zinspeelde hierbij op mogelijke juridische stappen tegen de voormalige leiding van de club. In die periode was de club net zijn beste speler, de Argentijnse superster Leo Messi, kwijtgeraakt door een transfer naar Paris Saint-Germain omdat de Fransen hem meer konden betalen. Sindsdien heeft de club uit Catalonië, die vroeger veel succes oogstte, moeite om zich te handhaven aan de top en is zij afgegleden naar de negende plaats op de ranglijst.

De uitgaven in 2020/21 zijn ten opzichte van het vorige begrotingsjaar met 19 procent gestegen tot een totaal van 1,16 miljard euro, aldus Reverer. Daarentegen daalden de inkomsten met 26 procent tot 631 miljoen euro, zei hij. De door de coronapandemie opgelegde beperkingen, met name de sluiting van het Camp Nou-stadion in Barcelona en van de andere faciliteiten van de club, hebben geleid tot een inkomstentekort van 181 miljoen euro, aldus Reverer. Barça's inkomsten uit merchandise voor fans en uit televisierechten zijn eveneens flink verminderd, dit laatste mede als gevolg van de vroegtijdige uitschakeling van de club in de Champions League, volgens Reverer.

Merchandise Lionel Messi / FC Barcelona (Foto-Pixabay)
Merchandise Lionel Messi / FC Barcelona (Foto-Pixabay)

Rockstar kondigt Grand Theft Auto: The Trilogy aan

De geruchten waren al wekenlang hardnekkig, maar Rockstar heeft nu echt Grand Theft Auto: The Trilogy aangekondigd, ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van Grand Theft Auto III.

Grand Theft Auto: The Trilogy is een verzameling van de drie eerste driedimensionale games uit de Grand Theft Auto-serie, oftewel Grand Theft Auto III, Vice City en San Andreas. Volgens Rockstar kunnen we natuurlijk enkele grafische upgrades verwachten, maar ook worden er enkele gameplayverbeteringen beloofd, zonder de klassieke stijl van de games te betasten.

Grand Theft Auto: The Trilogy - Definitive Edition, zoals de titel officieel gaat heten, komt later dit jaar naar PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch en pc. De game zal in 2022 ook beschikbaar zijn voor iOS en Android-apparaten.

Amsterdam: vuurwerkverbod tijdens jaarwisseling, wel professionele shows

Het is gedaan met het afsteken van vuurwerk door consumenten in Amsterdam tijdens de jaarwisseling. Vanaf dit jaar is het afsteken van consumentenvuurwerk niet meer toegestaan in de stad. Als alternatief biedt de gemeente professionele vuurwerkshows in alle stadsdelen aan en komt er een centrale viering op het Museumplein. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Zo meldt AT5.

Volgens de gemeente heeft een meerderheid van de Amsterdammers genoeg van het consumentenvuurwerk en de incidenten die ermee gepaard gaan. Om die reden stemde de raad eerder dit jaar al in met een verbod. Nu is de Algemene Plaatselijke Verordening er ook op aangepast. Saillant detail is echter dat de verkoop van consumentenvuurwerk nog is toegestaan, maar het dus niet binnen de stadsgrenzen mag worden afgestoken.

Vuurwerkshows
Als alternatief wordt in elk stadsdeel een professionele vuurwerkshow gehouden. Daarnaast komt er een grote viering op het Museumplein. Daar vinden naast een vuurwerkshow ook licht-en lasershows plaats. Festivalorganisatoren en vertegenwoordigers van het Amsterdamse uitgaansleven zorgen voor een muzikaal programma met optredens. Het feest begint om 22.00 uur.

Het plan is nog niet in beton gegoten. "Voor de vuurwerkshows en de initiatieven van bewoners en ondernemers hangt nog altijd veel af van de dan geldende coronamaatregelen", staat in de brief. "Samen met de handhavende diensten wordt gekeken naar een goede balans tussen voldoende aanbod en beheersbaarheid." De gemeente wil zich verder blijven inzetten voor een landelijk vuurwerkverbod.

Het afsteken van consumentenvuurwerk was tijdens de afgelopen jaarwisseling al in heel Nederland verboden, maar dat had te maken met coronamaatregelen tijdens de lockdown. Toen gold een boete van 100 euro per afgestoken vuurpijl.

Vuurwerk (Foto-Pixabay)
Vuurwerk (Foto-Pixabay)

Advocaat Taghi aangehouden: 'Hij besprak gewelddadige ontsnapping Ridouan Taghi’

De politie heeft in opdracht van het Landelijk Parket van het OM vrijdag een 38-jarige advocaat Youssef Taghi uit Utrecht aangehouden op verdenking van deelneming aan een criminele organisatie. De advocaat heeft langere tijd vrije toegang gehad tot zijn neef Ridouan T, hoofdverdachte in het Marengo-proces. Hij is aangehouden tijdens een bezoek aan T. in de EBI.

Via deze advocaat heeft T. onbelemmerd met de buitenwereld kunnen communiceren en behield hij de mogelijkheid zijn criminele activiteiten voort te zetten.

In de onderschepte communicatie tussen beiden komt naar voren dat T. vermoedelijk bezig is een gewelddadige uitbraak te organiseren. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat hij op zoek is naar adresgegevens van personeel van de Dienst Justitiële Inrichting (DJI). Met het onderscheppen van de boodschapper van T. is naar verwachting een einde gemaakt aan deze vrije communicatie vanuit gevangenschap.

Boodschapper
De advocaat wordt ervan verdacht de boodschapper te zijn van T. en heimelijk de communicatie te verzorgen met diens criminele organisatie. Als advocaat heeft het familielid vrije toegang gehad tot T. in de EBI. De contacten tussen hen waren onzichtbaar en oncontroleerbaar voor politie en OM. Zij hadden in hun relatie advocaat – cliënt het recht om volstrekt vertrouwelijk met elkaar te kunnen spreken en vrijelijk stukken uit te wisselen.

Sinds maart is de advocaat vele malen urenlang op bezoek geweest in de EBI en heeft hij tientallen keren telefonisch contact gehad met T. In eerste instantie was hem de toegang geweigerd door de Dienst Justitiële Inrichtingen. Er is destijds door de deken van de orde van advocaten niet vastgesteld dat T. misbruik maakte van zijn geheimhouderstelefoon. In beginsel mag een verdachte een onbeperkt aantal advocaten op bezoek krijgen.

PGP-berichten
In februari 2021 is door de Landelijke Recherche een strafrechtelijk onderzoek gestart naar mogelijkheden van Ridouan T. om te communiceren met de buitenwereld. Uit onder meer onderschepte PGP-berichten van SKY ECC kwam de verdenking dat hij vanuit de EBI criminele handelingen voortzette. Tijdens het onderzoek rees deze zomer de verdenking dat zijn neef zijn beroep en bijzondere positie als advocaat misbruikte om als boodschapper op te treden.

Met toestemming van de rechter-commissaris zijn bijzondere opsporingsbevoegdheden ingezet om vast te kunnen stellen of de communicatie tussen de advocaat en diens neef T. strafbaar zou zijn. Het OM is daarbij zeer omzichtig te werk gegaan. Een belangrijk aspect is geweest dat het verschoningsrecht dat de advocaat toekomt zou worden gewaarborgd.

De rechter-commissaris heeft steeds de resultaten van de ingezette opsporingsbevoegdheden en dwangmiddelen beoordeeld, voordat hij een selectie daarvan vrijgaf voor het onderzoek.

Doorzoekingen
De deken van de orde van advocaten is vrijdag van de aanhouding op de hoogte gesteld door het OM. Na de aanhouding zijn het kantooradres in Utrecht en de woning van de advocaat in Maarssen doorzocht onder leiding van de rechter-commissaris. Er is beslag gelegd op notitieboekjes, aantekeningen en digitale gegevensdragers. Ook de cel van T. in de EBI is doorzocht.

De advocaat is na zijn aanhouding in verzekering gesteld. Hij wordt formeel verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die zich richt op witwassen, handel in verdovende middelen en het voorbereiden van moord. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Te weinig bedden op kraamafdelingen

Vrouwen die in het ziekenhuis willen of moeten bevallen zijn nog steeds niet overal zeker van een bed, aldus de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

Door het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen in combinatie met een groter aantal bevallingen blijft het in het hele land moeilijk om tijdig een plekje in een ziekenhuis te vinden, bijvoorbeeld als een vrouw tijdens de bevalling pijnstilling nodig heeft.

Geboortegolf
In de zomer worden doorgaans meer baby’s geboren en dit jaar was er daarbovenop sprake van een geboortegolf na de coronalockdowns van afgelopen winter. Maar ook nu het herfst is en het aantal bevallingen afneemt, zijn de problemen nog steeds niet opgelost, aldus Rosanne van der Sterre, die voor de KNOV de capaciteit van de ziekenhuizen in de gaten houdt. Lees verder bij Skipr.

Inflatie stijgt naar 2,7 procent in september, mede door prijsstijging brandstoffen

Consumentengoederen en -diensten waren in september 2,7 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In augustus was de inflatie 2,4 procent.

Onder andere de prijsontwikkeling van gas en elektriciteit zorgden voor een hogere inflatie.

Energierekening hoger
Duurdere energie (elektriciteit, gas en overige brandstoffen) zorgde in september voor een stijging van de inflatie. Energie was in september 19,4 procent duurder dan een jaar eerder. In augustus was dit nog 13,7 procent. Naast gas en elektriciteit had ook de prijsontwikkeling van motorbrandstoffen een verhogend effect op de inflatie.

Korting collegegeld drukt inflatie
Studenten betaalden in september minder voor het volgen van onderwijs dan een jaar eerder. Dit heeft een drukkend effect op de inflatie. Bij een opleiding in het studiejaar 2021-2022 aan vavo, mbo, hbo of universiteit krijgen studenten 50 procent korting op het lesgeld, cursusgeld of collegegeld. Deze korting is een maatregel van de overheid in verband met de coronacrisis.

Inflatie eurozone naar 3,4 procent
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in september 3,0 procent duurder dan een jaar eerder, in augustus was dat nog 2,7 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 3,0 naar 3,4 procent. Dit is de hoogste inflatie na september 2008.

De HICP wordt volgens de Europees geharmoniseerde methode berekend zodat deze kan worden vergeleken met andere lidstaten van de Europese Unie. De prijsindexcijfers voor de eurozone en de Europese Unie als geheel worden berekend uit de HICP’s van de afzonderlijke lidstaten. De Europese Centrale Bank (ECB) gebruikt deze cijfers voor het monetaire beleid.
Het belangrijkste conceptuele verschil tussen de CPI en de HICP voor Nederland is dat de HICP in tegenstelling tot de CPI geen rekening houdt met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.

Implicaties coronacrisis op de berekening van de inflatie
Door de overheidsmaatregelen in verband met de coronacrisis zijn sommige diensten na maart 2020 niet of beperkt beschikbaar geweest. In september 2021 betrof dit bijvoorbeeld intercontinentale vluchten. Hierdoor zijn voor een deel van deze diensten geen transacties geweest waarvan de prijzen gemeten konden worden. In aansluiting op de richtlijnen van Eurostat heeft het CBS per situatie gekozen voor de meest passende schattingsmethode. In een notitie worden alle keuzes toegelicht en in een maatwerktabel wordt aangegeven per artikelgroep of er een schatting is gemaakt.

Door de coronacrisis is het uitgavenpatroon van consumenten sterk gewijzigd. De wijziging van het consumptiepatroon heeft invloed op de inflatie in 2021. In een notitie wordt in detail uitgelegd op welke manier de wegingsveranderingen doorwerken op de inflatie.

Dashboard consumentenprijzen
Het dashboard consumentenprijzen toont de inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) en voor een aantal groepen consumentengoederen en -diensten. Meer prijsindicatoren zijn te vinden in het prijzendashboard.

Het nutteloze feitje van de dag: Grote flat

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In bijna elke stad zijn ze wel te vinden, flats. Vaak zijn het weinig inspirerende blokkendozen vol met appartementen. De L-flat in de wijk Vollenhove in Zeist is zo'n kolos. Sterker nog, wist je dat het de grootste flat van Nederland is? In het dertien verdiepingen tellende wooncoplex zijn 728 woningen te vinden. Het gebouw was zelfs jarenlang de grootste galerijflat van Europa. Op dit moment wordt de L-flat voor vele miljoenen gerenoveerd.

Amerikaanse kernonderzeeŰr botst met onbekend voorwerp in de Indo-Pacific

Een nucleaire onderzeeër van de Amerikaanse strijdkrachten raakte beschadigd bij de botsing met een onbekend object in de Indo-Pacific. De Amerikaanse marine maakte bekend dat het ongeval met de "USS Connecticut" afgelopen zaterdag had plaatsgevonden "in internationale wateren in de Indo-Pacific-regio". Volgens berichten in de media zou de onderzeeër in de Zuid-Chinese Zee hebben gelegen.

Volgens de marine raakte niemand aan boord zwaar gewond, de marine-nieuwswebsite Usni News meldde dat ongeveer een dozijn bemanningsleden "matige tot lichte verwondingen" hadden opgelopen bij de aanvaring.

Gezonken schip of container?
Het incident en de exacte omvang van de schade worden nu onderzocht, aldus het leger in een verklaring. De "USS Connecticut" bevindt zich in een "veilige en stabiele staat". Volgens de marine was de nucleaire aandrijving van de onderzeeër niet beschadigd. Het is nog steeds "volledig operationeel".

De Amerikaanse marine gaf toe dat ze tot gisteren het incident niet heeft gerapporteerd om de missie niet in gevaar te brengen. Het is nog onduidelijk met welk object de onderzeeër in aanvaring is gekomen. Het zou een gezonken schip of een container kunnen zijn.

Volgens Usni News zette de "USS Connecticut" koers naar de Amerikaanse basis op het eiland Guam in de westelijke Stille Oceaan. China wil zijn suprematie in de Zuid-Chinese Zee uitbreiden. De VS toont zich daar dan ook steeds meer aanwezig.

Google en YouTube gaan 'hard optreden' tegen ontkenners van klimaatverandering door de mens

Google en zijn dochteronderneming Youtube betalen geen reclame-inkomsten meer uit op content die de door de mens veroorzaakte klimaatverandering ontkent. De economische gevolgen van deze beslissing zijn beperkt.

Google wil geen advertenties meer plaatsen bij video's die "in strijd zijn met de wetenschappelijke consensus over het bestaan en de oorzaken van klimaatverandering". Het bedrijf wil in de toekomst ook geen advertenties meer toestaan die dergelijke standpunten propageren.

"In de afgelopen jaren heeft een groeiend aantal van onze reclamepartners zijn bezorgdheid geuit over advertenties die rond onjuiste en valse beweringen over klimaatverandering zijn geplaatst", aldus het bedrijf. Advertenties bij content waarin klimaatverandering een hoax of fraude wordt genoemd, of waarin de langetermijntrend van een opwarmend klimaat wordt weersproken zullen nu niet langer worden toegestaan. Dit verbod gaat ook gelden bij video's waarin wordt ontkend dat broeikasgasemissies of menselijke activiteiten bijdragen tot de klimaatverandering.

De uitsluiting van advertentie inkomsten bij klimaatveranderingsontkenners heeft te maken met Google's eigen inspanningen om duurzamer te worden en zo bij te dragen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde, aldus Google.

Belangrijke beslissing
Google heeft al plaatsing van reclame beperkt rond andere gevoelige onderwerpen of gebeurtenissen, zoals video's over vuurwapens of inhoud over tragische gebeurtenissen zoals moord. Dat ontkenning van de klimaatverandering nu aan de lijst wordt toegevoegd, is nieuw.

De "belangrijke beslissing" van Google om producenten van onjuiste informatie over het klimaat de pas af te snijden, zou "het tij van de klimaatontkenningsindustrie kunnen keren", aldus Fadi Quran, campagnevoerder voor de niet-gouvernementele organisatie Avaaz. Drie weken voor de VN-klimaatconferentie in Glasgow is nepnieuws over klimaatverandering booming, zei hij. "Jarenlang heeft verkeerde informatie over het klimaat de publieke opinie in verwarring gebracht en politieke actie op het gebied van klimaatverandering belemmerd, en YouTube is hun wapen bij uitstek geweest," bekritiseerde Quran. Hij riep andere onlineplatforms zoals Facebook op hetzelfde te doen als Google en zijn videoportaal.

Nauwelijks economische gevolgen
Volgens deskundigen zullen de economische gevolgen van het reclameverbod echter waarschijnlijk gering zijn. Google volgt slechts de mainstream en stelt zichzelf in een positief daglicht, zonder dat de suprematie van het bedrijf op de reclamemarkt ook maar in het minst in gevaar komt en Google zelf moet afzien van hoge inkomsten.

Intussen zijn ook de reclamebureaus op bepaalde punten voorzichtiger geworden. Het Amerikaanse bureau Forsman & Bodenfors heeft zich er bijvoorbeeld toe verbonden niet langer voor olie- en gasproducenten te werken. Greenpeace en andere milieugroeperingen beschuldigen oliemaatschappijen als Chevron ervan dat zij hun imago bij het publiek voortdurend verdraaien om klimaatvriendelijk en divers te lijken, terwijl hun bedrijfsmodel bestaat in het winnen van klimaatschadelijke fossiele brandstoffen. Concurrent Exxon wordt geconfronteerd met rechtszaken in verschillende Amerikaanse staten waarin de oliegigant wordt beschuldigd van het misleiden van consumenten over klimaatverandering in de door Exxon geplaatste advertenties.

Google ( Afbeelding-Pixabay)
Google (Afbeelding-Pixabay)

Coronapas blijft vermoedelijk nog even, OMT vandaag in overleg

Het werken met coronabewijzen zal ook in de winter nog nodig zijn in de horeca en bij evenementen. Begin november komt te vroeg om afscheid te nemen van de QR-code, verwachten Haagse bronnen. Vandaag is het OMT in overleg, begin november beslist het kabinet over eventuele versoepelingen en de toekomst van het coronatoegangsbewijs. Zo meldt AD Politiek.

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) wilde er vanmorgen niet op vooruitlopen. "We hebben een tijd lang een daling gezien, daarna stabilisatie. Maar de eerste signalen dat de verspreiding van het virus toch weer sterker is, zien we.”

Er is wel een mogelijkheid om een ‘hybride model’ van het coronatoegangsbewijs te overwegen. Nu moet bij ieder koffietentje en voetbalkantine een coronapas getoond worden, de vraag is of dat nodig blijft.

Marion Koopmans heeft onlangs aan het AD meegedeeld dat voorzichtigheid geboden is over de mogelijkheden in november om van alle restricties verlost te raken. "Dat kan als alles daalt en de vaccinatiegraad stijgt. Het is een keuze: alles loslaten, en dan ingrijpen als het onverhoopt toch oploopt. Want in alle scenario-modellen van het RIVM zit een toename van het aantal ziekenhuisopnames door corona in de winter. De precieze omvang is echt lastig te schatten.’’

Anders dan Denemarken, waar de coronatoegangsbewijzen van de week weer zijn afgeschaft, heeft Nederland een lagere vaccinatiegraad en een hogere IC-bezetting, dus is er minder ruimte voor versoepeling.

Kleindochter Mussolini met grootse overwinning in gemeenteraad Rome

De kleindochter van de beruchte Italiaanse dictator Benito Mussolini, Rachele Mussolini, is herkozen voor de extreemrechtse Fratelli d’Italia in de gemeenteraad van Rome. Vergeleken met de vorige verkiezingen haalde ze bij deze verkiezingen tien keer zo veel stemmen op. Meer hierover bij de Stentor.

In de peilingen stond ze er al goed voor, maar de uitslagen zijn overweldigend. Met maar liefst 8200 stemmen, het hoogste aantal van alle raadsleden, is ze herkozen. In 2016 de extreemrechtse politica 657 stemmen.

De 47-jarige kleindochter van Mussolini is vernoemd naar haar oma, de tweede vrouw van Mussolini. Over het fascisme, de politieke stroming waar je haar opa en Adolf Hitler kan plaatsen, wil ze zich liever niet uitlaten. Wel benadrukt ze tegen verheerlijking van die term te zijn.

FOK! Wat een weer: een beetje van hetzelfde

herfstbanner

Hallo!

Terwijl Stephan5 geniet van zijn vrije dag omdat hij niet veel te vertellen heeft over het weer, het even rustig en stabiel is de komende dagen, zal ook ik zeggen dat het rustig is.

Vanochtend begon nog behoorlijk mistig, dat loste in de loop van de ochtend weer op. Af en toe kwam het zonnetje tevoorschijn en was het aangenaam qua temperatuur met zo'n 17 graden.

Morgen wordt eigenlijk net zo'n dag als vandaag die koud en mistig kan beginnen, de minima liggen tussen de 3 en de 7 graden. Op sommige plekken moet je echt even goed uitkijken. Maar ook dat zal weer opklaren en in de middag is de zon te zien. Het blijft droog met rond de 17 graden. De wind is oostelijk en zwak.

Ook zaterdag en zondag verlopen vrij rustig. Na het weekend zijn de temperaturen lager. Maar dat zal Stephan5 tegen die tijd wel vertellen, als hij is uitgerust.

Tot een volgende keer!

Deze regenboog was te groot voor één foto, te mooi om niet vast te leggen (Foto: Pukeko)
Deze regenboog was te groot voor één foto, te mooi om niet vast te leggen (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

In september opnieuw oversterfte

In september overleden wekelijks meer mensen dan verwacht. Er was oversterfte in vier van de vijf weken van september. In week 39 (27 september tot en met 3 oktober 2021) overleden naar schatting bijna 3.100 mensen. Dat zijn er ongeveer 300 meer dan verwacht voor deze periode. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Dit nieuwsbericht beschrijft de sterfte in de afgelopen vijf weken, week 35 tot en met 39 (30 augustus tot en met 3 oktober 2021). In deze periode lag de sterfte boven de verwachte sterfte en was er oversterfte in vier van de vijf weken. In augustus lag de sterfte ook boven de verwachte sterfte en was er in twee van de vier weken oversterfte. De schatting voor de laatste week van september (week 39) ligt ongeveer 300 sterfgevallen boven de verwachting en buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties (op basis van de schatting is er dus oversterfte). Het RIVM registreerde 20 overleden COVID-19-patiënten in week 39 (stand 5 oktober).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers gelijk gebleven
In september lag de wekelijkse sterfte zowel voor mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz) als voor de overige bevolking boven de verwachte sterfte. Er overleden bijna 300 Wlz-zorggebruikers en ongeveer 750 niet-Wlz-zorggebruikers meer dan verwacht voor deze periode. De schatting van week 39 ligt bij Wlz-zorggebruikers net boven verwacht, voor de overige bevolking ruim boven verwacht en is er oversterfte. Er overleden in week 39 ongeveer 1.050 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden ongeveer 2.050 mensen.

Sterfte in alle leeftijdsgroepen boven verwacht
De wekelijkse sterfte onder 80-plussers was in september hoger dan de verwachte sterfte, met in totaal bijna 500 meer sterfgevallen. In week 39 overleden naar schatting bijna 1.650 mensen van 80 jaar of ouder, ongeveer 150 meer dan de verwachte sterfte voor die week, er was oversterfte. Sinds juli ligt de sterfte in deze leeftijdsgroep boven de verwachte sterfte. Zowel begin als eind september (week 36 en 39) was er oversterfte.

Onder 65- tot 80-jarigen was de wekelijkse sterfte in september hoger dan verwacht. In de afgelopen vijf weken overleden ongeveer 375 mensen meer dan verwacht. In week 39 overleden naar schatting bijna 1.000 mensen van 65 tot 80 jaar, ruim 100 meer dan verwacht, er was oversterfte. Begin juni (week 22 en 23) was er ook oversterfte in deze leeftijdsgroep. Daarna nam de sterfte af, maar steeg weer vanaf begin juli (week 26). Vanaf de laatste week van juli (week 30) was er in de helft van de weken oversterfte.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de wekelijkse sterfte in september iets hoger dan verwacht, met in totaal bijna 200 meer sterfgevallen. In week 39 overleden naar schatting 450 mensen jonger dan 65 jaar, ongeveer 50 meer dan verwacht. In deze leeftijdsgroep was er begin september (week 36) eveneens oversterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met maart bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met maart 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 28 747 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met maart 2021, zoals het CBS op 1 juli publiceerde. De oversterfte in de eerste coronagolf en de tweede golf tot en met maart 2021 wordt volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 18.190 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 16.646 tot en met maart 2021 (stand 5 oktober 2021). Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zijn de werkelijke aantallen overleden COVID-19 patiënten in Nederland hoger.

Schatting week 39
De cijfers over week 39 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 15 oktober publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 39. De cijfers zijn dan completer.

Den Haag wil als eerste stad ter wereld fossielvrije bushokjes

Den Haag gaat fossiele reclames in bus- en tramhokjes weren. Een meerderheid steunde donderdag dit voorstel van de Partij voor de Dieren en zeven andere partijen in de Haagse gemeenteraad. Na een eerdere mislukte poging in Amsterdam, lijkt dit de eerste keer te worden dat de overheid fossiele reclames uit de openbare ruimte weert.

‘We zitten middenin een klimaatcrisis,’ zegt Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Den Haag. ‘Fossiele producten zijn letterlijk levensbedreigend voor toekomstige generaties. Toch word je overspoeld met reclames voor vliegreizen en nieuwe benzineauto’s. Hier zouden we mee moeten stoppen.’

Bushokjes
De gemeente Den Haag gaat nu eerst de reclame in bus- en tramhokjes fossielvrij maken. De exploitant van die hokjes, de MRDH, is bezig met een nieuw reclamecontract voor de komende vijf jaar. Eerder heeft de MRDH aangegeven ervoor open te staan advertenties van schadelijke producten te weren. Door het aangenomen voorstel zou de MRDH geen reclames ‘voor de fossiele industrie, voor de luchtvaartindustrie en voor fossiele auto’s’ meer toestaan. In navolging van de gemeente Amsterdam, die fossiele reclame in de metro heeft geweerd, wordt Den Haag de eerste stad in Nederland die fossiele reclame bovengronds weert.

Tabak
Barker (PvdD): ‘Tabaksreclame is al verboden vanwege de enorme gezondheidsschade. De schade die fossiele producten veroorzaken aan de longen van de aarde is ook groot. Om klimaatverandering tegen te gaan moeten we stoppen met het gebruiken van kolen, olie en gas. Een eerste stap hierin is geen reclame meer voor deze producten maken.’

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.