FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 juli 2020

Er komt iets 'Out of this world'

Een mysterieuze websiteTwitter-account en Instagram met de titel 'Out of this World' teasen een onthulling van iets op 7 juli. We lezen: "Parallel to this world, sleeps another. Be ready to enter another dimension" en nog wat teksten die lekker vaag blijven. Kortom: nog even geduld, het is zo 7 juli.

Man fapt lul kapot en eist 25 miljoen dollar

Erik Estavillo pleegt graag een fapje. Sterker nog, dat doet hij wel érg vaak. Nóg sterker: ons aller Erik heeft zijn jongeheer kapot zitten raggen en nu eist hij heel veel geld.

De man uit San Francisco zegt dat hij last heeft van onder meer een obsessief cumpulsieve stoornis (OCS), waardoor zijn seksverslaving aan wordt gewakkerd. Dat gebeurt vooral door streamingsplatform Twitch: de arme man krijgt er constant 'suggestief geklede vrouwelijke streamers' aanbevolen en dan kan hij niks anders dan even de hendel aanzwaaien.

Erik vindt het niet kunnen dat hij op Twitch niet kan filteren op geslacht, wat hem naar eigen zeggen zou helpen om de hoeveelheid armfitness te beperken. Zo kocht hij een keer een seksspeeltje om dagelijks, al kijkend naar Twitch-streamsters, even in de paal te klimmen. Dat ding vibreerde en daarmee verwondde hij zijn geslachtsdeel.

Nou kennen we allemaal de term 'even het plafond witten', maar Erik ging wel redelijk die kant op: hij claimt dat hij zijn puddingbuks (©Djeez) op zijn beeldscherm leegde, resulterend in kortsluiting in zijn appartement. Ook heeft hij bloeddoorlopen ogen wegens het vele staren naar het scherm. Kortom, het is allemaal de schuld van Twitch en hij eist nu 25 miljoen dollar schadevergoeding.

Overigens viel hij ook al eens Nintendo, Microsoft en Sony aan in de rechtbank, zonder succes. Toch wensen we deze rasFOK!ker een goede uitkomst.

Strafrechtelijk onderzoek naar WhatsApp-groep politie Rotterdam

Het Openbaar Ministerie maakte donderdag 2 juli bekend dat het heeft besloten een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar mogelijk strafbaar handelen door politieagenten van de politie-eenheid Rotterdam. De aanleiding hiervoor zijn uitlatingen van politieagenten in een WhatsApp-groep.

Het strafrechtelijk onderzoek wordt verricht door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie eenheid Rotterdam onder leiding van de officier van justitie. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op het verzamelen van de beschikbare informatie.

Afhankelijk van de uitkomst zal de officier van justitie beoordelen of de politieagenten strafrechtelijk worden vervolgd. De vijf betrokken politieagenten die aan de gewraakte uitspraken worden gelinkt, zullen deze periode niet werken en de resultaten thuis moeten afwachten.

Ubisoft kondigt Battle Royale 'Hyper Scape' aan

Ubisoft kondigt Hyper Scape aan, hun eigen Battle Royale-game. De game speelt zich af in Neo Arcadia, waarin 100 spelers in snelle close-quarters matches moeten zien te winnen.

Vooralsnog is de game enkel speelbaar in teams van drie of solo. Neo Arcadia bestaat uit zeven gebieden, waarin spelers de Blight moeten ontwijken. De game kent veel verticaliteit en een focus op snelheid. Spelers kunnen geen fall damage ontvangen en iedereen heeft altijd een double jump. Door dezelfde wapens te looten, kun je deze upgraden.

De game is geen hero shooter, de avatars zijn dus puur cosmetisch. Meer over de game kun je hieronder zien. Momenteel is de game in een closed alpha op pc. Via Twitch-drops kun je toegang krijgen tot deze alpha. Een release date is nog niet bekendgemaakt.

COVID-19: Coronadashboard verder uitgebreid 

Een dag geen COVID-19 nieuws kan natuurlijk niet, dus bij deze toch een berichtje. Het coronadashboard is vanaf vandaag uitgebreid met nieuwe informatie. Op de website Dashboard coronavirus is nu wekelijks een update te zien van het aantal geschatte mensen dat besmettelijk is. Ook zijn de resultaten van de rioolwatermetingen van het RIVM toegevoegd en is het dashboard uitgebreid met signalen vanuit de huisartsen over mogelijke besmettingen.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge: "Hoe meer nuttige informatie op het dashboard staat, hoe nauwkeuriger we de verspreiding van het coronavirus in Nederland in de gaten kunnen houden. Zo kunnen we steeds vroeger signalen opvangen mochten er bijvoorbeeld onverhoopt meer besmettingen zijn. En we krijgen per regio een steeds beter beeld van hoe actief het virus is. Het is heel goed dat het dashboard weer is uitgebreid en de komende tijd gaan we er nog meer informatie aan toevoegen. Deze extra informatie is zowel voor de experts die het beleid maken, wetenschappers en mensen in het land enorm waardevol."

Wat is er nieuw?
Met de drie nieuwe informatiepunten is het dashboard dus een stuk completer. Bijvoorbeeld door de rioolwatermetingen. Uit onderzoek blijkt dat het virus in uitwerpselen van mensen te vinden is, zelfs voordat zij klachten hebben. De algemene informatie uit dagelijkse tests bij 28 rioolwaterzuiveringslocaties is vanaf nu te zien op het dashboard. De komende tijd worden alle ruim 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties daaraan toegevoegd, zodat op regionaal niveau meteen te zien is of het virus ergens de kop opsteekt. Dat is waardevolle informatie.

Deskundigen van het Rijksinstituut voor Milieuhygiëne (RIVM) maken schattingen van het aantal mensen dat in Nederland het virus heeft opgelopen en anderen kunnen besmetten. Dat aantal wordt vanaf nu elke week geüpdatet op het dashboard.

Ten slotte staan nu ook signalen vanuit de huisartsen op de pagina. Het Nivel houdt bij een groep huisartsen bij hoeveel mensen daar hebben aangeklopt met klachten die wijzen op een infectie van het coronavirus. Deze informatie kan gebruikt worden als vroeg signaal dat de verspreiding van het virus toe- of afneemt.

Meer uitbreidingen
Het coronadashboard wordt geregeld uitgebreid. Onlangs is het aantal nieuwe verpleeghuizen met een coronabesmetting opgenomen en er is sinds kort per veiligheidsregio te zien hoeveel mensen er per dag positief zijn getest. Binnenkort komen daar onder meer het GGD-contactonderzoek en een gezondheidsmonitoring van zorgverleners bij. Meer informatie hierover is te vinden op het dashboard zelf.

Amazon en Westworld-makers brengen Fallout naar witte doek

Het is eindelijk zover: Fallout krijgt een tv-serie. Zowel Amazon als Bethesda maakten via Twitter bekend dat zij de handen ineen slaan en met behulp van Westworld-makers Jonathan Nolan en Lisa Joy het Fallout-universum op witte doek zullen toveren.

Via de twitterkanalen kwam een kleine teaser voorbij met het welbekende testbeeld met de tekst "please stand by". Er is nog geen schrijver aangewezen voor het plot van de Fallout-serie. Joy en Nolan zullen op de stoel van executive producers zitten onder de vlag van Kilter Films, in samenwerking met de mensen bij Bethesda Game Studios en Bethesda Softworks, respectievelijk ontwikkelaar en uitgever van de meest recente Fallout-games.

Ook Todd Howard zelf, topman bij Bethesda, zal de rol van uitvoerend producent op zich nemen. Verder is er nog weinig bekend, voor meer informatie kun je het uitgebreidere verslag van Hollywood Reporter lezen.

Beavis & Butt-head terug op de buis

Wie kent ze nog? De twee headbangende sullige tekenfilmtieners die in de jaren '90 te zien waren op MTV en daar weinig anders deden dan muziekvideo's kijken en commentaar leveren. Met af en toe een uitstapje naar een eigen film of een clip met Cher.

Ze komen terug! Comedy Central heeft bekendgemaakt dat er twee nieuwe seizoenen in de maak zijn. In deze nieuwe series zullen Beavis en Butt-head o.a. kennismaken met social media. 

Blijf dus C&C in de gaten houden voor een nieuwe portie B&B.

Verstappen: "Ik denk wel dat we er goed voor staan"

Max Verstappen kijkt met vertrouwen uit naar de start van het Formule 1-seizoen dit weekend in Oostenrijk. De Nederlander denkt dat zijn team er goed voorstaat.

"We hebben alleen maar de wintertests in Barcelona gehad. Ik denk wel dat we er goed voor staan. We hebben al nieuwe onderdelen en upgrades aan de Honda power-unit meegenomen, wat een goede start is. Dat zijn dingen die al gepland waren, maar na die onderbreking van vier maanden is het goed om die mee te kunnen brengen. Ik kijk ernaar uit om erachter te komen waar we staan", aldus de Nederlander, zo lezen we op Verstappen.nl.

In verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, zo vindt de Red Bull-coureur. "Wat er hier de laatste jaren is gebeurd, is geweldig. Echter wil dat niet zeggen dat ik hierheen kom met de gedachte wel even te zullen winnen. Elk jaar is anders, er zijn geen garanties."

De onzekerheid over de lengte van het seizoen zorgt er niet voor dat Verstappen anders te werk gaat. "Maar wat betreft mijn aanpak verandert dat niets voor mij. Of het nu acht of vijftien of 22 races zijn, je wil sowieso nooit uitvallen. Als je een fout maakt, is dat kostbaar. Je wil het best mogelijke resultaat behalen zonder onnodig risico's te nemen."

Verstappen: "Ik denk wel dat we er goed voor staan" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Ik denk wel dat we er goed voor staan" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Vernieuwingen van F1 2020 op een rij

Codemasters maakt bekend welke vernieuwingen spelers kunnen verwachten bij de release van F1 2020. De game biedt onder andere twee nieuwe circuits, Hanoi Circuit en Circuit Zandvoort, de manager-functie My Team, verbeterde on-track-opties, de terugkeer van split-screen, klassieke wagens, en meer.

De trailer begint met het tonen van de nieuwe driver-manager-functie My Team, inclusief het aanpassen van wagens, de coureursmarkt en de teamfaciliteiten. Voordat spelers de baan op gaan, moeten ze belangrijke beslissingen maken die de motivatie van coureur en personeel versterken, om vervolgens geld te verdienen voor het verbeteren van faciliteiten, upgraden van auto-onderdelen en in dienst nemen van nieuwe teamleden.

De trailer benadrukt ook de vrijheid die spelers hebben om hun eigen keuzes te maken. De aanpassingsopties van F1 2020 bieden spelers namelijk meer controle over de manier waarop ze willen racen, van F2-integratie tot kortere seizoenen. Moeite om Monaco en Baku te halen? Profiteer van kortere seizoenen met 10 of 16 races. Voor nieuwkomers zijn er vereenvoudigde menu’s en rij-ondersteuningsopties, als aanvulling op de core handling van F1 en F2.

F1 2020 biedt diverse on-track-verbeteringen die zijn gebaseerd op feedback van zowel coureurs als spelers. Net als in het echt kunnen spelers met een druk op de knop ERS activeren voor een meer natuurlijke manier van manoeuvreren. Op verzoek van de F1-community, introduceert de game ook een virtuele achteruitkijkspiegel die het makkelijker maakt tegenstanders op te merken en aanvallen van rivalen af te slaan.

Met de geheel nieuwe Podium Pass kunnen spelers racen, punten verdienen en dingen ontgrendelen om te game nog meer personaliseren. Tijdens elk seizoen kunnen spelers gratis aanpassingsopties ontgrendelen door in hun favoriete game-modes te racen en XP te verdienen. Deze cosmetische aanpassingsopties zijn onder andere autokleuren, race-kleding, zoals handschoenen, overalls en helmen, en podium-emotes. Voor next-level-aanpassingen kunnen spelers de VIP-upgrade kopen die toegang biedt tot beloningen van hogere levels en extra in-game uitdagingen. Alle spelers die F1 2020 pre-orderen, ontvangen tegoed om de Season One VIP-pas te ontgrendelen. Tijdens elk seizoen kunnen spelers voldoende valuta verdienen om de volgende VIP Podium Pass te kunnen kopen.

"Over iets minder dan een week, kunnen spelers eindelijk alle innovaties van F1 2020 ervaren. Dit jaar hebben we nieuwe functies ontwikkeld voor elk type race-fan", aldus Lee Mather, F1-franchise game director van Codemasters. "Van My Team, dat spelers een diepgaand inzicht geeft in de wereld van Formula 1®, tot de meer op casual spelers gerichte split-screen-stand. F1 2020 is de ultieme virtuele race-ervaring voor het aangepaste 2020 F1®-seizoen."

F1 2020 verschijnt op 10 juli 2020 voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Google Stadia. Spelers die de Michael Schumacher Deluxe Edition aanschaffen ontvangen exclusieve content en krijgen drie dagen eerder toegang tot de game.

Meer details over Outriders

Square Enix heeft vandaag nieuwe informatie en gameplay-beelden onthuld van Outriders, de komende RPG-shooter van People Can Fly en Square Enix External Studios. De 'Journey and Structure'-video biedt een blik op de campaign, side-quests, je metgezellen en het reissysteem. Daarnaast onthult de video enkele nieuwe omgevingen en soorten vijanden.

Outriders moet groot worden, niet alleen wat betreft de uren gameplay die de game heeft te bieden, maar ook wat betreft de afstanden die je in de loop van het duistere sci-fi-verhaal overbrugt. De campaign voert je op een reis over Enoch, een woeste wereld waarin al het leven op mysterieuze wijze een hyper-evolutie is ondergaan om de mensheid van het planeetoppervlak te vegen. Je leeft niet alleen tussen de mensen en geheimen van een mensenkolonie maar reist vanaf daar ook naar de verre uithoeken van de planeet, inclusief jungles en woestijnen. Daarbij verwerf je nieuwe krachten en doe je ontdekkingen die alles zullen veranderen.

Emmy Award-winnaar en drievoudig BAFTA-genomineerde Inon Zur maakt de soundtrack van Outriders. "Als componist is het altijd buitengewoon spannend om betrokken te zijn bij het bouwen van nieuwe werelden en het vertellen van nieuwe verhalen, dus onthul ik met veel plezier dat ik de muziek heb gecomponeerd voor Outriders, de epische scifi-actiegame van People Can Fly en Square Enix. Het was bijzonder leuk om voor dit spectaculaire sci-fi avontuur zware orkestrale soundscapes te mengen met futuristische sounddesigns, en ik kan niet wachten om de muziek met jullie te delen", aldus Inon Zur.

"We vinden het geweldig dat Inon de soundtrack van de game heeft geschreven. Hij is een legende in de industrie, en ons hele team was al groot fan van zijn werk", aldus Bartek Kmita, creative director bij People Can Fly. "Hij heeft nauw met ons samengewerkt om een geluid te ontwikkelen dat past bij het verhaal en de wereld die we creëren. Met de zeer dynamische en krachtige nummers die hij voor ons componeerde, heeft hij de toon en het gevoel van de game enorm versterkt."

Outriders verschijnt tegen het einde van 2020 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X, Xbox One en pc.

De hele broadcast is hier te bekijken:

Coveratleten onthuld voor NBA 2K21

2K Games heeft het volledige overzicht van cover-atleten voor NBA 2K21 onthult. Op de cover van de current-generation versie van NBA 2K21 is vijfvoudig NBA All-Star Damian Lillard te vinden. Zion Williamson, 2019 National College Player of the Year, heeft zijn weg gevonden naar de cover van de PlayStation 5- en Xbox Series X-versies. Tenslotte worden Kobe Bryants levenslange prestaties geëerd in de Mamba Forever Edition.

"NBA 2K21 is een monumentale sprong vooruit voor de franchise", aldus Greg Thomas, president van Visual Concepts. "We hebben al onze ervaringen en ontwikkel-expertise gecombineerd om zo de best mogelijke game te creëren. Voor PlayStation 5 en Xbox Series X bouwen we de game van de grond af aan op om volledig te profiteren van de next-gen kracht en technologie."

Dit jaar biedt NBA 2K21 twee edities van de game op digitaal en fysiek gebied: een standaard editie en een speciale Mamba Forever Edition. NBA 2K21 is verkrijgbaar voor €69,99 op de huidige generatie consoles. Voor de PlayStation 5 en Xbox Series X zal de game beschikbaar zijn voor €74,99. De Mamba Forever Edition komt uit voor €99,99 voor zowel de huidige als de volgende generatie consoles. Deze bevat dual-access, waarbij je bij aanschaf van de Mamba Forever Edition op de huidige of volgende generatie console ook wordt voorzien van een kopie van de standaard editie van de game voor de andere generatie binnen dezelfde console-familie zonder bijkomende kosten.

NBA 2K21 is voorzien van MyTEAM Cross-Progressie en een Shared VC Wallet binnen dezelfde console-familie (van PS4 naar PS5 en van Xbox One naar Xbox Series X). MyTeam Cross-Progressie biedt de mogelijkheid om alle MyTEAM Points, Tokens, kaarten en voortgang te delen op zowel de huidige als de volgende generatie-versies binnen dezelfde console-familie. Tegelijkertijd betekent de Shared VC Wallet dat alle verdiende of aangeschafte VC beschikbaar zijn voor zowel de huidige als de volgende generatie-versies binnen dezelfde console-familie.

NBA 2K21 zal beschikbaar zijn voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Windows pc en Google Stadia op 4 september 2020. Daarnaast zal beschikbaar zijn als launc titel voor PlayStation 5 en Xbox Series X tijdens de feestdagen.

NBA 2K21 - Cover athletes (Foto: 2K Games)

'Hoerenmadam' van pedofiel Epstein opgepakt

Ghislaine Maxwell is donderdag opgepakt door de FBI. Maxwell is ook wel bekend als ex-vriendin en rechterhand van de overleden pedofiel Jeffrey Epstein.

Maxwell wordt verdacht van het meehelpen faciliteren van de vieze gewoontes van Epstein. Zo zou ze minderjarige meisjes hebben gevraagd om Epstein te 'masseren' en zou ze hen geld geboden hebben om andere minderjarige meisjes te ronselen. Daarnaast staat een aanklacht van meineed op het menu, omdat ze altijd volhield niet van het misbruik geweten te hebben.

Inmiddels is ze overgebracht naar een cellencomplex in New York.

Epstein zelf werd in 2019 opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van voornamelijk minderjarige vrouwen. In augustus van dat jaar pleegde hij in afwachting van zijn proces zelfmoord.

Final Fantasy XIV en Dragon Quest X ontmoeten elkaar online

Final Fantasy XIV gaat een cross-over aan met Dragon Quest X. Spelers kunnen tot 27 juli aan dit tijdelijke evenement, Breaking Brick Mountains genaamd, deelnemen om tegen reusachtige golems te strijden en Dragon Quest-thema-items te verdienen.

Spelers die willen deelnemen aan het evenement kunnen Havak Alvak in Ul'dah - Steps of Nald spreken om de quest te beginnen, en vervolgens de speciale FATEs voltooien die in verschillende A Realm Reborn-gebieden te vinden zijn. Houd er rekening mee dat spelers die dit samenwerkingsevenement eerder al voltooiden dit niet nogmaals kunnen doen.

Spelers kunnen tijdens de duur van het evenement de volgende beloningen verdienen:

  • Thug’s Mug headgear
  • Wind-up Brickman minion
  • King Slime Crown headgear

Hier vind je alle details over het evenement:

Daarnaast is bekendgemaakt dat de volgende grote update voor de Shadowbringers-uitbreiding, Patch 5.3: Reflections in Crystal, 11 augustus zal verschijnen. Nieuwe details over de komende patch worden onthuld tijdens de volgende Letter from the Producer LIVE-stream op 22 juli.

Final Fantasy XIV x Dragon Quest X

Brand parkeergarage Alkmaar waarschijnlijk aangestoken

De politie heeft donderdag onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand in de Alkmaarse Singelparkeergarage. Meer dan vermoedelijk is er sprake van brandstichting.

Het sporenonderzoek van de politie werd gedaan met behulp van een politiehond. Een 51-jarige man uit Alkmaar is woensdag als verdachte aangehouden. Zijn rol bij de brand is in onderzoek bij de recherche. De verdachte zit nog altijd vast.

Mensen die hun auto in de parkeergarage hebben staan worden via de website van de gemeente Alkmaar (www.alkmaar.nl) en alkmaar.parkeerservice.nl op de hoogte gehouden.

Nieuwe wet inburgering

Op voorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer op 2 juli de wet voor een nieuw inburgeringsstelsel aangenomen. Vanaf 1 juli 2021 leren nieuwkomers zo snel mogelijk de Nederlandse taal en gaan ze aan het werk.

Minister Koolmees: “Ik ben heel blij dat de Tweede Kamer de wet met zo’n grote meerderheid heeft aangenomen. Dat er breed draagvlak is, laat zien dat we allemaal vinden dat het belangrijk is om nieuwkomers een goede start in Nederland te geven zodat ze zo snel mogelijk mee kunnen doen.”

Taallessen, en werk of stage
In het nieuwe stelsel geldt een hogere norm voor het taalniveau dan voorheen en combineren asielmigranten taallessen met (vrijwilligers)werk of stage. Met name jonge inburgeraars kunnen een andere route volgen: zij krijgen intensieve taallessen en volgen tegelijkertijd vakken als rekenen, Engels en leervaardigheden en studieloopbaanbegeleiding. Zij ronden dan in gemiddeld anderhalf jaar de inburgering af en stromen in het vervolgonderwijs in. Tot slot is er een kleine groep inburgeraars voor wie deze twee routes allebei niet haalbaar zijn. Zij gaan in het nieuwe stelsel meer tijd besteden aan het leren van de taal, zelfredzaamheid en participatie in de samenleving. Ook zij sluiten in het nieuwe stelsel hun inburgering af met een certificaat. In het nieuwe stelsel worden geen ontheffingen op basis van aantoonbaar geleverde inspanningen meer verleend.

Naast de taaltrajecten gaan alle inburgeraars actiever kennismaken met de lokale arbeidsmarkt. Ook komen ze meer en vaker in de praktijk in aanraking met Nederlandse kernwaarden zoals gelijkheid en vrijheid van meningsuiting.

Gemeenten
Gemeenten krijgen een belangrijke rol in het nieuwe stelsel: zij staan het dichtst bij de inburgeraars. Daardoor kunnen zij het maatwerk leveren dat nodig is. Ook gaan gemeenten de asielstatushouders die bijstand ontvangen ontzorgen. De gemeenten gaan voor deze groep de eerste zes maanden de huur, zorgverzekering en rekeningen voor gas, water en licht vanuit die bijstand betalen. Deze begeleiding moet zorgen voor rust en stabiliteit bij het begin van de inburgering. Hier staat tegenover dat inburgeraars die zich onvoldoende inzetten, vaker en sneller dan in het huidige stelsel te maken krijgen met sancties, zoals een boete.

Gezinsmigranten
Ook voor gezinsmigranten verandert er wat. Om hen beter bij de samenleving te betrekken en hen beter te ondersteunen, worden zij in de nieuwe situatie actiever begeleid door gemeenten. Wel blijven gezinsmigranten zelf hun taallessen en –examens betalen, waar nodig met een lening van DUO.

Huidige stelsel voldoet niet
Het huidige inburgeringsstelsel voldoet op een aantal punten niet. Veel inburgeraars doen er te lang over om in te burgeren. Daarnaast worden ze niet gestimuleerd om het hoogst mogelijke taalniveau te behalen.

Het bestaande systeem laat ook ruimte voor kwaadwillenden om bijvoorbeeld via het declaratiesysteem bij taallessen te frauderen. Recent verschenen daar weer diverse artikelen over in de media. Ook dit probleem wordt opgelost, omdat het leenstelsel voor asielstatushouders, waarin de inburgeraar een lening krijgt en daarvan o.m. taallessen inkoopt, wordt afgeschaft. Straks worden de taallessen voor deze groep door de gemeente betaald.

Na de zomer behandelt de Eerste Kamer de wet.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 27

De bioscoopzalen kunnen weer een beetje voller, want hoewel we nog steeds afstand moeten houden (lekker! geen popcorngeknaag naast je!), is de limiet van 30 bezoekers per zaal inmiddels vervallen. En terwijl de bioscopen in afwachting van Christopher Nolans Tenet nu zijn eerdere films, zoals de Dark Knight-trilogie, Inception en Interstellar, opnieuw vertonen, is er ook weer voldoende nieuw materiaal te zien.

Never Rarely Sometimes Always

De 17-jarige Autumn (Sidney Flanigan) wordt geconfronteerd met een ongewenste zwangerschap en vanwege een gebrek aan steun in haar omgeving kan ze dit geheim moeilijk delen. Alleen haar nichtje en beste vriendin Skylar (Talia Ryder) begrijpt haar situatie en zonder veel woorden met elkaar te wisselen besluit zij direct om Autumn te helpen. Met het adres van een abortuskliniek in Brooklyn op zak reizen ze samen de staatsgrens over naar New York. Het wordt een emotionele reis waarbij ze meer leren over vriendschap, moed en medeleven.

Force of Nature

Wanneer een orkaan Puerto Rico nadert, begeleiden agent Cardillo (Emile Hirsch) en zijn partner Jess een evacuatie. Als ze een appartementencomplex evacueren, stuiten ze per toeval op een gewelddadige kunstroof, onder leiding van de gevaarlijke John the Baptist. Er ontstaat een heftige strijd waardoor oud-agent Ray (Mel Gibson) en zijn dochter Troy (Kate Bosworth) niet anders kunnen dan zich ermee bemoeien. Naarmate het water stijgt en het gevecht doorgaat, verandert het complex in een betonnen val die volstroomt met water. Terwijl de regen onverminderd met bakken uit de hemel komt, gaan ze met wilskracht en vuurwapens de vijand te lijf om te overleven.

Somebody Up There Likes Me

Rolling Stones' gitarist Ronnie Wood, inmiddels de zeventig ruim gepasseerd, toont zich nog steeds op de top van zijn kunnen. Regisseur Mike Figgis (Leaving Las Vegas) schetst in deze documentaire een intiem en warm portret van de legendarische muzikant.

Bacurau

Na de dood van haar oma Carmelita, keert kleindochter Teresa voor de begrafenis terug naar het geboortedorp Bacurau in het afgelegen droge Noord Oosten van Brazilië. De lokale bewoners vormen een hechte en kleurrijke gemeenschap. Als ze er achter komen dat hun woonplaats is verdwenen van alle navigatiesystemen en ook de telefoonverbindingen niet meer werken, ontstaat er veel onrust. Het blijkt de voorbode van vreemde gebeurtenissen, bedoeld om onder de radar te blijven.

The Miracle of the Sargasso Sea

Twee vrouwen – een rechercheur en een palingkweker – ontdekken een opmerkelijke onderlinge gelijkenis: in deze nietszeggende, doelloze wereld wil geen van de twee gehoorzamen aan de opgedragen regels en wetten.

The Outpost

The Outpost vertelt het heftige verhaal van 53 Amerikaanse soldaten die in 2009 in Afghanistan gestationeerd zijn om de afgelegen buitenpost Keating te verdedigen. Met indrukwekkende rollen voor o.a. Scott Eastwood, Orlando Bloom en Caleb Landry brengt The Outpost de historische “Battle of Kamdesh” in beeld.

Les plus belles années d'une vie

Ze kenden elkaar lang geleden: een man en een vrouw wiens prachtige en onverwachte romance ontroerde in Un Homme et Une Femme (die ook deze week opnieuw te zien is in een 4k-restoratie), de inmiddels iconische film die onze kijk op liefde voor altijd veranderde. Maar nu voormalig autocoureur Jean-Louis zich steeds meer lijkt te verliezen in zijn herinneringen, probeert zijn zoon hem te herenigen met de vrouw die hij niet kon koesteren, maar waar zijn geheugen en dromen nog vol van zijn. Anne en Jean-Louis ontmoeten elkaar weer en hun verhaal gaat verder waar het stopte, vijftig jaar eerder…

De Piraten van Hiernaast

In De Piraten van Hiernaast wordt het saaie kustplaatsje Zandwijk aan Zee op stelten gezet door de komst van de zwaardvechtende en rum-drinkende piratenfamilie Donderbus. Terwijl de suffe buurtbewoners de waakhaai en huis-octopus maar niets vinden, sluit de elfjarige Michiel, ondanks hun verschillen, vriendschap met de stoere piratenjongen Billy. Maar hij dreigt zijn nieuwe vriend te verliezen wanneer aartsvijand Knokige Krelis plots opduikt. Samen met hun buurmeisje Elizabeth gaan de jongens de strijd aan tegen de gevaarlijkste piraat op zee…

Fin de siglo

Ocho, een dertigjarige Argentijnse schrijver uit New York is op vakantie in Barcelona. Hij hangt een beetje rond in de stad en op het strand. Tijdens het zwemmen ziet hij Javi, een Spaanse jongen die daar ook op vakantie is . Ze flirten wat, maar tot een ontmoeting komt het niet. Een dag later hangt Ocho uit zijn AirBnB appartement en ziet Javi lopen. Hij nodigt hem uit naar boven te komen en dan komen ze erachter dat ze elkaar al kennen, van een ontmoeting in Barcelona twintig jaar geleden. Wat is er toen eigenlijk gebeurd en heeft hun ontmoeting dit keer wel een bestemming?

Elephants Up Close

Het is het grootste landzoogdier op aarde: de olifant – heersers van de savanne. Olifanten lijken onverstoorbaar. Maar wat weten we eigenlijk echt over deze reuzen? Bij een betere blik op deze dieren blijken ze heel gevoelig, behulpzaam en zachtaardig. Deze film geeft een intiem inzicht in het leven en de taal van deze overlevers en komt dichterbij dan ooit. De Afrikaanse olifant is veel intelligenter dan we dachten. Hij weet feilloos waterbronnen te vinden om te kunnen overleven. Maar hoe communiceren ze met elkaar en weten ze ondanks alle bedreigingen hun weg te vinden?

Hamilton wil forse salarisverhoging bij contractverlenging

Er is al veel gezegd en geschreven over de mogelijke contractverlenging van Lewis Hamilton bij Mercedes maar er lijkt nu daadwerkelijk concreet gesproken worden tussen beide partijen. Het contract van Hamilton bij de Duitse autofabrikant loopt aan het eind van dit jaar af en de Formule 1-coureur zou aangegeven hebben een aardige salarisverhoging te willen.

Volgens insiders verdient de wereldkampioen nu het lieve sommetje van 40 miljoen euro per jaar. Bij een contractverlenging zou Hamilton een royale salarisverhoging van 5 miljoen euro per jaar willen, zo schrijft de Daily Mail. Een flinke eis in tijden van een wereldwijde economische crisis waarbij autofabrikanten hard getroffen worden.

Toch lijkt de eis van Hamilton gewoon ingewilligd te worden. "In dat geval maakt een sponsor als Petronas gewoon wat meer geld over naar Hamilton en wat minder naar Mercedes om dat verschil te overbruggen", zo concludeerde Red Bull-topman Helmuth Marko.

Hamilton wil forse salarisverhoging bij contractverlenging (Red Bull Content Pool)
Hamilton wil forse salarisverhoging bij contractverlenging (Red Bull Content Pool)

30 maanden celstraf voor terminaal zieke ontuchtpleger

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 50-jarige man veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf met aftrek van de voorlopige hechtenis. De rechtbank acht bewezen dat de verdachte een minderjarig meisje opzettelijk heeft onttrokken aan het wettelijke gezag. Ook heeft hij ontuchtige en seksuele handelingen met haar gepleegd.

Lees ook: OM eist 4 jaar tegen terminaal zieke ontuchtpleger

Gebeurtenissen
De verdachte kwam met het 12-jarige slachtoffer in contact via de chat van een online spel. Ook hadden ze contact via de chatfunctie van Facebook. De verdachte wist het vertrouwen van het meisje te winnen en haar zo te bespelen dat ze verliefd op hem werd. Hij probeerde haar van haar familie los te weken. Daarbij ging de verdachte geraffineerd te werk. Het meisje wist dat de verdachte toen 49 jaar was en de verdachte was bekend met haar leeftijd. Uiteindelijk hebben de verdachte en het meisje via de chat een afspraak gemaakt om elkaar in Rotterdam te ontmoeten.

Lees ook: Twaalfjarige Hania terecht; verdachte opgepakt

De verdachte is vervolgens vanuit de Verenigde Staten van Amerika afgereisd naar Nederland. Hij verbleef twee dagen met het meisje in een hotel in Rotterdam, waar het seksueel contact plaatsvond. Daarnaast heeft de verdachte het meisje gedurende deze twee dagen onttrokken aan het over haar uitgeoefende gezag door haar moeder. Dit heeft tot grote ongerustheid bij de familie van het slachtoffer en tot onrustgevoelens in de samenleving geleid.

Inbreuk op integriteit
De verdachte heeft op grove wijze inbreuk gemaakt op zowel de lichamelijke als de geestelijke integriteit van het meisje. (Minderjarige) slachtoffers van dit soort feiten ondervinden vaak langdurige en ernstige psychische schade door deze gebeurtenissen. De rechtbank neemt de verdachte kwalijk dat hij op planmatige wijze te werk is gegaan en dat hij misbruik heeft gemaakt van het overwicht dat hij had door het zeer grote leeftijdsverschil.

Straf
Gelet op de ernst van de feiten kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De verdediging heeft verzocht om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf niet hoger te laten zijn dan de tijd die de verdachte al in voorarrest had doorgebracht. Verder heeft de verdediging de terminale ziekte van de verdachte naar voren gebracht. Een hogere straf dan de duur van het voorarrest is naar de mening van de verdediging niet passend bij een verdachte die in de laatste levensfase verkeert.

De rechtbank houdt rekening met de terminale ziekte van de verdachte en legt een lagere straf op dan zij anders had gedaan. Gelet op de ernst van de feiten en het strafdoel dat voorkomen moet worden dat anderen soortgelijke feiten plegen, oordeelt de rechtbank echter dat een hogere straf dan de tijd die de verdachte in voorarrest heeft gezeten passend en geboden is.
Daarnaast moet de verdachte aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen van
€ 4.000,-.

NPO organiseert groot tv-debat over racisme tijdens themadag

Op 12 juli zal de NPO in het teken staan van racisme. Mocht je het onderwerp niet meer kunnen horen dan adviseren we die dag de kanalen van de NPO te negeren want de gehele dag zullen op tv, radio en online verschillende programma's in het teken staan van dit belangrijke thema.

Op NPO2 zullen de hele dag documentaires over het onderwerp te zien zijn en 's avonds zal er op NPO1 een groot racismedebat te zien zijn. "Het blijft natuurlijk niet bij één themadag. Ik heb het al jaren gezegd en zal dat ook blijven doen. We moeten diverser worden in al onze uitingen. Onze omroepen zitten in de haarvaten van onze maatschappij en de weerslag daarvan zal ons publiek blijven zien en horen", aldus NPO-voorzitter Shula Rijxman, zo lezen we op Televizier.nl.

"Alleen zo kan een samenleving vooruit. Een samenleving die nu een streep zet, opstaat en zegt: Nederland tegen racisme", zo vult Rijxman aan.

Timing onderzoek toeslagenaffaire pikant voor politieke kopstukken

Het parlementaire onderzoek naar ‘de politieke en hoogambtelijke betrokkenheid’ bij de toeslagenaffaire kon nog weleens een belangrijke rol in de verkiezingscampagne gaan spelen. De werkgroep die het onderzoek voorbereidt wil in november politici ondervragen en het eindrapport zou nog voor het kerstreces, drie maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, gepubliceerd moeten worden.

Nu er langzaam steeds meer duidelijk wordt rond de toeslagenaffaire lijkt ook duidelijk te worden dat een aantal hooggeplaatste ambtenaren en bewindslieden meer hebben geweten van de affaire dan eerder gedacht. Om hier duidelijkheid over te krijgen, zal door het parlement onderzoek worden verricht.

De vaste commissie van Financiën heeft het onderzoek voorbereid en daarbij een tijdspad voorgesteld zo blijkt uit een brief van Kamervoorzitter Khadija Arib. Doel van het onderzoek  is "om een parlementaire ondervraging te doen naar de politieke besluitvorming over de kinderopvangtoeslag en de betrokkenheid van bewindspersonen en topambtenaren daarbij", zo stelt ze in de brief.

Hierbij zullen vrijwel zeker politieke kopstukken gehoord worden die rond die tijd lijsttrekker van hun partij zijn en midden in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zitten. PvdA kopstuk Lodewijk Asscher (destijds minister van Sociale Zaken) zal vrijwel zeker gehoord worden en ook voor Mark Rutte (ministeriële commissie Aanpak Fraude) kan het onderzoek op een lastig moment komen als hij de lijst van de VVD weer zou willen trekken.

Timing onderzoek toeslagenaffaire pikant voor politieke kopstukken (WikiCommons/Ciell)
Timing onderzoek toeslagenaffaire pikant voor politieke kopstukken (WikiCommons/Ciell)

Logeerregeling asielstatushouders blijft en breidt uit

De Logeerregeling voor asielstatushouders blijft en wordt uitgebreid. Dat heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.

De Logeerregeling van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) komt erop neer dat statushouders in de opvang drie maanden kunnen logeren bij een Nederlands gastgezin of bij familie en vrienden. Dit in afwachting van definitieve woonruimte. Logeren bij een gastgezin gebeurt door bemiddeling van vrijwilligersorganisatie Takecarebnb. Deze stichting verzorgt de screening en matching van statushouders en gastgezinnen.

100 AZC-plekken
De Logeerregeling blijft daarom in structurele vorm bestaan en zal tevens worden uitgebreid. Afgelopen jaar maakten in totaal 115 statushouders gebruik van de regeling. Van hen verbleven er 51 via Takecarebnb in gastgezinnen. Dit jaar zullen circa 300 statushouders van de Logeerregeling gebruik maken, vergelijkbaar met ongeveer 75 AZC-plekken op jaarbasis.

Onderzoek
Onderzoekers van het Verweij Jonker Instituut concludeerden vorig jaar dat de Logeerregeling bijdraagt aan een snellere start voor statushouders met het opbouwen van een leven in Nederland. Deelnemers leren de taal sneller en bouwen eerder een netwerk op. Voor het COA zijn dit de belangrijkste redenen om de regeling structureel te maken en uit te breiden. Er zijn ook enkele aandachtspunten. Het COA onderzoekt de verbetermogelijkheden, bijvoorbeeld om de bekendheid van de regeling te vergroten en de begeleiding gedurende het verblijf bij een gastgezin te verbeteren.

Integratie en participatie
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol: “Het is mooi te constateren dat de logeerregeling een positief effect heeft op de integratie en participatie van vergunninghouders. Het gaat weliswaar om een beperkt aantal, maar iedere vreemdeling die een goede start maakt in Nederland is er één. Een goede zaak dus dat het COA de Logeerregeling continueert.”

Een bijkomend voordeel van de Logeerregeling is dat deze – hoe kleinschalig ook – bijdraagt aan het verminderen van de druk op de COA-locaties.

Vergoedingen voor Ryanair-piloten na ontbinding arbeidsovereenkomst

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat Ryanair billijke vergoedingen moet betalen van 100.000 tot 175.000 euro aan 8 piloten. Al eerder werd duidelijk dat de luchtvaartmaatschappij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

Ontbinding arbeidsovereenkomst
In februari van dit jaar oordeelde het hof dat Ryanair ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Uiteindelijk hebben de piloten zelf om ontbinding van hun arbeidsovereenkomst gevraagd. Het hof vond echter dat er een zodanig onwerkbare situatie was ontstaan dat, ondanks dat het verzoek vanuit de piloten kwam, zij zowel recht hebben op een transitievergoeding als een billijke vergoeding.

Inzicht in inkomen
De kantonrechter kende eerder ook aan alle acht  piloten een transitievergoeding en een billijke vergoeding toe. De billijke vergoedingen bedroegen toen tussen de 350.000 en 425.000 euro per persoon. Ryanair ging in hoger beroep tegen de toegekende vergoedingen. Het hof heeft de piloten eerder dit jaar de gelegenheid gegeven om actuele gegevens over hun inkomenssituatie te geven. Op basis daarvan heeft het hof de hoogte van de vergoedingen kunnen bepalen.

Einduitspraak
Bij het bepalen van de billijke vergoeding was de inkomensschade van de piloten het vertrekpunt. Het hof heeft daarnaast ook rekening gehouden met de mate van verwijtbaarheid van het handelen van Ryanair en het feit dat er eerder door de kantonrechter ook een transitievergoeding is toegekend. Uiteindelijk vindt het hof billijke vergoedingen van 100.000 tot 175.000 euro per persoon passend. De bedragen verschillen per piloot, omdat hun inkomensschade verschillend is.

De billijke vergoedingen zijn aanzienlijk lager dan bij de kantonrechter. Dat komt onder andere doordat het hof de hoogte van de vergoedingen heeft kunnen baseren op de actuele en concrete inkomensgegevens van de piloten. Het hof komt wel tot hetzelfde bedrag als de kantonrechter voor wat betreft de hoogte van de transitievergoedingen. Die variëren van ruim 33.000 tot 84.000 euro per persoon.

Lidl Fanwear - zou jij het kopen?

Discountsupermarkt Lidl heeft een serie fanwear producten uitgebracht, die kennelijk razend populair zijn. De sneakers, die in de winkel slechts een schijntje kosten, worden op Ebay voor het bijna tienvoudige aangeboden. 

Al kreeg ik geld toe, ik zou me kapot schamen om me hier in te moeten vertonen. De vraag van de dag is dan ook: zou jij het kopen en er ook nog in rond gaan lopen? 

Aardschok voor georganiseerde misdaad

Meer dan 20 miljoen onderschepte chatberichten van criminelen zijn de afgelopen maanden voor een belangrijk deel LIVE meegelezen door politie en justitie in Nederland.

Dat is mogelijk geworden door het onderscheppen van berichten nog voordat deze versleuteld werden door de gebruikers en het bedrijf EncroChat, dat de versleuteling beschikbaar stelde aan criminele organisaties en hun leden. EncroChat is internationaal een van de grootste aanbieders van versleutelde digitale communicatie.

De cryptotelefoons zijn zeer populair bij criminelen binnen de georganiseerde misdaad, die onderling anoniem en versleuteld berichten sturen. Hotspots van gebruikers zijn te vinden in bron- en bestemmingslanden van cocaïnehandel en in witwascentra.

Ernstige misdrijven
De geavanceerde en internationaal gecoördineerde operatie heeft de uitwerking van een zware aardschok op de georganiseerde misdaad. De berichten van ongeveer 10.000 gebruikers alleen al in Nederland hebben zicht gegeven op ongekend grote aantallen ernstige misdrijven, waaronder grote, internationale drugstransporten en drugslabs, liquidaties, plofkraken, afpersingen, overvallen, zware mishandeling en gijzelingen. Internationale drugs- en witwaslijnen zijn haarscherp in beeld gekomen. Oude bekenden van politie en justitie kwamen naar voren en nieuwe spelers zijn geïdentificeerd. Bovendien is duidelijk geworden dat criminelen her en der op belangrijke (logistieke) plaatsen ambtenaren hebben omgekocht.

Er zijn tientallen geplande geweldsdelicten, waaronder ontvoeringen, liquidaties, schietpartijen en zware geweldsmisdrijven voorkomen, doordat de politie snel heeft kunnen ingrijpen. Het is ontluisterend om te zien hoe gemakkelijk en gewetenloos dit soort zeer ernstige misdrijven internationaal worden besproken en voorbereid.

Samenwerking
Het internationale onderzoek is mogelijk geworden door een Frans-Nederlandse samenwerking binnen een Joint Investigation Team (JIT). Dit onderzoek is in 2019 begonnen in Frankrijk. Tientallen politie- en justitiediensten in binnen- en buitenland, bijgestaan door in het bijzonder Europol en Eurojust, hebben deelgenomen aan de geheime opsporingsactiviteiten. In Nederland is het onderzoek uitgevoerd onder de codenaam 'Lemont'.

Het onderzoek door het JIT richtte zich op EncroChat en de organisatiestructuur daar omheen. Het bedrijf verkocht jarenlang internationaal cryptotelefoons. Er waren in 2020 wereldwijd meer dan 50.000 telefoons van EncroChat actief, waarvan ongeveer 12.000 in Nederland. EncroChat was daarmee een van de grootste aanbieders van versleutelde digitale communicatie.

EncroChat garandeert zijn klanten algehele anonimiteit en wereldwijde dekking. Het bedrijf richt zich helemaal op een criminele markt. Ook in eerdere onderzoeken naar versleutelde communicatie (Ennetcom, PGP Safe en IronChat) zijn geen legale klanten in beeld gekomen. EncroChat is de afgelopen jaren sterk gegroeid, nadat politieonderzoek het einde van Ennetcom en PGP Safe tot gevolg had. EncroChat gaf voor 1500 euro abonnementen uit met een wereldwijde dekking voor een periode van zes maanden met 24/7 support. Voor de aanschaf van een EncroPhone was de gebruiker ongeveer 1000 euro kwijt.

Het systeem wist automatisch na een bepaalde periode berichten op een toestel. Door het invoeren van een ‘paniekcode’ wordt het toestel zelfs volledig gewist. Deze mogelijkheid lijkt speciaal ontwikkeld om bijvoorbeeld bij een arrestatie door de politie belastende berichten snel te kunnen wissen. Daarnaast kan het toestel op afstand op verzoek ook worden gewist door de reseller/helpdesk.

Experts
In Nederland lag het zwaartepunt van het grootschalige onderzoek bij de Landelijke Eenheid van de politie. In het bijzonder bij de Dienst Landelijke Recherche en met een sleutelrol voor het Team High Tech Crime (THTC). Met een machtiging van de Nederlandse rechter-commissaris hebben sinds 1 april honderden rechercheurs dag en nacht de communicatie van duizenden criminelen live kunnen volgen. De experts van de Landelijke Eenheid werkten hiervoor nauw samen met onder meer regionale eenheden. Ruim 400 analisten van alle eenheden van de Nationale Politie, FIOD, Koninklijke Marechaussee en Rijksrecherche hebben de onderschepte datastroom uitgeplozen en ontrafeld.

De strafrechtelijke operatie stond onder leiding van officieren van justitie van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De permanente monitoring en analyse is mogelijk gemaakt met behulp van al eerder bekend geworden informatie uit tientallen lopende onderzoeken in Nederland, woordenlijsten met specifieke zoektermen, de inzet van kunstmatige intelligentie en hoogwaardige technologie om cybercrime op te sporen.

De internationale samenwerking strekte zich uit tot landen binnen en buiten Europa, waarbij een belangrijke rol was weggelegd voor Europol. De Europese politiedienst analyseerde onder toezicht van de JIT-landen grote hoeveelheden onderschepte berichten en stelde die beschikbaar aan diverse autoriteiten in Europa en daarbuiten. De resultaten zullen naar verwachting nog jaren doorklinken in het criminele milieu.

Unieke inkijk
Het onderzoek heeft een unieke inkijk gegeven in de internationaal georganiseerde misdaad. Opsporingsambtenaren hebben real time maandenlang berichten van criminelen meegelezen. Er kwamen ook dagelijks berichten voorbij over levensbedreigende situaties, die hebben geleid tot onmiddellijk optreden en ingrijpen door de politie. Zo zijn in 22 gevallen potentiële slachtoffers van crimineel geweld gewaarschuwd.

Met behulp van de groep analisten zijn de zaken niet op zijn beloop gelaten, maar is voortdurend proactief en geautomatiseerd gezocht naar aanwijzingen voor dreigende en ernstige situaties, zodat daarop kon worden ingegrepen waar mogelijk. Ter illustratie: in de onderschepte berichten is gezocht aan de hand van woordenlijsten met specifieke zoektermen zoals “kill” en “slapen”. Hits kregen vervolgens een score toegekend. Hoe hoger deze score was, hoe meer onderzoek volgde om te achterhalen of werkelijk sprake was van een levensbedreigende situatie.

Honderden onderzoeken
In Nederland is inmiddels informatie uit het onderzoek Lemont beschikbaar gesteld ten behoeve van een honderdtal lopende opsporingsonderzoeken. Naar schatting komt in meer dan 300 onderzoeken informatie beschikbaar over criminele organisaties. In een aantal gevallen zal nog onderzoek worden gestart. Meer aanhoudingen zullen naar alle waarschijnlijkheid de komende tijd volgen.

Het einde van de onderschepping van Encro-berichten werd ingeluid toen het bedrijf op 13 juni in een pushbericht aan alle gebruikers een waarschuwing stuurde met het advies de telefoons onmiddellijk weg te gooien. Veel gebruikers hebben dat ook gedaan. EncroChat was erachter gekomen dat een overheidsdienst was binnengedrongen. De activiteiten van EncroChat zijn inmiddels beëindigd.

Alleen al in Nederland leidde het onderzoek tot:

-aanhouding van meer dan 100 verdachten;
-onderschepping van 8.000 kilo cocaïne, 1200 kilo crystal meth;
-ontmanteling van 19 synthetische drugslabs;
-inbeslagneming van tientallen (automatische) vuurwapens;
-beslag op dure horloges en 25 auto’s, waaronder voertuigen met ingebouwde verborgen ruimtes;
-inbeslagneming van bijna 20 miljoen euro in contanten;
-aantreffen van politie-uniformen, kogelwerende vesten en handboeien.

Ontmanteling drugslab (foto: politie)
Ontmanteling drugslab (foto: politie)

IGK brengt reden vertrek van Defensiemedewerkers in kaart

Waarom verlaten medewerkers Defensie terwijl ze veelal vol overtuiging hebben gekozen voor een baan bij deze organisatie? De Inspecteur -Generaal der Krijgsmacht (IGK) onderzocht het. Ervaringen en verbeterpunten staan in zijn zojuist verschenen rapport: ‘Carrière op de korrel, onderzoek naar loopbaanperspectief’.

De IGK zocht het antwoord op: “Hoe dragen arbeidsvoldoening en loopbaanmogelijkheden bij aan loopbaanperspectief?” Aan het onderzoek namen 471 medewerkers deel, onder wie 70 employabilitybegeleiders.

Uit reacties blijkt onder meer dat veel waarde wordt gehecht aan een evenwichtige balans tussen werk en privé. Ook vinden medewerkers ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden belangrijk en hebben ze behoefte aan een ingepland loopbaanspoor.

Toch denkt niet iedereen er zo over. Er zijn ook medewerkers die aangeven zelf wel te weten wat ze willen en kunnen. Ze hoeven niet per se door alle vooraf vastgestelde ‘loopbaanhoepeltjes’ te springen.

Aanbeveling voor nieuwe personeelsbeleid
Defensie is zich bewust dat een andere invulling van deze motivators kan leiden tot behoud van de medewerker. Mede daarom is Defensie bezig met een grondige herziening van het personeelsbeleid, vertaald in het zogenoemde HR-model Defensie. De ervaringen en verbeterpunten die de IGK in zijn rapport noemt gelden als aanbeveling. Die geldt niet alleen voor het nieuwe personeelsbeleid, maar ook voor de medewerker en zijn of haar commandant.

De IGK, als onafhankelijk adviseur van de minister, beoogt hiermee bij te dragen om de uitstroom van personeel te verminderen door het bieden van loopbaanperspectief.

De IGK kwam tot zijn onderzoek na gesprekken met medewerkers tijdens werkbezoeken. Dan hoort hij veel over bijvoorbeeld beperkte doorgroeimogelijkheden en teleurstelling in de carrière, maar vooral het gebrek aan loopbaanperspectief. Dat wordt genoemd als belangrijkste reden voor vertrek bij Defensie.

(Ministerie van Defensie)
(Ministerie van Defensie)

App voor wijzigen kinderopvangtoeslag

Ouders kunnen sinds donderdag 2 juli via een app de gegevens over hun kinderopvangtoeslag makkelijk bijhouden en bijwerken. Gebruikers van de app krijgen een melding als gegevens mogelijk niet meer actueel zijn, met het verzoek deze aan te passen. Zo helpt de Belastingdienst/Toeslagen ouders bij het voorkomen dat zij achteraf kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen.

De app is een aanvulling op de bestaande dienstverlening van de Belastingdienst/Toeslagen. Meer uitgebreide handelingen blijven via de website Toeslagen.nl lopen. Het gaat dan om zaken als het aanvragen van kinderopvangtoeslag of het definitief stopzetten ervan.

Via de app kunnen ouders eenvoudig informatie doorgeven die van invloed is op de hoogte van hun kinderopvangtoeslag. De app is bedoeld voor veelvoorkomende wijzigingen. Het gaat om bijvoorbeeld het inkomen van de ouder(s) en het aantal uren dat een kind naar de opvang gaat. De mogelijkheden van de app worden geleidelijk uitgebouwd.

Ervaringen welkom
De app is de afgelopen maanden getest door een groep van ongeveer 200 ouders. De Belastingdienst/Toeslagen is zeker in deze eerste fase zeer benieuwd naar de ervaringen van nieuwe gebruikers. Ouders kunnen feedback leveren via deze link. Daarnaast is er de mogelijkheid om feedback te geven via de app-stores. Aan de hand hiervan kan de Belastingdienst/Toeslagen de app verder uitbreiden in nieuwe versies.

De app Kinderopvangtoeslag is ontwikkeld in samenwerking met belangenorganisaties BOinK en Voor Werkende Ouders, brancheorganisaties in de kinderopvang en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Kinderopvangorganisaties helpen mee
Organisaties in de kinderopvang gaan maandelijks gegevens delen met de Belastingdienst/Toeslagen. De Belastingdienst/Toeslagen gebruikt deze gegevens om ouders via de app een melding te sturen als blijkt dat hun gegevens niet meer actueel zijn.

Een deel van de ouders kan vanaf september deze meldingen ontvangen. Met ingang van volgend jaar geldt dit voor alle ouders. Kinderopvangorganisaties moeten vanaf 2021 verplicht elke maand gegevens aanleveren bij de Belastingdienst/Toeslagen.

De app Kinderopvangtoeslag is gratis verkrijgbaar en geschikt voor iOS en Android.

Heb je een kwartiertje voor Flippie Flink?

Een ware klassieker die je elke keer weer in Eppo kon (en nu nog kan) bewonderen. We hebben het over Flippie Flink, de Amerikaanse strip van Mort Walker (1923-2018) die sinds de jaren 1950 wereldwijd gelezen wordt.

De strip, die de doldwaze avonturen op een Amerikaanse legerbasis weergeeft, wordt tegenwoordig onder andere gemaakt door Morts zonen. Een mini-documentaire "Reveille – A Family Legacy In Comics" geeft je nu een unieke inkijk in het proces van de totstandkoming van een Flippie Flink-strook. Uniek omdat het gefilmd werd voor Mort Walkers dood.

Als je een kwartiertje tijd hebt, bekijk de docu dan zeker. Voor stripliefhebbers zeker weten de moeite waard. 

Reveille – A Family Legacy In Comics from Dave Walker on Vimeo.

Staat niet verplicht om gewonde vrouw uit Syrië weg te halen

De rechter heeft vandaag in een kort geding beslist dat de Staat niet verplicht kan worden om een gewonde Nederlands-Marokkaanse vrouw, die zich in een vluchtelingenkamp in Syrië bevindt, daar weg te halen.

Eind vorig jaar besliste het Gerechtshof in Den Haag al dat de Staat niet verplicht is een groep vrouwen en hun kinderen vanuit Syrië naar Nederland te halen. De Staat hoefde zich daarvoor ook niet in te spannen. Zeer recent heeft de Hoge Raad de beslissing van het Hof, die gebaseerd is op een belangenafweging, bekrachtigd.

Standpunt eiseres
De eiseres in dit kort geding is van mening dat gezien haar specifieke situatie de belangenafweging nu anders moet uitvallen. Zij heeft als gevolg van een explosie van een gasfles ernstige brandwonden opgelopen. Zij stelt in het kamp onvoldoende medische zorg te krijgen en wijst op de slechte (hygiënische) omstandigheden. Dat maakt dat er volgens haar sprake is van een ernstige medische en humanitaire noodsituatie, die terugkeer naar Nederland noodzakelijk maakt.

Voldoende zwaarwegend belang bij weigering
De rechter gaat daar niet in mee. Zij laat daarbij zwaar wegen dat eiseres zich als volwassen vrouw willens en wetens in Syrië gevestigd heeft. Daarmee heeft eiseres het risico aanvaard dat ze in een situatie terecht kan komen waarbij zij ter plekke medische zorg nodig zal hebben. Dat die zorg bij lange na niet aan de Nederlandse normen voldoet is juist maar onvoldoende voor het gevorderde gebod aan de Staat.

Het Hof heeft in de eerdere uitspraak namelijk al meegewogen dat in de kampen sprake is van erbarmelijke omstandigheden die nog kunnen verergeren. Ook het standpunt van eiseres dat het eenvoudiger is geworden om haar terug te halen omdat de situatie in Syrië inmiddels is verbeterd volgt de rechter niet. De Staat heeft volgens de rechter nog steeds een voldoende zwaarwegend belang bij zijn weigering.

Man rijdt basisschool in tijdens afscheidsfeest groep 8

Grote schrik op een basisschool in Grootebroek woensdagavond. Rond een uur of negen 's avonds, juist op het moment dat de leerlingen van groep 8 hun afscheidsfeest hielden in de sportzaal, reed er een man met zijn auto de school binnen, zo'n dertig meter door de gang heen, om in de aula tot stilstand te komen. 

De man werd door omstanders overmeesterd, waarna hij werd overgedragen aan de toegesnelde agenten. Hij werd aangehouden en voor de nacht ingesloten op het politiebureau. Er wordt onderzocht of hij met opzet de school is binnengereden, en of er alcohol in het spel was. Hiervoor worden er meerdere getuigen gehoord. 

Bij het incident zijn geen gewonden gevallen zo meldt een politiewoordvoerder. De bestuurder zal vandaag worden verhoord. Bij de bron is een filmpje te zien van de ravage. 

Update 09:09 uur
De man zou met opzet de school zijn binnengereden. Het gaat om een 55-jarige man die een conflict zou hebben gehad met mensen van de basisschool. Over de aard van het conflict is nog niets bekend gemaakt. 

Update 11:42 uur
De politie meldt dat man ter plekke is aangehouden door een agent in zijn vrije tijd. De kinderen en volwassenen krijgen slachtofferzorg aangeboden. De politie zet het onderzoek naar het incident voort. 

Commissie schadevergoeding Srebrenica van start

Een onafhankelijke commissie van experts is gestart met de voorbereidingen op de uitvoering van een schaderegeling voor de nabestaanden van circa 350 mannelijke vluchtelingen die zich op 13 juli 1995 op de compound in Potočari bevonden. Daarvoor benoemde het kabinet vandaag de commissieleden. Zij hebben allemaal een goede staat van dienst op het terrein van het recht, geschillenbeslechting en/of buitenlands beleid.

De commissie bestaat uit de volgende leden:
• Mw. Mr. S.F.M. Wortmann, lid van de Raad van State en voorzitter van de commissie;
• Mr. A. Hammerstein, voormalig lid van de Raad van State in buitengewone dienst en oud-regeringscommissaris;
• Mr. E. Kronenburg, voormalig SG Buitenlandse Zaken, ambassadeur Parijs en Peking en voormalig grootmeester Koninklijk Huis.

Op 19 juli 2019 oordeelde de Hoge Raad dat de Nederlandse staat is tekortgeschoten in het bieden van bescherming. Een groep mannelijke vluchtelingen die op 13 juli 1995 op de compound van Dutchbat in Potočari was, had beschermd moeten worden tegen de Bosnische Serviërs. De Hoge Raad verklaarde de staat voor 10% aansprakelijk voor de schade van de nabestaanden van deze omgekomen vluchtelingen. De Staat geeft met een schadevergoeding uitvoering aan deze uitspraak.

Motorcoureur Michael van der Mark naar BMW in 2021

Zojuist is bekendgemaakt dat WorldSBK-coureur Michael van der Mark per 2021 voor BMW zal gaan rijden. De overstap ligt in lijn der verwachting nadat dinsdag naar buiten kwam dat de Rotterdammer dit seizoen voor het laatst zal uitkomen voor Pata Yamaha. In het persbericht wordt niet gesproken over de duur van het contract.

Teambaas van de Duitse fabriek Shaun Muir laat weten zeer tevreden te zijn met de Nederlandse aanwinst: "We zijn verheugd om Michael te kunnen verwelkomen in ons BMW Motorrad WorldSBK-team. Hij neemt veel ervaring mee en is een van de jongste, meest getalenteerde rijders van het veld." Ook BMW motorsportdirecteur Marc Bongers ziet het helemaal zitten: "We zijn erg blij met onze overeenkomst met Michael, die zich de afgelopen jaren zeer sterk heeft ontwikkeld in het Superbike World Championship. Wij zijn ervan overtuigd dat Michael een aanwinst is voor ons project en dat we samen, in combinatie met het sterke pakket dat we hem kunnen bieden, het volgende niveau kunnen bereiken qua resultaten."

Van der Mark werd Supersportkampioen in 2014 waarna hij de overstap maakte naar de Superbikeklasse. Hier heeft hij 29 podia gescoord en drie keer de winst gepakt. In 2018 werd de 27-jarige coureur derde in het kampioenschap en vorig jaar viel hij net buiten de top-3 met een vierde plaats.

Rood-zwart shirt voor Feyenoord in uitwedstrijden

Feyenoord speelt komend seizoen de uitwedstrijden in een rood-zwart shirt met een rode broek en sokken.

Succesvolle rentree voor Depay na zware blessure

Memphis Depay heeft woensdag zijn rentree gemaakt voor Olympique Lyon. In een met 12-0 gewonnen oefenduel tegen de Zwitserse amateurclub Port Valais scoorde de 26-jarige aanvaller vier keer. Depay scheurde ruim een half jaar geleden zijn voorste kruisband van de linkerknie.

Depay benutte al na twee minuten een strafschop, vervolgens scoorde hij nog drie keer en zorgde voor vier assists.

De Franse competitie is weliswaar voortijdig beëindigd maar Depay kan op 31 juli in actie komen tijdens de finale van de Coupe de la Ligue. In augustus volgt de achtste finale van de Champions League tegen Juventus. Het thuisdoel won de Franse club met 1-0.

Geen General Lee of andere racistische auto's in Forza-racegames

Tja, ook iconische auto's ontkomen er niet aan. Mocht je in Forza Horizon of Forza Motorsport rondrijden in de beroemde General Lee, dan heb je een kans dat je geband gaat worden door Microsoft.

In beide spelseries heb je de mogelijkheid je eigen auto te customizen. Sinds deel 1 in 2007 zijn er mensen die de General Lee uit The Dukes of Hazzard hebben nagemaakt. Het probleem: daar staat de Confederate Flag op het dak en die is op dit moment nogal controversieel. Microsoft heeft aangekondigd dat ze spelers zullen bannen die symbolen gebruiken zoals die vlag en swastika. Het complete lijstje van verboden symbolen staat hier. Microsoft gaat niet automatisch bannen, dat gaat via een meldsysteem waarin andere spelers een ticket moeten inschieten.

Iron Man vliegt erop uit in VR

Sony Interactive Entertainment heeft de releasetrailer voor Marvel's Iron Man VR uitgebracht. De game komt voor PlayStation VR uit op 3 juli.

Tony Stark is gestopt met het maken van wapens en creëert in plaats daarvan technologie die wordt gebruikt om het kwaad te bestrijden als Iron Man. Na een aantal jaren als wereldberoemde superheld wordt Tony aangevallen door de mysterieuze Ghost, een hacker en anti-bedrijfsactivist die oude Stark Industries-wapens hergebruikt. In haar pogingen om zijn rijk omver te werpen, valt Ghost de bedrijfslocaties van Stark over de hele wereld aan.

Gebruik twee PlayStation Move-bewegingscontrollers om Iron Man's Repulsor-jets op te starten en de lucht in te schieten met een arsenaal aan Iron Man-gagdets binnen handbereik. Upgrade technologie in de garage van Tony Stark om de bepantsering en vaardigheden van Iron Man aan te passen.

Microsoft kondigt demo-event aan

Microsoft zal van 21 tot 27 juli een demo-evenement op Xbox One organiseren tijdens het Summer Game Fest 2020, zo kondigde het bedrijf aan.

In de loop van het evenement kunnen demo's voor "ergens tussen 75 en 100" games worden gespeeld via de Game Fest Demo-tile op het Xbox One-dashboard. Deze demo's staan slechts een week op het Xbox Dashboard. Sommige kunnen later opnieuw worden gepubliceerd op het demokanaal, maar veel zullen aan het einde van de week gewoon verdwijnen.

Meestal worden de demo's die je in het demokanaal ziet, gemaakt nadat de game is voltooid. Veel van de aankomende demo's tijdens het event zijn vroege builds en sommige demo's zijn voor games die nog lang niet uitkomen. Beschouw het als een soort E3/gamescom, waar sommige spellen ook al vroeg speelbaar zijn, maar niet noodzakelijk indicatief zijn voor het eindproduct.

Wij maken alvast wat ruimte vrij op onze consoles.

Summer Game Fest

Haven komt naar PlayStation 5

Co-op RPG-avonturenspel Haven wordt in 2020 uitgebracht voor PlayStation 5, naast eerder aangekondigd voor PlayStation 4-, Xbox One-, Switch- en pc. Meer informatie over de PlayStation 5-versie wordt de komende maanden bekendgemaakt.

Yu en Kay zijn ontsnapt naar een vergeten planeet. Jij speelt de twee geliefden die zich in de onbekende wereld wagen. Overleef samen, glijd over de vlakten, kampeer, herstel de planeet, vecht als het moet. Het enige dat telt, is bij elkaar blijven. Een tweede speler kan op elk moment meedoen of afhaken in coöp.

Devolver Digital kondigt Devolver Direct aan

Devolver Digital wil de lat hoger leggen voor online events met de Devolver Direct 2020 op 11 juli om 21.00 uur. Dat doen ze met een vooraf opgenomen presentatie op Twitch en Steam.

De uitgever meldt dat de showcase van dit jaar de traditie van bizarre aankondiging-scenes voortzet met nieuwe game-onthullingen, gameplay-onthullingen, aankondigingen van de releasedatum en speciale gasten uit de branche. En het is bijna allemaal gameplay, want dat is wat de jongeren van vandaag eisen. Het misbruik van marketingbudget zal eindigen met een paar verrassingen en gamedemo's die kunnen worden gespeeld, waaronder Carrion, Disc Room en een onaangekondigde game. Misschien ook nog een andere game, maar dat zal de tijd leren.

Het persbericht is in ieder geval al in Devolver-stijl, dus dat belooft weer een rare avond te worden.

Devolver Direct 2020 aankondiging

Worms Rumble gaat realtime

Team17 heeft Worms Rumble aangekondigd voor PlayStation 4, PlayStation 5 en pc. De franchise viert dit jaar zijn 25ste verjaardag met een grote verandering: de game is dit keer in realtime in plaats van turnbased.

Worms Rumble is de eerste game in de serie met realtime gevechten en cross-play. Maximaal 32 spelers kunnen deelnemen aan potjes op verschillende maps, waaronder een winkelcentrum met meerdere niveaus, compleet met een eigen ballistische raketsilo. Een van de spelmodi is Last Worm Standing. Hierin zullen 32 spelers het tegen elkaar opnemen, maar als je eenmaal verslagen bent, ben je uitgeschakeld. Je kunt de actie verder meekijken of meteen naar een andere potje gaan.

Vanwege de verandering naar realtime bewegen de wormen ook veel sneller. Normaal gesproken zou je de wormen langzaam zien kruipen, met af en toe een sprong door het landschap. Je kunt nu ook met hoge snelheid door de arena's rollen, muursprongen uitvoeren om sneller naar hoger gelegen gebieden te gaan.

Worms Rumble komt ergens eind 2020 uit.

Het is vandaag..

Goedemorgen, het is vandaag 2 juli 2020, de 183e dag van dit jaar en met nog 182 dagen te gaan in dit jaar, is dit de middelste dag van een niet-schrikkeljaar. Dit jaar is er dus geen middelste dag. Wel is het jaar Wereld UFO-dag, precies vandaag. Onder andere Maarten Martens, een Belgische voetballer viert zijn verjaardag, hij wordt 26.

Wereld UFO-dag.
Unidentified Flying Objects, dat is de volledige betekenis van UFO, een vliegend object waarvan niet vast kan worden gesteld wat het precies is. Het kan dus net zo goed een brokstuk of een een onbekende vogel zijn. Er gaan veel verhalen rond over reizende ruimtemannetjes, die onze planeet willen bezoeken. Uw redacteur van dienst heeft ze echter nooit gezien. Op 2 juli 1947 werd er een melding gedaan door een piloot die 5 vreemde objecten zag vliegen. Het zou de eerste UFO melding zijn, daarom is deze dag gekozen voor Wereld UFO-dag. Doel van deze dag is om mensen te overtuigen dat er meer dan alleen de aarde is en we wellicht bezoek kunnen wachten. De parkeerplaats is vrij en de koffie staat klaar.

De UFO-parkeerplaats (Foto: pxhere)
De UFO-parkeerplaats (Foto: pxhere)


Ruim 5,6 miljard euro verdiensten aan directe export naar China

In 2018 verdienden bedrijven in Nederland ruim 5,6 miljard euro aan de directe export van goederen en diensten naar China, een bijdrage van 0,7 procent aan het Nederlandse bbp. Deze verdiensten zijn ongeveer 22 procent gegroeid ten opzichte van 2015. China is voor Nederland inmiddels de negende bestemming wat betreft de export van goederen en diensten. Dit meldt het CBS in de internationaliseringsmonitor, waarin de relatie met China centraal staat.

Hoeveel Nederland verdient met directe export blijkt na aftrek van de kosten van geïmporteerde goederen en diensten als input voor deze export. Goederen en diensten worden namelijk veelal in grensoverschrijdende waardeketens geproduceerd, waarbij slechts een deel van de totale opbrengsten aan Nederland toekomt. Dit jaar zijn er veel verstoringen in internationale waardeketens: de coronacrisis heeft productieprocessen (tijdelijk) onderbroken, en ook de vraag naar producten is veranderd. De cijfers over exportverdiensten in 2018 geven inzicht in wat de uitwerking van zulke verstoringen kan zijn.

Export kan worden uitgesplitst naar drie typen: dienstenexport, goederen van Nederlandse makelij en wederuitvoer. De verdiensten aan de export van diensten naar China zijn ten opzichte van 2015 licht afgenomen. De stijging van 22 procent komt dus geheel voor rekening van de uitvoer van goederen. De verdiensten zijn voor het grootste deel te danken aan producten van Nederlandse makelij (73 procent). De verdiensten aan export van Nederlandse makelij zijn ook het meest gestegen sinds 2015 (39 procent). De wederuitvoer heeft slechts een klein aandeel (7 procent), het gros van de producten voor wederuitvoer komt juist uit Azië.

Groothandel en machine-industrie verdienen het meest aan de directe export
Bij een gelijke verdeling van de genoemde 5,6 miljard euro verdient Nederland – dankzij de export naar China – per inwoner ongeveer 325 euro per jaar. Niet iedereen verdient echter in dezelfde mate aan export. De bedrijfstakken die het meest verdienen aan de rechtstreekse export naar China zijn de groothandel en de machine-industrie. In 2018 ging het om respectievelijk 960 miljoen en 807 miljoen euro. Voor de groothandel is dit slechts 1 procent van de verdiensten aan uitvoer in 2018, maar voor de machine-industrie levert de export naar China meer dan 6 procent van het totaal, het hoogste percentage van alle bedrijfstakken. Dit is een uitschieter: de voedingsmiddelenindustrie volgt met iets meer dan 3 procent van de exportverdiensten dankzij directe export naar China. De verdiensten van de machine-industrie en de voedingsmiddelenindustrie zijn het meest gestegen sinds 2015, met 414 miljoen en 157 miljoen euro respectievelijk.

Het relatief grote succes van de groothandel en handelsbemiddeling kan worden toegeschreven aan twee factoren: ten eerste komt de groothandel op veel plekken in de waardeketen voor (verkoop van (bijvoorbeeld eerder ingevoerde) materialen, verkoop van allerlei producten, zoals pennen, stoelen, etc. (treedt vaak op als intermediair bij transacties tussen klein- en grootbedrijf)). Ten tweede is bijvoorbeeld de industrie op een gedetailleerder niveau uitgesplitst dan de groothandel. De bedrijfstak industrie als geheel verdient meer dan 2 miljard aan de directe export naar China, dat is meer dan twee keer zoveel als de groothandel.

Werkgelegenheid door export
Export levert niet alleen toegevoegde waarde en welvaart op, het zorgt ook voor werkgelegenheid. Met de rechtstreekse export naar China waren bijna 51 duizend voltijdbanen gemoeid in 2018. Dat is vergelijkbaar met de totale werkgelegenheid bij uitgeverijen en de film-, radio-, en televisie-industrie in ons land en komt overeen met 0,7 procent van de werkgelegenheid in Nederland. In de industrie is – met ruim 15 duizend voltijdbanen - duidelijk de meeste werkgelegenheid te relateren aan de export naar China. Binnen de industrie is de werkgelegenheid in de machine-industrie het grootst, namelijk ruim 5 duizend voltijdbanen, dat is meer dan 6 procent van de totale werkgelegenheid door export in deze sector.

Hoe zit het met de indirecte export?
Tot nu toe is alleen de directe export besproken. Dit gaat over goederen en diensten die vanuit Nederland rechtstreeks naar China gaan. Daarnaast worden er ook nog goederen en diensten indirect aan China geleverd. Denk bijvoorbeeld aan staal dat naar Duitsland gaat, verwerkt wordt in auto’s die vervolgens naar China gaan. Ongeveer de helft van de totale verdiensten van de export naar China komt van de indirecte export. Meer weten over de indirecte export? Lees dan Hoofdstuk 3 van de internationaliseringsmonitor over China.

Nummer 1 hits van weleer: De hits uit 1983

Voor een (hopelijk) klein beetje nostalgie hier een item met nummer 1 hits uit de Top 40 van 1983.

Nigeria zet twee miljoen illegale buitenlanders het land uit en the A-team wordt voor het eerst uitgezonden. In Nederland verschijnt de cd op de markt en wordt de EOE opgericht. Die staat nu bekend als de AEX. Ook wordt de eerste reageerbuisbaby in Nederland geboren. De katalysator op nieuwe auto's wordt verplicht en loodvrije benzine doet zijn intrede. Microsoft brengt de eerste versie van MS-Word uit.

En in 1983 vond ook de bekendste ontvoeringszaak die ons land ooit kende plaats. Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer worden ontvoerd. Drie weken later kunnen zij worden bevrijd.

Wat er in de top-40 op 1 stond in 1983 zie je op de volgende pagina's.

Politie zoekt scootertuig na plofkraak in Venlo

Rond 03.30 uur ontving de politie woensdag- op donderdagnacht melding van een luide knal op de Carleyspassage in Venlo. Daar bleek een plofkraak te hebben plaatsgevonden op een geldautomaat. De politie heeft de omgeving afgezet en is onderzoek opgestart.

Bij de plofkraak zijn geen gewonden gevallen. Door de plofkraak is er wel schade aan omliggende panden ontstaan. Het is nog onbekend of er buit gemaakt is. Na de plofkraak zouden twee personen op een scooter zijn weggereden. De omgeving is afgezet en is onderwerp van sporenonderzoek. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie is ter plaatse.

Getuigenoproep
De politie komt graag in contact met mensen die meer informatie hebben over de plofkraak of mogelijk meer informatie hebben over de twee personen die op de scooter zouden zijn weggevlucht. Zij kunnen contact opnemen  met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Taskforce om aanpak lerarentekort te verstevigen

Onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven stellen samen met het onderwijsveld een landelijke taskforce in om de aanpak van het lerarentekort te verstevigen. Ook moet de samenwerking tussen scholen en lerarenopleidingen minder vrijblijvend worden.

Dat schrijven de ministers aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de aanbevelingen van Merel van Vroonhoven. Zij is vorig jaar door minister Slob aangesteld als onafhankelijk aanjager om te onderzoeken wat er goed gaat en wat er beter kan in de aanpak van het lerarentekort.

Veel bereikt
Van Vroonhoven constateert dat er veel in gang is gezet om de tekorten aan te pakken en dat de aanpak ook resultaat heeft. De belangstelling om in het onderwijs te werken neemt toe. Ook willen veel mensen vanuit andere beroepen met behulp van subsidie als zij-instromer voor de klas. ,,In deze kabinetsperiode is stevig ingezet op de aanpak van het lerarentekort: structureel ruim 800 miljoen euro extra en incidenteel zo’n 360 miljoen”, zegt minister Slob. ,,Daarmee hebben we onder meer de werkdruk verlaagd en de salarissen verhoogd in het primair onderwijs. Maar er is geen enkele reden om nu achterover te leunen. De prognoses van de tekorten zijn onverminderd ernstig. De adviezen van Merel van Vroonhoven geven veel handvatten om daar wat aan te doen. Daarom ga ik aan de slag met de aanbevelingen.”

Nieuwe stappen
Er moeten nu vervolgstappen worden gezet, met name als het om de samenwerking tussen partijen gaat. Van Vroonhoven adviseert om de vrijblijvendheid van de (regionale) samenwerking af te halen. Er moet een landelijk dekkend netwerk komen van regionale verbanden. Ook adviseert ze een taskforce (met een programmabureau) op te richten, om minder versnipperd en met meer slagkracht de tekorten aan te pakken. Daarnaast is het belangrijk dat lerarenopleidingen beter aansluiten op de doelgroep en dat leraren zelf meer bij de aanpak worden betrokken.

Brede steun
Deze aanbevelingen kunnen op brede steun rekenen van de onderwijsorganisaties die samenwerken aan de zogeheten ‘landelijke tafel’ voor de aanpak van de tekorten. De komende periode worden de voorstellen verder uitgewerkt. Na de zomer zal de Tweede Kamer hierover worden geïnformeerd.

FOK! Wat een weer: omgedraaid

Hallo!

Daar zijn we weer. Ik stond gisteren al op met de gedachte: dit wordt weer zo'n dag. En inderdaad. De hele dag liepen de neerslaghoeveelheden in het zuiden en oosten op, terwijl ik naar die mislukte zon zat te kijken. Uiteindelijk viel er in een brede strook vanaf Zeeland tot aan Drenthe zo'n 10 tot 35 mm regen. En wie mocht er weer toekijken? Juist. Ik ja. Geen druppel is er in dit tijdsvak gevallen hier.   Het zit me al helemaal niet mee, want ook alle grote buien van afgelopen tijd ontweken Haarlem. Vandaag zal dat niet veel anders zijn.

De regen heeft ons land verlaten, maar er naderen nu wel enkele buien het noordwesten van het land. Met name de Wadden krijgen hiermee te maken. Elders in het land blijft het droog.

Vandaag zijn de rollen omgedraaid. In het zuiden is het vrijwel overal droog met perioden met zon, terwijl de buien zich in het noorden bevinden. Dat betekent dus dat Haarlem wederom mag gaan toekijken. Ik krijg er wat van inmiddels. De buien in het noorden kunnen pittig zijn en gepaard gaan met hagel en onweer. 

Het wordt hierbij ongeveer 20 graden en de wind is westelijk, in het noorden uiteindelijk zelfs richting noord. 

Meer weer op FOK!

ICM3 (Foto: FOK!)
Een ICM3 in Hollands weer. Foto: FOK!

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.