FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 februari 2019

Shorttrackster Velzeboer grijpt naast tweede medaille op EYOF

Shorttrackster Michelle Velzeboer heeft op het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival naast een tweede medaille gegrepen. De Nederlandse pakte maandag brons op de 1500 meter, maar dat kon ze op de 500 meter dinsdag niet herhalen.

Velzeboer schopte het wederom tot de finale, maar daarin kon ze geen rol van betekenis spelen en werd ze vierde en laatste. Het werd zowaar een Slowaakse dubbelslag: Petra Rusnakova won goud, voor Lucia Filipova en de Poolse Magdalena Zych. Yael Prenger ging er in de kwartfinales uit.

Jesse Speijers kwam bij de heren niet door de series, Zeno de Boer werd vijfde en laatste in zijn halve finale. Het goud ging dankzij Mateusz Krzeminski naar Polen, vlak voor de Turk Furkan Akar en de Hongaar Balasz Bontovics, die door de daarvoor gestrafte Rus Vladimir Balbekov onderuit werd gekegeld.

De vier Nederlanders kwamen in de halve finales van de aflossing samen in actie en dat ging prima: achter Rusland werden ze tweede en dus staat het kwartet woensdag in de finale.

Het shorttrack van dinsdag, met vanaf 2:13.30 uur de finale bij de dames op de 500 meter (Bron: YouTube)

Biatlon
Het biatlon begon dinsdag met de sprints en bij de heren ging het goud naar Frankrijk: Eric Perrot schoot één keer mis en was snel genoeg om Lovro Planko negen seconden achter zich te houden. De Sloveen, die onlangs op het WK jeugd nog zilver pakte, schoot drie keer mis en pakte daar nu ook zilver mee, tien tellen voor de Rus Ilia Anisimov.

Hanna Børve uit Noorwegen ging er bij de dames met één misser met het goud vandoor. Lea Meier uit Zwitserland had de snelste tijd staan, maar bij het staand schieten miste ze er één en dus kon Børve haar inhalen en met twaalf seconden voorsprong het goud pakken. Anna Gandler uit Oostenrijk moest haar twee missers duur bekopen: ze pakte brons op 33 seconden.

Snowboarden
Bij het snowboarden werden de medailles op de slopestyle vergeven en dat was reden tot juichen voor de Belgen. Jules De Sloover scoorde in zijn eerste run 88,50 punten en dat was goed voor zilver, achter de 91,25 van de Zwitser Nick Pünter. Sebastian Vik uit Noorwegen won met 86,00 het brons, nipt voor de Litouwer Motiejus Morauskas (85,75).

De Duitse Annika Morgan won bij de dames de finale door in de derde en beslissende run met 90,25 punten over Eveliina Taka uit Finland heen te wippen. Taka pakte met 87,50 wel zilver, voor de Tsjechische Marie Kreisingerova.

Langlaufen
Voor langlaufster Anja Weber was er een tweede gouden medaille. Na de 7,5 kilometer klassiek van maandag won de Zwitserse dinsdag de 5 kilometer vrije stijl. Weber was aan de finish 11,4 seconden sneller dan de Russische Alena Baranova, terwijl Helen Hoffmann uit Duitsland op 12,8 seconden het brons pakte, een halve minuut voor de rest.

Noors juniorenkampioen Martin Kirkeberg Mørk won de 7,5 kilometer vrije stijl bij de heren, waar hij landgenoot Edvard Sandvik met acht seconden het nakijken gaf. Cla-Ursin Nufer uit Zwitserland pakte op dertien seconden het brons, vlak voor de Noor Lars Agnar Hjelmeset en de Fransman Florian Perez, een dag eerder goed voor goud op de klassieke stijl.

Alpineskiën
De heren alpineskiërs werkten dinsdag de slalom af en dat leverde goud op voor Oostenrijk: Joshua Sturm was een klasse apart en won met 1,34 seconden voorsprong op Manuel Ploner uit Italië. Die strijd was wel spannend, want Lukas Feurstein (Oostenrijk) en Oscar Zimmer (Noorwegen) deelden het brons op slechts drie honderdsten van Ploner.

Uitblinker Zaniolo helpt AS Roma aan thuiszege op FC Porto

AS Roma heeft dinsdagavond goede zaken gedaan tijdens de eerste wedstrijd tegen FC Porto in de achtste finales van de Champions League. I Giallorossi wonnen in eigen huis dankzij twee goals van Nicolò Zaniolo met 2-1 van de bezoekers uit Portugal en kunnen de klus over drie weken afmaken in het Estádio do Dragão. De return staat voor woensdag 6 maart in de agenda.

Naast Rick Karsdorp ontbraken ook Cengiz Ünder, Patrick Schick en Diego Perotti wegens blessureleed bij de thuisploeg, terwijl doelman Robin Olsen slechts fit genoeg was om op de bank te starten. Hij kreeg daar gezelschap van Justin Kluivert en de jonge aanvaller zag een eerste helft die niet bol stond van de kansen. Yacine Brahimi zorgde in de openingsfase wel bijna voor een eigen doelpunt en ook Pepe kwam goed weg toen de VAR besloot dat een handsbal op de rand van de zestien niet bewust was.

De beste mogelijkheid van het eerste bedrijf kwam dik vijf minuten voor de onderbreking van de voet van Edin Dzeko, die na zijn directe tegenstander met een goede kapbeweging het bos in te hebben gestuurd echter de paal van het doel van Iker Casillas trof. Vijf minuten nadat Danny Makkelie de tweede helft in gang had gezet moest de doelman van Porto zelf ook ingrijpen bij een poging van Bryan Cristante.

Even later was er ook voor het doel van Antonio Mirante de eerste actie te bespeuren, maar een kopbal van Danilo Pereira uit een corner verdween naast de goal van de vervanger van Olsen. De twee ploegen maakten zich zo met een 0-0 stand op voor de laatste twintig minuten, die echter nog voor de nodige opwinding zouden zorgen. Zaniolo tekende eerst op aangeven van Dzeko met een schuiver in de verre hoek voor de openingstreffer, waarna de 2-0 van de Romeinen ook op naam van de jongeling kwam te staan.

De middenvelder stond namelijk precies op de goede plek om een op de paal geëindigd schot van Dzeko tot doelpunt te promoveren. De Romeinen slaagden er echter niet in om deze uitstekende uitgangsperiode vast te houden, want Adrián López zette een paar minuten na de tweede treffer van Zaniolo de 2-1 op het scorebord. Porto hield daarna nog even de adem in toen Makkelie het doelpunt op aanraden van de VAR aan nadere inspectie onderwierp, maar de Nederlandse arbiter besloot de goal te laten staan. Kluivert maakte] als invaller voor Stephan El Shaarawy overigens de laatste paar minuten van de wedstrijd nog mee.

Manchester United kansloos tegen gehavend PSG

Paris Saint-Germain heeft een reuzenstap gezet richting de kwartfinales van de Champions League.

De Franse grootmacht boekte dinsdagavond dankzij doelpunten van Presnel Kimpembe en Kylian Mbappé een fraaie overwinning op bezoek bij Manchester United: 0-2. PSG was zonder Edinson Cavani en Neymar afgereisd naar Engeland, maar dat deerde het team van Thomas Tuchel dus niet. Voor Ole Gunnar Solskjaer betekende het zijn eerste nederlaag als manager van United, dat over drie weken de schade hoopt te repareren in de return in Parijs, maar het dan wel zal moeten stellen zonder Paul Pogba: de middenvelder kreeg in de slotfase rood.

PSG was vanwege blessureleed zonder onder anderen Cavani, Neymar en Thomas Meunier afgereisd naar Old Trafford, maar de Fransen kregen na zes minuten voetballen wel de eerste mogelijkheid van de wedstrijd: Ángel Di María vuurde na voorbereidend werk van Marco Verratti rakelings naast. Kort erna schoot Marcus Rashford aan de overzijde op de vuisten van Gianluigi Buffon. PSG was in aanvallend opzicht voor een groot deel afhankelijk van Mbappé. De Franse superster was na een klein halfuur voor het eerst gevaarlijk.

Mbappé werd door Julian Draxler weggestoken achter de verdediging van United, maar schoot alleen voor David de Gea vervolgens wild naast. Hij leek daarbij overigens wel nipt buitenspel te staan, hetgeen eventueel gecorrigeerd had kunnen worden door de videoscheidsrechter (VAR), die voor het eerst van de partij was in de Champions League. De eerste helft leverde verder geen grote kansen meer op. Wel toonde arbiter Daniele Orsato vijfmaal een gele kaart; Ashley Young leek op slag van rust aan zijn tweede te ontsnappen na onsportief gedrag jegens Di María.

Namens PSG flirtte Kimpembe een aantal keer opzichtig met een tweede gele kaart. De centrale verdediger mocht echter blijven staan en was er kort na de onderbreking nota bene verantwoordelijk voor dat PSG de leiding nam. Kimpembe liep bij een hoekschop van Di María weg van Nemanja Matic en zorgde vervolgens van dichtbij beheerst voor de 0-1. Het elftal van Tuchel pakte daarna door. Nadat een schot van Dani Alves eerst nog rakelings voorbij het doel van De Gea was geschoren, bracht Mbappé na precies een uur alsnog de 0-2 op het scorebord. De spits schoof de bal na een voorzet vanaf de linkerflank van Di María beheerst binnen.

United, dat de tweede helft door blessures begon zonder Jesse Lingard en Anthony Martial, had het vervolgens aan De Gea te danken dat de score niet snel verder opliep. De Spaanse doelman maakte eerst een stift van Mbappé onschadelijk en redde kort erna ook op een knal van Juan Bernat. PSG plooide daarna terug op eigen helft en bleef eigenlijk betrekkelijk eenvoudig op de been. In de voorlaatste minuut van de officiële speeltijd werd Pogba nog met zijn tweede gele kaart van de avond van het veld gestuurd na een charge op Alves. Daardoor is de Franse middenvelder geschorst voor de return in Parijs.

PSG wint van Manchester United. (PRO SHOTS/Panoramic)
PSG wint van Manchester United. (PRO SHOTS/Panoramic)

Apex Legends passeert 25 miljoen spelers in een week

De nieuwe battle royale-game Apex Legends heeft inmiddels de 25 miljoen spelers ruimschoots gepasseerd. Het spel verscheen op 4 februari gratis voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Apex Legends komt uit de koker van Respawn Entertainment, bekend van de uitstekende Titanfall-games. Qua opzet is het spel vergelijkbaar met andere populaire BR-games zoals PUBG, Fortnite en Call of Duty Blackout. Teams van drie springen uit een vliegtuig en moeten na de landing zo snel mogelijk wapentuig en uitrusting zien te vinden om elkaar vervolgens af te maken in een massale strijd terwijl een steeds kleiner wordende cirkel het gebied waarbinnen gevochten wordt langzaamaan afbakent.

Respawn weet echter wel flink te innoveren binnen de kaders van het BR-principe, zo wordt er een soort Overwatch-twist aan gegeven door unieke helden met unieke vaardigheden als personages beschikbaar te stellen. Daarnaast heeft de game een heleboel mogelijkheden voor 'smart comms' in huis, manieren om teamgenoten zonder microfoon toch te kunnen wijzen op bijvoorbeeld de aanwezigheid van munitie, wapens of andere POI's, of juist om daar om te vragen. Verder is het dus ook niet mogelijk om met meer of met minder dan drie spelers aan een ronde te beginnen.

In de eerste week na zijn release wist Apex Legends al de 25 miljoen spelers/downloads aan te tikken, met ruim 2 miljoen spelers die tegelijkertijd bezig waren. Vooral onder streamers op Twitch viel de populariteit buitengewoon op, waarbij Fortnite voor het eerst in tijden is verslagen qua hoeveelheid kijkers. Apex Legends werd maar liefst 11 miljoen uren meer bekeken dan Fortnite in de eerste week. 

'80% Vaticaangeestelijken homoseksueel'

De Franse socioloog, journalist en voormalig regeringsadviseur Frederic Martel stelt dat vier op de vijf Rooms-Katholieke geestelijken bij het Vaticaan homoseksueel zijn. Dit schrijft hij in het boek In de Kast van het Vaticaan. Dat komt volgende week woensdag uit, de dag dat paus Franciscus een conferentie opent over seksueel misbruik in de kerk, aldus het Britse katholieke weekblad The Tablet.

Martel, zelf homoseksueel maar atheist, werkte vier jaar aan het bijna zeshonderd pagina's dikke boek, dat in twintig landen en acht talen uitkomt. Hij bracht enige tijd in het Vaticaan door, en hield naar eigen zeggen zo'n 1500 interviews. Hij sprak ruim 40 kardinalen, 50 bisschoppen en 200 priesters, en daarnaast ambassadeurs, diplomaten en leden van de Zwitserse Garde.

Volgens Martel is er een ongeschreven Vaticaanse 'kastcode', en bestaat er een wetmatigheid dat hoe homofober een geestelijke zich opstelt, hoe waarschijnlijker het is dat deze zelf homoseksueel is. Sommigen accepteren hun homoseksualiteit maar zijn seksueel niet actief, terwijl anderen er discrete langetermijnrelaties op nahouden, aldus de schrijver. Anderen leiden riskantere dubbellevens met wisselende contacten, en weer anderen ontkennen hun geaardheid.

Het boek richt zich volgens ingewijden niet op de schandalen rond seksueel misbruik van minderjarigen. De auteur wijst echter wel op een seksuele geheimzinnigheidscultuur in het Vaticaan, die er volgens hem toe leidt dat geestelijken er maar moelijk toe komen om collega's te veroordelen die van misbruik worden beschuldigd.

Martel beweert daarnaast dat paus Franciscus heeft geprobeerd deze cultuur te doorbreken, door geestelijken op hun dubbellevens te wijzen. Dat zou deels de weerstand tegen de paus binnen de Rooms-Katholieke kerk verklaren.

Pim Verbeek verruilt trainningsveld voor bestuurskamer Sparta

Pim Verbeek treedt per direct toe tot het bestuur van Sparta Rotterdam. De 62-jarige Nederlander gaat zich bij de club uit de Eerste Divisie richten op de technische zaken. Hij wordt als bestuurslid van Sparta op het technisch vlak het eerste aanspreekpunt voor manager technische zaken Henk van Stee en hoofd jeugdopleiding Dolf Roks.

Verbeek beëindigde vorige week zijn trainersloopbaan nadat hij besloot te stoppen als bondscoach van Oman. Hij was sinds 2016 de keuzeheer van het land in het Midden-Oosten. "Nu heeft hij de mogelijkheid om onze club, die hij een warm hart toedraagt, voor langere tijd te ondersteunen als bestuurslid technische zaken", zegt Sparta-voorzitter Leo Ruijs. "We zijn dan ook verheugd om het bestuur nu te kunnen completeren."

Sparta staat momenteel vijfde in de Eerste Divisie. De ploeg van trainer Henk Fraser staat op 42 punten, elf minder dan koploper FC Twente.

25.000 euro beloning voor gouden tip vergismoord Dairon Alberto

Bij een schietpartij in de Rotterdamse wijk Katendrecht kwam op 28 oktober 2018 Dairon Alberto om het leven. Een team van 25 rechercheurs doet sinds die fatale avond onafgebroken onderzoek. Onlangs breidde het onderzoek zich uit naar Curaçao. Nu looft het Openbaar Ministerie een beloning van € 25.000,- uit voor de gouden tip in het onderzoek.

Lees ook: Daio was niet beoogde slachtoffer liquidatie Rotterdam

Eén van de scenario’s van het onderzoeksteam is dat de dodelijke schietpartij een verrekening is voor een eerdere liquidatie. Daarmee is het niet ondenkbaar dat de liquidatie van Dairon weer tot een andere schietpartij zal leiden. Om die geweldspiraal te doorbreken, is de hulp van tipgevers nodig. De veronderstelling is dat er meerdere mensen zijn die belangrijke informatie hebben, maar deze niet met de politie willen delen.

Het is de politie en het Openbaar Ministerie er alles aan gelegen om een nieuwe schietpartij in een woonwijk met kans op onschuldige slachtoffers te voorkomen. Daarom stelt het Openbaar Ministerie nu € 25.000,- beschikbaar voor de gouden tip die leidt naar de daders van de schietpartij aan de Rechthuislaan.

Lees ook: Daders Rotterdamse liquidatie mogelijk uitgeweken naar Curaçao

Opsporing Verzocht toonde eerder beelden van de twee jonge donkergetinte mannen die die zondag 28 oktober op een Piaggio Skipper richting de Rechthuislaan reden waar Dajo op dat moment met een aantal vrienden op straat stond te kletsen. Daar liep de schutter, die eerder achterop de scooter zat, met een automatisch wapen op het groepje af en schoot op alle mannen. Ook hiervan zijn de beelden getoond. Op die beelden is te zien dat het groepje vrienden wegvlucht, maar dat alleen Dajo niet op tijd kon wegkomen. Hij overleed even later op straat. Ook zijn er nog beelden van de schutter samen met de scooterbestuurder in de buurt van de Schulpweg waar zij hun scooter in brand staken. De beelden zijn terug te kijken in onderstaand filmpje.

'Slutsky graaft eigen graf bij Vitesse en negeert assistent-trainer'

De onvrede neemt toe bij Vitesse. De vijfde plek in de Eredivisie is op zichzelf geen reden tot paniek, maar het totaal van 33 verliespunten wel. Vitesse pakte slechts één punt uit de laatste drie wedstrijden en het veldspel is ook ondermaats. In een analyse schrijft De Gelderlander dinsdag dat trainer Leonid Slutsky voorlopig 'zijn eigen graf graaft' in Arnhem.

Slutsky wordt gesteund door clubeigenaar Valeri Oyf, die zijn landgenoot 'weghoudt van de guillotine'. Maar maandag werd wel topberaad gevoerd op Papendal, met onder de aanwezigen behalve Oyf ook commissarissen Yevgeny Merkel en Henk Parren. De opdracht voor Slutsky is helder: hij moet wedstrijden gaan winnen. En als het aan de achterban ligt, ook met goed voetbal; daar is de afgelopen maanden nauwelijks sprake van.

De Gelderlander stelt dat 'elke speler' slechter is geworden bij Vitesse. "De angst regeert. Verdedigen en counteren is de Russische strijdwijze." Er gaan stemmen op om die speelstijl aanvallender te maken, maar Slutsky houdt vast aan zijn systeem. En hoewel technisch directeur Marc van Hintum meermaals heeft gewezen op de aanvallende kwaliteit in de selectie, is zijn invloed en die van andere directieleden beperkt omdat Oyf de lijnen uitzet.

De situatie op het trainingsveld is zorgwekkend, aldus de krant. Slutsky richt zich vooral tot zijn Russische assistenten: Oleg Yarovinsky en de gebroeders Alexei en Vasily Berezutski. "Daarmee wordt de ervaren assistent-trainer Edward Sturing genegeerd. Maar juist het clubicoon kent de Nederlandse voetbalfilosofie. En hij heeft de ideale speelwijze vorig jaar als interim, na het ontslag van Henk Fraser, nog succesvol uitgedragen. Met attractief voetbal en een ticket voor de Europa League als resultaat."

OM eist 12 jaar tegen Kasem M. voor doodslag op echtgenote

De officier van justitie heeft vandaag op zitting 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen de 71-jarige Kasem M.voor het plegen van doodslag op Ilham Benchelh uit Siddeburen. Ook verwijt de officier van justitie hem dat hij het lichaam heeft weggemaakt. Het lichaam van de vrouw is nooit teruggevonden. 

Kasem heeft in dit onderzoek geen openheid van zaken willen geven. Tevens was de man niet aanwezig bij de behandeling van zijn zaak. De officier van justitie gaat op basis van bevindingen uit het onderzoek, uit van het scenario huiselijk geweld met de dood tot gevolg.

Het motief ligt dan ook in de relationele sfeer. M. is de grip op Ilham kwijt geraakt, is in zijn trots gekrenkt en gefrustreerd, omdat het slachtoffer niet wil meewerken aan relatietherapie en bovendien niet (zonder zoon) wil vertrekken uit het huis. Het huis waarin hij oud wil worden. Kasem stevent opnieuw af op een scheiding met financiële consequenties. Hij is bang dat Ilham hun zoontje meeneemt. De man en Ilham krijgen knallende ruzie en het loopt volledig uit de hand. Tijdens de ruzie doodt verdachte het slachtoffer op het bed in de logeerkamer. Vervolgens wist hij de sporen en zorgt ervoor dat het lichaam van Ilham verdwijnt. Daar is hij een paar dagen mee bezig alvorens hij, op aandringen van meerdere mensen, bij de politie aangifte doet van vermissing van zijn vrouw. De verklaringen die de verdachte heef afgelegd over het verdwijnen van zijn vrouw vindt de officier volstrekt ongeloofwaardig.

De officier van justitie zei op zitting het volgende over het slachtoffer: ‘een 36-jarige vrouw in de bloei van haar leven en moeder van een dreumes, is gedood. Haar lichaam is weggemaakt.’ Waarom? Het antwoord op die vraag zal wellicht nooit worden gegeven. Verdachte geeft geen openheid van zaken en dat is voor alle betrokkenen wrang en voegt nog eens extra leed toe. Ilham was moeder van een zoontje. Zijn moeder is van de ene op de andere dag uit zijn leven verdwenen. Dit, terwijl hij haar nog zo nodig had. Hij heeft haar nooit echt leren kennen. Hij zal moeten leven met de vraag waarom zijn moeder niet meer mocht leven. Waarom zijn vader zijn moeder van het leven heeft beroofd. En hij is niet alleen zijn moeder, maar ook een deel van zijn familie kwijtgeraakt. Ook de nabestaanden zijn achtergebleven met veel vragen. Voor hen is het hartverscheurende verdriet over de verdwijning van Ilham nog dagelijks aanwezig.

Dit alles bij elkaar maakt dat de officier van justitie een strafeis van 12 jaar heeft gevraagd voor het plegen van doodslag.

De rechtbank Noord-Nederland (Groningen) doet uitspraak op 26 maart 2019.

Deel dit op

Bertens met veel moeite naar tweede ronde Doha

Kiki Bertens heeft zich met veel moeite geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Doha. De Nederlandse nummer acht van de wereld leek kansloos na de eerste set tegen de Italiaanse Camilla Giorgi, maar sleepte uiteindelijk toch de overwinning binnen: 0-6, 7-6 (7), 6-4.

Bertens won anderhalve week geleden nog het WTA-toernooi van Sint-Petersburg, maar in Doha leek het erop dat ze kansloos was tegen een sterk spelende Giorgi. De Italiaanse maakte geen fouten in de eerste set en sloeg winner naar winner, terwijl Bertens maar fouten bleef maken. Giorgi won de eerste set dan ook met 6-0.

De tweede set ging een stuk meer gelijk op en Bertens had kansen om de tweede set binnen te slepen bij een 5-3 stand in het voordeel van de Nederlandse. Ze kreeg twee setpunten op de service van de Italiaanse, maar die werden weggewerkt. Ook kon ze de set niet uitserveren bij een 5-4 stand. In de tiebreak leek Giorgi aan het langste eind te trekken. De Italiaanse tennisster kwam op een 5-1 voorsprong in de tiebreak, maar ging daarna rare fouten maken. Bertens kwam terug in de set en bij het derde setpunt in de tiebreak en vijfde setpunt in de set was het raak voor de Nederlandse na weer een fout van Giorgi.

Bertens wist in het begin van de derde set een gat te slaan. Ze kwam op een 3-0 voorsprong. Toch wist de Italiaanse terug te komen en nam zelfs de leiding in de beslissende set. Toch kwam Bertens weer terug en won de set met 6-3, nadat Giorgi in het eind van de set weer veel fouten maakte.

In de tweede ronde speelt Bertens tegen de Spaanse Carla Suárez Navarro.

Blessureleed komt op vervelend moment voor Karsdorp

Rick Karsdorp ontbreekt in de selectie van AS Roma voor het duel in de Champions League met FC Porto, dinsdagavond in het Stadio Olimpico. De verdediger kampt met een spierblessure en moet zodoende het eerste duel met FC Porto aan zich voorbij laten gaan. Karsdorp was de afgelopen weken juist met een goede reeks bezig bij de Italiaanse club. De ex-speler van Feyenoord kwam tot januari amper in de plannen van Eusebio Di Francesco voor, maar in de voorbije weken miste hij geen enkel duel van de Romeinen.

Karsdorp startte in het bekerduel met Virtus Entella (4-0) en verscheen vervolgens ook aan het startsignaal van de Serie A-wedstrijden tegen Torino (3-2), Atalanta (3-3), AC Milan (1-1) en Chievo (0-3). Het is nog niet bekend hoe ernstig de blessure precies is.

Justin Kluivert maakt wel deel uit van de selectie van de Italianen. Dat geldt ook voor de eerste doelman Robin Olsen. Di Francesco meldde maandag dat de Zweed een twijfelgeval was vanwege een kuitblessure, die hij vorig week opliep.

André Kuipers krijgt 1e ruimtevaarterepenning

Ruimtevaarder André Kuipers heeft gisteren in Noordwijk de eerste Nederlandse Ruimtevaart Erepenning gekregen. Staatssecretaris Barbara Visser reikte de onderscheiding uit.

Kuipers, die zijn carrière begon bij de Koninklijke Luchtmacht, deed 2 ruimtemissies. De laatste keer (2011/2012) verbleef hij er 193 dagen, langer dan iedere andere Europese astronaut. Hij bereikte in die periode veel Nederlanders met verhalen. Die gingen over hoe kostbaar onze planeet is en hoe belangrijk techniek en wetenschap zijn om die te beschermen. Visser noemde Kuipers ‘missie Aarde’ dan ook meer dan geslaagd.

De ruimte speelt ook bij Defensie een steeds grotere rol stelde de staatssecretaris. “We willen vanuit het heelal de aarde observeren om operaties te ondersteunen.” Zo wordt eind dit jaar de Brik-II gelanceerd, een nanosatelliet voor navigatie, communicatie en observatie. Ook wil Defensie vanuit de ruimte dreigingen beter waarnemen en inschatten. Visser: “De blik van bovenaf die André zo goed kent, wil Defensie gebruiken voor onze veiligheid. Om te beschermen wat ons dierbaar is.”

Springplank
Volgens Visser toont de loopbaan van Kuipers dat Defensie je ver kan brengen en een springplank kan zijn. Ze vindt dat belangrijk om uit te dragen, want de militaire organisatie groeit en vernieuwt en heeft veel nieuwe mensen nodig. De bewindsvrouw trekt een parallel met het enorme team van technici, ingenieurs en andere specialisten dat nodig is om 1 André Kuipers in de ruimte te brengen. “Dat soort mensen hebben wij ook steeds meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan de roll-out van het nieuwe gevechtsvliegtuig de F-35.”

De Nederlandse Ruimtevaart Erepenning is de hoogste ruimtevaartonderscheiding in ons land. Het initiatief voor dit eerbetoon kwam van de gemeente Noordwijk en het Da Vinci Comité. Dit is een stichting die organisaties ondersteunt bij het realiseren van lucht- en ruimtevaartdoelstellingen.

André Kuipers krijgt 1e ruimtevaarterepenning (Foto: Defensie)
André Kuipers krijgt 1e ruimtevaarterepenning (Foto: Defensie)

Verstappen over Honda-motor: "Op dit moment ben ik erg optimistisch, maar ook realistisch"

Na de laatste race van vorig seizoen heeft Max Verstappen veel tijd doorgebracht met familie en vrienden. Sinds januari is zijn volle aandacht weer op de Formule 1 gericht en de Red Bull Racing-coureur kijkt uit naar het nieuwe seizoen.

Verstappen: “Ja, ik heb er heel veel zin in om weer te beginnen. Het is een flinke poos geweest sinds de laatste race. Ik wil het beste uit mezelf halen. Verder is het afwachten hoe de motor en auto zullen presteren. Tot aan de eerste race in Australië kun je geen doelstellingen vormen, omdat het afwachten is. In Formule 1 hangt veel af van het totaalpakket. Ik zal mijn uiterste best doen om alles uit mezelf te halen, maar je bent wel afhankelijk van je materiaal.”

Hoogtepunten Max Verstappen in 2018 (Bron: Youtube)

Op technisch gebied zijn er diverse wijzigingen. Verstappen hierover: “De grootste verandering is natuurlijk de voorvleugel. Die is een stuk eenvoudiger en breder, om te proberen het inhalen te verbeteren. Ik weet niet zeker of het gaat werken, maar het vormt voor iedereen een nieuwe uitdaging en hopelijk komen wij goed voor de dag. Je mag wat meer brandstof meenemen en de achtervleugel is wat breder. Maar ik denk niet dat het heel veel verschil zal gaan uitmaken.”

Grootste verandering voor Red Bull Racing is natuurlijk de overstap naar de Honda-motor. Nogmaals Verstappen: “Met Honda als nieuwe motorleverancier verwachten we allemaal veel. We zijn positief, maar beseffen ons dat het tijd nodig heeft. Het zal niet vanaf de eerste race allemaal perfect lopen. Er zullen ook momenten komen waar we als team fouten maken of waar het niet loopt zoals we willen, maar het belangrijkste is dat wij samen met Honda erg hard werken aan de ontwikkeling. Op dit moment ben ik erg optimistisch, maar ook realistisch. De tijd zal het leren hoe onze prestaties zullen zijn. Ik kijk er erg naar uit om met de nieuwe motor aan de slag te gaan. Ik wil voelen hoe die schakelt, hoe de driveability is, hoeveel vermogen er is. Dan is het een kwestie van verbeteren, qua motor en auto.”

De nieuwe auto van Red Bull Racing wordt woensdag 13 februari gepresenteerd. Ook Mercedes en Racing Point presenteren op die dag hun nieuwe bolide.

EF Education First wint ploegentijdrit Tour Colombia 2.1, Urán eerste leider

EF Education First heeft de openingsploegentijdrit in de Tour Colombia 2.1 gewonnen. De Amerikaanse wielerploeg met de Colombiaanse kopmannen Rigoberto Urán en Daniel Felipe Martinez won de ploegentijdrit voor Deceuninck - Quick Step en team Sky.

Een ploegentijdrit over veertien kilometer in Medellín, waar de thuisploeg Medellín als eerste mocht starten. De Colombiaanse ploeg met de 42-jarige kopman Óscar Sevilla. Medellín klokte een goede tijd en stond lang aan de leiding.

Deceuninck-Quick Step ging ruim onder de tijd van Medellín, met maar liefst 32 seconden. De zege leek ook naar de Belgische ploeg te gaan, maar dat was buiten EF Education First gerekend. De Amerikaanse formatie was acht seconden sneller aan de meet. Team Sky als laatste gestart kwam ook niet aan de tijd, waardoor de zege ging naar EF Education First. Uran kwam als eerste over de streep bij de Amerikaanse ploeg en is de eerste leider in de Colombiaanse rittenkoers.

Jeugd-ggz en jeugdzorg moeten beter samenwerken

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft onderzoek gedaan naar de zelfmoord van een jeugdige. De jeugdige verbleef op dat moment in een gesloten setting bij een locatie van Horizon, een instelling voor jeugdzorg. De jeugdige was twee weken eerder overgeplaatst vanuit Karakter, een instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

Bij de overplaatsing van de jeugdige is relevante informatie verloren gegaan. Overplaatsing van een jeugdige is zeer ingrijpend en moet alleen in uiterste gevallen worden ingezet. Instellingen moeten zoveel mogelijk hun aanpak en werkwijze aanpassen aan wat een jeugdige nodig heeft, in plaats van jeugdigen over te plaatsen naar een instelling met een ander aanbod. Als overplaatsing dan toch onvermijdelijk is, moet de benodigde expertise beschikbaar blijven.

Waar in de jeugd-ggz de meeste expertise zit op psychiatrisch gebied, maar minder op een gedragsmatige aanpak, is dat in de jeugdzorg vaak andersom. Met de invoering van de Jeugdwet zouden die schotten moeten zijn doorbroken, maar deze verdrietige gebeurtenis laat zien dat dat nog lang niet overal is gelukt. De kennis en ervaring van jeugd-ggz en jeugdzorg moeten nog meer samen worden gebracht. Dat is nodig voor een optimale behandeling van jongeren met complexe problematiek.

Het onderzoek wijst bovendien uit dat Horizon op meerdere punten niet heeft gehandeld volgens de verwachtingen van de inspectie. Zo waren de ouders van de jeugdige bijvoorbeeld onvoldoende betrokken bij de inschatting van het risico op suïcide. De inspectie heeft verschillende aanbevelingen gedaan aan de betrokken instellingen. Zij moeten binnen zes weken een verbeterplan sturen.

Zwitserse skiërs ook wereldkampioen op teamwedstrijd

Op het wereldkampioenschap alpineskiën in het Zweedse Åre heeft Zwitserland zich gekroond tot wereldkampioen. De ploeg werd vorig jaar ook al olympisch kampioen, destijds met de inmiddels gestopte Denise Feierabend in plaats van de jonge Aline Danioth.

Zwitserland werkte zich eerst met 4-0 langs België, waar Kim Vanreusel het Danioth nog even bijzonder moeilijk maakte. In de kwartfinale werd het spannend, maar thuisland Zweden moest er na vier runs op tijd aan geloven: 2-2, maar Zwitserland bleek drie tienden sneller. Ook de halve finale was uiterst spannend en wel tegen Duitsland: Wendy Holdener klopte Christina Geiger, Daniel Yule en Danioth verloren van respectievelijk Anton Tremmel en Lena Dürr. Ramon Zenhäusern werd net als in de kwartfinales de held van de Zwitsers en vocht het team via Linus Strasser naar de finale.

In de eindstrijd stond Zwitserland net als in Pyeongchang tegenover Oostenrijk, wat het opnieuw zonder Marcel Hirscher moest doen, die zich spaarde voor de individuele wedstrijden. Argentinië maakte het Oostenrijk twee van de vier runs lastig, maar niet lastig genoeg, waarna Slowakije met 4-0 opzij werd geschoven. In de halve finale zorgde de jonge Italiaanse ploeg bijna voor een stunt, maar de Oostenrijkers plaatsten zich na een 2-2 stand op 0,29 seconden toch voor de finale.

In de finale begon Holdener met winst op Katharina Liensberger, waarna Michael Matt te sterk was voor Yule: 1-1. Katharina Truppe klopte Danioth, maar Zenhäusern maakte zijn topdag af: Doppelmeter klopte Marco Schwarz en hielp de Zwitsers aan het goud.

Duitsland leek Italië te verslaan in de strijd om het brons, maar de laatste Duitser, Strasser, moest het juichen staken nadat bleek dat hij een poortje gemist had. Italië, waar de jonge Alex Vinatzer in de laatste run onderuit ging, kreeg zo alsnog de 3-1 zege en dus het brons.

De finale (Bron: YouTube)

Ruim 23.000 euro voor De Kogel: "Ik ben ze ongelooflijk dankbaar"

Een inzamelingsactie voor Leon de Kogel heeft ruim 23.000 euro opgebracht. De oud-prof kan dat geld goed gebruiken voor hoge medische kosten. De Kogel raakte afgelopen zomer op Malta betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Hij kan daardoor nooit meer voetballen. Maandagavond kreeg de oud-speler van onder meer FC Utrecht rondom het duel tussen Jong Utrecht en Go Ahead Eagles twee verschillende cheques uitgereikt.

Supporter Carolien van Meel zette een crowdfundingactie op en haalde ruim zestienduizend euro op. In de vorm van onder meer de recette van de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles en een donatie van de spelersgroep van FC Utrecht kwam daar nog eens een bedrag van ongeveer 7.600 euro bij.

"Ik houd van jullie", zei een geëmotioneerde De Kogel, die de symbolische aftrap verrichtte. "Ik wil iedereen super bedanken voor jullie aanwezigheid. Dankzij jullie kan ik weer verder met mijn leven. Vanuit de grond van mijn hart: bedankt."

"Het voelt ongelooflijk fijn om zo'n geweldige steun in de rug te krijgen van de supporters van FC Utrecht en Go Ahead Eagles, de clubs waar ik mijn mooiste tijd als voetballer heb beleefd", aldus De Kogel tegen het Algemeen Dagblad . "Dit tekent maar weer eens wat voor mooie en betrokken volksclubs dit zijn. Dat fans zo'n mooi bedrag voor me hebben ingezameld, is echt een geschenk voor me. Ik ben ze ongelooflijk dankbaar."

'Ans Boersma wist van gedragingen terreur-ex'

In het onderzoek naar de man die in 2017 in het debatcentrum De Balie in Amsterdam werd herkend als jihadistisch strijder is het OM op zoek naar getuigen. Zij zouden kunnen verklaren over de betrokkenheid van de 33-jarige Syriër bij aanslagen en moordpartijen in Syrië. De man is de ex van journaliste Ans Boersma

Tijdens een eerste openbare terechtzitting bij de rechtbank Rotterdam in de strafzaak tegen de man deed de officier van justitie van het Landelijk Parket een oproep aan getuigen binnen de Syrische gemeenschap om zich te melden bij de politie.

De zaak kwam recent in de belangstelling toen Boersma werd uitgezet uit Turkije. Dat gebeurde toen het OM informatie uitwisselde met Turkije over deze zaak. Op de zitting bleek vandaag dat dat Boersma 'in grote lijnen' op de hoogte was van de activiteiten van haar ex. Zij zou zijn Twitteraccount herhaaldelijk hebben bekeken, daarop deed hij verslag van zijn tijd in het Kalifaat

AIVD
Volgens informatie van de AIVD heeft de man deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. In het strafrechtelijk onderzoek is naar voren gekomen dat hij gevechtshandelingen zou hebben verricht voor Jabat al-Nusra en betrokken zijn geweest bij aanslagen. Daarbij zouden veel dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

De man vroeg onder een valse naam in 2014 asiel aan in Nederland. Hij blijkt achteraf de beschikking te hebben gehad over tenminste drie vervalste paspoorten, ook daar was Boersma naar verluid bij betrokken. Afgeluisterde gesprekken van de verdachte, die de AIVD beschikbaar stelde aan het OM, bevatten aanwijzingen voor zijn betrokkenheid bij het terroristische geweld in Syrië.

Witwassen
Twee maanden na de aanhouding van de Syriër hield de politie ook diens oudere broer (42) aan in Bergeijk. Ook hij zou betrokken zijn geweest bij de gewapende strijd in Syrië en lid zijn geweest van Jabat al-Nusra. Bovendien wordt hij verdacht van witwassen met behulp van ondergronds bankieren. De oudere broer staat woensdag voor het eerst terecht op een pro forma zitting.

Het is de bedoeling van het OM de zaken tegen de broers tezijnertijd gelijktijdig te behandelen.

Getuigen
Getuigen die informatie hebben over de betrokkenheid van de verdachten kunnen zich melden via het tipformulier op www.politie.nl.

Courtois: "We moeten Ajax pijn doen waar we kunnen"

Thibaut Courtois gaat met Real Madrid op jacht naar de vierde Champions League-titel van de Spanjaarden op rij. De eerstvolgende horde is Ajax. De doelman verwacht een open wedstrijd. Courtois is de eerste keus onder de lat van de Madrilenen en hoopt dit jaar voor het eerst de Champions League te winnen. Eerder kwam de 26-jarige Courtois al uit in het miljoenenbal met Atlético Madrid en Chelsea. Eenvoudig gaat het volgens de doelman niet worden tegen de Amsterdammers.

"Ajax heeft een jong en getalenteerd team dat, net als wij, graag willen voetballen", weet Courtois, die niet verwacht dat de Amsterdammers zich zullen ingraven in de Johan Cruijff ArenA. "Ik verwacht dan ook een open wedstrijd", spreekt de doelman uit op de website van de UEFA. "We moeten ze pijn doen waar we kunnen, bijvoorbeeld in de omschakeling."

Courtois zegt ook op zijn plek te zijn in Madrid en noemt de club speciaal. "Vanwege de kwaliteit van de spelers en de absolute drang om prijzen te pakken en doelen te behalen", besluit de doelman, die vorig jaar zomer overkwam van Chelsea.

Renault presenteert auto voor komende F1-seizoen

Het Renault Formule 1-team heeft dinsdag de nieuwe auto voor het komende seizoen gepresenteerd. Met het nieuwe aanvalswapen hoopt de Franse fabrikant de aansluiting te vinden bij Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing.

“We zijn er klaar voor. Dit is het moment om aan eenieder te laten zien wat er de afgelopen drie jaar op de achtergrond gebeurd is en waar we extreem trots op zijn”, vertelt teambaas Cyril Abiteboul. “De eerste fase van het plan was het herstel. Elk aspect van de fabriek is verbeterd of compleet getransformeerd: van windtunnel, fabricage tot machines. In de motorenfabriek in Viry is het wat tactischer. Wat nieuwe medewerkers her en der, wat nieuw materiaal, een gloednieuwe testbank die voldoet aan de reglementen voor 2021… Plus een nieuw gebouw dat in 2020 moet staan. We hebben veel geïnvesteerd in Enstone en Viry. Dit herstel betaalt zich uit: P9, P6 en P4. We willen hier niet stoppen. We willen vechten en we weten hoe. 2019 wordt het jaar van consolidatie van progressie, we willen het gat naar de top verkleinen.”

Ten Hag bevestigt: "Frenkie de Jong is fit en hij kijkt er naar uit"

Frenkie de Jong moest zich zaterdag in het duel tussen Heracles Almelo en Ajax (1-0) laten vervangen, maar zijn lies speelt hem niet langer parten.

Op de persconferentie in aanloop naar het thuisduel met Real Madrid in de achtste finales van de Champions League geeft Ajax-trainer Erik ten Hag te kennen dat de middenvelder inmiddels weer fit is en dus kan starten woensdagavond in de heenwedstrijd. "Frenkie is fit en hij kijkt er naar uit, zoals wij er allemaal naar uitkijken. Natuurlijk zal het hem meer motiveren, maar we zijn allemaal enorm gemotiveerd en dat lijkt me ook logisch als je speelt tegen de winnaar van de laatste drie Champions Leagues", aldus de Ajax-trainer

Tegen Bayern München posteerde de oefenmeester Dusan Tadic als een valse spits, waardoor David Neres een basisplaats had op de flanken. Ten Hag sluit niet uit dat hij tegen Real Madrid een vergelijkbaar strijdplan zal opstellen. "Het is gebleken dat dit een goede optie is, maar we hebben voorin meerdere goede opties. Met een spits als Klaas-Jan Huntelaar of Kasper Dolberg kan het ook ontzettend gevaarlijk zijn. Dat kan ook heel goed werken", zo gaat de oefenmeester van de Amsterdammers verder.

Na de loting heerste er nog een enigszins optimistische stemming bij Ajax, omdat Real Madrid voor de winterstop een moeizame periode kende. De Koninklijkehebben de vorm inmiddels hervonden en wonnen afgelopen weekeinde met 1-3 van stadgenoot Atlético Madrid. "Real Madrid was bij de loting de grote favoriet en dat zijn ze nu nog steeds", benadrukt Ten Hag. "Het is een ongelofelijk grote uitdaging, want je speelt tegen een ploeg uit Spanje, een hele sterke competitie. Maar het is Real Madrid. De winnaar van de laatste drie edities."

"Dat daagt natuurlijk uit. Dan weet je dat je honderd procent moet zijn, zowel in individueel opzicht als in collectief opzicht. Alles moet kloppen woensdag voor het resultaat. Real Madrid beheerst heel veel facetten in het voetbal, maar zeker ook in de omschakeling. We zullen zeker georganiseerd moeten zijn en een heel goed plan moeten hebben. We zullen echt als een team moeten spelen als je een kans wil maken", stelt de oefenmeester.

"Wat het meest opvalt, is dat ze variabel kunnen spelen. Ze kunnen heel aanvallend spelen, maar ook heel gesloten. Het is een ontzettend ervaren ploeg, een goede mix op dit moment. Er lopen een aantal jonge spelers in, maar met Sergio Ramos, Toni Kroos, Luka Modric en Karim Benzema staan er ook ervaren spelers op het veld. Het is voor ons een geweldige uitdaging om daar wat tegenover te stellen. We hebben wat goed te maken, dus dat zal ons honderd procent motiveren."

Intertoys vraagt uitstel van betaling aan

Speelgoedgigant Intertoys heeft bij de Rechtbank Amsterdam Surseance van betaling aangevraagd.

De keten doet dat vanwege "de aanhoudende zware marktomstandigheden". 

"Op basis van een uitgebreide analyse komt Intertoys tot de conclusie dat een stevige herstructurering van de huidige organisatie noodzakelijk is", schrijft de speelgoedwinkel in een verklaring. Op korte termijn zijn er geen gevolgen voor de winkels. De aanvraag betreft alleen de Nederlandse activiteiten, de Belgische activiteiten zijn buiten de aanvraag gelaten.

Ook kunnen klanten nog alle rechten uitoefenen, terugsturen van producten blijft mogelijk. Ook cadeaukaarten zijn vooralsnog geldig.

'Brexitstemming pas vlak voor deadline'

De Britse premier Theresa May heeft het parlement dinsdag gezegd dat ze hun "zenuwen in bedwang" moeten houden. Een aanstaande stemming op 27 februari gaat waarschijnlijk alleen over een aantal amendementen. De echte, zogenaamde 'betekenisvolle stemming' over de exitdeal, is mogelijk pas een maand later - enkele dagen voor de Brexitdatum.

Volgens May is er meer tijd nodig om een nieuwe overeenkomst met de EU te sluiten over de binnen haar Conservatieve Partij gehate vangnetregeling voor de Ierse grens. Daarmee moet worden verzekerd dat deze onder alle omstandigheden openblijft.

Met de open grens na het Goede Vrijdagakkoord uit 1998 kwam er een eind aan decennialang geweld tussen unionisten en republikeinen. Het vangnet moet in stand blijven tot er een andere oplossing is zoals een handelsdeal. Maar Mays partijleden vrezen dat het Verenigd Koninkrijk zo aan EU-regels "geketend" blijft omdat het land de regeling niet eenzijdig mag opzeggen.

Die weerstand leidde vorige maand tot het grootste verlies voor een regering uit de Britse parlementaire geschiedenis. Twee weken geleden haalde een amendement het echter, dat zei dat Mays exitdeal op een meerderheid kan rekenen mits de vangnetregeling door "iets anders" wordt vervangen.

Maar daar voelt Ierland, en dus de EU, niets voor. De boodschap uit Dublin en Brussel was de afgelopen dagen steeds dezelfde: het Ierse vangnet is een essentieel onderdeel van de deal en er wordt niet opnieuw over onderhandeld.

Inlegvelletje
Vermoedelijk zijn er hooguit wat cosmetische ingrepen mogelijk in de politieke verklaring die als inlegvelletje met de exitdeal wordt meegeleverd.

En daarmee lijken May en de EU elkaar te helpen bij een tactiek die oppositieleider Jeremy Corbyn "running down the clock" noemt: er kan pas op het allerlaatste moment worden gestemd over een deal die nagenoeg dezelfde is als de oorspronkelijke. En uit angst voor een chaotische no-deal Brexit zullen de meeste parlementariërs dan in hemelsnaam maar voorstemmen.

Er wordt voor de stemming van 27 februari nog wel gewerkt aan een amendement dat de regering verplicht een nieuw referendum te organiseren. Dan zou de bevolking moeten kiezen tussen Mays deal en in de EU blijven. Maar de verwachting is dat dat amendement wordt weggestemd.

Dat die zogenaamde betekenisvolle stemming over de exitdeal pas op 25 of 26 maart zou zijn, is omdat er op 21 maart een EU-top van regeringsleiders gepland staat. De Conservatieve fractieleider Andrea Leadsom wilde dinsdag niet uitsluiten dat het pas daarna zover is.

De EU-top geeft May een excuus om tot het allerlaatste moment te wachten. Er wordt immers vaak gezegd dat de EU bij het sluiten van deals pas op het laatste moment beweegt, maar toch lijkt het onwaarschijnlijk dat er over het vangnet wordt toegegeven. Mogelijk gokken de leiders van de EU27 er net als May op dat het Britse parlement op het laatste moment inbindt en met de deal instemt.

Nieuwe Nintendo Direct wordt morgen uitgezonden

Nintendo komt morgen weer eindelijk met een nieuwe Nintendo Direct. De Direct is vanaf elf in 's avonds via de onderstaande link te zien. Volgens Nintendo gaat de Direct ongeveer 35 minuten duren en onder andere nieuwe details onthullen over Fire Emblem: Three Houses.

Nintendo komt normaal gesproken al in januari met een Direct, maar dit jaar hebben we om onbekende redenen een maandje langer moeten wachten. Volgens geruchten zou er wel eens een nieuwe 2D Zelda aangekondigd kunnen worden.

Onderzoek naar chroom-6 in gevangenissen afgerond

Er zijn geen aanwijzingen voor extra gezondheidsrisico’s bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) door het werken met verduurzaamd hout. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een verkennend onderzoek in opdracht van minister Dekker (Rechtsbescherming). Medewerkers en gedetineerden hebben in het verleden in een aantal gevangenissen gewerkt met hout dat met de stof chroom-6 geïmpregneerd was.

Het RIVM heeft de metingen die de DJI liet uitvoeren naar chroom-6 in de lucht onderzocht. Uit deze metingen bleek niet dat de wettelijke grenswaarden werden overschreden. Het RIVM concludeert daarnaast dat de bestudeerde documenten geen inhoudelijke aanleiding geven voor een vervolgonderzoek.

Minister Dekker gaf het RIVM in augustus vorig jaar opdracht voor een verkennend onderzoek dat antwoord moest geven op de vraag of, en zo ja in welke mate, personeel en gedetineerden in het verleden zijn blootgesteld aan te hoge doses chroom-6.

Werkzaamheden
Bij de Dienst Justitiële Inrichtingen is op arbeidszalen in een aantal gevangenissen gewerkt met geïmpregneerd hout. Het ging daarbij om het monteren van tuinschermen en tuinpoorten. Een deel van dit hout is met chroom-6 geïmpregneerd. Tijdens het machinaal bewerken van het hout zou houtstof met chroom-6 in de lucht terecht kunnen zijn gekomen.

De Arbo-organisatie van DJI heeft tussen 2014 en 2017 metingen laten verrichten en kreeg de indruk dat de geldende grenswaarden voor chroom-6 in de lucht waren overschreden. Het RIVM heeft geconcludeerd dat er geen aanwijzingen zijn dat de toen geldende grenswaarde is overschreden. De door DJI beschikbaar gestelde documenten, evenals het aantal gezondheidsklachten en de aard van deze klachten geven geen inhoudelijke aanleiding voor een vervolgonderzoek.

Chroom-vrij hout
Volgens het RIVM heeft DJI alert en proactief gehandeld toen bleek dat partijen hout na gemaakte afspraken toch chroom-6 bleken te bevatten. DJI heeft toen direct maatregelen genomen, zodat voortaan met chroom-vrij hout gewerkt kan worden. Daarnaast worden ook in opdracht van DJI periodiek metingen uitgevoerd van de concentratie chroom in het hout zelf.

Gewelddadige overval Drouwenerveen in Opsporing Verzocht

Het programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de gewapende overval die zondagavond in een woning aan de Zuideind in Drouwenerveen heeft plaatsgevonden. Een 38-jarige man werd gewond in het pand achtergelaten. Vanwege het gepleegde geweld en de ernst van het strafbare feit heeft de politie een rechercheteam op deze zaak gezet.

Lees ook: 38-jarige man gewond bij woningoverval, kind ongedeerd 

Het slachtoffer werd met zijn verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Van de man is een aangifte opgenomen. Hij heeft verklaard dat hij zich met zijn 4-jarige dochter in de woonkamer bevond. Op dat moment hoorde hij een knal, waarna de drie overvallers met vuurwapens de woonkamer binnenkwamen. Hierop vond de overval plaats. Later bleek dat de voordeur was geforceerd. Het meisje heeft ook het nodige van de overval meegekregen. Het incident heeft forse impact op haar gehad. Voor de 4-jarige is opvang geregeld.

Signalement
De drie overvallers zijn allen ongeveer 1.70 meter lang, droegen zwarte kleding, zwarte kistjes en zwarte strakke handschoenen. Ook hadden de daders een zwarte bivakmuts op hun hoofd (alleen de ogen waren zichtbaar). De overvallers waren in het bezit van vuurwapens. Hiermee werd gedreigd naar het slachtoffer. Tijdens de overval, die tussen 22.00 en 23.00 uur heeft plaatsgevonden, werd veel geweld gebruikt. De daders spraken Nederlands met een Marokkaans accent.

Vesten
Daarnaast is gezien dat de overvallers vermoedelijk kogelwerende vesten met het opschrift ‘politie’ droegen. Het is onbekend of de daders beschikten over echte politievesten of ergens anders aangeschafte of zelfgemaakte kogelwerende vesten. Vanzelfsprekend wordt onderzocht of dergelijke kogelvrije vesten worden vermist of zijn gestolen. De daders zijn na de overval weggereden in de richting van Buinerveen. Ze reden waarschijnlijk in een Audi A6.

Politie onderzocht bedreiging KOZP

Politie Groningen heeft onderzoek gedaan naar een aantal incidenten dat zich heeft voorgedaan op 17 november 2018 tijdens de intocht van Sinterklaas. Het onderzoek richtte zich op mogelijk strafbare gedragingen tegen demonstranten van de groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

Bij de intocht van Sinterklaas waren voor- en tegenstanders van zwarte piet aanwezig. Het ging om zo’n veertig demonstranten in het vak van Kick Out Zwarte Piet en ongeveer tachtig tegendemonstranten. Op het Emmaplein in Groningen kwam het tot een zeer korte confrontatie tussen beide groepen. Een van de KOZP-demonstranten heeft daarop de politie laten weten aangifte te willen doen van belediging en bedreiging.

Onderzoek
De recherche in Groningen heeft beschikbare beelden van beveiligingscamera’s en bodycams geanalyseerd. Ook heeft zij foto- en filmmateriaal aangeleverd gekregen van KOZP. Daarnaast zijn er verklaringen afgenomen van getuigen en betrokkenen. Uit het beeldmateriaal zijn strafbare gedragingen naar voren gekomen. Uit alle beschikbare beelden en verklaringen zijn zes personen naar voren gekomen als verdachte. Eén van hen is inmiddels geïdentificeerd. De identiteit van de andere verdachten is tot nu toe niet vastgesteld. Als van een of meer van hen de identiteit bekend wordt zullen ook zij als verdachte worden uitgenodigd om een verklaring af te leggen.

Voortgang
De persoon die aangifte heeft gedaan is door de recherche op de hoogte gesteld van de vorderingen in het onderzoek. Er is uitgelegd dat het onderzoeksteam geen andere mogelijkheden tot haar beschikking heeft om de nog niet geïdentificeerde verdachten op te sporen. Zo kunnen bijvoorbeeld de foto’s van deze verdachten niet openbaar gemaakt worden, omdat de feiten waar zij van verdacht worden, volgens de Aanwijzing Opsporingsberichtgeving daar niet voor in aanmerking komen.

Rob Vos, politiechef: "We hebben veel tijd en aandacht aan dit onderzoek besteed omdat het demonstratierecht een groot goed is in onze samenleving. Als we terugkijken op de intocht van Sinterklaas zijn wij in zijn totaliteit tevreden. De intocht is goed verlopen. Onze inzet heeft er toe geleid dat er geen grote confrontaties zijn geweest. Mensen hebben kunnen demonstreren en dat was belangrijk bij deze intocht."

Máxima bij viering 300 jaar Bavaria

Koningin Máxima is op donderdagmiddag 28 maart aanwezig bij de start van de viering van driehonderd jaar brouwerij Bavaria in Lieshout. Bavaria is onderdeel van familiebedrijf Swinkels Family Brewers, dat momenteel door de zevende generatie Swinkels wordt geleid. Tijdens het bezoek is onder meer aandacht voor de familiegeschiedenis van de brouwerij en lokale betrokkenheid, maar ook voor de toekomst van het bedrijf en duurzame initiatieven en innovaties in binnen-en buitenland.

Koningin Máxima krijgt tijdens haar bezoek een rondleiding door de bottelarij en de brouwerij, waar medewerkers uitleg geven over hun werkzaamheden, het brouwproces en een nieuwe flessenlijn. Het jubileumjaar wordt vervolgens officieel ingeluid met het aanslaan van een vat van driehonderd liter bier. Daarnaast spreekt Koningin Máxima met familieleden van verschillende generaties Swinkels over driehonderd jaar Bavaria en de toekomst van het familiebedrijf. Zo wordt ook stilgestaan bij internationale initiatieven als bierbrouwerij Habesha in Ethiopië, waar met lokale werknemers, boeren en afnemers wordt samengewerkt.

Swinkels Family Brewers leidt al zeven generaties lang een groep van ondernemingen en heeft inmiddels zes eigen brouwerijlocaties in Nederland, België en Ethiopië. Gezamenlijk produceren zij circa 7,6 miljoen hectoliter bier en 800.000 liter frisdrank per jaar. Met daarnaast eigen mouterijen en waterbronnen beheerst het familiebedrijf de hele keten van de bierproductie.

Directievoorzitter Jan-Renier Swinkels: “We zijn zeer vereerd dat we Koningin Máxima op 28 maart mogen ontvangen ter ere van het 300-jarig bestaan van onze Lieshoutse brouwerij. Veel mijlpalen zijn bereikt en veel verhalen zijn te vertellen over de afgelopen 300 jaar. Het is een eer dat we een stukje daarvan met Koningin Máxima mogen delen. We gaan ons 300-jarig bestaan het hele jaar vieren, maar 28 maart is de officiële start van het jubileumjaar. We danken het behalen van dit bijzondere jubileum aan vele betrokkenen. Daarom vieren we ons jubileumjaar ook samen met onze medewerkers, hun partners, de familie, zakelijk relaties, samenwerkingspartners, collegabrouwers, omwonenden, onze bierliefhebbers én nu ook koninklijk bezoek!”

Zo. En nu eerst een Bavaria  


16-jarige 'pooier' veroordeeld voor prostitueren 15-jarige

De rechtbank veroordeelt een 16-jarige jongen uit Druten voor onder andere het regelen van een seksafspraak tegen betaling voor een 15-jarig meisje. Hij krijgt 4 maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast legt de rechtbank een werkstraf van 150 uur op. Aan de voorwaardelijke straf zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld, zo moet de jongen een behandeling ondergaan. Tot slot moet de jongen 500 euro schadevergoeding betalen aan het meisje.

Het 15-jarige meisje vroeg de jongen, die zij al kende, hoe zij snel geld kon verdienen. Hij gaf haar als optie dat zij de prostitutie in kon gaan en zij vond dat goed. Daarna bood de jongen het meisje met een advertentie aan in een aantal chatgroepen. De jongen had contact met een potentiële klant en vertelde die klant dat het om een 15-jarig meisje ging. Er zijn afspraken gemaakt over de verschillende seksuele handelingen die het meisje met de klant zou uitvoeren en er is een prijs afgesproken. De jongen stuurde die klant ook een foto van het meisje.

Seksafspraak in hotel
De seksafspraak werd gemaakt en zou plaatsvinden in een hotel in Lent. De jongen bracht het meisje naar de afspraak. Hij zou in de badkamer van de hotelkamer wachten om haar te helpen als dat nodig was, daarom had hij pepperspray en een stroomstootwapen meegenomen. De potentiële klant bleek een rechercheur van de politie te zijn, daarom kwam het niet tot seksueel contact. De politie was getipt naar aanleiding van de advertenties in de chatgroepen.

De jongen had het meisje een geldbedrag beloofd, maar dat was veel lager dan het geldbedrag dat hij zou ontvangen van de klant. Hij zou er zelf dus ook flink geld aan verdienen. Dat wist het meisje niet en daarom is er volgens de rechtbank sprake van uitbuiting. Na de aanhouding van de jongen doorzocht de politie zijn slaapkamer. Zij vonden een voorraad softdrugs waarmee hij ook handelde in zijn directe omgeving. Ook vond de politie vals geld en andere verboden wapens.

Strafbepaling
De jongen kwam niet eerder in aanraking met politie en justitie en doet het maatschappelijk gezien best goed. Op school waren ze verrast door zijn aanhouding en ook zijn moeder had niet door waar haar zoon zich allemaal mee bezig hield. De psycholoog onderzocht de jongen en daaruit blijkt dat hij emotioneel beperkt is en zich slecht kan verplaatsen in anderen. Hij is wel volledig toerekeningsvatbaar. Een voorwaarde die de rechtbank stelt is dat hij behandeld moet worden voor zijn emotionele en affectieve beperkingen.

De rechtbank past het jeugdstrafrecht toe omdat het om een minderjarige jongen gaat. De straf die de rechtbank oplegt is hetzelfde als de eis van de officier van justitie. De voorwaardelijke jeugddetentie legt de rechtbank aan de jongen op omdat het gaat om een zeer ernstig strafbaar feit en om hem er van te weerhouden om nog een keer strafbare feiten te plegen.

Politie pakt 28-jarige verkeershufter op

De politie heeft vannacht 12 februari 2019 een 28-jarige inwoner van Amsterdam aangehouden, nadat eerder een achtervolging van 20 minuten door Amsterdam met hoge snelheden was gestaakt. De man reed met een ongeldig verklaard rijbewijs en was in het bezit van een geringe hoeveelheid softdrugs en meer dan 17.000 euro in contanten.

Agenten zagen rond 01.15 uur de bestuurder van een zwarte Mercedes met hoge snelheid in de richting van de Bilderdijkstraat rijden. Op een gegeven moment reed de auto op de Kwakerstraat en de Bilderdijkstraat tegen het verkeer in. Teneinde de bestuurder te laten stoppen stond een opvallende politieauto stil op de Hoofdweg, doch de bestuurder van de Mercedes haalde de politieauto via de trambaan in. In de achtervolging die daarop ontstond bereikte de Mercedes snelheden van boven de 150 km/uur, op de Burgemeester de Vlugtlaanlaan zelfs 170 km/uur. Na 20 minuten staakten de agenten in het centrum de achtervolging.

Kort daarna parkeerde de bestuurder zijn auto op de Nieuwezijds Voorburgwal. Politiemensen zagen dit en trachtten de bestuurder aan te houden, doch deze rende weg. De agenten waren sneller en hielden hem aan. De verdachte verzette zich hevig bij zijn aanhouding en raakte daarbij licht gewond. In het ziekenhuis liep hij kennelijk opzettelijk tegen een pilaar aan.

De politie nam diverse telefoons, contant geld en drie zakjes met hasj in beslag. De man wordt verdacht van het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs, het in gevaar brengen van het verkeer, rijden met zeer hoge snelheden binnen de bebouwde en andere verkeersovertredingen, zoals het rijden door rood en tegen de richting in rijden. Gelet op de grote hoeveelheid contact geld verdenkt de politie hem ook van witwassen.

NAM moet 4 ton betalen aan boer voor gasschade

Vandaag heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan in het hoger beroep in de zaak van een agrariër tegen de NAM over de vordering tot betaling van een voorschot op schade aan zijn woning en bedrijfsgebouwen als gevolg van aardbevingen door aardgaswinning.

De agrariër heeft betaling gevorderd van een voorschot van ruim € 3.000.000,- vanwege de kosten van herstel (herbouw) van enkele stallen en een mestsilo die volgens hem ernstig zijn beschadigd door bodembeweging. De schade aan de stallen betreft vooral de mestkelders. Daarnaast is een van de stallen na een storm ingestort. NAM heeft bestreden dat de schade het gevolg is van – kort gezegd – de aardgaswinning. Beide partijen beroepen zich op uitgebreide rapporten van deskundigen.

Het hof oordeelt dat het causaal verband tussen de gestelde schade aan de mestkelders en (bodembeweging vanwege) de aardgaswinning niet zo duidelijk is dat toewijzing van de vordering in kortgeding gerechtvaardigd is.

Anders dan de rechtbank is het hof van mening dat de vordering tot vergoeding van de in het verleden vastgestelde kosten van herstel van diverse scheuren wel toewijsbaar is. Ook de vordering betreffende de herstelkosten van de bovenbouw van de ingestorte stal vindt het hof toewijsbaar. Op deze herstelkosten wordt een deel van de door de agrariër ontvangen verzekeringsuitkering vanwege stormschade als voordeel in mindering gebracht. Per saldo wijst het hof een bedrag van € 408.000,- toe.

Agent woest op Sylvana om haar eis

Politieagent Joeri kon het niet geloven toen hij las dat raadslid Sylvana Simons het politieoptreden bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam 'onnodig en buitensporig' vindt. De politie schoot daar Michael Fudge dood, toen die bewapend op agenten kwam afrennen. 'Het stoom kwam uit mijn oren [sic].'

Simons van BIJ1 wil dat het college met spoed verantwoording aflegt over wat er vorige week woensdag bij de DNB gebeurde. Ze meent dat de politie een 'bovenmatig aantal kogels' gebruikte waardoor er juist een onveilige situatie werd gecreëerd. Bij de schietpartij werd een voorbijkomende fietser geraakt in het been.

Bedreigend
Volgens politieagent Joeri, die net nadat Fudge was neergeschoten bij de bank arriveerde, was de situatie heel bedreigend, zo schrijft hij in een open brief aan Simons. 'De man komt steeds dichter bij mijn collega’s en blijft op ze schieten. Vervolgens komt de man ook nog op hen af rennen. Mijn collega’s gaan steeds meer schieten, omdat de man of niet geraakt wordt, of niet reageert op de treffers. Uiteindelijk gaat de man neer.'

Eenmaal op de plek ontfermde Joeri zich over zijn collega's. Andere agenten gingen meteen naar de neergeschoten man toe. 'Mijn collega’s hebben echt het idee gehad, dat zij hebben gevochten voor hun leven. Zij dachten dat de man die op hen af kwam rennen hen wilde doodschieten of doodsteken. Dat het achteraf om vermoedelijk een nepwapen gaat, doet niets af aan hun angst.'

Doodsangst
Volgens hem is er inderdaad veel geschoten. 'Maar geloof mij, als je in doodsangst bent, doe je er alles aan om te overleven. Veel mensen rennen weg om te overleven, maar wij, als dienders, zijn niet van het wegrennen en wij gaan de confrontatie aan. Dat is ons aangeleerd. Als er iemand met een mes en vuurwapen op je af komt rennen, blijf je schieten totdat deze persoon is uitgeschakeld. Dat is het moment dat hij neer gaat, of zich overgeeft.'

Hij nodigt Simons uit om mee te gaan naar het oefenterrein om een beetje te kunnen ervaren 'hoe wij, in een split second, beslissingen moeten nemen wellicht op leven en dood'.

Lees hier de hele brief aan Simons.

Politie blokkeert verkeer A4 voor joyridend meisje (13)

De politie heeft een meisje van de A4 moeten plukken. De dertienjarige had een auto meegenomen en reed op een gevaarlijke wijze over de snelweg.

Dat gebeurde gisteravond rond 19 uur. Agenten kregen dat in de gaten en probeerden het overige verkeer bij de jonge joyrider vandaan te houden. De snelweg moest zelfs geblokkeerd worden. Ze gaven haar een stopteken, maar dat negeerde ze. Uiteindelijk kon de mini-bestuurder staande worden gehouden. 

Waarom ze de wagen precies nodig had is vooralsnog onduidelijk. Ze heeft wel een boete gekregen voor het rijden als minderjarige. Ook heeft de politie een melding over haar gemaakt bij het meldpunt Veilig Thuis, meldt nu.nl.

Conducteur bewusteloos geslagen in Rotterdam

De politie is op zoek naar getuigen van de mishandeling van een tramconducteur op de Kreekhuizenlaan in Rotterdam. De mishandeling vond maandagavond buiten bij de tramhalte plaats. Het 52-jarige slachtoffer raakte na de klap korte tijd buiten bewustzijn.

De verdachte wilde rond negen uur inchecken in de tram. Dat lukte niet, waarop de verdachte boos werd. De conducteur begeleidde de man van ongeveer 25/30 jaar de tram uit. Buiten op straat sloeg de verdachte de conducteur in het gezicht. Het slachtoffer viel op de grond en was korte tijd buiten bewustzijn.

Getuigen gezocht
De man die een zwarte pet op had, liep weg in de richting van de Dijkenbuurt. Ondanks een zoektocht vonden agenten de verdachte niet. Gelukkig waren er wel getuigen die de politie konden helpen. Nieuwe getuigen blijven welkom. Informatie doorgeven kan via 0900-8844 of via de website van de politie.

Tweede verdachte opgepakt voor Rotterdamse liquidatie

De politie heeft afgelopen week opnieuw een 23-jarige verdachte aangehouden voor de liquidatie van de 64-jarige Moon Tong Choi aan de Willem Ruyslaan in Rotterdam. Vorige week hield de politie al een eerste verdachte aan, ook een 23-jarige Rotterdammer.

Lees ook: 23-jarige opgepakt voor liquidatie Moon Tong Choi

Het was woensdag 17 oktober 2018 10.55 uur: Vlak voor de kruising Willem Ruyslaan met de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen, werd Choi van dichtbij neergeschoten. Hij zat in de auto, toen een man op een motorscooter hem van dichtbij onder vuur nam. Hij raakte levensbedreigend gewond en overleed een week later in het ziekenhuis, zonder bij kennis te zijn gekomen. Zijn bijrijder bleef ongedeerd. De dader ging er op een scooter vandoor in de richting van de Kralingse Zoom. Op de ‘s-Gravenweg ging hij onderuit en vervolgde zijn vlucht te voet. Hiervan zijn camerabeelden online gezet en getoond in Opsporing Verzocht.

Lees ook: Slachtoffer schietpartij Rotterdam overleden

Een woordvoerder van de politie: "Ook al is het even geleden, nog steeds is informatie over het schietincident van harte welkom. Het slachtoffer was een bekende van de politie en gelet op de aard van het incident wordt er serieus rekening gehouden met een afrekening in het criminele (drugs) milieu."

Politiewagen afgefikt tijdens ontmantelen kwekerij

Terwijl agenten maandagavond rond 23:00 uur in de Van Everdingenstraat in Voorburg bezig waren om een hennepkwekerij te ontmantelen fikte even verderop hun dienstauto af. De politie gaat uit van brandstichting en is op zoek naar getuigen. 

Mensen die iets gehoord of gezien hebben worden verzocht contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Politiewagen afgefikt tijdens ontmantelen kwekerij  (foto: Politie)
Politiewagen afgefikt tijdens ontmantelen kwekerij (foto: Politie)

Jim Ryan nieuwe CEO van Sony Interactive Entertainment

Jim Ryan begint op 1 april als CEO van Sony Interactive Entertainment. Jim Ryan was eerder al hoofd van PlayStation Europe. Hij was al plaatsvervangend president, maar neemt nu de rol van John Kodera over. Kodera op zijn beurt neemt weer de rol van plaatsvervangend president over om zich meer op netwerk te richten.

De beste man loopt al sinds 1994 rond bij Sony waar hij verschillende management posities heeft gehad.  Sony Interactive Entertainment gaat over de game-consoles en de studio's die games maken voor de consoles van Sony.

Sony Interactive

Hartelijke Darwin Dag

Vandaag zou de bedenker van de evolutieleer, Charles Darwin, 210 jaar oud zijn geworden. Dat mag natuurlijk niet onbesproken blijven, daarom is het tijd om wat Darwin Award-juweeltjes te laten zien.

Voor diegene die niet weten wat de Darwin Award is, citeren we Wikipedia: "De Darwin Award (vertaald: de "Darwinonderscheiding") is een cynische "eer" die wordt gegeven aan mensen die "bijdragen" aan de menselijke evolutie door zichzelf op een spectaculair domme manier te laten verongelukken en dus de mogelijkheid om zichzelf voort te planten verliezen. De prijs is genoemd naar Charles Darwin, de bedenker van de evolutietheorie. Er is geen geldprijs aan verbonden, alleen postume erkenning of eervolle vermelding. De gedachte erachter is dat de persoon zo dom is dat hij een levend bewijs is van evolutie in uitvoering. Zijn of haar (ondermaatse) genen worden door de persoon zelf dus uit de genenpoel verwijderd."

Omdat we het wel een beetje gezellig willen houden volgen hieronder een paar filmpjes van mensen die wel hun best deden, maar het gelukkig overleefden:

Criteria overgangsregeling kinderpardon bekend

Dit is een overgangsregeling  voor de Definitieve Regeling Langdurig verblijvende Kinderen (DRLVK), ook wel het kinderpardon genoemd, die per 29 januari 2019 is beëindigd. In de Afsluitingsregeling wordt aangegeven in welke gevallen de IND tot herbeoordeling van aanvragen overgaat.

Het gaat hierbij om personen die eerder een aanvraag op grond van de DRLVK hebben ingediend, van wie de aanvraag enkel op grond van het zogenoemde meewerkcriterium is afgewezen en die op 29 januari 2019 op een COA-locatie verbleven of onder toezicht van het NIDOS stonden. Deze mensen hoeven niets te doen. De IND gaat opnieuw naar hun aanvraag kijken. Het gaat ook om mensen van wie de aanvraag alleen is afgewezen vanwege het meewerkcriterium, maar die niet op 29 januari 2019 op een COA-locatie verbleven of onder toezicht van NIDOS stonden. Voor deze groep is het vereist dat zij op 29 januari 2019 in Nederland verbleven. Zij moeten hun wens tot herbeoordeling kenbaar maken door het opsturen van een aanvraagformulier. De aanvraag is tijdig ingediend als deze uiterlijk 25 februari 2019 aan de IND is verzonden.

Daarnaast  bestaat de mogelijkheid om gedurende een periode van twee weken een aanvraag in te dienen om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning op grond van de Afsluitingsregeling. Alle lopende procedures voor aanvragen op grond van de DRLVK worden (her)beoordeeld op basis van de Afsluitingsregeling.

Voorwaarden
De belangrijkste voorwaarden voor verlening van een verblijfsvergunning zijn, dat de betrokken persoon:

  • Op 29 januari 2019 in Nederland verbleef;
  • Op het moment van indiening van de oorspronkelijke aanvraag (of op enige moment tussen 1 februari 2013 en 29 januari 2019) jonger was dan 19 jaar;
  • Ten minste 5 jaar voor het bereiken van het 18e levensjaar een asielaanvraag heeft ingediend;
  • Zich niet aan Rijkstoezicht heeft onttrokken;
  • Zijn/haar lopende procedures intrekt bij verblijfsverlening op grond van de Afsluitingsregeling.

Verder mag er geen sprake zijn van zogenoemde contra-indicaties. Dat is bijvoorbeeld aan de orde wanneer er sprake is geweest van verstoring van de openbare orde, het niet meewerken aan het vaststellen van de identiteit of wanneer het kind gedurende het verblijf in Nederland niet beschikbaar is geweest voor vertrek.

Coalitieafspraken
De criteria van de Afsluitingsregeling komen voort uit de afspraken die de regeringspartijen hierover op 29 januari jongstleden hebben gemaakt. De DRLVK is op die datum ook beëindigd. Hierover heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer per brief geïnformeerd en de IND opdracht gegeven om de nieuwe afspraken zo snel mogelijk te implementeren.  

Zorgvuldig
De IND realiseert zich dat het nieuwe beleid een grote impact kan hebben op de persoonlijke situatie van de betrokken personen. Vanzelfsprekend zal de IND daarom bij de (her)beoordeling van aanvragen zorgvuldig te werk gaan. Daarvoor heeft de IND voldoende tijd nodig. Hoeveel tijd is afhankelijk van het aantal aanvragen dat opnieuw moet worden beoordeeld. Dat aantal is nu nog niet bekend. De IND probeert in elk geval voor het einde van dit jaar alle (her)beoordelingen te verwerken. Daar waar mogelijk worden aanvragers zo snel mogelijk geïnformeerd over een beslissing.  

De volledige tekst en de criteria van de Afsluitingsregeling staan gepubliceerd in de Staatscourant.

Opnieuw 'Gülen-aanhangers' aangehouden in Turkije

De vrije, democratische rechtsstaat Turkije heeft weer eens van zich laten horen. Er zijn ruim 1100 vermeende Gülen-aanhangers opgepakt.

De 1112 mannen en vrouwen worden er volgens de regeringskrant Sabah van verdacht te hebben gefraudeeerd bij een examen op de politieacademie. Dat zou gebeurd zijn door antwoorden te verspreiden onder Gülen-aanhangers. Dat zou al in 2010 zijn gebeurd. 

Na deze nieuwe 'razzia' zitten in totaal 80.000 vermeende Gülen-aanhangers vast in afwachting van hun rechtszaak. Nog eens 150.000 ambtenaren en militairen zijn hun baan kwijtgeraakt.

Olympisch roeikampioen Reinelt (30) overleden

Oud-roeier Maximilian Reinelt is overleden. De Duitser was afgelopen week met zijn vriendin aan het langlaufen in het Zwitserse St Moritz, toen hij plotseling ineenstortte. Enkele dagen later overleed Reinelt, slechts 30 jaren jong.

Reinelt maakte jarenlang deel uit van de uiterst succesvolle duitse acht. Met die boot pakte hij de wereldtitels in 2010 en 2011, gevolgd door WK-zilver in 2013, 2014 en 2015. Reinelt zat in 2012 in de Deutschland-Achter die olympisch goud pakte, onderdeel van 36 opeenvolgende overwinningen voor de boot.

In 2016 was er in Rio de Janeiro olympisch zilver voor de Duitsers, die ook vier keer op rij EK-goud wonnen, waarna Reinelt en twee teamgenoten het voor gezien hielden. Reinelt vervolgde zijn studie om arts te worden en zou binnenkort bij het Duitse juniorenteam als arts aan de slag gaan.

Transcript Holleedertape al op straat: Holleeder zegt dat advocaat Ficq hem bedreigde

Advocatenkantoor Ficq & Partners heeft een transcript vrijgegeven van een telefoongesprek van Willem Holleeder en Peter R. de Vries. Het gesprek, dat gevoerd werd met de advocatentelefoon van Stijn Franken, wordt wel 'een testament' van Holleeder genoemd. Hij stelt dat advocaat Bénédicte Ficq hem wilde dwingen vals te verklaren.

Het openbaren van het gesprek is opvallend, omdat advocaat Bénédicte Ficq een spreekverbod heeft over de zaak.

Vanavond zendt RTL Boulevard het gesprek om 20.30 uit. Peter R. de Vries had eerder geheimhouding verklaard, maar stelde onlangs dat hij om veiligheidsredenen toch naar buiten treedt. In de tape wordt ook gesproken over een andere topcrimineel, Dino Soerel. Advocaat Bénédicte Ficq verdedigde Soerel destijds. Holleeder beschuldigt haar in het telefoongesprek van 'bedreigingen' en dat ze hem wilde dwingen tot het afleggen van een valse verklaring. 

Spreekverbod
Het gesprek werd in 2011 opgenomen. De Vries belde met Holleeder via de advocatentelefoon van Stijn Franken. Dat mag niet en wordt gezien als misbruik. Franken is daarom onderwerp van onderzoek en heeft een spreekverbod opgelegd gekregen van de Orde van Advocaten. Ook Bénédicte Ficq heeft een spreekverbod gekregen vanwege de beschuldiging van bedreigingen aan het adres van Holleeder en aanzetten tot meineed. 

Transcript
In het transcript van het gesprek staat dat Holleeder zegt: 'lk ben bedreigd door mevrouw Ficq. De advocaat van Dino Soerel. En die heeft me gezegd dat ik een valse getuigenverklaring af moet leggen, die euh in principe ten nadele van mezelf is. lk moest dus van haar zeggen, dat ik euh Willem Endstra heb afgeperst en dat ik dat gedaan heb en daarbij ten onrechte de naam van Dino Soerel erbij gebruikt heb.'

Afpersing
Ficq zou Holleeder volgens hemzelf hebben gevraagd om een valse verklaring af te leggen over het afpersen van Willem Endstra. Endstra werd gezien als de bankier van de onderwereld en in 2004 doodgeschoten. Justitie verdenkt Holleeder van afpersing en moord op Endstra.

In de tape zegt Holleeder dat Ficq wilde dat hij Soerel zou vrijpleiten van die afpersing. Holleeder zegt in het gesprek verder dat hij wel geld bij Endstra heeft opgeëist, maar dat dat in opdracht van een andere topcrimineel, Stanley Hillis, zou zijn gebeurd. Soerel zou aan de 'gesprekken' met Endstra hebben deelgenomen. 

Verklaring advocatenkantoor
Het advocatenkantoor noemt het publiceren van de tape 'bedenkelijke journalistiek'. In een verklaring stellen ze: 'Er is weinig voor nodig om het grote spel van Holleeder hier te doorzien. Holleeder was zeer bevreesd voor de verklaring van cliënt Soerel in de zaak Passage inhoudende dat Holleeder zijn naam bij diverse afpersingen had misbruikt. Astrid Holleeder heeft hierover meermalen zonneklaar verklaard. Uit al haar verklaringen blijkt het spel dat Holleeder hier speelde en het feit dat de geluidsopname simpelweg bedoeld was om bij leven in te zetten indien Soerel Holleeder verder (wat betreft naammisbruik) zou belasten.'

Agent: 'Houd de dief!'

Maandagmiddag is in de Leliestraat in Goes een man op heterdaad aangehouden, nadat in de Kamperfoeliestraat een man van een tas was beroofd. Bij de arrestatie werd een agent geholpen toen een fietser zijn rijwiel voor de vluchtende verdachte gooide. Deze viel en kon snel daarna worden aangehouden.

Het incident gebeurde rond 15.30 uur. Het slachtoffer (34) uit Goes werd plotseling van een tas beroofd. Hij kende de dader en alarmeerde de politie. Er werd onmiddellijk een signalement verspreid, waarna enkele politie-eenheden naar hem op zoek gingen. Ook werd een Burgernetbericht verspreid.

In de Tulpstraat zag een agent een fietser rijden: "Dit was de man waar we naar op zoek waren. Ik kon met de politieauto niet verder rijden, omdat het tweede deel van de Tulpstraat door paaltjes is afgesloten. De man kwam niet verder en sloeg linksaf richting de Leliestraat en scheurde weg. Ik zette het op een lopen en zag van de andere kant iemand aan komen fietsen. Ik riep: 'Houd hem tegen, houd hem tegen'. Deze behulpzame fietser bedacht zich geen moment en gooide zijn fiets voor de vluchtende man. Hij viel, maar rende gelijk verder. Op de kruising van de Leliestraat met de Vogelzangsweg gaf hij zich over, waarna ik hem kon aanhouden."

De man (31), zonder vaste woon- of verblijfplaats werd voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Hij zit nog vast. De politie is nog op zoek naar de buit.

Agenten met PTSS re-integreren in prikkelarm politiebureau

Het voormalig politiebureau in Poortugaal huisvest sinds vorige week een speciale afdeling voor politiemedewerkers met PTSS (Post Traumatische Stressstoornis). Op deze plek kunnen zij prikkelarm en zonder de waan van de dag weer wennen aan het werk. De eerste stapjes op weg naar reïntegratie, in een veilige omgeving. Afgelopen donderdag werd de afdeling officieel geopend.

Het project heeft de toepasselijke naam 'Phoenix' gekregen. Volgens de Griekse mythologie is de Phoenix een vogel die helemaal opbrandt, maar daarna uit de as herrijst. Een metafoor dus voor het proces waar PTSS’ers doorheen gaan. De nieuwe afdeling moet hen helpen om zichzelf weer terug te vinden en weer te kunnen functioneren op de werkvloer.

Het project is een initiatief van politiemedewerkers Nanda Bergsma en Mariëtte Veldhoen. Mariette kampte zelf met PTSS na een aantal traumatische ervaringen tijdens haar werk. Haar terugkeer werd bespoedigd doordat ze op een afdeling terecht kwam die haar op haar eigen tempo, zonder druk, liet wennen. “Een warm bad. Het was soms zelfs zo dat ik nog even door wilde, maar mijn collega’s dan naar me keken en zeiden ‘het is tijd om naar huis te gaan’. Ze waakten over me, hadden een luisterend oor en gaven me vertrouwen. “ In de praktijk zag ze collega’s worstelen met de reïntegratie. Al pratend met collega Nanda ontstond het idee voor Phoenix.

Zo’n 250 medewerkers hebben in de eenheid Rotterdam te kampen met PTSS. In Poortugaal is plek voor tien politiemensen met PTSS of burn-out . Zij beginnen met kleinere veel voorkomende criminaliteitzaken als fietsendiefstal en worden begeleid door ervaringsdeskundigen en collega’s. Jan van de Werken is teamleider van de afdeling en houdt zich de komende jaren bezig met de verschillende projecten voor PTSS’ers die inmiddels draaien in Rotterdam. Zo zijn daar het sloeproeien en het buddyproject. “Gelukkig is er steeds meer aandacht voor deze groep collega’s. Met het sloeproeien zien we geweldige resultaten en inmiddels hebben Amsterdam en Den Haag ook een dergelijk project gestart. Ik hoop dat ook Phoenix zijn weg naar andere politie-eenheden gaat vinden.”

Agenten met PTSS re-integreren in prikkelarm politiebureau (Foto: Politie.nl)
Agenten met PTSS re-integreren in prikkelarm politiebureau (Foto: Politie.nl)

Topzwemster Ikee (18) getroffen door leukemie

De Japanse topzwemster Rikako Ikee heeft leukemie. Dat heeft de pas 18-jarige zwemster dinsdag bekendgemaakt via Twitter. Ikee wordt gezien als grote Japanse hoop voor de Olympische Spelen in Tokyo volgend jaar.

Ikee, zelf afkomstig uit Tokyo, voelde zich begin februari tijdens een trainingskamp in Australië niet lekker en besloot de drie weken niet vol te maken, maar terug te keren naar Japan. Daar werd ze onderzocht en al snel bleek dat de tiener leukemie heeft.

Ikee won in 2016 drie keer brons op het WK kortebaan en pakte vorig jaar op de Aziatische Spelen in Jakarta zes keer goud en twee keer zilver, waarmee ze de grote ster van de Spelen werd.

Minder faillissementen in januari

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is afgenomen. Er zijn in januari 47 bedrijven minder failliet verklaard dan in december, meldt het CBS. In de drie voorafgaande maanden steeg het aantal faillissementen.

Trend onduidelijk
In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Vervolgens wisselden stijgingen en dalingen elkaar af. Het aantal faillissementen bereikte in september 2018 het laagste niveau sinds 2001. Daarna is het aantal faillissementen echter drie maanden op rij gestegen. In januari daalde het aantal failliet verklaarde bedrijven weer. De trend op korte termijn is onduidelijk.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in januari 271 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 59.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in januari de meeste faillissementen uitgesproken in de bedrijfstak horeca. Het CBS benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat die nog kunnen worden bijgesteld. 

Oculus Rift-ondersteuning voor DiRT Rally 2.0 later dit jaar

DiRT-ontwikkelaar Codemasters heeft bekendgemaakt dat er voor hun nieuwste game DiRT Rally 2.0 later dit jaar Oculus Rift-ondersteuning komt. De studio had eerder al aangegeven de mogelijkheden te onderzoeken c.q. het animo onder gamers te peilen.

Het is nog niet duidelijk of ook andere VR-headsets ondersteuning krijgen in de toekomst. Over bijvoorbeeld HTC Vive of PlayStation VR is niets losgelaten. DiRT 2.0 komt op 26 februari uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Spelers kunnen plaatsnemen in 50 verschillende rallybolides waaronder 600pk WRX supercars en racen op acht verschillende circuits uit de FIA championship. Nieuw is het gedetailleerd kunnen experimenteren met verschillende banden en profielen om te anticiperen op verschillende weertypen in het spel. Schade aan auto's heeft zowel visuele als mechanische gevolgen.

Bestelbusje kopt trein in Beesel, bestuurder naar het ziekenhuis

De politie onderzoekt een ongeval in Beesel waarbij een busje met een trein in aanraking kwam. Een persoon raakte hierbij gewond. Maandadavond rond 19.50 uur kwam er een melding binnen dat er een busje tegen een trein was aangereden bij een onbewaakte spoorwegovergang op de Rayerveldweg. De bestuurder meldde dat er er een tweede persoon in het busje zat.

Daarop is in de buurt gezocht naar een tweede slachtoffer. Onderzoek wees uit dat bleek dat er geen sprake was van een tweede persoon in het busje. De bestuurder, een 29 jarige man uit Helmond, is gestabiliseerd door het medisch team van een opgeroepen traumahelikopter en is per ambulance naar het ziekenhuist gebracht.

Feestgangers Pacific Parc vinden rattenslang op de dansvloer

Een bijzondere gast op het afscheidsfeest van Pacific Parc in de Westergasfabriek in Amsterdam. Tijdens dat afscheid vonden feestgangers een (niet giftige) rattenslang op de dansvloer. Dat meldt de Dierenambulance Amsterdam.

Hoe de slang op de dansvloer is gekomen, is nog een raadsel. Het beestje werd gevonden nadat iemand op de slang ging staan. Daarna lag het dier bewegingsloos op de grond. 

Een feestganger wist hoe hij met de slang om moest gaan. Hij heeft de slang opgepakt en in zijn nek gelegd. 'Dit deed hij om de slang te beschermen. Hij heeft het dier naar een warme plek gebracht. Zo kon de slang opwarmen', zegt een woordvoerder van de dierenambulance tegen AT5.

De slang heeft een nachtje gelogeerd bij de dierenambulance en is daarna naar de Reptielenopvang in Zwanenburg gebracht.

FOK! Wat een weer: overgang naar droog weer

Welkom!

Na een weekend met veel regen hadden we gisteren een overgangsdag. De afgelopen dagen viel er plaatselijk 25 tot 30 mm aan regen. Dit was voorlopig wel het laatste hemelwater. Gisteren viel er nog een enkele bui, zeker in het noorden en oosten, en net over de grens in Duitsland kwam daar zelfs nog een klap onweer bij voor. In de rest van het land scheen de zon behoorlijk wat uren. In het zuiden knapte het pas later op de dag op.

Vanaf nu is het een tijdlang droog en rustig weer. De eerste dagen is het wel overwegend bewolkt en schijnt de zon slechts af en toe. Maar vanaf donderdag komt die blinkende bol wél goed uit de verf en kunnen we al een klein beetje lente proeven. De maxima gaan dan omhoog tot boven de 10 graden. In de nacht is het dan nog wel fris en is er kans op een graadje vorst. Met de zon en aangename temperaturen kunnen we ons opmaken voor een aantal fraaie dagen.

Tot ziens!  

Spanje in de zon (Foto: Kroesel)
De zon schijnt volop in Spanje. Dit is de omgeving van Cabanes in de regio Catalonie. ( Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.