FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 november 2017

Leidse basketballers houden ongeslagen status met moeite vast

De basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden hebben - met flink wat moeite - hun ongeslagen status in de Dutch Basketball League vast kunnen houden. Op bezoek bij Aris Leeuwarden wonnen de Leidenaren ook hun vijfde wedstrijd van het seizoen.

Leeuwarden moest het zonder de geblesseerde center Meshack Lufile doen en dat leek ze al gelijk op te breken: binnen een mum van tijd stond het 0-11 voor Leiden. Na een time-out hielpen Valentijn Lietmeijer, Sven Lemke en Stefan Mladenovic de Friezen op gang en vanaf dat moment ging het beter, waardoor de 25-31 ruststand alleszins draaglijk was.

Mladenovic bracht Leeuwarden in de tweede helft op voorsprong, waarna een driepunter van Worthy de Jong Leiden weer de leiding gaf. Toch bleef Leeuwarden vechten en dat leverde een 39-34 voorsprong op. Het bleef een spannende wedstrijd, met De Jong die de Leidense score moest dragen, samen met Clayton Vette en Jessey Voorn.

Een drietje van Voorn zorgde voor 57-65 in de slotfase, waarmee het gespeeld leek, maar Leroy Peterson, Emile Blackman en Mladenovic vochten Leeuwarden nog eens terug. Zo stond het met 24 seconden te spelen 64-65 en Leiden kreeg het niet voor elkaar de schotklok vol te spelen - Carrington Love die één van zijn twee vrije worpen raakte hielp nauwelijks. Dat resulteerde in één kans voor Leeuwarden, maar Mladenovic mistte vanaf forse afstand doel: 64-66.

Donar verloor de eerste wedstrijd van het seizoen, maar op bezoek bij de Den Helder Suns werd inmiddels al de vierde zege op rij geboekt. Onder leiding van Brandyn Curry (22 punten) en Stephen Domingo (16 punten) bezorgde Donar de Suns hun zesde nederlaag in zes wedstrijden: 69-86.

New Heroes Den Bosch, dat met de nodige blessures kampte, had het lastig met Forward Lease Rotterdam. Bij de Rotterdamse bezoekers was de jonge Belg Ordane Kanda goed voor 23 punten, maar het mocht niet baten. Den Bosch won met 74-68 en blijft zo prima bovenin meedraaien.

Zondagmiddag spelen Landstede Basketbal en Apollo Amsterdam om 14.00 uur tegen elkaar in Zwolle. Die wedstrijd zal hier live te zien zijn, voor de liefhebber.

Alcácer matchwinner in jubileumduel Messi, Atletico wint in blessuretijd

Barcelona heeft een kleine zege behaald op Sevilla. Lionel Messi speelde zijn 600ste duel voor de Catalanen, maar scoren deed iemand anders. Paco Alcácer kroonde zich namelijk tot man van de wedstrijd.

De 24-jarige aanvaller zette Barça halverwege de eerste helft op voorsprong na een foutje van Sevilla-speler Sergio Escudero. Een verdiende voorsprong, aangezien Messi, Luis Suarez en Ivan Rakitic al voor het nodige gevaar hadden gezorgd voor het Andalusische doel.

Het baltempo ging bij Barcelona na die treffer wat omlaag, waardoor het lang wachten was op de beslissing. Sevilla, dat steeds beter in de wedstrijd kwam, wist de stand na rust zelfs weer in evenwicht te brengen. Vanuit een hoekschop knikte Guido Pizarro de bal prima achter Marc-André Ter Stegen in het Catalaanse doel.

In de jacht naar een nieuwe voorsprong knalde Gerard Piqué op de lat en even later was het alsnog raak. Alcácer kon zijn tweede van de avond maken uit een voorzet van Rakitic vanaf de rechterkant. Barcelona houdt daardoor vier punten voorsprong op nummer twee Valencia. Real Madrid moet zondag van Las Palmas winnen om de achterstand op acht punten te houden.

Deportivo la Coruña - Atletico Madrid 0-1
Atlético Madrid weet weer wat winnen is. Na drie remises op rij won het elftal van Diego Simeone in La Liga van Deportivo La Coruña. In Estadio Municipal de Riazor kregen de toeschouwers niet bepaald een voetbalspektakel te zien. Atlético Madrid kon in aanvallend opzicht niet echt een vuist maken en ook Deportivo werd amper gevaarlijk. Beide teams gingen dan ook doelpuntloos de rust en en daar leek de thuisploeg het gelukkigst mee te zijn.

Na de pauze was het Antoine Griezmann die voor het eerst een schot op doel wist te krijgen. Costel Pantilimon bracht redding en even later moest de doelman van Deportivo ingrijpen bij een poging van Nicolás Gaitán. De wedstrijd had alles in zich om in een gelijkspel zonder goals te eindigen.

Een individuele actie bracht daar in blessuretijd echter verandering in. Bij een vrije trap legde Gabi de bal af op Thomas Partey, die 'm in de hoek krulde. Atlético Madrid staat nu derde met drie punten voorsprong op Real Madrid, dat zondag Las Palmas op visite krijgt.

Overige uitslagen
Valencia - Leganes 3-0
Alaves - Espanyol 1-0

Büchli pakt wereldbekergoud op de keirin, Pieters derde op scratch

Matthijs Büchli heeft bij de wereldbeker baanwielrennen in Polen goud gepakt op het onderdeel keirin. De 24-jarige baanwielrenner was in Pruszków de beste voor Duitser Joachim Eilers en de Fransman Sebastien Vigier.

Büchli komt uit voor de Nederlandse commerciële BEAT Cycling Club versnelde met nog twee rondes te gaan. De concurrentie had niet direct een antwoord op de versnelling en kwam pas in de laatste ronde dichterbij, maar de winnaar van olympisch zilver in Rio op dit onderdeel hield nog net genoeg over.

Ook op het onderdeel scratch had Nederland succes. Roy Pieters zou derde worden achter de Belg Robbe Ghys, die één ronde voorsprong had op de concurrentie. Edgar Stepanyan uit Armenië zou de sprint voor de tweede plaats winnen.

Wydad Casablanca na 25 jaar weer winnaar van Afrikaanse Champions League

Het Marokkaanse Wydad Casablanca heeft zich gekroond tot winnaar van de Afrikaanse Champions League. In een kolkend Stade Mohammed V werd Afrikaanse grootmacht Al-Ahly uit Egypte in de return met 1-0 verslagen, nadat de wedstrijd in Egypte in 1-1 was geëindigd.

Al-Ahly won de Champions League al acht keer eerder, vaker dan welke club dan ook. In Casablanca zat het er echter geen moment echt in dat ze er een negende keer aan toe zouden voegen, ook al lieten de Egyptenaren wat meer schoten op doel noteren. Walid El-Karti zette het stadion na 69 minuten in vuur en vlam door de 1-0 binnen te schieten, wat tevens de eindstand bleek.

Voor Wydad is het de tweede keer dat ze het grootste toernooi van Afrika winnen. De eerste keer was precies 25 jaar geleden, in 1992. Sindsdien won aartsvijand Raja Casablanca in 1997 en 1999 de Champions League, waarna Raja in 2002 en Wydad in 2011 de finale nog haalde. Het is dan ook de eerste keer sinds 1999 dat een Marokkaanse club de titel pakt. 

Dat Wydad zo ver kwam mocht al een knappe prestatie heten. In de eerste ronde moesten er strafschoppen aan te pas komen om de Gabonese landskampioen CF Mounana te verslaan. In de groepsfase stond Wydad tegenover Al-Ahly, het Zambiaanse Zanaco en Coton Sport uit Kameroen, waarna het Zuid-Afrikaanse Mamelodi Sundowns en het Algerijnse USM Alger op weg naar de finale geklopt werden.

Uitslag VVV-Venlo - NAC Breda

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen VVV-Venlo en NAC Breda. Beide ploegen kwamen in een pover duel niet tot scoren waardoor de wedstrijd eindigde zoals hij begon, 0-0.

VVV-Venlo

0 - 0

NAC Breda

 
 Gele kaart: , Korte, Vloet, (NAC Breda)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.521
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Rutten (Janse/ 82)
Röseler
Promes
Janssen
Nwakali (v.Bruggen/59)
Leemans
Seuntjens
V.van Crooy
Thy
Hunte (Tissoudali/46)
  Birighitti
Sporkslede
Meijers
Mets
Angelino
Korte (Fernandes/ 77)
Verschueren
García
El Allouchi
Vloet
Enevoldsen (Sprangers/86)

Monaco geeft Guingamp flink klop in eigen huis

AS Monaco heeft zaterdagavond niets heel gelaten van tegenstander Guingamp. De Franse kampioen liep voor rust al uit naar een grote score.

Na een minuut of tien kopte Guido Carrillo een voorzet van Almamy Touré binnen en diezelfde Touré stond ook aan de basis van de tweede treffer. Adama Traoré wist de score binnen het halfuur te verdubbelen. Via Keita Baldé en een rake strafschop van Fabinho stond het halverwege al 4-0.

In de tweede helft kregen de toeschouwers in het Stade Louis II nog twee doelpunten te zien. Touré schreef een kwartier voor tijd zijn derde assist van de avond op zijn naam en opnieuw was Traoré degene die afrondde. Drie minuten later tekende Carrillo voor de 6-0 eindstand.

AS Monaco blijft daardoor in het spoor van koploper Paris Saint-Germain, dat eerder op de avond geen problemen had met Angers (0-5). Het gat tussen beide titelkandidaten is vier punten.

Overige uitslagen
Montpellier - Amiens 1-1
Nantes - Toulouse 2-1
Troyes - Strasbourg 3-0

Rojer/Tecau onderuit in halve finales masterstoernooi Parijs

Tennisser Jean-Julien Rojer is samen met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau uitgeschakeld in de halve finales van het masterstoernooi van Parijs.

Het als zesde geplaatste duo stond tegenover de één plek lager gerangschikte Kroaat Ivan Dodig en diens Spaanse partner Marcel Granollers. Rojer en Tecau wonnen de eerste set, maar in set twee moest er een tiebreak aan te pas komen.

Op het zesde setpoint was het dan eindelijk raak voor Dodig en Granollers, die in een spannende supertiebreak pas laat een vroege break ongedaan wisten te maken, maar zo wel de zege naar zich toe trokken: 6-3, 6-7 (5) [9-11].

Uitslag Heracles Almelo - FC Groningen

Heracles Almelo heeft vanavond in het duel met FC Groningen een 2-1 overwinning geboekt. De Groningers wachten dit seizoen nog op hun eerste uitoverwinning.

Heracles kwam na een kwartier op voorsprong door een doelpunt van Niemeijer, vlak voor rust kwamen de Groningers langszij door een benutte penalty van Veldwijk. Na rust zochten beide teams de aanval maar het beslissend doelpunt viel pas laat. Hardeveld bezorgde Heracles na een raak geschoten strafschop de overwinning.

Heracles Almelo

2 - 1

FC Groningen

 14' Niemeijer
 82' Hardeveld(pen)
   44' Veldwijk (pen)
 
 Gele kaart: Duarte, (Heracles Almelo), Te Wierik, Warmerdam, (FC Groningen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.411
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Pröpper (Wuytens/13)
v.d.Buijs
Hardeveld
Niemeijer (Duarte/67)
Pelupessy
Monteiro
Kuwas
Gladon (Vermeij/83)
Peterson
  Padt
Te Wierik
Memisevic
v.Nieff
Absalem (Mahi/46)
Antuna (Idrissi/82)
Bacuna
Doan (Drost/68)
Reis
Warmerdam
Veldwijk

Uitslag Excelsior - Roda JC

Excelsior heeft de vijfde overwinning in het Eredivisie-seizoen te pakken. Roda JC moest het een klein uur met tien man doen en dat konden de Limburgers niet aan.

Mikhail Rosheuvel zag Excelsior-keeper Ögmundur Kristinsson na 35 minuten zijn schot keren. Een minuutje later kwam Rosheuvel toch in de boeken, maar niet zoals hij hoopte: na een veel te harde tackle kreeg hij rood van de in de Eredivisie debuterende scheidsrechter Rob Dieperink.

Luigi Bruins zorgde kort voor rust voor de Rotterdamse voorsprong, een klein kwartier voor tijd mistte hij een penalty. Adil Auassar kreeg kort voor het einde nog de kans om Roda op 1-1 te zetten, maar Kristinsson hield zijn doel schoon.

Excelsior

1 - 0

Roda JC

 42' Bruins    
 
 Gele kaart: Messaoud, (Excelsior),
 Rode kaart: , Rosheuvel (36) (Roda JC)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.086
Arbiter: Dieperink
Bijzonderheden: Bruins mist pen.(78)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kristinsson
Karami
Mattheij
De Wijs
Massop (Payne/71)
Faik
Messaoud (Elbers/74)
Koolwijk
El Azzouzi (Hadouir/88)
v.Duinen
Bruins
  Jurjus
Götz
Kum
Auassar
v.Peppen
El Makrini (Rutjes/87)
Gustafson (Engels/78)
Ndenge
Rosheuvel
Schahin
v.Velzen

De Lama's combineren improvisatie met spektakel in de Ziggo Dome

Het is alweer negen jaar geleden dat de succesvolle formatie de Lama's uit elkaar zijn gegaan. Wekelijks trok het programma op BNN miljoenen kijkers en werd ermee de Televizierring gewonnen. Nu mogen Jeroen van Koningsbrugge, Tijl Beckand, Ruben van der Meer en Ruben Nicolai het nog eens dunnetjes overdoen in de Ziggo Dome, die ze vier keer weten uit te verkopen. FOK! was erbij en zag een show waarin er niet geschuwd werd om het publiek eens flink te trakteren met een enorme dosis spektakel, terwijl er toch vast wordt gehouden aan waar het allemaal mee begon: het improviseren.

Wild pakt goud op omnium

Nadat eerder op de dag de teamsprinters goud wonnen heeft ook Kirsten Wild goud gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Polen. In Pruszków was de 35-jarige baanwielrenster de beste op het onderdeel omnium.

Na de scratch en de temporace stond Wild nog op vijfde plaats, maar winst op het onderdeel afvalkoers kwam de Nederlandse aan de leiding te staan. In de afsluitende puntenkoers behield hield ze steeds een kleine voorsprong op de Amerikaanse Jennifer Valente. Op de voorlaatste sprint verzekerde ze zich van de eindzege.

Valente zou tweede worden op twee punten van de Nederlandse. De Deense Amalie Dideriksen werd derde met een achterstand van dertien punten op Wild.

Weertman wederom beste openwaterzwemmer

Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Swimming World heeft Ferry Weertman, net als in 2016, uitgeroepen tot beste mannelijke openwaterzwemmer van de wereld in 2017.

De Nederlander werd dit jaar in het Hongaarse Balatonmeer wereldkampioen op de 10 kilometer, nadat hij in 2016 op dat onderdeel goud op de Olympische Spelen van Rio pakte.

Tot beste vrouwelijke openwaterzwemster werd Aurélie Muller uit Frankrijk gekozen.

Prachtgoal Robben leidt zege Bayern op Dortmund in

Bayern München heeft in de Bundesliga de voorsprong op Borussia Dortmund verdubbeld. De koploper toonde zich effectiever dan de concurrent. Het werd 1-3. 

Bayern pakte vorig weekend al een voorsprong van drie punten op Borussia Dortmund, dat onder leiding van Peter Bosz in een teleurstellende fase is beland. Op eigen veld keek het tegen de Rekordmeister na amper een kwartier al tegen een achterstand aan. Arjen Robben krulde de bal op aangeven van James Rodríguez heerlijk in de bovenhoek.

Robben zette daarmee overigens een fraai record neer. Hij is nu met 93 doelpunten topscorer aller tijden van alle Nederlanders die ooit in de Bundesliga actief waren. Na de openingstreffer creëerde ook Dortmund wat mogelijkheden. Doelman Sven Ulreich greep in bij een poging van Andriy Yarmolenko en Shinji Kagawa zag zijn inzet via David Alaba tegen de paal eindigen.

Aan de andere kant wist Robert Lewandowski de ruststand op 0-2 te bepalen, nadat hij al twee aardige kansen had laten liggen. De Poolse spits scoorde na 37 minuten met een mooi balletje achter het standbeen langs. In de tweede helft waren beide teams dreigend en viel een voorzet van Alaba zomaar achter keeper Roman Bürki in het doel.

In de slotminuten wist Marc Bartra de eer voor BVB nog wel te redden, maar verder dan 1-3 kwam het elftal van Bosz niet. Dortmund is gezakt naar de derde plaats en heeft zes punten achterstand op koploper Bayern München. RB Leipzig, de nieuwe nummer twee, achtervolgt Bayern op vier punten.

Bayern stelt orde op zaken. (PRO SHOTS/Witters)
Bayern stelt orde op zaken. (PRO SHOTS/Witters)

Liverpool met fitte Wijnaldum simpel langs West Ham

Liverpool heeft zaterdagavond een fraaie zege geboekt op West Ham United. De ploeg stijgt daardoor naar de vijfde plek in de Premier League. Het werd 1-4. 

In het stadion van The Hammers was de eerste gevaarlijke kans voor de thuisploeg. Na een pass van Manuel Lanzini kon André Ayew op keeper Simon Mignolet af. De aanvaller van West Ham raakte de paal. Het team van Slaven Bilic bleef aandringen, maar juist daardoor kon Liverpool met een geweldige counter keihard toeslaan.

Na een hoekschop voor West Ham zetten The Reds de tegenaanval in en binnen de kortste keren stond de ploeg met drie spelers tegenover één tegenstander. Sadio Mané was niet zelfzuchtig en hij stelde Mohamed Salah in de gelegenheid om de score te openen: 0-1. Even later werd die score al verdubbeld toen Joël Matip een rebound kon binnenwerken.

Via Lanzini slaagde West Ham er tien minuten na rust wel in om iets terug te doen, maar amper zestig tellen later was het al 1-3. Alex Oxlade-Chamberlain stuitte eerst nog op doelman Joe Hart, maar in tweede instantie wist hij alsnog zijn eerste Premier League-doelpunt voor Liverpool te maken.

In de slotfase werd het leed voor de gastheer nog groter toen Salah op aangeven van Mané fraai raak volleerde. Liverpool heeft nu evenveel punten als Chelsea en Arsenal (negentien), die zondag nog in actie komen. West Ham United staat op slechts negen punten en is gezakt naar de zeventiende plaats.

Javier Hernandez in duel met Liverpool's Joel Matip. (PRO SHOTS/Action Images)
Javier Hernandez in duel met Liverpool's Joel Matip. (PRO SHOTS/Action Images)

Tariq Ramadan beticht van misbruik in Genève

Vier oud-leerlingen van Tariq Ramadan beschuldigen hem van seksueel misbruik toen hij les gaf op Zwitserse scholen in Genève. Hij zou met de meisjes zelfs seksuele contacten hebben gehad terwijl zij nog minderjarig waren, zo meldt de krant Tribune de Genève.

Ramadan is één van Europa's meest invloedrijke moslims, hij was in 2009 integratie-adviseur van de gemeente Rotterdam en gastdocent aan de Erasmus Universiteit. In Rotterdam moest hij vertrekken omdat hij ook werkte voor een nieuwszender in Londen die door de Iraanse overheid werd gesteund.

Ramadan kwam de afgelopen weken in opspraak, hij zou een Franse schrijfster in 2012 in een hotelkamer hebben verkracht en in 2009 zou hij eveneens een vrouw in Lyon hebben misbruikt. De Zwitser ontkent alle aantijgingen en zegt dat er sprake is van een lastercampagne.

Tariq Ramadan beticht van misbruik in Genève
Tariq Ramadan beticht van misbruik in Genève (Foto: ANP)

Uitslag AZ - Willem II

AZ heeft in de Eredivisie een 3-2 zege op Willem II geboekt. De Alkmaarders waren in eigen huis duidelijk de bovenliggende partij, maar konden niet voorkomen dat Willem II eindelijk weer eens het net vond. Op de ranglijst is AZ de nummer drie met 22 punten uit elf duels. Willem II staat met negen punten op plek zestien.

AZ schoot uit de startblokken, maar het was Rienstra die Willem II na 25 minuten spelen op voorsprong zette. De huurling scoorde met een kopbal tegen tegen de club van wie hij gehuurd wordt. Tien minuten later was het vanaf de strafschopstip gelijk nadat Peters Weghorst neergelegd had en Jahanbakhsh deze buitenkans benut had.

Na de pauze gaf Weghorst eerst een assist op Til en scoorde even later met een mooie stift. Namens AZ raakte Dos Santos via doelman Brandhorst de lat, terwijl vijf minuten voor tijd Azzoui de spanning nog terug bracht (3-2). Weghorst ontving nog zijn tweede gele kaart, maar gescoord werd er niet meer.

Wout Weghorst kan hier nog een feestje vieren. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Wout Weghorst kan hier nog een feestje vieren. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

AZ

3 - 2

Willem II

35' Jahanbakhsh (pen)
54' Til
64' Weghorst
  25' Rienstra
85' Azzaoui
 
Gele kaart: Peters (Willem II)
Rode kaart: Weghorst (86/2xg) (AZ)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: -
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Hatzidiakos
S.Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners
Jahanbakhsh (Dos Santos/ 74)
Weghorst
Helmer (Seuntjens/74)
  Branderhorst
Heerkens
Peters (Lewis/41)
Lachman
Van der Linden (Ogbeche/72)
Tsimikas
Haye
Chirivella
Rienstra
El Hankouri
Velikonja (Azzaoui/33)

Robben in Duitse recordboeken

Arjen Robben is vanaf vandaag de meest scorende Nederlandse voetballer in de Bundesliga. Robben maakte in het duel met Borussia Dortmund zijn 93e doelpunt voor Bayern München.

Tot vandaag stond Robben op gelijke hoogte met Willi Lippens. Lippens maakte in de jaren 60,70 en 80 van de vorige eeuw voor Rot-Weiss Essen en Dortmund 92 doelpunten in 242 competitiewedstrijden. Robben had voor zijn goals 179 competitieduels nodig.

Daarnaast is Robben nu ook de meest scorende buitenlander van Bayern.Hij heeft een keer meer gescoord voor Bayern dan Giovane Élber.

Proef: huisartsen meer tijd, zorgkosten lager

Als huisartsen meer tijd krijgen voor de behandeling van hun patiënten, dan gaan de zorgkosten fors omlaag. Bovendien zijn de patiënten van de arts dan veel tevredener. Dit is de uitkomst van een proef van zorgverzekeraar VGZ, waarover RTL Nieuws zaterdag berichtte. Hoeveel geld wordt bespaard kan VGZ nog niet zeggen.

Uit de tests blijkt dat als huisartsen meer tijd nemen voor een consult, zij minder vaak patiënten doorverwijzen naar een specialist. Dit komt doordat ze beter kunnen luisteren naar de patiënt en deze daardoor eerder geruststellen. In het jaar dat de proef liep is het aantal verwijzingen 6 procent gedaald. Een consult bij een specialist is gemiddeld veel duurder dan een consult bij een huisarts.

De proeven zijn door VGZ gehouden in Zuid-Hollandse Gorinchem en het Limburgse Afferden. In deze regio's kregen de huisartsen geen 2100 maar 1800 patiënten in hun praktijk toebedeeld. De proef wordt door VGZ eind dit jaar geëvalueerd. Volgens een woordvoerder van VGZ is het mogelijk dat in de toekomst meer huisartsen kleinere praktijken krijgen.

Proef: huisartsen meer tijd, zorgkosten lager
Proef: huisartsen meer tijd, zorgkosten lager (Foto: ANP)

Saudi-Arabië onderschept raket bij hoofdstad

De luchtmacht van Saudi-Arabië heeft ten noordoosten van de hoofdstad Riyad een raket onderschept, dat meldt de zender Al-Arabiya. De raket zou vanuit Jemen afgevuurd zijn.

Nadere berichten over schade of slachtoffers ontbreken nog.

Saudi-Arabië is bondgenoot van de regering in Jemen en voert regelmatig luchtaanvallen uit op doelen in de provincie Saada. De aanvallen zijn gericht op Houthi-rebellen die een deel van het land in handen hebben.

Saudi-Arabië onderschept raket bij hoofdstad
Saudi-Arabië onderschept raket bij hoofdstad (Foto: ANP)

Swansea verliest van Brighton, Van la Parra schiet Huddersfield naar winst

Swansea City heeft zaterdagmiddag een thuisnederlaag geleden tegen Brighton & Hove Albion, terwijl Huddersfield Town goede zaken deed tegen West Brom. De top van de Premier League komt dit weekend op zondag in actie. Zaterdag kwam vooral het rechterrijtje van de Premier League de velden op. 

Huddersfield Town - West Bromwich Albion 1-0
Promovendus Huddersfield Town kent dit seizoen een goede start in de Premier League en heeft dit een vervolg gegeven tegen West Bromwich Albion. De thuisploeg had West Brom vanaf de eerste minuut in de tang en ging op zoek naar de voorsprong. Uiteindelijk was het Rajiv van de la Parra, de oud-speler van sc Heerenveen, die de enige treffer van de wedstrijd maakte. Een minuut voor rust schoot de Nederlander fraai raak. Vanaf grote afstand mikte hij de bal tegen de touwen. Het doelpunt van Van la Parra bleek het enige doelpunt van de wedstrijd, waardoor Huddersfield drie punten bij mag schrijven.

Swansea City - Brighton & Hove Albion 0-1
De andere promovendus, Brighton & Hove Albion, nam het zaterdag op tegen Swansea City. Bij The Swans begon Leroy Fer in de basis. Mike van der Hoorn en Luciano Narsingh moesten genoegen nemen met een plek op de bank. De thuisploeg kon drie punten goed gebruiken, maar Swansea had het lastig tegen Brighton. De bezoekers kwamen na een halfuur spelen op voorsprong door een doelpunt van Glenn Murray. De aanvaller werd bij de tweede paal perfect bediend door Anthony Knockaert, waarna Murray gemakkelijk wist te scoren. Swansea probeerde in de tweede helft nog iets terug te doen, maar Brighton hield zonder niet al teveel moeite stand.

Stoke City - Leicester City 2-2
Leicester City opende sterk op bezoek bij Stoke City en ging direct op zoek naar de voorsprong. Na een halfuur spelen kwamen de bezoekers op 0-1 na een doelpunt van Iborra. De middenvelder kreeg de bal met wat geluk voor zijn voeten in het strafschopgebied en schoot van dichtbij raak.

Na de treffer bleef Leicester aandringen en The Foxes kregen een paar goede mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar Stoke hield stand en kwam nog voor rust op gelijke hoogte. Jean-Eric Maxim Choupo-Moting stuurde Xherdan Shaqiri weg en de aanvallende middenvelder bleef oog-in-oog met Kasper Schmeichel rustig: 1-1.

In de tweede helft leek Leicester alsnog op drie punten af te gaan toen Riyad Mahrez na een uur spelen voor de 1-2 zorgde. De aanvaller was Erik Pieters te snel af, dribbelde naar binnen en schoot met zijn linker de bal tegen de touwen. Peter Crouch zorgde er een kwartier voor tijd voor dat er geen winnaar kwam. De invaller kopte raak uit een hoekschop van Shaqiri en bepaalde de eindstand op 2-2.

Overige uitslagen
Newcastle United - Bournemouth 0-1
Southampton - Burnley 0-1

Cavani en Mbappé schitteren bij PSG tegen Angers

Paris Saint-Germain heeft in de Ligue 1 een klinkende zege geboekt op middenmoter Angers. Het duel in het Stade Raymond Kopa was al snel beslist.

PSG kwam in de vijfde minuut namelijk op voorsprong en na een half uurtje stond het al 0-3. Eerst was het Kylian Mbappé die een hoge bal van Dani Alves in één keer met rechts in de verre hoek mikte en zo'n tien minuten later was Alves ook de aangever bij de 0-2 van Julian Draxler. De Duitser stiftte de bal handig in het doel.

De derde Parijse goal was een speciale voor Edinson Cavani. De spits uit Uruguay rondde een uitstekende counteraanval af en hij maakte zo zijn 100ste doelpunt in de Ligue 1 namens PSG. Kort na rust voorkwam doelman Alphonse Areola met een prima redding dat Toko Ekambi namens Angers iets terugdeed.

Vervolgens was het weer de beurt aan Cavani. Na een dieptepass van Draxler wist de Zuid-Amerikaan de bal met rechts in de korte hoek langs keeper Mathieu Michel te punteren. In de slotfase maakte ook Mbappé zijn tweede treffer van de avond, waardoor PSG met 0-5 won.

Bovenaan de Ligue 1 heeft Paris Saint-Germain nu zeven punten voorsprong op AS Monaco, maar de titelverdediger komt later op zaterdagavond nog in actie tegen Guingamp (thuis).

Rea wint slotrace World Superbikes, Van der Mark net naast podium

 Jonathan Rea heeft de laatste race van het seizoen in de World Superbikes gewonnen. Op het Losail International Circuit stond net als vrijdag geen maat op de Noord-Ier, die opnieuw de wereldtitel gewonnen heeft - dat was voor het weekeinde in Qatar al een feit.

De beste start was zonder meer voor Chaz Davies, die op zijn Ducati van de achtste plek op kwam rukken naar plaats één. Hij werd gevolgd door Eugene Laverty en de Kawasaki's van Tom Sykes en Rea, die als negende was vertrokken. Ook de als twaalfde gestartte Michael van der Mark kende een wereldstart: de allereerste meters van de Nederlander waren nog niet bijzonder, maar na anderhalve bocht reed hij met zijn Yamaha op plek vijf. Niet veel later werd dat de vierde plek, want Laverty moest er ook aan geloven.

Na een handvol ronden sloeg het noodlot toe voor Sykes: hij schoot met zijn Kawasaki hard onderuit, waarmee plek twee in het WK definitief aan zijn neus voorbij ging, ten faveure van Davies. Van der Mark kon zo opschuiven naar de derde plek in de race, achter Rea, die de Welshman Davies inmiddels weer op zijn plek gezet had. Daar was wel wat hulp van Davies voor nodig: bij het uitkomen van een bocht ging hij bijna onderuit. 

Halverwege de race was Rea nog altijd ongenaakbaar, maar Davies leek langzaam maar zeker iets terug te vallen. Van der Mark kwam zo dichter in de buurt, terwijl zijn teamgenoot Alex Lowes ook op de loer bleef liggen. Vijf ronden voor het einde sloeg de Engelsman toe: hij verschalkte Van der Mark en stootte de Nederlander, die al snel af moest haken, van het podium.

In de slotronden werd om de voorste plekken niet meer gevochten. Rea won, ruim voor Davies, die op zijn beurt toch buiten de greep van Lowes bleef. Van der Mark kwam als vierde over de finish, voor Xavi Fores en Marco Melandri.

Goud en record voor Nederlandse baanwielrenners op teamsprint

Baanwielrenners Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Nils van 't Hoenderdaal hebben bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Pruszków het goud veroverd in het onderdeel teamsprint. Het Nederlands trio was in de finale duidelijk te sterk voor Frankrijk, die in de kwalificaties nog de beste tijd hadden neergezet.

Van 't Hoenderdaal ging ijzersterk van start en zou meteen een gaatje slaan met Fransen. In de volgende ronde wist Lavreysen de voorsprong verder uit te bouwen, waarna Hoogland de voorsprong wist vast te houden.

Nederland zou met een tijd van 42,906 ook het Nederlands record verbeteren. Het oude record (42,995) uit 2013 en werd op hoogte in Mexico gereden door Hoogland, Hugo Haak en Matthijs Büchli.

Büchli kwam  in actie op het onderdeel teamsprint met zijn ploeg BEAT Cycling Club. De 24-jarige baanwielrenner kwam samen met zijn ploeggenoten Roy van den Berg en Theo Bos tot een vijfde tijd.

De Nederlandse vrouwen hadden geen succes bij de wereldbekerwedstrijd in Polen. Laurine van Riessen, Hetty van de Wouw en Shanne Braspennincx redden het niet op de sprint. Van Riessen kwam nog tot de kwartfinales waarin ze in twee heats verloor van de Australische Stephanie Morton.

Belgen kijken mee in Calamiteitenhospitaal

Medische teams uit België en Luxemburg hebben zaterdag meegekeken bij de grootschalige rampenoefening in het Calamiteitenhospitaal in Utrecht.

Defensie en het Universitair Medisch Centrum Utrecht bootsten daar de medische opvang na als gevolg van een imaginaire gasexplosie met 150 gewonden in het Centraal Militair Hospitaal.

De Belgische en Luxemburgse belangstelling vloeit voort uit de aanslagen in Brussel in maart vorig jaar, toen daar 35 mensen om het leven kwamen en circa 270 mensen gewond raakten bij aanslagen in een metrostation en de luchthaven Zaventem. Toen bleek dat een goed gecoördineerde medische opvang na een ramp of aanslag ontbrak. Het Calamiteitenhospitaal in Utrecht geldt als Europees voorbeeld in medische noodsituaties, zegt de commandant Calamiteitenhospitaal, kapitein Ingelise Nieuwenhuijse.

Danger Close

Aan de oefening 'Danger Close' deden naar schatting vijfhonderd mensen mee, onder wie behalve medisch personeel van UMC Utrecht en Defensie ook medewerkers van het Rode Kruis en acteurs die de rol van slachtoffers spelen. Rond 13.30 uur werden de laatste pseudo-patiënten binnengebracht.

De verzorging van de patiënten is tijdens de oefening goed verlopen, aldus Nieuwenhuijse. Wel bleek dat patiënten niet alleen via de centrale ambulancehal werden binnengebracht, maar dat door de hectiek ook via andere wegen mensen het Calamiteitenhospitaal binnenkwamen. Hoewel daarop was gerekend, is dat volgens de commandant een aandachtspunt.

Het Calamiteitenhospitaal heeft tweehonderd bedden en kan binnen een half uur na opening slachtoffers opvangen. Voor noodsituaties zijn twaalf intensivecareplekken en drie operatiekamers beschikbaar.

Belgen kijken mee in Calamiteitenhospitaal
Belgen kijken mee in Calamiteitenhospitaal (Foto: ANP)

Asscher: Rutte verliest gezag

PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat premier Mark Rutte "gezag verliest" in de discussie rond de afschaffing van de dividendbelasting. In een interview in het AD zegt de voormalige vicepremier persoonlijk veel waardering voor Rutte te hebben, maar diens standpunt over de dividendbelasting te hekelen.

,,Je kunt niet de dividendbelasting afschaffen met als argument dat je mensen tegenkomt die zeggen dat die belasting een probleem is. Maar we mogen niet weten wie dat hebben gezegd en hij kan ook geen econoom noemen die dit een verstandige maatregel vindt", aldus Asscher in de krant. Hij meent dat de premier met de dividenbelasting niet meer terug kan. ,,Daarmee bezorgt hij dit kabinet een enorm probleem."

Hij zegt ,,de bluf" van Rutte te herkennen. ,,Hij zei tegen mij dat ik 'onverantwoorde risico's' nam door tegen de afschaffing van de dividendbelasting te zijn. Ik zei: 'Dat accepteer ik niet'. Dan zie je ineens dat hij zich realiseert dat hij dat terug moet nemen."

Asscher zegt het verder ,,zalig" te vinden ,,om lekker te zeggen wat je vindt".

Hennis

Zo gaat hij in op zijn standpunt om oud-defensieminister Jeanine Hennis niet te steunen in het debat over het fatale mortierongeluk in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen het leven lieten. ,,Er lag zo'n hard rapport. Ik kon naar de nabestaanden toe niet laten passeren dat de positie van een minister belangrijker was."

De PvdA-leider prijst de nieuwe linkse samenwerking met GroenLinks en de SP, al gaat een fusie ,,veel te veel over de vorm en hoe we met elkaar bezig zijn". Asscher: ,,Er is al zo veel cynisme over een linkse samenwerking. Maar we trekken nu voor het eerst sinds de jaren zeventig vanuit de inhoud samen op. Daar word ik heel vrolijk van."

Asscher: Rutte verliest gezag
Asscher: Rutte verliest gezag (Foto: ANP)

CDA stuurt Buma niet terug naar formatietafel

De achterban van het CDA wil niet morrelen aan het regeerakkoord dat de partij met VVD, D66 en ChristenUnie heeft gesloten. Sommige leden wilden dat partijleider Sybrand Buma alsnog zou proberen om onder andere de basisbeurs voor studenten terug te krijgen. Maar de partij wees die voorstellen af.

De leden die naar Nijmegen waren gekomen voor het congres over de afspraken met de nieuwe coalitiegenoten, gaven gehoor aan een vurige oproep van Buma om de voorstellen af te wijzen. Als de partij Buma zou terugsturen naar de onderhandelingstafel zou het hele regeerakkoord op losse schroeven staan, waarschuwde de CDA-voorman. Dan moet de partij geboekte successen volgens hem ook weer inleveren.

De jongerenafdeling van de christendemocraten wilde dat het nieuwe kabinet het leenstelsel voor studenten alsnog zou afschaffen, zoals de partij in de verkiezingscampagne had beloofd. Andere CDA'ers drongen erop aan toch het eigen risico te verlagen, een andere verkiezingsbelofte. Zij namen genoegen met een gesprek daarover met de partijtop.

CDA stuurt Buma niet terug naar formatietafel
CDA stuurt Buma niet terug naar formatietafel (Foto: ANP)

Sock tegenstander Krajinovic in finale Parijs

Jack Sock is in de finale van het masterstoernooi in Parijs de tegenstander van de Serviër Filip Krajinovic. In de halve eindstrijd versloeg de als zestiende geplaatste Amerikaan Julien Benneteau met 7-5 en 6-2.

In de eerste set kwam de Fransman tweemaal terug van een break achterstand. Bij de stand 5-5 sloeg Sock wederom toe en nu was het wel genoeg voor de setwinst. Het antwoord van Benneteau op Socks harde forehands bleef vanaf 2-2 in de tweede set uit.

Mocht Sock morgen de finale winnen, dan gaat hij naar de ATP-finals later deze maand in Londen.

FOK! Wat een weer: gedaan met het zachte weer

Brengt Allerheiligen winterweer, tien dagen duurt het zeer.

Welkom!

Voorlopig nemen we afscheid van de zachte lucht. Vanmiddag was het nog 13 tot 16 graden, maar dat zijn waarden die we de komende tijd bij lange na niet meer gaan halen. Overigens wil dat niet zeggen dat het tot uitgebreide en langdurige kou gaat komen. Daar is het nog wat vroeg voor.  Ook de koude nachten lijken nog beperkt te blijven tot hooguit twee nachten.

Vandaag scheen de zon in het binnenland nog enige tijd, maar in het zuiden en westen was het bewolkt. In de ochtend passeerde een eerste frontje met wat lichte regen en motregen. In de loop van de middag trok een wat actiever gebied met regen over het land heen. Er viel gemiddeld zo'n 5 mm. Op de ene plek wat meer, op de andere wat minder.

Vanavond trekt er nog een koufront over en daarachter stroomt dan die koelere lucht het land binnen. De regen trekt geleidelijk aan weg en er volgen stilletjesaan opklaringen. Later kan er dan wel weer een bui vallen. De minima liggen rond de 7 a 8 graden. 

Morgen schijnt de zon af en toe, maar er vallen ook enkele buien. Onweer is zeker in de kustprovincies niet helemaal uitgesloten en ook kan er wat hagel bij zitten. Ook de meeste buien houden zich daar op. In het binnenland kan het iets droger zijn. De maxima liggen rond de 10 graden en dat is dus een pak frisser. 

De eerste vorst dient zich aan, maar daarover morgen meer. 

Fijne zondag!

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Lekker weertje om op het land te werken (Foto: Niels Dolsma)
Het was gisteren prima weer om op het land te werken. Niels Dolsma maakte deze mooie foto. (foto: Niels Dolsma)

Mahias onttroont Sofuoglu als wereldkampioen Supersport

Motorcoureur Lucas Mahias heeft zich voor het eerst gekroond tot wereldkampioen Supersport. Op het Losail International Circuit in Qatar won de Fransman de laatste race van het seizoen, wat voldoende was voor de titel.

Voorafgaand aan de race was duidelijk dat het tussen twee man ging: Mahias (Yamaha) had twintig punten voorsprong op de Turk Kenan Sofuoglu (Kawasaki), die vier van de eerste elf races moest missen, maar wel vijf van de zeven races won waarin hij van start kon gaan. De nog altijd wat geblesseerde Sofuoglu moest dus winnen, Mahias had aan een plek in de top-10 sowieso genoeg.

Bij de start stond Mahias zijn leidende positie gelijk af aan Yamaha-genoot de Fin Niki Tuuli, terwijl Jules Cluzel aansloot. Mahias moest even op gang komen, maar na twee ronden had hij de leiding weer te pakken. Sofuoglu ging minder voortvarend van start: hij vertrok als vierde, maar zakte snel terug naar de achtste plek.

Federico Caricasulo, vertrokken vanaf plek zeven, voegde zich bij de voorste rijders. Samen met Cluzel en zijn teamgenoot Mahias reed de Italiaan wat weg van de rest, waar Sheridan Morais, Sofuoglu, Tuuli en Kyle Smith in de achtervolging waren. Sofuoglu kreeg alsmaar beter de gang erin en met twee ronden te rijden was de Turk aangesloten bij Caricasulo, die zijn derde plek niet af wilde staan. 

In de slotronde streden Mahias en Cluzel nog om de zege. Cluzel leek zijn Franse landgenoot in de laatste meters te passeren, maar dat gebeurde net niet: Mahias won en dat was ruim voldoende voor zijn eerste wereldtitel. Cluzel eindigde als tweede, Sofuoglu troefde Caricasulo in de slotmeters nog af en eindigde toch nog als derde, maar genoeg voor een zesde wereldtitel was het niet.

'Giro d'Italia-parcours telt maar 44 individuele tijdritkilometers'

De Ronde van Italië van 2018 kent twee tijdritten van in totaal slechts 44 kilometer, zo heeft Girobaas Mauro Vegni laten tegenover het Frans Monde. In totaal zullen er twee tijdritten op het programma. "Ik teken geen Giro uit op maat gemaakt van één coureur", aldus Vegni

In de afgelopen maand is het vaak overgegaan welke grote ronde Tom Dumoulin in 2018 zou gaan rijden. De Limburger heeft altijd laten weten af te wachten op de bekendmaking van het Giroparcours, om een keuze te maken op welke grote ronde hij zal zich richten voor komend seizoen. Dit jaar moest er bijna zeventig kilometer worden afgewerkt in het onderdeel tijdrijden.

Voorlopig is alleen officieel bekend dat de Giro op 4 mei start in Jeruzalem met een tijdrit van ruim 10 kilometer gevolgd door twee vlakke etappes in Israël. 25 november zal het volledige schema van de Giro d'Italia bekend worden gemaakt.

Ook in de Tour de France zijn er niet veel tijdritkilometers opgenomen in het parcours. In totaal moeten de renners 66 kilometer afleggen tegen het uurwerk, waarvan 35 kilometer in de ploegentijdrit. Op de voorlaatste laatste dag van de Ronde van Frankrijk is er een individuele tijdrit van 31 kilometer.

RB Leipzig boekt late zege; bijzondere actie doelman Mainz

RB Leipzig heeft op het nippertje voorkomen dat het opnieuw punten zou verliezen in de Bundesliga. De ploeg won met 2-1 van Hannover. Vorig weekend verloor Leipzig met 2-0 op bezoek bij Bayern München, waardoor het zaterdag moest winnen van Hannover om de koppisitie niet verder uit het oog te verliezen.

De thuisploeg had veruit het meeste balbezit, maar slaagde er niet in om gevaarlijk te worden voor het doel van doelman Philipp Tschauner. Pas in de tweede helft werd de score geopend. De bezoekers namen brutaal de leiding door een treffer van Jonathas. Op aangeven van Ihlas Bebou wist de Braziliaanse aanvaller zijn ploeg op voorsprong te zetten. Hierdoor moest Leipzig extra gas geven om de achterstand goed te maken. Dat gebeurde, want twintig minuten voor tijd kwam het elftal op gelijke hoogte.

Yussuf Poulsen voorkwam een nederlaag door voor zijn derde treffer van het seizoen te tekenen. De aanvaller leidde de comeback van Leipzig in, want vlak voor tijd was het Timo Werner die Leipzig de overwinning bracht: 2-1.

Borussia Mönchengladbach - FSV Mainz 05 1-1
Doelmannen Yann Sommer van Mönchengladbach en Robin Zentner van Mainz speelden een rol deze wedstrijd. Abdou Diallo was Sommer in de eerste helft te slim af. De keeper kreeg een hoge bal niet te pakken en de verdediger van Mainz kopte raak: 0-1. Van hinder was geen sprake. Even later beging Zentner, vervanger van de geblesseerde René Adler, een blunder door een pass van zijn verdediger aan te nemen, maar vervolgens niet naar de bal te kijken. Die rolde langzaam verder, terwijl de keeper in de wetenschap was dat deze nog voor zijn voet lag.

De thuisploeg profiteerde wist toen niet van de fout te profiteren. Even later maakte Gladbach wel de gelijkmaker. Jannik Vestergaard torende bij een corner boven iedereen uit en kopte in de verre hoek raak. 

Hamburger SV - VfB Stuttgart 3-1
Het kwakkelende HSV, waar Rick van Drongelen op de bank zat, profiteerde van de nederlaag van SC Freiburg tegen Schalke 04 door zelf te winnen van promovendus VfB Stuttgart. De bezoekers kwamen al snel met tien man te staan door een vroege rode kaart voor Dzenis Burnic. De negentienjarige verdediger kreeg in acht minuten twee keer geel. Kort daarna nam HSV de leiding toen Stuttgart-doelman Ron-Robert Zieler een vrije trap van Aaron Hunt liet glippen.

Stuttgart kwam met tien man nog op 1-1. Daniel Ginczek benutte een strafschop na een handsbal van Dennis Diekmeier. De verdediger van HSV herstelde zich door tien minuten later voor de assist te zorgen bij de 2-1 van Filip Kostic. De zeventienjarige Jann-Fiete Arp besliste het duel door de derde Hamburgse treffer aan te tekenen. HSV klimt door de zege naar de vijftiende plek.

Overige uitslagen:
FC Augsburg - Bayer Leverkusen 1-1
SC Freiburg - Schalke 04 0-1

'Johnny Depp stomdronken bij première'

Johnny Depp verscheen afgelopen donderdag in Londen stomdronken bij de première van Murder On The Orient Express. Dat schrijft The Sun. De 54-jarige acteur zou het zelfs aan zijn trouwe bodyguard te danken hebben dat hij überhaupt nog op zijn benen stond.

"Op de dag van de première was hij in een vreemde bui. Iedereen dacht dat hij had gedronken", vertelt een insider. Er zou een walm van alcohol rond de acteur hangen. Op foto's is te zien dat Depps bodyguard hem meerdere keren stevig vastpakt in een poging hem te begeleiden of te voorkomen dat hij omvalt.

Een dag na de première ging de Hollywoodster langs bij de Graham Norton Show. Ook daar viel zijn vreemde gedrag op. "Is Johnny Depp dronken? Of stoned? Of ziek?", twitterde een kijker van de Britse talkshow. "Het lijkt erop dat Johnny aan de drugs zit", schreef een ander.

Op de dag van de première zou Depp het ook nog uitgebreid hebben gehad over zijn scheiding van Amber Heard, waar hij nog niet overheen lijkt te zijn. "Je kunt zien waarom er ernstige zorgen zijn over het welzijn van Johnny."Heard en Depp gingen vorig jaar mei uit elkaar nadat de actrice hem beschuldigde van huiselijk geweld.

'Johnny Depp stomdronken bij première'
'Johnny Depp stomdronken bij première' (Foto: BuzzE)

Isner verrast door qualifier in Parijs

Bij het masterstoernooi in Parijs heeft de Serviër Filip Krajinovic voor een verrassing gezorgd door John Isner te verslaan. De qualifier versloeg het Amerikaanse  servicekanon in de halve finales met 6-4,6-7 (2) en 7-6 (5).

In de eerste set kreeg de 25-jarige Krajinovic één breekkans, en benutte die ook. Isner kreeg er vijf, maar liet de breekkansen liggen. In de tiebreak van de derde set kwam Isner op een voorsprong van 3-0, maar Krajinovic kwam terug en trok de partij naar zich toe.

Als Isner het toernooi in Parijs had gewonnen, dan had hij zich geplaatst voor de ATP Finals later deze maand in Londen.

Rodelbond wil acht nieuwe onderdelen op Olympische Spelen

Als het aan de internationale rodelbond FIL ligt, krijgen we op de Olympische Winterspelen van 2022 niet vier, maar twaalf onderdelen te zien binnen de sport. In plaats van een voorzichtige uitbreiding van de onderdelen gaat de FIL ervoor om het aantal te verdrievoudigen, inclusief onderdelen die nauwelijks of zelfs helemaal niet getest zijn in World Cup-verband.

Op het moment, en komende winter in Pyeongchang, staan er vier onderdelen op het olympisch rodelprogramma: al sinds de introductie van de sport op de Spelen, in 1964, zijn er wedstrijden voor één man, één vrouw en dubbels. In 2014 kwam daar voor het eerst een aflossingswedstrijd met landenteams bij. Overigens wordt vaak gemeld dat de wedstrijd voor dubbels voor mannen is, maar dat is onterecht: het is altijd al een gemengd onderdeel geweest, alleen heeft nog nooit een vrouw op hoog niveau meegedaan. 

Als het aan de FIL ligt moet de huidige dubbelwedstrijd wel officieel alleen voor mannen worden, met daarbij een speciale vrouwendubbelcompetitie als toevoeging. Dat is een opmerkelijke suggestie, aangezien vrouwendubbels zelfs nog nauwelijks in de kinderschoenen staan. Afgelopen zomer werd pas voor het eerst hier en daar een kamp met enkele deelneemsters georganiseerd, doorgaans meisjes van een jaar of twaalf. Wedstrijden voor vrouwendubbels zijn er nog niet, zeker niet op World Cup-niveau. Overigens komt daar wel enige verandering in, want op de Jeugd Olympische Spelen van 2020, gehouden in Lausanne, staat het dubbelrodelen bij de dames voor het eerst op het programma.

Dubbelrodelaars en hun training (Bron: YouTube)

Naast het vrouwendubbelrodelen wil de FIL nog vier onderdelen op de kunstbaan toevoegen: de sprint bij de mannen en vrouwen, zowel enkel als dubbel. De sprintwedstrijden zijn nog relatief nieuw en maken sinds het seizoen 2014/15 deel uit van de World Cup. De wedstrijden zijn nagenoeg hetzelfde als de reguliere wedstrijden, maar dan met een vliegende start: de deelnemers starten op de gebruikelijke locatie, maar pas na een aantal bochten passeren ze de officiële start, waar de tijd begint te lopen. De uitslag wordt in de sprints bepaald door één run, in plaats van de gebruikelijke twee - of de gebruikelijke vier op kampioenschappen.

De vijf onderdelen die hierboven genoemd zijn, en de vier die al op het olympisch programma staan, worden allemaal gehouden op de kunstbaan. Zoals de naam al enigszins suggereert is dat een door de mens aangelegde baan, zoals wel bekend is van het bobsleeën en skeleton. Dit is de vorm van rodelen die de meeste aandacht krijgt - het is immers olympisch - en bijvoorbeeld op Eurosport live te zien is.

Er is echter nog een tweede vorm, het natuurbaanrodelen, een compleet andere discipline. Die wedstrijden worden gehouden op bijvoorbeeld bevroren bergwegen. Het is uiteraard wat lastiger om daar ook een erg lange baan aan te leggen, en dus duren de runs op natuurbanen vaak ongeveer een halve minuut, waarbij twee rodelaars tegen elkaar naar beneden gaan, vergelijkbaar met de parallelslalom in het snowboarden.

De FIL heeft nu ook een voorstel ingediend om het natuurbaanrodelen op de Olympische Spelen te krijgen. Naast wedstrijden voor mannen en vrouwen denkt men daarbij opvallend genoeg aan gemengde dubbels als derde onderdeel. Dat is geen onderdeel wat in de World Cup-wedstrijden te zien is, in tegenstelling tot de enkelwedstrijden bij de mannen en vrouwen en de dubbels bij de mannen - ook hier geldt dat vrouwen wel mee mogen doen aan de dubbels, maar dat eigenlijk nooit doen. Het toevoegen van het natuurbaanrodelen zou vooral goed zijn voor Italië, Oostenrijk en Rusland, de landen die er vaak de medailles pakken.

Natuurbaanrodelen in de World Cup (Bron: YouTube)

Masterson mag blijven ondanks beschuldigingen

Terwijl Netflix vrijdag bekendmaakte alle banden met Kevin Spacey te verbreken, gaat de streamingsdienst gewoon door met haar samenwerking met Danny Masterson. De 41-jarige That '70s Show-acteur wordt door vier vrouwen beschuldigd van verkrachting.

The Huffington Post deed navraag bij Netflix nadat de website er vrijdag achter kwam dat een maandenlang onderzoek naar de aantijgingen op onverklaarbare wijze vertraging oploopt. Dit ondanks dat de openbaar aanklager van Los Angeles 'overweldigend en overtuigend bewijs' tegen de acteur in handen zou hebben.

"We zijn op de hoogte van de beschuldigingen en het onderzoek dat hierop volgde. We zullen reageren zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn", aldus een woordvoerder van Netflix, dat momenteel met Masterson werkt aan de opnames van het vijfde seizoen van de Netflix-comedyserie The Ranch. De streamingsdienst wilde verder geen commentaar geven op vragen waarom Spacey wel de deur is gewezen, maar Masterson niet.

De vier vrouwen zeggen dat ze begin jaren 2000 op gewelddadige wijze zijn verkracht door Masterson. Een van de vrouwen deed hier in 2004 aangifte van. De zaak bereikte de openbaar aanklager echter nooit doordat meer dan vijftig Scientologyleden getuigenverklaringen naar de politie stuurden. Dit is een bekende tactiek van de kerk, die erom bekendstaat angst en intimidatie te gebruiken tegen mensen die zich negatief uitlaten over Scientology of haar leden, Masterson in dit geval.

Masterson mag blijven ondanks beschuldigingen
Masterson mag blijven ondanks beschuldigingen (Foto: BuzzE)

Hogenkamp naar eindstrijd Nantes

Richel Hogenkamp heeft bij het ITF-toernooi in Nantes de finale bereikt. In de halve eindstrijd won de Nederlandse tennisster met tweemaal 6-4 van Olga Ianchuk uit Oekraïne.

In de eerste set kwam Hogenkamp op een voorsprong van 4-2, maar Ianchuk wist de stand weer gelijk te trekken. Na een nieuwe break op 4-4 haalde Hogenkamp op eigen service de set binnen.

Hogenkamp stond in het tweede bedrijf met 4-1 voor, toen ze dat verspeelde. Na een nieuwe break haalde ze alsnog de set en de wedstrijd binnen.

'Aardbei zes keer giftiger dan ander fruit'

Vergeleken met ander fruit in de supermarkt zijn aardbeien zes keer giftiger. Dat komt doordat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Dat blijkt uit een analyse die Trouw heeft gedaan van gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Voor elk van die stoffen afzonderlijk is een toegestaan maximum, dat niet wordt overschreden. Maar de NVWA kijkt niet naar de combinatie van de stoffen, aldus deskundigen in de krant. Zij vinden dat niet terecht.

Het gaat onder meer om insecticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen, zegt Hans Muilerman van de onderzoeksgroep Pesticide Action Network Europe. Het binnenkrijgen van die stoffen kan volgens hem op lange termijn leiden tot allerlei gezondheidsklachten zoals kanker, obesitas en parkinson, en bij ongeboren kinderen tot hersenschade.

De stoffen zitten vooral in aardbeien, maar ook in druiven en nectarines, aldus Muilerman. Hij stelt dat kinderen beter biologisch fruit kunnen eten.

De NVWA laat weten zich te houden aan de wettelijke Europese normen voor al deze stoffen. ,,We zien geen risico's. Als we die wel zien, dan grijpen we in", meldt een woordvoerder. Hij benadrukt dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn.

'Aardbei zes keer giftiger dan ander fruit'
'Aardbei zes keer giftiger dan ander fruit' (Foto: ANP)

Duitsland en Turkije weer in gesprek

Duitsland en Turkije lijken weer toenadering tot elkaar te zoeken. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel kwam zaterdag naar Antalya aan de Turkse Middellandse Zeekust voor een "informele ontmoeting" met zijn Turkse collega Mevlüt Çavusoglu .

Het gesprek ging over "de bilaterale relaties" en "de moeilijke thema's en verwachtingen van beide kanten", aldus een Twitter-verklaring van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Çavusoglu plaatste hetzelfde korte bericht op zijn Twitter-account in het Turks en Engels.

De Duits-Turkse betrekkingen zijn al maandenlang gespannen, onder andere vanwege de detentie om politieke redenen van Duitse burgers in Turkije. Ze worden in de regel beschuldigd van steun aan terroristische organisaties.

Het Turkse leiderschap eist van Duitsland de uitlevering van Turkse burgers, die behoren tot de Gülenbeweging of de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Duitsland en Turkije weer in gesprek
Duitsland en Turkije weer in gesprek (Foto: ANP)

Nederlanders gepakt om schietpartij Marrakech

Twee Nederlanders zijn in Marokko gearresteerd voor een schietpartij in een café in de stad Marrakech. Daarbij vielen afgelopen donderdag een dode en twee gewonden. De twee arrestanten, 29 en 24 jaar oud, zijn van Dominicaanse en Surinaamse origine, melden verschillende media in Marokko.

Volgens de Marokkaanse veiligheidsdienst DGSN zijn de twee bekenden van de politie. Ze worden in verband gebracht met onder meer internationale drugshandel, ontvoeringen en gewapende overvallen. Een van de verdachten werd herkend aan zijn rastakapsel. Het zou gaan om een afrekening in het criminele milieu.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kan het bericht nog niet bevestigen, maar zegt het te zullen uitzoeken.

Nederlanders gepakt om schietpartij Marrakech
Nederlanders gepakt om schietpartij Marrakech (Foto: ANP)

Servië eist Kosovo-conferentie na 'Catalonië'

Na het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië doet Servië een nieuwe poging om een oplossing te vinden voor zijn afvallige voormalige provincie Kosovo. "Als Spanje kan vechten voor zijn Catalonië-concept, dan kunnen wij Serviërs ook voor ons land strijden", citeerde de regeringskrant Novosti zaterdag in Belgrado minister van Buitenlandse Zaken Ivica Dacic. Hij riep op tot een internationale conferentie om het decennia-oude probleem met Kosovo op te lossen.

Het vrijwel uitsluitend door Albanezen bewoonde Kosovo scheidde zich bijna tien jaar geleden van Servië af en wordt intussen als onafhankelijk land erkend door ongeveer 110 staten, waaronder de Verenigde Staten, België en Nederland. Spanje erkende Kosovo overigens niet. Servië accepteert de internationale erkenning niet en eist zijn voormalige provincie terug.

In 1999 dwongen NAVO-bombardementen Servische milities zich terug te trekken uit Kosovo. Eerder hadden Serviërs met grof geweld rond 800.000 Albanezen het land uitgedreven. De EU probeert al jarenlang vrijwel tevergeefs te bemiddelen tussen Servië en Kosovo.

Servië eist Kosovo-conferentie na 'Catalonië'
Servië eist Kosovo-conferentie na 'Catalonië' (Foto: ANP)

Robert Mikelsons stuurde excuusbrief aan ouders

De veroordeelde kindermisbruiker Robert Mikelsons heeft vanuit de gevangenis een excuusbrief verstuurd aan bijna alle ouders van zijn slachtoffers. Ook stuurde hij een brief naar de Volkskrant, die hem zonder medeweten van justitie opzocht in de penitentiaire inrichting in Vught.

Mikelsons werd tot bijna 19 jaar cel en tbs veroordeeld wegens misbruik van tientallen zeer jonge kinderen. Hij stuurde vorig jaar een brief naar Richard Korver, de advocaat van een groot deel van de slachtoffers, die de brief doorstuurde naar zijn cliënten. Daarin betuigt M. spijt en biedt hij ouders aan om met hem te praten, schrijft de Volkskrant.

De redactie kreeg via de post ook een brief van Mikelsons, die alleen met advocaten vrijelijk mag communiceren. Via zijn advocaat kwamen journalisten van de krant in contact met Mikelsons en zochten hem in de gevangenis op. Justitie was van het bezoek niet op de hoogte. Volgens zijn advocaat heeft Mikelsons officieel geen mediaverbod, maar is er formeel wel toestemming voor nodig.

,,Veel van mijn cliënten vinden het, voorzichtig uitgedrukt, uitermate storend dat Robert Mikelsons hen, nu zelfs via de media, blijft benaderen", reageert Korver in de krant. ,,Juist bij een gedetineerde als Robert Mikelsons mag de maatschappij een maximale vorm van controle verwachten. Daar is ernstig in tekortgeschoten."

Volgens de Volkskrant was justitie ervan op de hoogte dat Mikelsons contact zocht met de buitenwereld. Eerder had hij namelijk een brief verstuurd naar dagblad Trouw, die de brief ongeopend had geretourneerd. Het ministerie van Justitie betreurt dat Mikelsons de slachtoffers en media heeft kunnen benaderen en stelt in een reactie dat ,,extra scherpte op zijn plaats geweest" was. Extra maatregelen zijn ingesteld.

Robert M. stuurde excuusbrief aan ouders
Robert M. stuurde excuusbrief aan ouders (Foto: ANP)

Golfer Luiten herstelt zich ondanks wisselvallige dag

Golfer Joost Luiten heeft zich op het Turkish Airlines Open in Turkije wat kunnen herstellen van een erg matige tweede dag. Op dag drie ging de Nederlander rond in 67 slagen, vier onder het baangemiddelde.

Luiten liet drie keer een bogey noteren - één slag boven par - maar sloeg er ook een prima aantal van zeven birdies bij. In totaal staat hij nu op -9 slagen met nog één dag te gaan. Luiten blijft daarmee op de gedeeld dertiende plek staan, maar komt wel dichterbij de hogere plaatsen.

De Belg Nicolas Colsaerts raakte de leiding kwijt. Met twee birdies, twee bogeys en een double bogey kwam hij uit op +2, waardoor de Belg met in totaal -12 nu op de gedeeld derde plek staat, samen met Justin Rose en Padraig Harrington, die beiden in 64 slagen rond gingen.

De Ier Shane Lowry sloeg zes birdies en geen bogeys, waarmee hij naar -14 en de leiding ging. Die deelt hij met de Thai Kiradech Aphibarnrat, die zaterdag 66 slagen nodig had, één meer dan Lowry.

Delmee bondscoach Franse hockeyers: "We gaan voor top-10 op het WK"

Tilburg-coach Jeroen Delmee (44) is de nieuwe bondscoach van de Franse hockeyers. De 401-voudig international volgt de Fransman Gaël Foulard die doorschuift naar het vrouwenteam. 

Delmee was in het verleden assistent-bondscoach van Marc Lammers bij de Belgische ploeg en werd daar later zijn opvolger. Als hoofdcoach stapte hij in 2015 op na een teleurstellende vijfde plaats op het Europees kampioenschap in Londen. Daarna werd Delmee eindverantwoordelijke bij de mannen van hoofdklasser Tilburg. "Toen ik benaderd werd door Frankrijk was voor mij belangrijk dat ik mijn werkzaamheden bij Tilburg kon voortzetten", vertelt de oefenmeester. "Dat bleek mogelijk. Frankrijk is veel groter dan bijvoorbeeld België of Nederland waar je bij wijze van spreke elke dag samen kan komen met je selectie. Wij werken dus met stages en die worden buiten de Nederlandse competitie om gepland. Tot en met het WK 2018 is dat te overzien"

De Franse mannen plaatsten zich voor het WK van 2018 door zevende te worden op de Hockey World League in Johannesburg in juli. In voorbereiding op dat toernooi liep Delmee al stage bij de Franse ploeg. Die periode beviel dermate goed dat de Franse hockeyfederatie (FFH) hem anderhalve maand geleden na de overstap van Foulard het bondscoachschap aanbood. "Ik ken de groep al een beetje en het is een jonge ploeg met potentie. Er zitten veel spelers in die een paar jaar geleden tweede werden op het WK onder 21."

Delmee mikt op een tiende plek op het WK. "De verschillen met landen als Ierland, Nieuw-Zeeland en Maleisië zijn niet zo groot. Wij moeten zorgen dat we tegen hen aan de goede kant van de streep komen te staan. Ook belangrijk is dat het WK de kans is om het land Frankrijk te laten zien dat ze voor de Spelen van 2024 in Parijs misschien wel een potentiële medaillekandidaat kunnen zijn. Daar zijn hele andere budgetten voor nodig dan er nu zijn, en het WK is de kans om onze potentie te laten zien."

De Fransen kunnen wellicht een beetje afkijken van de organisatie van hun noorderburen. "België heeft laten zien dat je geen 300.000 hockeyers zoals Nederland nodig hebt om een Europese en olympische finale te spelen. 25.000 is al genoeg. Maar eerst moeten we maar even kijken hoe we dat precies vorm gaan geven." Op 24 november ziet de nieuwe bondscoach zijn selectie voor het eerst. "Dat vond ik wel een mooi moment. Precies een jaar voordat het WK begint."

Bits of Freedom stunt met Rijksveiligheidsdienst

Verschillende mensen melden op social media dat ze vandaag een brief van de rijksveiligheidsdienst heben ontvangen. Hierin stond dat er een relay tussen je thuisnetwerk en het glasvezelnetwerk van je provider geplaatst moet worden om het grootschalig onderscheppen van communicatie door de geheime diensten eenvoudiger te maken.

In de brief wordt verzocht om vide de website rijksveiligheidsdienst.nl/relay een afspraak te maken zodat de monteur vrijelijk zijn gang kan gaan. Wie echter het genoemde webadres bezoekt wordt doorgelinkt naar de website waartrekjijdegrens.nl. Op deze website word duidelijk dat het om een bewustwordingscampgne van Bits Of Freedom gaat. 

"De Rijksveiligheidsdienst bestaat niet. En er is geen installatie van een relay nodig om het grootschalig onderscheppen van communicatie van burgers mogelijk te maken. Want met de huidige techniek kan dit al lang. En met de nieuwe wet voor de geheime diensten is dit straks ook toegestaan."

Om duidelijk te maken wat er straks allemaal mogelijk is is er een kieswijzer gemaakt, met daarin vijf scenario's. Ook vind je per scenario informatie over wat er nu precies in de nieuwe wet staat. 

De reacties op twitter lopen uiteen. De een noemt het een "Bizarre brief, goed standpunt, mooie stunt" terwijl een ander reageert met de woorden "Trap hier niet in" met de hashtags #rijksveiligheidsdienst en  #politie erbij. Weer iemand anders sprak maar meteen de AIVD aan op Twitter met de woorden: "ik vertrouw het niet"

Ook op Facebook melden inmiddels verschillende mensen dat ze de brief ontvangen hebben. Esther uit Amsterdam reageert in eerste instantie boos en vraagt zich af of ze de monteur de toegang kan ontzeggen. Na het bezoeken van de website vond ze het "inderdaad wel een goeie actie". 

Iemand die graag anoniem wil blijven geeft op de vraag van FOK! aan dat hij door de campagne van Bits of Freedom wel goed wakker geschud is: "Eén ding is zeker, ik ga eerst nog eens goed uitzoeken waar ik de grens trek. In eerste instantie ben je geneigd te denken 'wat zal ik me druk maken, ik heb niets te verbergen', daar denk ik nu wel anders over... Ik heb nog een goed half jaar maar ben wel wakker geschud"

Bits of Freedom stunt met Rijksveiligheidsdienst
Bits of Freedom stunt met Rijksveiligheidsdienst

Vandeweghe tegenstandster Görges in finale WTA Elite Trophy

Coco Vandeweghe is de tegenstandster van Julia Görges in de finale van de WTA Elite Trophy in China. Vandeweghe was in de halve eindstrijd Ashleigh Barty met tweemaal 6-3 de baas.

Vandeweghe, halvefinaliste op de Australian Open en de US Open dit jaar, kreeg geen enkel breekpunt tegen en binnen een mum van tijd stond ze op drie wedstrijdpunten. Barty wist echter wat terug te komen en pakte vijf punten op rij op haar eigen service. De game erop was het echter wel raak voor Vandeweghe en trok ze de partij naar zich toe.

[eSports] De kwartfinales van de Overwatch World Cup

De kwartfinales van de Overwatch World Cup werden gisteravond gespeeld. Op papier zaten er een aantal mooie wedstrijden tussen en in de werkelijkheid werden alle verwachtingen overtroffen.

De eerste wedstrijd was tussen Zweden en het Verenigde Koninkrijk en bleek een relatief saaie wedstrijd te zijn. Het Verenigd Koninkrijk had een statische line-up met weinig variatie en Zweden bleek de betere ploeg. Het resultaat was een snelle 3-0 overwinning voor Zweden.

De tweede wedstrijd vond plaats tussen Canada en Australië en eindigde bijna in een upset. Canada is één van de sterkere ploegen, met spelers als Surefore, Mangachu en XQC, maar het was Australië dat op brutale wijze de eerste twee maps won. De matches waren close, meerdere ronden waren op één map nodig om tot een beslissing te komen en het leek alsof Canada tijd nodig had om wakker te worden. Uiteindelijk deden ze dit, zeker Surefour ging aardig los, en uiteindelijk eindigde het in een reversesweep: 3-2 voor Canada.

De derde match was tussen China en Frankrijk en beide teams waren redelijk aan elkaar gewaagd. Wederom waren er twee maps die meerdere ronden nodig hadden, de laatste map werd zelfs twee keer helemaal tot het einde gespeeld, maar het was Frankrijk die aan het langste eind trok: 3-1 voor de Fransen.

De beste match van de kwartfinales, wellicht zelfs wel van het hele toernooi, was die tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Zuid-Korea won de World Cup vorig jaar en is één van de weinig teams die vrijwel elke hero durft te gebruiken. Ook hier waren er weer gedurfde line-ups, waar onder andere Widowmaker en Bastion werden ingezet, en beide teams toonden een erg hoog niveau. De Verenigde Staten meldden vooraf nog veel samen te zullen trainen om het de Koreanen moeilijk te maken en dit was goed te zien. De eerste map ging dan ook naar de Amerikanen en de tweede map eindigde in een gelijkspel. Beide teams hielden goed stand op de vierde map, maar uiteindelijk bleek Zuid-Korea toch te sterk: 3-1. 

De halve finales werden doorgeschoven naar vandaag, waardoor het toernooi eerder begint dan gepland. Vanavond om 17:30 uur Nederlandse tijd gaan we verder met de halve finales: Zweden tegen Canada en Frankrijk tegen Zuid-Korea. Alle wedstrijden zijn terug te kijken via het Twitch-kanaal van Overwatch of via de website van Blizzcon.

Overwatch

Twee doden bij drugslab Kaatsheuvel

Twee mannen zijn in de achtertuin van een woning aan het Prins Mauritsplein in Kaatsheuvel overleden. In een garage die aan de woning grenst werd een amfetamine-lab aangetroffen. Mogelijk heeft het overlijden van de twee mannen te maken met het lab.

Hulpdiensten kregen op vrijdag 3 november rond 15.10 uur een melding binnen: in de achtertuin van de woning lagen twee mannen. De inspanningen van de hulpdiensten konden hen niet redden, ze overleden ter plaatse. Twee andere personen werden overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling.

Uit onderzoek bleek dat er in een schuur van de woning een amfetamine-lab aanwezig is. Vanwege mogelijk (explosie) gevaar werd er opgeschaald naar GRIP 1. Uit voorzorg werden er zes woningen ontruimd. 

Agenten van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) hebben het lab stilgelegd en ontmantelt. Dat gebeurde nadat de technische recherche het onderzoek in de achtertuin had afgerond. De bewoners van de omliggende huizen konden rond 22 uur terug naar hun woning. De recherche doet verder onderzoek naar de zaak.

Update 13:40 uur
De twee mensen die naar het ziekenhuis zijn overgebracht zijn de bewoners van het pand. De man is na behandeling aangehouden voor verhoor, de vrouw mocht naar huis. De plitie zet het onderzoek vandaag voort. 

Twee doden bij drugslab Kaatsheuvel (Foto: Politie.nl)
Twee doden bij drugslab Kaatsheuvel (Foto: Politie.nl)

Massa kondigt afscheid aan

Nog twee races en Formule 1-coureur Felipe Massa stopt ermee. De 36-jarige Braziliaan vindt het na dit seizoen genoeg geweest.

Vorig jaar kondigde Massa ook al zijn afscheid aan, maar toen keerde hij terug om het vertrek van Valtteri Bottas naar Mercedes op te vangen.

Massa maakte in 2002 zijn entree in de Formule 1 bij Sauber-Petronas. In 2006 brak hij door toen hij bij Ferrari tweede rijder werd naast Michael Schumacher. Massa won elf races en stond 41 maal op het podium. De afgelopen jaren reed hij voor Williams.

Laagvliegers Oilers kloppen Devils in NHL

De ijshockeyers van de Edmonton Oilers hebben in de NHL een knappe overwinning geboekt. De laagvliegers in de Western Conference namen het thuis in het Rogers Place op tegen de New Jersey Devils, de nummers twee in het oosten.

De Oilers kwamen al vrij snel op 2-0, maar de Devils knokten zich terug naar 2-2. De ploeg uit New Jersey kon het echter niet afmaken en moest toezien hoe de prima spelende Oilers zich naar een 5-2 voorsprong speelden. De Devils deden via Brian Gibbons nog iets terug, maar Ryan Nugent-Hopkins gooide het duel kort voor tijd definitief in het slot: 6-3, met de 20-jarige Connor McDavid die dankzij drie assists de grote man was bij de Canadezen.

De Nashville Predators gingen op bezoek bij Western Conference-genoot Anaheim Ducks en dat leverde voor de hoger geklasseerde Predators na twee nederlagen weer een overwinning op. De Zwitser Roman Josi was in de eerste periode al van groot belang met een goal en een assist, waarna de Predators de Ducks niet meer te dicht in de buurt lieten komen: 3-5.

Voor de liefhebbers die tevens beschikken over een abonnement op FOX Sports: om 19.00 uur begint op FOX Sports International de live-uitzending van de Ottawa Senators tegen de Vegas Golden Knights. De ploeg uit Las Vegas begon geweldig aan hun NHL-geschiedenis, maar met drie geblesseerde goalies begint het in de laatste dagen allemaal stroever te lopen.

Oilers - Devils (Bron: YouTube)

Doelpuntrijke avond in Eredivisie zaalvoetbal

In de Eredivisie zaalvoetbal stond vrijdagavond de zesde speelronde op het programma. Het leverde flink wat goals op, met als hoogtepunt twee wedstrijden waar de tien goals ruimschoots gehaald werden.

GZV Watergras uit Gouda, dat onderaan bungelt, kreeg TPP Rotterdam op bezoek. De thuisploeg wist vier keer te scoren, maar Rotterdam ging de dubbele cijfers in en won met 4-10. Watergras blijft zo onderaan staan, ze wonnen alleen de eerste wedstrijd van het seizoen.

Amicitia/Bert Zeegers uit Thorn ontving 't Knooppunt in wat een duel in de bovenste regionen van de competitie was. Spannend werd het ook en de toeschouwers kregen een vermakelijke partij voorgeschoteld: Amicitia won met 9-7 en neemt de tweede plek op de ranglijst in.

Net als Amicitia heeft Hovocubo na de 2-5 zege op Groene Ster Vlissingen dertien punten, maar vanwege een beter doelsaldo gaat Hovocubo aan de leiding. HV Veerhuys won in eigen huis met 4-3 van WSV/FSG Academy en staat op plek drie.

Uitslagen Eredivisie zaalvoetbal
ASV Lebo - FC Eindhoven 5-4
GZV Watergras - TPP-Rotterdam 4-10
HV/Veerhuys - WSV/FSG Academy 4-3
Amicitia/Bert Zeegers - 't Knooppunt 9-7
FC Marlène - ZVV Volendam 4-2
Groene Ster - Hovocubo 2-5

Görges naar finale WTA Elite Trophy

Julia Görges heeft de finale bereikt van het WTA Elite Trophy in China. Aan dat toernooi doen de speelsters mee die op de plekken negen tot twintig staan op de WTA-ranglijst van 2017.

De Duitse, die als zevende is geplaatst, versloeg in de halve finale de Letse Anastasia Sevastova met tweemaal 6-3. In de eindstrijd treft Görges de winnares van de partij tussen de Amerikaanse Coco Vandeweghe en de Australische Ashleigh Barty.

Wild 5e op puntenkoers World Cup, teamsprinters bovenaan

In het Poolse Pruszkow is het eerste World Cup-weekeinde van het seizoen voor de baanwielrenners van start gegaan. Zowel de mannen als de vrouwen reden de puntenkoers, met Kirsten Wild als voornaamste medaillekandidate namens Nederland. 

Die medaille kwam er echter niet. Wild scoorde prima in de tussensprints, maar kon niet mee met een versnelling die Lotte Kopecky (België), Ganna Solovei (Oekraïne) en Coralie Demay (Frankrijk) een ronde voorsprong en dus twintig punten opleverden. Dat werd dan ook de volgorde op het podium, Wild eindigde als vijfde.

Bij de mannen kwam Roy Pieters er niet aan te pas, hij eindigde als zeventiende. Nina Kessler reed de scratch bij de vrouwen, maar kon zich met plek negentien niet in de strijd om de winst mengen.

De teamsprinters deden het wel aanzienlijk beter: in de kwalificaties bij de vrouwen kwamen Kyra Lamberink en Hetty van der Wouw tot de derde tijd, terwijl Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Nils van 't Hoenderdaal bij de mannen ruimschoots de snelsten waren. Zaterdag en zondag worden de finales op de teamsprint gereden.

Bom uit WW2 blijkt courgette

Een 81-jarige Duitser uit het plaatsje Bretten, niet ver van Karlsruhe, kreeg onlangs de schrik van zijn leven. In zijn tuin vond de beste man niks minder dan een bom uit de Tweede Wereldoorlog, zo dacht hij in elk geval.

De politie werd erbij gehaald en na enig onderzoek kwamen die met zo mogelijk nog slechter nieuws: het was geen bom, maar een vijf kilogram wegende courgette waar de bejaarde man mee opgescheept zat. 

"Het voorwerp leek enigszins op een bom, maar bleek een groente van zo'n veertig centimeter te zijn", liet de politie weten. Waarschijnlijk heeft een lolbroek, of iemand die eveneens geen zin had in courgette bij het avondeten, het ding in de tuin van de man gegooid.

De Explosieve Opruimingsdienst werd toch maar niet opgeroepen en de man zal zelf zorgen voor een gepaste manier om van het ding af te komen.

"Ze zijn allebei enorm talentvol, maar Lozano is ietsje verder"

Piet de Visser is een groot fan van Hirving Lozano en David Neres, de smaakmakers van PSV en Ajax. Toch heeft Lozano een klein streepje voor.

"Ze zijn allebei enorm talentvol, maar Lozano is ietsje verder", vertelt De Visser in gesprek met de NOS. "Hij heeft ook direct de kans gekregen bij PSV. Neres heeft lang moeten wachten op zijn kans. Ik denk dat hij nog meer rendement zou hebben gehad als hij eerder zijn kans had gekregen."

De scout ziet verschillen tussen de Mexicaan en Braziliaan. "Lozano is iets directer naar het doel toe. Ik ken hem vanuit de jeugd van Mexico en daar had hij dat als jonge speler ook al. Hij is zeer productief en heeft een enorme drang om goed te zijn, en enorme honger naar doelpunten. Neres heeft dat ook wel, maar dat is een Braziliaan. Dat is toch ietsje anders. Hij is iets speelser."

De Visser vindt de vergelijking tussen Lozano en Romario niet terecht. De Braziliaan maakte in de jaren negentig binnen no-time naam voor zichzelf in Eindhoven. "Romario kwam ook op 22-jarige leeftijd bij PSV, Ronaldo was iets jonger, maar die heb ik ook als zeventienjarige gezien en dat vond ik echt een fenomeen. Die had echt nog meer power, nog meer talent dan Lozano en Neres. Op dit moment dan..."

De Visser hoopt dat Lozano en Neres niet te snel vertrekken uit de Eredivisie. "Als ze nu naar de topcompetities gaan, krijgen ze niet veel speeltijd. Het is een enorm gevaar dat jonge talenten te snel naar de top gaan. Lozano en Neres moeten echt nog een stap zetten voor de absolute top. Maar ik denk dat het wel gaat lukken, want die jongens zijn uit het goede hout gesneden."

Indrukwekkend debuutseizoen quarterback Watson voorbij door gescheurde kruisband

Voor american football-speler Deshaun Watson zit het NFL-seizoen er vroegtijdig op. De 22-jarige quarterback van de Houston Texans heeft zijn voorste kruisband afgescheurd op de training en zal lange tijd moeten herstellen.

De blessure van Watson is een zware aderlating voor de Texans. De van de Clemson University overgekomen quarterback maakte grote indruk in zijn rookieseizoen en was een van de favorieten voor de titel Rookie of the Year. Zo was hij al goed voor negentien touchdowns en bijna tweeduizend aanvallende yards, terwijl hij zelfs in de 38-41 nederlaag tegen de Seattle Seahawks veel lof oogste met zijn vier touchdowns en ruim vierhonderd passing yards.

Zondag spelen de Texans tegen de Indianapolis Colts, die het voor de rest van het seizoen zonder quarterback Andrew Luck moeten doen. Tom Savage zal vermoedelijk Watson's rol overnemen, nadat hij eerder dit jaar tegen de Jacksonville Jaguars nog na één helft gewisseld werd, ten faveure van Watson. De rookie moet vermoedelijk een maand of acht à negen revalideren, waarmee men wel hoopt dat hij op tijd fit is voor het seizoen van 2018.

Chroom-6 in voormalige werkplaats NS

Het Openbaar Ministerie bekijkt of gronden zijn om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de NS-werkplaats in Tilburg. Daar werden tijden het project tROM tussen  2004 en 2011 uitkeringesgerechtigde te werk gesteld door de gemeente Tilburg. Naar nu blijkt zijn ruim 800 mensen tijden de werkzaamheden, het schuren van museumtreinen, blootgesteld aan het gevaarlijke antiroestmiddel Chroom-6. Dit middel zou in de oude verlagen van de treinen verwerkt zijn geweest. Volgens het Brabants Dagblad werden er nauwelijks beschermingsmaatregelen getroffen. Ook signalen over de gevaren werden volgens de krant genegeerd. 

De Nederlandse Spoorwegen hebben inmiddels ook gereageerd op de berichten in het Brabants Dagblad. Een woordvoerster laat weten: "Wij vinden het vooral voor de betrokkenen van groot belang om goed in beeld te krijgen wat er in het verleden is gebeurd en wat dit voor hen betekent. Wij vinden het belangrijk dat er lessen getrokken worden voor nu en de toekomst. Om antwoord te krijgen op deze vragen heeft NS een extern onafhankelijk onderzoek aangekondigd door het RIVM."

Ze vervolgt: "Daarnaast laat de gemeente Tilburg een eigen extern onderzoek door RIVM verrichten naar de situatie bij tROM. Deze onderzoeken moeten zorgvuldig kunnen plaatsvinden. Dit betekent dat wij er nu voor kiezen om te wachten op de resultaten en geen vragen beantwoorden die onderdeel zijn van dit onderzoek. Hier kiezen wij ook voor in het belang van onze (oud-) collega’s. Door nu vragen te beantwoorden lopen we de onderzoekers voor de voeten en dat willen we absoluut niet.”

Werkplaats Nedtrain (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Werkplaats Nedtrain (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Benneteau en Sock in halve finales masterstoernooi Parijs

Tennissers Julien Benneteau en Jack Sock hebben zich geplaatst voor de halve finales van het masterstoernooi van Parijs, het laatste masterstoernooi van het jaar.

Wildcardspeler Benneteau (ATP-83) nam het op tegen de als derde geplaatste Marin Cilic (ATP-5). De Kroaat stond als eerste zijn service af, maar pakte die ook twee keer terug. Benneteau sloeg echter ook weer terug en in de tiebreak, waarin geen van beiden hun servicepunten fatsoenlijk konden maken, was de Fransman de sterkere. In set twee sloeg Benneteau vervolgens op 6-5 toe op de service van Cilic: 7-6 (5), 7-5.

Sock (ATP-22) stond tegenover de Spanjaard Fernando Verdasco (ATP-39). De Amerikaan moest de eerste set afstaan via de tiebreak, maar vroege breaks in de tweede en derde set hielpen hem toch naar de overwinning: 6-7 (3), 6-2, 6-3. Benneteau en Sock staan in de halve finales tegenover elkaar, de andere halve finale gaat tussen John Isner en de Kroatische qualifier Filip Krajinovic.

Toptalent Kalma (17) twee keer trefzeker voor Heerenveen, Ajax wint weer

Voetbalster Fenna Kalma heeft zich wederom van haar goede kant laten zien. De pas 17-jarige spits hielp sc Heerenveen vrijdagavond in de Eredivisie aan de winst tegen PEC Zwolle.

De bezoekers uit Zwolle kwamen dankzij Babiche Roof na een klein half uur op voorsprong, maar nog voor rust had Kalma orde op zaken gesteld: de tiener trof twee keer doel en hielp Heerenveen zo naar de 2-1 zege. Kalma is sowieso erg lekker op dreef, in de kwalificatie voor het EK onder 19 scoorde ze eind oktober negen keer in twee wedstrijden.

Koploper Ajax ging op bezoek bij Excelsior Barendrecht, dat tot dan toe alles verloren had. Daar kwam ondanks een prima eerste helft geen verandering in, want dankzij Inessa Kaagman en Lindsey Keizerweerd won Ajax met 0-2. ADO Den Haag leed een dure nederlaag, de eerste van het seizoen. Op bezoek bij Achilles '29, de nummer voorlaatst in de competitie, zag ADO hoe de 17-jarige Beau Rijks in de 89e minuut voor de winnende 1-0 voor Achilles zorgde.

Ajax gaat met veertien punten aan de leiding, FC Twente en ADO volgen met elf punten. PSV heeft er negen, Heerenveen staat op acht, terwijl de clubs in de top-5 nu allemaal zes wedstrijden hebben gespeeld.

Man opgepakt voor beledigen agenten

In Breda is vrijdagavond een 33-jarige man gearresteerd omdat hij voorbijgangers lastig viel, aggressief was en agenten beledigde. Rond 22:00 uur kreeg de politie een melding dat in het uitgaansgebied in de binnenstad mensen lastig gevallen werden. De agenten verzochten de verdachte het gebied te verlaten, iets waar hij in eerste instantie gehoor aan leek te geven. 

Korte tijd later werd hij echter weer gezien bij de haven. De agenten verzochten hem opnieuw weg te gaan, maar de man begon hen uit te schelden. Hierop besloten de agenten hem aan te houden. Tijdens het overbrengen naar het cellencomplex probeerde de man een van de agenten in zijn hand te bijten. De man, die waarschijnlijk onder invloed van drugs verkeerde, zit vast voor verder onderzoek.

Dagzege Zanotti in Ronde van Hainan

Marco Zanotti heeft de achtste etappe van de Ronde van Hainan. De Italiaan van het Nederlandse Nederlandse Monkey Town team was in de sprint van 45 renners de snelste voor zijn landgenoot Marco Maronese. De Let Emils Liepins kwam als derde over de finishstreep.

Jacopo Mosca kwam als zesde over de streep en blijft leider in het algemeen klassement. De Italiaan van Wilier Triestina - Selle Italia zag wel dat Zanotti tot zeven seconden is genaderd in het algemeen klassement via bonificatieseconden.

Emanuelson: "Ik reken niet op fluitconcerten"

Urby Emanuelson keert zondagmiddag met FC Utrecht terug bij Ajax, de club waar hij zeventien jaar lang aan verbonden was. De linksback groeide dichtbij de ArenA op en al zijn vrienden zijn fan van de club.

"Dus het is ook geen makkelijk duel. Ze gunnen mij het allerbeste, maar hopen wel dat ik de enige Utrechter ben die goed speelt en dat Ajax wint", vertelt Emanuelson in gesprek met De Telegraaf.

In dienst van AC Milan kwam Emanuelson ook eens als invaller in het veld tegen Ajax, maar hij gaat er nu vanuit dat hij aan de aftrap zal staan. "Ik ga ervan genieten. Als iedereen met de juiste gedachte en instelling het veld ingaat, kunnen wij van elke ploeg in de Eredivisie winnen. Dat gaan we ook van Ajax proberen te doen. Dat wordt niet makkelijk, want Ajax zit in een goede flow."

De zeventienvoudig international is zich ervan bewust dat de wedstrijden tegen Ajax de wedstrijden tegen het jaar zijn voor de fans van Utrecht. "Dat merk ik aan alle boodschappen die ik deze week heb gekregen. We willen niets liever dan winnen van Ajax en zullen met het mes tussen de tanden spelen."

"Ik reken niet op fluitconcerten. Tenzij ik iemand een doodschop geef of mocht scoren. Dat eerste ben ik niet van plan en dat tweede komt weinig voor."

Klaasen en Dekker direct uitgeschakeld op WSoD Finals

De World Series of Darts 2017 komt tot een einde. Na Dubai, Shanghai, Las Vegas, Auckland, Melbourne, Perth en Düsseldorf is de finale van de serie promotietoernooien in het Schotse Glasgow. 24 darters doen mee. De acht besten tijdens al deze World Series-toernooien, de vier hoogsten op de wereldranglijst, vier deelnemers zijn uitgenodigd en acht darters wisten zich te plaatsen via een kwalificatietoernooi. 

De beste acht darters zoals Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn al zeker van de tweede ronde. Jelle Klaasen (via PDC ranking) en Jan Dekker (via het kwalificatietoernooi) kwamen op vrijdag in actie. Beide darters verloren hun eersterondepartij. 

Dekker kwam vooral scorend in de problemen tegen de zeer solide spelende Simon Stevenson. De Engelsman stond er scorend solide bij en maakte geen fouten op de dubbels. Dekker maakte nog gelijk met een 88-finish, om in de vierde leg twee dubbels te missen. Stevenson stapte in met een 180’er en een 117-finish met Dekker op 32 voor 1-5. De Nederlander kwam nog twee legs dichterbij, maar kon aan de 71-finish niets meer doen.

Klaasen werd gekoppeld aan Corey Cadby, de jeugdwereldkampioen van de PDC. De Australiër moet er nog even inkomen, maar daar kon Klaasen niet van profiteren. Cadby kwam op 1-3, voordat de Nederlander terugkwam met een 146-finish. Klaasen kreeg ook nog eens zes beurten de tijd om terug te breken. Die kans liet hij liggen (2-4) en die voorsprong gaf de Aussie niet meer uit handen. Het werd 3-6 voor de Cadby. 

Van Barneveld zal zaterdag aantreden tegen Dimitri van den Bergh. De Belg won verrassend met 6-1 van Michael Smith. Michael van Gerwen zal aantreden tegen Michael Hopp. De Duitser versloeg Adrian Lewis met 6-2. RTL7 is er de hele avond bij. 

World Series of Darts Finals - Uitslagen Ronde I

Simon Stevenson 6-3 Jan Dekker
Justin Pipe 6-5 Dave Chisnall
Max Hopp 6-2 Adrian Lewis
Dimitri Van Den Bergh 6-1 Michael Smith
Corey Cadby 6-3 Jelle Klaasen
Simon Whitlock 6-3 Mark Webster
Chris Dobey 6-3 Mensur Suljovic
Rob Cross 6-1 Jonny Clayton

Ladbrokes World Series of Darts - Ronde II - vanaf 20.00 uur. 
James Wade (5) v Simon Stevenson
Raymond van Barneveld (4) v Dimitri Van den Bergh
Gerwyn Price (8) v Corey Cadby
Gary Anderson (1) v Chris Dobey/Mensur Suljovic
Peter Wright (3) v Justin Pipe
Michael van Gerwen (2) v Max Hopp
Daryl Gurney (6) v Simon Whitlock
Kyle Anderson (7) v Rob Cross

Van Bronckhorst: "Zijn vorm gaat nog komen"

Giovanni van Brockhorst behoudt het vertrouwen in Jens Toornstra, ondanks dat de middenvelder de laatste weken niet in vorm is.

"Soms speel ik met een ander middenveld", vertelt Van Bronckhorst in gesprek met De Telegraaf. "Zijn vorm gaat nog komen. Hij doet er alles voor, werkt hard en hij is het type speler dat altijd terugkomt. Na het prachtige seizoen dat hij heeft gehad, is het altijd moeilijk exact hetzelfde te brengen, wéér kampioen te worden én goed te spelen in de Champions League."

Toornstra speelde dit seizoen negen van de tien wedstrijden in de Eredivisie, allemaal als basisspeler. De 28-jarige middenvelder scoorde daarin drie doelpunten en gaf twee assists. In de aanval staat Van Bronckhorst regelmatig voor de keuze of hij Jean-Paul Boëtius of Sam Larsson als linksbuiten opstelt.

"Ze genieten allebei mijn vertrouwen. Maar ook bij hen kijk ik wat er nodig is tegen bepaalde tegenstanders. Ze zijn allebei rechtsbenig op links en toch zijn ze totaal verschillend als vleugelspelers. Ik ben blij dat ik bij Feyenoord de keuze uit beide spelers heb."

Museumbezoek gestegen in 2016

De Nederlandse musea deden in 2016 goede zaken. Ze ontvingen 34.4 miljoen bezoekers, 9% meer dan in 2015. Er zijn 694 musea in Nederland, waarvan de meeste in Noord-Holland (126) en Zuid-Holland (117) staan. Drenthe telt slechts 25 museums en ook Zeeland komt niet verder dan 27. Dit blijkt uit een publicatie van het CBS. 

Ondanks de stijging van het aantal bezoekers ging het financieel minder goed. Tezamen hadden de musea een negatief bedrijfsresultaat van 15 miljoen euro, ten opzichte van 2015 toen er nog een positief saldo van 6 miljoen in de boeken geschreven werd.

Opvallend is dat de musea die tot 25.000 keer bezocht werden, wel een positief resultaat weg konden schrijven, net als de musea die tussen de 50.000 en 100.000 keer bezocht werden. Het negatieve bedrijfsresultaat komt volgens het CBS doordat rijkssubsidies voor huisvesting, die vanaf 2013 teveel betaald zijn, worden terugbetaald.

Hierdoor lijken de inkomsten uit subsidies sneller terug te lopen dan in werkelijkheid het geval is. Doordat de musea de laatste jaren meer eigen inkomsten genereren zijn ze minder afhankelijk van de subsidies. In 2011 was 57% van de totale bedrijfsinkomsten afkomstig uit overheidssubsidies, in 2016 is dat percentage gedaald naar 49%.

Museambezoek gestegen in 2016 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Museumbezoek gestegen in 2016 (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Netflix stopt samenwerking met Kevin Spacey

Netflix heeft zijn handen definitief afgetrokken van acteur Kevin Spacey en laat weten dat de streamingdienst en filmmaatschappij niet meer betrokken zal zijn bij de serie House of Cards zolang Spacey nog in de show zit. Dat meldt Variety.

Sinds kort is er veel commotie ontstaan over Spacey die zich herhaaldelijk schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel misbruik. Netflix had om die reden de opnames van House of Cards al stilgelegd.

Acht medewerkers van de serie House of Cards stelden tegenover CNN dat Spacey zich tijdens opnamen heeft misdragen. Een van hen zei dat de acteur hem seksueel heeft misbruikt. De acht zeggen dat Spacey het vooral had voorzien op jonge mannen.

House of Cards is een van de boegbeelden van Netflix, waarvan het zesde seizoen het laatste seizoen zou worden.

Netflix stopt samenwerking met Kevin Spacey
Netflix stopt samenwerking met Kevin Spacey (Foto: BuzzE)

Schutter Las Vegas had veel geld verloren

Las Vegas-schutter Stephan Paddock had de afgelopen jaren veel geld verloren. Dat zou ,,een doorslaggevende reden" kunnen zijn waarom hij besloot om vanuit zijn hotelkamer het vuur te openen. Dat heeft sheriff Joseph Lombardo in een interview gezegd.

Sinds het bloedbad begin oktober gissen de autoriteiten nog altijd naar een motief. De uitspraak van de sheriff is de eerste keer dat de politie een mogelijke verklaring geeft voor het geweld, meldt CNN.

Paddock was een gokker die regelmatig grote bedragen inzette. Toch is Lombardo er allerminst zeker van dat Paddocks verlies bij het gokken het hoofdmotief is geweest. ,,Wat is de reden waarom?", zei hij in hetzelfde interview. ,,We hebben daar nog geen antwoord op gekregen."

In tien minuten schoot Paddock 58 mensen dood en nog eens bijna 500 mensen raakten gewond bij het grootste bloedbad uit de moderne Amerikaanse geschiedenis.

Schutter Las Vegas had veel geld verloren
Schutter Las Vegas had veel geld verloren (Foto: ANP)

VN: 31 misbruikklachten binnen 3 maanden

De Verenigde Naties hebben in drie maanden 31 klachten binnengekregen over seksueel misbruik door medewerkers. Dat heeft een woordvoerder vrijdag bekendgemaakt.

Van de klachten hadden er twaalf betrekking op medewerkers van vredesmissies en negentien op medewerkers van VN-instanties als vluchtelingenorganisatie UNHCR of kinderorganisatie Unicef.

Bij zijn aantreden in januari kondigde VN-chef António Guterres aan een einde te zullen maken aan het misbruik. Sinds 2014 zijn regelmatig klachten binnengekomen over misbruik door blauwhelmen zoals in de Centraal Afrikaanse Republiek. Een nieuw controlesysteem moet helpen om daders op te sporen.

VN: 31 misbruikklachten binnen 3 maanden
VN: 31 misbruikklachten binnen 3 maanden (Foto: ANP)

Jong Ajax hard onderuit, N.E.C. neemt koppositie over

De Jupiler League heeft een nieuwe koploper. N.E.C. Nijmegen heeft de macht overgenomen, met wat hulp van De Graafschap. De Doetinchemmers bezorgden Jong Ajax een pijnlijke nederlaag in Amsterdam.

Youssef El Jebli zette De Graafschap in de eerste helft dik verdiend op voorsprong, waarna een tweede goal ondanks de kansen voor rust nog uitbleef. Na de rust kwam die er wel: Sjoerd Ars klopte keeper Norbert Alblas en tekende voor de 0-2. Anthony van de Hurk schoot een penalty binnen, Daryl van Mieghem zorgde voor 0-4 en Tim Receveur zorgde, nadat invaller Kaj Sierhuis bij Jong Ajax rood kreeg, zelfs nog voor de 0-5 eindstand.

N.E.C. en SC Cambuur maakten er voor de rust niet bepaald iets boeiends van, maar na de onderbreking zette Kevin van Kippersluis de Friezen op voorsprong. Mohamed Rayhi trok de stand niet veel later gelijk en hij was het ook die de Nijmegenaren op voorsprong zette. Cambuur-keeper Erik Cummins liet een bal van Steeven Langil vervolgens nog lopen, waardoor de 3-1 eindstand werd bereikt.

In Velsen-Zuid kreeg Telstar bezoek van Go Ahead Eagles. Namens de thuisploeg was het Jerdy Schouten die een mooie aanval af wist te ronden en Mohammed Osman verdubbelde de score nog voor rust. Sam Hendriks gaf Go Ahead Eagles nog wat hoop, maar Osman schoot die hoop de grond weer in: 3-1.

Na twaalf wedstrijden staat N.E.C. aan kop met 27 punten, één meer dan Jong Ajax. Fortuna Sittard en Telstar volgen op 23, De Graafschap heeft er 21.

Uitslagen Jupiler League
Jong Ajax - De Graafschap 0-5
N.E.C. Nijmegen - SC Cambuur 3-1
Telstar - Go Ahead Eagles 3-1
Almere City - Jong AZ 3-2
FC Dordrecht - FC Den Bosch 0-3
Helmond Sport - FC Emmen 3-1
Jong Utrecht - FC Eindhoven 1-2
MVV Maastricht - RKC Waalwijk 0-0
Fortuna Sittard - FC Oss 4-0
FC Volendam - Jong PSV 1-0

Producers overwegen dood Frank Underwood

De producers van House of Cards onderzoeken verschillende opties om de hitserie voort te zetten nu hoofdrolspeler Kevin Spacey in opspraak is geraakt na diverse beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Een van de opties is om Spacey's karakter, Frank Underwood, dood te laten gaan. Het zesde en laatste seizoen zou dan gaan draaien om Claire, Underwoods even doortrapte en manipulatieve echtgenote, gespeeld door Robin Wright. Dat heeft Variety vernomen van insiders.

MRC, de productiemaatschappij die House of Cards maakt voor Netflix, heeft de opnames van de serie opgeschort wegens de ophef rond Spacey. De zender en de producent zouden wel op een of andere manier het zesde en laatste seizoen van de serie willen maken, mede omdat de 300 medewerkers en acteurs anders plotseling zonder werk zouden zitten. Zij zouden dan slachtoffers zijn van een situatie waar ze geen schuld aan hebben.

Producers overwegen dood Frank Underwood
Producers overwegen dood Frank Underwood (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.