FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 april 2017

Link verdubbelt NPC door duwen

In The Legend of Zelda: Breath of the Wild kom je op meerdere locaties een rondreizende minstreel tegen genaamd Kass. YouTuber Nesis ontdekte dat als je tegen bepaalde NPC’s zoals Kass duwt, ze ook echt van positie veranderen. Het leek hem erg leuk om net zolang te duwen dat Kass oog in oog stond met .. zichzelf. Natuurlijk is er een filmpje van en voor het kijkgemak is alles redelijk versneld.

Caprice Bourret geopereerd aan hersentumor

Voormalig model Caprice Bourret heeft een operatie ondergaan waarbij een hersentumor is verwijderd. De 45-jarige zakenvrouw ontdekte de tumor ter grootte van een duim, tijdens haar deelname aan het Britse wintersportprogramma The Jump, meldt Hello Magazine.

Waarom ze de tv-competitie plotseling had verlaten was tot nu toe onduidelijk, maar in een interview aan Hello onthult Caprice de ware reden van haar vertrek. "Ik was gediagnosticeerd met een hersentumor. Ik ontdekte dat tijdens de competitie, dat was enger dan alle uitdagingen in de show bij elkaar."

The Jump heeft haar leven gered, redeneert Caprice. "Ik had vaak hoofdpijn, die ging maar niet weg. De productie van de show stond erop dat ik naar een arts zou gaan." Scans en röntgenonderzoeken wezen op een hersentumor. Na de operatie zegt ze: "Mijn eerste gedachten gingen uit naar mijn twee jongens. Ik ben hun baken en hou het gezin bij elkaar. Het was het engste wat ik ooit heb heb meegemaakt."

Caprice kreeg in 2013 kort achter elkaar twee zoons, waarvan een via een draagmoeder.

Caprice Bourret geopereerd aan hersentumor
Caprice Bourret geopereerd aan hersentumor (Foto: BuzzE)

Sainz bestraft voor botsing met Stroll

Formule 1-coureur Lance Stroll had zich een ander begin van zijn loopbaan voorgesteld. De Canadees kwam in Bahrein ook in zijn derde race niet aan de streep en ditmaal was Carlos Sainz de schuldige. De stewards van de race hebben de Spanjaard voor een botsing met Stroll een gridstraf van drie plaatsen voor de volgende race opgelegd. Ook krijgt hij twee strafpunten die twaalf maanden blijven staan.

Het incident gebeurde aan het begin van de dertiende ronde toen Williams-coureur Stroll de eerste bocht instuurde en de vanuit de pits komende Toro Rosso van Sainz de Canadees torpedeerde. Beide coureurs konden hun weg niet vervolgen.

Na afloop van de race beschuldigde Sainz Stroll ervan hem geen ruimte te hebben gegeven, maar hier dachten de stewards van de race anders over. Zij vonden dat Stroll recht had op het rijden van de racelijn en dat Sainz na het verlaten van de pits 'te optimistisch was bij een inhaalpoging in de eerste bocht'.


Sainz rijdt Stroll aan in Bahrein (Bron: YouTube)

O'Sullivan slaat aanval Wilson af en plaatst zich voor tweede ronde WK

Ronnie O'Sullivan heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap snooker. Hij won met 10-7 van Gary Wilson. Zondag was het spel van de vijfvoudig wereldkampioen al een stuk beter dan zaterdag. 

Na de eerste sessie zaterdag was het 5-4 voor O'Sullivan. Het eerste frame van de zondag ging naar The Rocket, waarna Wilson 100 wegpotte voor 6-5. Vervolgens was het de beurt aan O'Sullivan om breaks van 124, 73 en 83 te maken om 9-5 voor te komen. Wilson liet nog één keer van zich horen en kwam mede door een 105-break terug tot 9-7. O'Sullivan maakte het vervolgens af met een break van 90. In de tweede ronde wacht een ontmoeting met Shaun Murphy of Yan Bingtao. Murphy staat na de eerste sessie met 6-3 voor. 

Ook Kyren Wilson haalde de tweede ronde. Hij won met 10-6 van David Grace. Verder staat Stuart Bingham met 5-4 voor tegen Peter Ebdon. Deze partij krijgt maandag haar vervolg. 

Gilbert: "Blij met mijn vierde zege in de Amstel Gold Race

Voor de vierde keer wist Philippe Gilbert zondag de Amstel Gold Race te winnen. ''Een van mijn lievelingskoersen'', zei de Belgisch Kampioen, nadat hij op veertig kilometer van de streep in de aanval ging. Gilbert won dit jaar ook al de Ronde van Vlaanderen.

"We gingen snel op de Kruisberg. Er was ook zijwind, net zoals op de Eyserbosweg. Dan weet je dat het een strijd wordt van man tegen man. In de kopgroep werkten we goed samen, tot in de finale. Ieder van ons verdiende de zege.", aldus Gilbert.

Na de Bemelerberg bleef Gilbert samen voorop met Kwiatkowski. "Ik weet dat het met 'Kwiat' altijd leuk rijden is. Hij werkt altijd mee en we hadden een deal om samen te rijden tot in de laatste kilometer en dan te sprinten om de zege.''

In de sprint leek Kwiatkowski Gilbert te verrassen. "Ik dacht dat ik geklopt was, maar het lukte toch. Ik ben blij met deze vierde overwinning. Mijn doel was dit seizoen om een klassieker te winnen, maar ik heb er nu al twee."

Bosz: "Drie keer winnen en we zijn kampioen"

Peter Bosz blijft geloven in een landstitel voor Ajax. De coach ziet Feyenoord in de slotfase van het seizoen nog wel punten verspelen.

Ajax versloeg sc Heerenveen zondag met 5-1 en eerder op de middag boekte Feyenoord een 2-0 zege op FC Utrecht. Het verschil blijft daardoor één punt in Rotterdams voordeel. Tegen de Friezen moest Ajax wel een vroege achterstand wegwerken. "De goals in de eerste helft hielpen al, de tweede helft stonden we beter en hebben we het simpel uitgespeeld", reageerde Bosz op FOX Sports.

"Als we zeven keer winnen, hebben we een aardig seizoen. Dan verwacht ik dat we kampioen zijn en de Europa League hebben gewonnen", aldus de Ajax-trainer. "Als we nog drie wedstrijden winnen, verwacht ik dat we kampioen zijn. Feyenoord heeft nog twee uitwedstrijden te gaan."

Dat Feyenoord voor eigen publiek FC Utrecht zou verslaan, zag Bosz al aankomen. "Maar ze moeten nog tegen twee oude ploegies van mij…" Feyenoord speelt nu tegen Vitesse, Excelsior (beiden uit) en Heracles Almelo. Ajax sluit de Eredivisie af tegen PSV (uit), Go Ahead Eagles (thuis) en Willem II (uit).

Eerste Turkse feestvierders in Rotterdam

Nadat de Turkse president Erdogan en zijn premier Yildirim zondagavond de overwinning hadden geclaimd in het Turkse referendum, zijn in Rotterdam hun eerste feestende medestanders de straat op gegaan. Door Rotterdam-Zuid reden auto's, waaronder een aantal limousines, rond met grote Turkse vlaggen uit de ramen.

Voor het Turkse consulaat aan de Westblaak meldde zich een handvol mensen om de vermoedelijke uitkomst te vieren, liet de politie weten. Die houdt nauwlettend in de gaten wat er gebeurt.

Eerste Turkse feestvierders in Rotterdam
Eerste Turkse feestvierders in Rotterdam (Foto: ANP)

Cubaanse vicewereldkampioen verdwijnt tijdens trainingskamp Duitsland

De Cubaanse topatleet Pedro Pablo Pichardo is spoorloos verdwenen. De 23-jarige Cubaanse hinkstapspringer werd in 2013 en 2015 vicewereldkampioen. In 2015 hinkte, stapte en sprong hij als vierde ooit verder dan achttien meter, waarna hij regelmatig fantastische duels uitvocht met de Amerikaan Christian Taylor, waarbij afstanden neer werden gezet die jarenlang niet gehaald werden. 

Pichardo kwam eerder deze week met de Cubaanse selectie aan in het Duitse Stuttgart. Daar zou hij met wereldtoppers uit andere disciplines, zoals hordenloper Dayron Robles en polsstokhoogspringster Yarisley Silva, een trainingskamp beleggen. Het ging daarbij vooral om voorbereidingen voor het WK van komende zomer, in Londen. 

Tijdens de trainingen ging Pichardo er vrijdag echter plotseling vandoor, naar verluidt onder het toeziend oog van coach Daniel Osorio. Volgens bronnen rond het team bleek zijn kamer volledig leeggehaald en was hij zonder enig spoor achter te laten verdwenen.

Pichardo is bepaald niet de eerste Cubaanse sporter die er vandoor gaat. Orlando Ortega weigerde in 2013 terug te keren na wedstrijden in het buitenland en maakte de overstap naar Spanje. De Cubaanse autoriteiten keurden dat pas vlak voor de Olympische Spelen van vorig jaar goed, waarna Ortega op de 110 meter horden olympisch zilver veroverde voor zijn nieuwe land. 

PPP heeft al eens problemen gehad met de Cubaanse atletiekfederatie FCA. Zo werd hij in 2014 voor een half jaar geschorst omdat hij weigerde langer met de door de bond aangestelde coach Ricardo Ponce te werken. Pichardo wilde door zijn vader gecoached worden, iets wat niet goedgekeurd werd door de FCA, dat uiteindelijk Osorio toewees aan de hinkstapspringer. 

Erdogan claimt overwinning, oppositie eist hertelling

Volgens de eerste prognoses heeft het ja-kamp van het Turkse referendum een grote overwinning geboekt. CNN Türk meldt dat op basis van bijna een kwart van de getelde stemmen ruim 60 procent voor uitbreiding van de presidentiële macht heeft gestemd. Bijna 40 procent was tegen.

Update 21:30 uur
User Triggershot heeft de ontwikkelingen op de voet gevolgd, en heeft grofweg Erdogan's overwinningsspeech voor jullie vertaald. Die vertaling vind je hier!  

In Rotterdam zijn de eerste feestvierders al gespot. Ze rijden rond met Turkse vlaggen uit het raam. Ook heeft een handvol mensen zich verzameld voor het Turkse consulaat aan de Westblaak. De politie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. 

Update 21:05 uur
De belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP gaat om een hertelling vragen van misschien wel 60 procent van de stemmen die zondag zijn uitgebracht in het referendum voor meer presidentiële macht. Dat heeft vicevoorzitter Erdal Aksünger zondagavond gezegd in Ankara vlak voordat de uitslag bekend werd.

De CHP klaagde eerder op de dag al over "illegale handelingen" in het voordeel van de regering tijdens de stembusgang. Dat had onder meer te maken met de verklaring van de hoge kiesraad dat ook niet door officials afgestempelde stemformulieren mochten worden meegeteld, mits geen sprake was van fraude.

De pro-Koerdische HDP stelde dat volksraadpleging met zoveel tegenstemmers duidelijk heeft gemaakt hoezeer de Turkse gemeenschap verdeeld is. Een woordvoerder zei dat het feit dat de partijleiders in de gevangenis zitten en dat het referendum is gehouden terwijl de noodtoestand is uitgeroepen een schaduw werpt over de legitimiteit van de stembusgang. 

Update 20:30 uur
Erdogan heeft inmiddels de overwinning opgeëist. Hij zou premier Binali Yildirim en de voorzitter van hun AK-partij al telefonisch hebben gefeliciteerd. 

Update 20:03 uur
Met bijna 99% van de stemmen geteld hebben de ja-stemmers het voorlopig gewonnen met 51,32% tegen 48,68% neestemmers. De opposititepartijen beweren dat de uitslagen gemanipuleerd zijn. Ze kunnen nog naar de verkiezingsraad om bezwaar aan te tekenen tegen de uitslag.  

Update 19:00 uur
Inmiddels is circa 97% van de stemmen geteld.  51,44 % heeft ja gezegd, 48,56% zegt nee. Het lijkt er voorlopig op dat Erdogan, het zij met een hele krappe meerderheid, het voor elkaar heeft. 

Update 18:10 uur
Het verschil tussen ja en nee neemt af. Op dit moment stemt ruim 52% voor de nieuwe grondwet en 47% tegen. 

Erdogan lijkt op ruime winst af te stevenen
Erdogan lijkt op ruime winst af te stevenen (Foto: ANP)

Alonso tegen McLaren: "Zoek het lekker uit"

Ook de Grand Prix van Bahrein was weer geen lekkere voor McLaren-Honda. Stoffel Vandoorne kwam niet verder dan de startopstelling en Fernando Alonso kwam de hele race snelheid tekort. 

De Spanjaard liet over de boordradio duidelijk horen dat hij ook dit keer niet bepaald gelukkig was. Zo werd hij na 25 ronden ingehaald door Jolyon Palmer en Daniil Kvyat, waarna zijn mening duidelijk was: "Hoe kunnen ze me in vredesnaam inhalen? Ze lagen driehonderd meter achter mij aan het begin van het rechte stuk. Ik heb nog nooit met zo weinig 'power' geracet...in mijn hele leven", liet de Spanjaard weinig aan de verbeelding over.

Alonso, deel 1 (Bron: YouTube)

Een kleine vijftien ronden later was het weer raak en dit keer leek hij er simpelweg klaar mee te zijn. "***, hij zat, wat, driehonderd meter achter me op het rechte stuk?", gevolgd door zijn engineer die over de opties voor de rest van de race nadenkt: "Fernando, we denken na over plan B, hoe zijn de banden?" Alonso leek daar weinig interesse in te hebben, want zijn antwoord was wederom duidelijk: "Do whatever you want man", vrij vertaald "Doe wat je wilt man" of "Zoek het lekker uit man".

Alonso, deel 2 (Bron: YouTube)

Uiteindelijk begaf zijn bolide het kort voor de finish en was de race voorbij. "Het was weer een frustrerende race, we waren gewoon zo langzaam op het rechte stuk. We konden met geen mogelijkheid op een eerlijke manier tegen de rest vechten", zei hij na afloop tegenover Ziggo Sport. "Wanneer we het geluk eens mee hebben? Het heeft niks met geluk te maken, we hebben gewoon totaal geen goed werk verricht met de motoren."

Alonso's monteur was er na de zaterdag in Bahrein overigens al klaar mee, getuige onderstaande tweet.

Mysteryland in VS gaat niet door

Het dancefestival Mysteryland in Amerika is geannuleerd. Onvoorziene omstandigheden vormen de reden, staat op de website van de Amerikaanse editie van het langst lopende dancefestival ter wereld.

De eerste editie van Mysteryland in de Verenigde Staten was in 2014, op hetzelfde terrein waar eind jaren 60 het legendarische festival Woodstock werd gehouden. Ook dit jaar zou het festival plaatsvinden op Bethel Woods bij New York.

Het festival stond gepland voor 9 tot 12 juni, met headliners als LCD Soundsystem, G-Eazy en Major Lazer. Ook Big Gigantic, Die Antwoord, Porter Robinson, RL Grime en Run the Jewels prijkten op het affiche. Bezitters van reeds gekochte tickets krijgen automatisch hun geld terug.

Mysteryland ontstond in 1993 en is daarmee het langst lopende dancefestival ter wereld. In Nederland is de 24e editie van het festival op zondag 27 augustus op het Floriadeterrein, met 200 acts.

Mysteryland in VS gaat niet door
Mysteryland in VS gaat niet door (Foto: BuzzE)

FVD vindt nieuwe zaal Dordrecht na afzegging

Forum voor Democratie (FVD) kan maandag toch een bijeenkomst houden in Dordrecht. De eigenaar van het Event Center in de stad, waar partijleider Thierry Baudet en Kamerlid Theo Hiddema eigenlijk naartoe wilden komen, besloot zondag af te zeggen vanwege "bepaalde veiligheidsrisico's". Lokale linkse activisten hadden zich tegen de bijeenkomst gekeerd.

De partij wist dezelfde dag nog een andere zaal te vinden, bij het Van der Valk Hotel in dezelfde stad. "Wij hebben begrepen dat de eigenaar ervan af wilde zien. Dan zoeken we wel wat anders", zei bestuurslid Henk Otten van FVD.

"He getverderrie", zei Theo Hiddema toen hij hoorde dat de zaaleigenaar had afgezegd nadat activisten van de groep 'Dordt Discriminatievrij' daartoe hadden opgeroepen.

De politie heeft de eigenaar niets afgeraden, maar wel uitgelegd dat hij verantwoordelijk is voor de veiligheid binnen. Op zijn vraag over mogelijke verstoringen heeft de politie geantwoord dat het bij een open toegankelijke bijeenkomst zonder controle aan de deur niet valt uit te sluiten dat activisten binnen komen. De actiegroep had overigens niet opgeroepen tot protest bij het congrescentrum zelf.

Zaaleigenaar Jafar Razaq zei dat zijn besluit "niets te maken heeft met standpunten van de politieke partij".

FVD vindt nieuwe zaal Dordrecht na afzegging
FVD vindt nieuwe zaal Dordrecht na afzegging (Foto: ANP)

Molinari pakt de winst in Marokko, Luiten 13de

Golfer Edoardo Molinari heeft de Trophee Hassan II op zijn naam geschreven. De 36-jarige Italiaan won het toernooi in Marokko na een play-off. Joost Luiten werd gedeeld dertiende.

Molinari won de Trophee Hassan II. Door een sterke slotronde eindigde de Italiaan op negen onder par, gelijk met de Ier Paul Dunne, de leider na drie dagen. De Italiaan maakte op de laatste hole een eagle. Met een par op de eerste play-off hole was hij te sterk voor Dunne.

Luiten begon de dag op de gedeelde 22ste plaats, maar mede door vier birdies en twee bogeys steeg de Nederlander na een gedeelde dertiende plek.

"Ik speelde goed en creëerde veel kansen - en de short game was goed als ik greens miste", zei Luiten. "Mijn spel gaat de goede kant op, dus dat geeft vertrouwen voor de komende twee toernooien in China."

Reinier Saxton en Dylan Boshart misten op vrijdag de cut in Marokko

Verstappen na uitvalbeurt: "We konden Mercedes pakken"

Max Verstappen kende aanvankelijk een bijzonder sterke Grand Prix van Bahrein. De Nederlander pakte bij de start al twee plekken en na een kleine tien ronden zat hij Lewis Hamilton flink in de nek te hijgen. Niet veel later maakte hij een pitstop, maar al kort daarna ging het fout: Verstappen's linkerachterrem begaf het en elke kans voor de Red Bull-coureur was gezien.

"Bij de start ging alles prima, ik kwam snel voorbij Räikkönen en daarna kwam ik naast Daniel (Ricciardo, red.). Op een gegeven moment zat ik aan de binnenkant en dan kan Daniel niks meer doen.", vertelde hij tegenover de camera van Ziggo Sport

Sebastian Vettel dook als eerste van de kopgroep van vijf naar binnen, waarna Verstappen gelijk al op de boordradio te horen was om te vertellen dat hij hetzelfde wilde doen. "Het was goed dat we hetzelfde probeerden als Vettel en als we de rondjes goed doorgekomen waren zouden we als tweede doorkomen, voor de Mercedessen", aldus Verstappen. Niet geheel onrealistisch, want Vettel pakte met zijn strategie de leiding en won zo uiteindelijk de race.

Toch was het snel voorbij voor Verstappen en daar viel weinig aan te doen: "Linksachter werd de rem ineens veel te warm en toen ik op het pedaal trapte gebeurde er niks. Zonder achterremmen zit alle druk op de voorkant en dan kun je niks meer. Christian Horner (teambaas Red Bull, red.) zei 'sorry' en dat het jammer was. Bandenmanagement is hier heel belangrijk en dat kunnen we goed, dus dit circuit lag ons", wat te zien was aan de Red Bulls die uitstekend mee konden met het tempo voorin. "Dat is in Sochi bij de volgende race anders, dus wordt het voor ons moeilijker om daar om het podium mee te doen." 

Van der Breggen: "Belangrijke dag voor het vrouwenwielrennen in ons land "

Anna van der Breggen heeft zondag de winst gepakt in de Amstel Gold Race. De De olympisch- en Europees kampioene kwam solo aan. Haar ploeggenoot Lizzie Deignan werd tweede.

"Dit is een belangrijke dag voor het vrouwenwielrennen in ons land, omdat deze koers eindelijk weer terug is. Dat ik dan ook nog win, maakt het nog meer bijzonder", Aldus Van der Breggen. De renster van Boels-Dolmans was met nog zeven kilometer te gaan uit een kopgroep van zes rensters weggereden.

"Ik kom hier vaker en dit is zo'n mooi rondje. Als je dan de Cauberg oprijdt met zoveel mensen, je hoort niets meer. Dit is een heel mooie podiumplaats voor me."

'Terugkeer Turkse GP was publiciteitsstunt Erdogan'

Eerder in de week kwam het bericht dat de Grand Prix van Turkije volgend jaar mogelijk weer op de kalender staat. De grote baas van de Formule 1, Chase Carey, zou met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gesproken hebben en er zou al een principeakkoord zijn bereikt.

Het lijkt er inmiddels echter sterk op dat de terugkeer van de Turkse GP gebaseerd is op helemaal niks. Sterker nog, het vermoeden leeft dat het niks meer was dan een publiciteitsstunt van Erdogan, om zo een positiever gevoel te creeëren en meer mensen op 'Ja' te laten stemmen tijdens het referendum van zondag. In dat referendum probeert Erdogan als president veel meer macht naar zich toe te trekken. 

Ziggo Sport-reporter Jack Plooij sprak voorafgaand aan de GP van Bahrein van zondag met Ross Brawn, de sportief directeur van de Formule 1. Volgens Brawn was van een mogelijke terugkeer van de race in Istanbul totaal geen sprake. Sterker nog: "Er zal nooit meer een Turkse GP gereden worden", waarmee 'nooit' mogelijk opgevat moet worden als 'zolang Erdogan aan de macht is'. 

Uitslag Ajax - sc Heerenveen

Om 16.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Ajax en sc Heerenveen. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 5-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

AFC Ajax

5 - 1

sc Heerenveen

 24' Viergever
 32' De Ligt
 42' Klaassen
 68' Dolberg(pen)
 83' Neres
   8' Ghoochannejhad
 
 Gele kaart: Neres, (AFC Ajax), Thorsby, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.541
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
De Ligt
Viergever (Zeefuik/69)
Klaassen (v.d.Beek/69)
Schöne
Ziyech (Nouri/84)
Neres
Dolberg
Younes
  Mulder
Marzo
St.Juste
Faes
Bijker
v.Amersfoort
Schaars (Thorsby/60)
Kobayashi
Slagveer (ödegaard/63)
Ghoochannejhad
Larsson (Zeneli/78)

Klachten over onregelmatigheden referendum

Het Turkse referendum over uitbreiding van de presidentiële macht is zondag niet zonder problemen verlopen. De Republikeinse Volkspartij (CHP), aanvoerder van de oppositie, klaagde dat de hoge kiesraad (YSK) op het laatste moment heeft besloten ook niet afgestempelde stembiljetten als geldig te accepteren. De vooraanstaande CHP-politicus Bülent Tezcan zei dat de kiesraad heeft gefaald door toe te staan dat fraude de volksraadpleging is binnengeslopen.

Op de YSK-website verscheen enkele uren voor sluiting van de stembussen een verklaring dat ook stembiljetten die niet waren afgestempeld door de officiële bureaumedewerkers zouden worden meegeteld, tenzij er bewijs was van fraudeleus handelen.

De mensenrechtenorganisatie IHD constateerde eveneens onregelmatigheden. In vijf provincies zouden waarnemers de toegang tot de stemlokalen zijn geweigerd. Bovendien zouden in de provincies Agri, Erzurum en Adiyaman kiezers zijn gedwongen hun stem in alle openheid uit te brengen. De IHD meldde ook dat in Erzurum en Van, in het oosten van Turkije, militairen en gewapende beveiligers waarnemers van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP hebben bedreigd en van hun werk hebben afgehouden.

Kritiek was er ook op de gang van zaken in de zuid-oostelijke provincie Sanliurfa waar in elk stembureau twee gewapende politiemensen zaten. In de hele regio waar veel Koerden wonen, waren de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. Bewakers hielden zich echter lang niet altijd aan de wettelijke regel dat ze ten minste 15 meter afstand moeten houden van de stembus.

Klachten over onregelmatigheden referendum
Klachten over onregelmatigheden referendum (Foto: ANP)

F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Bahrein op zijn naam geschreven. De Formule 1-coureur van Ferrari profiteerde van de strategie van zijn team en won met ruime marge voor de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Max Verstappen viel al vroeg uit met remproblemen.

Al voor de start van de race werd duidelijk dat McLaren-coureur Stoffel Vandoorne door motorische problemen niet van start kon gaan. De Belg moest toezien hoe zijn negentien collega's van start gingen, waarbij Bottas zijn polepostion verzilverde. Hierachter sloot Vettel aan, voor Hamilton die een plek zakte en Verstappen die juist een positie pakte ten koste van teamgenoot Daniel Ricciardo. Kimi Räikkönen kende juist een slechte start en viel terug naar plek zeven, nog achter de Williams van Felipe Massa.

Bottas had al na enkele ronden problemen met zijn banden, waardoor hij het veld achter hem ophield. Het zorgde ervoor dat de top vijf ronden lang binnen vier seconden van elkaar reed en Ferrari met Vettel de undercut probeerde. De Duitser ging na elf ronden als eerste van de toppers naar binnen en boekte hier voordeel mee. Een ronde later volgde Verstappen vanaf plek drie, maar de Nederlander kwam na zijn stop niet ver, omdat een van zijn remmen het begaf en hij in de bandenstapels vloog.

Op dat moment stopten meer coureurs en Carlos Sainz raakte na het uitrijden van de pits de Williams van Lance Stroll, waardoor beide uitvielen en er een safety car kwam. Mercedes haalde beide coureurs binnen en Red Bull liet Ricciardo stoppen. Het zorgde er wel voor dat Hamilton bij het binnen rijden van de pits Ricciardo ophield en hier vijf seconden straf voor kreeg.

Na de stops leidde Vettel, voor Bottas, Ricciardo, Hamilton, Massa en Räikkönen. Bij de herstart ging Vettel er als een haas vandoor, terwijl het Ricciardo was die worstelde met zijn banden en terugviel naar plek zes. Vettel sloeg een gaatje met de worstelende Bottas die na 27 ronden Hamilton na een teamorder voorbij liet. De Fin zelf maakte vlak daarna zijn tweede en laatste stop, vlak hierna gevolgd door Vettel.

Mercedes liet Hamilton nog acht ronden doorrijden om daarna agressief te kunnen zijn na zijn tweede en laatste stop. Het zorgde in de slotfase van de race ervoor dat Hamilton Bottas weer kon passeren, maar Vettel was veel te ver weg om bedreigd te kunnen worden. Hierdoor boekte Vettel zijn tweede zege van het seizoen en leidt nu het kampioenschap met zeven punten voorsprong op Hamilton. Bottas pakte plek drie, voor Räikkönen en Massa.

Sergio Perez zorgde met de Force India na een goede inhaalrace vanaf plek achttien voor een mooie zevende plaats, voor Romain Grosjean met de Haas, Nico Hülkenberg (Renault) en Esteban Ocon (Force India) die het laatste punt opeiste.

De mooiste gevechten in de wedstrijd vonden echter buiten de punten plaats. Fernando Alonso (McLaren), Jolyon Palmer (Renault) en Daniil Kvyat (Toro Rosso) waren de gehele race met elkaar aan het bakkeleien en passeerden elkaar meermalen. Dit leverde fraaie inhaalacties op, maar het was Pascal Wehrlein (Sauber) die er uiteindelijk met plek elf vandoor ging. Alonso kwam door motorische problemen uiteindelijk net niet aan de streep.

Sebastian Vettel zegeviert in Bahrein (Foto: Pro Shots/Action Images)
Sebastian Vettel zegeviert in Bahrein (Foto: Pro Shots/Action Images)

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:33:53.373
2 Lewis Hamilton Mercedes +6.660
3 Valtteri Bottas Mercedes +20.397
4 Kimi Räikkönen Ferrari +22.475
5 Daniel Ricciardo Red Bull +39.346
6 Felipe Massa Williams +54.326
7 Sergio Perez Force India +1:02.606
8 Romain Grosjean Haas +1:14.865
9 Nico Hülkenberg Renault +1:20.188
10 Esteban Ocon Force India +1:35.711
11 Pascal Wehrlein Sauber +1 ronde
12 Daniil Kvyat Toro Rosso +1 ronde
13 Jolyon Palmer Renault +1 ronde
DNF Fernando Alonso McLaren +3 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +7 ronden
DNF Lance Stroll Williams +45 ronden
DNF Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +45 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +46 ronden
DNF Kevin Magnussen Haas +49 ronden
DNS Stoffel Vandoorne McLaren +57 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 68
2 Lewis Hamilton Mercedes 61
3 Valtteri Bottas Mercedes 38
4 Kimi Räikkönen Ferrari 34
5 Max Verstappen Red Bull 25
6 Daniel Ricciardo Red Bull 22
7 Felipe Massa Williams 16
8 Sergio Perez Force India 14
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 10
10 Romain Grosjean Haas 4
11 Kevin Magnussen Haas 4
12 Esteban Ocon Force India 3
13 Nico Hülkenberg Renault 2
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 2
15 Pascal Wehrlein Sauber 0
16 Antonio Giovinazzi Sauber 0
17 Jolyon Palmer Renault 0
18 Stoffel Vandoorne McLaren 0
19 Fernando Alonso McLaren 0
20 Marcus Ericsson Sauber 0
21 Lance Stroll Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Ferrari 102
2 Mercedes 99
3 Red Bull 47
4 Force India 17
5 Williams 16
6 Toro Rosso 12
7 Haas 8
8 Renault 2
9 Sauber 0
10 McLaren 0

Bijeenkomst Baudet afgelast om 'risico's'

Een bijeenkomst van het Forum voor Democratie (FvD) in het Event Center in Dordrecht gaat maandag niet door wegens "bepaalde veiligheidsrisico's". Dat heeft Jafar Razaq, eigenaar van het congrescentrum, bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van het AD.

"Ik heb zondagochtend overleg gehad met de politie hierover. Het besluit heeft niets te maken met standpunten van de politieke partij", aldus Razaq. Eerder maakte een lokale actiegroep bezwaar tegen de komst van de partij van Thierry Baudet en Theo Hiddema.

Een woordvoerster van de politie kon niet direct meer vertellen. Hiddema had het bericht dat de bijeenkomst was afgelast nog niet gekregen. "Ik kan daar wel een korte reactie op geven: he, getverderrie", zei hij. Baudet was zondag in de namiddag niet bereikbaar.

Bijeenkomst Baudet afgelast om 'risico's'
Bijeenkomst Baudet afgelast om 'risico's' (Foto: ANP)

Rusland veroordeeld voor niet verhinderen aanslag Beslan

Het zal je maar gebeuren: je land is in shock en in rouw vanwege een brute terroristische gijzeling, en dan word je er ook nog voor veroordeeld. Soort van. Het is de Russische staat overkomen: het Europese Hof voor de Rechten van Mens (EHRM) heeft Rusland donderdag veroordeeld in verband met het bloedige gijzeldrama in 2004 in een school in Beslan. Ruim 330 doden waaronder 180 kinderen kwamen om bij de beëindiging van een lafhartige gijzeling door moslimterroristen.

LB: Dochter Rob Schneider trouwt toch niet

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Rob Schneider hoefde zijn dochter zaterdag toch niet naar het altaar te brengen. De 27-jarige Elle King zou in New York trouwen met Andrew 'Fergie' Ferguson, maar besloot naar Seattle te vliegen voor een concert van de Eagles Of Death Metal.

"Ik heb mijn eigen huwelijk overgeslagen", schreef Elle zondag op Instagram. "Ik ben getrouwd met rock-'n-roll. Dus ik ben op tournee met de Eagles Of F--king Death Metal." Ferguson heeft volgens E! News nog niet gereageerd op de gecancelde bruiloft.

Hij ging vorig jaar februari op zijn knieën voor Scheiders dochter, die onder de naam Elle King aan de weg timmert als zangeres. Ferguson, een Schot, nam ontslag en verhuisde voor de liefde naar de Verenigde Staten. Elle's jacht naar een trouwjurk was in maart te volgen in TLC's Say Yes To The Dress.

De zangeres, die in 2015 een hitje scoorde met Ex's & Oh's, hintte de afgelopen weken op social media meermaals op een breuk. Zo schreef ze op Instagram 'all my single ladies' bij een kiekje met haar vriendinnen. Ook noemde ze haar verhuizing naar Los Angeles 'een nieuw hoofdstuk' in haar leven.

Dochter Rob Schneider trouwt toch niet
Dochter Rob Schneider trouwt toch niet (Foto: BuzzE)

Gilbert pakt ook de winst in Amstel Gold Race

Philippe Gilbert heeft de Amstel Gold Race op zijn geschreven. De Belgisch kampioen van Quick-Step Floors klopte Michal Kwiatkowski na een sprint met tweeën. Het is voor de Belg alweer zijn vierde zege in de Amstel Gold Race.

Al snel na de start kwam een kopgroep van twaalf renners tot stand: Lars Boom (LottoNL-Jumbo), Tim Ariesen (Roompot-Nederlandse Loterij), Vincenzo Albanese (Bardiani-CSF), Brendan Canty (Cannondale-Drapac), Fabien Grellier (Direct Energie), Michal Paluta (CCC Sprandi Polkowice), Nikita Stalnov (Astana), Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Johann Van Zyl (Dimension Data), Stijn Vandenbergh (AG2R La Mondiale), Pieter Vanspeybrouck (Wanty-Groupe Gobert) en Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) aan. Het twaalftal zou een maximale voorsprong van meer dan negen minuten pakken op het peloton, waar Sunweb het tempo controleerde.

Op iets meer dan zeventig kilometer nam BMC het tempo over van Sunweb. De ploeg van Greg van Avermaet had met nog vijftig kilometer de vluchters te pakken. Op de Kruisberg veertig kilometer van de streep ging Tiesj Benoot in de aanval. De Belg van Lotto-Soudal kreeg hilippe Gilbert, Michael Albasini, Bert-Jan Lindeman, Nathan Haas en Sergio Henao met zich mee, later zouden ook nog José Joaquin Rojas en Ion Izagirre de aansluiting maken.

Benoot moest op de Fromberg de koplopers laten gaan, nadat hij kettingproblemen kreeg. Het verschil was nog steeds maar vijftien seconden tussen het koplopers en het peloton. Dat was voor Tim Wellens het teken om in de tegenaanval te gaan.

Op de Keutenberg was er een versnelling van Van Avermaet. De De olympisch kampioen kreeg Alejandro Valverde, Fabio Felline en Kwiatkowski met zich mee, maar alleen de Pool van team Sky kon de sprong naar voren maken op de Keutenberg. Voorin had Lindeman de koplopers moeten laten. Bob Jungels, Rui Costa en Warren Barguil konden aansluiten bij de groep Van Avermaet, waar ook Wellens zich inmiddels in zat. De achtervolgers kwamen echter niet dichter bij de koplopers.

Op de laatste keer Cauberg en Geulhemmerberg gebeurde er niks. Op de laatste beklimming van de Bemelerberg ging Kwiatkowski in de aanval, maar de kopgroep bleef bij elkaar. Net na de top trok Gilbert nog een keer en alleen Kwiatkowski kon volgen. Het duo werkte goed samen waarna de voorsprong opliep naar twintig seconden.

Kwiatkowski drukte in de laatste kilometer Gilbert de kop op en speelde op de verrassing. De Pool had snel enkele lengtes te pakken op de Belg, maar de winnaar van de Ronde van Vlaanderen ging er in de laatste meters nog over.

Phillippe Gilbert wint en met op de 2e plaats Micha Kwiatkowski. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Phillippe Gilbert wint en met op de 2e plaats Micha Kwiatkowski. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

McLaren-Honda wéér kapot, Vandoorne start GP Bahrein niet

De Grand Prix van Bahrein zal het zondag met negentien coureurs moeten doen. Verrassend is het wellicht niet, maar de McLaren-Honda van Stoffel Vandoorne heeft wederom teveel problemen. 

Net als zaterdag is er een probleem met de power unit in de auto, bepaald niet de eerste keer dit seizoen. De Belg zag zijn McLaren twintig minuten voor de start van de grid geduwd worden en de organisatie van de Formule 1 heeft inmiddels bevestigd dat de auto de pitstraat voor de start niet meer uit zal komen. 

Christenen vieren weer Pasen in Oost-Mosul

Iraakse christenen hebben in het oosten van Mosul voor het eerst in drie jaar weer Pasen kunnen vieren. Zondagochtend luidden de klokken van tientallen kerken. Op de binnenplaats van een kerk in het noorden van Mosul deelde een Franse hulporganisatie na de eucharistieviering frisdrank en gekleurde eieren uit aan honderden gelovigen.

Mosul kwam in juni 2014 in handen van Islamitische Staat (IS). Christenen werden gedwongen zich te bekeren tot de islam, geld te betalen voor 'bescherming' of anders de stad te verlaten.

IS heeft nog steeds het dichtbevolkte oude centrum van West-Mosul in handen. Iraakse troepen voerden zondag een aanval uit in een poging de patstelling te doorbreken. Het leger heeft de laatste maand nauwelijks vooruitgang geboekt in het offensief dat eerder het oosten van Mosul bevrijdde van de terreurorganisatie.

Onder oud-dictator Saddam Hussein leefden naar schatting anderhalf miljoen christenen in Irak. Uit angst voor vervolging en geweld hebben velen het land verlaten.

Christenen vieren weer Pasen in Oost-Mosul
Christenen vieren weer Pasen in Oost-Mosul (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 16/04/2017

Om 14.30 uur begonnen er vandaag twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord boekte een belangrijke zege op weg naar het kampioenschap, de koploper won in de Kuip met 2-0 van de nummer vier van de ranglijst, FC Utrecht. FC Groningen had geen probleem met PEC Zwolle, het werd er 5-1.

Feyenoorder-Lucas Woudenberg in duel met FC Utrecht-speler Yassin Ayoub.

 Feyenoorder Lucas Woudenberg in duel met FC Utrecht-speler Yassin Ayoub. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Feyenoord

2 - 0

FC Utrecht

 48' Toornstra
 80' Elia
   
 
 Gele kaart: Toornstra, El Ahmadi, (Feyenoord), Brama, (FC Utrecht)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Nieuwkoop
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo (Woudenberg/83)
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis (Kuijt/83)
Jörgensen (Kramer/85)
Elia
  Jensen
Troupée
Leeuwin
Janssen
Conboy (Hardeveld/45)
Amrabat
Brama
Barazite (Labyad/67)
Ayoub
Haller
Kerk (Zivkovic/82)

FC Groningen

5 - 1

PEC Zwolle

 14' Linssen
 19' Mahi
 38' Linssen
 53' Mahi
 88' Hrustic
   46' Brock-Madsen
 
 Gele kaart: Sörloth, (FC Groningen), Bouy, Holla, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.666
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hiariej
Memisevic
v.Nieff
Davidson
Drost
Bacuna
Jenssen
Idrissi (Tibbling/87)
Mahi (Hrustic/ 75)
Linssen (Sörloth/68)
  v.d.Hart
v.Polen
Marcellis
Bouy (Verdonk/46)
Warmerdam
Thomas
Saymak (Israelsson/66)
Holla
Mokhtar (Nijland/72)
Brock-Madsen
Menig

Kilometergrootheid Pervis pakt vierde wereldtitel

Baanwielrenner François Pervis heeft op de slotdag van het wereldkampioenschap in Hong Kong weer de wereldtitel veroverd op de tijdrit over één kilometer. De 32-jarige Fransman is een ware grootheid op dat onderdeel en heeft al vier WK's op rij niet verloren.

Uittredend wereldkampioen Joachim Eilers plaatste zich wel voor de finale, maar de Duitser kwam daarin niet verder dan plek vijf. Tomas Babek uit Tsjechië nam de snelste tijd over, waarna het de beurt was aan Quentin Lafargue. De Fransman zat constant bovenop de tijd van Babek en het bijna onmogelijke gebeurde: met 1:01,048 minuten reed hij exact dezelfde tijd als de Tsjech.

Krzysztof Maksel uit Polen slaagde er vervolgens niet in om die tijd te verbeteren, waarna het de beurt was aan Pervis. Hij ging ongekend hard van start, nam bijna een seconde voorsprong - een wereld van verschil op de kilometer - maar verloor wel weer wat terrein aan het einde. Toch was hij 0,334 seconden sneller op de finish, alsnog een formidabele voorsprong. Het goud was zo voor hem, Lafargue en Babek deelden het zilver.

Dat Pervis een grootheid is op de kilometer is duidelijk te zien aan zijn WK-prestaties. Op de laatste twaalf WK's won hij vier keer goud, één keer zilver en vier keer brons. Twee keer deed Pervis niet mee en één keer werd de Fransman vierde. 

De Nederlander Theo Bos, vorig jaar vicewereldkampioen, kwam niet verder dan de zestiende plek in de kwalificatie. 

Tiener crasht hard in Brits F4-kampioenschap

De slotrace van het tweede weekeinde in het Brits Formule 4-kampioenschap is zondag opgeschrikt door een zware crash. De 17-jarige Brit Billy Monger, de nummer vijf van het kampioenschap na vijf races, liep daarbij nog onbekende verwondingen op.

Op onboardbeelden is te zien dat Monger met hoge snelheid achterop de stilgevallen auto van de Fin Patrik Pasma knalt. Pasma stond al vrij snel weer naast de auto, maar met Monger ging het minder goed. De tiener werd maar liefst anderhalf uur later pas uit zijn auto bevrijd, terwijl ambulances en de traumahelikopter paraat stonden.

De helikopter vervoerde hem uiteindelijk naar het ziekenhuis. "Onze gedachten gaan uit naar Billy en zijn familie", schreef Pasma's team Carlin in een statement op Facebook. Volgens ITV4 was Monger wel bij bewustzijn op het moment dat hij in de auto behandeld werd.

De snoeiharde crash van Monger (Bron: YouTube)

Frans WK-goud op spannende koppelkoers, brons voor België

Op de slotdag van het wereldkampioenschap baanwielrennen in Hong Kong heeft Frankrijk het goud veroverd op de koppelkoers, ook wel de madison genoemd. Het werd een spannende strijd, die pas in het slot van de tweehonderd ronden lange race beslist werd.

Al snel werd duidelijk dat vier landen een maat te groot waren voor de rest, maar tussen die vier zat het dicht bij elkaar: Niklas Larsen en Casper von Folsach voor Denemarken, Moreno de Pauw en Kenny de Ketele voor België, de Australiërs Cameron Meyer en Callum Scotson en de Fransen Morgan Kneisky en Benjamin Thomas.

Met name het Australische duo leek ijzersterk, vooral op de momenten dat Meyer in actie kwam. Toch namen ook De Pauw en De Ketele de leiding in handen, maar met nog vijftig ronden en dus vijf sprints te gaan openden de Fransen de aanval. Ze wonnen drie sprints achter elkaar en namen zo de leiding over, terwijl België en Denemarken zich op het brons moesten gaan richten.

De Pauw en De Ketele probeerden daar nog wel wat tegen te doen door er vandoor te gaan, met Wim Stroetinga en Yoeri Havik namens Nederland in het wiel. Die poging slaagde niet, maar de twee bleven de Denen wel voor en pakten zo het brons. Vooral Thomas nam namens Frankrijk het voortouw en de Australiërs konden dat niet meer aan: goud voor Frankrijk, zilver voor Australië. Nederland eindigde als achtste.

Voor Kneisky was het bepaald niet de eerste medaille op de koppelkoers. In 2010 was er zilver, in 2013 en 2015 goud, telkens met andere partners. Vorig jaar veroverde hij samen met Thomas al het zilver. 

FIA en Pirelli akkoord over bandentesten

Autosportfederatie FIA en Pirelli hebben een akkoord bereikt over het testen van de Formule 1-banden. Net als vorig jaar zullen er dit seizoen nieuwe banden getest worden die dan het volgende jaar geïntroduceerd moeten worden. In 2016 stelden Ferrari, Mercedes en Red Bull een auto beschikbaar, maar dit jaar dragen alle renstallen hun steentje bij.

Ferrari zal volgende week het eerste team zijn. De Italianen testen dan op het circuit van Bahrein tijdens de Young Driver Test nieuwe droogweerbanden, waarvoor een tweede auto ingezet wordt. Op 31 mei en 1 juni zal Red Bull Racing op Paul Ricard nieuwe regenbanden uitproberen.

Mercedes zal op 1 of 2 augustus na de race in Hongarije een dag gaan testen. Andere uitzondering in het testschema is op 31 oktober en 1 november waar Sauber in Mexico twee dagen lang droogweerbanden zal testen en Force India maar op een van beide dagen in actie komt.

Testschema

Datum Circuit Team Band
14 april Bahrein Ferrari Droogweer
15 april Bahrein Ferrari Droogweer
16 mei Barcelona Renault en Toro Rosso Droogweer
17 mei Barcelona Renault en Toro Rosso Droogweer
31 mei Paul Ricard Red Bull Regen
1 juni Paul Ricard Red Bull Regen
29 juni Paul Ricard Red Bull Droogweer
30 juni Paul Ricard Red Bull Droogweer
18 juli Silverstone Williams en Haas Droogweer
19 juli Silverstone Williams en Haas Droogweer
19 juli Magny-Cours McLaren Regen
20 juli Magny-Cours McLaren Regen
1/2 augustus* Hungaroring Mercedes Droogweer
3 augustus Barcelona Ferrari Droogweer
4 augustus Barcelona Ferrari Droogweer
7 september Paul Ricard Mercedes Droogweer
8 september Paul Ricard Mercedes Droogweer
31 oktober* Mexico Sauber en Force India Droogweer
1 november* Mexico Sauber en Force India Droogweer
14 november Interlagos McLaren Droogweer
15 november Interlagos McLaren Droogweer

Weergaloze inhaalrace levert Leclerc Formule 2-zege Bahrein op

Charles Leclerc heeft zondag op het circuit van Bahrein de sprintrace in de Formule 2 gewonnen. De 19-jarige Monegask deed dat na een weergaloze inhaalrace, nadat hij halverwege een pitstop maakte.

Na zijn derde plek in de hoofdrace van zaterdag mocht Formule 2-debutant en GP3-kampioen Leclerc zondag van plek zes vertrekken. Polesitter Nobuharo Matsushita moest door mechanische pech vanuit de pitstraat vertrekken, waardoor Luca Ghiotto in feite de pole overnam. Hij kende echter geen beste start en Alexander Albon nam de leiding over. Terwijl Leclerc opstoomde naar de derde plaats pakte Ghiotto de leiding over, waarna Norman Nato na een duel met Oliver Rowland in de grindbak belandde: einde race en de safety car kwam de baan op.

Na de herstart verschalkte Leclerc Albon al gelijk en na een derde van de race pakte de Monegask ook leider Ghiotto. Artem Markelov, de winnaar van zaterdag, dook ondertussen de pit in voor verse banden, iets wat niet verplicht is in de sprintrace. Leclerc kreeg te horen dat hij voor 'plan B' moest gaan en dat werd al snel duidelijk: hij moest zijn mediumbanden volledig verbruiken en sloeg zo een gat van tien seconden na veertien van de 23 ronden. 

Op dat moment kwam Leclerc naar binnen voor nieuwe, zachte banden, wat hem terugwierp naar de veertiende plek, bijna 25 seconden achter de nieuwe leider Rowland. Met acht ronden te rijden begon vervolgens een inhaalrace die zijn weerga niet kende. Als een warm mes door de boter sneed de Monegask door het veld, waarbij men hem hooguit een bocht of twee af kon houden. Met twee ronden te rijden waren leiders Ghiotto en Rowland in beeld en ook die hadden geen schijn van kans tegen Leclerc en zijn verse banden. 

De rijder van Prema reed zo overtuigend naar de overwinning, voor Ghiotto en Rowland. Nyck de Vries vertrok als tiende, kende een bijzonder moeizaam begin van de race, maar herstelde zich uitstekend en eindigde op een knappe zesde plek. 

Duits leger krijgt opgeknapte Leopard-tanks

De Duitse regering heeft onderhandelingen afgerond om in de komende vijf jaar een honderdtal afgedankte Leopard-tanks terug te kopen en op te knappen. Dat meldt Bild am Sonntag.

Voor de plannen is 760 miljoen euro uitgetrokken, schrijft het blad op basis van een uitgelekte brief van het ministerie van Financiën aan de begrotingscommissie van de Bondsdag.

De tanks komen grotendeels uit de voorraad van de fabrikant Krauss-Maffei Wegmann. Ze worden aan het Duitse leger toegevoegd als ze weer helemaal up-to-date zijn.

Duits leger krijgt opgeknapte Leopard-tanks
Duits leger krijgt opgeknapte Leopard-tanks (Foto: ANP)

Massa: "Gezond verstand werkt niet voor F1-coureurs"

Volgens Formule 1-coureur moet autosportbond FIA meer regels opstellen voor 'kleine' zaken, waar doorgaans beroep gedaan wordt op het gezond verstand. Dat laatste werkt volgens de Braziliaan namelijk niet.

Het gaat vooral om een incident vlak voor de Grand Prix van China vorige week. Sebastian Vettel reed na de opwarmronde naar zijn (tweede) startplek, maar ging ruim buiten de lijnen van zijn vak staan. Daar was het namelijk droger en dus pakte de Duitser zo een voordeel. Onder meer Massa, Fernando Alonso en Lewis Hamilton waren na afloop flink gefrustreerd over het feit dat Vettel zich niet aan de regels hield, maar toch geen straf kreeg.

Wedstrijdleider Charlie Whiting weigerde zich stevig uit te spreken en zei alleen dat er 'waarschijnlijk' een straf volgt bij een tweede soortgelijke overtreding, tot frustratie van Massa. "Waarom hebben we een regel dat je de witte lijn bij het uitrijden van de pitstraat niet mag passeren? Waarom hebben we dan ook een vak op de startgrid waar je je in op moet stellen? Daar zijn geen regels voor, maar die zouden er wel moeten zijn: als je buiten je vak staat, krijg je een straf."

Vooral het feit dat de FIA vaak om gezond verstand vraagt frustreert Massa. "Ze vragen ons bij zulke zaken om het gezond verstand te gebruiken, terwijl je verder wel overal regels voor hebt. Gezond verstand werkt bij ons echter niet, we moeten gewoon duidelijkheid hebben. Charlie wilde tijdens de rijdersbriefing ook niks veranderen en dat begrijp ik niet. Als je regels opstelt weet ik zeker dat niemand buiten het vak gaat staan."

Ook niet onbelangrijk: wat zei de man waar deze discussie vorige week mee begon, Vettel? "Helemaal niks. Het was voor het eerst dat Sebastian stil was tijdens een vergadering", verzucht Massa. 

Uitslag Willem II - GO Ahead Eagles

Voor Go Ahead Eagles wordt handhaving in de Eredivisie een hels karwei. Willem II won thuis met 2-0 van de staartclub, die vijf punten achter staat op Sparta Rotterdam en N.E.C. De Deventenaren hebben nog duels met FC Groningen (thuis), Ajax (uit) en Sparta (thuis) voor de boeg. Willem II staat tiende. 

GAE-fans zien de bui al hangen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
GAE-fans zien de bui al hangen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Willem II

2 - 0

Go Ahead Eagles

 72' Sol
 82' Schuurman
   
 
 Gele kaart: Sol, Croux, (Willem II), Chirivella, Achenteh, Ritzmaier, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13100
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Ojo
Lachman
Peters
v.Anholt
Lieftink (Sol/46)
Falkenburg
Kali
Haye (Schuurman/73)
Oulare
Croux
  Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Achenteh (De Kogel/80)
Antonia
Chirivella
Duits (Rexhepi/80)
Ritzmaier
Hendriks
Crowley

Van der Breggen wint Amstel Gold Race voor vrouwen

Anna van der Breggen heeft de vrouweneditie van de Amstel Gold Race gewonnen. De 26-jarige olympisch kampioene van Boels-Dolmans sprong met nog zeven kilometer te gaan weg uit een kopgroep van zes en hield de voorsprong vast. Elizabeth Deignan (Armitstead) won de sprint van de achtervolgende groep.

Op de plaatselijk rondes met de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg koos Deignan op twintig kilomter van de streep de aanval. De renster van Boels-Dolmans kreeg Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma met zich mee. De drie hadden een voorsprong twintig seconden van een achtervolgende groep van vijftien rensters. Ellen van Dijk leidde in haar eentje de achtervolging in dienst voor Coryn Rivera.

Op de Bemelerberg ging Annemiek van Vleuten in de tegenaanval. De Nederlandse kreeg Van der Breggen en Rivera met zich en zouden op de top de aansluiting maken met de leidsters. Op zeven kilometer van de meet ging Van der Breggen de aanval. De olympisch en Europese kampioene had meteen een groot gat te pakken op haar medevluchters.

Niewiadoma probeerde nog wel op de Cauberg het gat te verkleinen, maar Van der Breggen hield genoeg over van haar voorsprong en kwam solo over de meet. In de achtervolging won de Deignan de sprint voor plek twee. Niewiadoma en Van Vleuten werden allebei derde.

Anna vd Breggen wint de Gold Race voor vrouwen. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
Anna vd Breggen wint de Gold Race voor vrouwen. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)

Twee vrouwen sterven in sauna door afgebroken deurklink

Een bezoek aan een sauna in Jicin in het noordoosten van Tsjechië is twee vrouwen fataal geworden. Een 65-jarige vrouw en haar twintig jaar jongere dochter kwamen zaterdagavond om het leven omdat ze het zweethok niet meer konden verlaten.

Volgens de politie was de deurklink aan de binnenkant afgebroken, zodat ze de deur niet meer open kregen. Ze hadden nog tevergeefs geprobeerd een raam in te slaan. De eigenaar van de sauna vond de twee dood op de vloer van de sauna. De politie stelt een onderzoek in.

Twee vrouwen sterven in sauna
Twee vrouwen sterven in sauna (Foto: ANP)

'Hackers van Trump saboteerden raketlancering Noord-Korea'

Amerikaanse hackers hebben er voor gezorgd dat de raketlancering van Noord-Korea is mislukt. Dat zegt de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Sir Malcolm Rifkind.

Volgens de oud-politicus zijn er door de Amerikaanse geheime diensten al vaker cyber-aanvallen gebruikt om lanceringen van Noord-Korea te saboteren. Er zouden 'sterke aanwijzingen' zijn dat het bewind van Trump achter de flop van afgelopen nacht zit.

Rifkind zei wel dat Noord-Korea nog steeds een serieuze nucleaire dreiging vormt. “Ze hebben ook heel wat succesvolle proeven gedaan. Het is een geavanceerd land.”

Meeuwen slopen bloemenzee Sint-Pietersplein

Niet alleen mensen, maar ook meeuwen houden van bloemen. Tot die slotsom kwam Paul Deckers zondag. Deckers is al dertig jaar betrokken bij de bloemenpracht op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, maar deze editie vergeet hij nooit meer.

Bij de laatste controle zondagochtend om 6.00 uur, enige uren voordat paus Franciscus zijn traditionele Urbi et Orbi zou spreken, bleek dat meeuwen 's nachts op het plein hadden huisgehouden. Banen met narcissen lagen omver en ook de rozen hadden het zwaar te verduren gehad. "Het was schrikken. Dit heb ik nog nooit meegemaakt", aldus Deckers.

Hij had wel verhalen gehoord over de aanwezige meeuwen en achteraf zag hij donderdag en vrijdag veel meeuwenpoep op het plein. Maar waarom de vogels zich nu wel en voorgaande jaren niet lieten gelden, blijft ook voor hem een vraag. "Het is heel vreemd. Maar we gaan wel nadenken hoe we dat volgend jaar kunnen voorkomen. Suggesties zijn welkom."

Uiteindelijk heeft tijdens de paaszegen van de paus niemand iets van de vernielingen gezien. Met keihard werken lukte het vijftien man om de 'meeuwenschade' tijdig te herstellen.

Meeuwen slopen bloemenzee Sint-Pietersplein
Meeuwen slopen bloemenzee Sint-Pietersplein (Foto: ANP)

Doden bij schietpartij stemlokaal Turkije

Nadat een politieke ruzie escaleerde in een vuurgevecht zijn twee mensen doodgeschoten en is één persoon gewond geraakt.

Dit gebeurde vlakbij een stemlokaal in de grotendeels Koerdische stad Diyarbakır. De dader zou de zoon van het dorpshoofd zijn. Een hoog opgelopen meningsverschil vormde voor hem de aanleiding om te gaan schieten. Naast hem zou nog iemand anders zijn opgepakt.

Vandaag kunnen de Turken stemmen over een grondwetswijziging die president Recep Tayyip Erdogan meer macht moet geven. Als het ja-kamp vandaag wint, is Turkije een autocratie.

Tsjechië neemt geen vluchtelingen meer op

Tsjechië wil geen vluchtelingen meer opnemen. Dat heeft de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec gezegd.

In het kader van het Europees quotasysteem heeft het land tot nu toe slechts twaalf vluchtelingen uit Griekenland opgenomen. Afspraak was dat dat er in totaal 2978 zouden zijn uit zowel Griekenland als Italië. Toch is Tsjechië niet van plan meer migranten op te nemen, zei Chovanec.

Reden voor de opnamestop noemt Chovanec het gevaar van vluchtelingen voor de binnenlandse veiligheid. Hij neemt een eventuele boete van de Europese Commissie voor lief. Dat is het waard, aldus de minister. "Je mag deze mensen niet zonder controle het land binnenlaten."

Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië boden vanaf het begin al weerstand tegen het Europese asielbeleid van de Europese Commissie.

Tsjechië neemt geen vluchtelingen meer op
Tsjechië neemt geen vluchtelingen meer op (Foto: ANP)

Fate of the Furious koerst af op record

The Fate of the Furious beleeft mogelijk het beste openingsweekend in de filmgeschiedenis. Het achtste deel in de reeks Fast & Furious draait dit paasweekend in de Verenigde Staten en 63 andere landen, waaronder China, het Verenigd Koninkrijk en Mexico.

The Fate of the Furious ligt volgens CNN op koers om in het eerste weekend wereldwijd 530 miljoen dollar omzet te halen. Daarmee zou Universal Pictures het record verbreken van Disney's Star Wars: The Force Awakens dat in december 2015 in het eerste weekend na de première 529 miljoen dollar opbracht. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Star Wars pas enkele weken later in de Chinese bioscopen werd uitgebracht. China is de op een na grootste filmmarkt ter wereld. In 2015 bracht Furious 7 alleen al in China 250 miljoen dollar op en ook deel 8 is hard op weg naar het Chinese bezoekersrecord over de eerste drie dagen te verbreken.

The Fate of the Furious, die sinds donderdag in Noord-Amerika draait, heeft wereldwijd al 194,8 miljoen dollar opgebracht. De premièredag in de Verenigde Staten was goed voor 45,6 miljoen dollar.

Fate of the Furious koerst af op record
Fate of the Furious koerst af op record (Foto: BuzzE)

Weer miljoenenpubliek voor Mindf*ck

Mindf*ck heeft voor de tweede week op rij meer dan twee miljoen kijkers getrokken. Zaterdagavond stemden 2,05 miljoen Nederlanders af op de wetenschappelijke illusieshow van Victor Mids, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Vorige week vestigde Mindf*ck een kijkcijferrecord. Toen zagen 2,11 miljoen Nederlanders hoe Mids premier Mark Rutte voor de gek hield. Het programma voerde toen de kijkcijfertop 25 aan, deze week trok alleen het NOS Journaal van 20.00 uur meer kijkers. Daarop stemden 2,22 miljoen Nederlanders af.

Net als vorige week blijft NPO 1 de best bekeken zender op zaterdag. De eerste zes programma's in de top tien waren op die zender te zien. RTL 4 scoorde met Het zijn net mensen, dat met 1,04 miljoen kijkers op de zesde plek staat. Het enige ander RTL 4-programma dat een plek bij de tien best bekeken programma's behaalde is het RTL Nieuws van 19.30 uur. Janzen en Van Dijk voor al uw bruiloften en partijen, dat tegenover Mindf*ck staat, valt met 949.000 kijkers net buiten de top tien.


Een gedeelte uit de aflevering van gisteren (Bron: YouTube)

Weer miljoenenpubliek voor Mindf*ck
Weer miljoenenpubliek voor Mindf*ck (Foto: BuzzE)

Geslagen fan 50 Cent toch naar rechter

De vrouw die vorige week een flinke tik ontving van 50 Cent lijkt toch naar de rechter te willen stappen. Volgens TMZ heeft Donnetta Derr advocaten in de arm genomen en klaagt ze de rapper komende week aan.

Donnetta greep vorige week haar kans tijdens een optreden van 50 Cent en rapgroep The Lox. 50 Cent wilde haar een hand geven, maar Donnetta liet niet los en trok de In Da Club-rapper van het podium. Uit reflex haalde 50 Cent uit, met zijn vuist mepte hij de vrouw op haar borst.

Op beelden die TMZ plaatste van het incident is te zien dat 50 Cent zijn aanbidster direct na de tik op het podium uitnodigt. Niet veel later staat Donnetta fanatiek te twerken, terwijl ze probeert haar bilpartij bedekt te houden met haar korte rokje. Aanvankelijk werd gedacht dat ze 50 Cent had vergeven voor de klap, maar maandag klopte ze toch aan bij een advocatenkantoor.

Volgens haar advocaat ging Donnetta zondag naar een ziekenhuis. Daarna besloot ze 50 Cent, The Lox en Baltimore Soundstage, de club waar het concert plaatsvond, aan te klagen. De advocaat noemt 50 Cents daad 'laf'.

Geslagen fan 50 Cent toch naar rechter
Geslagen fan 50 Cent toch naar rechter (Foto: BuzzE)

Jongens zwaar mishandeld in Breda

Twee zeventienjarige jongens uit Etten-Leur zijn in de nacht van zaterdag op zondag fors mishandeld in het uitgaanscentrum van Breda. Ze zouden in de Nieuwstraat zonder enige aanleiding zijn aangevallen, meldde de politie, die drie jongemannen aanhield.

Van de slachtoffers werd er eentje tegen zijn hoofd geschopt toen hij op de grond lag. Beide jongens moesten met de ambulance naar het ziekenhuis. Eén heeft vermoedelijk een gebroken neus, de ander een hersenschudding. De arrestanten zijn een negentienjarige man uit Bavel en twee Bredanaars van achttien en 22 jaar. Ze konden mede dankzij cameratoezicht worden opgepakt.

De politie beleefde in Breda toch al een drukke nacht. Agenten verrichtten nog negen aanhoudingen voor onder meer het verstoren van de openbare orde, mishandeling en vernieling.

Jongens zwaar mishandeld in Breda
Jongens zwaar mishandeld in Breda (Foto: ANP)

'KNVB praat met Gullit/Ten Cate en Schmidt'

De KNVB praat in de zoektocht naar een bondscoach met Roger Schmidt en het duo Ruud Gullit/Henk ten Cate. Dat zei Kees Jansma op FOX Sports in het programma De Tafel van Kees.

"Ze wedden op twee paarden, waarvan het ene paard er eigenlijk twee zijn. Ze hebben haast, het is hartstikke moeilijk om een snelle oplossing te vinden, maar dat is de informatie die ik heb. Wie er favoriet is, durf ik niet te zeggen. Dan zou ik hevig aan speculeren."

De KNVB zoekt sinds het ontslag van Danny Blind, in maart, een nieuwe bondscoach. In de laatste interland, vriendschappelijk tegen Italië, nam Fred Grim de honeurs waar. Roger Schmidt werd in maart ontslagen door Bayer Leverkusen, terwijl ook Ten Cate en Gullit vrij zijn.

Paus spreekt urbi et orbi uit

Paus Franciscus heeft tijdens de paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome zijn jaarlijkse ''urbi et orbi" uitgesproken, zijn zegen voor de stad Rome en de wereld.

In zijn toespraak riep de paus de gelovigen op de hoop niet te verliezen ondanks het vele leed in de wereld. Hij veroordeelde de zelfmoordaanslag van zaterdag op een konvooi met evacués in Syrië. Daarbij werden zeker 112 mensen gedood.

Het plein was zeer zwaar beveiligd in verband met mogelijke aanslagen. Alle tienduizenden gelovigen die bij de toespraak aanwezig waren, moesten door een metaaldetector. Op en rond het hele plein was veel politie aanwezig en op de daken lagen scherpschutters. De politie wilde geen enkel risico nemen met de recente aanslagen in Europa en op koptische christenen in Egypte.

Het Sint-Pietersplein was zoals gewoonlijk versierd met 35.000 bloemen uit Nederland.

Paus spreekt urbi et orbi uit
Paus spreekt urbi et orbi uit (Foto: ANP)

Stroomvoorziening Gaza verder beperkt

De enige elektriciteitscentrale in de Gazastrook is zondag buiten werking gesteld wegens brandstofgebrek. De ongeveer twee miljoen inwoners van het Palestijnse gebied krijgen nu nog maar een uur of vier per dag stroom geleverd, in plaats van voorheen acht uur.

Oorzaak van het gebrek aan brandstof is onderling Palestijnse gesteggel over onbetaalde rekeningen. De vrees bestaat dat het uitschakelen van de elektriciteit ook gevolgen kan hebben voor de drinkwatervoorziening in het gebied.

Stroomvoorziening Gaza verder beperkt
Stroomvoorziening Gaza verder beperkt (Foto: ANP)

Erdogan brengt stem uit

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft zondag zijn stem uitgebracht in zijn woonplaats Istanbul. Turkije stemt zondag in een referendum over een grondwetswijziging die de president tot een machtig regeringsleider en wetgever maakt.

Erdogan zei dat het niet om een gewoon referendum gaat, maar om een stemming over een nieuw regeringssysteem. Premier Binali Yildirim, wiens ambt komt te vervallen mocht Erdogan het referendum winnen, bracht zijn stem uit in de kustplaats Izmir. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu deed dat in in de hoofdstad Ankara.

Peilingen en commentatoren voorspellen een nek-aan-nekrace tussen de voor- en tegenstanders, hoewel een nipte overwinning voor het ja-kamp het meest waarschijnlijk is.

Erdogan brengt stem uit
Erdogan brengt stem uit (Foto: ANP)

Bottas: "Hopelijk eerste van vele polepositions"

Formule 1-coureur Valtteri Bottas veroverde zaterdag de poleposition voor de Grand Prix van Bahrein en dat was de eerste pole voor de Fin. De coureur van Mercedes was daar uiteraard gelukkig mee.

"Natuurlijk ben ik heel blij. In mijn vijfde seizoen in de F1 pak ik de pole. Het heeft dus even geduurd, maar nu is het gelukt en hopelijk is het de eerste van vele polepositions", aldus Bottas, die er tachtig GP-weekeinden voor nodig had, alvorens hij het team bedankt voor het verzorgen van een snelle auto.

"Het is bepaald geen makkelijke baan, maar juist een technische. Je hebt zo makkelijk eens een blokkerend wiel of een gemiste 'apex' in de bocht. Een echt goed rondje rijden is niet makkelijk, maar het was goed genoeg voor de pole", analyseerde hij nuchter. "Dromen heeft echter nog geen zin, het gaat om morgen. Natuurlijk genieten we als team wel even, maar nu moeten we een goed plan uitstippelen voor de race. Hopelijk kunnen we een dubbelzege pakken en het is natuurlijk een goede plek om te starten", zo trapte hij een enigszins open deur in. 

Derde winnaar in openingsweekend Formule 3

Het openingsweekeinde van het Europees Formule 3-kampioenschap heeft in drie races drie verschillende winnaars opgeleverd. Zondag stond de slotrace op het programma op het circuit van Silverstone en thuisrijder Callum Ilott was er dit keer de beste. 

Ilott vertrok net als zaterdag van poleposition, maar moest wederom Joel Eriksson voorbij laten gaan. De Zweed kende weer een prima start, waar Lando Norris zijn start net als zaterdag juist verprutste. De Brit vertrok vanaf plek twee, maar zakte snel terug naar de zesde plaats.

In tegenstelling tot zaterdag kon Norris het tempo dit keer wel snel hervinden en na een hard gevecht passeerde hij Maximilian Günther, waarmee hij plek drie terugpakte. Ilott ging ondertussen het duel weer aan met Eriksson en dit keer was de Brit van het Prema Powerteam de sterkste.

Ilott won de race, voor Eriksson, Norris, Günther en Jake Dennis. Die vijf hebben na drie races al een gat geslagen met de rest in het kampioenschap, met Eriksson na een vierde, eerste en tweede plek op kop. Ilott staat tweede, Norris derde. 

Drugs aangespoeld in Zeeland

Op verschillende locaties langs de gehele Zeeuwse kust zijn pakketten met vermoedelijk drugs aangespoeld. De ontdekking werd zondag in de nachtelijke uren en 's ochtends gedaan.

De politie surveilleert samen met de douane en marechaussee om te checken of er nog meer pakketten liggen. Omdat op eerste paasdag velen een strandwandeling maken, roept de politie mensen op om het alarmnummer 112 te bellen als ze ook zo'n vondst doen en erbij te blijven tot de politie is gekomen.

Het gaat vermoedelijk om cocaïne. Hoeveel pakketten het betreft en waar ze zijn gevonden, laat de politie in het midden om het boevengilde niet wijzer te maken. Het gebeurt vaker dat vanaf schepen op zee bewust pakketten drugs worden gedumpt om het spul zo aan land te krijgen.

Drugs aangespoeld in Zeeland
Drugs aangespoeld in Zeeland (Foto: ANP)

Braspennincx komt tekort in WK-finale keirin, weer goud Vogel

Baanwielrenster Shanne Braspennincx heeft op het wereldkampioenschap in Hong Kong niet voor een kleine verrassing kunnen zorgen. De 25-jarige Nederlandse eindigde als vijfde in de finale van de keirin.

Braspennincx, in 2015 nog vicewereldkampioene op de keirin, kwam er in de finale nauwelijks aan te pas. Op het moment dat de Australische Stephanie Morton naar voren schoof ging Braspennincx mee in haar wiel, maar doordat ze veel buitenom reed maakte de Nederlandse teveel extra meters.

De Belgische Nicky Degrendele verdedigde de eer van de Lage Landen door zich uitstekend te positioneren en zo naar een verrassende bronzen medaille te rijden. Op Kristina Vogel stond geen maat en de Duitse won na het goud op de sprint ook goud op de keirin, het onderdeel waarop ze al regerend wereldkampioene was en waarop ze in 2014 ook de titel pakte. Martha Bayona uit Colombia pakte het zilver. 

Bestelbus in sloot, bestuurder overleden

Een 26-jarige man uit Heteren is in de nacht van zaterdag op zondag verongelukt op de snelweg A50 bij Valburg (Gelderland). Een voorbijganger zag in een sloot naast de snelweg een bestelbus liggen en waarschuwde de politie. Agenten die vervolgens bij de bestelbus aankwamen, zagen dat de bestuurder was overleden.

Hoe het ongeval kon gebeuren is nog onduidelijk, maar waarschijnlijk kwam de bestuurder tegen de vangrail aan en is meerdere malen over de kop geslagen voor de bus in de sloot belandde. Voor zover bekend waren er geen andere voertuigen bij betrokken.

Apeldoorn organiseert WK baanwielrennen 2018

Apeldoorn is volgend jaar de gastheer van de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Dit nieuws heeft de UCI zondagmorgen bekendgemaakt. Het is niet de eerste keer dat Apeldoorn het WK mocht organiseren, in 2011 werd onder andere Marianne Vos wereldkampioen in het Omnisportcentrum. 

De wielerbaan van het Omnisport werd vorig jaar grondig gerenoveerd. Op de nieuwe houten baan werd vorig jaar november al een wereldbekerwedstrijd verreden. Het WK begint volgend jaar op 28 februari en eindigt op 4 maart. Het is nog niet bekend waar het WK-baanwielrennen in 2019 wordt gehouden. Berlijn is voor 2020 als gastheer aangewezen.

Minstens 112 doden door aanslag Aleppo

Het dodental als gevolg van de bomaanslag op een Syrisch buskonvooi in een voorstad van Aleppo is opgelopen tot minstens 112. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zondag. Het in Groot-Brittannië gevestigde observatorium verwacht dat het dodental nog verder zal stijgen.

Volgens Syrische staatsmedia blies een zelfmoordterrorist zichzelf zaterdag bij de wachtende bussen op in een auto. In de bussen zaten mensen die uit door rebellen belegerde plaatsen werden geëvacueerd. De karavaan van 75 bussen en ongeveer twintig ambulances, die vrijdag met in totaal 5000 voornamelijk sjiitische passagiers op weg was gegaan, werd ten westen van Aleppo opgehouden.

Minstens 112 doden door aanslag Aleppo
Minstens 112 doden door aanslag Aleppo (Foto: ANP)

NBA Play-offs: kwakkelende kampioen, blessures en een choker

In de NBA is de kaf van het koren gescheiden. De beste zestien ploegen strijden de komende maanden in vier play-off rondes om de NBA-titel. Afgelopen nacht speelden acht teams de eerste wedstrijd van een best-of-seven serie. Ook de regerend kampioen, de Cleveland Cavaliers, stond op het veld. Tegen de als zevende geplaatste Indiana Pacers wisten LeBron James en zijn ploeg met moeite te winnen: 109-108.

In Cleveland stonden de Cavaliers lange tijd aan de goede kant van de score. Tot ver in het vierde kwart stonden de Cavaliers tien punten voor, maar de Pacers slaagden erin de achterstand ongedaan te maken. Vanaf 103-94 maakte Indiana elf punten op rij. Een driepunter van Jeff Teague zette de Pacers op een 103-105 voorsprong.

In de laatste drie minuten kon de wedstrijd beide kanten op vallen. In de slordige slotfase leden beide teams een aantal keer onnodig balverlies en werd veel gemist. Met een 109-108 voorsprong miste LeBron James een driepuntspoging, waarna Indiana een laatste aanval kreeg. Paul George kreeg de bal, maar hij werd door twee man verdedigd. George wist een openstaande CJ Miles te bereiken, die kon aanleggen om zijn oude team te verslaan. Zijn schot kwam net te kort, zodat Cleveland met een benauwde overwinning de kleedkamer kon opzoeken.

LeBron James eindigde met een solide 32 punten en 13 assists. James speelde de tweehonderdste play-off wedstrijd in zijn carriere. Het was ook de achttiende keer op rij dat hij een wedstrijd in de eerste ronde wist te winnen.

Paul George eindigde met 29 punten voor de Pacers. Lance Stephenson, zeer recent aangetrokken door de Pacers, scoorde vanaf de bank zestien punten. Zijn grootste claim to fame is dat hij ooit LeBron James tijdens een play-off wedstrijd in zijn oor blies. Born Ready wist zich ditmaal in te houden.

In de Eastern Conference play-offs kwamen ook de als derde geplaatste Toronto Raptors uit tegen de Milwaukee Bucks. Ergens in Toronto zal na de wedstrijd Kyle Lowry slecht hebben geslapen. De point guard van de Raptors speelde een draak van een wedstrijd. Lowry miste vrijwel al zijn schoten en eindigde met slechts vier punten. De Raptors gaven een 51-46 voorsprong bij rust uit handen en verloren ruim met 83-97.

Vorig jaar kende Lowry ook een matige play-offs. In de tweede ronde tegen de Miami Heat was hij het vertrouwen in zijn jump shot volledig kwijt en heeft hij na een verloren wedstrijd tot laat in de avond in een lege hal op zijn schot lopen oefenen. De play-offs brengen een speciale extra druk met zich mee. Sommige spelers leven hiervan op, maar het publiek in Toronto mag zich afvragen of Kyle Lowry niet aan de druk ten onder gaat.

Voor de jonge Bucks was het na 2015 een terugkeer in de play-offs. Destijds waren de Bulls in de eerste ronde met 4-2 te sterk. Giannis Antetokounmpo heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een echte superster en het was te merken in Canada. Met 28 punten leidde hij zijn ploeg naar de zege.

Ook in het westen werden twee wedstrijd gespeeld, al waren beide wedstrijden door blessures ontsierd. San Antonio speelde tegen de Memphis Grizzlies. De Grizzlies traden aan zonder Tony Allen. De verdedigend specialist liep in de aanloop naar de wedstrijd ene dijbeenblessure op en staat voor onbepaalde tijd aan de kant.

In de play-offs wordt elke ronde een best-of-seven serie gespeeld. De ploeg die als eerste vier wedstrijden wint gaat door naar de volgende ronde. Veel meer dan in het reguliere seizoen zijn hierbij ook de individuele match-ups van belang. Tony Allen, een matige aanvaller, maar verdedigend ijzersterk, had als rol om het Kawhi Leonard zo zuur mogelijk te maken.  Zonder Allen kwam die taak op de veertig jaar oude schouders van Vince Carter te liggen.

Kawhi Leonard speelde een uitstekende wedstrijd en hij leidde zijn ploeg in de tweede helft naar een riante 111-82 zege. Leonard miste maar drie schoten en eindigde met 32 punten en 5 assists. LaMarcus Aldridge scoorde 20 punten. Tony Parker speelde de 214e play-off wedstrijd in zijn carriere. Slechts zes spelers in de NBA-geschiedenis speelden er meer. Parker is een speler die opleeft in de play-offs. De half-Nederlandse Fransman maakte achttien punten.

Marc Gasol wist de broederstrijd tegen zijn broer Pau te winnen. De jongste Gasol-telg scoorde 32 punten voor de Grizzlies, maar hij was de enige speler van zijn ploeg die zijn normale niveau wist te halen.

De laatste wedstrijd van de dag ging tussen de Los Angeles Clippers en de Utah Jazz. In de huidige NBA worden wedstrijden beslist door schutters, maar deze twee ploegen hebben beide nog een traditionele lange man onder de basket staan. Van het verwachte spektakel tussen DeAndre Jordan en Rudy Gobert kwam echter weinig terecht. Al in eerste aanval van de wedstrijd blesseerde de Franse center van de Jazz zijn knie. Gobert zocht daarna de kleedkamer op en kwam niet meer terug in de wedstrijd.

De Clippers wisten in een spannende wedstrijd niet te profiteren van de afwezigheid van Gobert. Geen van beide ploegen had tijdens de wedstrijd een voorsprong van meer dan acht punten. Met dertien seconden te spelen zette Chris Paul zijn ploeg op 95-95 en leek een verlenging te volgen. Veteraan Joe Johnson schoot de Jazz met een floater in de zoemer echter naar een 95-97 overwinning.

Johnson werd met 21 punten topscorer bij de Jazz, voor Gordon Hayward die tot negentien punten en tien rebounds kwam.

Chris Paul kwam tot 25 punten en 11 assists voor de Clippers. Paul is zonder twijfel één van de beste point guards van de afgelopen twintig jaar. Een gapend gat op zijn basketbal-cv is echter dat hij nooit voorbij de tweede ronde van de play-offs wist te komen. Met een fitte Blake Griffin, JJ Redick en DeAndre Jordan zijn er dit jaar geen excuses om niet te presteren in de play-offs.

Een MRI-scan na de wedstrijd wees uit dat Rudy Gobert geen structurele schade aan zijn knie heeft opgelopen. Mogelijk zal hij toch een aantal wedstrijden moeten missen.

Top 5 plays of the day. Bron: YouTube

 Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 109-108
Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 83-97
San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies 111-82
Los Angeles Clippers – Utah Jazz 95-97


Eastern Conference play-offs

Boston Celtics 0 – 0 Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers 1 – 0 Indiana Pacers
Toronto Raptors 0 – 1 Milwaukee Bucks
Washington Wizards 0 – 0 Atlanta Hawks
 

Western Conference play-offs

Golden State Warriors 0 – 0 Portland Trail Blazers
San Antonio Spurs 1 – 0 Memphis Grizzlies
Houston Rockets 0 – 0 Oklahoma City Thunder
Los Angeles Clippers 0 – 1 Utah Jazz

Concurrente Schippers supersnel op 100 meter

Atlete Elaine Thompson heeft zaterdagavond op de UTech Classic in Kingston grote indruk gemaakt op haar eerste serieuze wedstrijd van het seizoen.

Voor eigen publiek liep de Jamaicaanse, olympisch kampioene op de 100 en 200 meter, op de 100 meter naar een tijd van 10,75 seconden. Dat was weliswaar met teveel rugwind, maar de 2,2 meter per seconde was slechts 0,2 meer dan de toegestane windsnelheid. 

Slechts negen vrouwen, waaronder Thompson zelf, liepen een 100 meter ooit in een snellere tijd als we de wedstrijden met teveel rugwind meenemen. Vorig jaar liep Thompson vroeg in het seizoen op de 100 meter overigens al 10,71 seconden. 

Dafne Schippers liep in de VS dit weekeinde al 10,95 en deed dat wel met legale rugwind. In het Amerikaanse Clermont liep Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's zaterdag de 200 meter in 21,90 seconden, een tijd waarmee ze gelijk om de prijzen mee zou doen. Dat deed Miller-Uibo overigens wel met teveel rugwind. 

LB: Baby van Chrissy Teigen krijgt auto's cadeau

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

De dochter van Chrissy Teigen en John Legend heeft twee roze speelauto's cadeau gekregen van Kris Jenner. "Ik heb een grotere garage nodig", grapt Chrissy op Twitter.

Chrissy en Johns dochtertje Luna vierde vrijdag haar eerste verjaardag. Van papa kreeg het meisje een plastic loopkarretje, maar een dag later besloot Kris Jenner daar een behoorlijk schepje bovenop te doen.

Voor de deur stonden een roze Barbie Cadillac SUV en roze Minnie Mouse-auto in kinderformaat. Luna kan nog amper lopen, maar dat hoeft nu ook niet meer. De wagens lopen op accu's, waardoor ze de hele buurt door kan rijden.

"De koningin van cadeaus flikt het weer @krisjenner je bent gestoord. We houden van je", schreef Chrissy bij een kiekje van de auto's.

Baby van Chrissy Teigen krijgt auto's cadeau
Baby van Chrissy Teigen krijgt auto's cadeau (Foto: BuzzE)

Van Barneveld opent German Darts Masters met zege op Plooy

De darters zijn met Pasen in het Duitse Jena voor de German Darts Masters, het tweede toernooi van de European Tour. Raymond van Barneveld had zich eindelijk weer eens geplaatst voor de Euro Tour en begon het toernooi met een overwinning. 

Van Barneveld trad aan tegen Michael Plooy, die zijn tweede opwachting ooit maakte op de Euro Tour. Plooy kwam 0-1 en 1-3 voor, maar zag toch dat Barney met 6-4 de partij naar zich toe trok. In de volgende ronde stuit hij op Alan Norris. 

Ook Jeffrey De Graaf haalde de tweede ronde. Hij won met 6-5 van Ricky Evans, nadat hij 1-5 achter stond. Sven Groen en Dirk van Duijvenbode redden het niet. Groen verloor met 6-3 van Mervyn King en Van Duijvenbode ging er met 6-1 af tegen Robert Thornton. 

Een andere kraker in de eerste ronde ging tussen Daryl Gurney en Adrian Lewis. Gurney trok de wedstrijd met 6-5 naar zich toe. Zondag is de tweede ronde. Daarin zullen ook Benito van de Pas, Michael van Gerwen en Jelle Klaasen instromen. De Nederlanders behoren tot de top zestien van de ranking op de European Tour zijn daardoor automatisch geplaatst voor de tweede ronde. 

German Darts Masters - Eerste ronde
Daniel Larsson 6-0 Justin Pipe
Krzysztof Ratajski 1-6 Rowby-John Rodriguez
Ronny Huybrechts 5-6 Jonny Clayton
Brian Woods 3-6 Dragutin Horvat
Ted Evetts 6-4 Joe Murnan
Jamie Lewis 6-3 Zoran Lerchbacher
Max Hopp 6-3 Robert Owen
Robbie Green 4-6 Mark Webster

Jeffrey de Graaf 6-5 Ricky Evans
Sven Groen 3-6 Mervyn King
Steffen Siepmann 6-4 Andrew Gilding
Ronnie Baxter 5-6 Kyle Anderson
Daryl Gurney 6-5 Adrian Lewis
Dirk van Duijvenbode 1-6 Robert Thornton
Robert Marijanovic 2-6 John Michael
Michael Plooy 4-6 Raymond van Barneveld

Tweede ronde - middagsessie (vanaf 13u)
Ian White v Jeffrey De Graaf
Stephen Bunting v Ted Evetts
Steve West v Kyle Anderson
Michael Smith v Dragutin Horvat
Kim Huybrechts v Daniel Larsson
Simon Whitlock v Jonny Clayton
Gerwyn Price v Max Hopp
Benito van de Pas v Rowby-John Rodriguez

Avondsessie (vanaf 19u)
James Wade v Robert Thornton
Joe Cullen v Steffen Siepmann
Mensur Suljovic v Jamie Lewis
Jelle Klaasen v Daryl Gurney
Peter Wright v Mark Webster
Alan Norris v Raymond van Barneveld
Michael van Gerwen v John Michael
Cristo Reyes v Mervyn King

Weer WK-medaille voor Wild: brons op puntenkoers

Kirsten Wild heeft op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Hong Kong opnieuw een medaille gepakt. Na zilver op het omnium was er zondag brons op de puntenkoers, de zesde WK-medaille uit haar carrière. Na goud en zilver op de scratch (2015 en 2016) en brons op het omnium (2011 en 2015) was het de eerste medaille voor Wild op de puntenkoers, waarop ze regerend Europees kampioene is.

Op de puntenkoers in Hong Kong mengde Wild zich bij een aantal sprints voor de punten. Vooral in de tweede helft ging dat goed, want de Nederlandse pakte twee keer de volle mep. Samen met de Belgische Lotte Kopecky, de Britse Elinor Barker en Sarah Hammer uit de VS nam Wild een ronde voorsprong en vestigden de vier zich stevig aan kop.

Barker en Hammer pakten er nog eens een ronde bij en gingen zo de strijd aan om het goud. Daarin was de Britse te sterk, waarmee ze haar eerste individuele wereldtitel pakte. Kopecky pakte maar weinig punten in de tussensprints en zo kon Wild de Belgische voorblijven in de strijd om brons. 

VS 'niet verrast' door raketproef Noord-Korea

De Verenigde Staten zijn niet verrast door de raketproef die Noord-Korea zondag heeft gehouden. Ze zien geen reden daar verder op te reageren.

"Wij hoeven daar geen middelen aan te spenderen", zei een beleidsadviseur van het Witte Huis, die zondag met vicepresident Mike Pence meereisde naar Zuid-Korea. "Wij zijn er niet door verrast, wij anticipeerden daarop."

Enkele uren voor de landing van Pence schoot Noord-Korea een raket af. De raket explodeerde binnen enkele tellen na de lancering, die als mislukt wordt beschouwd. Om wat voor raket het ging, is nog niet bekend.

Pence reisde naar Seoul om met de waarnemend president van Zuid-Korea, Hwang Kyo-ahn, over de Noord-Koreaanse wapenprogramma's te overleggen. De Amerikaanse marine heeft een eenheid met een vliegdekschip richting Korea gestuurd.

VS 'niet verrast' door raketproef Noord-Korea
VS 'niet verrast' door raketproef Noord-Korea (Foto: ANP)

Braspennincx in WK-finale op keirin

Baanwielrenster Shanne Braspennincx heeft zich op het wereldkampioenschap in Hong Kong geplaatst voor de finale op de keirin, het onderdeel waarop zes dames tegelijk sprinten om de zege.

Braspennincx reed in de eerste ronde naar de tweede plek, achter regerend wereldkampioene Kristina Vogel uit Duitsland. Dat was al voldoende voor een plekje in de halve finales. Landgenote Laurine van Riessen werd zesde en laatste in haar eerste ronde, maar via een sterk optreden in de herkansingen mocht ze alsnog door naar de halve eindstrijd.

In die halve finale kwam Van Riessen er simpelweg niet aan te pas in het door Vogel op snelheid gebrachte veld. De Nederlandse werd vijfde, op gepaste afstand van de eerste vier. Braspennincx daarentegen deed het in de halve finale weer bijzonder goed. De Australische topsprintster Stephanie Morton kon haar als enige partij bieden en won de heat met een flinke banddikte voor de Nederlandse, die Simona Krupeckaite relatief ver achter zich hield. 

De finale word rond 9.20 uur gereden en is live te zien op het Belgische Sporza.

Pasen kouder dan kerst

Pasen is dit jaar kouder dan afgelopen Kerstmis. Eerste en tweede paasdag wordt het in De Bilt slechts 10 à 11 graden. Afgelopen kerst was het ietsje warmer: 11,7 graden op eerste kerstdag en 11,8 op tweede kerstdag, meldt Weeronline.

Het is daarmee de negende keer sinds 1901 dat Pasen in ons land kouder verloopt dan kerst. Maar bijzonder is wel dat het al de vierde keer is in zes jaar. In 2012, 2013 en vorig jaar gebeurde het ook.

Volgens het weerbureau ligt het niet zozeer aan de temperatuur met Pasen. Het zijn juist de kerstdagen die de laatste jaren telkens zo zacht verlopen. Met als hoogtepunt kerst 2015, toen het over beide dagen gemiddeld 14,2 graden werd.

De koudste Pasen sinds de officiële metingen in 1901 zijn begonnen, was in 1964. Toen kenden beide dagen een gemiddelde maximumtemperatuur van 4,2 graden.

Pasen kouder dan kerst
Pasen kouder dan kerst (Foto: ANP)

LB: Bella Hadid springt in Dubai uit vliegtuig

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Bella Hadid is zaterdag gaan skydiven in Dubai. Het 20-jarige model liet haar avontuur hoog in de lucht vastleggen en plaatste een filmpje hiervan op Instagram.

"Vandaag uit een vliegtuig gesprongen!!!", schreef Bella bij de video. "IK HEB MIJ NOG NOOIT ZO KALM GEVOELD IN MIJN LEVEN!!! Gevlogen met de engelen!!!! Bedankt @skydivedubai! Beste skydive-ervaring van mijn leven!!!!"

In het filmpje is te zien hoe Bella samen met een instructeur een tandemsprong maakt boven het beroemde palmeiland aan de kust van het oliestaatje. Met een grote grijns op haar gezicht springt ze het vliegtuigje uit.

Instagram hieronder niet zichtbaar? Je vindt hem hier

Bella Hadid springt in Dubai uit vliegtuig

Bella Hadid springt in Dubai uit vliegtuig (Foto: BuzzE)

Hekken rondom graf George Michael verwijderd

Bijna drie weken na de begrafenis van George Michael zijn de omheiningen rond het graf van de zanger verwijderd. Dat meldt Mirror. Hierdoor is zijn laatste rustplaats eindelijk zichtbaar geworden.

Michael werd op 29 maart na een kleine en besloten uitvaartdienst naast zijn moeder begraven op begraafplaats Highgate in Noord-Londen. Om nieuwsgierige fans tegen te houden werd het graf afgeschermd met metalen schotten, die je ook vindt langs bouwterreinen.

Op foto's van Mirror is te zien dat het graf van George is omgeven door grote bloempotten vol witte bloemen. De beheerder van de begraafplaats benadrukte dat het fans niet is toegestaan Michaels laatste rustplaats te bezoeken, aangezien het op een stukje privéterrein ligt. Ook zal het graf geen onderdeel zijn van de betaalde tour die Highgate Cemetery aanbiedt.

George Michael (53) werd op eerste kerstdag dood gevonden in zijn woning in Oxfordshire. De Wham!-zanger stierf een natuurlijke dood als gevolg van hart- en leverproblemen.

Hekken rondom graf George Michael verwijderd
Hekken rondom graf George Michael verwijderd (Foto: BuzzE)

'Chris Pine en Sofia Boutella zijn stelletje'

Het lijkt erop dat Chris Pine en zijn Star Trek-tegenspeelster Sofia Boutella een relatie hebben. De twee werden samen op het hippe muziekfestival Coachella gespot.

"Ze gedroegen zich als een stelletje. Ze hielden de hele avond elkaars hand vast", onthult een ooggetuige aan ET. Later die dag verschenen ze samen op een ander feestje. Volgens de organisatie gingen Pine en Boutella over de rode loper als double date met acteurskoppel Troian Bellisario en Patrick Adams.

Chris en Sofia hebben hun relatie nog niet bevestigd, maar afgelopen september prees Sofia haar collega al eens op Instagram. Ze vergezelde de 36-jarige acteur tijdens de première van zijn laatste film. Bij een foto van de twee op die avond schreef ze: "Met deze speciale persoon die belangrijk voor me is bij de Hell or High Water-première. Ik ben zo trots op hem!"

'Chris Pine en Sofia Boutella zijn stelletje'
'Chris Pine en Sofia Boutella zijn stelletje' (Foto: BuzzE)

Paul Elstak brengt ode aan hardcore in Ahoy

Dj Paul Elstak (51) was in de jaren negentig de grondlegger van de hardcore. In zijn carrière ontbrak nog één ding: zijn eigen grote show. Na dertig jaar in de scene maakte de dj dit zaterdagavond goed met zijn eerste eigen show in Rotterdam Ahoy.

Paul Elstak arriveerde met zijn vrouw Kristel in een limousine. Tijdens zijn show nam hij zijn fans mee langs de hoogtepunten van zijn carrière. Zijn hit Rainbow High In The Sky ontbrak dus niet, Promised Land evenmin. Met Rainbow High in the Sky sleepte Paul zelfs een Gouden Plaat en Zilveren Harp in de wacht.

Paul Elstak werd tijdens zijn eigen show in Rotterdam Ahoy bijgestaan door artiesten die het genre hardcore verder hebben ontwikkeld en een grote rol speelden in zijn muziekcarrière.

 

#Ahoy #PaulElstak #Rotterdam #B2s

Een bericht gedeeld door Joey Riot (@joeyfkinriot) op15 Apr 2017 om 10:32 PDT

Paul Elstak brengt ode aan hardcore in Ahoy
Paul Elstak brengt ode aan hardcore in Ahoy (Foto: BuzzE)

WNL-presentatrice Maaike Timmerman getrouwd

De zwangere WNL-presentatrice Maaike Timmerman is getrouwd. Ze gaf vrijdag haar jawoord aan Marten Blankesteijn, de medeoprichter van Blendle. "Ben ik er toch ingetuind. Even snel getrouwd, een heel leuk 'moetje'', schrijft de WNL-presentatrice op Facebook.

Op bijbehorende foto's is te zien is dat ze trouwakte ondertekende en het huwelijk vervolgens bezegelde met een ferme kus. Op vrijdagochtend had ze nog gewoon Goedemorgen Nederland gepresenteerd.

Maaike maakte onlangs bekend zwanger te zijn. In september verwacht het kersverse echtpaar een zoon.

WNL-presentatrice Maaike Timmerman getrouwd
WNL-presentatrice Maaike Timmerman getrouwd (Foto: BuzzE)

Brand op camping verwoest woning

Een vakantiewoning op een camping bij Oostvoorne is in de nacht van zaterdag op zondag verwoest door een brand. De twee bewoners konden zichzelf in veiligheid brengen, maar liepen volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio wel lichte brandwonden op. Ze konden ter plekke worden behandeld.

Brandweerlieden hebben de brand inmiddels onder controle. Ze konden voorkomen dat het vuur oversloeg naar een naastgelegen woning, waar niemand aanwezig was toen de brand uitbrak. Ook andere panden in de omgeving hoefden niet te worden ontruimd. De getroffen woning is voorlopig onbewoonbaar. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Brand op camping verwoest woning
Brand op camping verwoest woning (Foto: ANP)

Zuid-Korea woest om 'machtsvertoon' Pyongyang

Seoul heeft zondag hard uitgehaald naar Noord-Korea, dat opnieuw zou hebben geprobeerd een raket te lanceren. Het regime in Pyongyang maakt zich volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schuldig aan "machtsvertoon dat een bedreiging vormt voor de hele wereld".

Het departement waarschuwde Pyongyang dat nieuwe provocaties, zoals een nucleaire test of een proef met langeafstandsraketten, kunnen leiden tot strafmaatregelen. Ook de Verenigde Staten hebben het stalinistische regime gewaarschuwd dat de politiek van "strategisch geduld"met Noord-Korea voorbij is.

Zuid-Korea woest om 'machtsvertoon' Pyongyang
Zuid-Korea woest om 'machtsvertoon' Pyongyang (Foto: ANP)

Weer Mexicaanse ex-gouverneur opgepakt

De voortvluchtige Mexicaanse ex-gouverneur Javier Duarte is zaterdag opgepakt in Guatemala. De politie arresteerde de Mexicaan in de lobby van een hotel in Panajachel, meldden de autoriteiten.

De Mexicaanse autoriteiten vaardigden eind vorig jaar een arrestatiebevel uit tegen Duarte, die jarenlang gouverneur was van deelstaat Veracruz. De voormalig politicus van regeringspartij PRI wordt onder meer verdacht van banden met de georganiseerde misdaad. Ook zou tijdens zijn bewind op grote schaal zijn gerommeld met overheidsgeld.

Een andere voortvluchtige Mexicaanse oud-politicus, Tomás Yárrington, liep eerder deze maand tegen de lamp in Italië. De gewezen gouverneur van deelstaat Tamaulipas wordt er onder meer van verdacht steekpenningen te hebben aangenomen van drugskartels.

Weer Mexicaanse ex-gouverneur opgepakt
Weer Mexicaanse ex-gouverneur opgepakt (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: heb jij de paashaas al gespot?

Broedt de spreeuw vroeg in april,
er is een schone meimaand op til.

Goedemorgen op deze eerste paasdag! Afgelopen nacht waren er wat opklaringen maar er kon hier en daar ook een bui vallen. Ook vandaag is er gerede kans op regen, met name in het binnenland. Het is half tot zwaar bewolkt bij een temperatuur van een schamele 11 graden. De wind draait richting het noordwesten en is boven land matig tot zwak, aan de kust en boven de Wadden kan het vrij krachtig gaan waaien! Later op de avond gaat de wind liggen en neemt de kans op regen flink af. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:42
Zon onder: 20:38
Zonkracht: 4/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1917 Vladimir Lenin keert terug naar Sint-Petersburg na jaren ballingschap.
1943 Albert Hofmann neemt voor het eerst de hallucinogene effecten van lsd waar.
1945 Sovjet-Unie start groot eindoffensief tegen Duitsland met als doel de verovering van Berlijn.
1945 Bevrijding van de Joodse gevangenen in Buchenwald
1975 De Rode Khmer verovert de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh.

Panoramauitzicht in Alkmaar (Foto: DJMO)
Panoramauitzicht in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Turkije kiest autocratie, of niet

Ruim 55 miljoen kiezers kunnen zondag in een referendum bepalen of ze de Turkse president Erdogan langer als de sterke man willen of liever hebben dat hij pas op de plaats maakt. Erdogan legt de kiezers een grondwetswijziging voor die de president tot een machtig regeringsleider en wetgever maakt. Peilingen en commentatoren voorspellen een nek-aan-nekrace tussen de voor- en tegenstanders, maar een nipte overwinning voor het ja-kamp zou waarschijnlijk zijn.

Buiten Turkije konden eerder al drie miljoen Turken stemmen. Onder hen de 250.000 stemgerechtigden in Nederland. Bijna de helft kwam opdagen.

Het parlement krijgt in Erdogans staatshervorming een bescheiden rol en de post van premier verdwijnt. Erdogan zegt dat de grote problemen beter kunnen worden aangepakt door een president met verregaande bevoegdheden. In de huidige grondwet is de president een ceremoniële figuur, maar Erdogan nam de afgelopen jaren al een voorschot op een uitvoerend presidentschap.

Erdogan werd in 2003 premier, maar gaf die post in 2014 op, omdat hij om procedurele redenen niet nog een keer premier kon worden. Hij is sindsdien president. Hij wil die functie formeel aanpassen aan zijn ambitie het land geheel naar eigen inzichten te leiden. Zijn successen als premier in de jaren 2003-2012 zijn de afgelopen jaren deels ongedaan gemaakt. Dat komt door onder meer de oorlog in Syrië, het terrorisme, de strijd met de Koerdische PKK, de twisten met zijn rivaal Gülen, de mislukte couppoging in juli en de repressie die daar op volgde.

Plannen
Een overzicht van het plan om het parlementaire stelsel nu te vervangen:

- De president wordt ook regeringsleider en de post premier vervalt.

- De president kan decreten uitvaardigen die de kracht van wet hebben. Toestemming van het parlement voor de inwerkingtreding is niet nodig. De werking van het decreet vervalt echter, wanneer het parlement tot een wet besluit over de zaken waar het decreet over gaat.

- De president krijgt veel invloed op de magistratuur door zijn benoeming van vier van de dertien leden van de toekomstige raad van toezicht op justitie.

- De plaatsvervanger(s) van het staatshoofd wordt of worden een of meer vicepresidenten, die de president benoemt. Nu is de plaatsvervanger van het staatshoofd de parlementsvoorzitter.

- Parlement en president worden vanaf 3 november 2019 op dezelfde dag voor een ambtstermijn van vijf jaar gekozen. Een president mag hooguit twee keer in die functie aantreden.

- Parlement en president kunnen allebei nieuwe verkiezingen laten houden. De president kan dat op eigen houtje, in het parlement moet daar drie vijfde van de zeshonderd parlementariërs voor zijn. In de nieuwe verkiezingen worden weer een president en een parlement gekozen, ongeacht welke partij tot de stembusgang heeft aangezet. Als er vervroegde verkiezingen zijn in de tweede ambtstermijn van de president mag hij toch voor een derde keer meedoen. Erdogan kan eventueel uiterlijk tot circa 2033 aanblijven als zijn eerste ambtstermijn van het nieuwe stelsel eind 2019 begint.

Turkije stemt over ambities Erdogan
Turkije kiest autocratie, of niet (Foto: ANP)

'Noord-Korea probeerde raket te lanceren'

Een Noord-Koreaanse poging een ballistische raket te lanceren, lijkt te zijn uitgelopen op een mislukking. "Het projectiel ontplofte vrijwel onmiddellijk", zei een Amerikaanse legerwoordvoerder zaterdag (lokale tijd). "Er wordt nog uitgezocht om wat voor type raket het ging."

De Zuid-Koreaanse legertop stelde eerder in een verklaring dat Noord-Korea probeerde een "ongeïdentificeerd projectiel" te lanceren in de buurt van Sinpo, een havenstad aan de oostkust. Een Amerikaanse functionaris stelde tegenover CBS News dat het niet ging om een zogeheten intercontinentale ballistische raket (ICBM), die zeer grote afstanden kan afleggen.

Noord-Korea vierde zaterdag met veel militair machtsvertoon de 105e geboortedag van Kim Il-sung, de stichter van de stalinistische dynastie. Die Dag van de Zon werd afgetrapt met een grote militaire parade, waarbij onder meer ballistische raketten werden getoond.

Het feit dat Noord-Korea werkt aan de ontwikkeling van dergelijke projectielen en meerdere kernproeven heeft uitgevoerd, zorgt internationaal voor veel onrust. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een vliegdekschip en andere marineschepen naar de regio gestuurd.

'Noord-Korea probeerde raket te lanceren'
'Noord-Korea probeerde raket te lanceren' (Foto: ANP)

Rellen bij pro-Trump-bijeenkomst Californië

Een manifestatie van aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump is zaterdag in de stad Berkeley (Californië) flink uit de hand gelopen. Er braken gevechten uit toen betogers de bijeenkomst wilden verstoren, meldt de Los Angeles Times.

Voor- en tegenstanders van de president gingen op de vuist in de buurt van het park waar de manifestatie zou plaatsvinden. Beide groepen gooien stenen en stokken naar elkaar. Ook gebruikten vechtersbazen een grote vuilnisbak als stormram en vlogen vuurwerk en rookbommen door de lucht. Meerdere mensen raakten lichtgewond.

Het was volgens de krant de derde keer in enkele maanden tijd dat de twee groepen met elkaar botsten. De aanhangers van Trump hadden dit keer versterking gekregen van bikers en andere sympathisanten, die hadden aangekondigd de anti-fascisten hard te zullen aanpakken als ze zich zouden misdragen.

De politie arresteerde volgens lokale media zeker dertien mensen.

Rellen bij pro-Trump-bijeenkomst Californië
Rellen bij pro-Trump-bijeenkomst Californië (Foto: ANP)

Verstappen na kwalificatie: "Genaaid in laatste bocht"

Max Verstappen kwalificeerde zich zaterdag als zesde voor de Grand Prix van Bahrein van zondag en daar was de Nederlandse Red Bull-coureur bepaald niet gelukkig mee. Teamgenoot Daniel Ricciardo versloeg Ferrari-rijder Kimi Räikkönen, terwijl Verstappen de langzaamste was van de coureurs bij de drie sterkste teams.

"In die laatste run bereidt iedereen zich voor en aan het einde van het rondje kwam Massa er ineens vol voorbij vliegen", klaagde Verstappen na afloop. "Ik kon niks anders doen dan inhouden, waardoor je banden heel snel koud worden en dan is het helemaal kloten. Ik moest een gat zien te trekken", verklaart de Nederlander.

"Het verschil met de voorste teams is weliswaar beter dan de vorige twee races, acht of negen tienden van een seconde is te veel. Wij weten ook wel dat Ferrari en Mercedes de motor nog wat opendraait in zo'n laatste run, dan komt er nog wat bij", legt hij uit.  "Het is gewoon enorm balen dat alles tot die laatste run goed gaat. Ik word dan in de laatste bocht genaaid, maar dat hoort er uiteindelijk ook bij. We hebben een goede uitgangspositie, maar zijn in de race niet snel genoeg om iets te doen tegen de Mercedessen", zo lijkt hij zich in elk geval wel op de Ferrari's van Räikkönen en Sebastian Vettel te richten.

Meerkampster Visser bloedsnel op 100m horden

Atlete Nadine Visser heeft tijdens de Pure Athletics Spring Invitational in het Amerikaanse Clermont (Florida) voor een bijzonder knappe prestatie gezorgd. 

Op de 100 meter horden snelde de 22-jarige Visser naar een tijd van 12,57 seconden. Met 4,5 meter per seconde rugwind had ze weliswaar ruimschoots teveel hulp van de natuur, het is wel veruit de snelste tijd ooit gelopen door een Nederlandse.

Het nationaal record is al sinds 1989 in handen van Marjan Olyslager, die destijds 12,77 liet noteren. Visser zelf heeft de tweede tijd ooit voor een Nederlandse staan: op de zevenkamp tijdens het WK atletiek van 2015 liep ze 12,81.

Visser is van oorsprong een meerkampster en deed daarop mee aan het WK van 2015 en de Olympische Spelen van vorig jaar. Op de 100 meter horden won ze twee jaar geleden al wel brons op het WK voor junioren. 

Eriksson wint in F3, Schumacher knokt zich naar voren

De Zweedse coureur Joel Eriksson heeft op het circuit van Silverstone de tweede race in het Europees Formule 3-kampioenschap gewonnen. Hij profiteerde onder meer optimaal van het falen van Lando Norris, de 17-jarige Brit die vrijdag de eerste race nog won.

Norris kende een zeer slechte start vanaf de tweede plek en viel gelijk terug tot plek zeven. Polesitter Callum Ilott nam de leiding, maar moest die al snel afstaan aan Eriksson. Dat duo zou vervolgens snel wegrijden bij de rest en hoewel Ilott aan het eind nog even in de buurt leek te komen, was de Zweed toch simpelweg de sterkste. Ilott werd tweede, ruim voor de als vijfde vertrokken Jake Hughes.

In het middenveld werd stevig gevochten, onder meer door Mick Schumacher. De 18-jarige zoon van F1-legende Michael Schumacher vertrok als negende en vocht zich uiteindelijk op naar de zesde plek, onder meer na een fel gevecht met Norris. De Brit probeerde Schumacher in de slotfase in te halen, maar zag zijn poging mislukken en verloor plotseling ook nog plekken aan Zhou Guanyu en Jehan Daruvala. Maximilian Günther en Jake Dennis eindigden voor Schumacher als vierde en vijfde. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.