FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 februari 2017

Roemenen blijven demonstreren tegen regering

Ook zondag zijn tienduizenden Roemenen in Boekarest en andere steden de straat opgegaan om te protesteren tegen de sociaaldemocratische regering. Ze hielden stukken papier in de kleuren van de Roemeense vlag omhoog en verlichtten die met hun mobieltjes. Ook droegen ze borden mee met de oproep 'Verzet je' en scandeerden ze "Wij willen werk, niet jullie bewaken".

Het kabinet van premier Sorin Grindeanu riep de volkswoede eind vorige maand op met een poging een campagne tegen corruptie af te zwakken. Het gewraakte besluit is inmiddels teruggedraaid en de bedenker ervan, minister van Justitie Florin Iordache, afgetreden. Maar de betogers blijven eisen dat de hele regering opstapt, omdat zij niet is te vertrouwen.

In de hoofdstad Boekarest kwam zondag ook een duizendtal tegendemonstranten op de been. Zij verweten president Klaus Iohannis, die de protestbeweging steunt, het land te splijten.

Roemenen blijven demonstreren tegen regering
Roemenen blijven demonstreren tegen regering (Foto: ANP)

Kabinet: eendracht nodig tegen cyberaanvallen

Nederland moet werk maken van diplomatie, defensie én ontwikkelingssamenwerking om de groeiende dreiging van cyberaanvallen van vijandige landen en criminelen het hoofd te bieden. Dat staat in de Internationale Cyberstrategie die minister Bert Koenders zondagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Koenders zet een nieuw netwerk van diplomaten in om de online omgangsregels tussen landen te versterken. Ook wil hij voorkomen dat er een cyberwapenwedloop ontstaat doordat landen elkaar niet vertrouwen en met argusogen naar elkaars cyberverdediging kijken. Het internationaal recht moet worden aangevuld voor de nieuwe digitale wereld.

Het kabinet streeft naar betere internationale afspraken over de veiligheid van het internet. Dat valt niet mee, omdat sommige landen daarover heel anders denken. Bovendien wil het kabinet niet tornen aan de losse structuur van het internet, waarover niemand de baas is maar landen, bedrijven en organisaties overleggen en afspraken maken.

Afschrikken
Ondertussen moet Nederland zich kunnen verweren, schrijft Koenders. Nederland heeft volgens hem een leidende rol in de opbouw van een sterke cyberverdediging door de NAVO. Het bondgenootschap moet zich niet alleen kunnen verdedigen, maar zo nodig ook kunnen aanvallen. Die wetenschap moet vijanden en misdadigers afschrikken.

Ook in de opsporing van cybercriminelen wil Nederland samenwerken met andere landen. Om te voorkomen dat deze misdadigers hun gang kunnen gaan vanuit landen die de internetveiligheid niet op orde hebben, wil Nederland met deze landen onder meer kennis delen.

Koenders wijst erop dat Nederland, dat voorop loopt in de digitalisering, groot belang heeft bij een vrij en veilig internet.

Kabinet: eendracht nodig tegen cyberaanvallen
Kabinet: eendracht nodig tegen cyberaanvallen (Foto: ANP)

14 Nederlanders naar UK Open, Kist gooit negendarter

Veertien Nederlandse darters hebben zich gekwalificeerd voor de UK Open, zo bleek na afloop van het einde van het zesde kwalificatietoernooi. Het zesde toernooi werd zondag gewonnen door Peter Wright en Christian Kist gooide een negendarter, de vijfde perfecte leg van dit weekend. 

Wright won van Steve Lennon, Kevin Painter, Dirk van Duijvenbode, John Henderson, Steve Beaton en Adrian Lewis. In de finale was de Schot met 6-3 te sterk voor James Wade. Met 35.000 pond heeft Wright het meeste geld bij elkaar weten te spelen. Kist verloor in de achtste finales van Adrian Lewis met 6-1. De enige leg die Kist won ging wel in negen pijlen uit, dat was al weer de vijfde negendarter van het weekend. Michael van Gerwen gooide twee perfecte legs. Verder gooiden Darren Webster en Ronny Huybrechts ook een negendarter. 

Van belang was het vooral om bij de top 32 te eindigen, want dat geeft je automatische plaatsing voor de derde ronde in het hoofdtoernooi. Van de Nederlanders wisten Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen, Benito van de Pas en Christian Kist zich ook bij de beste 32 te spelen. Voor Jermaine Wattimena, Vincent Kamphuis, Yordi Meeuwisse, Jeffrey de Zwaan en Ron Meulenkamp zal het toernooi beginnen vanaf de eerste ronde. Vincent van der Voort, Dirk van Duijvenbode, Jeffrey de Graaf en Jan Dekker stromen in de tweede ronde in. 

De UK Open staat van 3 tot en met 5 maart op het programma. De top 96 spelers van de zes kwalificatietoernooien hebben zich geplaatst voor de FA Cup of Darts. Ook diverse amateurs die zich via allerlei kwalificatietoernooien in Groot-Brittannië hebben geplaatst zullen deelnemen. n Minehead zullen een aantal grote namen ontbreken. Phil Taylor speelt in zijn afscheidsjaar geen vloertoernooien meer en zodoende heeft hij zich niet geplaatst voor de UK Open. Ryan de Vreede is de meest ongelukkige speler, want hij is als 97ste geëindigd op de Order of Merit. De Nederlander plaatste zich dus niet, wat ook het geval is voor een aantal bekende namen: Max Hopp, Robbie Green, Berry van Peer, Nathan Aspinall, Rowby-John Rodriguez, Dimitri van den Bergh, Paul Nicholson, John Part en Wes Newton.

UK Open Qualifier 6 - uitslagen vanaf de vierde ronde 
Peter Wright 6-1 Dirk van Duijvenbode
John Henderson 6-4 Simon Whitlock
Benito van de Pas 6-2 Robert Thornton
Steve Beaton 6-1 Vincent van der Voort
Joe Cullen 6-3 Michael Smith
Brendan Dolan 6-0 Mervyn King
Adrian Lewis 6-3 Gerwyn Price
Antonio Alcinas v Christian Kist
Raymond van Barneveld 6-3 Richard North
Kyle Anderson 6-3 Cristo Reyes
Alan Norris 6-3 Stephen Bunting
Ian White 6-5 Jamie Caven
Chris Quantock 6-2 Yordi Meeuwisse
Kim Huybrechts 6-2 Jonny Clayton
James Wade 6-5 Gary Anderson
Mick McGowan 6-4 Ryan Meikle

Achste finales
Peter Wright 6-4 John Henderson
Steve Beaton 6-1 Benito van de Pas
Brendan Dolan 6-3 Joe Cullen
Adrian Lewis 6-1 Christian Kist
Kyle Anderson 6-3 Raymond van Barneveld
Alan Norris 6-4 Ian White
Kim Huybrechts 6-5 Chris Quantock
James Wade 6-0 Mick McGowan

Kwartfinales
Peter Wright 6-2 Steve Beaton
Adrian Lewis 6-5 Brendan Dolan
Alan Norris 6-5 Kyle Anderson
James Wade 6-3 Kim Huybrechts

Halve finales
Peter Wright 6-5 Adrian Lewis
James Wade 6-1 Alan Norris

Finale
Peter Wright 6-3 James Wade

Op zoek naar Trumps filosofie

Fareed Zakaria presenteert iedere zondag het CNN-programma GPS. Aan het begin van de show ging hij ditmaal op zoek naar de ideologie achter de regering-Trump. Daarvoor moet je kennelijk je licht opsteken bij Steve Bannon.

Dat is Trumps belangrijkste adviseur en volgens Zakaria geen racist of white supremacist. Wel is het een intelligente man die goed op de hoogte is van de Amerikaanse geschiedenis.

Zakaria ziet in Bannon geen traditionele conservatief die de waarden van de vrije markt hooghoudt, maar een ouder 'Europees' soort van sceptisch conservatief.

Volgens Bannon zouden de problemen in de maatschappij zijn terug te voeren op een cultuur van narcisme, in de jaren 60 ingeleid door de babyboomgeneratie die oude waarden afbrak. Dankzij hen zou alles, en iedereen, nu worden afgemeten aan geld. Dat zou uiteindelijk hebben geleid tot de financiële crisis van 2008.

In onderstaand filmpje legt Zakaria uit wat voor soort conservatisme er volgens Bannon en Trump nodig zou zijn.

NBA: Beladen terugkeer Kevin Durant in Oklahoma

In een regulier NBA seizoen worden 1230 wedstrijden gespeeld. Voor het begin van seizoen worden enkele van deze wedstrijden rood omcirkeld in de agenda van menig NBA fan gezet. Afgelopen nacht was zo’n wedstrijd. Kevin Durant keerde voor de eerste keer als speler van de Golden State Warriors terug naar Oklahoma City, de stad waar hij acht jaar voor de Thunder uitkwam.

Kevin Durant wist dat hij niet op een warm welkom hoefde te rekenen. Er zijn een paar ongeschreven regels over hoe je als fans van een ploeg je oud-spelers ontvangt. Factoren die daarbij een rol spelen zijn hoeveel succes een speler de club heeft bezorgd, hoe lang hij bij een team heeft gespeeld en hoe hij zich voor het team heeft ingezet. Ook speelt mee of een speler uit eigen initiatief is vertrokken en of de speler naar een directe concurrent is gegaan. Negatieve uitspraken over je oude ploeg zorgen gegarandeerd voor een hatelijke ontvangst.

Soms keert een speler terug bij zijn oude ploeg en wordt als held onthaald, Paul Pierce bij Boston bijvoorbeeld. Het kan echter ook anders lopen. Vince Carter, die er het laatste jaar in Toronto met de pet naar gooide en duidelijk maakte niet langer voor de Raptors te willen spelen, werd jarenlang uitgefloten door fans van de Raptors. De eerste keer dat LeBron James als speler van de Heat terugkeerde in Cleveland kan de sfeer alleen maar als bedreigend worden omschreven.

Durant heeft zich altijd uitstekend ingezet voor de Thunder en nooit een negatief woord over de club gezegd. Kampioen wist hij de ploeg niet te maken, maar hij was wel de belangrijkste reden dat een zwakke ploeg kon uitgroeien tot een jarenlange kandidaat voor de NBA titel. Durant is echter uit eigen initiatief vertrokken en beging de, in de ogen van OKC fans, onvergeeflijke fout om voor een grote concurrent te spelen.

Oklahoma City had voor de wedstrijd besloten om de Warriors te ontvangen als ‘cupcakes’. Het is een denigrerende term voor een makkelijke tegenstander of een softe speler. Oud-Thunder speler Kendrick Perkins had Durant ooit een cupcake genoemd, vandaar. Duizenden cupcake t-shirts werden uitgedeeld aan de fans van de Thunder.

Bij de opkomst van de spelers werd Durant uitgejouwd. Bij balbezit scandeerde het publiek “cupcake, cupcake”. Het leek Durant en de rest van de Warriors niet te deren, integendeel. Bij rust was de stand 50-77. In de tweede helft wist OKC nog wel iets terug te doen, maar het verschil werd nooit kleiner dan tien punten.

De oud-ploeggenoten Russell Westbrook en Kevin Durant hebben nooit iets gezegd over eventuele spanningen onderling. Het blijft dus gissen of er echt sprake was van een vete, maar op het veld leek het erop als de heren elkaar echt niet mogen. De twee kemphanen hadden woorden met elkaar in het derde kwart. Vlak voor tijd schoot Durant een diepe, diepe driepunter over Westbrook heen en keek hem nog een seconde op hem neer.

De eindstand werd 114-130. Durant eindigde met 34 punten. Stephen Curry en Klay Thompson voegden allebei 26 punten toe. Bij de Thunder was het uiteraard Westbrook die zijn ploeg op sleeptouw nam. De guard kwam tot 47 punten, 11 rebounds en 8 assists.

20 maart treffen de ploegen elkaar weer in Oklahoma City.

Thunder - Warriors. Bron: YouTube.

De concurrent voor Golden State in het oosten, en de regerend NBA kampioen Cleveland Cavaliers won ook eenvoudig. Thuis werd met 125-109 van Denver gewonnen. LeBron James en Kyrie Irving scoorden beiden 27 punten. Kyle Korver, vorige maand overgekomen van Atlanta, heeft na een stroeve start helemaal zijn draai gevonden bij zijn nieuwe ploeg. De laatste twee weken weet hij nauwelijks te missen van afstand.

De Boston Celtics wonnen een lastige uitwedstrijd tegen de Utah Jazz. Utah is één van de best verdedigende ploegen in de NBA, maar ook Utah had geen antwoord op Isaiah Thomas. De kleine guard scoorde 29 punten. Gordon Hayward kwam tot 31 punten voor Utah. De eindstand werd 104-112.

Boston kreeg wel wat slecht nieuws te verwerken. De Braziliaanse oud-speler van de ploeg Fab Melo overleed gisteren op 26-jarige leeftijd in zijn slaap in zijn thuisland. De carrière van Melo bij Boston kwam niet uit de verf, maar als je eenmaal het Celtics groen hebt gedragen, blijf je altijd deel van de familie.

Aan de zegereeks van Miami kwam afgelopen nacht een eind. Na dertien overwinningen op rij bleken de Philadelphia 76ers een maatje te groot, 117-109. Zeven spelers haalden de dubbele cijfers voor Philadelphia. 30 punten van Goran Dragic en 26 punten van James Johnson bleken niet genoeg.


Uitslagen

Charlotte Hornets – Los Angeles Clippers 102-107
Indiana Pacers – Milwaukee Bucks 100-116
Philadelphia 76ers – Miami Heat 117-109
Cleveland Cavaliers – Denver Nuggets 125-109
Oklahoma City Thunder – Golden State Warriors 114-130
Houston Rockets – Phoenix Suns 133-102
Dallas Mavericks – Orlando Magic 112-80
Utah Jazz – Boston Celtics 104-112

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 37-16
Boston Celtics 35-19
Washington Wizards 32-21
Toronto Raptors 32-22
Atlanta Hawks 31-23
Indiana Pacers 29-25
Chicago Bulls 26-28
Detroit Pistons 25-29
Charlotte Hornets 24-30
Miami Heat 24-31
Milwaukee Bucks 23-30
New York Knicks 22-33
Philadelphia 76ers 20-34
Orlando Magic 20-36
Brooklyn Nets 9-45


Western Conference

Golden State Warriors 46-8
San Antonio Spurs 41-12
Houston Rockets 40-17
Utah Jazz 34-21
Los Angeles Clippers 33-21
Memphis Grizzlies 33-23
Oklahoma City Thunder 31-24
Denver Nuggets 24-30
Portland Trail Blazers 23-31
Sacramento Kings 22-32
Dallas Mavericks 22-32
New Orleans Pelicans 21-33
Minnesota Timberwolves 20-34
Los Angeles Lakers 19-37
Phoenix Suns 17-38

Kijktip: Alberto ontmaskert pedofiel

Zometeen om 21:30 uur begint op SBS.nl de serie Undercover in Nederland weer. Alberto Stegeman ontmaskert in deze eerste aflevering van het seizoen een pedofiel uit Heerhugowaard.

De man bekent voor de camera dat hij seks heeft gehad met hele jonge kinderen zo valt te lezen in een aankondiging van SBS op Facebook. Heftige start van het seizoen dus. 

Meepraten over de aflevering kan in het TV-SlowChat topic op het forum! 

Enorme evacuatie in Griekenland om WOII-bom

Tienduizenden inwoners van de Griekse stad Thessaloniki hebben zondag hun huizen moeten verlaten vanwege de ontmanteling van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Zo'n 72.000 mensen waren gemaand tijdelijk een veilig heenkomen te zoeken in lokale sporthallen, café's en andere opvangplaatsen.

De 250 kilo zware bom werd vorige week ontdekt tijdens graafwerkzaamheden bij een benzinestation. Experts maakten het explosief onschadelijk en vervoerden het zondagmiddag naar een legerterrein, waar het vernietigd zal worden. Daarop maakten de autoriteiten bekend dat alle inwoners weer naar huis konden.

De operatie zorgde voor overlast in de stad, maar leverde een groep migranten en vluchtelingen een dagje uit op. De bewoners van een vluchtelingenkamp in een voormalige fabriek werden meegenomen naar het archeologisch museum in de stad, waar meesterwerken uit de oudheid worden geëxposeerd. De vluchtelingen hadden volgens de overheid zelf om het uitstapje gevraagd.

Enorme evacuatie in Griekenland om WOII-bom
Enorme evacuatie in Griekenland om WOII-bom (Foto: ANP)

Van de Zandschulp kan stunt niet voortzetten en mist hoofdtoernooi Rotterdam

Botic van de Zandschulp is er niet in geslaagd het hoofdtoernooi van het World Tennis Tournament in Rotterdam te bereiken. De Nederlands kampioen verloor in de laatste kwalificatieronde van Pierre-Hugues Herbert. De Fransman, nummer 96 van de wereld, won de partij in twee sets 7-6 (3) en 6-4.

Van de Zandschulp won in de eerste kwalificatieronde nog verrassend van Andrei Rublev, maar moest toch zijn meerdere erkennen in Herbert. Van de Zandschulp werkte in de eerste set bij 6-5 twee setpoints weg, maar moest in de tiebreak toch buigen voor de Fransman die in het tweede bedrijf aan één break genoeg had. In Ahoy zullen in totaal twee Nederlanders meedoen aan het hoofdtoernooi; Robin Haase en Tallon Griekspoor. Haase neemt het in de eerste ronde op tegen de Duitser Florian Mayer. Griekspoor lootte de Luxemburger Gilles Müller.

Swansea pakt Leicester City in degradatieduel

Swansea City heeft drie broodnodige punten gepakt tegen één van de concurrenten in de strijd tegen degradatie. Voor landskampioen Leicester City worden de problemen groter. Het werd 2-0. 

Vooraf stonden beide teams op 21 punten, slechts twee meer dan hekkensluiter Sunderland. Er stond in het Liberty Stadium dus nogal wat op het spel en Swansea City ging het best van start. Alfie Mawson volleerde de bal in de slotfase van de eerste helft langs doelman Kasper Schmeichel.

Leicester City hoopte voor rust de schade beperkt te houden, maar in blessuretijd werd het zelfs 2-0. Martin Olsson sloeg voor The Swans op het juiste moment toe, op aangeven van Gylfi Sigurdsson. De thuisploeg kwam daardoor steeds dichter bij de derde competitiezege in de laatste vier duels.

In de tweede helft zorgde Swansea ook weer voor gevaar en kwam het zelf alleen in de problemen toen invaller Islam Slimani ineens opdook voor Lukasz Fabianski. De Poolse keeper hield zijn team echter op de been. De Welshmen boekten daardoor een belangrijke zege, terwijl Leicester City nu nog maar één punt boven de degradatiezone bivakkeert.

'Burgerdoden bij luchtaanvallen Afghanistan'

Zeker achttien burgers zijn vorige week om het leven gekomen bij luchtaanvallen in de Afghaanse provincie Helmand. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen, concludeerden onderzoekers van de Verenigde Naties.

Amerikaanse legerfunctionarissen stelden dat hun toestellen vorige week zo'n dertig bombardementen hebben uitgevoerd in de provincie. Een woordvoerder van de internationale coalitie in land zei dat de beschuldigingen worden onderzocht.

Volgens de VN zijn de aanvallen uitgevoerd door "internationale strijdkrachten", maar volgens legerbronnen waren alleen Amerikaanse toestellen betrokken bij recente bombardementen. De VN roepen strijdende partijen op alle mogelijke maatregelen te nemen om burgers te beschermen.

De nabestaanden van de slachtoffers in het ziekenhuis in Lashkar Gah eisen een verklaring. "Hoe kunnen vrouwen en kinderen Taliban zijn?", vroeg een man zich af. Hij stelde dat elf mensen omkwamen toen het huis van zijn broer donderdag werd gebombardeerd.

'Burgerdoden bij luchtaanvallen Afghanistan'
'Burgerdoden bij luchtaanvallen Afghanistan' (Foto: ANP)

Israël weert voortvluchtige ex-leider Peru

De voortvluchtige oud-president van Peru komt Israël niet in. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken maakte zondag bekend dat Alejandro Toledo niet welkom is tot "zijn kwesties in Peru zijn opgelost".

Het is onduidelijk of Toledo heeft afgezien van zijn reisplannen. De Amerikaanse autoriteiten hebben Peru zaterdag laten weten dat ze niet van plan zijn te verhinderen dat de voormalige president in Californië op het vliegtuig stapt.

Een Peruaanse rechter vaardigde vorige week een international arrestatiebevel uit tegen Toledo. Hij wordt ervan verdacht zo'n 20 miljoen dollar (circa 19 miljoen euro) aan smeergeld te hebben aangenomen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. De oud-leider ontkent zelf dat hij schuldig is aan corruptie.

Israël weert voortvluchtige ex-leider Peru
Israël weert voortvluchtige ex-leider Peru (Foto: ANP)

Zanger Al Jarreau (76) overleden

De Amerikaanse jazz- en soulzanger Al Jarreau is zondag op 76-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Dat bevestigde de woordvoerder van de legendarische artiest tegenover Amerikaanse media. Jarreau had enkele dagen eerder aangekondigd dat hij met pensioen ging.

De zanger uit het Amerikaanse Milwaukee heeft tientallen albums op zijn naam staan. Hij beheerste verschillende genres, maar was vooral als vertolker van jazzmuziek wereldberoemd geworden. Dat was onder meer vanwege het scatten, het gebruik van de stem als instrument. Jarreau scoorde verschillende hits waaronder 'Roof Garden' en 'Easy'. Hij werd onlangs met uitputtingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis.

In een verklaring op de site van de artiest stond onder meer een bedankje aan zijn fans. "Hij had jullie nodig en jullie waren er altijd voor hem, meer dan vijftig jaar lang." Ook stond er een postume oproep van de zanger aan jongeren: "Zoek alsjeblieft iets artistieks dat je met passie kan doen, en doe het. Met kunst in je leven ben je een beter familielid, buur, vriend en burger."

Jazzzanger Al Jarreau (76) overleden
Jazzzanger Al Jarreau (76) overleden (Foto: BuzzE)


Mischa Barton boort bestelwagen in flat

Actrice Mischa Barton is zaterdagavond tijdens het verhuizen met een gehuurde bestelwagen gecrasht tegen een appartementencomplex in Hollywood. De beelden werden op YouTue gedeeld. 

Mischa had al haar spullen in het vrachtwagentje gestopt en reed naar haar nieuwe adres onderaan de Sunset Strip, maar ze had kennelijk geen rekening gehouden met de hoogte van het voertuig waardoor ze de wagen klem reed onder een grote carport. Zowel de bovenkant van de huurbus als de carport raakte daarbij fiks beschadigd. De actrice was flink van streek na het ongeluk. "Oh my god, alles wat ik bezit zit in de wagen", zegt ze geschrokken op een video van het incident.

Het zit de Brits-Amerikaanse actrice de afgelopen tijd niet mee. In januari werd ze gedrogeerd op haar eigen verjaardagsfeestje en werd ze in verwarde toestand naar een ziekenhuis afgevoerd. Volgens TMZ was Mischa gedwongen te verhuizen omdat buren bijna maandelijks de politie belden wegens haar storende gedrag.

Mischa Barton boort bestelwagen in flat
Mischa Barton boort bestelwagen in flat (Foto: BuzzE)

Zwitsers staatsburgerschap makkelijker voor derde generatie

Het moet voor immigranten van de derde generatie in Zwitserland eenvoudiger worden om Zwitserse staatsburgers te worden. Een voorstel daartoe werd zondag in een Zwitsers referendum door ruim 60 procent van de kiezers goedgekeurd.

De 'vereenvoudigde naturalisatieprocedure' geldt voor iedereen onder de 25 jaar van wie de ouders en grootouders al jaren in Zwitserland wonen. Zij volgen voortaan dezelfde procedure als buitenlandse partners van Zwitserse burgers. Van de ongeveer 25.000 mensen die in aanmerking komen is ruim twee derde al in het bezit van een Europees paspoort.

De kiezers in het kanton Graubünden stemden zondag tegen een voorstel van hun regering om te dingen naar de organisatie van de Olympische Winterspelen. Het was de tweede keer in vier jaar dat ze een dergelijk voorstel afwezen.

Eerder Zwitserse pas voor 'derde generatie'
Zwitsers staatsburgerschap makkelijker voor derde generatie (Foto: ANP)

Aandacht voor zelfmoord tijdens Gay Pride

Zware maatschappelijke thema's dit jaar tijdens de traditionele botenparade, de Canal Parade, bij de Gay Pride in Amsterdam. Er varen mensen mee op boten die namen hebben als 'zelfmoordpreventieboot', 'Iraanse boot' en 'vluchtelingenboot'. De organisatie, Amsterdam Gay Pride, maakte dat zondag bekend.

Op de 'zelfmoordpreventieboot' zullen de boodschappen krachtig zijn, confronterend en hoopvol tegelijk, aldus de organisatie. "Het zal bezoekers aan de kant een moment geven van nadenken." Het aantal zelfmoordpogingen in Nederland ligt bij LHBTI's vierenhalf keer zo hoog als onder heteroseksuele jongeren, stelt de organisatie. LHTBI staat voor lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen, transgenders en personen wiens lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken heeft (intersekse).

Verder varen onder meer nog mee twee 'Donald Trumpboten', met de boodschap aan de Amerikaanse president Donald Trump niet te tornen aan de rechten van LHBTI's, een 'ambulanceboot' en een 'bi-boot', waarmee op een positieve manier aandacht gevraagd wordt voor biseksuelen. De botenparade is een onderdeel van de Amsterdam Gay Pride. Deze wordt dit jaar van 29 juli tot 6 augustus gehouden; de botenparade is op zaterdag 5 augustus.

Aandacht voor zelfmoord tijdens Gay Pride
Aandacht voor zelfmoord tijdens Gay Pride (Foto: ANP)

Latvala wint met Toyota de Rally van Zweden

Jari-Matti Latvala heeft de Rally van Zweden gewonnen. Voor Toyota is het de eerste zege in het WK sinds 1999. Ott Tanak en Sebastien Ogier werden respectievelijk tweede en derde.

Met het uitvallen van Thierry Neuville op zaterdag was de strijd voor de winst weer open. Latvala had slechts 3,8 seconden voorsprong op Ott Tanak en 16,6 seconden op Sebastien Ogier. Op zondag stonden drie proeven op het programma.

Op de eerste proef van de dag ging de Fransman al direct in de fout en verloor bijna een halve minuut. Latvala maakte geen fouten en won alle drie de proeven. Voor de Fin is dit zijn zeventiende zege in een WK rally uit zijn carrière. Net als in Monte Carlo werd Tanak opnieuw tweede.

 

Hoogtepunten proef 16 en 17 (Bron: Youtube)

Uitslag
1. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota 2m36m03.6s
2. Ott Tanak (EST) Ford +29.2s
3. Sebastien Ogier (FRA) Ford +59.5s
4. Dani Sordo (ESP) Hyundai +2m11.5s
5. Craig Breen (IRL) Citroen +2m51.2s
6. Elfyn Evans (GBR) Ford +5m26.6s
7. Hayden Paddon (NZE) Hyundai +5m31.2s
8. Stephane Lefebvre (FRA) Citroen +7m14.7s
9. Pontus Tidemand (SWE) Skoda +9m11.1s
10. Teemu Suninen (FIN) Ford +10m02.9s

Tussenstand
1. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota 48 punten
2. Sebastien Ogier (FRA) Ford 44
3. Ott Tanak (EST) Ford 33
4. Dani Sordo (SPA) Hyundai 25
5. Craig Breen (IRL) Citroen 20
6. Elfyn Evans (GBR) Ford 18
7. Stephane Lefebvre (FRA) Citroen 10
8. Thierry Neuville (BEL) Hyundai 8
9. Hayden Paddon (NZL) Hyundai 7
10. Andreas Mikkelsen (NOR) Skoda 6

Felline wint de Trofeo Laigueglia

Wielrenner Fabio Felline heeft de Trofeo Laigueglia gewonnen. De 26-jarige Italiaan kwam na 192 kilometer solo aan en boekte daarmee zijn eerste seizoenszege van het jaar. Romain Hardy was de snelste in de sprint om de tweede plaats.

Op tien kilometer voor de meet besloot Felline zijn aanval te plaatsen op de Colla Micheri, één van de twee klimmetjes op het plaatselijke parcours rond Laigueglia. De Italiaan had al snel een voorsprong van een halve minuut op een achtervolgingsgroep en gaf die niet meer uit handen. 

Romain Hardy en Mauro Finetto sprintten even later naar plek twee en drie.


Sneeuwvrij dak leidt naar hennepkwekerij

Politiemensen hebben in de Noord-Brabantse plaats Katwijk (gemeente Cuijk) een hennepkwekerij ontdekt. Ze werden bij hun speurwerk geholpen door het winterse weer: het dak van de woning was het enige in de buurt waar zaterdagmiddag geen sneeuw op lag.

De politie riep mensen eerder al op extra alert te zijn op sneeuwvrije daken, omdat dat zou kunnen wijzen op de aanwezigheid van een hennepkwekerij. De lampen die ervoor zorgen dat de hennepplanten groeien, zorgen er ook voor dat de sneeuw smelt.

In het pand in Katwijk stonden 550 hennepplanten die rijp waren om te oogsten. De bewoners waren afwezig toen de politie de woning binnenviel.

Sneeuwvrij dak leidt naar hennepkwekerij
Sneeuwvrij dak leidt naar hennepkwekerij (Foto: ANP)

Knap staaltje Zverev voor deelname in Rotterdam

Tennisser Alexander Zverev heeft een uitstekende dag achter de rug. Eerder won hij op het ATP-toernooi van Montpellier al het enkelspel, maar niet veel later pakte hij ook de titel in het dubbelspel.

De 19-jarige Duitser speelde met zijn tien jaar oudere broer Mischa tegen de Fransman Fabrice Martin en de Canadees Daniel Nestor. De Duitse broers waren in een kleine anderhalf uur klaar: 6-4, 6-7 (3), 10-7. 

Het is een bijzonder knappe prestatie van de jonge Zverev, want het gebeurt niet elke dag - of zelfs elk jaar - dat iemand op een ATP-toernooi zowel het enkelspel als het dubbelspel wint. Lleyton Hewitt was de laatste: de Australiër presteerde het in Newport in 2014. De Zverev's zijn de eerste broers sinds Jamie en Andy Murray in 2011 die op één toernooi voor beide eindzeges zorgen. 

Komende week zijn Zverev en Zverev overigens te bewonderen op het ATP-toernooi van Rotterdam. Mischa opent er tegen Benoît Paire, Alexander speelt tegen Philipp Kohlschreiber in de eerste ronde. 

Weer grote drugsvondst in Zeeland

De politie in Zeeland heeft zondagmiddag opnieuw een grote hoeveelheid grondstoffen gevonden waarmee synthetische drugs kunnen worden gemaakt. De spullen werden aangetroffen in een vrachtwagen in de polder bij Kloetinge.

De vrachtwagen stond langs de kant van de weg, had een lekke band en bleek gestolen. Toen de politie de wagen wilde laten weg takelen, bleek de laadbak erg zwaar beladen. Nadere inspectie wees uit dat dat kwam omdat er een grote hoeveelheid grondstoffen voor synthetische drugs lag. Hoeveel precies is nog onbekend. Zondagavond was de politie nog aan het uitzoeken om welke spullen het precies gaat, meldde de politie.

De vondst is minder groot dan die van donderdag toen in Rilland een vrachtwagen met aanhanger werd gevonden. Daarin zaten grondstoffen waarmee 1 miljard xtc-pillen kunnen worden gemaakt.

Weer grote drugsvondst in Zeeland
Weer grote drugsvondst in Zeeland (Foto: ANP)

Tennisser Dimitrov wint ATP-toernooi voor eigen publiek

Het is nog maar half februari, maar tennisser Grigor Dimitrov heeft zijn tweede ATP-titel van het jaar al binnen. Zondag rekende hij in de finale van het toernooi in Sofia voor eigen publiek af met de Belg David Goffin.

Dimitrov speelde prima in de Bulgaarse hoofstad en brak Goffin al vroeg. Hij moest zelf zijn opslag wel weer inleveren, maar brak de Belg opnieuw en won de eerste set. De tweede set werd een waar breakfestijn, maar Dimitrov hield het bij twee ingeleverde servicegames tegenover drie van Goffin en dus kon het Bulgaarse publiek na dik anderhalf uur juichen: 7-5, 6-4.

Voor Dimitrov is het zijn tweede toernooizege van het jaar, nadat hij vorige maand ook in Brisbane al de beste was. Het is inmiddels de zesde zege in zijn carrière. 

Uitslagen Eredivisie 12/02/2017

Naast Excelsior - FC Twente werden er vanmiddag nog drie wedstrijden gespeeld. Ajax won met 2-0 van Sparta en ook PSV deed zijn plicht, het won met 3-0 van FC Utrecht. AZ steeg naar de vierde plaats door een 1-2 overwinning op sc Heerenveen.

AFC Ajax

2 - 0

Sparta Rotterdam

 45' Traoré
 49' Dolberg
   
 
 Gele kaart: , Mendes da Silva, Breuer, Dumfries, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.075
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Viergever
Sinkgraven (Riedewald/72)
Klaassen
Schöne (F.de Jong/88)
Ziyech
Traoré (Kluivert/80)
Dolberg
Younes
  Kortsmit
Dumfries
Breuer
v.Drongelen
Floranus
Mendes da Silva (Goodwin/77)
Sanusi
Dijkstra
Cabral (Saksela/46)
El Azzouzi
Calero (Pusic/ 85)

PSV

3 - 0

FC Utrecht

 52' L.de Jong
 55' Bergwijn
 90+3' v.Ginkel
   
 
 Gele kaart: Brenet, (PSV), Ayoub, Labyad, (FC Utrecht)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.400
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Brenet
Isimat-Mirin
Moreno
Willems
Pröpper
Guardado (Zintsjenko/ 90)
v.Ginkel
Pereiro (Bergwijn/46)
L.de Jong
Ramselaar (Hendrix/76)
  Jensen
Troupée
v.d.Maarel
Janssen
v.d.Meer
Klaiber
Leeuwin
Barazite
Ayoub (Labyad/57)
Zivkovic (Venema/88)
Haller (Kerk/73)

sc Heerenveen

1 - 2

AZ

 79' Ghoochannejhad    17' Tankovic
 57' Bel Hassani
 
 Gele kaart: St.Juste, Bijker, (sc Heerenveen), Jahanbakhsh, (AZ)
 Rode kaart: St.Juste (90 5) (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 21.250
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Marzo
St.Juste
v.Aken
Bijker
Thorsby
ödegaard (Veerman/71)
Kobayashi (Namli/88)
Slagveer (v.Amersfoort/62)
Ghoochannejhad
Zeneli
  Krul
Johansson
v.Eijden
Hatzidiakos
Haps
M.Seuntjens
Jahanbakhsh (Til/90)
Rienstra
Bel Hassani (v.Overeem/76)
Weghorst
Tankovic (Dos Santos/90 3)

Controverse rond MMA-winst De Randamie

Vechtsportgala UFC 208 zal niet de boeken ingaan als het gala met de meest aantrekkelijke gevechten. De MMA-wereld zal zich deze avond vooral herinneren als de avond waar scheidsrechter Todd Anderson misschien wel een té grote invloed had op de uitkomst van het titelgevecht tussen Holly Holm en Germaine de Randamie.

Anderson was heel gul voor De Randamie, die tot tweemaal toe na het eindsignaal van de ronde nog een aantal rake stoten plaatste. Illegale stoten dus, die normaal gesproken bestraft kunnen worden met ten minste één punt aftrek. Anderson deed dat echter niet, tot grote teleurstelling van UFC-directeur Dana White. "Ik geloof niet dat het aanstellen van zo'n onervaren scheidsrechter bij een titelgevecht een slimme actie was," aldus White in een interview met Megan Olivi voor Fox Sports 1. "Anderson had daar niet moeten zijn, maar helaas worden deze scheidsrechters niet door de UFC aangesteld. Had hij een punt van De Randamie afgetrokken, dan hadden we misschien wel een gelijkspel gehad," volgens de teleurgestelde White, die ontevreden was over het verloop van heel UFC 208. Op de vraag wat het hoogtepunt van de avond was, antwoorde de Amerikaan, "De vliegreis naar huis.".


Teleurgestelde White over UFC 208 (Bron: Youtube)

Ook op Twitter werd de overwinning van De Randamie met afgunst besproken. Velen bekritiseerden de scheidsrechter, maar ook de Utrechtse zelf was het onderwerp van vele tweets. Voormalig UFC-vechter Tim Kennedy durfde het zelfs aan om haar een valsspeler te noemen, terwijl presentator Kenny Florian de schuld duidelijk bij de scheidsrechter neerlegde.

Andere kenners waren een andere mening toegedaan en vooral Dan Hardy, ook een oud-collega van De Randamie, bekeek het heel simpel en verwoordde het correct. "Je moet jezelf altijd beschermen, altijd, totdat de scheidrechter ingrijpt. Je moet eens weten hoe vaak ikzelf totaal niets meekreeg van wat er om mij heen gebeurde tijdens een gevecht. Germaine is geen valsspeler, zij is een vechter met een vechtersmentaliteit."

Het zal de kersverse UFC-kampioene verder een worst wezen. De komende tijd mag zij de kampioensgordel met trots dragen en kan Nederland zich misschien binnenkort weer verheugen op een nieuw UFC-gala.


De Randamie trots met kampioensgordel na winst op Holm (Foto: Getty)

Van der Poel wint eerste editie van de Vestingcross

Zondag heeft Mathieu van der Poel de Vestingcross in Hulst gewonnen. De renner van Beobank–Corendon was op het afwisselende parcours oppermachtig. Lars van der Haar finishte op een mooie tweede plaats. Op plaats drie wereldkampioen Wout van Aert.

Na de start pakte Van der Poel de kopstart. Al in de eerste ronde ontstond er een kopgroep van vier renners. Met naast Van der Poel ook Van Aert, Van der Haar en Tom Meeusen. Op een paar seconden verrassend gevolgd door elite zonder contract Vincent Baestaens.

Bij het ingaan van de derde ronde had de wereldkampioen een achterstand van drie seconden op de koplopers. Bij Baestaens was toen het elastiek definitief gebroken en volgde al op vijftien seconden. Halverwege de derde ronde besloot Van der Poel dat het genoeg was en reed weg bij zijn achtervolgers. Vanaf dat moment kon alleen pech de zege in de weg staan.

Voor de tweede plaats is er een strijd tussen Van der Haar en Van Aert. Met nog één derde wedstrijd te gaan reed de Nederlander weg bij de wereldkampioen. Na bijna een uur wedstrijd won Van der Poel zijn vijfde wedstrijd op een rij en eenentwintigste wedstrijd van het seizoen.

De Belgische Sanne Cant won de wedstrijd bij de vrouwen. De wereldkampioene reed in de laatste ronde weg bij de Amerikaanse Katie Compton. Op plaats drie de Laura Verdonschot.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Lars van der Haar (NED)
3. Wout van Aert (BEL)
4. Tom Meeusen (BEL)
5. Michael Vanthourenhout (BEL)
6. Corné van Kessel (NED)
7. Philipp Walsleben (GER)
8. Gianni Vermeersch (BEL)
9. Kevin Pauwels (BEL)
10. David van der Poel (NED)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Katherine Compton (USA)
3. Laura Verdonschot (BEL)
4. Ellen van Loy (BEL)
5. Annemarie Worst (NED)
6. Sophie de Boer (NED)
7. Maud Kaptheijns (NED)
8. Manon Bakker (NED)
9. Inge van der Heijden (NED)
10. Loes Sels (BEL)

Nog geen Valentijn? Ga naar Ikea Groningen!

Voor alle eenzame FOK!kers die nog geen Valentijn hebben gescoord: gaat allen snel naar de Ikea Groningen! Daar vindt dinsdag 14 februari namelijk een Valentijnsdiner plaats.

Speciaal voor iedereen die Valentijnsdag single tegemoet gaat, biedt de Zweedse meubelgigant in Groningen dé oplossing. Niks geen zielig Ikea-ontbijtje, nee, een heus Valentijnsdiner staat aanstaande dinsdag in de Ikea voor je klaar. Vanaf 19:00u kan je aanschuiven om je buikje rond te eten en wie weet scoor je aan die prachtige Ikea-eettafel wel je nieuwe liefde.

Je kan uiteraard ook je Tinder/Lexa/Badoo/Pepper/Relatieplanet/FOK!fotoboek-account afstoffen en een pimpin' foto laten maken in een van de mooi ingerichte 'roomsets'. Doet het vast goed op je datingprofiel.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus sta op van je Klippan-bank en voorkom dat je dinsdagavond een R&P-topic opent! Op moment van schrijven zijn er nog precies 87 gratis kaartjes te vergeven.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Judoka De Wit stunt met goud op Grand Slam Parijs

Eindelijk weer eens wat goede nieuws van de tatami. Judoka Frank de Wit heeft het Grand Slam-toernooi van Parijs op zijn naam geschreven. De twintigjarige judoka won in de finale van de Georgiër Zebeda Rekhviashvili. 

De Wit had een bye in de eerste ronde van de klasse tot 81 kilogram. Hij won zijn eerste twee partijen op ippon, eerst van de Luxemburger Bilgee Bayanaa en daarna van de Argentijn Lucenti Emmanuel. In de kwartfinale wist hij te winnen van de Mongool Dagvasuren Nyamsuren met wasa-ari in de extra tijd. In de halve finale lag de Braziliaan Eduardo Yudi Santos na 35 seconden al op zijn rug. D

De finale tegen de Georgiër Zebeda Rekhviashvili was na vier minuten onbeslist. In de golden score won De Wit met wasa-ari van zijn tegenstander. De Wit plaatste zich vorig jaar als jongste Nederlandse judoka ooit voor de Olympische Spelen. De Heemskerker werd in 2015 ook Europees en wereldkampioen bij de junioren en geldt momenteel als één van de grootste Nederlandse talenten. Met deze overwinning zal De Wit zich melden in de top tien van de wereldranglijst. 

Er was meer Nederlands succes in Parijs. Sanne van Dijke pakte brons in de klasse tot 70 kilogram. Of Guusje Steenhuis (-78kg) met brons naar huis gaat is nog even afwachten. Zij staat straks op de mat tegen Yujin Park uit Zuid-Korea. 

Frank de Wit pakt goud in Parijs. (PRO SHOTS/Action Images)
Frank de Wit pakt goud in Parijs. (PRO SHOTS/Action Images)

Adviseur Trump klaagt over 'machtsgreep rechterlijke macht'

Een belangrijke adviseur van president Donald Trump heeft zondag hard uitgehaald naar het hof van beroep dat de tijdelijke stopzetting handhaafde van het inreisverbod van de regering. Beleidsadviseur Stephen Miller beklaagde zich tegenover Amerikaanse media over een "machtsgreep door de rechterlijke macht".

Het Witte Huis botste de afgelopen tijd herhaaldelijk met rechters over het per decreet afgekondigde inreisverbod, waarmee mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië werden geweerd uit de VS. Trump werd eerst teruggefloten door een rechter en ving later opnieuw bot voor het hof van beroep.

Volgens topadviseur Miller heeft het hof in San Francisco zich met de uitspraak bevoegdheden toegekend die "stevig in handen van de president" horen te liggen. Hij wees erop dat rechters in de VS niet "oppermachtig"zijn.

Adviseur Trump: hof ging boekje te buiten
Adviseur Trump klaagt over 'machtsgreep rechterlijke macht' (Foto: ANP)

Den Haag krijgt Grand Prix-toernooi judo

Nederland zal voor het eerst in zes jaar weer een groot judotoernooi organiseren. Den Haag mag aankomende november een Grand Prix organiseren. Het Grand Prix-toernooi zal de komende vier jaar deel uitmaken van de IJF World Tour. 

In het weekend van 17 tot en met 19 november 2017 reist de internationale judowereld voor de eerste editie af naar de Residentiestad. Het toernooi zal worden georganiseerd in het nieuwe Sportcampus Zuiderpark. In 2018 en 2019 zal dit toernooi ook deeluitmaken in het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen in Tokio.

"Dankzij de gemeente Den Haag en de inzet en betrokkenheid van wethouder Rabin Baldewsingh vindt één van de belangrijkste internationale judotoernooien jaarlijks in Nederland plaats. We zijn ontzettend trots dat we opnieuw de mondiale judotop mogen ontvangen en gaan samen met Den Haag alles in het werk stellen om dit tot een groot succes te maken. De komst van een Grand Prix naar Nederland is een regelrechte overwinning voor de judosport, onze topjudoka's en judofans", aldus bondsvoorzitter Jos Hell.

Wethouder Sport, Rabin Baldewsingh, is eveneens bijzonder verheugd over de komst van de Grand Prix naar Den Haag. "De stad Den Haag investeert jaarlijks in breedte- én topsport. Judo is voor ons een nieuwe sport, we hebben deze zelfverdedigingssport als speerpunt toegevoegd aan het Haagse topsportbeleid. We verbreden ons topsportprofiel, inspelend op trends die we signaleren. Wij willen in 2030 iedere inwoner van de stad aan het bewegen hebben, topsport zien we als inspiratiebron hiervoor. In onze nieuwe trots, de Sportcampus, gaan we de judoka’s ontvangen en gaan wij vier jaar lang genieten van judo op het hoogste niveau."

De laatste keer dat er in Nederland een groot internationaal toernooi werd gehouden was in 2011. Toen wonnen Dex Elmont, Anicka van Emden, Edith Bosch en Henk Grol goud op de Grand Prix van Amsterdam. Wegens geldgebrek en een slechte plaats op de wedstrijdkalender ging dat toernooi destijds ter ziele. 

'Premiersdebat' RTL geschrapt na afzeggingen

Het 'premiersdebat' dat RTL zondag 26 februari wilde houden gaat niet door. De zender heeft daartoe besloten na afzeggingen van VVD-leider Mark Rutte en PVV-voorman Geert Wilders. Zij willen niet komen omdat RTL niet vier, zoals eerder afgesproken, maar vijf lijsttrekkers heeft uitgenodigd.

"Twee hoofdrolspelers haken af", twittert adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL. "Ontzettend jammer. RTL schrapt nu premiersdebat."

Voor het debat in de Amsterdamse Rode Hoed hadden naast Wilders en Rutte ook CDA-lijsttrekker Sybrand Buma, D66-voorman Alexander Pechtold en hun GroenLinks-collega Jesse Klaver een uitnodiging ontvangen. RTL wilde aanvankelijk vier lijsttrekkers vragen, maar bedacht zich. De zender wilde een keuze maken op grond van de peilingen, maar die bleken geen verschil te kunnen zien tussen de derde, vierde en vijfde partij in grootte. "Keuze tussen 3 partijen op gedeelde 4e plek = niet redelijk", twitterde Klein zondagmiddag.

Zowel de PVV als de VVD had al aangekondigd niet te kunnen leven met een groter aantal debatdeelnemers. "Jammer", twitterde Wilders zondagmiddag. "Kan nu naar carnaval."De VVD slaat de uitnodiging af omdat RTL zich niet aan de afspraak houdt, twittert het hoofd voorlichting van de partij.

'Premiersdebat' RTL geschrapt na afzeggingen
'Premiersdebat' RTL geschrapt na afzeggingen (Foto: ANP)

Toptalent Zverev verslaat Gasquet in eigen huis en pakt tweede ATP-titel

Tennisser Alexander Zverev heeft zondag voor de tweede keer in zijn nog jonge loopbaan een ATP-titel gewonnen. De pas 19-jarige Duitser versloeg in Montpellier thuisfavoriet Richard Gasquet, die in 2013, 2015 en 2016 de beste was in de Franse stad.

Beide spelers leverden in de eerste set een keer hun service in, waardoor een tiebreak uitkomst moest bieden. Zverev pakte daar het derde setpoint en kwam zo op voorsprong, waarna hij aan één break in set twee genoeg had. Op matchpoint vier was het raak: 7-6 (4), 6-3.

Voor Zverev is het de tweede ATP-titel, nadat hij vorig jaar de beste was in Sint Petersburg. Door zijn zege stijgt hij naar de achttiende plek op de wereldranglijst, waarmee hij de enige tiener is bij de beste negentig van de wereld. 

Fourcade één WK-goud van Bjørndalen verwijderd, Bjørndalen (43) pakt brons

Biatleet Martin Fourcade heeft zondag voor de tiende keer in zijn carrière een individuele wereldtitel veroverd. In het Oostenrijkse Hochfilzen was de dominante Fransman de beste op de achtervolging, waarmee hij nog één individuele titel verwijderd is van het record van de Noorse legende Ole Einar Bjørndalen.

Fourcade begon als derde aan de wedstrijd, achter Benedikt Doll - de winnaar van de sprint - en de Noor Johannes Thingnes Bø. Beiden schoten bij de eerste schietbeurt echter maar vier van de vijf doelen om, terwijl Fourcade foutloos bleef. Hij nam de leiding zo over, pakte een voorsprong van tien seconden en zou die geen moment meer afstaan. Een misser in de laatste schietbeurt maakte niks uit, aangezien zijn voorsprong groot genoeg is en de voornaamste concurrentie zelf ook niet foutloos bleef.

Die concurrentie kwam van de twee Noren Bjørndalen en Bø, maar ook onder meer de Bulgaar Krasimir Anev, de Amerikaan Lowell Bailey, de Tsjech Ondrej Moravec en de Duitser Simon Schempp mengden zich in de strijd. Na de laatste schietbeurt was het Bailey die als eerste van de achtervolgers de slotronde in dook, op de voet gevolgd door Bjørndalen.

Anev en Bø kwamen er achteraan en vooral de jonge Noor was bloedsnel. Anev moest er rap aan geloven, Bailey was de volgende en ook zijn beroemde, maar ietwat oude landgenoot kon het geweld van Bø niet aan. Hij eindigde dan ook als tweede, terwijl Bjørndalen op zijn 43e het brons veroverde - zijn 45e WK-medaille. 

Erdogan richt pijlen ook op IS-bolwerk Raqqa

Het doel van de Turkse militaire inval in Syrië is niet alleen het heroveren van de strategisch belangrijke stad al-Bab, maar ook het verdrijven van Islamitische Staat uit het grensgebied. "Het ultieme doel is het schoonvegen van een gebied van 5000 vierkante kilometer", zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zondag.

In het door Erdogan genoemde gebied valt onder meer het jihadistenbolwerk Raqqa. Turkse militairen en door Ankara gesteunde opstandelingen zijn al sinds augustus vorig jaar bezig met het creëren van een bufferzone in Syrië. Ze drongen vorige week door tot enkele buitenwijken van het noordelijke al-Bab, dat in handen is van IS.

Turkije wil in Noord-Syrië een "veilig gebied"creëren voor burgers. Erdogan heeft naar eigen zeggen aangeboden zorg te dragen voor de infrastructuur in dat gebied. Dat moet Syrische vluchtelingen in staat stellen terug te keren naar hun huizen en voorkomen dat nieuwe vluchtelingenstromen ontstaan.

Erdogan richt pijlen ook op IS-bolwerk Raqqa
Erdogan richt pijlen ook op IS-bolwerk Raqqa (Foto: ANP)

Britse geheime dienst waarschuwt voor Russische hacks

De Britse geheime dienst GHCQ heeft zondag gewaarschuwd dat de Britse nationale veiligheid voortdurend onder vuur ligt als gevolg van cyberaanvallen. In de Britse krant Sunday Times zegt het hoofd van het National Cyber Security Centre van GHCQ, Ciaran Martin, dat de Russen de grootste bedreiging vormen. Eerder al waarschuwde de Britse minister van financiën Philip Hammond dat hacks en cyberaanvallen de nationale infrastructuur op de knieën kunnen dwingen.

Volgens Martin is Groot-Brittannië de afgelopen drie maanden 188 keer doelwit geweest van zware aanvallen. Veel daarvan vormden een 'gevaar voor de nationale veiligheid'. Het is te zien dat de Russen op cybergebied het aantal aanvallen aan het opvoeren zijn.

"In het geval van ministeries is het doel om in de systemen te komen om zo informatie te verzamelen over het Britse beleid op allerlei gebieden, van energie tot diplomatie tot informatie over een bepaalde bedrijfstak", aldus Martin. De Russen voeren het aantal aanvallen op. "Onderdeel daarvan is een reeks aanvallen op politieke instituties, politieke partijen en parlementaire organisaties en daarvoor zijn stevige bewijzen van onze internationale partners die breed gedragen worden."

Hammond zei eerder al dat de afgelopen zes maanden het NCSC ruim 34 duizend 'potentiële aanvallen' op ministeries en openbare figuren heeft afgeslagen. Dat komt neer op zo'n tweehonderd hackpogingen per dag. De voormalige minister van defensie en buitenlandse zaken waarschuwde dat de 'internetrevolutie' ook een dreiging met zich meebrengt. "Naast gehackte fluitketels en koelkasten, kunnen ook apparaten van het internet of things, zoals zelfrijdende auto's, een groot gevaar voor de veiligheid vormen als de juiste veiligheidsmaatregelen niet worden getroffen.''

Ook GHCQ waarschuwt voor Russen
Britse geheime dienst waarschuwt voor Russische hacks (Foto: BuzzT)

Juncker wil geen tweede termijn

Jean-Claude Juncker wil geen tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft hij gezegd tegen de zender Deutschlandfunk. Het interview wordt zondag uitgezonden.

Juncker (62) was eerder minister van Financiën en premier van Luxemburg. Hij is nu halverwege zijn termijn, die in 2019 afloopt. Juncker geldt als een van de meest ervaren Europese politici. Tussen 2005 en 2013 was hij voorzitter van de eurogroep.

Aan de verkiezing van Juncker ging een maandenlange politieke strijd vooraf. Voorheen droegen de Europese regeringsleiders een kandidaat voor het EU-voorzitterschap voor. Maar sinds 2014 wordt de EU-commissievoorzitter voorgedragen door de grootste fractie in het Europees Parlement.

Constructief
Bij het begin van zijn ambtstermijn had Juncker zich voorgenomen constructief te werken en mensen weer vertrouwen in Europa te geven. Nu moet hij het vertrek van Groot-Brittannië uit de unie in goede banen zien te leiden.

Juncker waarschuwde dat de Britten zullen proberen de overige 27 lidstaten tegen elkaar uit te spelen, door land A één ding, land B wat anders en land C weer iets anders te beloven.

Juncker wil geen tweede termijn
Juncker wil geen tweede termijn (Foto: ANP)

Schrijfster Dirty Dancing werkt aan vervolg

Dertig jaar na Dirty Dancing broedt de schrijfster van de filmhit uit 1987 op een vervolg. "Ik ben er over aan het nadenken, ik denk dat het tijd is voor een vervolg", zegt scenarioschrijfster Eleanor Bergstein tijdens een interview dat BBC Radio 4 maandagavond uitzendt.

Dirty Dancing speelt zich af in de zomer van 1963 en vertelt over een tienermeisje Frances 'Baby' Houseman, die een affaire krijgt met haar dansleraar Johnny Castle. Jennifer Grey en de in 2009 overleden acteur Patrick Swayze speelden de hoofdrollen. De film won een Oscar met de soundtrack (I've Had) The Time of My Life.

In het BBC-interview zegt Bergstein dat Dirty Dancing thema's aansneed die nog steeds actueel zijn, zoals abortus. ''We dachten dat we deze strijd gewonnen hadden, maar de discussie is weer helemaal terug. Baby is een vrouw die zich tegenwoordig bezig zou houden met vrouwenrechten. En ze zou meelopen in marsen voor Black Lives Matter."

Dirty Dancing bracht destijds wereldwijd 213,95 miljoen dollar op. In 2004 kwam het veel minder succesvolle vervolg uit, Dirty Dancing: Havana Nights. Het Amerikaanse productiehuis Lionsgate werkt momenteel voor de zender ABC aan een televisiefilm, met onder anderen Nicole Scherzinger en Abigail Breslin in de cast.

Schrijfster Dirty Dancing werkt aan vervolg
Schrijfster Dirty Dancing werkt aan vervolg (Foto: BuzzE)

Uitslag Excelsior - FC Twente

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Excelsior en FC Twente. De wedstrijd op Woudestein kende geen winnaar, het werd 1-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Excelsior

1 - 1

FC Twente

 15' Hasselbaink    35' Jensen
 
 Gele kaart: De Wijs, (Excelsior), Ter Avest, (FC Twente)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.275
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Karami
Mattheij
De Wijs
Kuipers
Faik
Bruins
Koolwijk
Elbers (Pantic/88)
Hasselbaink (v.Duinen/63)
Ondaan (Vermeulen/59)
  Marsman
Ter Avest
Andersen
Thesker
v.d.Lely (Trajkovski/63)
Mokotjo
Jensen (Ede/71)
Klich
Yeboah
ünal
Assaidi (Bunjaki/77)

Feuz na droomafdaling naar wereldtitel voor eigen publiek

Alpineskiër Beat Feuz heeft voor de prestatie van zijn leven gezorgd op het wereldkampioenschap in het Zwitserse St. Moritz. Voor eigen publiek veroverde de Zwitser, jarenlang geteisterd door zware blessures, de wereldtitel op de afdaling - zijn eerste mondiale goud ooit.

De afdaling kon helaas niet gestart worden op de 'Free Fall', de steilste afdaling ter wereld, maar toch werd het een prachtige wedstrijd. De Zwitser Carlo Janka ging als eerste naar beneden, maar hij had net als de paar volgende starters grote last van de dichte mist op het bovenste deel van de piste. Janka had even de snelste tijd, waarna Adrien Theaux, Guillermo Fayed en Dominik Paris die achter elkaar verbeterden. 

De Italiaan Peter Fill dook onder de tijd van landgenoot Paris door en gelijk daarna nam de verrassend snelle Sloveen Bostjan Kline de leiding over. Die moest hij gelijk weer afstaan aan de Noor Kjetil Jansrud, maar ook hij kon niet lang in zijn eentje genieten: direct na Jansrud kwam uittredend kampioen Patrick Küng naar beneden en de Zwitser skiedde na een bijna identieke run naar exact dezelfde tijd als Jansrud, waardoor er twee man aan de leiding gingen. 

Met startnummer dertien was het dan de beurt aan Feuz, die vorig jaar tijdens de World Cup-finale al zegevierde in St. Moritz. Hij begon wat minder hard dan de twee leiders, maar halverwege maakte Kugelblitz zijn bijnaam helemaal waar en schoot hij als een kanonskogel over de piste. Het leverde hem bij de finish vier tienden voorsprong op en dus gingen de duizenden Zwitsers rond de piste flink uit hun plaat.

Super-G-kampioen Erik Guay kwam dankzij een fenomenaal slotstuk tot op 0,12 seconden van Feuz, waarmee hij het zilver veroverde. De Oostenrijker Max Franz liet gelijk daarna ook weer een toprun zien en verdrong Küng en Jansrud van de derde plek. Bij de tijd van Feuz leek echter niemand meer in de buurt te komen en dus kon hij eindelijk het grootste succes uit zijn loopbaan vieren. 

'Trump door god gekozen'

Roger Waters schreef ooit al 'What God wants, God gets', iets waarmee hij de spijker op de kop lijkt te slaan. Maar liefst 28 procent van de Amerikanen is namelijk van mening dat de almachtige, doch ietwat jaloerse en kleinzerige schepper niet alleen zijn hand heeft gehad in een doelpunt tegen Engeland in 1986, maar ook een belangrijk aandeel heeft gehad in de verkiezing van Trump als president van het machtigste land ter wereld,

Het onderzoek, uitgevoerd door het Public Religion Research Institute (PRRI) vroeg Amerikanen naar de mogelijke rol die het superwezen met de naam Jahweh gespeeld zou hebben tijdens de laatste verkiezingen. Men deed dit langs religieuze en politieke lijnen.

De blanke, evangelische protestanten zijn het meest overtuigd van de voorkeur van god. Een logische keuze natuurlijk; de tegenstrever van Trump was immers een vrouw. God en zijn aanhangers zijn erg duidelijk over de taak die vrouwen te vervullen hebben en de leider van een groot land zijn is daar niet eentje van. 57 procent van de witte, immer boze mannen zijn ervan overtuigd dat de hoogste rechter ook hier doorslaggevend was.

Iets minder goed deden de niet-blankes van hetzelfde geloof het: 47 procent denkt hetzelfde. Aanhangers van de Mainline Church hebben wat minder vertrouwen in de Heer. 22 procent van hen denkt dat god ook een hokje rood heeft gekleurd. Bij de Kathozieken kwam dit percentage tot 21. Van de Amerikanen die niet aan een kerk gebonden zijn, gelooft toch nog 7 procent dat een man met een baard van zijn wolk kwam om de verkiezingen te beïnvloeden.

Verder kwam naar buiten dat 45 procent van de Republikeinen gelooft dat de Heiland Amerika opnieuw 'great' wil maken. 18 procent van de Democraten onderschrijft die mening.

Nederlands Fed Cup-team kansloos onderuit tegen Wit-Rusland

Het Nederlands Fed Cup-team zal in april moeten strijden om in Wereldgroep I te moeten blijven. Misa Krajicek verloor haar wedstrijd in twee sets van Aryna Sabalenka en daarmee kwam Oranje op een onverbrugbare 3-1 achterstand. De setstanden waren 7-6(5) en 6-4. 

Krajicek, de nummer 253 van de wereld, had weinig in te brengen tegen Sabalenka, die op plek 142 staat. De Nederlandse kon zelden het initiatief naar zich toe trekken, maar doordat Sabalenka ook wel diverse fouten valt de score op het bord nog enigsinds mee. Het afsluitende dubbelspel zal door deze wedstrijd niet meer gespeeld te hoeven te worden. 

De tweede dag van de landenontmoeting was begonnen bij een 1-1-stand. Kiki Bertens kon eerder op de dag geen potten breken tegen Aliaksanda Sasnovich en nu is het klaar. Nederland bereikte vorig jaar de halve finales in de Fed Cup. 

In april zal het Fed Cup-team moeten spelen tegen in een promotie/degratieduel tegen één van de vier winnaars uit Wereldgroep II. Een mogelijke tegenstander is Oekraïne, de overige landen zijn nog niet bekend. 

WK-goud Mantia op prachtige massastart, Nederlanders volstrekt kansloos

Schaatser Joey Mantia heeft de wereldtitel op de massastart gewonnen. Op het WK afstanden in het Zuid-Koreaanse Gangneun was de Amerikaan de beste in een kopgroep die vroeg vertrok.

Al erg vroeg in de wedstrijd gingen zes man er vandoor: Mantia, Alexis Contin (Frankrijk), Reyon Kay (Nieuw-Zeeland), Vitaly Mikhailov (Wit-Rusland), Olivier Jean (Canada) en Armin Häger uit Oostenrijk. De zes hielden de benen niet bepaald stil en binnen no-time hadden ze het peloton weer in zicht. Dat was een serieus probleem voor de schaatsers in de grote groep, want als je op een rondje gezet wordt lig je er onherroepelijk uit. 

Halverwege probeerde Jorrit Bergsma het tempo wel aan te trekken, maar het was veel te laat en het peloton had nooit meer enige kans om bij de kopgroep te komen. Daar werd dus gestreden om de overwinning en het was Contin die als eerste de aanval opende. Hij kreeg Mantia achter zich aan en de rappe Amerikaan sloot snel aan. Met één ronde te rijden ging hij over de Fransman heen, die er niet meer aan te pas kwam. Mantia pakte goud, Contin het zilver en Jean reed nog naar het brons.

Mentale problemen? Pak de Koran!

Mentale problemen zijn sowieso niet leuk, maar wanneer je uit een cultuur komt waarbij er een enorm stigma hangt boven die problematiek, dan ben je helemaal de Sjaak. Gelukkig heeft de Universiteit van Leeds hier iets op bedacht. Moslims met geestelijke klachten moeten gewoon eventjes 'herislamiseren'.

Dit blijkt tenminste uit een proef van de National Health Service (NHS). Traditionele therapeuten zouden vaak geen rekening houden met de culturele achtergrond of het geloof van de cliënt. Sterker nog; het geloven in pratende slangen, droomreizen op een gevleugeld paard of het praten met engelen wordt vreemd genoeg zelfs vaak gezien als onderdeel van het probleem. Een project van de NHS benadert de probleemgevallen echter vanuit een andere hoek en lijkt daar succes mee te boeken.

De onafhankelijke en geheel objectieve leider van dit onderzoek is moslima Ghazala Mir, een doctorandus van de eerder genoemde Noord-Engelse universiteit. Binnen de islamitische gemeenschap ligt er nogal een taboe op het erkennen van mentale issues, laat staan het zoeken van hulp hiervan. "Het stigma komt voort uit het idee dat je wanneer je een behandeling nodig hebt, er waarschijnlijk iets mis is met je geloof", vertelt Ghazala. "Niet alleen zoeken mensen niet snel hulp binnen die cultuur, maar ook de resultaten na behandeling zijn minder goed dan het gemiddelde plaatje".

De NHS heeft in zijn statuten staan dat ze verplicht zijn om zorg aan te bieden die passen bij de culturele achtergrond van de individuele cliënt. Volgens de doctorandus met de mooie naam slaagt men daar echter lang niet altijd in. "Onder behandelaars bestaat veel onduidelijkheid over hoe men dit moet interpreteren", benadrukt zij. Het geloof zou onvoldoende erkend worden als onderdeel van de persoonlijkheid van de patiënt.

Reden voor Mir om een geheel nieuwe behandeling in het leven te roepen, gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie. Een proef met 20 personen liet bemoedigende resultaten zien, zo zegt men zelf.

De personen in kwestie kregen de vraag voorgelegd of het geloof een onderdeel van hun leven was, toen ze nog 'gezond' waren. Degenen die gestopt waren met het praktiseren van de islam als gevolg van hun depressie kregen een boekje mee dat voor een herintroductie in het geloof zou moeten zorgen. Een soort herstelpunt zoals Windows gebruikers biedt. In het boekje staan verzen uit de Koran waaruit zou moeten blijken dat zelfs mensen met een sterk geloof depressief kunnen worden en dat dit niet betekent dat Allah boos op ze is. De Koran (een boekje dat doorgaans rare dingen doet met de geest) wordt in dit geval gebruikt als leidraad om het leven weer op te pakken.

Hoewel er enthousiaste reacties waren en mensen de bekende draad weer oppakten, waren er ook personen die weg zijn gelopen bij deze therapie. Sommigen hadden het gevoel dat de religie (opnieuw) aan ze opgedrongen werd, anderen zagen de islam niet als het aangewezen werktuig om uit de put te komen. Desondanks zien de onderzoekers genoeg aanknopingspunten om deze therapie door te zetten in de praktijk. Men hoopt dat de therapie in het hele land gebruikt gaat worden en dat ook andere religieuze groepen deze methode gaan kopiëren.

Honderden gestrande grienden terug naar zee

De honderden vrijwilligers die in Nieuw-Zeeland bezig zijn geweest met het redden van gestrande grienden, kunnen weer opgelucht ademhalen. Zo'n 240 van de dieren zijn zondag terug gezwommen naar de zee. Daarmee is een einde gekomen aan de dramatische reddingsoperatie.

Nieuw-Zeeland is al dagen in de ban van de aangespoelde grienden, een grote dolfijnensoort. Eerder deze week kwamen al driehonderd van de zeezoogdieren om door de grootste stranding in Nieuw-Zeeland sinds 1985. Ook in de dagen daarna hadden vrijwilligers de handen vol aan het redden van de dieren.

De meeste gestrande grienden bij Farewell Spit in de Golden Bay konden zondag tijdens de vloed zelf terug zwemmen, zei een woordvoerder van Ministerie van Natuurbehoud. Andere dieren werden met bootjes naar de zee geleid.

Menselijke keten
In totaal schoten deze week meer dan vijfhonderd vrijwilligers de grienden te hulp. Het ging onder meer om scholieren en toeristen. Sommige redders vormden een menselijk keten in zee om te voorkomen dat nog meer van de dieren zouden stranden.

De toestroom van behulpzame dierenvrienden was soms zelfs groter dan nodig. Het Ministerie van Natuurbehoud riep vrijwilligers zondag op om thuis te blijven. "Er zijn geen parkeerplaatsen beschikbaar. Onze medewerkers hebben het druk met het oplossen van verkeersopstoppingen", aldus de organisatie.

In totaal zijn sinds donderdagavond zo'n 650 grienden gestrand bij Farewell Spit. Het is nog onduidelijk hoe dat kon gebeuren. Niet alle dieren konden de afgelopen dagen worden gered. Sommige verzwakte exemplaren moesten uit hun lijden worden verlost.

Honderden gestrande grienden terug naar zee
Honderden gestrande grienden terug naar zee (Foto: ANP)

Rutte reanimeert Twitter voor weerwerk Wilders

Premier Mark Rutte heeft zondag nog maar eens bezworen dat hij na de verkiezingen niet met PVV-leider Geert Wilders in zee wil. De VVD-lijsttrekker reageerde op de twijfel die Wilders in een zondag uitgezonden interview over de uitsluiting van zijn partij door de VVD zaaide.

De VVD blies voor de gelegenheid, na zes jaar, het stof van het privéaccount van Rutte op Twitter. "Nul procent, Geert. NUL procent. Het. Gaat. Niet. Gebeuren", is de boodschap.

In een vraaggesprek met WNL op Zondag sprak Wilders uit dat hij niet gelooft dat de VVD na de verkiezingen woord houdt als de PVV een verkiezingsoverwinning boekt. "Je zet niet zomaar tweeënhalf miljoen mensen opzij", liep Wilders vooruit op een triomf. "Dat zullen ze niet gaan doen."

Rivaliserende lijsttrekkers zetten al langer vraagtekens bij Ruttes belofte.

Rutte reanimeert Twitter voor weerwerk Wilders
Rutte reanimeert Twitter voor weerwerk Wilders (Foto: ANP)

Kim sprint naar wereldtitel massastart, Schouten valt in slotfase

Schaatster Kim Bo-reum heeft zich op het wereldkampioenschap afstanden voor eigen publiek in Gangneun laten kronen tot wereldkampioene op de massastart. De Zuid-Koreaanse was de snelste in de eindsprint.

Zoals wel vaker gebeurde er in het vroege stadium van de wedstrijd niet heel veel. Onder meer de Wit-Russische Marina Zueva zette even aan om wat puntjes in de tussensprint te sprokkelen - waar men voor de medailles overigens niks aan heeft - en voor Nederland nam Carien Kleibeuker de kop over.

Kleibeuker legde flink de zweep op het peloton, waardoor niemand kon ontsnappen en een eindsprint onvermijdelijk was. Voor Nederland zat Irene Schouten daar uitstekend in positie, maar in de voorlaatste bocht positioneerde ze zich verkeerd en ging de wereldkampioene van 2015 onderuit.

Bij de val van Schouten werd regerend kampioene Ivanie Blondin gehinderd, net als de Italiaanse topfavoriete Francesca Lollobrigida. Die konden niet meesprinten en de andere favoriete, Kim, deed dat wel. In de laatste meters ging ze voorbij aan de Japanse Nana Takagi die zilver pakte, terwijl Heather Bergsma een uurtje of twee na haar wereldtitel op de 1500 meter nog brons won. 

Stuhec skiet naar wereldtitel afdaling, Goggia gooit goud weg

Alpineskiester Ilka Stuhec heeft op het wereldkampioenschap in het Zwitserse St. Moritz de wereldtitel op de afdaling veroverd. De Sloveense, dit seizoen bezig met haar grote doorbraak, zegevierde in een wat gemankeerde wedstrijd.

De Zwitserse hoop op goud, Lara Gut, raakte zaterdag zwaar geblesseerd en kon niet starten. Vicewereldkampioene Anna Veith verscheen ook niet aan de start, waardoor er maar een handvol dames waren met een realistische kans op goud. 

De eerste die daarvan naar beneden ging was de Italiaanse Sofia Goggia, eveneens bezig met een grote doorbraak dit seizoen. Zoals altijd stortte Goggia zich vol risico naar beneden en waar dat vaak een podiumplek oplevert, wil dat ook nog wel eens voor hachelijke momenten zorgen. Dat gebeurde dit keer: ze was op weg naar een razendsnelle tijd, maar ging bijna onderuit, wist met haar skiën op elkaar nog te blijven staan, maar verloor grofweg een halve seconde.

Stephanie Venier uit Oostenrijk nam gelijk de leiding over van Goggia, maar vervolgens kwam Stuhec naar beneden. De Sloveense was razendsnel en dook 0,40 seconden onder de tijd van Venier. Lindsey Vonn probeerde voor het eerst in acht jaar WK-goud te veroveren, maar de Amerikaanse bleef steken op 0,45 tellen van Stuhec. Niemand kwam daar meer bij in de buurt en dus eindigde Goggia op 0,52 seconden - grofweg de tijd die ze bij haar fout verloor - op een pijnlijke vierde plek. 

Nuis pakt ook wereldtitel op 1500 meter

Kjeld Nuis heeft de gouden medaille gepakt bij de 1500 meter op het WK afstanden. Hierdoor wisten de Nederlandse mannen van Team Lotto-Jumbo alle invidiuele gouden medailles te pakken op dit toernooi. Denis Yuskov werd tweede en ook Sven Kramer reed sterk en werd derde.

Het was de hele jonge Koreaan Min Seok Kim die de eerste serieuze tijd neerzet. Een tijd van 1:46.05 was niet niks voor de 17-jarige Koreaan, maar bleek toch al te traag te zijn toen Sven Kramer in de baan kwam. Kramer reed erg sterk, vooral kenbaar door de tweede volle ronde van 27.3 gevolgd door een slotronde 27.4, het toonbeeld van een ontzettend vlakke race.

Toch mocht Kramer nooit echt hopen op een titel. Toen Nuis en Yuskov samen op het ijs kwamen was het duidelijk dat Kramers tijd geen stand ging houden. Nuis had na 1100 meter al meer dan 2 seconden voorsprong en kon daardoor ook nog eens voorlangs kruisen bij Yuskov op de laatste kruising, terwijl hij nog de laatste binnenbocht had. Hierdoor kon hij de voorsprong gemakkelijk behouden en reed hij naar het goud in een tijd van 1:44.36

Plaats Naam Land Tijd
1. Kjeld Nuis Nederland 1:44.36
2. Denis Yuskov Rusland 1:44.67
3. Sven Kramer Nederland 1:45.50
4. Vincent De Haître Canada 1:45.79
5. Kim Min-Seok Zuid-Korea 1:46.05
6. Patrick Roest Nederland 1:46.16
7. Joey Mantia Verenigde Staten 1:46.70
8. Jan Szymanski Polen 1:46.74
9. Bart Swings België 1:46.75
10. Konrad Niedzwiedzki Polen 1:46.78
11. Shani Davis Verenigde Staten 1:46.84
12. Sergey Gryaztsov Rusland 1:46.92
13. Peter Michael Nieuw-Zeeland 1:46.95
14. Sverre Lunde Pedersen Noorwegen 1:46.99
15. Shota Nakamura Japan 1:47.09
16. Takuro Oda Japan 1:47.15
17. Sergey Trofimov Rusland 1:47.18
18. Brian Hansen Verenigde Staten 1:47.28
19. Taro Kondo Japan 1:47.34
20. Sindre Henriksen Noorwegen 1:47.36
21. Zbigniew Bródka Polen 1:47.58
22. Håvard Lorentzen Noorwegen 1:47.97
23. Nicola Tumolero Italië 1:48.41
DQ Benjamin Donnely Canada DQ

Dahlmeier naar wereldtitel, Domracheva helemaal terug op WK

Biatlete Laura Dahlmeier heeft zich tijdens het wereldkampioenschap in Hochfilzen voor de tweede keer op rij laten kronen tot wereldkampioene op de achtervolging. De Duitse vertrok als tweede na haar zilveren medaille op de sprint, en wist die positie dankzij goed schieten en langlaufen nog te verbeteren. 

Bij de eerste schietbeurt in liggende positie schoot Dahlmeier er één keer naast, maar omdat de dichtstbijzijnde concurrentie ook niet foutloos bleef kon ze de leiding zelfs overnemen van de Tsjechische Gabriela Koukalova, die problemen met haar geweer kende en twee keer verkeerd schoot. De nog altijd maar 23-jarige Duitse bleef vervolgens foutloos en hield de hele race een voorsprong van zo'n tien à twintig seconden vast op de achtervolgers. 

De strijd achter Dahlmeier was erg spannend, met onder meer Kaisa Mäkäräinen in de hoofdrol. De ervaren Finse kwam alsmaar dichterbij, maar een misser in de laatste schietbeurt zette een streep door haar kansen op een medaille. Koukalova wist zich ondanks in totaal drie missers toch weer naar voren te vechten en pakte het brons, maar de vrouw van de wedstrijd was zonder twijfel Darya Domracheva. De Wit-Russische grootheid keerde dit seizoen na lange afwezigheid - door ziekte en daarna zwangerschap - eindelijk terug, maar was nog niet in topvorm. Zondag was ze dat wel: ze raakte alle twintig doelen en wist zich op te werken van de 27e naar de tweede plek bij de finish. 

UFC 208: Holm vs De Randamie

Germaine de Randemie is de eerste Nederlandse vrouwelijke UFC-kampioene! In een gevecht over de volle vijf ronden waren alle juryleden het unaniem met elkaar eens dat De Randemie drie van de vijf ronden de betere was en Holm twee. Enig geluk had ze daarbij wel. De scheidsrechter Todd Anderson streek over zijn hart, nadat de Utrechtse tot tweemaal toe na het luiden van de bel nog toesloeg. Anderson had na de tweede keer een punt aftrek kunnen geven voor deze illegale stoten, maar besloot anders.


UFC-directeur doet De Randamie de kampioensgordel om (Foto: Getty) 

Het gevecht begon met een agressieve en actieve Holm, maar De Randemie wist met harde en goed getimede stoten de punten te scoren. Door het goede voetenwerk van The Iron Lady kon Holm niets anders doen dan proberen om met lange trappen de afstand tussen beide vechters te overbruggen. De Randemie wist elke keer goed te counteren met haar rechtervuist, een stoot die elke keer hard en goed doorkwam. Holm probeerde nog een aantal keer om haar Nederlandse opponent op het canvas te krijgen, maar de verdediging van De Randamie was prima. Van alle keren dat Holm De Randemie neer probeerde te krijgen, was er geen één succesvol.

Vooral in de laatste twee ronden probeerde de Amerikaanse het gevecht te domineren door De Randemie tegen de octagon vast te zetten, maar de 32-jarige Utrechtse wist zich goed staande te houden. In de laatste ronde sloeg Holm toch nog bijna toe, nadat een rake stoot op de kin van De Randemie haar bijna deed neergaan. De Randamie wist zich tegen Holm aan te drukken om zo tegen de hekken van de octagon wat bij te komen.

Uiteindelijk was dit allemaal genoeg om alle juryleden aan haar kant te krijgen. De nieuwe kampioen bij de UFC is een Nederlandse, de tweede Nederlandse UFC-kampioen na Bas Rutten in 1999!


Hoogepunten Holm vs De Randamie (Foto's: Getty)

Overige uitslagen
Anderson Silva verslaat Derek Brunson na jurybesluit (29-28, 29-28, 30-27)
Ronaldo “Jacare” Souza verslaat Tim Boetsch na opgave (kimura) in ronde 1, 3:41
Glover Teixeira verslaat Jared Cannonier na jurybesluit (30-26 x3)
Dustin Poirier verslaat Jim Miller na jurybesluit (28-28, 30-27, 29-28)
Belal Muhammad verslaat Randy Brown na jurybesluit (30-27, 30-27, 29-28)
Wilson Reis verslaat Ulka Sasaki na jurybesluit (29-28 x3)
Islam Makhachev verslaat Nik Lentz na jurybesluit (30-25, 30-25, 30-27)
Rick Glenn verslaat Phillipe Nover na jurybesluit (27-30, 29-28, 29-28)
Ryan LaFlare verslaat Roan Carneiro na jurybesluit (30-26, 30-27, 29-28) 

Bergsma haalt tweede gouden plak op

Heather Bergsma heeft haar tweede gouden medaille van het WK Afstanden in Zuid-Korea weten te veroveren. Ze was in een zinderende slotrit een tiende sneller dan Ireen Wust. De rest van de concurrentie kwam niet echt in de buurt en vooral Jorien Ter Mors was teleurgesteld met haar prestaties. Miho Takagi maakte daar handig gebruik van en pakte het brons.

In rit vijf mocht Ter Mors pogen een serieuze tijd neer te zetten. Dit deed ze, maar het was allerminst waar ze op gehoopt had met 1.56:18. Vooral in de slotronde ging de Nederlandse helemaal kapot, iets wat we normaal niet echt gewend zijn van haar. Martina Sablikova kwam gelukkig voor haar net tekort om die tijd te schaatsen.

In rit 10 was het alsnog gezien voor Ter Mors. Takagi schaatste een seconde sneller en ook Marrit Leenstra was sneller dan Ter Mors, maar die voelde de bui ongetwijfeld alweer hangen, met Wust en Bergsma nog te gaan zou het ongetwijfeld alweer een vierde plaats gaan worden voor haar. Dit was ook de werkelijkheid: In de laatste rit startte Bergsma bloedsnel en had ze bijna een seconde voor op Wust na 700 meter. Die kon dit niet meer goedmaken, hoewel ze nog zeer dichtbij kwam in de laatste twee ronden. Het verschill was uiteindelijk slechts een tiende.

Plaats Naam Land Tijd
1 Heather Bergsma Verenigde Staten 1:54.08
2 Ireen Wust Nederland 1:54.19
3 Miho Takagi Japan 1:55.12
4 Marrite Leenstra Nederland 1:55.85
5 Jorien Ter Mors Nederland 1:56.18
6 Martina Sablikova Tsjechie 1:56.20
7 Olga Graf Rusland 1:57.43
8 Katarzyna Bachleda-Curus Polen 1:57.51
9 Yekaterina Shikhova Rusland 1:57.73
10 Natalia Czerwonka Polen 1:57.87
11 Yekaterina Lobysheva Rusland 1:58.30
12 Misaki Oshigiri Japan 1:58.63
13 Luiza Zlotkowska Polen 1:58.70
14 Mia Manganello Verenigde Staten 1:58.95
15 Nikola Zdrahalova Polen 1:59.04
16 Ida Njatun Noorwegen 1:59.15
17 Bente Kraus Duitsland 1:59.35
18 Isabelle Weidemann Canada 1:59.47
19 Roxanne Dufter Duitsland 2:00.46
20 Ayano Sato Japan 2:00.58
21 Gabriele Hirschbichler Duitsland 2:00.94
22 Brianne Tutt Canada 2:01.26
23 Ji-Woo Park Zuid-Korea 2:01.43
24 Kelly Gunther Verenigde Staten 2:01.86

Partner George Michael geweerd van begrafenis

George Michaels partner Fadi Fawaz mag van de familie van de overleden zanger niet naar de begrafenis van de ster komen. Dat meldt The Sun.

De 43-jarige Fawaz is degene die op eerste kerstdag het levenloze lichaam van de 53-jarige zanger aantrof in bed. De 54-jarige neef van Michael, Andros Georgiou, stelt dat de familie van de overleden ster Fawaz haat. "De hemel mag hem bijstaan als hij op komt dagen. Fadi is niet uitgenodigd voor de begrafenis."

Volgens Georgiou wordt George Michael begraven in zijn favoriete pak en shirt van zijn laatste tour. Ook zal de zanger een gouden horloge van Cartier dragen en een ring waarin zijn bijnaam Yog staat gegraveerd.

Niet vrijgegeven
George Michael is nog altijd niet begraven, aangezien zijn lichaam nog steeds niet is vrijgegeven door de lijkschouwer. Het onderzoek naar de doodsoorzaak loopt nog. De familie is momenteel bezig met de voorbereidingen van de uitvaart van de zanger, die naast zijn moeder Lesley komt te liggen.

Georgiou denkt overigens dat ook Kenny Goss, een ex van de zanger, ook niet aanwezig zal zijn bij de begrafenis, net als onder anderen vriend Boy George. "Het zal een kleine en geheime gebeurtenis zijn, met mogelijk minder dan vijftig aanwezigen. Gehoopt wordt dat George in de grond ligt voordat mensen achter de begrafenis komen.''

Partner George Michael geweerd van begrafenis
Partner George Michael geweerd van begrafenis (Foto: BuzzE)

Fed Cup: Dramatische Bertens laat Wit-Rusland op voorsprong komen

Kiki Bertens heeft in de Fed Cup-ontmoeting met Wit-Rusland een teleurstellende nederlaag geleden. De kopvrouw van Oranje ging met 6-3 en 6-4 onderuit tegen Aliaksanda Sasnovich. Het team van van captain Paul Haarhuis kijkt na drie duels nu tegen een 2-1 achterstand aan in Minsk. 

Bertens speelde de hele dag zonder overtuiging. Vooral de opslag van de 25-jarige Wateringse liep matig, maar ook 35 onnodige fouten deden haar de das om. Sasnovich, de nummer 128 van de wereld, profiteerde. Op 5-3 in de tweede set leek de zege al binnen, maar omdat Sasnovich een bal kapot serveerde, moest het punt over en kwam Bertens nog terug.

Bertens werkte drie wedstrijdpunten weg om er alsnog 5-4 van te maken. Het bleek slechts uitstel van executie. Een game later leverde Bertens haar servicegame in en was het alsnog gedaan. Misa Krajicek zal straks tegen Aryna Sabalenka er voor moeten zorgen dat het dubbelspel straks nog ergens om gaat. 

Meisje (14) dronken op alcoholvrij feestje

Een dronken meisje van veertien jaar heeft politie en beveiliging zaterdagavond handenvol werk bezorgd. Ze was bezoekster op een alcoholvrij feest bij een sportvereniging aan de Nieuwe Inslag in Breda en gedroeg zich uiterst agressief. Ze is aangehouden.

De politie was rond 23.00 uur gebeld door een beveiliger over een jong meisje dat onrust veroorzaakte op het feest. Er was geen land met haar te bezeilen. Ze was dronken en had de beveiliger geschopt.

Het meisje reageerde vervolgens ook agressief tegen de agenten. Die hielden haar aan voor baldadigheid en openbare dronkenschap. Bij de aanhouding probeerde het meisje de agenten te schoppen. De moeder van de dronken tiener is van het gedrag op de hoogte gesteld, meldde de politie.

Meisje (14) dronken op alcoholvrij feestje
Meisje (14) dronken op alcoholvrij feestje (Foto: ANP)

FOK! Kiest: De cadeautjes van de week

Het is een oude traditie in campagnetijd: de verschillende politieke partijen die plannen en proefballonnetjes de media in sturen waarin voor bepaalde groepen extra geld wordt uitgetrokken, in de hoop kiezers te trekken uit die groep. Om een overzicht te krijgen van wie je allemaal nog geld tegoed hebt, zet FOK! ze even op een rijtje: de cadeautjes van de week!

De VVD trekt 2 miljard euro uit voor verpleeghuizen en de ouderenzorg (FOK)

GroenLinks wil de werkgeverspremies op de laagste lonen afschaffen (FOK)

Henk Kamp wil namens de VVD goedkoper snel internet in buitengebieden (FOK)

De PvdA trekt 8 miljard uit om de werkgelegenheid te bevorderen, en dan vooral met extra ambtenaren (FOK)

Het CDA trekt ongeveer 1,7 miljard uit voor AOW-ers en voor het verlagen van de eigen bijdrage in verpleeghuizen (FOK)

De VVD wil voor 11,9 miljard lastenverlichtingen doorvoeren voor werkenden (FOK)

De PvdA wil 8 miljard aan lasten verschuiven van werknemers en werkgevers waardoor je nettoloon stijgt (FOK)

D66 wil het fictieve rendement in de VRH vervangen door werkelijk rendement; gunstig voor kleine spaarders (FOK)

Oh, en alle partijen draaien de gaskraan verder dicht om de Grunningers te paaien (RTV Noord)

Volgende week meer gratis geld voor iedereen!

Splatoon 2 Global Testfire aangekondigd

Nintendo Switch is nog niet uit en Splatoon 2 komt pas in de zomer uit, maar Nintendo heeft de vrijheid genomen om alvast het Splatoon 2 Global Testfire evenement aan te kondigen.

Dit is een test-weekend waarin de game voor iedereen te spelen is op bepaalde tijdstippen. De eerste Splatoon ontving ook zo'n evenement, dus het is niet gek dat Nintendo hiermee doorgaat voor deel 2. De Global Testfire vind plaats in het weekend van 24 tot en met 26 maart. De Nederlandse tijden kun je hieronder vinden.

Splatoon 2 lanceert in de zomerperiode exclusief voor Nintendo Switch.

Vrijdag:

20:00 - 21:00 uur
04:00 - 05:00 uur

Zaterdag:

12:00 - 13:00 uur
20:00 - 21:00 uur
05:00 - 06:00 uur

Zondag:

14:00 - 15:00 uur


Van de Zandschulp stunt in kwalificaties World Tennis Tournament

Tennisser Botic van de Zandschulp heeft zaterdag voor een verrassing gezorgd. Hij won in de eerste ronde van de kwalificaties voor het World Tennis Tournament in Rotterdam van de veel hoger ingeschaalde Andrei Rublev.

De 21-jarige Gelderlander versloeg de Russische nummer 113 van de wereld in drie sets: 1-6, 6-4 en 6-3. De Nederlands kampioen kreeg een wildcard voor de kwalificaties en had er vertrouwen in. "Ik zat er lekker in en dacht: dit zou zomaar een sensatie kunnen worden", sprak Van de Zandschulp na afloop.

"Het publiek sleepte me er na het verlies van de eerste set doorheen. Van Haase winnen was heel mooi, maar deze is toch wel het mooiste." Van de Zandschulp strijdt zondag met de Fransman Pierre-Hugues Herbert om een plek in het hoofdtoernooi in Ahoy. Niels Loodsma redde het niet. De met een wildcard toegelaten Lootsma verloor met tweemaal 6-3 van de Brit Aljaz Bedene.

LB: Chrissy Teigen heeft vieze vingers

Lekker belangrijk: Nieuws dat je absoluut niet wil missen!

Model Chrissy Teigen heeft een klein probleempje. Nadat ze zich te goed had gedaan aan wat snoep, heeft ze nu een groene duim en wijsvinger. De kleur komt er niet van af en zondagavond moet ze naar de uitreiking van de Grammy's in Los Angeles.

Het 31-jarige supermodel hield de groene vingers over aan het snoepgoed Fun Dip. ''Ik heb gisteravond Fun Dip met mijn vingers gegeten en ik ben bevlekt en de Grammy's komen eraan. Ik heb alles geprobeerd. Alsjeblieft, help", twittert ze bij een foto van een hand met een groene duim en wijsvinger.

De echtgenote van zanger John Legend staat er om bekend wel van snacken te houden. Vorig jaar at het supermodel zes hotdogs tijdens de Superbowl, bekende ze eerder. Ook was ze jurylid in het MTV-programma Snack-Off.

VS niet verrast door raket Noord-Korea

De regering van president Donald Trump had de Noord-Koreaanse "provocatie" al aan zien komen, nadat Trump in het Witte Huis trok. Noord-Korea vuurde zondagochtend (lokale tijd) een raket af in de zee. Het zou gaan om een ballistische raket.

De VS is alle opties aan het afwegen in besluit voor een tegenreactie op de raketlancering van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Daarbij wil Washington wel voorkomen dat de spanningen tussen Noord-Korea en de omringende landen nog verder escaleert.

Zuid-Korea veroordeelde de actie van het Noorden sterk door te stellen dat het een ernstige dreiging is voor vrede en veiligheid. Bovendien is het een duidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad van de VN. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is de raketlancering weer een voorbeeld van de "irrationaliteit en maniakale obsessie voor kernwapens en raketontwikkeling" van Kim Jong-un.

Japan zal een krachtig protest maken tegen Noord-Korea vanwege de raketlancering. Het wil daarvoor diplomatieke kanalen via China gebruiken. De Japanse regering denkt dat het geen toeval is dat de lancering plaatsvond tegelijkertijd met de ontmoeting in de VS tussen de Japanse premier Shinzo Abe en Trump. Japan ziet de actie van Noord-Korea als een duidelijke provocatie richting Japan en omliggende landen.

Het projectiel zou rond 8.00 uur (lokale tijd) zijn afgevuurd vanuit het gebied Panghyon, liggend in het westelijke gedeelte van Noord-Korea. Volgens het Zuid-Koreaanse leger legde de raket een afstand van 500 kilometer af. Het leger noemde de raketlancering een "machtsvertoning" als reactie op de harde aanpak van de Verenigde Staten richting Pyongyang.

VS niet verrast door raket Noord-Korea
VS niet verrast door raket Noord-Korea (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Racetalent Verschoor wint, maar is geen kampioen

Het Nederlandse racetalent Richard Verschoor heeft in het laatste weekeinde van de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland na vijf podiumloze races het podium weer mogen betreden. De 16-jarige Red Bull-junior won de tweede van drie races op het Circuit Chris Amon.

Verschoor begon de tweede race vanaf poleposition en die plek zou hij ook niet meer afstaan. Een rode vlag en wat neutralisaties konden de Nederlander niet van de zege houden, terwijl achter hem kampioenschapsrivaal Thomas Randle flink aan het knokken was. Pedro Piquet eindigde achter Verschoor en Marcus Armstrong als derde, waardoor hij de leiding in het kampioenschap overnam. 

De Nederlander begon als vijfde aan de slotrace van het seizoen, terwijl Randle als vierde startte en Piquet als tweede mocht vertrekken. Verschoor moest als winnaar van race twee op gebruikte banden rijden en daardoor kon hij het tempo van de top niet volgen. Randle ging voorbij aan Piquet en eindigde als derde, één plek voor de Braziliaan, waardoor hij alsnog de titel pakte. Verschoor eindigde de race als vijfde en sloot het seizoen af met plek drie in de titelstrijd. 

PvdA wil nettosalarissen verbeteren

Werknemers moeten netto meer overhouden van hun salaris. Dat kan als werkgevers 1 procent meer premie gaan betalen, zo staat in een voorstel van de PvdA waar NU.nl zondag over bericht. De maatregel betekent een verschuiving van 8 miljard euro van werkgevers naar werknemers.

Onderzoek van De Nederlandsche Bank laat zien dat de lonen zijn achtergebleven bij de economische groei. Tijd om dat te repareren, vinden de sociaaldemocraten. "De bedrijfswinsten en de beurzen bereiken de afgelopen tijd recordhoogtes. De spaarpotten van grote bedrijven puilen uit. De balans tussen wat werkgevers en werknemers verdienen, is uit het lood geslagen ten nadele van werknemers", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. "De ervaring van de afgelopen jaren leert dat het bedrijfsleven de lonen zelf niet verhoogt. Daarom willen wij dat de overheid ingrijpt."

Volgens Nijboer zijn de salarissen van leraren, militairen en zorgmedewerkers "mede dankzij inzet van de PvdA" al bijgespijkerd. "Maar de PvdA wil dat iedereen profiteert. Samen hebben we de crisis het hoofd geboden, nu het beter gaat is het tijd om ook samen de vruchten te plukken", aldus het Kamerlid.

PvdA wil nettosalarissen verbeteren
PvdA wil nettosalarissen verbeteren (Foto: ANP)

'Belast spaargeld volgens echt rendement'

Spaargeld moet worden belast volgens het werkelijke rendement, niet meer op basis van een fictief rendement dat niemand door de lage rentestand meer haalt. Daarvoor pleit D66.

"Op dit moment betalen veel spaarders meer belasting dan dat zij rendement halen op hun spaargeld. Je betaalt nu in feite voor het hebben van spaargeld, dat is de wereld op z'n kop! Daarom willen we belasting heffen over de daadwerkelijke rente die iemand echt ontvangt op spaargeld", zegt Kamerlid Steven van Weyenberg.

En om 'kleine spaarders' te ontzien, wil D66 het heffingsvrije deel van het spaargeld met 10.000 euro verhogen naar 35.000 euro. "Zo kunnen starters langer belastingvrij sparen, omdat zij bijvoorbeeld een huis willen kopen. En ouderen die jarenlang gespaard hebben voor hun oude dag, houden zo wat extra's over", aldus Van Weyenberg.

'Belast spaargeld volgens echt rendement'
'Belast spaargeld volgens echt rendement' (Foto: ANP)

Illegale stemmer VS moet acht jaar de cel in

Een 37-jarige vrouw woonachtig in de Amerikaanse staat Texas is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor illegaal stemmen. De vrouw, die als baby vanuit Mexico naar de VS werd gebracht, had bij verkiezingen in 2012 en 2014 gestemd als 'inwoner' terwijl ze als 'niet-inwoner' geen stem had mogen uitbrengen.

De beslissing wordt door veel mensen bejubeld waaronder de openbaar aanklager van Texas, Ken Paxton. "Deze zaak laat zien hoe serieus Texas is als het gaat om eerlijke en nauwkeurige verkiezingen. Deze straf is een waarschuwing voor misbruikers van de verkiezingswet", zei Paxton in een verklaring.

De vrouw stemde niet bij de presidentsverkiezingen van 2016, zei haar advocaat tegen de Washington Post. De vrouw, Republikeinse, stemde al meer dan een decennium maar wist niet dat ze dat niet mocht. Omdat op haar groene kaart 'inwoner' stond, vinkte ze ook 'inwoner' aan op het stembiljet.

Zo stemde ze dus ook in 2014 bij de staatsverkiezingen voor openbaar aanklager van Texas. Ze koos destijds opmerkelijk genoeg voor Paxton, de man die nu haar gevangenisstraf bezegelde.

Illegale stemmer VS moet acht jaar de cel in
Illegale stemmer VS moet acht jaar de cel in (Foto: ANP)

Nooit grappig: Rookontwikkeling in crematorium

De brandweer in Hilversum werd vrijdagavond voor een opmerkelijke zaak opgeroepen: er was rookontwikkeling bij het crematorium Zuiderhof. Op zich geen opmerkelijke zaak, ware het niet dat de rook dit keer niet veroorzaakt werd door een crematie. 

De rook werd veroorzaakt door een technisch defect. Wat er dan precies defect was, is niet bekend. Het pand is door de brandweer geventileerd. Overigens had de brandweer geen geluk tijdens de rit naar het crematorium: een hoogwerker botste onderweg tegen een andere auto aan. Hoewel zowel de hoogwerker als de auto beschadigd raakte, konden beide hun weg vervolgen na het ongeval. 

Tientallen onwel in indoor karting België

Ongeveer zeventig bezoekers van een nieuwe indoor karting in het Waals-Brabantse Waver zijn zaterdag onwel geworden door koolmonoxide. Volgens Belgische media zijn vijf van hen er erg aan toe.

De gemeente Waver stelde het stedelijke rampenplan in werking. De slachtoffers werden overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving en hun families werden opgevangen.

Volgens de eerste berichten zou de afzuiginstallatie voor de uitlaatgassen niet goed hebben gewerkt.

FOK! Wat een weer: Kwalitatief Uitermate Teleurstellend

Een veel te vroege lente,
geeft brood zonder krenten.

Mogguh. Afgelopen nacht trok een neerslaggebied vanuit het zuidoosten richting het noordwesten over het land. In het zuiden viel er voornamelijk regen en natte sneeuw, terwijl het noorden meer natte sneeuw en sneeuw toebedeeld kreeg. Dit heeft kunnen leiden tot enkele centimters sneeuw en lokale gladheid. 

Vanmorgen is het voornamelijk bewolkt met op sommige plaatsen nog lichte sneeuwval. In de middag kan de bewolking vanuit het oosten openbreken en wordt het droog aldus het KNMI. De temperaturen liggen rond de 2 graden in het noordoosten en 7 graden in het zuidoosten. De wind draait naar het oosten en is matig van kracht, aan de kust kan het wel krachtig waaien. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:02
Zon onder: 17:45
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1809 Charles Darwin werd geboren. 
1904 In Amsterdam wordt de eerste tentoonstelling van de Rijwiel- en Automobielindustrie (RAI) geopend.
1929 Het Stadhuis van Leiden brandde af. 
1931  Ingebruikneming van Radio Vaticana door Paus Pius XI. De zendinstallatie is ontworpen door Guglielmo Marconi.
1974 Aleksandr Solzjenitsyn wordt door de Sovjet-Unie zijn staatsburgerschap ontnomen en uitgewezen.
1993 Gruwelijke moord op James Bulger. Twee jongens van 10 jaar oud ontvoeren, martelen en vermoorden een peuter van drie jaar oud.
2009 Het DNA-profiel van de neanderthaler is in kaart gebracht.

Rotterdam. maar dan in het donker (Foto: Disbatch)
Rotterdam. maar dan in het donker (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Noord-Korea lanceert ballistische raket

Noord-Korea heeft zondagochtend een een raket afgevuurd in de zee, dat hebben Zuid-Korea en de Verenigde Staten bevestigd. Het Noord-Koreaanse persbureau Yonhap berichtte eerder al dat het zou gaan om een ballistische raket.

Het projectiel zou rond 8.00 uur (lokale tijd) zijn afgevuurd vanuit het gebied Panghyon, liggend in het westelijke gedeelte van Noord-Korea. Volgens het Zuid-Koreaanse leger legde de raket een afstand van 500 kilometer af. Het leger noemde de raketlancering een ,,machtsvertoning" als reactie op de harde aanpak van de Verenigde Staten richting Pyongyang. ,,Zuid-Korea en de VS analyseren alle informatie grondig", stellen de Zuid-Koreaanse autoriteiten in een verklaring.

De regering van Zuid-Korea zal zondagochtend (lokale tijd) in een crisisvergadering bijeenkomen.

Het Pentagon en Japan zeiden in reactie op de berichtgeving over de raketlancering dat ze alle informatie beoordelen en spoedig met meer informatie zullen komen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde al wel dat ze denken dat het ,,hoogstwaarschijnlijk niet om een langeafstandsraket gaat".

De Japanse premier Shinzo Abe is op bezoek bij Donald Trump. De Amerikaanse president zei eerder tegenover Japan dat hij alles in het werk zou zetten voor een sterke defensie tegen de Noord-Koreaanse dreiging. Trump is inmiddels op de hoogte gesteld van de raketlancering. ,,Het Witte Huis houdt de situatie nauwlettend in de gaten", staat in een verklaring.

De leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, zei in zijn nieuwjaarstoespraak dat het land langeafstandsraketten gaat testen. Staatsmedia berichtten recentelijk dat de lancering van de testraketten spoedig zou plaatsvinden.Als reactie op de testen spraken de Verenigde Staten en Zuid-Korea onlangs af om samen een raketafweersysteem in te stellen. Het door de Amerikaanse defensieminister James Mattis geïnitieerde raketschild is bedoeld tegen de dreiging van Noord-Korea.

Noord-Korea lanceert ballistische raket
Noord-Korea lanceert ballistische raket (Foto: ANP)

Doden bij verkeersongelukken Zeeland

Bij verkeersongelukken in de provincie Zeeland zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee mensen om het leven gekomen. Bij een ongeluk op de N668 ter hoogte van het buurtschap Planketent overleed een slachtoffer.

In Zuiddorpe bij Terneuzen is bij een eenzijdig verkeersongeval op de provinciale weg ook iemand om het leven gekomen. Drie personen raakten gewond. De N668 is vanwege het politie-onderzoek naar het ongeval bij Planketent afgesloten.

Doden bij verkeersongelukken Zeeland
Doden bij verkeersongelukken Zeeland (Foto: ANP)

Hassan loopt bloedsnelle mijl in New York

Atlete Sifan Hassan heeft tijdens de prestigieuze Millrose Games in New York een bloedsnelle tijd op de mijl gelopen. Tijdens de indoorwedstrijd liet Hassan een tijd van 4:19,89 noteren.

Met die tijd komt de Nederlandse op de wereldwijde ranglijst aller tijden binnen op de vijfde plek. Slechts drie vrouwen waren ooit sneller: Genzebe Dibaba liep vorig jaar het wereldrecord van 4:13,31, terwijl de Roemeense Doina Melinte en haar landgenote Paula Ivan eind jaren '80 naar toptijden liepen.

Het Nederlands record op de indoormijl stond al een tijdje, maar ging er ruimschoots aan. In 1988 liep Elly van Hulst naar 4:28,08, bijna tien seconden trager dan de tijd van Hassan zaterdag in New York. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.