FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 december 2016

Oakland Raiders na 14 jaar terug in NFL play-offs

De Oakland Raiders en de New England Patriots hebben zich na de wedstrijden van week 15 weten te plaatsen voor de NFL play-offs. Het was een week vol met spanning en sensatie. Vijf wedstrijden werden beslist met een verschil van drie punten of minder, een quarterback met een contract van 72 miljoen dollar werd gewisseld en een coach werd ontslagen.

De Raiders hebben eindelijk weer een seizoen om trots op te zijn. De winnaars van de Super Bowl in 1977, 1981 en 1984 hadden sinds 2002 de play-offs niet meer behaald. In een zeer spannende wedstrijd wisten de Raiders met 19-16 te winnen van de San Diego Chargers. Indien de Raiders de volgende twee wedtrijden winnen zijn ze ook verzekerd van een “first-round bye”, wat inhoudt dat ze de eerste week van de play-offs mogen overslaan.

New England Patriots winnen voor achtste keer op rij AFC East divisie

De Patriots begonnen dit seizoen met veel tegenslagen. Quarterback Tom Brady werd geschorst voor de eerste vier wedstrijden en tight-end Rob Gronkowski liep een zware blessure op. Toch weerhielden al deze tegenslagen de Patriots niet van voor de achtste keer op rij de AFC East divisie te winnen. De 16-3 overwinning in Denver tegen de Denver Broncos was naast de divisietitel ook genoeg voor een first-round bye.

Baltimore Ravens winnen thriller tegen Philadelphia Eagles

De Ravens hebben in een ware thriller met 27-26 weten te winnen van de Eagles en blijven in de race voor een plek in de play-offs. Met een stand van 27-20 en nog maar 12 seconden te spelen scoorde Eagles-quarterback Carl Wentz een touchdown. In plaats van een reguliere PAT voor één punt te kicken besloten de Eagles om voor een 2-point conversion te gaan. De 2-point conversion mislukte wat voor een eindstand van 27-26 zorgde. De Ravens zijn nog steeds in de race voor de play-offs en spelen volgende week een belangrijke wedstrijd tegen divisierivaal Pittsburgh Steelers.

Green Bay Packers winnen nipt van rivaal Chicago Bears

Zoals gezegd zat week 15 vol met spannende wedstrijden en de wedstrijd tussen de Packers en de Bears was zeker geen uitzondering.  Met een stand van 27-27 en nog maar 31 seconden te spelen gooide Packers-quarterback Aaron Rodgers een prachtige 60-yards pass naar wide-receiver Jordy Nelson. Kicker Mason Crosby maakte aansluitend een 32-yard field goal, waardoor de Packers de vierde wedstrijd op rij wonnen en nog steeds kans maken op de play-offs.

Dallas-rookies Dak Prescott en Ezekiel Elliott maken indruken tegen Tampa Bay Buccaneers

De afgelopen week kreeg Dak Prescott de wind van voren. De rookie Dallas-quarterback, die de geblesseerde Tony Romo sinds week 1 al vervangt, speelde de afgelopen weken matig. De nederlaag tegen de New York Giants was voor velen reden genoeg om kritiek te uiten op Prescott. De geruchtenmolen dat Tony Romo weer ging starten draaide op volle toeren. Prescott leek echter niet onder de indruk en gooide de bal 36 keer, waarvan 32 keer succesvol (279 yards totaal). Ook running-back Ezekiel Elliott had een prima dag met 159 yards en een touchdown. De manier waarop Elliott de touchdown vierde zullen we zeker nog vaak terugzien in de jaaroverzichten.

De ruststand in Dallas was in het voordeel van de Cowboys (17-6). De Buccaneers begonnen erg sterk aan het derde kwart en kwamen na twee touchdowns zelfs op een voorsprong van 17-20. Het vierde kwart stond weer in het teken van de Cowboys. Vooral de verdediging stond ijzersterk. Kicker Dan Bailey maakte drie field-goals en zorgde zo voor de twaalfde overwinning van het seizoen voor de Cowboys. De play-offs zijn al een zekerheidje in Dallas, maar er moet nog minstens een wedstrijd gewonnen worden om de divisie te winnen en een first-round bye te verdienen.

 

Houston Texas wisselen quarterback Brock Osweiler

De wedstrijd tussen de Houston Texans en Jacksonville Jaguars was er één die veel stof deed opwaaien. Het spel van beide kanten was niet goed te noemen, maar zowel tijdens als na de wedstrijd gebeurde er veel.

Na elf pogingen om de bal te gooien, waarvan er twee werden onderschept, en een achterstand van 13-0 besloot de coach van de Texans dat het genoeg was. Quarterback Brack Osweiler werd gewisseld voor Tom Savage. Osweiler werd aan begin van het seizoen nog een monstercontract van 72 miljoen dollar overgehaald om voor de Texans te spelen, maar speelt het hele seizoen al matig.

Savage maakt dankbaar gebruik van de kans en speelde de hoofdrol bij de winst. Een 20-8 acherstand werd omgebogen tot een 20-21 overwinning. Dit resulteerde op z'n beurt weer in ontslag van Jaguars-coach Gus Bradley. Na drie seizoenen wisten de Jaguars onder leiding van Bradley maar 14 wedstrijden te winnen en maar liefst 48 wedstrijden werden verloren. 

Overige uitslagen week 15

Cleveland Browns 13 @ Buffalo Bills 33

Pittsburgh Steelers 24 @ Cincinnati Bengals 20

Tennessee Titans 19 @ Kansas City Chiefs 17

Indianapolis Colts 34 @ Minnesota Vikings 6

New Orleans Saints 48 @ Arizona Cardinals 41

San Francisco 49ers 13 @ Atlanta Falcons 41

Maandag wordt er nog één wedstrijd gespeeld. De Carolina Panthers spelen tijdens Monday Night Football tegen de Washington Redskins. Beide teams maken op papier nog kans op de play-offs, maar moeten hiervoor alle wedstrijden winnen en de uitslagen van de overige wedstrijden afwachten.

Oud-topman KPN koopt webwinkel fonQ.nl

Webwinkel fonQ.nl wordt overgenomen door investeringsmaatschappij AJS Holdings van Ad Scheepbouwer. De voormalig topman van KPN koopt het onlinewarenhuis van RFS Holland, waarvan hij tot medio 2015 zelf commissaris en grootaandeelhouder was. Over de overnamesom doet het bedrijf geen mededelingen.

fonQ verkoopt zo'n 60.000 verschillende artikelen die vooral te maken hebben met wonen, koken en lifestyle. Het Utrechtse bedrijf is actief in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk en heeft een omzet van zo'n 80 miljoen euro. De onderneming heeft circa 250 mensen in dienst.

AJS ziet nog voldoende rek in de markt om fonQ verder te laten groeien.,,De e-commercemarkt is nog niet volwassen, dus er is ruimte om hier verder positie in te nemen en te groeien", liet Scheepbouwer weten in een toelichting.

RFS heeft in dochterbedrijf Wehkamp nog een andere grote webwinkel en is ook verantwoordelijk voor financieel dienstverlener Lacent. In maart van dit jaar weersprak RFS nog dat Fonq.nl in de verkoop zou worden gezet.

De overname wordt naar verwachting nog dit jaar afgerond.

Oud-topman KPN koopt webwinkel fonQ.nl
Oud-topman KPN koopt webwinkel fonQ.nl (Foto: ANP)

'Williams heeft Massa nieuw contract aangeboden'

Felipe Massa heeft nog maar net afscheid genomen van de Formule 1, maar zijn (oud-)werkgever Williams wil hem graag terug hebben. De Braziliaan moet bij het team uit Grove de vervanger worden van Valtteri Bottas als de Fin naar Mercedes vertrekt, zo melden Braziliaanse media.

Bij Mercedes lijkt Bottas de voornaamste kandidaat te zijn om de gestopte wereldkampioen Nico Rosberg op te volgen. De Duitser kondigde begin deze maand na het behalen van de titel plotseling zijn afscheid aan.

Claire Williams, vice-teambaas van Williams, liet al weten dat zij in de 35-jarige Massa de ideale opvolger ziet van Bottas. Volgens de laatste geruchten zou het team de Braziliaan dan ook zes miljoen euro hebben geboden om volgend jaar in de Formule 1 te gaan racen.

Of het zover komt wordt pas begin volgend jaar duidelijk, want Mercedes heeft laten weten dat pas begin volgend jaar de teamgenoot van Lewis Hamilton bekend wordt gemaakt. Tot die periode heeft Massa in ieder geval om het aanbod van Williams in overweging te nemen. In een bericht op Twitter liet hij in ieder geval al weten dat hij in zijn vakantie iets heeft om over na te denken.

Student 'doodgevroren' na beroving bij Moskou

Een Frans-Britse student is omgekomen nadat hij in Rusland door een taxichauffeur was beroofd en achtergelaten in de kou. De autoriteiten vonden het lichaam van de 21-jarige Nicolas Scott Lazareff zondag in een bos buiten Moskou, bericht The Moscow Times maandag.

Lazareff, zijn broer en een andere student waren vorige week na een avondje stappen in een ongeregistreerde taxi gestapt. Volgens een van de slachtoffers bood de chauffeur zijn passagiers een drankje aan, waar volgens onderzoekers vermoedelijk een verdovend middel inzat.

De broers accepteerden en verloren het bewustzijn. De chauffeur reed vervolgens naar een onbekend gebied buiten de stad, beroofde het trio en liet ze achter. Lazareff kon op eigen kracht bewegen, maar verloor uiteindelijk de andere twee slachtoffers uit het oog. Hij overleefde de tocht niet.

De student bleek te zijn beroofd van zijn jas, smartphone en ring. Hij stierf waarschijnlijk door onderkoeling. De vermeende dader is opgepakt.

Student 'doodgevroren' na beroving bij Moskou
Student 'doodgevroren' na beroving bij Moskou (Foto: ANP)

Fors meer reizigers voor Eindhoven Airport

Eindhoven Airport heeft het afgelopen jaar fors aan populariteit gewonnen. In 2016 maakten circa 4,7 miljoen passagiers gebruik van de luchthaven. Dat betekende een groei met 9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook voor volgend jaar verwacht Eindhoven Airport weer meer passagiers te mogen begroeten.

De groei van het aantal passagiers is een logisch gevolg van het extra aantal vliegbewegingen op de luchthaven. Deze stegen met 8 procent op jaarbasis tot 32.807. Daarbij nam het aantal bestemmingen toe. In 2016 werd vanaf Eindhoven op 74 bestemmingen gevlogen.

Voor 2017 voorziet de luchthaven 5,2 miljoen passagiers. Daarbij zal het aantal vliegbewegingen ook verder stijgen tot krap 36.000.

Fors meer reizigers voor Eindhoven Airport
Fors meer reizigers voor Eindhoven Airport (Foto: ANP)

'Airbnb wil ook vliegtickets verkopen'

Airbnb werkt aan een nieuw project. De verhuursite overweegt om vliegtickets te gaan verkopen. De plannen zijn nog pril. Volgens persbureau Bloomberg denkt Airbnb onder meer na over het kopen van een online reisbureau om dat mogelijk te maken. Het project heeft de werktitel Flights.

Airbnb zou Flights van de grond willen krijgen voordat het naar de beurs gaat. Daar is nog geen definitieve datum voor, maar het zou ergens in de komende anderhalf jaar moeten gebeuren.

Vorige maand lanceerde Airbnb al een reisservice, Airbnb Trips. Daarmee kunnen mensen bijvoorbeeld restaurants reserveren en toegangskaartjes boeken. Als Airbnb straks ook vluchten aanbiedt, kunnen gebruikers hun hele vakantie van begin tot eind bij Airbnb samenstellen.

'Airbnb wil ook vliegtickets verkopen'
'Airbnb wil ook vliegtickets verkopen' (Foto: BuzzT)

Lindsay Lohan viert kerst met vluchtelingen

Lindsay Lohan brengt de kerstdagen niet door met haar familie. Als het aan de dertigjarige actrice ligt, is ze in Turkije bij Syrische vluchtelingen. Dat zegt ze tegen New York Post.

"Ik wacht nu af of ik nog voor het nieuwe jaar terug ga naar de vluchtelingenkampen in Turkije", vertelt Lindsay, die de afgelopen maanden ook al werkte met vluchtelingen. "Het hangt af van Turkije en wat er gaat gebeuren na de recente aanslagen in Istanbul", zegt de gevallen actrice, die daaraan toevoegt dat geen enkele terroristische aanval kan voorkomen dat zij zich inzet voor 'diegenen die onze hulp het hardste nodig hebben'.

Dat ze geen kerstcadeaus krijgt, is voor Lindsay geen punt. "Ik vind het altijd heerlijk om cadeautjes te geven. Dus ja, ik stuur zeker wat op naar mijn familie en vrienden. Ik vind het prima om niets te krijgen." Wel mist ze haar naasten 'enorm'. "Maar ze steunen me en snappen dat ik me in wil zetten voor de vluchtelingen."

Lindsay Lohan viert kerst met vluchtelingen
Lindsay Lohan viert kerst met vluchtelingen (Foto: BuzzE)

Goed jaar voor tuinders en varkensboeren

De inkomsten in de landbouw zijn dit jaar gemiddeld met bijna 8 procent toegenomen. Vooral tuinders en varkenshouders boerden goed. Onder meer akkerbouwers hebben wel een wat minder jaar achter de rug. Dat blijkt uit een eerste raming van het CBS en Wageningen Economic Research.

Dat boeren door de bank genomen hun inkomsten zagen stijgen komt onder meer doordat hun energiekosten lager waren, dankzij de lage olieprijzen. Hier profiteerden met name tuinders van, aangezien er in kassen doorgaans veel energie wordt verbruikt. De algehele landbouwproductie kwam 1 procent hoger uit.

Varkensboeren dankten hun succes voor een groot deel aan de sterk gestegen vraag uit Azië naar varkensvlees. Daardoor leverden varkens dit jaar flink meer op.

Melk
Melkveehouders hadden juist te maken met lagere afzetprijzen. De prijs van melk lag ongeveer een tiende lager dan in 2015. Door het afschaffen van de melkquota in Europa kon er wel 8 procent meer melk worden geproduceerd, maar dat was niet voldoende om de prijsval te compenseren.

Akkerbouwers hadden merkbaar last van ontwikkelingen op de internationale markt, aldus de onderzoekers. Voor graan werden ongeveer 3 procent lagere prijzen gerekend door een graanoverschot op de wereldmarkt. De prijzen van groenten lagen zelfs 7 procent onder het niveau van vorig jaar door een aanbodoverschot in Europa. Alleen aardappelen en fruit werden niet goedkoper.

Wereldmarkt
De inkomsten in de landbouw als geheel staan al langere tijd onder druk door de toename van het aanbod op de wereldmarkt. Sinds 1995 is de productie van de Nederlandse boerensector met bijna een kwart toegenomen, maar de inkomsten in dezelfde periode gemiddeld juist met 4 procent gedaald.

Goed jaar voor tuinders en varkensboeren
Goed jaar voor tuinders en varkensboeren (Foto: ANP)

Haandrikman weer in race om Gouden RadioRing

Bert Haandrikman maakt met zijn radioprogramma Helemaal Haandrikman voor de derde keer kans op een Gouden Radioring. Dat is de publieksprijs voor het beste radioprogramma van het jaar. De radiopresentator kreeg maandagavond in zijn eigen uitzending te horen dat zijn Radio 2-programma opnieuw genomineerd is voor de Gouden RadioRing. Haandrikman behoorde in 2013 en 2015 ook al tot de kanshebbers.

"Voor de derde keer genomineerd, ik weet niet wat me overkomt", zei Bert. "Het overrompelt me. Het doet me heel goed. Ik voel me omringd en omarmd door het publiek", vervolgde de radiopresentator. De derde nominatie komt nog net op tijd. Op 22 december is de laatste uitzending van het dagelijkse radioprogramma Helemaal Haandrikman, als gevolg van de vernieuwde programmering van NPO Radio 2. Haandrikman verhuist na de jaarwisseling naar het weekend.Dat jullie lieve luisteraars allemaal op me hebben gestemd, is hartverwarmend. Dankzij jullie heb ik de nominatie op zak. Daar ben ik heel trots op. Volgende week is de laatste uitzending. Het zou mooi zijn als we er met een 'bang' uit kunnen gaan."

Strijd
In 2013 en 2015 won Bert Haandrikman de Zilveren RadioSter, de prijs voor beste radioman. Ook dit jaar maakt hij weer kans op een ster. Bert, die voor de vierde keer genomineerd is voor een ster, neemt het in de strijd om de Zilveren RadioSter Man op tegen zijn Radio 2-collega's Gerard Ekdom en Rob Stenders.

De Zilveren Radiosterren en de Gouden RadioRing worden uitgereikt tijdens de elfde editie van het RadioGala, dat op donderdag 19 januari plaatsvindt. Dan worden ook de Marconi Awards, de vakjuryprijzen, uitgereikt.

Haandrikman weer in race om Gouden RadioRing
Haandrikman weer in race om Gouden RadioRing (Foto: BuzzE)

Elfje Verstappen en kerstman Ricciardo wensen fijne kerst

Bij Red Bull zijn ze altijd een ster in geinige filmpjes maken en ook in de aanloop naar kerst hebben ze weer een pareltje gemaakt. We zien Santa Daniel Ricciardo en zijn hulpje elf Max Verstappen in een 'sneeuwballen'-gevecht waarna ze ons in de 'sneeuw' een fijne kerst wensen. Kortom, ze hebben er weer wat leuks van gemaakt:

Santa en zijn elfje (Bron: YouTube/Red Bull Racing)

Tergooi-ziekenhuis geeft medische missers toe

Het Tergooi-ziekenhuis in Hilversum geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij de behandeling van de 21-jarige hockeyer Rogier Mooij, die in november 2014 onverwacht kwam te overlijden. Het ziekenhuis geeft ook toe dat het beter geen zwijggeld aan de nabestaanden had moeten betalen. Dat maakte Tergooi maandag bekend, naar aanleiding van een onderzoek naar de kwestie van een onafhankelijke commissie.

"Tergooi betreurt het ten zeerste wat er heeft plaatsgevonden. Deze tragische gebeurtenis heeft een grote impact gehad, in de eerste plaats op de ouders en familie van het slachtoffer, maar ook op andere direct betrokkenen en het ziekenhuis in het algemeen", zegt bestuursvoorzitter Ruurd Jan Roorda.

De jonge patiënt ging begin november 2014 naar de eerste hulp van het ziekenhuis met hevige pijn op de borst. Hij werd opgenomen en dertien uur later overleed hij plotseling. De patiënt lag niet aan de monitor en was niet onderzocht door een specialist. Het ziekenhuis heeft dit niet gemeld als calamiteit bij de inspectie.

Het medisch tuchtcollege moet nog een oordeel vellen over het handelen van de betrokken medisch specialist.

Tergooi-ziekenhuis geeft medische missers toe
Tergooi-ziekenhuis geeft medische missers toe (Foto: ANP)

David Bowie hoogste binnenkomer in Top 2000

Het nummer 'Starman' van David Bowie is de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 2000. Het nummer uit 1972 staat op plaats 270 in de lijst die maandagmiddag door presentator Wouter van der Goes op NPO Radio 2 werd prijsgegeven.

De grootste stijger dit jaar is 'When We Were Young' van Adele. Haar hit stijgt maar liefst 1559 plaatsen: van 1703 naar 144. Alicia Keys met 'Empire State Of Mind' maakt dit jaar een sprong van 1773 naar 221.

Luisteraars hebben massaal op de dit jaar overleden muzikale helden gestemd. De in januari overleden David Bowie staat met 26 nummers in de lijst, acht meer dan vorig jaar. Voor het eerst heeft Bowie een top 10-notering in de Top 2000, met Heroes op de zevende plek.

Prince
De in april overleden Prince heeft dit jaar zeventien noteringen, waarvan zeven nieuwe binnenkomers. Herintreder is 'The Most Beautiful Girl In The World' op nummer 1268. 'Purple Rain' van Prince & The Revolution is de hoogste notering en staat op nummer 13.

Het aantal nummers van de vorige maand overleden Leonard Cohen in de Top 2000 is verdubbeld van drie naar zes met 'Hallelujah' op plaats 29.

De Top 2000 begint eerste kerstdag om 09.00 uur met de nieuwkomer 'Politik' van Coldplay.

David Bowie hoogste binnenkomer in Top 2000
David Bowie hoogste binnenkomer in Top 2000 (Foto: BuzzE)

Buffon: "Ik ga misschien op pensioen op mijn 65e"

Gianluigi Buffon is nog lang niet van plan om met pensioen te gaan. De doelman wordt in januari 39 jaar en zijn contract bij Juventus loopt komende zomer af.

"Ik voel me nog steeds geen oude man op de leeftijd van 38", vertelde Buffon in gesprek met Tuttosport. "Neem ik afscheid van het spel in tien of vijftien jaar tijd? Wie weet, ik ga misschien op pensioen op mijn 65e..."

"Ik heb niet veel in mijn leven verloren, maar de nederlagen hebben me meer geleerd dan de overwinningen. Als ik verlies, focus ik me op de kwaliteiten van mijn tegenstander en op de fouten die ik gemaakt heb."

"Niet op zoek gaan naar excuses is het juiste ding om te doen. Ik heb veel fouten gemaakt en ik maak nog steeds fouten, maar ik schaam me niet om te zoeken naar de redenen achter die fouten."

"Ik sloeg drugs af toen ik dertien was. Een man in Parma bood me aan om een beetje plezier te hebben. Ik zei nee en drie jaar later stierf hij aan een overdosis. Ik geloof in het doen van de juiste dingen, dat is mijn karakter en persoonlijkheid."

Buffon speelt als sinds 2001 voor Juventus, waarvoor hij 599 wedstrijden speelde. Hij werd onder andere zeven keer Italiaans kampioen en won twee keer de Coppa Italia.

Ziekenhuis neemt extra maatregelen om MRSA

Het Deventer Ziekenhuis neemt extra maatregelen om verdere verspreiding van de ziekenhuisbacterie MRSA te voorkomen. Vijf pasgeboren baby's en twee verpleegkundigen blijken te zijn besmet met deze ziekenhuisbacterie die ongevoelig is voor de meeste antibiotica, zo maakte het Deventer Ziekenhuis maandag bekend.

Uit voorzorg worden nu alle kinderen en medewerkers op de kinderafdeling gecontroleerd. En ook medewerkers van andere afdelingen als de kraamafdeling, verloskunde en de dagbehandeling voor kinderen worden gescreend.

Vrijdag besloot het ziekenhuis al voorlopig geen zieke of te vroeg geboren baby's meer op te nemen. Dat gebeurde nadat drie pasgeboren baby's en twee verpleegkundigen besmet bleken met de MRSA-bacterie. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat nog twee vroeg geboren baby's de bacterie hebben, maar niet ziek zijn geworden, aldus het ziekenhuis. Voor gezonde mensen is MRSA niet gevaarlijk, maar wel voor kleine kinderen en ouderen met verminderde afweer.

Ziekenhuis neemt extra maatregelen om MRSA
Ziekenhuis neemt extra maatregelen om MRSA (Foto: ANP)

Schietpartij bij Islamitisch gebedscentrum Zurich

Bij een schietpartij in Zurich zijn tenminste drie mensen neergeschoten. Dit wordt gemeld door de NOS. De schietpartij vond plaats bij een Islamitisch gebedscentrum nabij het centraal station van Zurich. 

De politie wil nog geen mededelingen doen of het een aanslag betreft of niet. De dader is op de vlucht en de omgeving wordt afgezocht door de politie. 

later meer. 

C9 krijgt morgen Chaos Spire-update

De MMORPG Continent of the Ninth Seal (C9) krijgt morgen een update. Het interessantste hieraan is de Chaos Spire-dungeon met drie bazen. Chaos Spire wordt de zwaarste en moeilijkste dungeon in C9 ooit en is bedoeld voor zes spelers.

C9 - Chaos Spire - Boss

Naast het verslaan van de bazen in Chaos Spire dien je ook het kanonnenvlees te verschalken. Deze laten op hun beurt interesaante zaken achter zoals nieuwe effecten, een buff- of juist debuff-skill-boek, een Sealed Book of Chaos, accessoires en ga zo maar door. Daarnaast zijn er speciale dagelijkse events met extra bonussen als potions, xp, buffs en meer hebbedingetjes om in de kerstsfeer te komen.

De FOK!games kerstactie om extra bonussen voor C9 te verdienen liep gisteren af. De winnaars hebben dus een leuke voorsprong.

C9 - Chaos Spire - Aanval 

C9 - Chaos Spire - Verdediging

C9 - Chaos Spire - Groepswerk

C9 - Logo

Italiaans kabinet praat over redding banken

Het Italiaanse kabinet is maandagavond bijeengekomen om het parlement om steun te vragen voor een verhoging van de staatsschuld om noodlijdende banken te redden. Dat meldt een overheidsfunctionaris.

Het reddingsplan voor Monte dei Paschi di Siena en andere banken zou alleen worden ingezet als het echt nodig is. De bespreking is een voorbereiding om een eventuele redding mogelijk te maken.

Eerder lekte al uit dat Italië een bedrag van 15 miljard euro in gedachten heeft om banken bij te staan. Monte dei Paschi is op dit moment nog bezig met een eigen reddingsplan, waarvoor het 5 miljard euro bijeen probeert te sprokkelen. De verwachtingen over de kans van slagen van dat plan zijn somber.

Italiaans kabinet praat over redding banken
Italiaans kabinet praat over redding banken (Foto: ANP)

Servië koopt zes Russische MiGs

Servië koopt zes Russische gevechtsvliegtuigen van het type MiG-29, heeft premier Aleksandar Vucic maandag gezegd. Hij gaat deze week naar Moskou om het contract te ondertekenen. De toestellen worden al in de komende drie maanden geleverd, zei Vucic.

De Servische luchtmacht beschikt al over vier gereviseerde exemplaren van dit model. Het land is ook bezig met de aanschaf van een luchtafweersysteem.

Vucic bracht de vliegtuigorder in Rusland indirect in verband met de aankoop van gevechtshelikopters door het buurland Kroatië. De NAVO-lidstaat hoefde voor de toestellen ter waarde van 220 miljoen dollar maar 30 miljoen te betalen, beweerde hij. Ook de aanschafprijs van de MiGs ligt onder de marktwaarde, maar niet zoveel als die voor de helikopters voor Kroatië, zei Vucic. Een bedrag noemde hij echter niet.

Servië koopt zes Russische MiGs
Servië koopt zes Russische MiGs (Foto: ANP)

Bijna 300.000 kippen afgemaakt om vogelgriep

Op vier pluimveebedrijven in Gelderland worden in totaal bijna 300.000 kippen afgemaakt wegens de vogelgriep (H5). Die werd vastgesteld op een bedrijf met 48.000 leghennen, in het plaatsje Boven-Leeuwen.

Het ministerie van Economische Zaken meldde maandagavond dat naast het genoemde bedrijf 244.000 kippen van drie bedrijven die binnen een straal van 1 kilometer liggen, preventief worden geruimd.

In een straal van 3 kilometer liggen nog zes andere pluimveebedrijven. Daar wordt onderzocht of er sprake is van vogelgriep. Binnen 10 kilometer van het besmette bedrijf is een vervoersverbod voor pluimveebedrijven van kracht.

De afgelopen weken werd de vogelgriep vastgesteld bij bedrijven in Flevoland, Friesland en Overijssel. Daar werden in totaal ruim 220.000 vleeseenden en meer dan 130.000 kippen afgemaakt.

Bijna 300.000 kippen afgemaakt om vogelgriep
Bijna 300.000 kippen afgemaakt om vogelgriep (Foto: ANP)

Pröpper: "Kans dat ik mijn contract uitdien niet zo groot"

Davy Pröpper heeft nog een contract tot de zomer van 2020 bij PSV, maar hij acht de kans klein dat hij zijn contract uitdient. "De kans dat ik mijn contract bij PSV uitdien is niet zo groot. Dat is zeldzaam in het voetbal", vertelde Pröpper in gesprek met ELF Voetbal. "Voor de club is dat ook niet het plaatje. Ze willen toch iets aan je verdienen. Nee, dat zal niet snel gebeuren."

De 25-jarige middenvelder is bezig aan zijn tweede seizoen bij de landskampioen. Hij speelde tot dusver 70 wedstrijden voor de club, maar hij ziet zichzelf ooit nog wel een transfer maken. "Dan heb ik zelf toch al snel Duitsland in mijn hoofd. Er spelen veel lopers in die competitie. Dat ligt mij wel, denk ik. Maar het is niet zo dat ik per se in Duitsland wil spelen, hoor. Ik sluit niets uit."

'Arbeidsomstandigheden in Nederland gunstig'

De arbeidsomstandigheden in Nederland steken gunstig af bij die in andere Europese landen. Dat stellen onderzoekers van TNO in een maandag gepubliceerd rapport.

Nederlandse werknemers zeggen vaker dan werknemers in de rest van Europa dat het werk een positieve invloed heeft op hun gezondheid, aldus TNO op basis van Europees onderzoek. Verder zijn ze minder vaak emotioneel uitgeput, wat een belangrijk aspect is bij een mogelijke burn-out. Ook tonen Nederlanders zich meer bevlogen in hun werk.

De leeftijd waarop werknemers idealiter willen stoppen met werken ligt verder hoger in Nederland dan in andere Europese landen. Nederlanders geven wel vaker dan andere Europeanen aan te maken te hebben met verbaal of fysiek geweld, intimidatie of discriminatie tijdens het werk. Volgens TNO komt dit mogelijk doordat het aantal dienstverlenende functies in Nederland wat hoger is dan gemiddeld in Europa.

'Arbeidsomstandigheden in Nederland gunstig'
'Arbeidsomstandigheden in Nederland gunstig' (Foto: ANP)

'Margot Robbie in diepste geheim getrouwd'

Margot Robbie is naar verluidt afgelopen weekeinde getrouwd. De 26-jarige Suicide Squad-actrice huwde in haar geboorteland Australië met de Britse regisseur Tom Ackerley.

Lokale media melden dat de bruiloft zondag plaatsvond in de buurt van Dalby, Queensland, waar Margot opgroeide. Alleen familie en vrienden woonden de huwelijksvoltrekking bij.

Volgens The Courier Mail zijn Margot en Tom maandenlang bezig geweest met het plannen van hun bruiloft. Al die tijd was niet eens bekend dat de twee, die sinds 2013 samen zijn, verloofd waren.

De actrice vloog vorige week terug naar Australië. Ingewijden vertelden The Courier Mail en The Daily Telegraph dat Toms familie in Australië blijft om daar de feestdagen door te brengen met Margots naasten.

'Margot Robbie in diepste geheim getrouwd'
'Margot Robbie in diepste geheim getrouwd' (Foto: BuzzE)

Warhammer 40K Inquisitor-boek gratis te downloaden

NeocoreGames is hard bezig de ARPG Warhammer 40k: Inquisitor – Martyr af te maken. Om het wachten voor de fans te verzachten komen ze met een boekenreeks over Inquisitor. Het eerste deel is gratis, maar of dit ook geldt voor de overige drie delen is niet duidelijk.

Warhammer 40k: Inquisitor - Boek

De boeken worden uitgegeven door Black Library, de huisuitgever van Games Workshop, die de rechten beheerd van Warhammer 40k. De serie speelt zich af in het Caligari Sector en wordt geschreven door Áron Németh. Het eerste deel heet Above and Beyond en kun je hier downloaden. Je mag kiezen of je een ePUB of een MOBI-variant wilt hebben.

Warhammer 40k: Inquisitor – Martyr komt in 2017 eerst uit op pc (Windows) en later ook voor PlayStation 4 en Xbox One.

Geert Wilders weer politicus van het jaar

Geert Wilders is de politicus van het jaar. Dat is de uitkomst van de jaarlijkse publieksverkiezing van EenVandaag. Ruim een kwart van de 40.000 deelnemers stemde op de PVV-leider. Wilders werd al drie keer eerder politicus van het jaar: in 2015, 2013 en 2010.

Wilders heeft het in 2016 goed gedaan in de peilingen. Een van de deelnemers aan de verkiezing voor de politicus van het jaar schrijft: "Meer dan ooit heb ik het gevoel dat er echt een Haagse 'kaasstolp' bestaat: politici reageren alleen op elkaar en zien niet genoeg wat er buiten Den Haag speelt. Alleen Geert Wilders kan die stolp breken". Wilders wordt door zijn kiezers gezien als iemand die voor hoop en verandering staat. Ze willen dat hij het systeem verandert.

GroenLinks-leider Jesse Klaver eindigde als tweede (11 procent van de stemmen) en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën als derde (7 procent van de stemmen). Klaver krijgt lof toegezwaaid omdat hij een verhaal heeft over de toekomst van Nederland. Dijsselbloem omdat hij zijn werk gedreven en gedegen doet en zich niet door de waan van de dag laat leiden.

Symbool

Ook premier Mark Rutte en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib kregen veel stemmen (6 procent). Zij staan samen op de vierde plek. Rutte dankt de waardering aan het feit dat het huidige kabinet onder zijn leiding de rit lijkt uit te zitten. Arib wordt gezien als "het symbool van rust" in een verdeelde Tweede Kamer.

De brexit (vertrek van de Britten uit de EU) is als belangrijkste politieke gebeurtenis van dit jaar genoemd, gevolgd door het Oekraïne-referendum en de aanslagen in Brussel van januari.

Geert Wilders weer politicus van het jaar
Geert Wilders weer politicus van het jaar (Foto: ANP)

Merwedebrug nog twee nachten dicht voor trucks

De Merwedebrug gaat deze week nog zeker twee nachten dicht voor vrachtverkeer. De afsluiting is nodig voor afrondende werkzaamheden aan de brug op de A27 bij Gorinchem.

De belangrijke oversteek was van 11 oktober tot 8 december al dicht voor vrachtverkeer en bussen omdat er haarscheurtjes in de draagconstructie van de brug waren ontdekt. De 24 belangrijkste verbindingen werden als eerste verstevigd met stalen platen en komende week worden de resterende 24 verbindingen steviger gemaakt. Bouten worden tijdens de nachtafsluitingen aangedraaid en de brug mag dan niet zwaar belast worden.

Maandagavond vanaf 22.00 uur moet het zware verkeer weer omrijden. Donderdagavond staat de tweede afsluiting op het programma. Als de werkzaamheden uitlopen, wordt de nacht van vrijdag op zaterdag daarvoor gebruikt.

Rijkswaterstaat laat weten dat het herstel van de Merwedebrug medio januari 2017 helemaal moet zijn afgerond.

Merwedebrug nog twee nachten dicht voor trucks
Merwedebrug nog twee nachten dicht voor trucks (Foto: ANP)

Duizenden uit Aleppo geëvacueerd

Tot nu toe zijn maandag ongeveer 5000 mensen met 75 bussen uit de Syrische stad Aleppo geëvacueerd. Nog eens 25 bussen staan klaar om meer burgers uit de stad te halen. Dat heeft het Rode Kruis gemeld.

Maandagochtend kwam het eerste konvooi met evacués uit Oost-Aleppo veilig aan in al-Rashideen, het gebied waar de Syrische rebellen die tegen de regering Assad vechten het voor het zeggen hebben. Daarna volgden er meer.

Duizenden wachtten in het oosten van Aleppo nog steeds op vervoer, aldus het Rode Kruis. Het is moeilijk te zeggen hoe lang de evacuaties nog gaan duren. De evacuatie uit de door de rebellen gecontroleerde delen van Aleppo begon afgelopen donderdag, maar werd vrijdag voor meerdere dagen onderbroken. In totaal zijn nu ongeveer vijftienduizend mensen uit de stad gehaald.

Duizenden uit Aleppo geëvacueerd
Duizenden uit Aleppo geëvacueerd (Foto: ANP)

'Opstandelingen veroveren dorpen op IS'

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben op weg naar Raqqa meerdere dorpen ingenomen die in handen waren van terreurgroep Islamitische Staat. De door de Verenigde Staten gesteunde opstandelingen zijn het Syrische bolwerk van de terreurgroep tot op enkele tientallen kilometers genaderd, zei het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten maandag.

Zeker drie SDF-strijders kwamen volgens de waarnemer om het leven bij gevechten nadat ze vijf dorpen hadden veroverd. Het gaat om plaatsen in een landelijk gebied op ongeveer 50 kilometer ten noorden en noordwesten van Raqqa. De SDF rukte eerder op een ander front al op tot 30 kilometer van het jihadistenbolwerk.

Een complicerende factor is dat de Koerdische YPG-militie de sterkste groep is binnen de SDF. Washington benadrukte eerder dat Arabische strijders een hoofdrol moeten krijgen bij de verovering van Raqqa.

'Opstandelingen veroveren dorpen op IS'
'Opstandelingen veroveren dorpen op IS' (Foto: ANP)

'Kluivert ziet Van Gaal wel bij PSG'

Nu de resultaten bij Paris Saint-Germain tegenvallen, wordt de druk op trainer Unai Emery steeds groter. Zijn mogelijke opvolger is wellicht een Nederlander.

PSG was de laatste jaren ongenaakbaar in de Ligue 1, maar sinds Unai Emery het stokje heeft overgenomen van Laurent Blanc loopt het minder soepel bij de Parijzenaars. Derhalve zou de clubleiding al kijken naar een mogelijke opvolger.

Volgens TF1 is technisch directeur Patrick Kluivert aan het kijken naar de mogelijkheden om Louis van Gaal naar het Parc des Princes te halen. Van Gaal en Kluivert werkten in het verleden meermaals succesvol samen en mogelijk komt daar nu een vervolg op.

Ondernemingskamer schorst ADO-eigenaar Wang

De Ondernemingskamer in Amsterdam heeft Wang Hui geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen van ADO Den Haag. De aandelen van de Haagse club waren in handen van zijn bedrijf United Vansen, maar moeten nu overgedragen worden aan de onafhankelijke beheerder, Job van der Have. Hierdoor verliest Wang tijdelijk zijn stemrecht tijdens de vergadering van aandeelhouders.

Hiermee volgt de Ondernemingskamer in grote lijnen de eisen die ADO Den Haag op tafel had gelegd. Ben Knüppe is benoemd tot voorzitter van de rvc en heeft hierdoor een beslissende stem. Wang mag wel lid blijven van de rvc, terwijl de benoemingen van Kees Jansma en Martin Toet als commissarissen niet rechtsgeldig waren. Hierdoor bestaat de rvc nu naast Knüppe en Wang uit Martin Jol en Wim Deetman.

De Ondernemingskamer heeft geen schuldige benoemd voor de situatie waarin ADO nu verkeert. Er moet nu nader onderzoek komen naar de verstandhouding tussen bestuurders, commissarissen en aandeelhouders. Ook zal gekeken worden naar hoe de gang van zaken is gegaan sinds 27 januari 2015 toen United Vansen de aandelen van ADO in handen kreeg.

Op 28 december staan ADO en Wang wederom tegenover elkaar. Ditmaal staat bij de rechter in Den Haag een kort geding op het programma waarin de club de onmiddellijke betaling van de toegezegde twee miljoen euro van Wang eist.

Eerste teaser voor Blade Runner 2049

Denis Villeneuve is goed bezig; dit jaar liet hij met Arrival zien hoe een goede sciencefictionfilm om ideeën hoort te draaien en volgend jaar levert hij het vervolg op Ridley Scotts klassieker Blade Runner af. Voor dit vervolg is nu een eerste announcement teaser verschenen.

Het is duidelijk dat er ook hier veel aandacht is voor de look van de wereld die we in Blade Runner leerden kennen. In het eerste opzicht lijkt Villeneuves versie wat minder ruw dan dat van Scott, die zijn film uitbracht in 1982, maar uit een teaser kun je niet altijd evenveel aflezen. De film draait om Officer K (Ryan Gosling), die in de zoektocht naar verklaringen voor een groot geheim terecht komt bij Rick Deckard (Harrison Ford), die al ruim 30 jaar vermist wordt.

Andere rollen in Blade Runner 2049 zijn er voor Sylvia Hoeks, Sallie Harmsen, Mackenzie Davis, Dave Bautista, Robin Wright, Jared Leto en Barkhad Abdi. De film is te zien vanaf 5 oktober 2017.

De Boer sluit terugkeer bij Ajax niet uit: "Hier ligt mijn hart"

Frank de Boer nam zondag tijdens de rust van Ajax - PSV afscheid van de fans, maar hij sluit een terugkeer in Amsterdam als trainer niet uit. "Zeg nooit, nooit. Mijn hart ligt hier", vertelde De Boer in gesprek met FOX Sports. "Of misschien in een andere hoedanigheid, maar ik kom hier heel graag terug."

"We zien wel wat de toekomst ons brengt. Ik zal hier altijd naar toe komen. Of het nu als supporter is of in de toekomst in een andere functie. Maar terugkomen zal ik altijd. Het voelt altijd vertrouwd als ik hier terug ben, het zijn allemaal bekende gezichten." De Boer was vijfenhalf jaar trainer van Ajax en won vier landstitels met de club.

Russische ambassadeur in Ankara doodgeschoten

In Ankara is maandagmiddag de Russische ambassadeur Andrey Karlov neergeschoten. Hij zou zijn neergeschoten tijdens een speech in een kunstgalerij en zwaargewond in het ziekenhuis liggen. Inmiddels zijn er berichten dat Karlov aan zijn verwondingen is overleden:

Er zouden vijftien tot twintig schoten zijn gehoord en meerdere gewonden zijn. Op de onderstaande foto van een Twitteraar in het midden de neergeschoten ambassadeur. De man die rechts staat zou de schutter zijn, en zich mogelijk nog in het gebouw bevinden.

De NOS heeft beelden van de aanslag. Waarschuwing: niet kijken samen met je kleine kinderen.

Na de schietpartij schreeuwt de dader onder andere "Degene die verantwoordelijk is voor deze gruwelheden zal de prijs daarvoor moeten betalen. Alleen de dood kan mij stoppen" en "Wij sterven in Aleppo, jullie sterven hier".

Later meer.

Suárez: "Messi speelt alsof het een PlayStation-spelletje is"

Lionel Messi was zondag de grote uitblinker bij FC Barcelona, dat op eigen veld Espanyol met 4-1 versloeg. Luis Suárez was onder de indruk van de Argentijn.

Een prachtige actie van Messi bracht Suárez in staat om de 2-0 te scoren, nadat de Uruguayaan ook al voor de 1-0 had gezorgd. Jordi Alba scoorde vervolgens de derde treffer van Barcelona, waarna Messi de 4-1 eindstand op het scorebord zette.

"Hij voetbalt alsof hij op de PlayStation speelt", vertelde Suárez na afloop van de wedstrijd tegen Movistar Plus. "Hij is een unieke speler. Ik had liever gezien dat hij na de actie zelf had gescoord, dan dat ik het tweede doelpunt maakte."

"De derby's zijn altijd mooi. We wonnen en speelden goed en we hebben het goede gevoel weer terug." De Catalanen namen dankzij de zege de tweede plek in La Liga weer over van Atlético Madrid. Real Madrid is koploper met drie punten meer en de wedstrijd tegen Valencia nog tegoed.

Ook vader Boogerd is boos op Zonneveld om boek

Het boek van Thijs Zonneveld dat hij maakte over het leven van Thomas Dekker zorgde voor de nodige ophef, niet iedereen was blij met de verhalen uit de wielerwereld die Dekker deelde met de wereld. Zo was bijvoorbeeld Michael Boogerd niet zo heel blij met de verhalen over hem zoals het langs laten komen van wat Oost-Europese hoeren in de aanloop naar de Tour de France.

Via Twitter laat Boogerd nog weleens zijn ongenoegen blijken aan schrijver Zonneveld:

Ook de vader van de oud-wielrenner blijkt het boek niet zo te kunnen waarderen zo ontdekten de FOK!ers in het wielertopic op het forum. Tijdens een interview met Zonneveld na afloop van het EK strandrace passeerde vader Boogerd in de achtergrond, maar stilletjes voorbij gaan is toch niet helemaal zijn ding. De oude Boogerd laat nog even zijn ongenoegen blijken rond één minuut in het interview:

Vader Boogerd is geen Thuis Zonneveld-fan (Bron: YouTube/MovingPicturesNL)

Jan Roos zet maar twee vrouwen op zijn lijst

Voor Nederland-lijsttrekker Jan Roos heeft zeventien kandidaten gevonden om met hem de verkiezingen van 15 maart in te gaan, waaronder maarliefst twee vrouwen. Op nummer twee en drie staan de zittende ex-PVV-Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes.

De Rotterdamse Tanya Hoogwerf, raadslid voor de plaatselijke Leefbaren, staat op de vierde plaats. Daarnaast staat Laurence Stassen als lijstduwer genoteerd. Stassen was voorheen Statenlid in Limburg voor de PVV en ook Europarlementariër, maar brak met Wilders na zijn anti-Marokkaanse uitspraken in 2014. Tegenwoordig is ze de partijvoorzitter van VNL.

Telegraaf-columnist Alexander Sassen van Elsloo, nummer vijf, rook al eerder aan de politiek. Hij stond ooit op de tweede plaats van Artikel 50, een eurosceptische partij die twee jaar geleden tevergeefs meedeed aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Op de lijst staan verder veel mensen uit het bedrijfsleven en enkele politici van lokale partijen.

Jan Roos met twee vrouwen verkiezingen in
Jan Roos met twee vrouwen verkiezingen in (Foto: ANP)


Stompé wil dartstoernooi zonder alcohol: "Kijken wat ze dan kunnen"

Darter Co Stompé zou graag een dartstoernooi zien waarin de beste zestien spelers ter wereld tegen elkaar spelen. Zo'n toernooi is er al, maar de voormalig topdarter wil voor een - voor darters - bizarre versie gaan: een toernooi zonder alcohol. Dat in de dartswereld nogal wat alcohol wordt genuttigd is geen geheim, verboden is het ook niet.

"Het is gewoon doping, zo simpel is het", zegt Stompé. "Je wordt er rustiger van. Als je een borreltje op hebt, kun je je zenuwen beter onder controle houden", aldus de Amsterdammer, die zelf twee keer in de kwartfinales van het WK bij de PDC stond. Tegenwoordig slijt hij zijn dagen op de lagere toernooien van de BDO en is hij vooral nog in beeld als analist op RTL7. 

Ook Stompé sloeg voor wedstrijden graag een glaasje achterover. "Toen ik een keer als proef zonder alcohol het podium betrad, stond ik te trillen als een rietje. Je zit normaal toch in een bepaalde roes. Ik had er echt moeite mee om mijn concentratie en focus vast houden." Stompé schaart zich achter collega Jelle Klaasen, die later deze week in actie komt op het WK. Klaasen zei vorig jaar nog dat het gros van de top-32 van de wereld een blaastest voor een wedstrijd niet zou doorstaan. 

Klaasen kreeg voor zijn uitspraken naar verluidt een boete van de PDC, maar dat zal Stompé niet gebeuren. "Ik heb niks meer met de PDC te maken. En de BDO zou mijn pleidooi waarschijnlijk zelfs toejuichen." Zo'n alcoholvrij toernooi ziet hij wel zitten: "Voor elke wedstrijd een blaastest afnemen en in de pauze niet van het podium af. Dan wil ik weleens zien wat het niveau is. Bij de eerste keer verwacht ik een groot verschil. Ik weet dat Justin Pipe niks drinkt, en Jelle Klaasen niets of weinig. Zelfs van Michael van Gerwen zou ik het niet meer weten. Die dronk vroeger niets, maar hoe het nu is?"

Klaassen: "Ik ga in de winterstop toch niet weg, joh"

Davy Klaassen blonk zondag uit bij Ajax, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen PSV. De middenvelder lijkt klaar voor een volgende stap, maar denkt daar zelf nog niet aan.

"Ik ga in de winterstop toch niet weg, joh. In de zomer? Poeh, dat zie ik dan allemaal wel, hoor", vertelde Klaassen in gesprek met het Algemeen Dagblad. Het contract van de 23-jarige aanvoerder van Ajax loopt nog door tot de zomer van 2019.

Hij zag zijn ploeggenoot Mateo Cassierra zondag tegen PSV vier grote kansen missen. "Je mag dan van een spits van Ajax verwachten dat hij er eentje maakt." Klaassen ontfermde zich vervolgens in de rust over de jonge Colombiaan.

"Die jongen snapt zelf ook dat hij moet scoren. Je ziet wel zijn mogelijkheden." Ajax sloot door het gelijke spel de eerste seizoenshelft in de Eredivisie af met vijf punten achterstand op koploper Feyenoord.

Shishalounge dicht vanwege schietincident

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft maandag shishalounge Obba aan de Ten Katestraat voor onbepaalde tijd gesloten. Aanleiding is een schietpartij op vrijdag 11 november in dezelfde straat in Amsterdam-West waarbij een achttienjarige man om het leven kwam.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat er een relatie is tussen dit incident en de horecagelegenheid. De exploitant van de shishalounge en zijn broer raakten gewond en de politie vermoedt dat er een wapen in de zaak heeft gelegen.

Volgens de burgemeester is het niet verantwoord om de horecagelegenheid open te houden, omdat dit een ernstig gevaar oplevert voor de openbare orde.

Shishalounge dicht vanwege schietincident
Shishalounge dicht vanwege schietincident (Foto: ANP)

Betoging tegen aanblijven president Congo

Honderden betogers zijn ondanks een demonstratieverbod de straat opgegaan in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Ze droegen rode kaarten met een oproep aan president Joseph Kabila om op te stappen.

Het mandaat van de president loopt maandag af, maar Kabila maakt geen aanstalten te vertrekken. De regering zegt door financiële en logistieke problemen pas in 2018 nieuwe verkiezingen te kunnen organiseren.

Critici van Kabila nemen daar geen genoegen mee. Betogers stonden bij de universiteit in de hoofdstad lijnrecht tegenover veiligheidstroepen. Jonge activisten zeggen geïnspireerd te zijn door de gebeurtenissen in Burkina Faso, waar president Blaise Compaore na massaprotesten het veld ruimde in 2014.

Winkels
Veel inwoners van Kinshasa leken maandagochtend al een voorschot te hebben genomen op onrust. Winkels hielden uit voorzorg de deuren gesloten. De oppositie heeft veel aanhangers in de 12 miljoen inwoners tellende stad.

Ook in andere delen van Congo was het maandag onrustig. Zo bestormde een militie 's ochtends een gevangenis in de stad Butembo. Daarbij kwamen volgens een bron binnen de veiligheidsdiensten zeker zes mensen om het leven.

Gevangenen
Volgens een activist in de oostelijke stad was het geen toeval dat de 'Maï Maï' uitgerekend maandag probeerden gevangenen te bevrijden. De strijders hoopten volgens de man gebruik te kunnen maken van 'deze dag'.

Betoging tegen aanblijven president Congo
Betoging tegen aanblijven president Congo (Foto: ANP)

Vuurwerkbom beschadigt huis in Heerlen

Door een explosie is een huis aan de Abeelstraat in Heerlen zondagavond flink beschadigd geraakt. Vermoedelijk is een vuurwerkbom op het balkon van de woning gegooid. Door de ontploffing veranderde het balkon in een ravage. Ook rolluiken en ruiten sneuvelden.

Twee aanwezige bewoners raakten niet gewond. De politie weet niet of het gaat om een kwajongensstreek of een doelgerichte actie, zei een woordvoerder. Volgens omwonenden gaat het om een gerichte aanslag.

Kerst-sms'jes voor daklozen

Daklozen krijgen doorgaans geen kerstkaarten omdat ze geen adres hebben. Maar wie deze groep toch een warme kerstgroet of nieuwjaarswens wil sturen, kan dat nu per sms doen. Want een mobieltje hebben de daklozen doorgaans wel.

Het Leger des Heils en Vodafone Foundation hebben voor de actie een speciaal nummer geopend: 06-25122016. Vicepremier Lodewijk Asscher en politiewoordvoerder Ellie Lust sturen maandagochtend als eersten een boodschap.

Alle sms'jes worden na ontvangst verspreid via het Street Messenger-netwerk. Normaal gesproken gebruiken hulpverleners dit om daklozen via sms of WhatsApp te informeren over praktische zaken als openingstijden van de opvang, extra bedden tijdens de vrieskou of een gratis maaltijd of warme douche.

Ook zullen de kerstboodschappen live te zien zijn op schermen die komen in de verschillende opvanglocaties van het Leger des Heils in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven.

Kerst-sms'jes voor daklozen
Kerst-sms'jes voor daklozen (Foto: ANP)

Michael Sheen ontkent overstap naar activisme

De berichten dat Michael Sheen zijn Hollywoodcarrière inwisselt voor een loopbaan als activist, zijn niet waar. Dat liet de acteur zondag zelf weten via Tumblr.

Het nieuws dat de Masters Of Sex-ster zich volledig op een politieke carrière in zijn thuisland Wales zou gaan richten, kwam afgelopen weekend naar buiten naar aanleiding van een interview dat Michael gaf aan de Britse krant The Times. "Ik heb nooit gezegd dat ik zou stoppen met acteren en Hollywood ga verlaten", laat Michael weten. Hij geeft aan dat hij in het gesprek heeft verteld dat hij zich de laatste jaren meer heeft beziggehouden met zaken die spelen in de samenleving van Wales en dat hij daar meer aandacht aan wil besteden.

"De interviewer vroeg daarop wat dat betekent voor mijn carrière, waarop ik heb gezegd dat ik mogelijkerwijs minder zou gaan werken en misschien ooit zelf tijdelijk zal stoppen, op een bepaald moment. Maar dat weet ik echt nog niet."

De acteur was fel tegen een Brexit en sprak in het interview zijn teleurstelling uit over de mensen die voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU hebben gestemd. Volgens de krant deed hij dat op niet mis te verstane wijze en noemde hij de voor-stemmers fascisten en extreem-rechtsen die gestopt moeten worden. Ook dat ontkent Michael. In zijn verweer schrijft hij dat de uitslag van het referendum de mening van de meerderheid weergeeft en gerespecteerd moet worden.

Michael Sheen ontkent overstap naar activisme
Michael Sheen ontkent overstap naar activisme (Foto: BuzzE)

Meer verkochte woningen in november

Het aantal verkochte woningen in Nederland is in november met ruim een kwart gestegen vergeleken met een jaar eerder. Ten opzichte van een maand eerder is er sprake van een groei van iets meer dan 5 procent, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

In totaal wisselden vorige maand 18.255 huizen van eigenaar, 25,5 procent meer dan in november 2015. In oktober registreerde het Kadaster 17.339 verkochte woningen.

Van alle woningtypes lag de verkoop hoger dan een jaar eerder. Bij vrijstaande woningen was die toename het grootst (32 procent), bij appartementen het kleinst (22,8 procent). In alle provincies steeg het aantal verkochte woningen, waarbij Flevoland de grootste stijging kende met 46,7 procent en Noord-Holland met 8,9 procent de zwakste.

Meer verkochte woningen in november
Meer verkochte woningen in november (Foto: ANP)

Beschuldigingen tegen 'politiemol' uitgebreid

Het Openbaar Ministerie heeft de beschuldigingen tegen 'politiemol' Mark M., een handlanger en drie klanten uitgebreid. Officier van justitie Willem Bos oordeelt dat ze een criminele organisatie hebben gevormd en heeft dat aan de verwijten toegevoegd, maakte hij maandagochtend bekend tijdens een regiezitting. M. wordt bovendien verdacht van computervredebreuk.

Agent Mark M. (30) uit Weert zou vanaf 2011 jarenlang enorme hoeveelheden vertrouwelijke informatie uit het politiesysteem hebben verkocht aan criminelen. Hij zou 28.000 keer onbevoegd hebben gezocht naar gevoelige informatie en duizenden vertrouwelijke documenten hebben gekopieerd.

De vijf verdachte hebben volgens de aanklager ingenieus geprobeerd om lopende strafonderzoeken te frustreren, legde hij maandag uit over hun criminele samenwerkingsverband.

Beschuldigingen tegen 'politiemol' uitgebreid
Beschuldigingen tegen 'politiemol' uitgebreid (Foto: ANP)

Zorgen over functioneren douane

De perikelen bij de Belastingdienst trekken een zware wissel op de douane. Het aantal medewerkers bij dat onderdeel van de Belastingdienst is de afgelopen tien jaar met ruim een vijfde afgenomen tot 4200, terwijl de douane met minder middelen een groot aantal nieuwe toezichtstaken moet uitoefenen.

Dat schrijven verschillende ondernemersorganisaties, zoals TLN, EVO Fenedex, VNO-NCW, MKB Nederland, Schiphol en het Havenbedrijf Rotterdam in een brandbrief aan staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën). Ze uiten daarin hun zorgen over de recente ontwikkelingen.

De vertrekregeling en de ondercuratelestelling van de Belastingdienst hebben volgens de briefschrijvers een 'merkbaar effect' op de dienstverlening van de douane. Dat dreigt de concurrentiepositie van Nederland te schaden, waarschuwen de organisaties.

Zorgen over functioneren douane
Zorgen over functioneren douane (Foto: ANP)

Candice Swanepoel maakt borstvoedingstatement

Model Candice Swanepoel wil zich niet langer bezwaard voelen haar zoontje borstvoeding te geven in het openbaar. De Zuid-Afrikaanse schreef daar zondag een post over op Instagram.

Bij een foto waarop ze baby Anacã aan haar borst heeft, plaatste het Victoria's Secret-model een lang statement. "Veel vrouwen vandaag krijgen het gevoel dat ze zich moeten schamen als ze hun kind voeden. Ik heb me vaak gedwongen gevoeld me te bedekken en me gegeneerd gevoeld om mijn baby eten te geven, terwijl ik dat gevoel nooit krijg als ik een topless fotoshoot doe als kunstzinnige uiting", aldus Candice, die begin oktober moeder werd.

Het model wil dat borstvoeding uit het verdomhoekje komt. "Mensen die daar bezwaar tegen hebben, zouden zich eens beter moeten informeren over de voordelen die het biedt aan moeder en kind en op de samenleving als geheel."

Candice Swanepoel maakt borstvoedingstatement
Candice Swanepoel maakt borstvoedingstatement (Foto: BuzzE)

Aantal ongevallen in bouw onacceptabel

Het aantal ongevallen in de bouw is veel te hoog en onacceptabel. Dat stelt FNV Bouw in een reactie op de CBS cijfers over het aantal arbeidsongevallen in Nederland. Vorig jaar bleef 2,8 procent van de werknemers in de bouw minimaal een dag weg na een ongeluk op de werkvloer. In de bouw ligt het ongevallencijfer twee keer zo hoog als in andere sectoren.

Eerder dit jaar meldde de Inspectie SZW al een toename van het aantal ernstige en dodelijke ongelukken in de bouw. "We constateren met afgrijzen dat in de bouwsector in Nederland eens in de twee weken een dodelijk ongeval valt te betreuren", aldus projectleider veiligheid Willem Dijkhuizen van FNV Bouw.

Aantal ongevallen in bouw onacceptabel
Aantal ongevallen in bouw onacceptabel (Foto: ANP)

ACM start onderzoek naar Volkswagen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt een onderzoek in naar Volkswagen. De toezichthouder wil weten of de autobouwer door het gebruik van aangepaste software bij dieselauto's de consumentenregels heeft overtreden.

De ACM gaf maandag aan te reageren op een verzoek van de Consumentenbond, die wil weten of consumenten zijn misleid bij de aankoop van hun auto. Volkswagen heeft in Nederland zo'n 160.000 auto's verkocht met ingebouwde software waarmee emissietests kon worden gemanipuleerd.

De toezichthouder verwacht het onderzoek in de eerste helft van volgend jaar af te ronden.

Staatskas
De overtreding van consumentenregels kan Volkswagen een boete van maximaal 450.000 euro per overtreding kosten, liet een woordvoerster van de ACM weten. Dat geld vloeit in de staatskas. Daarnaast kan een uitspraak van de toezichthouder helpen bij schadeclaims die gedupeerde autobezitters willen indienen bij Volkswagen.

De Consumentenbond reageerde dan ook verheugd op het onderzoek. "Met een uitspraak van de ACM krijgen we wellicht Volkswagen weer aan tafel om te praten over een compensatieregeling voor Europese consumenten", stelde directeur Bart Combée.

ACM start onderzoek naar Volkswagen
ACM start onderzoek naar Volkswagen (Foto: ANP)

Te weinig toezicht in nieuwe prostitutiewet

In de nieuwe wet op de prostitutie en de mensenhandel (Wrp) die bij de Eerste Kamer ligt, is het toezicht op de thuisprostitutie en de escortsector onvoldoende geregeld. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel doet in een maandag verschenen rapport de aanbeveling om dat toezicht op misstanden in die sectoren te verbeteren.

Rapporteur Corinne Dettmeijer heeft bij minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) daarop aangedrongen.

De rapporteur constateert op basis van onderzoek dat ongeveer de helft van de mogelijke slachtoffers van mensenhandel afkomstig is uit de thuisprostitutie en de escort. Er is volgens haar een verschuiving gaande van de raam- en bordeelprostitutie naar prostitutie in woningen en via escortservices. Dat gebeurt onder meer via internetcontacten. "Ook binnen die minder zichtbare prostitutiesectoren moet mensenhandel kunnen worden aangepakt", vindt Dettmeijer.

Wetsvoorstel
De minister heeft volgens Dettmeijer bij de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer niet duidelijk gemaakt hoe hij mensenhandel in de prostitutie in bij thuisprostitutie en escortservices wil voorkomen en bestrijden.

Zij vraagt in haar aanbevelingen ook aandacht voor een betere voorlichting aan klanten van sekswerkers. Dat is belangrijk indien een initiatiefwetsvoorstel wordt aangenomen voor de strafbaarstelling van bezoek aan sekswerkers die het slachtoffer zijn van mensenhandel. In dat geval kunnen de bezoekers worden vervolgd.

Versterking
Verder wil zij een versterking van de sociale positie van sekswerkers die hun werk via de regels uitvoeren. Zij moeten een zakelijke bankrekening kunnen openen en zelf een bedrijf kunnen starten, aldus Dettmeijer.

Te weinig toezicht in nieuwe prostitutiewet
Te weinig toezicht in nieuwe prostitutiewet (Foto: ANP)

Ierland zet beroep in Apple-belastingzaak door

Ierland blijft bij zijn voornemen om beroep aan te tekenen tegen het besluit van de Europese Commissie om het land meer dan 13 miljard euro aan belastingen en rente terug te laten vorderen van Apple. Dat meldde het Ierse ministerie van Financiën maandag.

Apple genoot volgens Brussel jarenlang belastingvoordeel in Ierland terwijl dat verboden is onder de EU-regels voor staatssteun. Volgens de Ierse overheid heeft de commissie de feiten rond de zaak echter niet begrepen en niet het recht om zich te mengen in het belastingbeleid van lidstaten. Dublin heeft ook geen behoefte aan de miljarden die het van Apple moet terugvorderen en tekent dus beroep aan tegen het besluit bij het Europees gerechtshof.

Ook Apple zelf tekent bezwaar aan. Financieel topman van Apple, Luca Maestri, liet in een interview met de krant Die Welt weten dat het optreden van de commissie in deze kwestie schandalig is en dat aan alle belastingregels in Ierland is voldaan.

Ierland zet beroep in Apple-belastingzaak door
Ierland zet beroep in Apple-belastingzaak door (Foto: ANP)

Tunnels 11.000 keer dicht door te hoge trucks

Bijna 11.000 keer probeerde vorig jaar een te hoge vrachtwagen een tunnel in te rijden en ging de tunnel dicht. Dat meldt Rijkswaterstaat maandag.

Tunnels zijn uitgerust met detectiesystemen, een soort meetlat vóór de tunnel. Wanneer het systeem registreert dat een vrachtauto hoger is dan 4 meter, krijgt de chauffeur aanwijzingen om de tunnel te mijden en de weg te verlaten. Wanneer de chauffeur toch doorrijdt, gaat de tunnel dicht. Vervolgens moet de vrachtauto worden weggehaald. Dit kost 10 tot 20 minuten per keer en leidt vaak tot files.

De zwaarst getroffen tunnel was de Velsertunnel. Vorig jaar was het daar 8677 keer raak. In de top vijf staan verder: Coentunnel, Drechttunnel, Zeeburgertunnel en Swalmentunnel.

Rijkswaterstaat is samen met Transport en Logistiek Nederland (TLN) een campagne begonnen om chauffeurs erop te wijzen dat ze de hoogte van hun vrachtwagen meten. Dat gebeurt via een informatieve flyer en door middel van filmpjes.

Tunnels 11.000 keer dicht door te hoge trucks
Tunnels 11.000 keer dicht door te hoge trucks (Foto: ANP)

'Betere begeleiding studenten, meer docenten'

Universiteiten en hogescholen gaan meer geld steken in de begeleiding van studenten en kleinschaliger onderwijs met meer docenten. Ze willen daarvoor geld gebruiken dat vanaf 2018 beschikbaar is doordat de basisbeurs is afgeschaft. Dat staat in een plan van studentenkoepels, de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten, dat maandag wordt gepresenteerd aan minister Jet Bussemaker (Onderwijs).

Met de maatregelen moet de ongelijkheid in het onderwijs worden teruggedrongen. De organisaties willen ook meer investeren in het moderniseren van onderwijsfaciliteiten en verdere professionalisering van docenten.

'Betere begeleiding studenten, meer docenten'
'Betere begeleiding studenten, meer docenten' (Foto: ANP)

Pedofiel (101) krijgt 13 jaar cel

Een 101-jarige Brit verdwijnt dertien jaar achter de tralies voor het seksueel misbruik van jonge kinderen. De hoogbejaarde man is volgens Britse media vermoedelijk de oudste verdachte die ooit is veroordeeld door een jury in het land.

De rechter erkende dat de straf feitelijk neerkomt op levenslang voor de gepensioneerde vrachtwagenchauffeur. "Hij is zo oud dat het onwaarschijnlijk is dat hij ooit nog zal terugkeren in de samenleving", zei de magistraat, die het de man zwaar aanrekende dat hij geen berouw heeft.

De chauffeur misbruikte de kinderen in de jaren zeventig en tachtig. De slachtoffers stapten pas vorig jaar naar de politie, toen ze de pedofiel op Facebook tegenkwamen vanwege diens honderdste verjaardag. De man werd maandag volgens de BBC lijkbleek toen hij het vonnis aanhoorde.

Britse pedofiel (101) krijgt 13 jaar cel
Pedofiel (101) krijgt 13 jaar cel (Foto: ANP)

Duitse bomexperts ruimen vuurwerk op

De politie in Saksen heeft een dermate gevaarlijke hoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen dat de hulp van de explosievenopruimingsdienst moest worden ingeroepen om het onschadelijk te maken. De experts ontfermden zich maandag over 577 'bommen en granaten' die in Duitsland alleen met toestemming door geschoolde pyrotechnici mogen worden gebruikt bij bijzondere gelegenheden.

Drie mannen uit Hellendorf zijn gearresteerd wegens de invoer van het materiaal, dat gecontroleerd tot ontploffing is gebracht. De handel was afkomstig uit Tsjechië. In het grensgebied in het oosten van Duitsland is dit jaar al meer verboden vuurwerk dan ooit geconfisqueerd. De liefhebbers van extreem zware knallen kunnen met name in Polen terecht.

Duitse bomexperts ruimen vuurwerk op
Duitse bomexperts ruimen vuurwerk op (Foto: ANP)

Riedewald: "Ik wil vijf wedstrijden per maand spelen"

Jaïro Riedewald sluit een transfer deze winter niet uit. Zondag speelde hij voor het eerst sinds november weer een competitieduel en maakte hij 90 minuten vol.

"Wat je ons kan verwijten is dat de kansen niet zijn afgemaakt. Cassiera kreeg hem paar keer voor zijn goede been, Ziyech had een paar schoten. Dan krijgen zij een halve kans die nota bene binnen wordt geschoten door Siem", zei de balende verdediger.

Al vroeg moest trainer Peter Bosz twee keer wisselen. Aanvallers El Ghazi en Dolberg verlieten geblesseerd het veld. "Dat is jammer voor het team, maar ook voor de trainer. Op dat moment heeft hij in zo’n zware wedstrijd nog maar één wissel over. Normaal gesproken wissel je niet twee keer in de eerste helft." Of Dolberg de grote kansen van Cassiera wél af had gemaakt, durfde de Haarlemmer niet te zeggen. "Je merkt wel verschil, maar het blijft heel moeilijk om zulke dingen achteraf te zeggen."

Voor Riedewald zelf was het dus ook weer even wennen om in de basis te starten. "Ik heb niet heel veel gespeeld in de afgelopen maand. Je zit week in week uit op de bank en daardoor heb ik nog niet het juiste wedstrijdritme, dat is duidelijk. Vandaag was een van de zwaarste wedstrijden van het seizoen, dan merkte ik aan het eind van de wedstrijd wel. Ik was vermoeider dan dat ik gewend ben."

Behalve balen, hekelt het talent de keuzes van Bosz. "Als ik 35 was geweest en ik zat tegen het einde van mijn carrière, dan had ik het niet zo erg gevonden om af en toe op de bank te zitten. Maar ik ben twintig en wil zo’n vier of vijf wedstrijden per maand spelen. Dat wordt op dit moment geremd. Ik ga aankijken hoe groot de kans is dat ik speeltijd krijg in de tweede seizoenshelft", waarmee hij een transfer dus niet uitsluit. "Het is wel even lekker om twee weken niet naar de club te gaan en mijn verstand op nul te zetten. Dan kan ik in 2017 weer knallen", besluit Riedewald.

Ali B voor 2,2 miljoen naar de kapper

Ali B wil zijn haar laten afknippen in het kader van Serious Request. Hij doet dit echter pas als er 2,2 miljoen euro is ingezameld. Ook dj Frank van der Lende doet mee aan de uitdaging.

Dat hebben zij maandagochtend gezegd tijdens de uitzending. "Als dat het oplevert, zou ik alles doen", aldus de 3FM-dj.

Serious Request is de jaarlijkse inzamelingsactie van 3FM voor het Rode Kruis. Afgelopen nacht was Ali B te gast in het Glazen Huis. Dj's Van der Lende en Domien Verschuuren maken de volle zes dagen radio zonder te eten. Ondertussen proberen zij zoveel mogelijk geld in te zamelen.

De opbrengst van de actie wordt dit jaar besteed aan de bestrijding van longontsteking bij kinderen. De aftrap van het programma werd zondagavond door bijna een half miljoen mensen op televisie bekeken.

Ali B voor 2,2 miljoen kaal
Ali B voor 2,2 miljoen naar de kapper (Foto: BuzzE)

Ruim 100 miljoen EU-geld voor Oekraïne

De EU geeft de komende vier jaar 104 miljoen euro aan Oekraïne om het openbaar bestuur transparanter te maken. Het geld maakt deel uit van een eerder afgesproken pakket van 300 miljoen voor onder meer corruptiebestrijding en wordt alleen uitgekeerd als de regering beloofde hervormingen doorzet.

Tijdens de derde zogenoemde associatieraad werden maandag in Brussel ook akkoorden ondertekend over samenwerkingsprogramma's met EU-buurlanden van Oekraïne ter waarde van 365 miljoen euro. Daarnaast kwam er groen licht voor nieuwe leningen van de Europese Investeringsbank.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini wees op de "enorme hervormingen" op het vlak van economie en democratie en zei dat de EU Oekraïne "standvastig"blijft steunen. Het komt er volgens haar nu op aan dat wetgeving daadwerkelijk wordt uitgevoerd zodat Oekraïners een betere toekomst kunnen krijgen.

Ruim 100 miljoen EU-geld voor Oekraïne
Ruim 100 miljoen EU-geld voor Oekraïne (Foto: ANP)

Douwe Bob heeft spijt van seksistische opmerking

Zanger Douwe Bob heeft veel spijt van een seksistische opmerking die hij zondagavond in zijn kroeg heeft gemaakt tegen zangeres Nina June. Dat heeft hij maandag op Facebook gemeld.

De zangeres plaatste maandagochtend een open brief aan Amsterdamse singer-songwriter. Hierin betichtte ze Douwe Bob van het maken van denigrerende en vrouwonvriendelijke opmerkingen die hij gemaakt zou hebben in zijn kroeg The Fool Bar. "Je ging met de pet rond en kwam ook bij mij langs", schrijft Nina June. "Terwijl ik in mijn tas zocht naar geld, vertelde je mij dat ik 'moest betalen met mijn dikke tieten'. Ik stond perplex; ik voelde me wit wegtrekken."

Toen Douwe Bob zag dat de zangeres onaangenaam verrast was door de opmerking, stelde hij "dat er in Amsterdam nou eenmaal zo gepraat wordt. Als ik daar niet tegen kon, moest ik maar wegwezen naar het boerendorp waar ik vandaan kwam." June twijfelde lang of ze het incident moest laten voor wat het was. "Maar ik wil dit toch gezegd hebben, Douwe: je kunt niet zo met vrouwen omgaan."

Platvloerse lul
De zanger reageerde maandagmiddag op Facebook. "Het liefste zou ik naar je toe komen om je persoonlijk mijn excuses aan te bieden", schrijft hij. "Ik heb erg spijt van wat ik gezegd heb. Het was een hele domme opmerking die ik nooit had moeten maken. Toen ik je tranen zag, reageerde ik op de allerdomste manier: uit paniek schoot ik in een bullshit-verdediging. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan."

Hij sluit zijn reactie af met: "Ik hoop dat je deze platvloerse lul kunt vergeven. Bel me even terug als je tijd hebt."

Douwe Bob heeft spijt van lompe opmerking
Douwe Bob heeft spijt van seksistische opmerking (Foto: BuzzE)

Topdrukte internetshops maar niet voor levensmiddelen

Internetwinkels beleven krap een week voor Kerstmis gouden tijden. Grote marktpartijen als Bol.com en Coolblue spraken maandag over de drukste dag in hun bestaan. Op het piekmoment gaat bij Coolblue een pakket per seconde de deur uit. Bol.com verwacht dit etmaal een record van circa 500.000 artikelen te verwerken. Maar voor levensmiddelen blijft het hoofdzakelijk bij offline shoppen.

Traditiegetrouw liggen vooral parfum en cadeaubonnen onder de boom. Ook bestsellers als het boek Judas en het nieuwste boek uit de Harry Potter-reeks zijn populair. Daarnaast vinden fitnesstrackers en Chromecasts, een apparaat dat wordt gebruikt bij mediastreaming, gretig aftrek. Ook is het nieuwe album van de Rolling Stones gewild.

Om de drukte het hoofd te bieden, zetten Bol.com en Coolblue fors meer personeel in. Bij Bol.com wordt het distributiecentra bemand door circa 1400 man personeel. Op een 'normale' dag is dit 400 tot 800 man. Bij Coolblue doen ze het met 30 tot 40 procent meer mankracht, wat neerkomt op 2550 werknemers.

Groei
Coolblue-baas Pieter Zwart kijkt niet op van de huidige topdrukte. "De drukte van nu is het normaal van morgen", wees hij op de aanhoudend sterke groei van zijn bedrijf.  Iedere achttien maanden weten wij te verdubbelen en ik verwacht dat de groei nog wel even aanhoudt. Voor ons is het vooral zaak om te kijken hoe we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren."

Ook bij Bol.com zijn ze drukte wel gewend. Het bedrijf is jaarlijks goed voor 30 tot 35 procent omzetgroei. Rond de feestdagen in november en december liggen de verkopen van artikelen fors boven het niveau van een jaar eerder. Onlangs werd voor het eerst de omzetgrens van 1 miljard euro geslecht.

Supermarkten
De opkomst van e-commerce heeft echter nog geen gevolgen voor de dagelijkse boodschappen. Die blijven we in de supermarkten doen. Supermarkten verdienen per jaar 35 miljard euro, aan onlinebestellingen geven we 441 miljoen euro uit, oftewel ongeveer 90 euro per bestelling, meldt online techmagazine Emerce.

Het kennisplatform Supermarkt & Ruimte, onderzoeksbureau Strabo en vastgoedadviseur SuperVastGoed hebben onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat mensen hun boodschappen niet bijzonder vaak online kopen. De meeste ondervraagden hebben dat langer dan twee weken ervoor voor het laatst gedaan.

Mensen van 35 tot 50 jaar doen het meest online boodschappen. Het is vooral populair in het westen van het land, en het minst in het noorden.

Topdrukte bij kerstinkopen online
Topdrukte internetshops maar niet voor levensmiddelen (Foto: ANP)

Planet Coaster/Elite Livestream voor goed doel

Om 12 uur vanmiddag zijn twee livestreams begonnen voor het goede doel. Het gaat om twee streams van Frontier Development, makers van Elite: Dangerous en Planet Coaster.

Frontier streamt voor Specialeffect, een Britse non-profitorganisatie die speciale apparatuur ontwikkelt zodat mensen met een handicap games kunnen spelen. Ze maken bijvoorbeeld speciale controllers of proberen een game compatibel te maken met eye-tracking, zodat mensen met hun ogen een game kunnen sturen.

Speel je Elite? Helemaal gek van Planet Coaster (of Bo Maris?)?  Hieronder de twee livestreams.  En vergeet niet te doneren.

Planet Coaster ( met Bo )

Elite:Dangerous

Meer Planet Coaster in het forum. Meer Elite: Dangerous hier.

Kerststal aanstootgevend voor andersgelovigen

In het stadhuis van de Belgische gemeente Holsbeek zul je voortaan geen kerststal meer zien. De kerststal is in de ban gedaan omdat deze als aanstootgevend wordt ervaren door anders- of niet-gelovigen, dat zegt de burgemeester in het Nieuwsblad. 

Volgens burgemeester Hans Eyssen van de Vlaamse CD&V zouden er 'enkele klachten' zijn binnengekomen. Uiteraard reden om metéén een eeuwenoude traditie de nek om te draaien.

De burgemeester haast zich om te zeggen dat het "geen klachten van moslims" waren. "Het waren niet–gelovigen die aanstoot namen aan de stal."

"Een gemeentehuis is een neutrale plek. En een kerststal is een religieus symbool. We kunnen niet anders dan die dan wegnemen", laat hij weten. 

Aanstootgevende kerststal
Aanstootgevende kerststal, en als je hier aanstoot aan neemt heb je pech

Zuid-Korea komt met wet voor cheaters

Het parlement in Zuid-Korea heeft een wet goedgekeurd die het maken en verspreiden van mods verbiedt die niet zijn goedgekeurd door de makers van de game. Door de komst van deze wet kunnen ontwikkelaars en uitgevers makkelijker hacking programma's, aimbots en andere ongewenste mods aan pakken.

Mensen die deze wet overtreden kunnen vijf jaar cel krijgen en een boete van 43.000 dollar. Hoe dit in de praktijk allemaal te werk zal gaan is nog even afwachten.

gamewet korea

Nieuwe F1-eigenaar wil budgetlimiet invoeren

Liberty Media, de nieuwe eigenaar van de Formule 1 wil een soort van budgetlimiet in de sport in gaan voeren. Het bedrijf hoopt zo dat het speelveld meer gelijk wordt en dat de kleinere teams ook in de toekomst kunnen overleven, zo meldt The Daily Telegraph.

De budgetlimiet is in de Formule 1 al meermalen op tafel gekomen, maar bijvoorbeeld in 2009 afgeschoten door de grote teams die dreigden met een vertrek uit de sport. Gehoopt wordt dat de limiet er nu wel door komt en dat hiermee de strijd op de baan verbeterd wordt.

Volgens een bron binnen Liberty Media moeten de verschillen tussen de teams verkleind worden om nieuwe fans aan te kunnen trekken. "Het slaat nergens op dat teams 400 miljoen dollar (380 miljoen euro) uitgeven. Dat geld doet niets goeds voor de fans. Het wordt verspild om te concurreren op technologie. Het is niet gebaseerd op logica en het heeft ervoor gezorgd dat er een tweeklassensysteem is ontstaan wat betreft de uitgaven van de teams. Je moet ervoor zorgen dat de underdog een kans heeft om te winnen."

Dit decennium hebben alleen Red Bull Racing en Mercedes gedomineerd, terwijl Ferrari probeert terug te keren naar de nummer een positie. De kleine teams op de grid hebben het lastig, waardoor Caterham en HRT al ter ziele zijn gegaan. Marussia ging ook failliet, maar die renstal is gered.

Daarom moet er volgens Liberty Media een soort van budgetlimiet komen, waarbij ervoor gezorgd wordt dat een fabrieksteam als Mercedes de kosten niet eindeloos op het moederbedrijf kan afwentelen. Daarom wil de nieuwe F1-eigenaar steun van de teams hebben. "Het grootste ding dat we moeten veranderen is de cultuur. Op dit moment vertrouwt niemand elkaar."

Over golven surfen in Surf World Series

De Engelse ontwikkelaar Climax Studios heeft Surf World Series aangekondigd. In de game ga je naar vijf bekende surflocaties en op deze locaties moet je proberen om 45 uitdagingen tot een goed einde te brengen.  Daarnaast kun je ook nog online tegen 15 andere mensen surfen.

Een precieze datum is er nog niet bekend, maar Surf World Series moet ergens volgend jaar uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOX Sports boekt record met Ajax - PSV

FOX Sports heeft zondag een recordaantal kijkers getrokken met Ajax - PSV. Naar de voetbalwedstrijd in de Amsterdam ArenA keken gemiddeld 820.000 mensen en daarmee is het de best bekeken match ooit voor het digitale betaalkanaal, maakte het maandag bekend op basis van cijfers van stichting Kijkonderzoek.

FOX Sports zag het aantal kijkers de afgelopen tijd sowieso al flink groeien. Op de eerste zeventien eredivisie-speelronden van dit seizoen stemden 32 procent meer mensen af dan in dezelfde periode vorig jaar. Na Ajax - PSV, dat eindigde in 1-1, trok Feyenoord - Ajax op 23 oktober de meeste kijkers (780.000) en op de derde plek staat FC Twente - Ajax op 11 december (573.000).

FOX Sports boekt record met Ajax - PSV
FOX Sports boekt record met Ajax - PSV (Foto: BuzzE)

Darter Taylor 'doet iets nieuws', maar zegt het lekker niet

Darter Phil Taylor geeft zichzelf een bijzonder goede kans op de wereldtitel bij de PDC. Het WK in Londen is inmiddels een paar dagen bezig en Taylor staat na een simpele zege op David Platt alvast in de tweede ronde.

"Ik ga iets zeggen en het is geen bullshit. Ik heb een gigantische kans om het WK te winnen", begon de zestienvoudig wereldkampioen. "Ik doe iets nieuws waardoor ik veel beter aan het darten ben, maar ik zeg pas na het toernooi wat het is", sprak de Engelsman. "Dit klinkt vaag, ik weet het, maar je moet mij maar vertrouwen. Alle puzzelstukjes zijn ineens in elkaar gevallen."

Het is dus volstrekt onduidelijk of het om een aanpassing in zijn stijl, zijn materiaal of zijn voorbereiding gaat, maar Taylor is er in elk geval van overtuigd. "Ga maar lekker raden, zet het op de voorpagina's, ga je gang. Ik kan dit toernooi winnen. Het is bijzonder dat ik dat vertrouwen heb, dat is al een tijdje geleden", besloot The Power

Of hij zijn 'geheim' ook verklapt als hij er straks in de tweede ronde toch uitvliegt is onduidelijk.

School ontkent verbod kerstactiviteiten

De Turkse autoriteiten hebben de kerstviering op een Duitse middelbare school in Istanbul verboden. Het is voor het eerst dat dit gebeurt.

"De Turkse schoolleiding heeft meegedeeld dat er in de lessen voortaan niet meer mag worden verteld over en gewerkt worden aan kerstgebruiken en het christelijke feest en dat er ook niet meer over gezongen mag worden", staat in een e-mail, die de Duitse afdeling van het Istanbul Lisesi heeft ontvangen.

Ook de deelname van het schoolkoor aan het traditionele kerstconcert bij het Duitse consulaat afgelopen dinsdag werd door de Turkse leiding kort onderbroken.

Update 19-12-2016 12:25 uur
De school in kwestie ontkent in alle toonaarden dat het om een verbod gaat. Het overkoepelend bestuur zou slechts een 'goedbedoeld advies' hebben uitgebracht. Dat schrijft de NOS op haar website

Er zou de afgelopen weken onrust zijn onstaan onder de leerlingen die vonden dat de docenten geen goede uitleg hadden gegeven over de betekenis van het kerstfeest en het christendom. Hierop werd een vergadering belegd, waarbij vooral gemaand werd tot behoedzaamheid en om vooral geen geruchten te verspreiden. 

Ook het kerstconcert zou niet verboden zijn, maar om er aan deel te mogen nemen was expliciete toestemming nodig van ouders of voogden. De school betreurt de miscommunicatie en benadrukt in de verklaring het belang van de vrijheid van godsdienst. 

Turkse overheid verbiedt kerstactiviteiten
Turkse overheid verbiedt kerstactiviteiten (Foto: ANP)

Schansspringtiener Prevc pakt vierde World Cup-zege

Schansspringer Domen Prevc weet in het seizoen van zijn absolute doorbraak van geen ophouden. De pas 17-jarige Sloveen, het jongere broertje van World Cup-kampioen Peter, pakte zondag in Engelberg al zijn vierde overwinning van het nog jonge seizoen.

Prevc was in de eerste ronde alweer de beste en pakte zo gelijk een voorsprong op Daniel André Tande. De Noor kon het in de finalesprong ook nog eens niet waarmaken, waardoor de concurrentie voor de piepjonge Domenator nog minder werd. Ook in de finaleronde was hij duidelijk de beste en dus breidde hij zijn voorsprong in het World Cup-klassement nog maar eens uit. Kamil Stoch liet zijn goede vorm weer zien en pakte een tweede plek namens Polen, voor de Oostenrijker Stefan Kraft. 

Zoals in veel sporten hebben ook de schansspringers nu even een adempauze. Op 29 december gaat het weer verder met de kwalificatie in Oberstdorf, waar een dag later de Vierschansentournee geopend wordt. 

Amsterdam maakt kunstmeststof van mannenurine

Mannen die in de Heineken Music Hall het toilet bezoeken, dragen vanaf nu ongemerkt bij aan de maak van kunstmest. De urine in de Amsterdamse concerthal wordt opgevangen in een grote tank die, als hij vol is, naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht in het Westelijk Havengebied. Daar wordt het fosfaat uit de plasjes omgezet in struviet, een zeer vruchtbare mestsoort.

In de tank gaat zo'n 13.000 liter urine. Drie volle tanks leveren genoeg struviet op voor de bemesting van een voetbalveld. Gemiddeld brengen zo'n drieduizend mannen per evenement een bezoek aan het toilet. Bij het Televizier-Ring Gala werd op 13 oktober zo'n 550 liter bij elkaar geplast, maar dat was niks vergeleken bij het concert van Status Quo op 2 december toen maar liefst 4125 liter urine werd verzameld.

De plas van dames is niet geschikt om op te vangen, omdat er voor hen geen waterloze toiletten zijn. Ook kan het gebruik van wc-papier leiden tot verstoppingen in de opslagtank.

Amsterdam experimenteerde al eerder met de opvang van urine tijdens Koningsdag.

Amsterdam maakt kunstmeststof van mannenurine
Amsterdam maakt kunstmeststof van mannenurine (Foto: ANP)

feelgoodnieuws: Vluchteling brengt gevonden schat naar politie

Een Syrische vluchteling in Duitsland kocht voor een habbekrats een kast en kreeg de verrassing van zijn leven. De lade van de kast bleek een dubbele bodem te hebben en daarin vond de 25-jarige Muhannad Musa een enorme schat aan geld: vijftigduizend euro contant geld en drie spaarbankboekjes met een totaalwaarde van meer dan een ton.

"De bankbiljetten waren zo mooi en glad dat ik dacht dat het vals geld moest zijn" verklaarde Musa. Wel heeft hij nog getwijfeld of hij het geld niet zou gebruiken om zijn broers uit Syrië over te laten komen. Hij vraagt raad aan zijn broers en een vriend. Ook raadpleegt hij de Koran, voordat hij besluit om het geld niet zelf te houden. "Want in de Koran staat dat je iedereen goed moet behandelen en als iemand iets verliest moet deze het weer terugkrijgen."

De politie is zeer verrast, want heeft nog nooit meegemaakt dat iemand zo'n groot bedrag kwam brengen. Ze komen erachter wie de eigenaresse van het geld is. Deze is dolblij en besluit Musa geld te geven om zijn rijbewijs te halen.

En Musa? Die heeft geen spijt van zijn goede daad. Hij zou het zo weer doen...

Vluchteling brengt gevonden schat naar politie
Vluchteling brengt gevonden schat naar politie (Foto: ANP)

Dynasty Warriors 9 aangekondigd

Koei Tecmo en Omega Force hebben Dynasty Warriors 9 aangekondigd. Het grootste verschil met de voorgaande delen is dat je nu in een open-wereld mag proberen vijanden te verslaan. Je kunt nu vechten in heel China.

Naast dat de controls aangepast zullen worden kun je met 83 personages uit vorige games spelen. Wanneer het spel uitkomt en op welke systemen hij beschikbaar zal zijn is nog niet bekend.

'Twittermeisje van Aleppo is geëvacueerd'

Een zevenjarig meisje dat wereldwijd de aandacht trok met tweets uit de Syrische stad Aleppo, is met haar familie geëvacueerd uit de stad. Een Turkse hulporganisatie bevestigde volgens de krant Daily Sabah dat Bana Alabed met zo'n 1500 andere mensen is gered.

Het meisje beschreef de afgelopen maanden met behulp van haar moeder in het Engels het leven in de belegerde stad. De tweets kregen de afgelopen dagen een steeds wanhopiger karakter. "Kom ons alstublieft nu redden", schreef Bana afgelopen vrijdag aan haar honderdduizenden volgers op Twitter.

Bana groeide de afgelopen maanden uit tot een beroemdheid. Zo brak grote onrust uit toen haar twitteraccount begin december enige tijd op zwart ging. Onder de hashtag #WhereIsBana werd toen aandacht gevraagd voor het lot van het meisje en haar familieleden.

Stallone bedankt voor functie onder Trump

Sylvester Stallone heeft een functie die de gekozen president Donald Trump hem vorige week aanbod, vriendelijk afgewezen.

De Daily Mail schreef donderdag dat de komende president van de VS de Rambo-acteur een cultuurpositie had aangeboden. Hoogstwaarschijnlijk ging het om voorzitter van de National Endowment of the Arts, de organisatie die subsidies toekent aan organisaties binnen de kunst en entertainment.

In een verklaring die zijn woordvoerder liet uitgaan, liet de acteur echter weten dat zijn plannen elders liggen. Sylvester laat in het statement weten dat hij "ongelooflijk gevleid" is door het aanbod, maar dat hij zich liever wil richten op terugkerend militair personeel. "Ik denk dat ik meer kan betekenen door aandacht te vragen voor militairen en me in te zetten voor huisvesting, banen en financiële hulp voor deze helden."

Stallone bedankt voor functie onder Trump
Stallone bedankt voor functie onder Trump (Foto: BuzzE)

Democraten: hacken ging door tot verkiezingen

De cyberaanvallen op de Democratische partij zijn tot aan de presidentsverkiezingen doorgegaan. Dat heeft partijvoorzitter Donna Brazile gezegd tegen ABC News.

President Barack Obama, zelf een Democraat, had vrijdag gezegd dat hij de Russische president Vladimir Poetin in september rechtstreeks had aangesproken op het hacken. Na dat gesprek waren de aanvallen meteen voorbij, aldus Obama. Brazile zegt dat ze teleurgesteld is over die bewering: "Nee, ze stopten toen niet. Ze kwamen echt elke dag op ons af, tot aan het einde van de verkiezingscampagne. Ze probeerden herhaaldelijk onze systemen te hacken. We hebben de beste beveiliging neergezet, maar ze vielen constant aan."

Brazile zegt dat de partij in mei was gewaarschuwd door de FBI en de inlichtingendiensten.

Democraten: hacken ging door tot verkiezingen
Democraten: hacken ging door tot verkiezingen (Foto: BuzzT)

Twijfelachtige rol scheidsrechter in finale WK voor clubs

Voor Real Madrid liep de finale van het WK voor clubs in Japan niet geheel volgens plan. Na 45 minuten leidde de Japanse thuisploeg Kashima Antlers brutaal met 2-1 en beide teams leken aan elkaar gewaagd. Weliswaar scoorde Real in de 60e minuut de 2-2 via een penalty, maar de wedstrijd was bij lange na niet gelopen voor de Spaanse grootmacht. De goed combinerende en zeker niet kansloze tegenstander liet een aantal grote kansen onbenut.

Sergio Ramos had in de 55e minuut al een gele kaart gekregen toen hij in de 89e minuut op eigen helft aan de noodrem trok bij een wegdraaiende speler van Kashima Antlers. Een gele kaart zou niet misstaan, ware het niet dat de scheidsrechter zich opeens besefte wie hij voor zich had. De scheids frummelde gedurende zo'n dertig seconden opzichtig met z'n hand in z'n borstzakje met kaarten, alsof hij zich met de situatie geen raad wist. Zonder een tweede gele kaart aan Ramos te geven mocht het wankelende Real met elf man de wedstrijd vervolgen. In de verlenging zou Real uiteindelijk herstellen en de wereldtitel binnenhalen.

Bekijk de beelden hieronder en oordeel zelf:

San Antonio Spurs eren Tim Duncan

Fans van de San Antonio Spurs kwamen afgelopen nacht massaal op de been. Niet alleen om hun ploeg te zien winnen van de New Orleans Pelicans, maar vooral om afscheid te nemen van clubicoon Tim Duncan.

Deze zomer nam Tim Duncan na negentien jaar profbasketbal afscheid van de NBA. Zijn hele carrière kwam Duncan uit voor de San Antonio Spurs en onder zijn leiding haalde de ploeg grote successen. Afgelopen nacht werd Duncan tijdens de wedstrijd tussen de Spurs en New Orleans Pelicans in het zonnetje gezet.

Het is een traditie in Amerikaanse sporten om de shirts en rugnummers van legendarische spelers te 'retiren'. De speler krijgt een mooi eerbetoon van (oud)-ploeggenoten en coaches, de speler mag zelf zijn teamgenoten en de fans bedanken en als afsluiting wordt het shirt van de speler opgehesen naar een ereplek bovenin het stadium. Het rugnummer zal vervolgens niet meer door andere spelers gebruikt worden.

Hoogtepunten uit afscheidsceremonie Tim Duncan (Bron: YouTube)

Dat Tim Duncan deze eer ten deel zou vallen was absoluut geen verrassing. De power forward is één van de beste spelers ooit in de NBA. Sinds zijn debuut in de NBA in 1997 haalden de Spurs elk jaar de play-offs. In Duncans tweede seizoen wonnen de Spurs hun eerste NBA-titel en er zouden er nog vier volgen. Duncan werd tweemaal MVP (meest belangrijke speler) van het seizoen en werd maar liefst vijftien keer uitverkozen tot deelname aan de All Star Game. Zijn hele carrière is hij eigenlijk overstelpt met ereprijzen. Duncan is ook één van slechts drie spelers die meer dan duizend wedstrijden wonnen in de NBA.

Dit staat allemaal toch een beetje in contrast met het respect dat hij van fans kreeg. De NBA heeft haar populariteit deels te danken aan spectaculaire acties, spelers die 50 punten maken en fans een show geven. Duncan was daar wars van, hij is altijd gezien als een wat saaie speler. Alles stond voor hem in het teken van het team, in het teken van de overwinning. Frivoliteiten waren hem vreemd. Waarom proberen over iemand heen te dunken als je de bal ook via het bord raak kan schieten? Waarom een schot van een tegenstander zo hard blocken dat je hem buiten de lijnen slaat als je de bal ook richting een medespeler kan tikken en een fast break kan starten? Het leverde hem de bijnaam de Big Fundamental op. Dat, en heel veel successen op het veld.

Nu hangt Duncans shirtje dus voor altijd in de AT&T center naast die van George Gervin, David Robinson, Sean Elliott, James Silas, Bruce Bowen, Avery Johnson en Johnny Moore. Hier komen er binnenkort nog twee bij, die van Manu Ginobili en Tony Parker. Maar nu spelen deze twee nog. In de wedstrijd tegen de New Orleans Pelicans kwam de Argentijn Ginobili tot 17 punten en de Fransman Parker tot 12 punten en 6 assists. LaMarcus Aldridge werd met 22 punten topscorer. De Spurs wonnen de wedstrijd eenvoudig met 113-100.

Elders in de NBA werden nog zes wedstrijden gespeeld. De Washington Wizards boekten een knappe zege op de Los Angeles Clippers, 117-110. De ploeg maakte een achterstand in het slotkwart ongedaan. Bradley Beal, dit seizoen nog blessurevrij, scoorde 41 punten voor de Wizards.

De Philadelphia 76ers haalden hun zevende zege van het seizoen. Dat lukte ze de voorgaande seizoenen pas eind januari. Tegen Brooklyn werd met 108-107 gewonnen. Rookie Joel The Process Embiid liet zijn klasse weer zien met 33 punten, 10 rebounds, 2 steals en 3 blocks in 27 minuten. Er is weer hoop in Philadelphia.

Uitslagen

Washington Wizards – Los Angeles Clippers 117-110
Dallas Mavericks – Sacramento Kings 99-79
Memphis Grizzlies – Utah Jazz 73-82
Philadelphia 76ers – Brooklyn Nets 108-107
Orlando Magic – Toronto Raptors 79-109
Miami Heat – Boston Celtics 95-105
San Antonio Spurs – New Orleans Pelicans 113-100

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 19-6
Toronto Raptors 19-9
Boston Celtics 15-12
Charlotte Hornets 15-13
Milwaukee Bucks 13-12
New York Knicks 14-13
Indiana Pacers 14-14
Chicago Bulls 13-13
Detroit Pistons 14-15
Atlanta Hawks 13-14
Washington Wizards 12-14
Orlando Magic 12-17
Miami Heat 9-19
Brooklyn Nets 7-19
Philadelphia 76ers 7-20

Western Conference

Golden State Warriors 24-4
San Antonio Spurs 22-5
Houston Rockets 21-7
Los Angeles Clippers 20-8
Utah Jazz 18-10
Memhis Grizzlies 18-11
Oklahoma City Thunder 16-11
Portland Trail Blazers 13-16
Denver Nuggets 11-16
Sacramento Kings 10-17
Los Angeles Lakers 11-19
New Orleans Pelicans 9-20
Phoenix Suns 8-19
Minnesota Timberwolves 7-19
Dallas Mavericks 7-20

MMA korte documentaire: A Clockwork Overeem

Eén van de grootste Nederlandse sterren in het MMA is ongetwijfeld Alistair Overeem. Met 57 (!) professionele gevechten in achttien jaar, waarvan hij er 41 won, is dit waarschijnlijk dé meest ervaren professionele MMA-vechter van Nederland. De enige vechter die in drie verschillende grote organisaties én twee verschillende disciplines de zwaargewichttitel heeft gewonnen: Dream en Strikeforce in het MMA en de K1 World Grand Prix in het kickboksen. 

Problemen
Maar z'n carrière is ook getekend door vele tegenslagen: problemen in de privésfeer zorgden voor een serie verloren partijen in z'n tijd bij MMA-organisatie Pride en een dopingaffaire verknalde zijn kans om in 2012 voor de zwaargewichttitel in de UFC te vechten, de laatste grote titel in het MMA die Overeem nog mist. Een schorsing van negen maanden volgde die uiteindelijk bijna tot z'n ontslag leidde.

Die laatste titel
Nadat Overeem gestopt was met het gebruik van prestatiebevorderende middelen stond hij middelmatig te vechten en verloor hij een aantal keer onnodig, waardoor hij op de nominatie stond om bij de UFC ontslagen te worden. Net op tijd stopte Overeem z'n oude vorm in een nieuw jasje en nadat hij de levensgevaarlijke Junior Dos Santos knock-out had geslagen en een prachtige overwinning in Rotterdam tegen Andrei Arlovski behaalde, stond de zichzelf opnieuw uitgevonden Overeem afgelopen september in de octagon om de titel in het zwaargewicht over te nemen van Stipe Miocic. Iets wat helaas mislukte...

Documentaire
Eigenlijk wil ik zo min mogelijk woorden wijden aan deze keiharde vechter, want beelden spreken veel meer. En daar gaat dit item over, de docu. Hoe mooi je zo'n bizarre carrière in beeld kan brengen blijkt wel uit onderstaande highlightvideo uit 2010. Hou je van de film A Clockwork Orange, ga dan even tien minuten heerlijk achterover zitten, koptelefoon op en geniet van deze originele korte docu over MMA-grootheid Alistair Overeem.

Osu

A Clockwork Overeem (Bron: YouTube)

Drie priesters schuldig aan seksueel misbruik

Het Vaticaan heeft drie priesters uit El Salvador schuldig bevonden aan seksueel misbruik van minderjarigen. Dat heeft de katholieke kerk van San Salvador zondag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt. Het seksueel misbruik werd gepleegd tussen 1980 en 2000.

De drie priesters zijn na het strafproces uit de katholieke kerk gezet. Paus Franciscus heeft al vaker gezegd dat seksueel geweld tegen kinderen niet getolereerd wordt en heeft gezworen dat het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk gestopt zal worden.

De regering van El Salvador heeft nog geen strafrechtelijke vervolging tegen de pedofielen ingesteld.

Drie priesters schuldig aan seksueel misbruik
Drie priesters schuldig aan seksueel misbruik (Foto: ANP)

Evacuaties Aleppo toch begonnen

De evacuaties in de Syrische stad Aleppo lijken dan eindelijk begonnen. Het Syrische leger en zijn bondgenoten hebben toestemming gegeven aan vijf bussen met burgers en twee ambulances met gewonden om te vertrekken uit bezet gebied.

Het konvooi heeft urenlang moeten wachten voordat het mocht vertrekken. Het is vertrokken richting het door rebellen bezette gebied al-Rashideen. Dat zegt een Syrisch observatieteam.

Er wachten nog tienduizenden mensen op evacuatie onder erbarmelijke omstandigheden in de winterse kou en zonder goede voorzieningen.

Evacuaties Aleppo toch begonnen
Evacuaties Aleppo toch begonnen (Foto: ANP)

Hard oordeel over dieselgate

De Europese Commissie is nalatig geweest door jarenlang geen actie te ondernemen tegen het gebruik van sjoemelsoftware in dieselauto's terwijl er volop signalen binnenkwamen. En de EU-lidstaten hebben veel te weinig toezicht gehouden op de auto-industrie en de laboratoriumtesten die de werkelijke uitstoot van schadelijke stoffen op de weg verbloemen.

Die harde conclusies trekt de enquêtecommissie van het Europees Parlement die 'dieselgate' het afgelopen jaar onderzocht. Nadat in september vorig jaar duidelijk werd dat diesels van Volkswagen met twijfelachtige software waren uitgerust, bleken veel andere automerken ook trucs uit te halen om op papier te kunnen voldoen aan de milieunormen.

De onderzoekscommissie probeerde afgelopen jaar te achterhalen wie in Brussel iets kan worden verweten. Na het horen van EU-commissarissen, ministers, toezichthouders, keuringsinstanties en topmannen van automerken is het "ontluisterend vast te stellen dat dit grootschalig consumentenbedrog zo lang heeft kunnen doorgaan", aldus commissielid en mederapporteur Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

Oud-milieucommissaris Janez Potocnik heeft excuses aangeboden. Met informatie die hij doorspeelde aan zijn collega Antonio Tajani (Industrie) zou weinig zijn gedaan. Veel betrokkenen bleken zich niet verantwoordelijk te voelen. Sommigen wezen op gebrek aan bewijs, anderen op de betere uitstoottesten die in aantocht zijn.

Gerbrandy spreekt van wanbeleid en het negeren van wettelijke verplichtingen door de lidstaten. Hij wil nader onderzoek naar de Europese Commissie, die "duidelijk steken heeft laten vallen." Brussel is onlangs overigens procedures begonnen tegen zeven EU-landen die het gerommel met de testen door de vingers zagen en daarmee hun autofabrikanten uit de wind hielden.

EU-parlementariër Bas Eickhout, ook lid van de commissie, vindt het essentieel dat een onafhankelijk Europees agentschap autotypes gaat controleren. De lidstaten willen die bevoegdheid vooralsnog echter niet uit handen geven.

Hard oordeel over dieselgate
Hard oordeel over dieselgate (Foto: ANP)

Evacuatie uit al-Foua en Kefraya begonnen

De evacuatie van bewoners uit al-Foua en Kefraya in de Syrische provincie Idlib is ook op gang gekomen. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zijn maandag ongeveer tien bussen met burgers vertrokken. De sjiitische dorpen worden belegerd door soennitische rebellen die president Assad ten val willen brengen.

Gewonden, vrouwen en kinderen was een vrije aftocht beloofd als onderdeel van de afspraak over het vertrek van mensen uit de oostelijke wijken van Aleppo, waar de opstandelingen lang stand hielden tegen het regeringsleger en zijn bondgenoten. Zondag werd de evacuatie opgeschort doordat een aantal bussen op weg naar de dorpen werd aangevallen en in brand gestoken. Dat gebeurde naar verluidt door milities die niet betrokken waren bij de deal.

Evacuatie uit al-Foua en Kefraya begonnen
Evacuatie uit al-Foua en Kefraya begonnen (Foto: ANP)

'Chelsea wil James voor 90 miljoen ophalen in Madrid'

Chelsea heeft het vizier gericht op Real Madrid-middenvelder James Rodriguez voor een bedrag van €90 miljoen euro, zo meldt de Daily Mirror. De Colombiaanse speler wordt gezien als een mogelijke opvolger van Oscar, wanneer diens veelbesproken overgang naar de Chinese Super League door mocht gaan.

Chelsea-manager Antonio Conte wil van het geld dat het ontvangt voor de Braziliaan de Zuid-Amerikaanse topspeler naar Stamford Bridge halen. James is slechts een back-up onder de hoede van Real-trainer Zinedine Zidane, met slechts acht duels in La Liga dit seizoen, waardoor een vertrek uit Madrid niet onlogisch zou lijken.

Twente en Hake tot medio 2019 met elkaar door

René Hake en FC Twente gaan langer met elkaar door. De oefenmeester en de Tukkers blijven tot medio 2019 aan elkaar verbonden.

De coach volgde vorig seizoen Alfred Schreuder op als eindverantwoordelijke in Enschede. Met Twente presteert Hake boven verwachting met een zevende plek in de Eredivisie tijdens de winterstop.

Via officiële kanalen laat de club weten dat de verlenging een logisch gevolg is van die prestatie. "De omstandigheden waren zeker niet altijd gemakkelijk, maar René heeft in die periode zijn verantwoordelijkheid als hoofdtrainer gepakt en goed met de ploeg gepresteerd", stelt directeur Jan van Halst.

Hake wordt gezien als een deskundige trainer in Twente. "Zijn samenwerking met spelers en staf geven het vertrouwen dat we met hem verder kunnen werken aan de sportieve opbouw van de club."

Ook Hake is verheugd met zijn verlenging. "Ik heb het vanaf mijn eerste dag dat ik terugkeerde bij FC Twente naar mijn zin en werk prettig samen met de mensen om mij heen. Ik kijk er naar uit om de komende tijd met z'n allen de uitdagingen die nog voor ons liggen aan te gaan."

FOK! Wat een weer: droog

Goedemorgen! Stephan schreef het gisteren al: "Het is uitermate saai en daar verandert voorlopig niks aan."

Dat bleek ook wel. Het was hier in het oosten van het land de hele dag bewolkt en somber. In andere delen van het land was de zon wel af en toe te zien.De afgelopen nacht was het ook zo, op sommige plekken opklaringen en op andere bewolking. In de gebieden waar het opgeklaard is kan mist ontstaan.

Vandaag wordt het nevelig met lokaal ook mist, in de middag zou de zon hier en daar kunnen schijnen. Het kwik loopt op tot zo'n 7 graden en de wind is zwak tot matig uit oost tot zuidoost.

De komende dagen meer van hetzelfde (Sorry Stephan). Het blijft rustig weer met veel bewolking, lage neerslagkansen en soms mist. In de loop van de week neemt de neerslagkans toe en komt er ook gelijkelijk meer wind.

Ik wens jullie allemaal een fijne dag.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:45
Zon onder: 16:29
Zonkracht: 1 / 1
 
Mooie lucht op 14 april 2013 (Foto: qltel)
Mooie lucht op 14 april 2013 (Foto: qltel)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1945 Suske en Wiske, de stripreeks van Willy Vandersteen, verschijnt voor het eerst in de krant.
1964 Dominee Martin Luther King krijgt de Nobelprijs voor de Vrede.
1972 Apollo 17, de laatste bemande vlucht naar de maan, komt terug op aarde.
1974 De microcomputer Altair 8800 komt op de markt, de eerste computer gericht op de particuliere markt.
2003 De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) registreert om 16.06 uur het 1 miljoenste .nl-domein.

Protest tegen Trump vlak voor kiesmannendag

Maandag is de dag dat de 538 Amerikaanse kiesmannen van het Electoral College officieel voor (of tegen) Donald Trump stemmen als nieuwe president. Normaal gaat die verkiezing redelijk geruisloos voorbij, maar dit keer is dat anders. Het is nog maar de vraag of de kiesmannen wel op Trump stemmen. Om hun mening te beïnvloeden werd er op zondag (lokale tijd) nog gedemonstreerd tegen Trump.

In Los Angeles gingen zo'n tweeduizend mensen de straat op om te protesteren tegen de verkiezing van Trump als eerste man van de Verenigde Staten. Dit viel samen met de Internationale Migrantendag, door de Verenigde Naties aangewezen om de aandacht te vestigen op de situatie van vluchtelingen.

Een van de protesterende mensen is een migrant die Donald Trump wil vertellen dat "immigranten helpen om de economie te laten groeien. We willen echt niets gratis".

Het Congres zal officieel de uitslag van de verkiezingen van het Electoral College op 6 januari bekendmaken. De nieuwe Amerikaanse president wordt beëdigd op 20 januari.

Protest tegen Trump vlak voor kiesmannendag
Protest tegen Trump vlak voor kiesmannendag (Foto: ANP)

Geen herkeuring meer voor 50-plusser in Wajong

Tienduizenden mensen die ouder zijn dan vijftig jaar en al heel lang een uitkering krijgen omdat ze al op jonge leeftijd gehandicapt waren, hoeven vanaf volgend jaar niet meer te vrezen voor een lagere uitkering. Ze worden niet in staat geacht om nog te kunnen werken en hoeven zich niet meer te laten herkeuren. Staatssecretaris Jette Klijnsma heeft dat besloten na overleg met uitkeringsinstantie UWV, liet het ministerie van Sociale Zaken weten aan Trouw.

De bewuste groep maakt gebruik van een Wajonguitkering. Het UWV verwacht dat de vijftigplussers allemaal gaan protesteren als ze nog moeten gaan werken en alsnog moeten worden herkeurd door een UWV-arts.

Volgens Trouw worden 36.000 uitkeringsgerechtigden ontzien. "We willen Wajongers niet meer belasten dan strikt noodzakelijk", aldus Klijnsma in de krant.

Geen herkeuring meer voor 50-plusser in Wajong
Geen herkeuring meer voor 50-plusser in Wajong (Foto: ANP)

Wereldrecordpoging oceaanroeier gestaakt

Oceaanroeier Ralph Tuijn heeft zijn wereldrecordpoging, een solotocht over de Atlantische Oceaan, moeten staken. Hij vertrok zaterdag alleen met zijn roeiboot Algea vanuit Ferragudo in het zuiden van Portugal naar Zuid-Amerika. Maar na ruim een dag werd zijn boot door een enorme golf opgepakt. De boot kwam na een salto weer op het water terecht, maar belangrijke apparatuur aan boord is daarbij gesneuveld, waardoor hij onder meer zijn positie niet meer kan bepalen.

Volgens zijn management is vanuit Portugal een reddingsboot uitgevaren om Tuijn samen met zijn boot op te pikken. Hij is naar eigen zeggen niet in gevaar geweest, maar wel enorm teleurgesteld.

Het plan was om in zijn eentje en op eigen kracht de oceaan over te steken, met een uiterst zwaar roeiregime, waarbij hij zestien uur per etmaal zou roeien. Hij hoopte 50 tot 55 dagen later voet aan wal te zetten in Frans-Guyana (Latijns-Amerika). Tuijn wilde hiermee het huidige solowereldrecord van 96 dagen met ruim een maand verbreken.

Ralph Tuijn is al vier keer de oceaan overgestoken.

Wereldrecordpoging oceaanroeier gestaakt
Wereldrecordpoging oceaanroeier gestaakt (Foto: ANP)

Sterren reageren op dood Zsa Zsa Gabor

Diverse Hollywoodsterren stonden zondag op social media stil bij de dood van Hollywoodlegende Zsa Zsa Gabor. De van oorsprong Hongaarse actrice overleed op 99-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

"Er zal maar één Zsa Zsa Gabor zijn. En ik vond haar erg leuk. Rust zacht, liefje", schreef presentator Larry King. Dita von Teese noemde haar "een van de meest gevatte schoonheden ooit" en deelde op Twitter ook een bekende quote van Zsa Zsa: "Jaloers zijn op een mooie vrouw maakt je niet mooier".

Antonio Banderas plaatste een foto van de actrice met het simpele bijschrift "RIP Zsa Zsa Gabor". Game Of Thrones-actrice Gwendoline Christie deelde een filmpje van de ster op pad met David Letterman, met daarbij de woorden "Dag Zsa Zsa".

Ook de Britse presentator Piers Morgan reageerde op Twitter op de dood van één van Hollywoods oudste sterren. "99 jaar oud, 9 echtgenoten, Miss Hongarije en Hollywoodster. Wat een leven!"

Sterren reageren op dood Zsa Zsa Gabor
Sterren reageren op dood Zsa Zsa Gabor (Foto: BuzzE)

Luuk de Jong trots op broer Siem

Siem de Jong's doelpunt voor PSV tegen Ajax, was zondagavond mogelijk een van de meest opmerkelijke momenten tijdens de topper. Hij was na Piet van der Kuil, Ruud Geels, Sören Lerby, Frank Arnesen, Wim Jonk en Patrick Kluivert de zevende speler die voor zowel Ajax, als PSV, tegen PSV en Ajax scoorde.

Luuk de Jong, Siem's broer en tegenwoordig PSV-teamgenoot, genoot van de goal. "Heerlijk dat Siem het uiteindelijk doet. Dat is dan wel speciaal", vertelde de spits tegenover FOX Sports.

Volgens de kopsterke aanvaller hebben de Eindhovenaren nog steeds kansen om kampioen van Nederland te worden. "Het is nog lang niet gedaan. Acht punten is zeker een gat, maar dat is vaker hersteld."

"Wij durfden zelf in de eerste helft niet te voetballen, waren gewoon slordig. In tweede helft ging dat iets beter", aldus De Jong in gesprek met de televisiezender.

Zsa Zsa Gabor overleden na hartaanval

De Amerikaanse actrice Zsa Zsa Gabor is zondag overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Volgens bronnen van de Amerikaanse website TMZ werd de 99-jarige filmlegende nog naar het ziekenhuis gebracht maar werd daar haar dood vastgesteld.

Zsa Zsa Gabor werd in 1917 geboren in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De diva speelde in ongeveer veertig films en was vaak op televisie te zien. Meer dan door haar carrière als actrice kreeg zij bekendheid door haar vele huwelijken. Zsa Zsa Gabor is met negen mannen in het huwelijk getreden. Zij scheidde zeven keer en één huwelijk werd geannuleerd. Sinds augustus 1986 was ze getrouwd met Frédéric Prinz von Anhalt.

Gabor kwakkelde de laatste jaren met haar gezondheid. In 2010 was haar toestand al zo slecht dat ze de laatste sacramenten kreeg toegediend.

Actrice Zsa Zsa Gabor overleden na hartaanval
Actrice Zsa Zsa Gabor overleden na hartaanval (Foto: ANP)

Biatlete Koukalova wint voor uitzinnige fans, Fourcade wint wéér

De vele duizenden Tsjechische biatlonfans hebben de World Cup-week in Nove Mesto op perfecte wijze afgesloten. De hele week liep het voor de Tsjechen niet echt lekker - zo brak van Ondrej Moravec zelfs zijn geweer in tweeën - maar zondag was het raak. Het was de dag van de massastarts in Nove Mesto, de eersten van het seizoen.

Bij de dames ontstond na de tweede van vier schietbeurten voor het eerst een kleine kopgroep. De Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser, een van de verrassingen van het seizoen, voerde het veld aan, gevolgd door de Duitse Vanessa Hinz, de Russische Tatiana Akimova en Anaïs Chevalier uit Frankrijk. Ze hadden onder meer de sterke langlaufsters Marie Dorin Habert, Gabriela Koukalova en Dorothea Wierer op de hielen, die door een misser in de eerdere beurten een achterstand goed moesten maken.

In de derde schietbeurt - in staande positie - bleef dat trio foutloos en het was de Tsjechische Koukalova die als eerste de ronde weer in kon duiken. Zij kwam als eerste aan bij de laatste schietbeurt, met in haar rug de ogen van alles en iedereen op de stampvolle tribune. Koukalova weerstond de ongelooflijk grote druk en bleef net als Wierer foutloos. De twee gingen samen de slotronde in, maar aangevuurd door het thuispubliek ging Koukalova er al snel alleen vandoor.

World Cup-leidster Laura Dahlmeier maakte twee missers, één meer dan het leidende duo, maar ging op de langlaufski's ongelooflijk hard. Ze vloog Wierer voorbij en leek Koukalova nog te gaan pakken, maar de Tsjechische zegevierde voor het uitzinnige thuispubliek. Dahlmeier passeerde de finish als tweede, Wierer werd derde. 

De massastart bij de dames. Uw redacteur raadt de liefhebber aan om even door te spoelen naar 31:30 minuten voor het uitzinnige Tsjechische publiek bij de laatste schietbeurt en even later in de slotronde, waar Koukalova haar aanval plaatst (Bron: YouTube)

De mannenwedstrijd bleef lang spannend en na twee schietbeurten zat nagenoeg het hele veld nog bij elkaar. Bij de derde beurt ontstond een klein kopgroepje met onder meer Martin Fourcade, die richting de laatste keer staand schieten de aanval plaatste. Hij ging er als een speer vandoor, schoot foutloos en pakte zijn zevende individuele zege in acht wedstrijden dit seizoen.

Achter Fourcade was het wél spannend. Zijn landgenoot Jean-Guillaume Beatrix schoot foutloos en leek op weg te gaan naar de tweede plek, tot hij plotseling de strafronde in dook. Later bleek waarom: "Ik gooide dat laatste schot weg en was er zeker van dat 'ie mis ging, dus ging ik de strafronde in." Het kostte hem vermoedelijk een zeldzame podiumplek. Uiteindelijk ging de sprint om plek twee vooral tussen Anton Babikov en Simon Schempp, waarbij de Duitser zegevierde. Ondrej Moravec kwam 0,3 seconden tekort om een prachtig podium voor eigen publiek te pakken. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.