FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 14 mei 2012

Domenicali: "Volgorde teams niet te bepalen"

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali weet na vijf races in het seizoen 2012 nog steeds niet waar het team nu staat. De wedstrijden leverden vijf verschillende winnaars op en nog meer verschuivingen in de klassementen. Ondanks dat de Italiaanse renstal niet mee leek te kunnen doen staat coureur Fernando Alonso wel gedeeld eerste in het kampioenschap.

"Het is met alle wisselingen aan kop moeilijk bij te houden welke teams er nu echt goed zijn en welke niet. Het enige wat we zelf in de hand kunnen houden, zijn onze eigen prestaties. Die zullen we dus race voor race moeten blijven verbeteren. De rangorde is volledig overhoop gehaald. Red Bull leek het in Spanje bijvoorbeeld moeilijk te hebben. McLaren, met Lewis Hamilton, was erg goed. Lotus was erg sterk en Williams heeft het perfect gedaan. Ik maak dan ook graag van de gelegenheid gebruik Frank Williams te feliciteren. Het is een mooie geschenk voor zijn recente verjaardag," zei Domenicali.

De Italiaan weet dat de goede resultaten van Alonso zijn renstal motiveren. "Het glas is zoals altijd bij mij halfvol. We kunnen ook niet anders dan ons vasthouden aan deze pluspuntjes. Om het kampioenschap te winnen zijn er nog heel veel stappen voorwaarts nodig, met name op het gebied van downforce. Dat we ondanks een slechte start toch bovenaan staan in het rijderskampioenschap, zegt ons dat we wel degelijk iets goed doen. We moeten ons echter blijven ontwikkelen, ons doel blijft ongewijzigd."

Hij is blij dat ondanks de problemen van het begin van het seizoen Ferrari er toch goed bij staat. "Het haalt de druk niet zozeer van de schouders, aangezien we direct alweer bezig zijn met de volgende race. Natuurlijk is een goed resultaat belangrijk en het is een mooie beloning voor de jongens die zo hard werken. We zijn een goede weg ingeslagen en dat is zeer bemoedigend."

Gesprekken Griekse politiek dinsdag verder

De vergadering van de Griekse president met de leiders van drie politieke partijen over een mogelijke regeringscoalitie is voorbij. President Karolos Papoulias wil dinsdag verder praten met meer politieke leiders.

Papoulias sprak maandag met de leiders van de socialistische PASOK, de conservatieve Nea Dimokratia en Democratisch Links. Tot dusver zijn de gesprekken echter nergens op uitgelopen. Volgens de drie partijleiders heeft Papoulias geopperd een regering van technocraten samen te stellen, zoals eind vorig jaar in Italië gebeurde.

De links-radicale partij Syriza, die tweede werd bij de onlangs gehouden parlementsverkiezingen, heeft al aangegeven niets in regeringsdeelname te zien.

Als er geen overeenstemming kan worden bereikt over een nieuwe regering, moeten er volgende maand opnieuw verkiezingen worden gehouden.

Volgens PASOK-leider Evangelos Venizelos heeft Papoulias de leiders van zes van de zeven partijen die op 6 mei in het parlement zijn gekozen voor het overleg uitgenodigd. De extreemrechtse Gouden Dageraad is niet welkom.

"De inspanning om een regering te vormen wordt voortgezet. Wij zijn het er alledrie over eens dat bredere steun van de politieke partijen absoluut noodzakelijk is voor een dergelijke levensvatbare regering", zei ND-voorman Antonis Samaras. "Het volk heeft ons een zeer duidelijk mandaat gegeven: wij moeten zo ver wij kunnen, allemaal samen proberen deze nieuwe regering te vormen. Iedereen moet nu zijn historische verantwoordelijkheid nemen."


Gesprekken Griekse politiek dinsdag verder (Foto: Novum)

Staatskas loopt 3,5 miljoen mis door politieacties

Agenten in de noordelijke provincies hebben in de afgelopen twee maanden voor ruim 3,5 miljoen euro aan boetes door de vingers gezien. Dat melden de politiebonden ACP, NPB en VHMP maandag na een berekening van het noordelijk actiecentrum over het uitblijven van boetes in Drenthe, Friesland en Groningen.

Een woordvoerder van de bonden spreekt van 'een duidelijk signaal richting de minister'. "Dat er in drie regio's in slechts twee maanden tijd voor zo'n hoog bedrag niet aan boetes is geschreven, laat duidelijk zien dat politiemensen de coulanceactie actief en met succes uitvoeren", zegt hij in een reactie.

De bonden voeren al tijden actie voor een nieuwe cao. De acties hadden tot voor kort een publieksvriendelijk karakter, maar onder meer door de aangekondigde nullijn voor ambtenaren worden ze verhard. Naast het uitblijven van bonnen, zijn bureaus dicht en veroorzaken politieauto's met opzet files door langzaam te rijden.


Staatskas loopt 3,5 miljoen mis door politieacties (Foto: Novum)

Ziekenhuis-tv Eyeworks in strijd met de wet

Eyeworks had de patiënten die in het VUmc werden gefilmd voor het televisieprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood niet mogen filmen. Dat mocht alleen als er vooraf toestemming voor was gevraagd. Dat meldt het College bescherming persoonsgegevens maandag (CBP).

Voor het omstreden programma werden eind februari patiënten op de spoedeisende hulp van het Amsterdamse VUmc gefilmd. Zeker drie patiënten werden tegen hun wil gefilmd en hebben aangifte gedaan. Sommigen werden pas na afloop gevraagd voor toestemming.

Volgens het college was de verstrekte informatie die nodig was om rechtsgeldige toestemming te kunnen geven, te summier. Ook was de omgeving en de situatie waarin de patiënten zich bevonden geen plaats om dergelijke vragen te stellen.

Het CBP had al sterke aanwijzingen dat de opnames in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens waren. Ondanks dat het programma vrijwel meteen van de buis werd gehaald, werd het onderzoek voortgezet met het oog op de onrust die het veroorzaakte en vergelijkbare projecten in de toekomst.

Eyeworks, RTL en het ziekenhuis boden na de ontstane commotie hun excuses aan. Het project kostte bijna 188.000 euro.

De bezetting voorbij

Mijn vader had het thuis hoegenaamd nooit over zijn tijd in Indië. "Ik heb daar genoeg gezien", waren meestal zijn enige woorden. Slechts af en toe kwamen er flarden los: vliegtuigen die naar beneden kwamen, het aapje dat hij als huisdier had, de Indische dames (hij was vrijgezel en nog maar 18 jaar) en de Indische voodoo, 'guna-guna'. De laatste woorden over Indië sprak hij op zijn sterfbed. Hij wees door het raam naar buiten en vertelde dat hij olifanten door de straat zag vliegen. Misschien was het een restje guna-guna, maar het kan ook aan de morfine hebben gelegen.

Oranje-opponent Portugal maakt EK-selectie bekend

De Portugese bondscoach Paulo Bento heeft 'nu al' zijn definitieve EK-selectie bekend gemaakt. Met zijn 23 namen is hij over een maand de derde tegenstander van het Nederlands-elftal in de groepsfase van EURO 2012.

Uiteraard zijn sterspelers als Raul Meireles (Chelsea), Christiano Ronaldo, Pepe en Fábio Coentrão (Real Madrid) van de partij. Zoals verwacht ontbreken José Bosingwa (Chelsea) en Ricardo Carvalho (Real Madrid), de verdedigers hebben het al enige tijd aan de stok met Bento.

Selectie Portugal

Doel: Rui Patrício (Sporting Lissabon), Eduardo (Benfica), Beto (CFR Cluj).

Verdediging: João Pereira (Sporting Lissabon), Miguel Lopes (Sporting Braga), Pepe (Real Madrid), Bruno Alves (Zenit Sint-Petersburg), Rolando (Porto), Ricardo Costa (Valencia), Fábio Coentrão (Real Madrid).

Middenveld: João Moutinho (Porto), Raúl Meireles (Chelsea), Carlos Martins (Granada), Miguel Veloso (Genoa), Rúben Micael (Real Zaragoza), Custódio (Sporting Braga).

Aanval: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Nani (Manchester United), Ricardo Quaresma (Besiktas), Silvestre Varela (Porto), Hugo Almeida (Besiktas), Hélder Postiga (Real Zaragoza), Nélson Oliveira (Benfica).

Bijna achtduizend klachten over eindexamens

De eerste dag van de eindexamens heeft tot meer dan 7700 klachten geleid. Maandag begonnen ruim tweehonderdduizend middelbare scholieren aan de afsluitende examens. 's Ochtends begonnen de havisten met kunst, leerlingen van het vmbo startten met beroepsgerichte vakken. De vwo'ers startten 's middags met Nederlands.

De teller stond eerder maandagavond op ruim tweeduizend door een grote serverstoring. Een woordvoerder van het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) liet toen al weten dat het werkelijke aantal klachten veel hoger zou liggen. Het aantal klachten ligt hoger dan vorig jaar het geval was na een dag. Toen stond de teller na de eerste dag op ruim zevenduizend.

Vanwege de toestroom aan klachten lag de site examenklacht.nl rond 17.00 uur korte tijd plat. De server kon het grote aantal bezoekers niet aan. Vermoedelijk zijn daardoor nog vele klachten niet geteld en zijn de exacte cijfers nog niet binnen. Even na 21.00 uur is het aantal al opgelopen tot bijna 7800.

De vwo'ers klaagden tot nu toe het meest, meer dan 5600 meldingen kwamen er binnen over het examen Nederlands. Wat daar is misgegaan, kan LAKS nog niet zeggen. De havisten klaagden met ruim 1400 klachten vooral over Biologie. Beide examens stonden 's middags op het programma.

Ruim zeshonderd klachten kwamen binnen over het havo-kunstexamen, dat 's ochtends werd gegeven. Het ging om een digitaal examen en veel scholieren hadden last van haperende software en uitvallende computers. Bij een leerling zou de computer zeven keer zijn uitgevallen. Ook werd een clip van zangeres Lady Gaga door sommige leerlingen als aanstootgevend gezien.

Het is het eerste jaar dat de aangescherpte exameneisen gelden. Leerlingen moeten bij de vakken van het centraal examen gemiddeld een voldoende scoren. Het LAKS verwacht daardoor meer klagers, mede omdat leerlingen onzeker zijn over hun resultaat.

De examens voor havo- en vwo-leerlingen duren dit jaar tot 1 juni, dan staan Spaans, Russisch, Fries, Turks en Arabisch op het programma. De laatste dag voor vmbo-leerlingen is 30 mei. De uitslagen worden ongeveer twee weken later bekendgemaakt.


Bijna achtduizend klachten over eindexamens (Foto: Novum)

Hiddink ook volgend seizoen coach bij Anzhi

Trainer Guus Hiddink is ook volgend seizoen trainer van de Russische club Anzhi Makhachkala. De Nederlandse coach heeft zijn contract met nog een seizoen verlengd, zo meldt Voetbal International.

Hiddink moest aan het einde van de maand mei bekend maken of hij de optie in zijn contract zou lichten of niet. De leiding van de kapitaalkrachtige club is erg onder de indruk van de coach en staat zelfs open voor en langere samenwerking.

Anzhi wist zich onder leiding van de oud-PSV-coach te plaatsen voor de play-offs van de Europa League. Een aardige verdienste voor Guus Hiddink, want door het behalen van dit Europese toernooi levert hem dit een bonus van 1 miljoen euro op.

Vermeende stalker Alec Baldwin ontkent schuld

De vermeende stalker van Alec Baldwin ontkent dat ze ooit de wet heeft overtreden. Genevieve Sabourin moest maandag voor de rechter verschijnen omdat ze de acteur zou hebben lastiggevallen.

Volgens haar advocaat had de Canadese actrice een 'gegronde reden' om contact te zoeken met Baldwin. Ze zou 'een relatie' met hem hebben gehad. De advocaat wil niets loslaten over de aard van de relatie.

Sabourin werd begin april in de boeien geslagen toen ze probeerde het appartement van Baldwin binnen te dringen. Ook zou ze de 30 Rock-acteur via e-mails hebben gesmeekt om met haar te trouwen.

Uit rechtbankdocumenten blijkt dat Sabourin de politie heeft verteld dat ze Baldwin 'dringend' moest spreken. De twee leerden elkaar tien jaar geleden kennen op de set van de film The Adventures of Pluto Nash. Het is niet duidelijk hoe lang de vrouw Baldwin al lastigvalt.

"HiguaŪn alleen voor 150 miljoen weg"

Aitor Karanka, assistent-coach van Real Madrid, heeft aangegeven dat spits Gonzalo Higuaín alleen voor 150 miljoen weg mag. Hij zou in de belangstelling staan van PSG.

Het kapitaalkrachtige Paris Saint-Germain trekt al een tijdje aan de Argentijnse aanvaller. Al in de winter wilde de club van coach Carlo Ancelotti Higuaín aan de selectie toevoegen, maar die opzet mislukte. Ook deze zomer zullen ze hem niet zomaar krijgen, aldus Karanka. "We hebben lang met hem gesproken en we moeten nu zwijgen. De feiten spreken."

Ook Chelsea zou in Higuaín geïnteresseerd zijn."Hij wil blijven en heeft de steun van de club en de coaching, hij is een geweldige speler", vervolgt Karanka, "Hij heeft een clausule, iedereen weet hoeveel." 150 miljoen euro is de prijskaart die aan Higuaín hangt. De 24-jarige Argentijn beleefde in de schaduw van Cristiano Ronaldo een zeer sterk seizoen, met 22 treffers en 9 assists in de Primera División. Toch zou de spits liever onbetwist sterspeler zijn bij een andere club.

Deze geruchten worden nu dus ontkracht door de tweede man achter hoofdcoach José Mourinho. Volgens Karanka is de staf na het kampioenschap van afgelopen weekend alweer volop bezig met volgend seizoen. "We zullen even rusten, maar bij deze club heb je weinig vakantie. We gaan langzamerhand denken over wie we willen houden en wie we willen hebben om meer titels te behalen."

Mladic wil zes maanden uitstel

De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic wil dat zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal zes maanden wordt uitgesteld. Volgens zijn advocaten kan hij niet goed verdedigd worden omdat de aanklagers te lang hebben gewacht met het beschikbaar stellen van bewijsmateriaal.

Het proces van Mladic moet woensdag beginnen. Vorige week probeerde Mladic de opening ook al te vertragen met een verzoek om vervanging van voorzittend rechter Alphons Orie.

Mladic moet zich voor het tribunaal verantwoorden voor oorlogsmisdaden die door Servische strijders zijn begaan in de Bosnische oorlog van 1992-1995. Hij zegt niets te hebben misdaan en heeft geweigerd schuldig of onschuldig te pleiten.

De 70-jarige ex-generaal werd vorig jaar in Servië gearresteerd na vijftien jaar op de loop te zijn geweest. Hij is de laatste grote speler uit het Bosnische conflict die voor het VN-tribunaal in Den Haag terecht moet staan.


Mladic wil zes maanden uitstel (Foto: Novum)

CL-ticket Tottenham Hotspur allerminst zeker

Tottenham Hotspur eindigde op de vierde plek in de Premier League. Deze plek geeft normaal gesproken recht op deelname aan de Champions League, maar in dit geval is dat niet zeker.

Omdat Chelsea zaterdag de finale van de Champions League speelt, is Tottenham Hotspur afhankelijk van het resultaat van die club. Winnen The Blues de eindstrijd, dan moeten ze volgend jaar ook deelnemen aan het toernooi. Omdat Chelsea buiten de top vier is geëindigd in de Premier League zal het in dat geval het plaatsbewijs van Tottenham Hotspur overnemen.

Manager Harry Redknapp hoopt dus dat Bayern München met de Champions League aan de haal gaat. Ook al speelt zijn neefje Frank Lampard bij Chelsea. "Ik wil dat Tottenham de Champions League in gaat, dat is waar mijn loyaliteit ligt", aldus de Engelsman.

De toekomst van een groot deel van de spelersgroep zal afhangen van het bereiken van de Champions League. Volgens Redknapp speelt dat echter geen rol in de transferpolitiek van The Spurs. "Het zou niet moeten uitmaken, want als we volgend seizoen weer voor CL-kwalificatie willen strijden, moeten we ons blijven verbeteren en aansluiting blijven houden met de grote clubs."

'Bulykin in gesprek met Feyenoord'

Het Russische Life Sports weet te melden dat Dmitry Bulykin voor een mogelijke overgang naar Feyenoord staat. De Russische spits staat nu nog onder contract bij Ajax, maar de Amsterdammers lieten onlangs weten dat zijn aflopende contract niet verlengd zal worden.

Daardoor kan Bulykin deze zomer transfervrij de overstap naar een andere club maken. Naar verluidt zou Feyenoord in de race zijn om de Rus in te lijven. Hij zou in Rotterdam de opvolger moeten worden van John Guidetti, die vermoedelijk weer terugkeert naar Manchester City.

De zaakwaarnemer van Bulykin wilde geen namen van clubs bevestigen. Wel gaf hij aan meerdere aanbiedingen vanuit Nederland te hebben voor de spits. Verder liet de zaakwaarnemer weten dat Bulykin waarschijnlijk in Nederland zal blijven.

BŁttner even in Hoederloo: "Dit doet veel met me"

Alexander Büttner liet zijn gezicht vandaag even in Hoenderloo zien. Daar heeft het Nederlands elftal namelijk een trainingsstage belegd. De verdediger van Vitesse kon echter niet aansluiten, vanwege zijn verplichtingen met de Arnhemse club.

"Dit doet veel met me. Het is een teken dat ik goed bezig ben", aldus Büttner, die nog niet bij de training kon aansluiten, tegenover Omroep Gelderland. Vitesse is namelijk nog in de race voor deelname aan de Europa League en moet daarvoor het tweeluik met RKC Waalwijk zien te winnen. Het eerste duel staat voor donderdagmiddag op de rol, waarna zondagmiddag de definitieve beslissing valt.

"Jammer, maar ik heb verplichtingen met Vitesse en dat gaat voor. Ik blijf een dagje om kleding te passen en te lunchen. Ook gaan we nog met een groep spelers uitlopen die gisteren gespeeld hebben", besloot Büttner.

Zweed Guidetti niet op tijd hersteld voor EK

John Guidetti ontbreekt komende zomer op het EK voetbal in Polen en Oekraïne. De 20-jarige spits is niet op tijd hersteld van een zenuwontsteking en is door bondscoach Erik Hamrén buiten de selectie gelaten. "Ik ben vreselijk teleurgesteld", reageert Guidetti, die op 14 april voor het laatst in actie kwam voor Feyenoord.

Volgens Hamrén herstelt Guidetti goed van zijn oorspronkelijke infectie, maar is zijn zenuw nog altijd ontstoken. De spits moet langer rust nemen om volledig te genezen. Guidetti treurt tegen de Zweedse krant Aftonbladet om het gemis van het EK. "Ik heb een fantastisch seizoen bij Feyenoord achter de rug en het EK was het grote doel. Maar ik ben niet bereid alle risico's te nemen. Nu ben ik er tenminste zeker van dat ik bij de start van volgend seizoen weer helemaal gezond ben."

Guidetti werd afgelopen seizoen door Manchester City verhuurd aan Feyenoord en maakte grote indruk in de Eredivisie. De spits scoorde twintig keer in 23 competitiewedstrijden en had een belangrijke bijdrage in de plaatsing van de Rotterdammers voor de voorronden van de Champions League.

Oud-Feyenoorder Johan Elmander is wel opgenomen in de 23-koppige selectie, die maandagavond bekend werd. Uit de Eredivisie zijn PSV'ers Ola Toivonen en Andreas Isaksson, AZ-middenvelder Rasmus Elm en FC Twente-aanvaller Emir Bajrami van de partij.

Selectie:

Doel: Pär Hansson (Helsingborgs IF), Andreas Isaksson (PSV), Johan Wiland (FC Kopenhagen).

Verdediging: Mikael Antonsson (Bologna), Andreas Granqvist (Genoa), Mikael Lustig (Celtic), Olof Mellberg (Olympiakos), Jonas Olsson (West Bromwich Albion), Martin Olsson (Blackburn Rovers), Behrang Safari (Anderlecht).

Middenveld: Emir Bajrami (FC Twente), Rasmus Elm (AZ), Samuel Holmén (Istanbul), Kim Kallström (Olympique Lyon), Sebastian Larsson (Sunderland), Anders Svensson (IF Elfsborg), Pontus Wernbloom (CSKA Moskou), Christian Wilhelmsson (Al Hilal).

Aanval: Johan Elmander (Galatasaray), Tobias Hysén (IFK Göteborg), Zlatan Ibrahimovic (AC Milan), Markus Rosenberg (Werder Bremen), Ola Toivonen (PSV).

Westerhof en Berkhout grijpen de macht op WK 470

Zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben bij WK in de olympische 470-klasse in Barcelona de leiding gegrepen. Ze wonnen vandaag op de tweede dag van het WK drie wedstrijden op rij en stegen daardoor naar de eerste plaats.

Westerhof en Berkhout hebben nu een voorsprong van 2 punten op het Israëlische duo Gil Cohen/Vered Bouskila. Bij de mannen staan Sven en Kalle Coster in dezelfde klasse na vier races op de 25e plaats. Steven Le Fevre en Steven Krol bezetten na twee wedstrijddagen op de 33e positie.

In de olympische Finnklasse staat Pieter Jan Postma na de tweede dag op de negende plaats. De Fries eindigde vandaag in het Britse Falmouth als elfde en vierde. Hij heeft nog wel een grote achterstand op de Britse leider Ben Ainslie.

Zware sneeuwval BosniŽ na warm weekeinde

Inwoners van Bosnië hadden net hun warme winterkleding opgeborgen en begonnen de zware sneeuwval van afgelopen winter alweer te vergeten, toen ze maandag wakker werden in een winterlandschap. In het land viel maandag een dik pak sneeuw.

De temperatuur daalde maandag tot vijf graden boven nul, terwijl het vorige week nog zomers warm was, met zaterdag zelfs temperaturen van 27 graden Celsius. De sneeuwval veroorzaakte verkeersopstoppingen en veel mensen hadden grote moeite op hun werk te komen. In ongeveer vijftig dorpen viel de stroom uit.

De verwachting is dat het winterse weer nog tot woensdag aanhoudt. Dan maakt de sneeuw vermoedelijk plaats voor zware regenbuien.


Zware sneeuwval Bosnië na warm weekeinde (Foto: Novum)

Chivu vertrekt bij Internazionale

Christian Chivu heeft zijn vertrek bij Internazionale aangekondigd. De Roemeen is het beu om steeds als wisselspeler te fungeren en wil op korte termijn bij een andere club aan de slag.

In de afgelopen weken hebben Chivu en de directie van Internazionale onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst gevoerd. Deze liepen echter op niets uit. "Ik denk dat beide partijen te ver uit elkaar liggen, de aanbieding van Inter voldeed niet aan onze eisen", liet zaakwaarnemer Joan Becali weten.

Daarnaast bevestigde Becali dat Chivu in het nieuwe seizoen niet meer in de Serie A te zien zal zijn. "Er is een concrete aanbieding uit het buitenland", liet hij weten. Er gaan geruchten dat Ajax de Roemeen heeft gepeild voor een rentree in de Eredivisie, maar of de Amsterdamse interesse concreet is, is onduidelijk.

Anita denkt aan linksback-positie in Oranje

Vurnon Anita voelt zich het lekkerst op het middenveld, maar zou bij het Nederlands elftal ook op de linksback-positie willen staan. Dit heeft de verdediger van Ajax na zijn aankomst in Hoenderloo laten weten.

"Het is een eer om voor Oranje te mogen spelen. Als de bondscoach mij als linksback nodig heeft, dan doe ik dat", liet Anita aan RTV Noord-Holland weten. De vaste linkerverdediger van Oranje, Erik Pieters, moest onlangs afhaken met een blessure aan zijn voet.

Bondscoach Bert van Marwijk weet nog niet hoe hij deze positie gaat invullen, maar heeft wel een aantal mogelijkheden. Naast Anita zou ook Urby Emanuelson een optie zijn. De Ajacied wacht intussen rustig af. "Het is voor mij niet eens mentaal een verschil, maar vooral de positie zelf. Het liefst speel ik op het middenveld. Ik heb nog niet met de bondscoach gesproken, het is afwachten wat hij met mij van plan is."

Van Bommel: "Het voelt als thuiskomen"

Mark van Bommel is eerder vandaag gepresenteerd als aanwinst van PSV. De middenvelder maakt na zeven jaar zijn rentree bij de Eindhovense formatie en tekent een contract voor de duur van één jaar.

"Ik ben erg blij dat ik na exact zeven jaar hier weer mag zijn om een contract te tekenen", liet Van Bommel tijdens zijn presentatie weten. "Ik heb ook bij mijn vertrek naar FC Barcelona gezegd dat ik heel graag terug zou willen komen. Als ik mijn woord geef, dan houd ik mij daar aan. Het voelt ook een beetje als thuiskomen."

Van Bommel benadrukte overigens niet naar PSV gekomen te zijn om af te bouwen. "Ik heb het gevoel dat ik van waarde kan zijn voor dit elftal en PSV weer aan een titel kan helpen na een aantal jaren, wat eigenlijk niet gebruikelijk is voor deze club. Ik kan nog wat toevoegen aan de geschiedenis van PSV. In Italië kijken ze niet naar of je jong of oud bent. Je bent goed of slecht en in Italië vinden ze me nog goed."

Technisch directeur Marcel Brands was zo trots als een pauw. "Een bijzonder moment, zeker voor de supporters van PSV die al heel lang naar zijn komst hebben gehunkerd. Pas heel kort geleden heeft Mark aan mij laten weten naar PSV terug te keren."

Na het komende seizoen treedt Van Bommel zeer waarschijnlijk toe tot de technische staf van PSV. "We hebben ook concrete afspraken gemaakt dat Mark na zijn actieve carrière in dienst gaat treden bij PSV als trainer", aldus Brands, die niet in wilde gaan op de mogelijke functies.

Van Bommel wordt bij PSV herenigd met Dick Advocaat, die in het nieuwe seizoen de scepter over de hoofdmacht van de Eindhovenaren gaat zwaaien. "Ik heb twee jaar onder Advocaat mogen trainen bij het Nederlands elftal, maar door een blessure niet het EK meegemaakt. We zijn heel erg blij en zullen ook de verantwoordelijkheid nemen. Als speler wordt heel veel van mij verwacht en dat is ook heel erg normaal."


Mark van Bommel gepresenteerd bij PSV (Foto: Pro Shots)

'Battlefield 3 krijgt premium-service'

Een bron heeft aan de website Battlefieldo verteld dat DICE een premium-service gaat lanceren op de aankomende E3 voor Battlefield 3. Deze premiumservice biedt content zoals een exclusief mes, camouflage, dog tags en exclusieve 'assignments'.

Daarnaast heeft de bron ook aangegeven dat de CQB-DLC voor de game op 12 juni zal verschijnen. Er zijn ook andere tijdstippen aangegeven voor DLC:

  • Augustus: bonuscontent
  • Najaar: Armored Kill
  • Winter: End Game
  • Maart 2013: vijfde expansie

Of de bron gelijk heeft is even afwachten, de E3 wordt begin juni in Los Angeles gehouden.

Krajicek lang uitgeschakeld met knieblessure

Michaëlla Krajicek moet een streep zetten door Roland Garros, Wimbledon en de Olympische Spelen. De 23-jarige tennisster heeft een ernstige knieblessure, waaraan ze geopereerd moet worden. Krajicek zal zodoende naar alle waarschijnlijkheid maanden uit de roulatie zijn.

De Nederlandse nummer één, die op de 71e plaats van de wereldranglijst staat, reageert totaal verslagen op haar fansite, misakrajicek.nl: "Vandaag was één van de slechtste dagen uit mijn tenniscarrière. Ik ben naar de dokter geweest, die me verteld heeft dat ik geopeerd moet worden aan mijn rechterknie. Zoals jullie kunnen begrijpen, ben ik totaal verslagen."

Krajicek gaf in haar reactie ook aan dat ze constant last heeft van haar knie. "De knie is in zo'n slechte staat dat het pijn doet als ik loop en zelfs gewoon in bed lig. Daardoor zijn pijnstillers of cortisoneninjecties niet eens een keuze voor me."

'Gehoorapparaat verdwijnt uit basispakket'

De Kunduz-coalitie zet het mes in het basispakket van de zorgverzekering. Zo verdwijnen gehoorapparaten uit het pakket, melden bronnen maandag aan RTL Nieuws.

De maatregel staat in het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie sloten na het mislukken van het Catshuisoverleg. De vijf partijen willen in totaal 1,6 miljard bezuinigen op de zorg.

Vorige week lekte al uit dat het eigen risico in de zorg omhoog gaat van 220 naar 400 euro. Ook moeten medisch specialisten in loondienst van ziekenhuizen komen, waardoor ze niet meer mogen verdienen dan de balkenendenorm.

Alguersuari: "Massa heeft mentaal probleem"

Voormalig Toro Rosso-coureur Jaime Alguersuari vindt dat Ferrari-rijder Felipe Massa hem de kop niet gek moet laten maken. De Braziliaan staat bij de Italiaanse renstal onder druk om te presteren en moet volgens Alguersuari dan ook rustig blijven en zich op het rijden concentreren om weer beter te worden.

"Voor hem is nu het belangrijkste om niet meer te denken aan de externe druk, maar zich te focussen op zijn werk en zijn problemen. Soms ben je even niet competitief, er is iets gebeurd en je weet niet wat het is. Het ergste wat je kunt doen is aan jezelf gaan twijfelen, gaan aarzelen, nerveus worden en naar je teamgenoot gaan kijken, want dan wordt het alleen nog maar slechter," zei Alguersuari tegen de Spaanse krant AS.

"Het rijden in de hoogste categorie van een sport komt niet zoals vele mensen denken aan op alleen maar vaardigheden, maar op psychologische, fysieke en technische kwaliteiten. Ik ben ervan overtuigd dat Massa niet opeens een langzamere coureur is geworden, want hij kan terugkeren op het niveau van Fernando Alonso en misschien soms wel sneller zijn. Het enige verschil tussen het tweetal zit hem in het hoofd. Dat is het verschil tussen goed zijn en de beste zijn."

Van Baarle snelste in proloog Olympia's Tour

Dylan van Baarle is winnaar geworden van de proloog in Olympia's Tour. De 19-jarige renner uit Zoetermeer was in een door het Rabobank Continental team volledig gedomineerde ouverture sneller dan vier ploeggenoten. Moreno Hofland werd tweede en Jasper Bovenhuis derde.

Van Baarle noteerde in de straten van Zandvoort een tijd van 4.33 minuten. Daarmee was hij over het 3,6 kilometer lange parcours twee seconden sneller dan Hofland en Bovenhuis. Eveneens op twee seconden van Van Baarle eindigden ploeggenoten Danny van Poppel en de Duitser Robin Zepuntke als vierde en vijfde. Morgen staat de eerste etappe op het programma, die de renners over 144,7 kilometer voert van Zandvoort naar Noordwijk.

PVP in Star Trek Online is een faal

Eén van de ontwikkelaars in Cryptic heeft aangegeven op het forum van Star Trek Online dat een Player Versus Player een dikke faal is. Nu vraagt de ontwikkelaar zich af of de PVP van de game nog wel gered kan worden en hoe.

De ontwikkelaar geeft aan dat de spelers en de ontwikkelaars niet tevreden zijn over de PVP en dat de officiële cijfers dit ook beamen. Volgens de ontwikkelaar zal het hele schrappen van de PVP niks betekenen voor de mensen die het spel spelen waardoor het een redelijk waardeloos onderdeel is geworden.

Nu heeft Cryptic één ontwikkelaar op het gehele PVP-systeem gezet om te kijken of het redden haalbaar is en wat er moet veranderen. Op het forum is ondertussen al een hevige discussie gaande over de PvP en dat kan je allemaal hier lezen.

Onbekende botten gevonden in graftombe Rome

Forensische onderzoekers van de Italiaanse politie hebben maandag in een grafkelder in een basiliek in Rome het stoffelijk overschot van een beruchte maffiabaas opgegraven. Ook werden dozen met oude botten gevonden. De actie van de politie hield verband met een van de grote mysteries van het Vaticaan: de verdwijning in 1983 van de dochter van een medewerker van de kerkstaat.

Emanuela Orlandi, die met haar ouders in een appartement in Vaticaanstad woonde, verdween in 1983 op 15-jarige leeftijd toen ze onderweg was naar een muziekles in Rome. Haar vader werkte voor het Vaticaan.

Enrico De Pedis, die deel uitmaakte van de Romeinse maffiabende Magliana, werd in 1990 vermoord. Een vrouw met wie hij ooit een relatie had zou tegen Italiaanse aanklagers hebben gezegd dat de Pedis Orlandi had ontvoerd. Een anonieme beller nam in 2005 contact op met een televisieprogramma en zei dat de antwoorden op de vragen omtrent Orlandi's verdwijning in de graftombe te vinden waren.

Lorenzo Radogna, de advocaat van de familie De Pedis, zei dat de onderzoekers zo'n tweehonderd dozen met botten hebben gevonden in de graftombe, in de buurt van het stoffelijk overschot van De Pedis. De beenderen worden de komende weken onderzocht. Medische experts hebben ook monsters van het stoffelijk overschot van Enrico De Pedis genomen voor verder onderzoek.

Door de jaren heen zijn twijfels ontstaan of het Vaticaan wel volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek naar Orlandi. In 2008 zei de ex van De Pedis dat leden van Magliana Orlandi hadden ontvoerd in opdracht van de toenmalige Amerikaanse aartsbisschop Paul Marcinkus. Marcinkus stond aan het hoofd van de Vaticaanse bank en was mogelijk betrokken bij een groot Italiaans bankenschandaal in de jaren 80.

De aartsbisschop heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en het Vaticaan zei toentertijd dat de uitspraken van de vrouw 'van zeer twijfelachtige waarde' waren. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan heeft de Heilige Stoel alles in het werk gesteld om het mysterie op te lossen.

De vraag blijft waarom het lichaam van De Pedis, een bekende maffiabaas, in een prominente basiliek naast belangrijke katholieken is begraven.

De broer van Orlandi, Pietro, noemde het opgraven van het stoffelijk overschot een stap in de goede richting. Hij zei te hopen dat het een teken is dat het Vaticaan bereid is volledig mee te werken en alle informatie waar het over beschikt vrij te geven.


Onbekende botten gevonden in graftombe Rome (Foto: Novum)

Fontijn naar derde ronde WK

Bokster Nouchka Fontijn is doorgedrongen tot de derde ronde op de wereldkampioenschappen boksen in het Chinese Qinhuangdao. De Nederlandse had als geplaatste bokster in de eerste ronde een bye en versloeg vandaag in de tweede ronde de Nieuw-Zeelandse Hurricane Doyle met 22-13. 

De 24-jarige Fontijn stuit voor een plaats in de kwartfinale op de Kazachse Marina Volnova. De Schiedamse nummer zeven van de wereld moet op het WK bij de eerste drie Europese vrouwen eindigen om een olympisch startbewijs in de wacht te slepen. Ze moet daarvoor sowieso in de volgende ronde van Volnova winnen.

'Bijstandsfraudeurs onvoldoende aangepakt'

Bijstandsfraudeurs worden nauwelijks aangepakt. Volgens het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR) investeren gemeenten te weinig in grote onderzoeken, waardoor veel fraudeurs vrij spel hebben. Dat meldt RTV Utrecht maandag.

Het LCSR vermoedt dat tien tot twintig procent van de mensen in de bijstand fraudeert. Dit zou betekenen dat er jaarlijks een half miljard tot een miljard euro in zakken van fraudeurs verdwijnt. Volgens het LCSR is in 2010 53 miljoen aan bijstandsfraude opgespoord.

De branchevereniging wil dat gemeenten meer prioriteit geven aan opsporing van fraudeurs. Zij zouden de gevangenis in moeten. Het beboeten van de fraudeurs heeft geen zin, want dan wordt de schuld alleen maar hoger, stellen de rechercheurs.

'CD Projekt bezig met Witcher III en iets met geweren'

CD Projekt Red, bekend van The Witcher-serie, zoekt nieuwe mensen die voor hun wil komen werken. Op de pagina waar de vacatures staan wordt het er dik bovenop gelegd dat het gaat om The Witcher III en iets met geweren.

De ontwikkelaar heeft het ten eerste over een donkere fantasy-setting die bekend is over de gehele wereld. Gelukkig heeft de ontwikkelaar er daar maar één van. Iets later noemen ze ook nog eens iets over dwergen, elven en een tovenares die in de Playboy heeft gestaan. Dat kan er ook maar één zijn want Triss Merigold, tovenares van beroep en ook nog eens een personage uit The Witcher-serie, heeft een fotoreportage gehad in de Poolse Playboy.

Mochten je niet houden van donkere fantasy settings dan is de ontwikkelaar ook nog bezig met een andere RPG. Hierover wordt weinig vermeld maar iets later geven ze aan dat het niet om de zwaarden en de geweren draait maar om het plezier. Daarnaast staat er voor de vacatures van deze nieuwe RPG een klein pistool. Bij de vacatures voor de donkere RPG gaat het om een zwaard.

Alhoewel CD Projekt Red het niet officieel bekend heeft gemaakt lijkt The Witcher III een zekerheid te gaan worden. Bekijk de website met de vacatures hier.

Bilic na het EK aan de slag bij Lokomotiv Moskou

Slaven Bilic is volgend seizoen trainer van de Russische club Lokomotiv Moskou. De 43-jarige bondscoach van Kroatië tekent een contract voor drie jaar bij de nummer zeven van de Premier Liga. Bilic gaf vorige week aan na het EK van komende zomer te vertrekken bij de Kroatische voetbalbond.

Bilic volgt bij Lokomotiv de Portugees Jose Couceiro op, wiens contract niet werd verlengd vanwege het mislopen van Europees voetbal. "Ik ben blij en trots dat ik heb getekend voor een grote club in een zeer sterke competitie", laat Bilic weten op de website van de FIFA.


Bilic na het EK aan de slag bij Lokomotiv Moskou (Foto: Novum)

Will Smith steunt Obama ook rond homohuwelijk

Will Smith is voor het homohuwelijk. "Ik steun dat in alle soorten en maten", zegt de acteur. Barack Obama liet woensdag als eerste Amerikaanse president weten voor het homohuwelijk te zijn.

Smith vond het erg dapper dat Obama dit deed en is het dan ook eens met zijn standpunt. "Als iemand de liefde vindt om samen dit moeilijke leven mee te delen dan steun ik dat", verklaart de 43-jarige acteur, die vanaf volgende week woensdag op het witte doek te zien is in het derde deel van Men in Black.

Het is niet de eerste keer dat Smith steun betuigt aan een standpunt van de president. Eerder zei de acteur al dat hij het eens is met de belastingsverhoging die Obama wil invoeren. "Ik vind het niet erg om meer te betalen zodat mijn land kan blijven groeien", zei hij toen.

Virtua Fighter 5: Final Showdown krijgt releasedatum

SEGA heeft de releasedatum bekendgemaakt voor Virtua Fighter 5: Final Showdown. Het spel zal op 5 juni gaan uitkomen via het Amerikaanse PlayStation Network en op 6 juni via Xbox Live Arcade en het Europese PlayStation Network. Het spel gaat 1200 Microsoft Points of 14,99 dollar kosten.

Virtua Fighter 5: Final Showdown is een gepimpte versie van het originele Virtua Fighter 5 uit 2007. Het bevat onder andere nieuwe spelmodi, nieuwe dynamische vechtarena's en twee nieuwe personages.

Acht minuten gameplay Hitman: Sniper Challenge

Website VG247 heeft een video online gezet waarin zij acht minuten gameplay laten zien van de totale 47 minuten van Hitman: Sniper Challenge. Hitman: Sniper Challenge is een gratis spel voor mensen die Hitman: Absolution via pre-order hebben gekocht.

Hitman: Sniper Challenge komt 15 mei uit via PlayStation Network en Xbox Live Arcade. Voor de pre-orders via Steam is het wachten wat langer. Voor hen zal het spel op 1 augustus beschikbaar zijn.

Hitman: Absolution komt op 20 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Site LAKS plat door lawine van klachten

De site examenklacht.nl waar eindexamenkandidaten een klacht over de examens kunnen indienen, lag tegen het einde van de eerste examendag plat. De server kon het uitzonderlijk hoge aantal bezoekers niet meer aan. Dat meldde het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) maandag.

"We kregen zo veel klachten binnen dat de server is ingestort", aldus een woordvoerster. Omdat de site tijdelijk uit de lucht is, kan het LAKS nog niet zeggen hoeveel klachten er precies zijn binnengekomen.

Volgens een woordvoerster had het LAKS niet op zo veel klachten gerekend. "Onze server had het vorig jaar ook al niet makkelijk, maar dit hadden we niet verwacht." Om het probleem te verhelpen kreeg de site tijdens de storing drie 'boosts', dat betekent dat de capaciteit van de website wordt vergroot. Maar het mocht niet baten. Het LAKS kan niet inschatten hoelang de storing nog zal duren.

Maandag begon voor 206.870 scholieren in het laatste jaar van de middelbare school de landelijke eindexamens. Op de eerste examendag stonden de vakken kunst, Nederlands en biologie op het rooster.

Site LAKS plat door lawine van klachten
Site LAKS plat door lawine van klachten (Foto: ANP)

Gestolen fietskunstwerk terecht

Het kunstwerk 'de Herenfiets' dat vorige week werd gestolen is weer terecht. De organisatie van de Drentse Fiets4Daagse had de vierhonderd kilo wegende witte fiets meegenomen van zijn standplaats aan de A28 bij het Gelderse strand Nulde.

Het bleek te gaan om een stunt van de organisatie van de vierdaagse, die de fiets van vijf meter hoog en 5,5 meter breed in Westerbork neerzette. Burgemeester van Midden-Drenthe Jan Broertjes spreekt van een 'mooie ludieke actie'. Het is niet bekend wanneer het kunstwerk weer wordt teruggeplaatst.


Gestolen fietskunstwerk terecht (Foto: Novum)

Nieuw muziekkanaal gelanceerd

De Nederlandse televisiemarkt is vanaf dinsdag een digitaal muziekkanaal rijker. Kabelbedrijf Ziggo en muziekzender Xite lanceren samen een kanaal dat naast videoclips ook concerten, festivals en interviews en sessies met artiesten uitzendt.

De zender, Ziggo Xite, komt in het tv-pakket te zitten van klanten van de aanbieder van kabeltelevisie. Xite opent een televisiestudio in de Ziggo Dome, de concerthal in Amsterdam Zuidoost die 24 juni opengaat.

De tv-zender gaat 24 uur per dag uitzenden en heeft voorlopig één videojockey in dienst. De nieuwe muziekdienst komt nog geen jaar nadat het definitieve einde van muziekzender TMF werd aangekondigd. Muziekzender MTV verlegde de focus enige tijd geleden al van muziekvideo's naar reality-tv.

De Ziggo Dome wordt geopend met een concert van Marco Borsato. Daarna maken ook Pearl Jam, Sting, Madonna, Lady Gaga en Paul Simon de komende maanden hun opwachting op het kersverse poppodium.

Aston Villa ontslaat coach McLeish na rampjaar

Aston Villa heeft trainer Alex McLeish de laan uitgestuurd. De 53-jarige Schot wordt door de leiding van de club afgeserveerd vanwege de slechte prestaties. Villa eindigde de competitie zondag door een 2-0 nederlaag bij Norwich City als zestiende, veruit de slechtste klassering in jaren. Over de opvolging van McLeish is nog niets bekend.

"Aantrekkelijk voetbal en goede resultaten die het gevoel gaven dat Villa op de goede weg is ontbraken gewoon", verklaart voorzitter Randy Lerner. McLeish was bezig aan zijn eerste seizoen bij Villa. Hij kwam afgelopen zomer over van stadgenoot Birmingham City.

Door zijn verleden bij de rivaal was McLeish bij een deel van de fanschare niet populair. Doordat ook prestaties uitbleven, werd zijn positie nagenoeg onhoudbaar. Van de laatste zestien competitiewedstrijden wist Villa er slechts een te winnen, waardoor de club zich ontpopte van subtopper tot degradatiekandidaat.

McLeish begon zijn trainerscarrière bij het Schotse Motherwell. Na succesvolle periodes bij Hibernian en later Glasgow Rangers werd hij aangesteld als opvolger van bondscoach Walter Smith. Met het nationale team liep hij kwalificatie voor het EK van 2008 mis door in de play-offs nipt te verliezen van Italië. Birmingham City en Villa waren zijn eerste clubs buiten Schotland.

Chloortablet wordt bewoonster verpleeghuis fataal

Een bewoonster van verpleeghuis Mariahoeve in Den Haag is in maart overleden na het inslikken van een chloortablet. Dat heeft Florence Zorg, de eigenaar van het verpleeghuis, maandag gemeld na berichtgeving hierover van Omroep West.

De 90-jarige vrouw, die aan dementie leed, werd op 5 maart aangetroffen met een tablet in haar mond. De chloortablet, die ze van de grond geraapt had, was nog niet volledig opgelost. De verzorging haalde de tablet onmiddellijk uit haar mond, waarna contact is opgenomen met de hulpdiensten.

De situatie leek in eerste instantie niet ernstig, waarna werd besloten haar niet naar een ziekenhuis te vervoeren. Toen ze een dag later wel werd opgenomen omdat haar toestand verslechterde, bleken haar maag en longen beschadigd. De vrouw overleed uiteindelijk twee dagen nadat ze de tablet had binnengekregen.

De familie van de vrouw is direct op de bewuste avond geïnformeerd. Een dag later werden de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de cliëntenraad, raad van toezicht, ondernemingsraad en de medewerkers op de hoogte gesteld. Uit piëteit met de familie werd besloten het incident niet verder naar buiten te brengen.

De IGZ heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht. Ook Florence Zorg is een onderzoek gestart. Naar aanleiding daarvan zijn al enkele maatregelen genomen om dergelijke incidenten te voorkomen.

Medewerkers zijn bijgeschoold over de richtlijnen en protocollen rond schoonmaakwerkzaamheden. Ook krijgen ze bijscholing rondom vergiftigingen en andere calamiteiten. Bovendien mogen chloortabletten alleen nog gebruikt worden bij een uitbraak van het norovirus.

L. De Jong en John verlaten trainingskamp Oranje

Luuk de Jong en Ola John hebben maandag het trainingskamp van het Nederlands elftal in Hoenderloo verlaten. De Jong krijgt rust, John kampt met een enkelblessure. Beide aanvallers van FC Twente blijven wel in de race voor een plaats in de Oranjeselectie voor het EK in Polen en Oekraïne.

Twintig internationals kwamen maandag in Hoenderloo bijeen voor een tweedaagse trainingsstage. De meeste spelers die in het buitenland voetballen sluiten in een later stadium aan. Donderdag wordt de voorlopige selectie teruggebracht van 36 naar ongeveer 27 man. Met die groep wordt in Lausanne de voorbereiding voortgezet.

Eindexamen, dag 1: VWO Nederlands

De eindexamens zijn weer begonnen. FOK!-user Lutte doet eindexamen VWO en wil graag verslag doen van haar ervaringen.

"Ik ben Lutte en doe de komende drie weken eindexamen VWO, met een natuurprofiel in combinatie met Duits en Latijn een hele opgave. Nervositeit is nog niet te bekennen, maar die zal de uren voor de toetsen wel toeslaan", vertelde ze aan FOK!. "Ontspanning is heel belangrijk, je kunt toch niet de hele dag leren. Als je stress hebt, houd dan in je achterhoofd dat je hier vier, vijf of zes jaar naar toe hebt gewerkt. Je weet altijd wel iets! Mijn tip voor de examens is: begin met een onderdeel wat je ligt. Als er al wat op papier staat maak je de rest van de toets een stuk rustiger".

Onderstaand haar relaas over het eerste eindexamen:

'Zo, dat was de eerste alweer! VWO begon met Nederlands, berucht en gevreesd. Zoals ieder jaar was het weer een tekst met tekstvragen en een tekst waar je een geleide samenvatting over moest schrijven.

Ik heb me voorbereid door ontzettend veel oude examens te maken. We hebben ook een tekst en samenvatting moeten maken tijdens de schoolexamens dus ik had al veel geoefend.

Het viel een beetje tegen. Cito had een heel blik nieuwe vragen opengetrokken, zo moest je bijvoorbeeld argumenten nummeren en op volgorde zetten. Ook de samenvatting was pittig.

Mijn cijfer schatten vind ik erg moeilijk, maar ik durf wel op een voldoende te hopen. Ik heb natuurlijk al gauw de antwoorden bekeken, zoals verwacht gingen de tekstvragen redelijk maar was de samenvatting een fiasco. Afwachten dus!

Al met al was het dus een lastig examen, maar ik denk dat daar ook wel bij meespeelt dat het de eerste is. Morgen een dagje vrij, woensdag weer vol aan de bak met wiskunde B!'

Mocht jij zelf ook eindexamen doen en ook na je examens wat korte vraagjes willen beantwoorden over jouw ervaringen die dag, stuur dan even een berichtje naar frontpage@fok.nl.

Schaapherders in protest tegen grasmaaiers

Drie schaapherders trekken eind deze maand met ruim 450 schapen door de provincie Gelderland. Ze willen met die actie voorkomen dat het beroep van zelfstandige rondtrekkende herder verdwijnt, laat de organisatie van de trektocht maandag weten.

De herders en hun schapen worden steeds vaker wegbezuinigd en ingeruild voor grasmaaiers. Ook vinden de schaapherders van 'Schapen op drift' dat ze te weinig betaald krijgen van de provincie. De trektocht vertrekt 25 mei vanuit Ede en komt 1 juni aan in Arnhem.

Volgens de herders zijn schapen 'natuurlijke natuurbeheerders', omdat ze onder meer zaden in hun vacht meedragen en zo plantensoorten verspreiden. Tijdens de tocht worden verschillende activiteiten georganiseerd om de provincie en haar inwoners daar ook van te overtuigen. Op een afsluitend symposium wordt geprobeerd met de provincie afspraken over de financiële zekerheid van de schapenhoeders te maken.

Beladen bezoek president Zuid-Korea aan Myanmar

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak is maandag begonnen aan een beladen bezoek aan Myanmar. Het tweedaagse bezoek is met strenge veiligheidsmaatregelen omgeven; het is het eerste bezoek van een Zuid-Koreaanse leider aan het land sinds Noord-Koreaanse commando's daar bijna dertig jaar geleden probeerden de toenmalige Zuid-Koreaanse president Chun Doo-hwan te vermoorden.

Lee vloog naar de hoofdstad Naypyidaw voor een ontmoeting met president Thein Sein. Volgens een in Seoul uitgegeven verklaring wil Lee bespreken hoe de economische banden kunnen worden aangehaald en de samenwerking op het gebied van energie, ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen en andere sectoren kan worden versterkt.

De Myanmarese staatstelevisie zond beelden uit van de ontvangst van Lee in Naypyidaw, waar op alle belangrijke kruispunten vrachtwagens met oproerpolitie paraat stonden. Dat was ook het geval in Rangoon, waar Lee dinsdag oppositieleider Aung San Suu Kyi ontmoet. Bijzonder streng beveiligd was het Martelarenmausoleum, een monument voor Suu Kyi's vader, waar Chun Doo-hwan in 1983 bijna vermoord werd.

Bij de bomexplosie kwamen destijds 21 mensen om het leven. Onder de zeventien Zuid-Koreaanse slachtoffers waren vier ministers en de Zuid-Koreaanse ambassadeur. Chun ontsnapte aan de aanslag omdat hij enkele minuten verlaat was.

In verband met de aanslag werden drie Noord-Koreaanse agenten opgespoord. Een blies zichzelf op toen hij op punt stond gearresteerd te worden, een tweede werd in de gevangenis opgehangen en de derde stierf in 2008 in de Insein-gevangenis in Rangoon. Toenmalig dictator Ne Win verbrak na de aanslag de betrekkingen met Noord-Korea, maar deze werden in 2007 hersteld.

De Verenigde Staten en andere landen hebben hun zorg uitgesproken over de banden tussen Myanmar en Noord-Korea. Wapenexperts vermoeden dat Myanmar in weerwil van een VN-embargo wapens betrekt van Noord-Korea. Sommigen denken ook dat er samenwerking is op nucleair gebied, wat Myanmar ontkent.

Zuid-Korea is de op drie na grootste buitenlandse investeerder in Myanmar, na China, Hong Kong en Thailand. De investeringen, in 2010-2011 2,67 miljard dollar, betreffen vooral de energiesector.

Gary Neville assisteert Hodgson bij Engels elftal

De nieuwe Engelse bondscoach Roy Hodgson heeft maandag Gary Neville aangesteld als assistent-trainer. De 37-jarige voormalig speler van Manchester United tekent een contract voor vier jaar bij de Engelse voetbalbond FA.

"Roy vroeg mij om deel uit te maken van zijn staf. Werken met het nationale elftal is niet alleen een grote eer, maar ook erg speciaal voor mij", zegt Neville op de website van de FA.

Neville is 85-voudig international voor de Three Lions en speelde op de EK's van 1996, 2000 en 2004. Op de wereldkampioenschappen van 1998 en 2006 was hij ook een vaste waarde.

"Tijdens mijn eerste onderhandelingen met de FA heb ik verteld dat ik Gary als assistent wilde hebben", laat Hodgson weten. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat we er een jonge coach bij hebben die de kleedkamer kent en ervaren is op internationaal niveau."

John heeft geduld met Benfica

Ola John weet nog niet zeker of hij FC Twente deze zomer verruilt voor Benfica. "Mijn zaakwaarnemer is er mee bezig, dus ik wacht rustig af wat er gebeurt", vertelde de 19-jarige aanvaller bij aankomst van het trainingskamp van het Nederlands elftal in Hoenderloo. "Er is in ieder geval nog niets rond."

John staat volgens Portugese media op het punt in Lissabon een contract voor vijf jaar te tekenen. Met de transfer zou een bedrag gemoeid zijn van ongeveer tien miljoen euro.

Mocht de transfer afketsen, hoopt John op het EK alsnog de aandacht van andere clubs te trekken. "Het EK is natuurlijk het ultieme moment om me in de kijker te spelen. En bovendien een droom voor elke jongen." John behoort tot de voorlopige groep van 36 spelers en wacht nog op zijn eerste interland.

Omdat John kampt met een enkelblessure, kan hij tijdens de tweedaagse trainingsstage nog weinig laten zien. "Ik ben fysiek nog niet top. Toch moest ik me melden zodat ze hier kunnen bekijken wat ik heb." Hij miste door de blessure de dubbele confrontatie in de play-offs tegen RKC Waalwijk.

Haase in Rome weer onderuit tegen Wawrinka

Robin Haase heeft ook de vijfde ontmoeting met Stanislas Wawrinka verloren. De 25-jarige Hagenaar moest in de eerste ronde van het masterstoernooi in Rome in drie sets het hoofd buigen voor de Zwitser: 1-6, 6-4, 5-7. Anderhalve week terug in de kwartfinale van Estoril verloor Haase nog in twee sets van de mondiale nummer twintig, die in de volgende ronde Janko Tipsarevic (8) uit Servië treft.

Wawrinka won de eerste set op het oog eenvoudig met 6-1, maar kansloos was Haase zeker niet. De Nederlander liet zes breekpunten onbenut, terwijl Wawrinka aan drie genoeg had om twee breaks te forceren. In het tweede bedrijf liet Haase betere statistieken noteren. Een break halverwege de tweede set was voldoende om de stand gelijk te trekken.

In de beslissende derde set leverde Haase zijn service al vroeg in. De nummer veertig van de wereld zat echter niet bij de pakken neer. Nadat hij twee games daarvoor nog een breekpunt onbenut had gelaten, brak Haase in de achtste games terug. In de slotfase toonde Wawrinka aan de meest ervaren speler te zijn. Hij brak Haase op 5-5 en serveerde een game later de wedstrijd uit.

Whitmarsh erkent fouten bij McLaren

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh heeft erkend dat er afgelopen zaterdag fouten zijn gemaakt in de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje. Lewis Hamilton reed naar poleposition, maar moest vanwege te weinig brandstof de bolide stilzetten. Dit kwam hem op de laatste startplaats te staan, omdat er geen geldige reden om te stoppen was.

"Achteraf gezien heb ik verkeerd gehandeld, maar net als veel anderen anticipeerde ik er niet op dat de consequentie zou zijn dat we naar de laatste plek zouden worden verwezen. Ik had in kunnen grijpen en Lewis binnen kunnen roepen aan het einde van zijn out lap of vliegende ronde, maar ik verwachtte de straf die we ontvingen niet," zei Whitmarsh die de schuld van het falen op zich neemt.

"De data wees tijdens zijn snelle ronde uit dat hij minder brandstof bij had dan wij dachten. De reglementen schrijven voor dat je een brandstofmonster van een liter beschikbaar moet kunnen stellen, dus nam ik de beslissing om de auto stil te zetten. We pompten 1,3 liter uit de wagen, maar dat wisten we pas uren later. Het had ook drie liter kunnen zijn en dan had ik flink voor schut gestaan. Hoe dan ook sta ik ook nu aardig voor paal."

Amsterdammer gooit hond van balkon

De politie heeft zondag in Koog aan de Zaan een 19-jarige Amsterdammer aangehouden nadat hij een hond van een balkon had gegooid. Eenmaal beneden mishandelde hij de hond nogmaals op straat. Het dier raakte niet ernstig gewond, meldt de politie maandag.

Een buurtbewoner van de Leeghwaterstraat zag het incident gebeuren en schakelde de politie in. Tegen de toegesnelde agenten verklaarde de tiener dat hij op het dier moest passen. Wie de eigenaar is, is niet duidelijk. De viervoeter is in beslag genomen en naar een asiel overgebracht. De man krijgt een proces-verbaal.

Verkeershinder op A4 door onderhoud Schipholtunnel

Automobilisten op de A4 ondervinden tussen 21 mei en 18 juli hinder door werkzaamheden aan de Schipholtunnel. Er blijft een rijstrook per richting beschikbaar, laat Rijkswaterstaat weten.

Rijkswaterstaat brengt onder meer rijstrooksignalering aan in de tunnel en verkeerslichten en informatieborden buiten de tunnel. De werkzaamheden vinden plaats van 20.00 tot 05.00 uur. Automobilisten wordt geadviseerd de A12 en A2 via Utrecht te nemen.

De afritten worden op een nog onbekende datum voor twee nachten afgesloten. Het verkeer wordt dan omgeleid via Hoofddorp of over de Loevesteinse Randweg. Automobilisten moeten rekening houden met vijf tot zeven minuten extra reistijd.

'Kamer wil sneller deal met kroongetuigen'

Justitie moet makkelijker kunnen onderhandelen met kroongetuigen om zo topcriminelen te kunnen vangen. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD dringt aan op de herziening van de regels, meldt het actualiteitenprogramma Eenvandaag maandag.

In het programma pleit criminaliteitsdeskundige Cyrille Fijnaut voor ingrijpende maatregelen om de georganiseerde misdaad beter te kunnen bestrijden. Justitie moet kroongetuigen in ruil voor unieke en belastende verklaringen garanderen dat zij geen straf krijgen en in een getuigenbeschermingsprogramma terechtkomen. Zulke deals moeten mogelijk zijn in een zaak die anders niet wordt opgelost, aldus Fijnaut.

De Kamer steunt Fijnauts betoog en wil een herziening van het 'voorzichtige beleid' dat Nederland nu overt rondom de inzet van kroongetuigen, aldus het tv-programma.

"Ik ben voorstander van immuniteit voor kroongetuigen, in die gevallen waarin het echt om hele zware strafzaken gaat die op geen enkele andere manier opgelost kunnen worden", stelt oud-rechter Jeroen Recourt (PvdA). "Dan zeg je: we offeren een klein visje en we vangen er een veel grotere mee." Ook Coskun Çörüz (CDA) vindt dat er 'minder terughoudend' moet worden omgesprongen met de inzet van bijzondere opsporingsmethoden.

[Giro] Ventoso ontwijkt valpartij en wint

Francisco Ventoso heeft zijn tweede ritzege ooit geboekt in de Giro d’Italia. De Spanjaard was vorig jaar de snelste in de zesde etappe en dit jaar schoot de renner van Movistar in de negende etappe raak. In een door een valpartij ontregelde sprint klopte Ventoso de Italiaan Fabio Felline.

Op papier leek de negende rit over 171 kilometer van San Giorgio nel Sannio naar Frosinone een vierde kans voor de sprinters te zijn, al kon de licht heuvelachtige slotfase nog roet in het eten van de snelle mannen gooien.

Twintig kilometer nadat de officiële start was gegeven, gingen drie renners in de aanval. Daarbij waren twee Nederlanders, Martijn Keizer van Vacansoleil en Brian Bulgac van Lotto-Belisol, die het gezelschap hadden van de Franse Bask Pierre Cazaux. De drie hadden al snel door dat hun vluchtpoging nutteloos was met oog op een mogelijke ritzege, aangezien het peloton hen maximaal iets meer dan vier minuten voorsprong gaf.

Toen het peloton binnen de minuut kwam, besloot Keizer om de vlucht nog wat te rekken. De tweedejaars prof viel aan en reed zijn medevluchters eraf, die kort daarna werden ingerekend door het peloton. Ook de poging van Keizer was echter vruchteloos. De renner van Vacansoleil werd op zijn beurt op zeventien kilometer van het einde gegrepen.

Garmin-Barracuda voor leider Ryder Hesjedal en Team Sky voor Mark Cavendish menden het peloton op weg naar finishplaats Frosinone. Op een klimmetje op acht kilometer van de streep kwam er een aanval van de Belg Gaetan Bille en de Italiaan Sonny Colbrelli, die verrassend werd gecounterd door kandidaat eindwinnaar Joaquim Rodriguez. De Spanjaard pakte snel een tiental seconden voorsprong, maar nog voor de top op 4,7 kilometer van de streep werd Rodriguez alweer gegrepen.

Een razende afdaling naar Frosinone volgde, waarin de sprinters die door het klimmetje waren weggezakt op het laatste moment nog naar voren kwamen. Een chaotische massasprint was het gevolg, die nog chaotischer werd door een valpartij. In een bocht op 400 meter van de streep gingen onder anderen Matthew Goss en Cavendish tegen de vlakte.

Giacomo Nizzolo leek daarvan te profiteren. De sprinter van RadioShack had een paar meter voorsprong en zette zijn sprint al aan, maar dat bleek te vroeg. De Spanjaard Ventoso en de Italiaan Felline kwamen er nog voorbij. Leider Hesjedal werd knap zevende. 

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Francisco Ventoso (Spa) Movistar 3.39.15
2 Fabio Felline (Ita) Androni Giocattoli z.t.
3 Giacomo Nizzolo (Ita) RadioShack-Nissan-Trek z.t.
4 Damiano Caruso (Ita) Liquigas z.t.
5 Daniel Schorn (Oos) Team NetApp z.t.
6 Alexander Kristoff (Noo) Katusha z.t.
7 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda z.t.
8 Matthias Brandle (Oos) Team NetApp z.t.
9 Manuel Belletti (Ita) AG2R La Mondiale z.t.
10 Daryl Impey (Zaf) Orica GreenEdge z.t.

Algemeen klassement na negende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda 36.02.40
2 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha + 0.09
3 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 0.15
4 Roman Kreuziger (Tsj) Astana + 0.35
5 Beñat Intxausti (Spa) Movistar + 0.35
6 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 0.40
7 Damiano Caruso (Ita) Liquigas + 0.45
8 Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quick Step + 0.46
9 Frank Schleck (Lux) RadioShack-Nissan-Trek + 0.48
10 Eros Capecchi (Ita) Liquigas + 0.52

Londense burgemeester hekelt BBC

Burgemeester Boris Johnson van Londen heeft stevige kritiek geuit op de Britse omroep BBC. Dat deed hij in een stuk in de Engelse krant The Daily Telegraph.

Volgens Johnson is de BBC, enkele uitzonderingen daargelaten, onder meer verouderd, moedeloos, niet-zakelijk en eurofiel. De conservatieve Johnson hekelt bovenal het volgens hem linkse profiel van de omroep. Hij schrijft bovendien dat hij in zijn campagne is tegengewerkt door de lokale afdeling van de BBC. De opvolger van de huidige omroepbaas, Mark Thompson, moet van Johnson iemand zijn die "de diepte van de problemen waar het land voor staat, onderkent".

Johnson werd op 4 mei voor een tweede termijn als burgemeester van Londen gekozen.

Londense burgemeester uit kritiek op BBC
Londense burgemeester hekelt BBC (Foto: ANP)

Stam verkiest Zwolle boven Ajax

Jaap Stam verkiest een dienstverband bij PEC Zwolle boven dat bij Ajax. De 39-jarige oud-international blijft volgend jaar aan als assistent-trainer van het eerste elftal en gaat de beloften coachen. Dit seizoen combineert Stam zijn assistentschap bij Zwolle met het individueel trainen van de Ajax-jeugd.

"De belangrijkste reden om PEC Zwolle te verkiezen boven Ajax is voor mijn eigen ontwikkeling als trainer", laat Stam weten. "Ik verheug me op de nieuwe uitdaging die ons in Zwolle wacht, handhaving in de Eredivisie."

Stam is sinds 2010 bij Zwolle de rechterhand van hoofdtrainer Art Langeler. Dit seizoen werd de club kampioen van de Eerste Divisie en speelt daardoor volgend jaar op het hoogste niveau.


Stam verkiest Zwolle boven Ajax (Foto: Novum)

Kwakkelend Opel zoekt weg naar winst

De Duitse autofabrikant Opel is van plan het noodlijdende merk weer winstgevend te maken. Topman Karl-Friedrich Stracke zei maandag tegenover werknemers dat de dochter van het Amerikaanse General Motors zich wil richten op nieuwe markten.

De komende jaren moeten Opels ook op de markt komen in Australië, Noord-Afrika, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten. Het merk moet daarnaast sterker worden in China, Rusland en Turkije.

General Motors overweegt daarnaast om de productie van het merk Chevrolet naar Duitsland te halen om de fabriekscapaciteit daar beter te benutten. Ondercapaciteit is een van de belangrijkste problemen voor de winstgevendheid van het Duitse merk.

Stracke zei dat het nieuwe model van de Opel Astra zal worden gebouwd in twee fabrieken die 24 uur per dag gaan draaien. Momenteel wordt het model gebouwd in drie fabrieken in slechts twee shifts. Opel houdt zich aan de belofte om tot en met het eind van 2014 geen fabrieken te sluiten.

Opel staat verder open voor allianties met andere merken. Recent kondigde het merk al aan nauwer te gaan samenwerken met het Franse PSA Peugeot Citroën.


Kwakkelend Opel zoekt weg naar winst (Foto: Novum)

Cel en tbs geŽist tegen oud-pastoor om misbruik

Tegen een voormalige pastoor is maandag een jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist voor het seksueel misbruiken van een 12-jarige jongen uit Oldenzaal. De man zou de jongen vorig jaar zomer op een camping in Frankrijk hebben misbruikt. Hij ontkent de jongen te hebben aangeraakt.

Volgens het Openbaar Ministerie in Almelo is de oud-pastoor een pedofiel, die bewust op zoek is naar jongens van rond de 12 jaar. Hij werd al eens eerder veroordeeld voor ontucht met een minderjarige en moest daardoor vertrekken bij de kerk.

Namens het slachtoffer is een schadevergoeding van 7500 euro gevraagd. De rechtbank in Almelo doet 25 mei uitspraak.

Achtervolgde automobiliste meldt zich bij politie

Een 27-jarige automobiliste uit Zegge heeft zich maandag bij de politie gemeld na een dolle achtervolging op de A27 twee dagen eerder. De vrouw werd pas in het Belgische Turnhout tot stilstand gebracht en aangehouden. Ze wordt verdacht van poging tot doodslag of poging tot moord.

De Brabantse negeerde zaterdag rond 04.45 uur een stopteken in Gorinchem en zette met snelheden van 170 kilometer per uur koers richting België. De vrouw ging een paar keer vol in de remmen en bracht daarmee volgens de politie achtervolgende agenten in gevaar. Ook drukte ze een motoragent bijna van de weg af.

De snelheidsduivel werd uiteindelijk door de Belgische politie tot stoppen gedwongen. Na verhoor werd ze daar vrijgelaten, maar ze meldde zich maandag op verzoek van de politie op het bureau in Dordrecht. Ze is in een cel gezet en wordt woensdag voorgeleid aan de rechter commissaris.

Ophef over 'seksistisch' filmprogramma Cannes

Een aantal vrouwelijke filmmakers vindt het belachelijk dat de strijd om de Gouden Palm dit jaar tussen louter mannelijke regisseurs gaat. De vrouwen hebben zaterdag hun beklag gedaan in de Franse krant Le Monde. Festivaldirecteur Thierry Frémaux vindt de ophef die de vrouwen maken onzin.

De vrouwen hebben het klachtenrelaas geschreven uit naam van het feministische collectief La Barbe. "Mannen houden wel van diepgang bij vrouwen, maar alleen in hun decolleté", stond er onder meer in. Het artikel is ondertekend door onder anderen Virginie Despentes, de scenariste van Baise-Moi.

Frémaux kan zich niet vinden in de kritiek. "Ik selecteer nooit een film die het niet verdient, alleen omdat hij door een vrouw is gemaakt", zegt hij maandag tegen de Franse krant L'Express. "Dat zou leiden tot quotum en dat komt de zaak niet ten goede."

De 22 films die tijdens het filmfestival strijden om de Gouden Palm zijn stuk voor stuk geregisseerd door mannen. De vrouwen benadrukken dat Gouden Palm maar één keer werd gewonnen door een vrouw, dat was Jane Campion die in 1993 won met het drama The Piano.

Dit jaar strijden onder meer de nieuwe films van David Cronenberg, Wes Anderson en Jeff Nichols om de Gouden Palm. Het filmfestival van Cannes begint woensdag en sluit zondag 27 mei af met de uitreiking van de filmprijzen.

Zeges Hogenkamp, Rus en De Vroome

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het ITF-$50.000 toernooi in het Franse Saint-Gaudens/ De speelster uit Monster won in twee sets van Yuliya Beygelzimer. Richel Hogenkamp haalde het hoofdtoernooi door de Spaanse Leticia Costas-Moreira te verslaan.

Rus, als derde geplaatst in Frankrijk, won met 6-3 en 6-4 van de Oekraïnse. In de tweede ronde stuit de nummer 98 van de wereld op de winnares van het treffen tussen de Bulgaarse Elitsa Kostova en het Russische talent Irina Khromacheva. De Zuid-Hollandse heeft veel punten te verdedigen in Saint-Gaudens want ze haalde vorig jaar de finale. 

Richel Hogenkamp plaatste zich voor het hoofdtoernooi. De Doetinchemse gunde de Spaanse Costas-Moreira geen enkele game. Het werd 6-0 en 6-0. Haar volgende tegenstander is nog niet bekend. In totaal heeft Hogenkamp slechts drie games weggegeven in drie kwalificatiewestrijden. 

In het Zweedse Båstad won Indy de Vroome van de Zweedse Kasja Rinaldo Persson in twee sets. Het werd 6-2 en 6-1. In de tweede ronde stuit De Vroome op de Canadse Eugenie Bouchard of Andrea Noorlander uit Zweden. 

Michaëlla Krajicek heeft zich afgemeld voor het ITF-$100.000 toernooi in Praag. Ze heeft last van een knieblessure. 

Goederentreinen veiliger door slimme indeling

Goederentreinen worden voortaan slimmer samengesteld, zodat de kans op een grote gaswolkontploffing bij een ongeluk wordt verkleind. Demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) heeft daarover maandag afspraken gemaakt met producenten, vervoerders, beladers en ontvangers van gevaarlijke stoffen.

Afgesproken is om de kans op een zogeheten warme bleve (boiling liquid expanding vapour explosion) te verkleinen. Die ontstaat wanneer een wagon met brandbare vloeistof gaat lekken in de buurt van een wagon met brandbaar gas. Bij een brand kan ook de tank met gas bezwijken waardoor een vuurbal met een doorsnee van wel tweehonderd meter ontstaat.

Door de twee stoffen niet in wagons achter elkaar te vervoeren maar afstand te laten bewaren kan de kans op een gaswolkontploffing worden verminderd. Dit soort afspraken zorgt er samen met andere veiligheidsmaatregelen en een toenemend gebruik van de Betuweroute voor dat het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor kan blijven groeien, aldus Schultz.

Dibi wil weer brutaal GroenLinks

Tofik Dibi denkt dat hij GroenLinks van nieuw en fris elan kan voorzien. Hij presenteerde zich maandag op een persconferentie in Amsterdam, waar hij zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van zijn partij toelichtte, als een 'politicus die niet aan het standaardplaatje voldoet'.

Gevraagd naar het verschil met de huidige partijleider Jolande Sap wees hij voornamelijk naar een verschil in stijl. "Inhoudelijk zitten we dicht bij elkaar, maar ik ben geen traditioneel politicus", zei hij. "We hebben mensen nodig die durven af te wijken van de norm." Zijn kandidaatstelling moet dan ook niet worden gezien als een motie van wantrouwen.

Prototype 2

Het oppeuzelen van een mens is strafbaar in ons land. Zonde, want je hebt er wel wat aan als ik Prototype 2 moet geloven. Transformeren, sterker worden, je kunt het zo gek niet bedenken. Helaas leven wij in een saaie wereld waarin dit soort gedrag niet gewenst is. Daarom besloot Radical Entertainment om een nieuw deel te maken van het spel waar het noodzakelijk is om mensen te consumeren, namelijk Prototype 2. Een geweldig diner of een zompig broodje van een benzinestation?

Dode bij steekpartij in Velp

Bij een steekpartij in het Gelderse Velp is maandagmiddag een dode gevallen. Het slachtoffer werd gewond op straat gevonden en overleed enkele uren later in een ziekenhuis. Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk, zegt een politiewoordvoerder. De dader is ontkomen.

De steekpartij vond vermoedelijk plaats op de Eersteling. Daar werd ook het slachtoffer, wiens identiteit nog niet bekend is gemaakt, aangetroffen. De politie onderzoekt de zaak.

S. Williams: "Mannen zijn slappelingen"

Tennisster Serena Williams vindt dat haar mannelijke collega's niet moeten zeuren over het blauwe gravel in Madrid. Onder meer de nummers één en drie van de wereld Novak Djokovic en Rafael Nadal vonden dat de baan te weinig grip bood en de kans op blessures vergrootte.

"Vrouwen zijn veel harder dan mannen. Daarom baren wij kinderen, jullie mannen zouden dat nooit aankunnen. Wij vrouwen klagen niet, wij doen gewoon ons best. Op de WTA Tour zorgen wij voor de echte prestaties. Wij hangen niet zomaar rond als slappelingen," zei Williams die bij de vrouwen het toernooi op haar naam schreef door de Wit-Russin Victoria Azarenka te verslaan. De Amerikaanse is juist weer fit na de vele blessures die haar in de afgelopen jaren teisterden.

Bij de mannen haalden de klagers Djokovic en Nadal de finale niet. Het toernooi bij de mannen werd gewonnen door Roger Federer die in de eindstrijd Tomas Berdych versloeg.

Van Nistelrooy hield besluit maanden stil

Ruud van Nistelrooy wist al enkele maanden geleden dat hij definitief een punt achter zijn carrière zou zetten. "Ik heb voor mijzelf in februari en maart besloten te stoppen. De reden dat ik het zo laat bekendmaak is dat ik de belangrijke competitiefase waarin Málaga verkeerde niet wilde verstoren."

De 35-jarige Van Nistelrooy kwam afgelopen seizoen al weinig aan spelen toe. Toch kijkt de Geffenaar met een goed gevoel terug op zijn periode in Zuid-Spanje. "Ik zat aan mijn fysieke limiet, maar haalde veel bevrediging uit de dagelijkse trainingen. Dat ik met Málaga de vierde plek in de competitie heb behaald voelt voor mij als een titel."

De voormalig topscorer van Real Madrid en Manchester United heeft nog niet over zijn leven na het voetbal gedacht. "Tot gisteren voetbalde ik alsof ik nog een jaar doorging. De komende weken beslis ik over mijn toekomst," besluit de zeventigvoudig Oranje-international.


Van Nistelrooy hield besluit maanden stil (Foto: Novum)

Ouders moeten verkochte baby vergoeding betalen

De Belgische ouders die hun baby vlak na zijn geboorte in 2008 aan een Nederlands stel verkochten moeten hun kind 7500 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Gent maandag bepaald, melden Belgische media. De schadevergoeding komt overeen met het bedrag dat de Nederlanders voor het kind neerlegden.

De Belgen kregen ook ieder een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van 550 euro opgelegd. De grootmoeder, die van de verkoop wist, kreeg een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en 275 euro boete.

De rechter wees erop dat het kind ooit te horen krijgt wat er met hem is gebeurd. Dat zou hem opschepen met pijnlijke existentiële vragen. De behandeling is volgens hem onterend.

De kopers, een man en een vrouw uit het Overijsselse Sibculo, kregen vorig jaar juli een voorwaardelijke celstraf van acht maanden en een voorwaardelijke boete van duizend euro opgelegd. De rechtbank van Zwolle legde ook een taakstraf van 240 uur op.

De biologische ouders zouden het ongeboren kind wegens financiële problemen op internet hebben gezet. Jayden werd enkele dagen na zijn geboorte op de parkeerplaats van het ziekenhuis waar zijn moeder was bevallen overgedragen. Afgesproken werd dat de Nederlanders het kind in termijnen zouden afbetalen. Zij registreerden het kind, Jayden, op 7 juli 2008 bij de burgerlijke stand als hun eigen kind.

Het kind werd toen de zaak aan het licht kwam tijdelijk opgevangen in een Nederlands pleeggezin. Daarna werd het nog in 2008 overgedragen aan de Belgische autoriteiten.

Langstudeerboete beÔnvloedt schoolkeuze

Een op de tien eindexamenkandidaten maakt vanwege de langstudeerboete een andere keuze over wat ze gaan doen na het eindexamen. Dat blijkt uit onderzoek van NOS op 3 onder negenhonderd leerlingen die vanaf deze week eindexamen doen.

De scholieren beseffen dat het belangrijk is meteen de juiste keuze te maken en kiezen daarom onder meer voor een tussenjaar om langer na te kunnen denken over de te volgen studie. Havisten stromen vaker door naar het vwo in plaats van zich in te schrijven voor een propedeusejaar op het hbo. Ook kiezen minder leerlingen voor een tweede studie, blijkt uit het onderzoek.

Leerlingen die op het hbo of de universiteit langer dan een jaar uitloop hebben, moeten vanaf september een boete betalen. Het bedrag van drieduizend euro komt bovenop het collegegeld.

Aanleiding voor het onderzoek van de NOS is de start van de eindexamens. Ruim tweehonderdduizend leerlingen begonnen maandag aan de afsluiting van hun middelbare school. Leerlingen moeten bij de vakken van het centraal examen gemiddeld een voldoende scoren. Het is het eerste jaar dat die aangescherpte exameneis geldt.

De examens voor havo- en vwo-leerlingen duren dit jaar tot 1 juni, dan staan Spaans, Russisch, Fries, Turks en Arabisch op het programma. De laatste dag voor vmbo-leerlingen is 30 mei. De uitslagen worden ongeveer twee weken later bekend.


Langstudeerboete beïnvloedt schoolkeuze (Foto: Novum)

Zendmast Hoogersmilde bereikt hoogste punt

Bij de herbouw van de zendmast in het Drentse Hoogersmilde is maandagochtend het hoogste punt van 303 meter bereikt. Dat laat een woordvoerder van eigenaar Novec weten. Een speciale helikopter uit Zwitserland zette rond 11.00 uur het hoogste deel op de toren. De helikopter plaatste sinds begin mei meer dan vijftig mastdelen.

De nieuwe zendmast is negen meter hoger dan de oude, die vorig jaar juni na een brand voor een gedeelte was ingestort. De komende periode worden de kabels en antennes aangesloten. In augustus moet de zendmast weer operationeel zijn.

Lokfiets na halfuur gestolen

Een door de politie geparkeerde lokfiets bleek zaterdag in Amersfoort wel erg aantrekkelijk voor dieven. Al na een halfuur werd het rijwiel meegenomen. Twee jongens van 17 en 18 jaar uit Amersfoort konden kort daarop worden aangehouden, meldt de politie maandag.

De fiets werd rond 15.30 uur neergezet op de Varkensmarkt. Al een halfuur later kreeg de politie de melding dat de fiets werd meegenomen.

Rond hetzelfde tijdstip werd ook een tweede lokfiets gestolen die kort na het middaguur was neergezet bij het station in Amersfoort. Een 30-jarige man uit die plaats kon korte tijd later op de gestolen tweewieler aangehouden worden toen hij op de Utrechtseweg reed.

'Nederlanders gemarteld in Pakistan'

Twee Nederlanders die acht maanden hebben vastgezeten in Pakistan zijn daar gemarteld. Dit zou zijn gebeurd in dezelfde gevangenis waar terreurverdachte Sabir K. vastzat. Volgens zijn advocaat André Seebregts zeggen de twee dat Amerikaanse functionarissen bij de martelingen waren betrokken en kan de uitlevering van zijn cliënt aan de Verenigde Staten daarom niet doorgaan.

K. wordt in de VS verdacht van het voorbereiden van terreurdaden. Hij zou onder meer in 2010 een zelfmoordaanslag hebben beraamd op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. K. werd in Pakistan opgepakt en in april vorig jaar naar Nederland uitgezet.

K. verzet zich tegen uitlevering aan de VS omdat Amerikanen volgens hem een rol hebben gespeeld bij de martelingen die hij in Pakistan onderging. De rechtbank heeft echter niet vastgesteld dat K. gemarteld is en de Hoge Raad wees het beroep tegen de uitlevering af.

De verklaringen van de twee Nederlandse mannen die ook hebben vastgezeten in Pakistan zou een ander licht op de zaak werpen, vindt Seebregts. Als zij, zoals beweerd, vastzaten in dezelfde gevangenis als waar K. zat en de Amerikanen betrokken waren bij de martelingen, kan uitlevering niet doorgaan.

Seebregts eist dat het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoek doet naar de mogelijke martelingen. Hij wil dat demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) alsnog een stokje steekt voor de uitlevering van zijn cliënt.

Advocaat benoemt Arshavin tot aanvoerder

Andrei Arshavin gaat de nationale ploeg van Rusland als aanvoerder leiden op het komende EK. Dick Advocaat heeft de sterspeler tot captain benoemd. Arshavin, door Arsenal verhuurd aan Zenit Sint-Petersburg, heeft in Rusland zijn draai weer gevonden. Advocaat geeft de aanvaller daarom het vertrouwen. Onder leiding van Arshavin hoopt de toekomstige PSV-trainer hoge ogen te gooien op het eindtoernooi.

"Iedereen heeft het maar steeds over Nederland, Spanje en Duitsland. Maar als wij ons typevoetbal kunnen spelen, zijn we meer dan capabel om een 'dark horse' te zijn", aldus de coach tegen het staatspersbureau Ria Novosti. Rusland zit op het EK in Groep A met Polen, Tsjechië en Griekenland.

Woods: "Strafslagen bij langzaam spel"

Tiger Woods wil dat international golffederatie PGA langzaam spelende golfers aanpakt. De voormalig nummer één van de wereld wil dat het niet blijft bij de niet in het openbaar bekendgemaakte boetes, maar dat er aan hen strafslagen uitgedeeld kunnen worden.

Het is onder meer Woods een doorn in het oog dat de tijd die golfers over een ronde doen toe aan het nemen is. Zo irriteerde het publiek op The Players Championship in ponte Vedra zich aan het gedrag van de als zevende geëindigde Koreaanse Amerikaan Kevin Na die constant oefenslagen maakte.

Woods wil dat de PGA om het spel te versnellen strafslagen op kan leggen, omdat deze beter werken dan de geldboetes van vijf- tot tienduizend dollar die nu nog gelden. "Het is heel makkelijk, je krijgt een waarschuwing en dan een strafslag. Ik denk dat het dan een stuk sneller gaat," zei Woods die afgelopen weekend in Ponte Vedra zelf in de middenmoot eindigde.

Nieuwe plannen voor Eden Games

Moederbedrijf Atari heeft nieuwe plannen voor de Franse gamestudio Eden Games. Het bedrijf blijft bestaande spellen ondersteunen en gaat zich richten op games voor bijvoorbeeld smartphones. Dat heeft Atari bekendgemaakt. Eden Games is onder meer verantwoordelijk voor de racegame Test Drive Unlimited.

De gamestudio maakte twee spellen in de Test Drive-reeks en heeft verder het horrorspel Alone in the Dark op zijn naam staan. Atari verlegt de werkzaamheden van de gamestudio omdat het bedrijf zich niet langer wil richten op de verkoop van games in de winkel. Het bedrijf wil in de toekomst graag zijn geld verdienen met online diensten en digitaal gedistribueerde spellen.

Het gaat niet goed met Atari, dat nog altijd bestaat dankzij de naam die het maakte in de jaren tachtig. In het afgelopen boekjaar is de omzet met 34 procent gedaald naar 51,3 miljoen dollar. Het bedrijf leed 4,78 miljoen dollar verlies. Een jaar eerder was dat meer dan acht miljoen dollar.


Filmstudio sluit deal over Godfather-boek

Filmstudio Paramount en de erven van Mario Puzo hebben hun ruzie over de rechten van The Godfather voorlopig gesust. De familie van de schrijver van The Godfather brengt het boek The Family Corleone deze week uit. De opbrengst wordt voorlopig in bewaring gesteld tot de twee partijen eruit zijn wie de winst krijgt, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Anthony Puzo, de zoon van Mario, is akkoord gegaan met de deal om te voorkomen dat Paramount de uitgave van het boek over de jeugd van Vito Corleone blokkeert. Paramount heeft de erven van Puzo aangeklaagd, omdat de studio eigen zeggen de franchiserechten heeft van The Godfather.

De familie Puzo heeft Paramount ook aangeklaagd en wil dat het contract tussen Mario Puzo en de filmstudio wordt geannuleerd. Het boek The Godfather kwam in 1969 uit en was meteen een groot succes. Puzo werkte samen met regisseur Francis Ford Coppala aan de gelijknamige verfilming die in 1972 uitkwam. The Family Corleone is geschreven door Ed Falco en is gebaseerd op een onverfilmd scenario van Mario Puzo. Paramount bezit sinds 1969 de filmrechten van Puzo's boeken over de maffiafamilie en beweert ook de rechten te hebben op de Godfather-franchise, zoals games, boeken en films.

Alec Baldwin en Russell Brand herenigd in komedie

Alec Baldwin gaat met Russell Brand in de komedie Man That Rocks the Cradle spelen. De twee acteurs zijn dit jaar ook te zien in de muziekfilm Rock of Ages. De nieuwe komedie gaat over een vader die een mannelijke superoppas inhuurt, die bij zijn gezin intrekt.

Over de rolverdeling van Man That Rocks the Cradle is nog niets bekend, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De opnamen van de film laten nog wel even op zich wachten, omdat de filmstudio nog geen regisseur heeft gevonden. De komedie brengt Brand en Baldwin weer bij elkaar. In Rock of Ages zijn Brand en Baldwin te zien als clubbazen. Die film komt op 26 juni uit.

De 54-jarige Baldwin is dit jaar ook te zien in de komedie To Rome with Love van Woody Allen. Hij voegt zich volgens geruchten ook bij de cast van de nieuwe film van de New Yorkse regisseur. Cate Blanchett en Bradley Cooper worden ook genoemd.

Wanneer Man That Rocks the Cradle in productie kan gaan, is nog niet bekend.


Alec Baldwin en Russell Brand herenigd in komedie (Foto: Novum)

Spelers Oranje gearriveerd in Hoenderloo

Een groep van twintig internationals heeft zich maandag in Hoenderloo gemeld voor een tweedaagse trainingsstage van het Nederlands elftal. De spelers werken maandag en dinsdag in totaal drie trainingen af.

De groep bestaat voornamelijk uit spelers die uitkomen in de Eredivisie. Ook Khalid Boulahrouz van Stuttgart en Hedwiges Maduro van Valencia zijn van de partij. De overige spelers sluiten in een later stadium van de voorbereiding aan.

Alexander Büttner en Ola John meldden zich wel in Hoenderloo, maar trainen niet voluit mee. De linksback van Vitesse komt met zijn club nog in actie in de play-offs voor Europees voetbal. De aanvaller van FC Twente is geblesseerd en laat zich door de medische staf van het Nederlands elftal onderzoeken.

De voorlopige selectie van Bert van Marwijk bestaat in totaal uit 36 man. Donderdag worden de eerste afvallers bekend. De definitieve selectie van twintig spelers en drie keepers wordt uiterlijk 29 mei onthuld.

Natuurclubs willen nieuwe natuurwet

Veertig natuurorganisaties willen dat er zo snel mogelijk een 'effectieve natuurwet' komt. De ecologische hoofdstructuur, waardoor natuurgebieden met elkaar worden verbonden, moet daarin de prioriteit zijn. De natuurclubs presenteren hun tienpuntenplan maandag op een symposium in Den Haag.

"Onder het nu demissionaire kabinet kwam de ontwikkeling van het landelijk gebied volledig tot stilstand", laten de organisaties weten. "De conceptwet van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) dreigde de natuur een kopje kleiner te maken. Na de val van het kabinet Rutte is er eindelijk zicht op een goed natuurbeleid."

Naast de bescherming van flora en fauna wordt in het plan aandacht besteed aan het belang van groen en natuur voor de mens, zowel in de stad als op het platteland. "Het broodnodige natuurherstel, gecombineerd met toegankelijk groen voor alle Nederlanders, van jong tot oud, is goed voor de leefbaarheid en de economie."

Stanford: "Pitbox van Williams verwoest"

De brand gisteren in de pitbox bij het Formule 1-team van Williams heeft veel schade aangericht, zo heeft teammanager Dickie Stanford laten weten. Bij de korte maar heftige brand op het circuit van Barcelona vielen in totaal 31 gewonden, waarvan er zeven naar het ziekenhuis moesten worden gebracht.

Het incident gebeurde anderhalf uur na de race die door Williams-coureur Pastor Maldonado gewonnen was. In de pits werd op dat moment bij de Britse renstal feest gevierd toen het vuur uitbrak. De oorzaak van het vuur is nog niet bekend, maar lijkt te zijn ontstaan door lekkende brandstof dat is ontvlamd. De monteur die daar aan het werk was, is over zijn lichaam voor 40% verbrand.

Vele teams schoten Williams meteen te hulp bij het bestrijden van het vuur dat ondanks dat het kort duurde veel schade aan heeft gericht. "Alles in de garage is verwoest. Nu moet ik ervoor zorgen dat we alles voor de race in Monaco bij elkaar hebben," zei Stanford tegen Auto Motor und Sport. Hij weet dat alle computers en andere apparatuur die aanwezig waren veel schade op hebben gelopen. Het chassis van de auto van Bruno Senna dat ten tijde van de brand ook in de pitbox stond lijkt wonderwel gespaard te zijn gebleven, al moet nader onderzoek dat nog uitwijzen.

Inmiddels hebben veel andere teams hun hulp aan Williams aangeboden om de renstal van de nodige apparatuur te voorzien voor de race in Monaco. Het team uit Grove is blij met de steun en hulp die het nu krijgt. "Namens Williams wil ik alle leden van andere teams bedanken die meegeholpen hebben om het vuur te bestrijden," zei operationeel ingenieur Mark Gillan tegen Autosport. "We zijn erg blij met alle steun. Het is indrukwekkend."

"Williams wil de teams, de FIA, de FOM en iedereen die kwam helpen bedanken. Wat na een geweldig resultaat plaatsvond is een flinke domper, maar de schade is beperkt door ons team en iedereen die kwam helpen. We hebben wel veel schade en veel apparatuur, waaronder computers, is verloren gegaan. We moeten de komende dagen bekijken hoe we er voor staan. We hebben alles om in Monaco aan de start te kunnen verschijnen, maar missen enkele extra dingen, omdat we niet een complete set reserveonderdelen van alles hebben."

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt een onderzoek in te stellen naar de oorzaak van de brand. Dit doet de organisatie samen met de Spaanse autoriteiten.

De brand die bij Williams veel schade veroorzaakte (Foto: Pro Shots)

Blizzard niet naar E3, wel naar gamescom

Blizzard heeft bekendgemaakt dat zij dit jaar voor de vijfde keer op rij geen stand hebben op de E3. Ook organiseert de World of Warcraft, Starcraft en Diablo-ontwikkelaar niet de jaarlijks terugkerende Blizzcon-conferentie.

Het lijkt er dus op dat Blizzard dit jaar alleen naar gamescom gaat. Fans die wachten op StarCraft II: Heart of the Swarm en hun nieuwe MMO-project Titan moeten dus nog even geduld hebben.

Politie gehoord als verdachte in filefuikzaak

Politieagenten die betrokken waren bij het opzetten van een filefuik in oktober op de A2 bij Abcoude, zijn aangemerkt als verdachten. Justitie heeft dat besloten, onder meer omdat zij als verdachten andere rechten hebben dan als getuigen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd bevestigd aan het ANP. "Het OM benadrukt dat hiermee niet vooruit wordt gelopen op een uiteindelijke vervolgingsbeslissing", aldus een zegsvrouw.

De filefuik werd opgezet om een benzinedief tot stoppen te dwingen, maar kende een fatale afloop. De benzinedief reed hard op de file in en ramde een andere auto waardoor een onschuldige inzittende om het leven kwam. De verdachte wordt vervolgd voor doodslag. De politiemensen worden in deze zaak gehoord als getuigen. In die verhoren moeten ze mogelijk dingen zeggen die voor henzelf belastend zijn, terwijl ze zich als verdachten op hun zwijgrecht kunnen beroepen. Ook hebben ze als verdachten recht op een advocaat.

Na de aanrijding begon de Rijksrecherche ook een onderzoek, naar het handelen van de politie. De officier van justitie wil nu dat aan de agenten nadere en verdiepende vragen worden gesteld. Zij worden daarom nu gehoord als verdachten.

Politie gehoord als verdachte in filefuikzaak
Politie gehoord als verdachte in filefuikzaak (Foto: ANP)

Deel rode lampen uit door stroomstoring Wallen

Een deel van de Amsterdamse Wallen is maandagochtend getroffen door een stroomstoring. Onder meer de Enge Kerksteeg en een deel van de Warmoesstraat zitten zonder stroom. Dat laat een woordvoerder van netbeheerder Liander maandagmiddag weten.

De eerste melding van de storing kwam maandag om 08.50 uur binnen. Een inspectie wees uit dat een kabel in een van de straten defect is. Een team van de stroombeheerder is bezig de kabel te vervangen.

De woordvoerder laat weten dat het om een kleine storing gaat. Het aantal mensen dat het zonder stroom moet stellen is nog niet bekend. Verwacht wordt dat de storing rond 14.30 uur opgelost is.

Bijzonder koude dagen op komst

De komende dagen wordt het bijzonder koud. Dinsdag en woensdag wordt het hooguit 10 tot 13 graden. Zulke lage waarden komen halverwege mei zelden voor in Nederland. Mogelijk worden zelfs records gebroken, meldt Weerplaza maandag. Ook op Hemelvaartsdag wordt het waarschijnlijk koud.

Dinsdagmiddag wordt het in De Bilt ongeveer 12 graden. De laatste keer dat het op 15 mei zo koud was, was in 1991. Sinds 1901 is de temperatuur slechts elf keer onder de 12 graden uitgekomen.

Woensdag wordt het naar verwachting slechts 10 graden. In 1958 bleef het kwik op 16 mei voor het laatst rond die waarden steken, toen werd het 10,5 graden. Het record van koudste 16 mei staat op 9,8 graden en stamt uit 1926. Mogelijk wordt zelfs het record voor koudste 16 mei gebroken.

De lage temperaturen komen door de aanvoer van heel koude lucht vanaf de oceaan. Vooral in de hogere luchtlagen gaat de temperatuur behoorlijk naar beneden. Uiteindelijk volgt dan ook de lucht dicht bij de grond.

Zowel dinsdag als woensdag is het wisselend bewolkt en vallen geregeld buien. Dinsdag zijn de buien het zwaarst met kans op hagel en onweer. Tijdens een bui daalt de temperatuur naar 6 of 7 graden. Woensdag staat er bovendien een koude wind die aan zee windkracht 6 of 7 en in het binnenland windkracht 4 haalt.

Het koude weer houdt ook aan op Hemelvaartsdag. Weerplaza verwacht dan temperaturen van 10 tot 14 graden. Wel neemt de kans op neerslag af, staat er minder wind en schijnt de zon vaker.

Vanaf vrijdag wordt het warmer. In het weekend wordt het 15 tot 20 graden. De kans op buien blijft echter aanwezig.

FOK!filmtips van de dag: Doodslag

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

 Doodslag 1

Vanavond is er weer een fijne première op de televisie te zien. Op Nederland 3 is om 20.25 uur de film Doodslag van Pieter Kuijpers te zien. Kuijpers maakte in 2002 naam met het zeer sterke debuut Van God Los. Voor Doodslag werkte de regisseur met cabaretier Theo Maassen, die met deze film bewees meer te kunnen dan alleen grappig zijn op een toneel of prijzenkasten bij voetbalclubs leegroven.

 

In Doodslag speelt Maassen Max, een man die al twintig jaar werkt als ambulancebroeder. Max is een goedzak met een leuke kat en een aangename buurvrouw. Als op een dag een patiënt tijdens een ambulancerit overlijdt krijgt Max een nieuwe collega, de Marokkaanse Amira (Maryam Hassouni). Vanaf dat moment ontdekt Max hoe hufterig er met ambulancepersoneel wordt omgegaan. Hij probeert het eerst nog te negeren maar als de ambulance op weg is naar een bevalling gaat het helemaal mis. Ze worden tegengehouden door een groepje scootertuig en Max slaat letterlijk door. En dat heeft nogal wat gevolgen.

 Doodslag 2

Net als in de film TBS bewijst Maassen in Doodslag dat hij zich prima weet te redden als acteur. De beroemde discussie tussen Mark Rutte en Geert Wilders was ook een inspiratiebron voor Kuijpers. Zo horen we de kreet "Doe eens even normaal man" meerdere keren in de rolprent voorbij komen. De film houdt de maatschappij een spiegel voor en laat zien hoe onze maatschappij in een rap tempo aan het verhufteren is. Doodslag laat eveneens zien dat ook de gevestigde media daar een grote rol in spelen. Een film die een zinnig mens tot nadenken aanzet.

Veel kijkplezier.

[Upd] Van Nistelrooy beŽindigt loopbaan

Ruud van Nistelrooy zet een punt achter zijn carrière. Dat melden verschillende Spaanse media maandag. Zijn huidige club Málaga komt later op de dag met een officiële verklaring. Van Nistelrooy gaf in maart aan te twijfelen over het voortzetten van zijn loopbaan en heeft een aflopend contract.

Van Nistelrooy (35) maakte afgelopen zomer de overstap van Hamburger SV naar Zuid-Spanje. De voormalig international moest dit seizoen genoegen nemen met een bijrol. Hij speelde dit seizoen 28 competitiewedstrijden, waarvan achttien als invaller, en scoorde vier doelpunten.

Update 13.12 uur
Ruud van Nistelrooy heeft bevestigd dat hij een punt achter zijn carrière heeft gezet. Hiermee komt een einde aan een loopbaan die de aanvaller van FC Den Bosch via sc Heerenveen, PSV, Manchester United, Real Madrid, Hamburger SV naar Málaga leidde. Hij wist tussen 1993 en 2012 in 449 competitiewedstrijden in totaal 249 keer het net te vinden.

De meeste successen kende Van Nistelrooy bij PSV, Manchester United en Real Madrid waarmee hij in totaal vijfmaal de landstitel won. In Eurpees verband wist hij in 88 duels 62 keer te scoren, waarvan 56 doelpunten in de Champions League waren. Voor Oranje speelde de spits 70 keer en hij maakte 35 goals voor Oranje.

Na zijn vertrek bij Real Madrid leek de sleet op Van Nistelrooy te komen en werd hij steeds minder belangrijk voor zijn clubs. Het afgelopen seizoen was hij bij Málaga voornamelijk pinchhitter en scoorde hij in 28 optreden slechts vier goals. Wel bereikte hij met zijn team de voorrondes van de Champions League. Toch zal het niet meer tot een optreden in zijn toernooi komen, want de aanvaller, die veelvuldig met individuele prijzen onderscheiden is, besloot om nog voor zijn 36e verjaardag zijn geliefde spel vaarwel te zeggen.

Ruud van Nistelrooy stopt met voetballen (Foto: Pro Shots)

Beurzen vrezen Grieks vertrek uit euro

De Europese beurzen gingen maandag stevig onderuit. De politieke impasse in Griekenland wakkerde de vrees aan voor een mogelijk vertrek van het land uit de eurozone. Vooral de bankaandelen werden daardoor van de hand gedaan.

"Griekenland bepaalt de stemming. Ze hebben nog tot donderdag de tijd om een regering te vormen, maar de voortekenen zijn niet gunstig. De aanhoudende onzekerheid doet de aandelenbeurzen geen goed. Ook op de obligatiemarkt lopen de rentes van Spanje en Italië op tot kritieke niveaus", aldus vermogensbeheerder Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 2,3 procent lager op 298,38 punten. De MidKap-index zakte 2,1 procent tot 488,47 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 1,7 en 2,1 procent.

In Ahtene zakte de beurs 3,5 procent. Griekenland lijkt in juni nieuwe verkiezingen te houden. De leider van Democratisch Links, Fotis Kouvelis, zei maandag dat er geen regering van nationale eenheid mogelijk is. Hij was de laatste hoop om een regering van nationale eenheid van conservatieven en socialisten overeind te houden.

Ook wordt de mogelijkheid van een Grieks vertrek uit de eurozone door steeds meer Europese beleidsmakers als een reële optie beschouwd. De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde echter dat de kans op een wanordelijk faillissement van Griekenland en een uiteindelijk vertrek uit de eurozone is toegenomen.

De Griekse zorgen hadden ook hun weerslag op de Spaanse en Italiaans rentes. De rente op 10-jairge Spaanse staatsobligaties liep verder op tot 6,2 procent, terwijl de 10-jarige Italiaanse rente richting het kritieke niveau van 6 procent steeg.

De Europese bankaandelen hadden het maandag het zwaar te verduren door de vrees voor een escalatie van de schuldencrisis. In Parijs zakte BNP Paribas 2,7 procent en in Frankfurt verloor Deutsche Bank 2,9 procent.

In de AEX gingen alle 25 fondsen omlaag. Bank en verzekeraar ING behoorde tot de grootste dalers met een min van 5,2 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam deed het nog slechter met een verlies van 5,3 procent.

De euro stond ook onder druk door zorgen over Griekenland en zakte voor het eerst sinds medio januari onder de 1,29 dollar. De eenheidsmunt was 1,2878 dollar waard, tegen 1,2932 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,9 procent tot 94,35 dollar per vat en Brentolie daalde 1,5 procent tot 110,56 dollar per vat.

CSI: Miami stopt

De Amerikaanse serie CSI: Miami keert niet terug op de buis. Het elfde seizoen van de serie, over een forensisch onderzoeksteam in Miami, is geschrapt. Het maken van de serie zou te veel geld kosten.

CSI: New York, dat geïntroduceerd werd via een speciale aflevering van CSI: Miami, komt wel terug op televisie. Het forensisch onderzoeksteam uit New York heeft het contract met zender CBS verlengd voor het negende seizoen. Ook het CSI-team uit Las Vegas keert terug, die serie begint aan een dertiende seizoen.

De series die in New York en Las Vegas worden opgenomen, kosten minder geld dan CSI: Miami, vertellen bronnen aan entertainmentblad The Hollywood Reporter. Dit zou ook de reden zijn waarom die serie stopt.

"Wij willen alle producenten en de getalenteerde cast, onder leiding van David Caruso, voor tien uitstekende seizoenen bedanken", zegt CBS in een verklaring over het schrappen van CSI: Miami. "Kijkers over de hele wereld kunnen blijven genieten van de serie vanwege herhalingen op de buis."

Federer verstoot Nadal van tweede plaats

Roger Federer is de nieuwe nummer twee op de wereldranglijst van de ATP. De Zwitser stijgt ten koste van Rafael Nadal een plaatsje. Federer dankt zijn nieuwe klassering aan zijn winst in het masterstoernooi van Madrid. Hij versloeg zondag in de finale de Tsjech Tomas Berdych in drie sets. Robin Haase is beste Nederlander en staat veertigste.

Novak Djokovic blijft de onbetwiste aanvoerder van de ranglijst. Na Federer en Nadal staat Andy Murray als vierde geklasseerd, een plek voor de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Juan Martin Del Potro is de enige nieuwkomer in de top tien. De Argentijn staat negende.

Robin Haase heeft zijn veertigste positie weten te behouden. Igos Sijsling is op gepaste achterstand tweede Nederlander en staat 125e. Thomas Schoorel zakte een plaatsje en staat nu op plek 166.


Federer verstoot Nadal van tweede plaats (Foto: Novum)

Emery nieuwe trainer Spartak Moskou

Spartak Moskou heeft Unai Emery aangesteld als trainer voor volgend jaar. Dat meldt eigenaar Leonid Fedun tegenover Russische media. De 40-jarige Spanjaard is de opvolger van Valery Karpin, die zijn baan als algemeen directeur van de club weer oppakt. Emery was de afgelopen vier jaar coach van Valencia.

Spartak, de club van voormalig Ajax-speler Demy de Zeeuw, veroverde de laatste Russische titel in 2001. Dit seizoen eindigden de Moskovieten in de competitie als tweede, waarmee ze zich plaatsten voor de voorrondes van de Champions League.

Lekker wijf is beste student

Je zou verwachten dat de persoon die wordt gekozen tot 'Student van het Jaar' iemand is die een briljante scriptie heeft geschreven, de G500 heeft opgericht of een succesvol bedrijf runt naast een voltijdsstudie.

Niets is minder waar als je naar de finalisten kijkt van de 'Student of the year'-verkiezingen, georganiseerd door Studenten.net. De finalisten ademen SBS 6, bouquetreeks-romannetjes en doorzonwoningen in Nieuw-Vennep. Een volgende Einstein, Dijkgraaf of Tinbergen zal zich vermoedelijk niet onder de finalisten bevinden. Tenminste dat concludeer ik op basis van de profielen van de lieve schatten

Dalai Lama vreest vergifitiging

Chinese agenten hebben Tibetaanse vrouwen getraind om de Dalai Lama te vergiftigen. Dat heeft de Dalai Lama zelf gezegd, in een interview met de Sunday Telegraph. China veegde de aantijgingen van tafel en noemde de Dalai Lama maandag een bedrieger.

Volgens de spiritueel leider van de Tibetanen zouden de vrouwen van plan zijn geweest gif in hun haren te smeren. Als hij vervolgens hun haren tijdens een zegening zou aanraken, zou hij vergiftigd moeten worden. De Dalai Lama verklaarde in de krant dat hij vreest de laatste spirituele leider te zullen zijn, omdat China reïncarnatie na zijn dood in de weg lijkt te staan.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei dat de uitlatingen van de Dalai Lama het ontzenuwen niet eens waard zijn en dat hij eigenlijk altijd valse informatie verspreidt. "De Dalai draagt altijd religieuze kleding, terwijl hij wereldwijd anti-Chinese, separatistische activiteiten aan de dag legt. Hij verspreidt valse informatie en misleidt het publiek", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Het nationalistische dagblad de Global Times deed er nog een schepje bovenop en schreef dat als Beijing had besloten de Dalai Lama om te brengen, het niet zou hebben gewacht tot hij 76 jaar oud was.

Weer record voor The Avengers

De superheldenfilm The Avengers heeft binnen drie weken een miljard dollar opgebracht. In de Verenigde Staten heeft de film dit weekeinde naar verwachting alleen al honderd miljoen dollar in het laatje gebracht en dat is een recordbedrag voor het tweede weekeinde dat een film uit is. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

The Avengers heeft Avatar, de bestverdienende film aller tijden, ingehaald. De 3D-film van James Cameron bracht in zijn tweede weekeinde 75,6 miljoen dollar op. Toch is het niet waarschijnlijk dat de superheldenfilm het totaalbedrag van 2,78 miljard dollar gaat verbreken.

The Avengers wordt de elfde film in de geschiedenis die wereldwijd meer dan een miljard dollar heeft opgebracht. Het is de eerste Marvel-film die dit is gelukt. De film kostte 220 miljoen dollar om te maken.

In de actiefilm moeten de Marvelhelden Iron Man, Black Widow, Captain America, Thor, Hawkeye en de Hulk het opnemen tegen Loki die de wereld wil vernietigen. De film draait nog volop in de Nederlandse bioscopen en stond vorige week ook hier op de eerste plaats in de box office.

Zanger Rinus met de schrik vrij na auto-ongeluk

Zanger Rinus Dijkstra is zondagavond met de schrik vrijgekomen bij een auto-ongeluk. Rinus was na een optreden onderweg naar huis, toen de chauffeur van de auto waarin hij zat ter hoogte van Beilen uit de bocht vloog en in een greppel belandde.

Naast Rinus zat ook zijn partner Debora in de auto. De drie inzittenden wisten zelf uit het voertuig te komen en gingen ter observatie naar een ziekenhuis. Rinus moest een nachtje blijven, maar is inmiddels onderweg naar huis, vertelt een woordvoerder maandagmiddag. "Het ongeluk was gelukkig niet ernstig, maar de auto is wel total loss."

De 41-jarige Rinus heeft bij het ongeluk een scheurtje in zijn borstbeen opgelopen. "We hebben alle optredens tot en met vrijdag gecanceld", aldus de woordvoerder.

Rinus scoorde vorig jaar een grote hit met het nummer Met Romana op de Scooter. De Drachtenaar zong ook liedjes als Hey Marlous en De Oliebollenkraam. Onlangs was hij met Debora te zien in de clip bij Make You Pop, van Don Diablo.

Valve en Blizzard leggen ruzie om DOTA bij

De onenigheid tussen gamestudio's Valve en Blizzard over het gebruik van de naam DOTA is voorbij. Valve maakt DOTA 2 en Blizzard doopt Blizzard DOTA om tot Blizzard All-Stars. Blizzard mag de naam DOTA blijven gebruiken voor non-commercieel gebruik, zoals door gamers gemaakte maps voor de strategiegames Starcraft 2 en Warcraft 3.

Het was voor Valve en Blizzard vooral belangrijk duidelijkheid te krijgen over het gebruik van de naam. "We willen ons vooral richten op het maken van spellen voor onze fans", schrijft topman Gabe Newell in een verklaring die de twee gamebedrijven maandag naar buiten hebben gebracht.

Blizzard-topman Rob Pardo vindt het niet erg de naam van het nog te verschijnen spel te moeten veranderen. "De nieuwe naam beschrijft het design van ons spel beter", vindt hij. In Blizzard All-Stars komen de bekendste gamepersonages voor uit de drie grote gameseries van Blizzard; Starcraft, Warcraft en Diablo.

De onenigheid over het gebruik van de naam DOTA, dat staat voor Defense of the Ancients, begon vorig jaar november. Valve had de naam geregistreerd, maar volgens Blizzard zou dat voor verwarring zorgen bij gamers omdat DOTA al enkele jaren gespeeld werd als een aangepaste versie van de strategiegame Warcraft 3.


Yahoo zet topman opzij vanwege onjuiste cv

Yahoo heeft topman Scott Thompson afgezet, nadat bekend was geworden dat hij had gelogen op zijn cv. Thompson was in januari aangetrokken om het slecht presterende internetbedrijf er bovenop te helpen. Ross Levinsohn, die binnen het bestuur verantwoordelijk is voor media- en advertentiediensten, neem het roer als interim-topman tijdelijk over.

Yahoo maakte geen officiële reden bekend van het aftreden. Er bestaat echter geen twijfel over dat het te maken heeft met de fouten in de biografie van de topman. Zowel op de website van het bedrijf als in een recent verzonden document aan de Amerikaanse beurswaakhond stond dat Thompson twee diploma's had behaald aan studies die destijds niet bestonden.

Thompson was tot januari topman bij de betaaldienst Paypal van eBay. Bij Yahoo moest hij zorgen voor een hogere waardering op de beurs. Hoewel de website van Yahoo nog steeds een van de meest bezochte is, doet het bedrijf het op de beurs al jaren slechter dan concurrent Google.

Het vertrek van Thompson na slechts vier maanden is een nieuw hoofdstuk in een soap die al jaren speelt rond het bestuur van Yahoo. Beleggers ergeren zich aan het feit dat Yahoo in minder dan vijf jaar al vier ceo's heeft versleten.

Recent traden vijf leden van het bestuur per direct af nadat Thompson was aangesteld. Die aanstelling werd geïnterpreteerd als een brevet van onvermogen aan de oudgedienden.


Yahoo zet topman opzij vanwege onjuiste cv (Foto: Novum)

CDA wil bouw wegen niet controversieel verklaren

Het CDA wil dat infrastructurele projecten niet stil worden gelegd nu het kabinet demissionair is. Kamerlid Sander de Rouwe hoopt dat de Tweede Kamer het aanleggen van wegen niet controversieel verklaart. "De sector snakt naar werk", stelt hij.

De Tweede Kamer kan onderwerpen waar discussie over is op de lange baan schuiven. Voor het controversieel verklaren van zaken hoeft geen meerderheid te zijn, maar slechts een 'substantiële minderheid'. De Rouwe vreest dat dit ook gebeurt voor het aanleggen van wegen.

De CDA'er roept op om 'juist nu' door te gaan met infrastructurele projecten. Dit is volgens hem goed voor 'bouw, beweging en belastingbetaler'.

Comazuipen onder Britten snel groeiend probleem

Comazuipen heeft in Groot-Brittannië een alarmerende omvang aangenomen en kost de overheid jaarlijks zo'n 3,4 miljard euro. Het aantal leveraandoeningen onder Britten is het afgelopen decennium met een kwart toegenomen en kost aan steeds meer mensen het leven, blijkt uit cijfers van de regering.

De Londense uitgaanswijk Soho biedt een kijkje in de banale werkelijkheid bij de kille cijfers. De cafés en nachtclubs staan dicht opeen, de meeste aanwezigen zijn te diep verzonken in hun drinkgelag om op te merken hoe bewusteloze gelijkgestemden door hulpverleners naar een dichtbij gelegen kliniek worden gebracht. Mannen zitten elkaar gillend als tieners achterna, vrouwen in veel te korte rokjes struikelen over hun eigen hoge hakken.

"Professionals zien zonder enige twijfel steeds meer (patiënten, red.) van eind 20 tot half 30, wat twintig jaar geleden vrijwel ondenkbaar was", aldus Chris Day, specialist op het gebied van leveraandoeningen van de Universiteit van Newcastle.

Ondanks de verontrustende beelden en cijfers zijn de meeste deskundigen het erover eens dat de gemiddelde Brit niet meer drinkt dan de meeste andere Europeanen. Sinds een kleine tien jaar is de consumptie van alcohol zelfs afgenomen.

Het gaat hier echter om een gemiddelde. Het probleem lijkt te liggen bij een kleine groep zware drinkers die zich in korte tijd volgieten. Dit gedrag wordt gestimuleerd door lakse naleving van verkoopregels en de lage prijzen voor alcohol, zeggen sociaal werkers. Hierdoor wordt het voor jongeren aantrekkelijk om te gaan drinken.

Door de lage alcoholprijzen - een blik drank kost in de supermarkt nog geen euro - is, net als in Nederland, het fenomeen 'indrinken' ontstaan. Op uitgaansavonden wordt thuis eerst stevig gedronken, waarna in al dan niet beschonken staat de gang wordt ingezet naar het café, waar een glas drank veel duurder is.

Premier David Cameron bestempelde comazuipen tot een nationale 'schande'. Zijn kabinet wil het probleem aanpakken door een minimumprijs voor alcohol te introduceren. Schotland, dat lange tijd met hetzelfde probleem te kampen had, hanteert al een vergelijkbaar beleid.

Interview Panzer Pets: een Kickstarter-project

Panzer Pets, een MMO van Nederlandse bodem. In deze post-apocalyptische wereld richten de mensen zich op de toekomst. Samen met hun zelfgemaakte robots gaan ze op reis door een woeste, onbekende wereld. Het project van Gamundo staat op Kickstarter en het team hoopt dat ze eindelijk het spel kunnen maken waar ze al een lange tijd van dromen. Wij interviewden Eva Jobse, game designer bij Gamundo.

Azarenka blijft tennisranglijst aanvoeren

Victoria Azarenka heeft haar eerste plaats op de WTA-ranglijst behouden. De Wit-Russische tennisster leidt voor Maria Sharapova en de Poolse Agnieszka Radwanska. Serena Williams, winnares van het graveltoernooi in Madrid, stijgt van de negende naar de zesde plaats.

Michaëlla Krajicek blijft beste Nederlandse op de 71e positie. Kiki Bertens boekte een plaatsje winst en staat nu negentigste. Arantxa Rus, wekenlang de best geklasseerde Nederlanse achter Krajicek, leverde elf posities in en staat op plek 98. Bibiane Schoofs staat 154e.


Azarenka blijft tennisranglijst aanvoeren (Foto: Novum)

Speelfilm is net videoclip voor Jan Smit

Jan Smit vindt de opnamen voor zijn eerste speelfilm tot nu toe meevallen. "Eigenlijk verschilt het niet zoveel met het maken van een videoclip", vertelt de 26-jarige Volendammer aan Spits. Smit maakt zijn filmdebuut in Het Bombardement, die vanaf december in de bioscopen draait. "Het is wachten, wachten, wachten en alles moet ook tien keer over. Alleen dan met spel."

Smit twijfelde aanvankelijk of hij in zee moest gaan met regisseur Ate de Jong en scenarist Paul Ruven. "Ik heb eerst twee keer 'nee' verkocht toen ik benaderd werd. Ate en Paul kwamen nóg een keer terug met het verhaal dat ze de film graag met mij wilden doen. Toen kwam het besef dat wanneer twee mannen met zoveel filmbagage je dolgraag willen hebben, dat wel een reden zal hebben."

"We zochten een man van rond de 25 uit een arbeidersmilieu, een volksjongen", licht producent San Fu Maltha de keuze voor Smit toe. "Jan is authentiek. En bekend. Maar als hij de rol niet zou hebben aangekund, had hij hem echt niet gekregen. Ik denk dat Jan Nederland nog wel eens zou kunnen verrassen."

De Volendammer ligt zelf niet wakker van de vele kritiek die hem ten deel viel. "Ik zie ook wat mensen schrijven en welke vooroordelen ze hebben over iets wat ik nog nooit heb gedaan. Al trek ik mij daar niet zoveel van aan. Zolang je de film niet gezien hebt, is alle kritiek ongegrond."


Speelfilm is net videoclip voor Jan Smit (Foto: Novum)

Eurostar wil uitbreiden in Europa

Spoorwegmaatschappij Eurostar wil de komende vijf jaar treindiensten vanaf Londen naar tien nieuwe Europese steden gaan verzorgen. Dat zegt de topman van het bedrijf maandag in de Financial Times. Op dit moment gaan de hogesnelheidstreinen van Eurostar alleen door de kanaaltunnel naar Parijs en Brussel.

Het bedrijf had al eerder laten doorschemeren binnen enkele jaren een directe treindienst van Londen naar Amsterdam in te willen stellen, maar komt nu met concretere plannen. In 2017 wil Eurostar naast Amsterdam ook hogesnelheidstreinen laten rijden naar onder meer Frankfurt, Genève, Lyon en Marseille. Met de stap van Eurostar krijgen de Thalys en de hogesnelheidstreinen van de Franse staatsspoorwegen SNCF voor het eerst concurrentie.

Eurostar gaat met de uitbreiding van zijn netwerk volgens topman Nicholas Petrovic echter vooral de strijd aan met luchtvaartmaatschappijen. "Rond 2016 of 2017 moeten reizigers naar deze bestemmingen Eurostar gaan overwegen in plaats van te vliegen." Om zijn Europese ambities te verwezenlijken, wil het bedrijf naast Londen een tweede hub opzetten. De meest waarschijnlijke kandidaat daarvoor is Brussel.


Eurostar wil uitbreiden in Europa (Foto: Novum)

Coldcaseteam op 23 jaar oude moordzaak Delft

Een coldcaseteam van de politie doet onderzoek naar de moord op de 32-jarige Wilma Bres in Delft 23 jaar geleden. De zaak is vorige week heropend omdat het Nederlands Forensisch Instituut onlangs met een dna-profiel van de dader is gekomen, meldt de politie. Justitie heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip.

De politie heeft sinds zondagavond veertien tips ontvangen over de moord. "Daar zitten een paar hele interessante tussen", zegt een woordvoerder. Bij Peter R. de Vries, die de zaak zondagavond in zijn tv-programma behandelde, kwam ook een aantal tips binnen.

Op de avond van 15 juli 1989 had Bres in een toneelstuk gespeeld, waarna ze met mede-acteurs en gasten naar een café ging. Een uur nadat ze het café had verlaten, werd ze in een grote plas bloed gevonden in een park vlakbij haar huis. Ze was met messteken om het leven gebracht.

De politie pakte drie jaar na de moord een 31-jarige verdachte op, maar hij werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Hij heeft altijd ontkend iets met de moord te maken te hebben gehad.

Bres had de avond van haar dood de rol van miss Lovett gespeeld in het stuk Sweeney Todd. In de originele versie wordt Lovett vermoord door haar man. Dat gebeurde echter niet in de versie waarin Bres speelde.

Dode bij ongeval parkeerdek op Schiphol

Op Schiphol is maandag een man om het leven gekomen toen de auto waarin hij zat van de eerste etage van een parkeerdek reed. De andere twee inzittenden, een man en een vrouw, raakten zwaargewond en zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee.

Het ongeluk gebeurde rond 10.00 uur op een parkeerdek aan de Handelskade. Een gedeelte van de weg bij het parkeerdek is afgesloten. Hoe de auto van het parkeerdek kon raken, is nog onduidelijk.

Oude centrum Paramaribo beschermd tegen rivier

Het historische centrum van Paramaribo wordt beschermd tegen de hoge waterstand van de Surinamerivier. De bouw van damwanden moet voorkomen dat een deel van het Unesco-beschermde stadsdeel een paar keer per jaar onder water komt te staan. Dat meldt maandag ingenieursbureau DHV, dat bij het project betrokken is.

Een van de monumenten die te lijden heeft onder het water van de Surinamerivier is Fort Zeelandia. Het zeventiende-eeuwse voormalige fort en huidige museum was volgens DHV in gevaar door oevererosie. De eerste damwand is deze maand de grond ingegaan. De bouw gaat volgens het ingenieursbureau een jaar duren.

De totale kosten van het project komen neer op zeven miljoen euro. De erkenning van de historische binnenstad door Unesco in 2002 verplicht Suriname de koloniale monumenten op te knappen en te onderhouden.

Gestolen fret duikt op bij uitlaatplaats

De politie heeft maandagochtend een aangelijnde fret gevonden bij een hondenuitlaatplaats in Helmond. Het dier was vastgezet aan een container voor hondenpoepzakjes.

"Aanvankelijk leek het erop dat een vakantieganger geen opvangadres voor het dier kon vinden en zich er op deze manier van af had gemaakt", zegt een politiewoordvoerder. "Maar al snel belde iemand die aangifte wilde doen omdat zijn fret was gestolen."

De fret was inmiddels al opgehaald door de dierenambulance. "De beschrijving die de beller gaf komt overeen met het dier."

Het blijft duister wat de beweegredenen van de dieven zijn geweest. Een woordvoerder van de Dierenbescherming weet te melden dat fretten in Nederland vrij veel worden gehouden. "Het is niet een heel bijzonder dier dat veel opbrengt op de zwarte markt of iets dergelijks." De eigenaar wordt waarschijnlijk snel met zijn fret herenigd.


Gestolen fret duikt op bij uitlaatplaats (Foto: Novum)

Ecclestone: "Deal met Mercedes bijna rond"

Volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone is er een akkoord met Mercedes in de maak over een nieuw Concorde Agreement. De Brit weet te melden dat een akkoord nu voor 80% rond is en dat de overige 20% snel zal volgen.

Mercedes en Ecclestone hebben lange tijd gebakkeleid over een nieuwe overeenkomst, omdat de Brit Ferrari, McLaren en Red Bull een veel betere deal aangeboden heeft dan Mercedes. De Duits/Britse renstal eiste dezelfde voorwaarden als de concurrenten en volgens de geruchten werd er dan ook al gedreigd om de sport te verlaten. Dit zou weer gevolgen hebben voor het naar de beurs brengen van de sport, omdat de aandelen dan minder waard zullen zijn.

"We zijn er nu voor 80% uit. De overige 20% zal snel volgen," zei Ecclestone tegen Bild am Sonntag. Volgens de Duitse krant wordt er gewerkt aan een contract dat tot 2020 loopt. Navraag bij Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug leverde weinig op. "Sorry, maar we doen geen uitspraken over de voortgang van de onderhandelingen," zei Haug.

[Serie A] Uitslagen speelronde 38

Afgelopen weekend werd in de Italiaanse Serie A de laatste speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen, eindstand en topscorers.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Juventus Atalanta 3-1
Fiorentina Cagliari 0-0
AC Milan Novara Calcio 2-1
Parma Bologna 1-0
Cesena AS Roma 2-3
Lazio Roma Internazionale 3-1
Chievo Lecce 1-0
Genoa US Palermo 2-0
Napoli AC Siena 2-1
Catania Udinese 0-2


Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus CL 38 23 15 0 84 68-20
2 AC Milan CL 38 24 8 6 80 74-33
3 Udinese vCL 38 18 10 10 64 52-35
4 Lazio Roma vEL 38 18 8 12 62 56-47
5 Napoli vEL 38 16 13 9 61 66-46
6 Internazionale vEL 38 17 7 14 58 58-55
7 AS Roma 38 16 8 14 56 60-54
8 Parma 38 15 11 12 56 54-53
9 Bologna 38 13 12 13 51 41-43
10 Chievo 38 12 13 13 49 35-45
11 Catania 38 11 15 12 48 47-52
12 Atalanta 38 13 13 12 46 41-43
13 Fiorentina 38 11 13 14 46 37-43
14 AC Siena 38 11 11 16 44 45-45
15 Cagliari 38 10 13 15 43 37-46
16 US Palermo 38 11 10 17 43 52-62
17 Genoa 38 11 9 18 42 50-69
18 Lecce ** 38 8 12 18 36 40-56
19 Novara Calcio ** 38 7 11 20 32 35-65
20 Cesena ** 38 4 10 24 22 24-60


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1. Zlatan Ibrahimovic AC Milan 28
2. Diego Milito Internazionale 24

Teleurstelling bij RšikkŲnen na derde plaats

Kimi Räikkönen werd gisteren derde in de Grand Prix van Spanje op ruim een halve seconde achter Fernando Alonso. De Lotus-coureur was teleurgesteld over het resultaat omdat er volgens hem veel meer in had gezeten. De Fin reed namelijk na zijn laatste stop een gat van vijftien seconden op Alonso dicht.

"Ik ben erg teleursteld. Ik dacht dat ik wel iets sterker had kunnen zijn in de race. Vooral in het begin van de race ging het niet zoals ik graag had gezien. Aan het einde liep het wel weer, maar toen was het al te laat. We waren niet snel genoeg aan het begin en daardoor konden we aan het einde niet meer voor de overwinning te gaan," zei Räikkönen.

"Als de race nog een paar ronden langer had geduurd, had ik misschien nog voor de zege kunnen gaan. De snelheid was er dus wel, maar we hebben warschijnlijk een verkeerde keuze gemaakt bij de eerste pitstop."

Geen diplomafraude HvA

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft niet gesjoemeld met diploma's. Dat is de definitieve conclusie van een onderzoek van de Onderwijsinspectie naar mogelijke diplomafraude aan de school. Dat meldde de HvA maandag.

Eind 2011 kwam de hogeschool in opspraak, nadat diverse media melding hadden gemaakt van diplomafraude. In februari trok de inspectie al de voorlopige conclusie dat daar geen sprake van was. Wel gaf rector Jet Bussemaker aan dat er interne problemen waren. Die komen ook naar voren in het definitieve rapport. De HvA zei maandag aan die problemen te werken

'Wietpas zorgt niet voor extra onrust'

Het invoeren van de wietpas in het zuiden van Nederland heeft nog niet tot grote problemen geleid. De politie ziet geen toename van onrust op straat of in coffeeshops. Dat zei korpschef Frans Heeres, portefeuillehouder van het aangescherpte drugsbeleid, maandag op Radio 1.

Er is wel iets meer sprake van straathandel. In Maastricht is de overlast groter dan in andere plaatsen, omdat coffeeshops de deuren daar uit protest hebben gesloten. Daardoor zijn ook Nederlanders aangewezen op de straat. De politie ziet de coffeeshops in Maastricht het liefst zo snel mogelijk weer opengaan.

Het aantal buitenlandse bezoekers aan coffeeshops lijkt af te nemen, zegt Heeres. Wel zijn er zogenoemde wiettaxi's gesignaleerd, die in opdracht wiet kopen en leveren.

Sinds 1 mei mogen coffeeshops in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant alleen nog softdrugs verkopen aan leden. Klanten moeten een wietpas aanvragen. Volgend jaar moet de wietpas landelijk worden ingevoerd. Dan kunnen drugstoeristen niet meer uitwijken naar gemeenten als Nijmegen, waar momenteel meer toeloop is.

"Het is een kwestie van lange adem", denkt Heeres. "We moeten goed zicht houden op straathandel, maar uiteindelijk levert het rust op."

Boeren vermorzelen concurrentie

Boer Zoekt Vrouw blijft een kijkcijferkanon. De naar liefde lonkende boeren trokken zondagavond 3,45 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Zondag stelden elf eenzame boeren zich voor aan het publiek. In september is te zien hoe vijf van hen op zoek gaan naar de liefde van hun leven.

Met de bijna 3,5 miljoen kijkers is Boer Zoekt Vrouw met afstand het best bekeken programma van de zondag. Het achtuurjournaal, dat voor het boerendatingprogramma werd uitgezonden, volgt op de tweede plek met 2,37 miljoen kijkers. De spelshow Een Tegen 100, die zondag terugkeerde op tv en na Boer Zoekt Vrouw te zien was, trok 2,27 miljoen kijkers.

Het succes van Boer Zoekt Vrouw gaat ten koste van programma's als Buch in de Bajes en Peking Express, die tegenover de boerenzoektocht naar liefde stonden. Buch in de Bajes trok deze week 748 duizend kijkers. Vorige week bleven nog 994 duizend mensen thuis voor Menno Buchs avonturen in de gevangenis van Almere.

Ook Peking Express levert opnieuw kijkers in, zondag keken 242 duizend Nederlanders. Het reisprogramma van Net 5 boeide begin vorige maand nog ruim een half miljoen kijkers.

'Zwaardvechter' opgepakt in Utrecht

Een Utrechter die met een zwaard wild om zich heen zwaaide in zijn woonplaats, is zondag opgepakt. De man liep op straat driftig met het zwaard boven zijn hoofd te zwaaien, waarna buurtbewoners de politie inschakelden.

De buurtbewoners zagen de 43-jarige 'zwaardvechter' rond 13.50 uur op de Nigerdreef lopen en belden de politie. Toen agenten ter plaatse kwamen, weigerde de man in eerste instantie zijn zwaard op de grond te leggen. Uiteindelijk gaf de man zich echter toch gewonnen en kon de politie hem aanhouden. Niemand raakte gewond.

Kuijt wil nog niet terug naar Feyenoord

Feyenoord hoeft nog niet te rekenen op een terugkeer van Dirk Kuijt. De 31-jarige Liverpool-speler zegt maandag in het AD dat hij nog een paar jaar in het buitenland wil blijven voetballen. Dit seizoen kan Kuijt in Engeland op veel minder speelminuten rekenen dan de voorgaande jaren.

"Ik heb nu nog de ambitie en de fitheid om nog één keer voor het hoogst haalbare gaan; een club in een grote competitie of een grote club met Europese ambities", zegt Kuijt.

Kuijt maakte in 2006 de overstap van Feyenoord naar Engeland. Ondanks een doorlopend contract zou Liverpool deze zomer mee willen werken aan een transfer. Het Duitse Hamburger SV liet bij monde van technisch directeur Frank Arnesen al weten Kuijt graag te verwelkomen.

Toch ging de Oranje-international ook met de Rotterdammers in gesprek. "Dat ik met Feyenoord in gesprek ben gegaan, geeft aan dat ik het een serieuze kans wilde geven. Maar op meerdere vlakken zijn de contrasten groot", besluit Kuijt.

[Premier League] Uitslagen speelronde 38

Gisteren werd het kampioenschap in de Engelse competitie beslist. Na een zeer spannende speelronde ging Manchester City met de titel aan de haal door een 3-2 zege op Queens Park Rangers. Hierdoor was de 1-0 van Manchester United tegen Sunderland niet voldoende was. Hieronder vind je het laatste overzicht van dit seizoen.

Uitslagen speelronde 38:

Thuis Uit Uitslag
Chelsea Blackburn Rovers 2-1
Everton Newcastle United 3-1
Norwich City Aston Villa 2-0
Stoke City Bolton Wanderers 2-2
Swansea City Liverpool 1-0
Tottenham Hotspur Fulham 2-0
West Bromwich Albion Arsenal 2-3
Wigan Athletic Wolverhampton Wanderers 3-2
Manchester City Queens Park Rangers 3-2
Sunderland Manchester United 0-1


Eindstand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester City CL 38 28 5 5 89 93-29
2 Manchester United CL 38 28 5 5 89 89-33
3 Arsenal CL 38 21 7 10 70 74-49
4 Tottenham Hotspur vCL 38 20 9 9 69 66-41
5 Newcastle United vEL 38 19 8 11 65 56-51
6 Chelsea EL 38 18 10 10 64 65-46
7 Everton 38 15 11 12 56 50-40
8 Liverpool vEL 38 14 10 14 52 47-40
9 Fulham 38 14 10 14 52 48-51
10 West Bromwich Albion 38 13 8 17 47 45-52
11 Swansea City 38 12 11 15 47 44-51
12 Norwich City 38 12 11 15 47 52-66
13 Sunderland 38 11 12 15 45 45-46
14 Stoke City 38 11 12 15 45 36-53
15 Wigan Athletic 38 11 10 17 43 42-62
16 Aston Villa 38 7 17 14 38 37-53
17 Queens Park Rangers 38 10 7 21 37 43-66
18 Bolton Wanderers ** 38 10 6 22 36 46-77
19 Blackburn Rovers ** 38 8 7 23 31 48-78
20 Wolverhampton Wanderers ** 38 5 10 23 25 40-82


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 30
2 Wayne Rooney Manchester United 27
3 Sergio Agüero Manchester City 23
4 Yakubu Aiyegbeni Everton 17
5 Emmanuel Adebayor Manchester City 17
6 Clint Dempsey Fulham 17
7 Demba Ba Newcastle United 16
8 Grant Holt Norwich City 15
9 Edin D¸eko Manchester City 14
10 Papiss Cissé Newcastle United 13
11 Itay Mario Balotelli Manchester City 13

Kuchar wint in Ponte Vedra

Matt Kuchar is in Ponte Vedra Beach met een slotronde van 70 slagen winnaar geworden van het Players Championship. De Amerikaan bleef met een totaal van -13. Hij had na vier dagen twee slagen minder nodig dan de Schot Martin Laird en zijn landgenoten Zach Johnson, Ben Curtis en Rickie Fowler.

Kuchar maakte geen grote vergissingen, die veel van zijn tegenstanders de kop kostten. Hij bleef aan het eind van de lastige TPC Sawgrass weg bij het water, waar veel anderen hun kans verspeelden. De leider na drie dagen Kevin Na viel af na vier bogeys in vijf holes. De Schot Martin Laird kwam nog sterk opzetten, maar door drie putts op hole achttien ging het toch nog mis. Luke Donald eindigde als zesde en dat was onvoldoende om Rory McIlroy van de troon te stoten op de PGA-ranglijst.

Jochem Myjer weer terug op het podium

Cabaretier Jochem Myjer keert weer terug naar het podium. Hij speelt maandag weer voor het eerst sinds acht maanden geleden een tumor in zijn ruggenmerg werd ontdekt.

Dat heeft Myjer via Twitter bekendgemaakt. De cabaretier speelt maandag een try-out van zijn voorstelling Even Geduld AUB!, waarmee hij komend seizoen weer door heel Nederland te zien is. ,,Acht maanden geleden kon ik amper 2 meter lopen en vanavond sta ik voor het eerst weer avondvullend op het podium!’’, meldt hij. ,,Ben even heel gelukkig!’’

De 35-jarige komiek maakte in augustus bekend voorlopig niet meer op te treden omdat de tumor operatief verwijderd moest worden.

Jochem Myjer weer terug op het podium
Jochem Myjer weer terug op het podium (Foto: ANP)

Griekse verkiezingen onvermijdelijk

Griekenland lijkt in juni nieuwe verkiezingen te houden. De uitslag van de stembusgang van zondag 6 mei biedt praktisch geen kans op een parlementaire meerderheid voor een daadkrachtige regering. De leider van Democratisch Links, Fotis Kouvelis, zei maandag dat er geen regering van nationale eenheid mogelijk is. Hij was de laatste hoop om een regering van nationale eenheid van conservatieven en socialisten overeind te houden.

Kouvelis leidt een gematigd linkse partij die 19 zetels heeft en had eerder laten doorschemeren onder voorwaarden bereid te zijn bijvoorbeeld gedoogsteun te verlenen aan de conservatieve en socialistische coalitie die de dramatische bezuinigingen doorvoert.

Subsidie voor elektrische bedrijfsauto's

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) komt met een aparte subsidieregeling voor schone bestelauto's en taxi's. Dat maakte hij maandag bekend. Volgens Atsma is zo'n subsidie nodig, omdat bestaande regelingen met bpm-korting of -vrijstelling voor schone auto's voor beroepsrijders niet relevant zijn. Zij zijn namelijk per definitie vrijgesteld van bpm.

De staatssecretaris trekt 25 miljoen euro uit voor de subsidieregeling. De subsidie komt beschikbaar voor bestelauto's en taxi's met een uitstoot van minder dan vijftig gram kooldioxide per kilometer, en voor volledig elektrisch aangedreven voertuigen. Het ministerie verwacht dat het leeuwendeel van de subsidie ten goede zal komen aan elektrische auto's en auto's die op aardgas rijden.

De Europese Commissie moet in het kader van de Europese mededingingsregels nog wel akkoord gaan met de subsidie. In verband met deze Europese regels mag het rijk officieel geen subsidie aanbieden die exclusief voor elektrische auto's is bedoeld.

Atsma verwacht dat de subsidieregeling vooral in de vier grote steden zal aanslaan, omdat die gemeenten een eigen subsidie zullen toevoegen aan de rijksregeling. Ook zijn daar verreweg de meeste oplaadpalen voor elektrische auto's beschikbaar.

[Primera Divisiůn] Uitslagen speelronde 38

Afgelopen weekend werd de laatste speelronde in de Spaanse Primera División afgewerkt. Hieronder de uitslagen en eindstand.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Sociedad Valencia 1-0
Real Betis Sevilla FC Barcelona 2-2
Getafe CF Real Zaragoza 0-2
Levante UD Athletic de Bilbao 3-0
Real Madrid Real Mallorca 4-1
Rayo Vallecano Granada CF 1-0
Espanyol Sevilla FC 1-1
Villarreal Atletico Madrid 0-1
Racing Santander Osasuna 2-4
Malaga CF Sporting de Gijón 1-0


Eindstand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid CL 38 32 4 2 100 121-32
2 FC Barcelona CL 38 28 7 3 91 114-29
3 Valencia CL 38 17 10 11 61 59-44
4 Malaga CF vCL 38 17 7 14 58 54-53
5 Atletico Madrid vEL 38 15 11 12 56 53-46
6 Levante UD vEL 38 16 7 15 55 54-50
7 Osasuna 38 13 15 10 54 44-61
8 Real Mallorca 38 14 10 14 52 42-46
9 Sevilla FC 38 13 11 14 50 48-47
10 Athletic de Bilbao vEL 38 12 13 13 49 49-52
11 Getafe CF 38 12 11 15 47 40-51
12 Real Sociedad 38 12 11 15 47 46-52
13 Real Betis Sevilla 38 13 8 17 47 47-56
14 Espanyol 38 12 10 16 46 46-56
15 Rayo Vallecano 38 13 4 21 43 53-73
16 Real Zaragoza 38 12 7 19 43 36-61
17 Granada CF 38 12 6 20 42 35-56
18 Villarreal ** 38 9 14 15 41 39-53
19 Sporting de Gijón ** 38 10 7 21 37 42-69
20 Racing Santander ** 38 4 15 19 27 28-63


Topscorers

# Naam Club Doelpunten
1. Lionel Messi FC Barcelona 50
2. Cristiano Ronaldo Real Madrid 46
3. Radamel Falcao Atlético Madrid 24

Forse file door klapband in Drechttunnel

Een vrachtwagen met een klapband heeft maandag in de ochtendspits voor een forse file gezorgd op de A16 van Breda naar Rotterdam. Vanwege de klapband is de rechtertunnelbuis van de Drechttunnel in de A16 afgesloten. Dat zorgde voor een file van zeventien kilometer vanaf knooppunt Zonzeel, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

De vrachtwagen is zwaarbeladen en de klapband moet daarom met veel zorg worden verwisseld. Mogelijk moet de vracht van de vrachtwagen eerst deels worden overgeladen. De verwachting is dat het nog tot 09.00 uur duurt voordat de tunnelbuis kan worden vrijgegeven.

Verkeer dat richting Rotterdam wil wordt geadviseerd vanaf het knooppunt Zonzeel om te rijden in de richting van Utrecht door gebruik te maken van de A59, de A27 en de A15.

Bufferverhoging voor woningcorporaties

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil de buffer tegen faillissementen van woningcorporaties vervijfvoudigen. Een voorstel daartoe wordt woensdag in de ministerraad besproken. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag op basis van ingewijden.

Op dit moment beslaat de saneringsbuffer één procent van de totale huursom van de woningcorporaties van 12,5 miljard euro. Die zou worden opgehoogd naar vijf procent, oftewel 625 miljoen euro. De extra heffing voor alle 389 woningcorporaties moet in de tweede helft van volgend jaar ingaan.

De financiële positie van veel woningbouwverenigingen staat onder druk vanwege gespeculeer met derivaten en de crisis op de woningmarkt. De verkoop van huurwoningen is een belangrijke inkomstenbron voor de woningcorporaties. Maar door de dalende huizenprijzen staan de inkomsten daaruit onder druk.

Alcoholslot veel vaker opgelegd dan verwacht

Automobilisten krijgen veel vaker een alcoholslot opgelegd dan werd verwacht. Sinds de invoering van de maatregel in december is al bij 1735 automobilisten bepaald dat ze een alcoholslot moeten krijgen, schrijft Metro maandag op basis van cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

De verwachting was dat jaarlijks 2050 automobilisten de maatregel krijgen opgelegd. Dat aantal is een halfjaar na invoering al bijna bereikt.

Automobilisten die worden aangehouden met een promillage van 1,3 of hoger kunnen een alcoholslot in hun wagen krijgen. Dat is een blaasapparaat dat ervoor zorgt dat de auto niet start als de bestuurder te veel heeft gedronken. Ook tijdens het rijden moet worden geblazen om de auto aan de praat te houden. Het slot blijft twee jaar zitten, daarna kan de maatregel meerdere keren met een halfjaar worden verlengd.

De procedure duurt ongeveer drie maanden en automobilisten kunnen tegen het besluit in hoger beroep gaan. Daardoor rijden er nu pas 208 van de 1735 automobilisten bij wie dat nodig wordt geacht met een drankslot.

Vliegtuigongeluk in Nepal

Een vliegtuig met 21 mensen aan boord is maandag in het Himalayagebergte in het noorden van Nepal neergestort. Het toestel crashte vlakbij het vliegveld Jomson toen het de landing had ingezet. Reddingswerkers hebben vier overlevenden uit de wrakstukken gehaald. Zij zijn per helikopter naar een ziekenhuis in de stad Pokhara overgevlogen. Voor het lot van de overige inzittenden wordt gevreesd. Tot dusverre zijn negen lichamen geborgen.

Onder de passagiers waren zestien Indiërs en twee westerse toeristen, zei de politie. Over de nationaliteit van deze twee kon de politie nog geen duidelijkheid verschaffen. Het vliegveld Jomson is populair bij toeristen. Het ligt op ongeveer tweehonderd kilometer van de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

[NBA] Miami Heat klopt Indiana Pacers

Miami Heat is zondag de tweede ronde van de play-offs in de NBA begonnen met een 95-86 thusizege op Indiana Pacers. LeBron James, net verkozen tot meest waardevolle speler van dit seizoen, was met 32 punten en vijtien rebounds de man van de wedstrijd. Dinsdag spelen de beide ploegen opnieuw in Miami.

De bezoekers namen direct de leiding in de wedstrijd en dwongen Miami om de achtervolging in te zetten. Aan het einde van het derde kwart, bij een 70-70 stand, was de stand gelijkgetrokken. In het vierde kwart liep Miami vervolgens uit naar de zege. James nam in het vierde kwart zijn ploeg op sleeptouw. Hij scoorde in die periode de helft van zijn punten.

Slecht nieuws was er ook voor Miami. De ploeg verloor Chris Bosh in het tweede kwart. De forward kwam na een doelpoging verkeerd terecht en moest de tweede helft aan zich voorbij laten gaan.

Verhagen onderzoekt plan windparken Groningen

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken laat onderzoeken of enkele gebieden in de provincie Groningen geschikt zijn voor het aanleggen van grote windmolenparken.

Privé-investeerders in Groningen hebben plannen voor een aantal windenergieparken met een vermogen van meer dan 100 megawatt op enkele locaties. Verhagen wil weten of de parken invloed hebben op de leefbaarheid en de natuur, liet zijn departement maandag weten.

Twee van de windmolenparken zijn gepand in de gemeente Oldambt en twee in de gemeente Eemsmond. Bij windparken van deze omvang is het Rijk verantwoordelijk voor de coördinatie.

De provincie, de gemeenten en belangenorganisaties als de Waddenvereniging worden actief bij het onderzoek betrokken. Als blijkt dat er mogelijkheden zijn voor de windparken, dan komt er een uitgebreider onderzoek naar milieu-effecten en landschap.

Verhagen onderzoekt plan windparken Groningen
Verhagen onderzoekt plan windparken Groningen (Foto: ANP)

Energierekening volgend jaar zeker 160 euro hoger

De jaarrekening voor gas en licht valt volgend jaar voor een gemiddeld huishouden minstens honderdzestig euro hoger uit. De stijging van acht procent heeft verschillende oorzaken, schrijft het AD maandag op basis van een berekening van gaslicht.com.

Door een stijging van de gasprijzen met 7,6 procent is een gemiddeld gezin volgend jaar al ongeveer 75 euro meer kwijt. Daar komt bij dat de btw in oktober wordt verhoogd naar 21 procent, wat neerkomt op een stijging van 35 euro. Door een stijging van de kolenbelasting zou er nog eens 35 euro bij komen.

De rest van de stijging komt door een hogere energiebelasting, maar het is nog niet bekend met hoeveel procent die zal toenemen. Elk procentpunt meer zou neerkomen op achttien euro extra.

Nog niet meegerekend is een stijging waar de Consumentenbond en de vereniging van zakelijke energiegebruikers VEMW vorige maand voor waarschuwden. Om de nieuwe elektriciteitscentrales op de Maasvlakte en de Groningse Eemshaven aan te sluiten op het net zijn hoge investeringen nodig. Netbeheerder Tennet moet die doorrekenen. Die kosten zouden kunnen oplopen tot veertig euro per jaar per huishouden.

Wisgerhof: "Verdienen zelfs geen bloemen"

Met de 1-0 thuisnederlaag tegen RKC Waalwijk zit het seizoen van FC Twente erop. Peter Wisgerhof probeerde na afloop het teleurstellende seizoen te omschrijven.

De afsluiting van het seizoen van FC Twente was pijnlijk. De uitgefloten voorzitter Joop Munsterman gaf een ongelukkige toespraak en de spelers kregen een bos bloemen. Aanvoerder Peter Wisgerhof weigerde de bloemen. “We hebben dit seizoen helemaal niks verdiend, ook die bloemen niet”, zei de centrale verdediger na afloop tegen Goal.com.

“We hebben een heel slecht seizoen achter de rug. FC Twente-onwaardig”, vervolgt Wisgerhof. “Waar dat aan ligt? Kwaliteit, vertrouwen, mentaliteit, scherpte. Ik denk dat het een mix is van die factoren. Dat we vandaag op deze manier verliezen is dan ook tekenend voor het seizoen. Maar het is natuurlijk niet alleen deze wedstrijd waarin we het weggeven. Vanaf de wedstrijd tegen PSV is het steeds slechter gegaan.

“Toen ik bij FC Twente kwam stond de club voor stabiliteit. Daar was dit seizoen niks van terug te zien. Die stabiliteit was helemaal weg en dat is heel gek. Je werkt toch gewoon met dezelfde mensen en dezelfde selectie. Sinds ‘PSV-uit’ is het spel steeds slechter geworden. Dat we daar nu veel kritiek op krijgen is terecht. Dat moeten we niet naast ons neerleggen. Maar ik denk dat we die kritieken, samen met dit seizoen moeten gebruiken om er energie uit te putten voor volgend seizoen.”

Bom ontploft bij Grieks belastingkantoor

Bij een belastingkantoor in een noordelijke voorstad van de Griekse hoofdstad Athene is maandagmorgen een geïmproviseerde bom ontploft. Er is schade, maar er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Het lijkt erop dat het projectiel gemaakt is van gasflessen, een methode die meestal wordt gebruikt door anarchistische groeperingen. De aanslag is nog niet opgeëist.

Maandag wordt een laatste poging ondernomen een coalitie te vormen in Griekenland. Als er geen overeenstemming wordt bereikt, moeten de Grieken waarschijnlijk opnieuw naar de stembus.

Helft spendeert te veel aan 'leuke dingen'

De helft van de Nederlanders geeft wel eens te veel geld uit aan 'leuke dingen'. Zij hebben aan het eind van de maand geen geld meer over of staan dan rood. Een op de drie Nederlanders heeft sowieso geen geld om aan 'luxe zaken' te besteden.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van Wijzer in geldzaken onder 830 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het ontbreekt veel mensen aan inzicht in hun uitgaven, is de conclusie. Het onderzoek vormt de aftrap van de online campagne 'Ga jij jouw boekje weleens te buiten?'

De campagne moet op een ludieke manier inzicht geven in het persoonlijke huishoudboekje op het gebied van 'leuke' of 'luxe' uitgaven. De Consumentenbond heeft hiervoor in samenwerking met Wijzer in geldzaken de meest gebruikte online huishoudboekjes op een rij gezet.

Vakantie is de favoriete 'leuke' uitgavenpost, gevolgd door kleding en uitgaan. Mannen besteden graag geld aan gadgets, terwijl driekwart van de vrouwen liever euro's aan mode uitgeeft. De meerderheid zou het liefst alles kunnen kopen wat zijn of haar hartje begeert, maar sparen zijn Nederlanders nog niet afgeleerd.

Bijna een kwart van de ondervraagden koopt vaak spullen die ze niet nodig hebben en ook bij het boodschappen doen haalt een kwart meer in huis dan strikt noodzakelijk. Online huishoudboekjes zouden inzicht kunnen geven in de uitgaven en mensen leren budgetteren.

Man vast voor brandstichtingen Blaricum en Laren

De politie heeft zondagavond een 31-jarige man uit Laren aangehouden voor een reeks branden in zijn woonplaats en Blaricum. Het onderzoek naar de brandstichtingen loopt sinds november.

De eerste brand waar de man mogelijk meer van weet woedde in 2006 in een woning aan de Ruitersweg in Laren. Daarna volgden in de loop der jaren nog elf branden in Laren, vijf in Blaricum en één in Eemnes. De pyromaan had het onder meer voorzien op woningen, bedrijfspanden en auto's. Vooral woningen met een rieten kap moesten het ontgelden.

De politie vroeg eigenaren van zulke woning begin dit jaar te controleren of er pogingen zijn gedaan hun dak in brand te steken. Ook werd burgers gevraagd eventuele leegstaande panden met een rieten kap in de omgeving te controleren op schroeiplekken.

Verder kregen ruim driehonderd burgers een 'minicursus rechercheren' in de hoop zo de dader te vinden. Burgemeester van Laren Elbert Roest loofde een beloning van 25 duizend euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de pyromaan.

De zogenoemde burgerrechercheurs hebben volgens de politie uiteenlopende informatie en tips geleverd die zijn meegenomen in het onderzoek. Na overleg met het Openbaar Ministerie in Amsterdam werd de verdachte uiteindelijk zondagavond aangehouden. Het is nog niet duidelijk of kan worden gesproken van een gouden tip die tot de aanhouding heeft geleid.

CDA'ers vragen Leers om humaan asielbeleid

Het asielbeleid van demissionair minister voor Asiel en Immigratie Gerd Leers (CDA) is niet humaan genoeg. Daarom hebben 81 lokale CDA-fracties bij hun partijgenoten in de Tweede Kamer aangedrongen op actie, schrijft Trouw maandag. Een verblijfsvergunning voor in Nederland geboren en getogen asielkinderen moet de eerste stap zijn.

De gemeentelijke fracties schreven brieven naar de 21 CDA-Kamerleden met het verzoek de zogeheten wortelingswet te steunen. In die initiatiefwet van PvdA en ChristenUnie krijgen asielgezinnen met kinderen die langer dan acht jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning. Dit moet gevallen als de Angolese Mauro voorkomen.

Of de wet een meerderheid in de Kamer haalt lijkt af te hangen van het CDA, schrijft de krant. Leers is tegen, maar de Kamerfractie bleef volgens de 81 veel te stil. De Raad van State noemde het wetsvoorstel in februari overigens 'onnodig, ondoelmatig en oneerlijk'.

Op het partijcongres in oktober gaf 85 procent van de CDA'ers aan een humaner asielbeleid te willen. "Wij zouden heel graag willen dat Leers morgen met een oplossing à la die initiatiefwet komt waardoor deze kinderen eindelijk op een 'veilige' manier aan hun ontwikkeling kunnen gaan werken", schrijven de 81.

Als de initiatiefwet niet meer voor de verkiezingen in september wordt behandeld, willen de lokale fracties dat de Kamerleden ervoor zorgen dat er een 'duidelijke humane oplossing voor deze groep gewortelde kinderen' in het verkiezingsprogramma van het CDA komt te staan.

De petitie Kinderpardon Nu, die een soortgelijk doel heeft, is inmiddels ondertekend door een kleine 130 duizend Nederlanders. Ook hebben ongeveer 180 burgemeesters namens hun gemeenteraden erop aangedrongen de wortelingswet aan te nemen.


CDA'ers vragen Leers om humaan asielbeleid (Foto: Novum)

Luigi's Mansion 2 mogelijk naar Wii U

Verleden jaar werd het tweede deel van Luigi's Mansion aangekondigd op de E3 voor de Nintendo 3DS. Dit jaar kan is er een mogelijkheid dat hetzelfde gebeurd voor de Wii U. Het eerste deel was een lauchgame van de Gamecube.

De populaire webwinkel Play heeft namelijk de game op hun site gezet. Nintendo zelf heeft de game nog niet aangekondigd dus Play kan er er naast zitten. Of de game gebaseerd is op de 3DS versie of een volledige nieuwe game is evenmin bekend. 

Luigi's Mansion 2

Sagan maakt indruk in spurt CaliforniŽ

Peter Sagan is de eerste leider in de Ronde van Californië. De Slowaak van Liquigas bleef in de eerste etappe met start en finish in Santa Rosa in de massasprint Heinrich Haussler (Garmin-Barracuda) en Fred Rodriguez (Team Exergy) voor. Luis Leon Sanchez van Rabobank finishte als tiende.

Een achttal renners had in de openingsrit in Californië voor een vroege ontsnapping gekozen en kreeg een ruime voorsprong. Toen die in de laatste tachtig kilometer over geaccidenteerd terrein nog altijd meer dan zeven minuten bedroeg, stelde Rabobank zich ten doel de vluchters terug te pakken.

De bankiersformatie trok het peloton door de krachtsinspanning aan stukken, maar slaagde er wel in een sprintfinish te bewerkstelligen. De Nederlandse ploeg had bovendien Michael Matthews nog in de eerste groep zitten en leek een goede kans te maken op de etappezege.

Rond de drie kilometer voor de streep ging het echter mis toen Matthews zelf een valpartij veroorzaakte en direct kansloos was. Peter Sagan had even daarvoor al lek gereden, maar was teruggekeerd in het peloton en toonde zich oppermachtig in de sprint.

Tomb Raider uitgesteld tot 2013

Ontwikkelaar Crystal Dynamics heeft bekendgemaakt dat hun reboot van Tomb Raider met een half jaar wordt uitgesteld. De geplande release wordt verschoven van herfst 2012 naar voorjaar 2013. De makers geven aan dat er zoveel nieuwe dingen in het spel zitten, dat zij meer tijd nodig hebben om de best mogelijke game te maken.

Darrell Gallagher, hoofd van de gamestudio, heeft het uitstel bekendgemaakt in het onderstaande bericht op het officiële Tomb Raider-blog.

When Crystal Dynamics first set out to reboot the Tomb Raider franchise, there were two goals that we were extremely passionate about. The first was to create a modern Tomb Raider game that would surprise and excite gamers. The second was to make this the best game of our careers, something we would be really proud to be a part of. We truly believe that we have something very special on our hands and we can’t wait to share it with you.

Our priority now is to make sure we fully deliver the very highest quality game. In order to do this, we have decided to move the game’s release date by a few months, from Fall 2012 to the first quarter of 2013.

We’re doing things that are completely new to Tomb Raider in this game and the additional development time will allow us to put the finishing touches into the game and polish it to a level that you deserve. We believe this is the right choice and I guarantee it will be worth the wait. The game is looking amazing and we can't wait to show it to everyone at E3 in a few weeks.

Nodig een vriend uit voor Diablo III

Spelers van Diablo III krijgen de mogelijkheid om een vriend kennis te laten maken met het spel. Blizzard heeft namelijk bekendgemaakt dat er een gratis starter's edition gaat uitkomen voor hun aanstaande spel.

De starter's edition is gelimiteerd tot level dertien, geeft geen toegang tot de auction house en matchmaking kan alleen tussen gebruikers van de starter's edition.

Er komt een nog nader bekend te maken aantal guest passes beschikbaar per speler van Diablo III. De gratis guest passes komen dertig dagen na de release van het spel automatisch beschikbaar bij de bestaande spelers.

Diablo III komt 15 mei uit op pc en Mac.

Vitesse-spelers: "We gunden Jonathan zijn eerste goal"

Jonathan Reis had zondag tegen N.E.C. Nijmegen zijn eerste doelpunt kunnen maken voor Vitesse, maar de spits schoot een penalty op de paal. Reis heeft nog niet gescoord voor Vitesse sinds zijn komst, maar hij kon daar tegen rivaal N.E.C. verandering in brengen.

De Arnhemmers kregen bij een 2-0 voorsprong een penalty, waarvoor specialist Alexander Büttner leek aan te gaan leggen. Op aandringen van de bank van Vitesse gaf aanvoerder Guram Kashia de bal aan Reis.

De Braziliaan zag zijn inzet op de binnenkant van de paal terechtkomen. Reis kon er zelf wel om lachen. Trainer John van den Brom vindt het mooi dat zijn spelers saamhorig zijn. "Dit geeft wel aan dat we een fantastisch team hebben dat elkaar wat gunt. De jongens weten waar Jonathan vandaan komt", verklaarde Van den Brom.

Büttner vond het niet erg dat Kashia ingreep. "Jonathan is lang geblesseerd geweest, we gunden hem zijn eerste goal. Jammer dat 'ie misging. Normaal neem ik de strafschoppen altijd, maar toen hoorde ik dat Jonathan deze moest nemen. Als ik het iemand gun, is het Jonathan wel", aldus Büttner na de 2-0 zege tegen het ANP.

Hart: "Ben trots om speler van City te zijn"

Manchester City legde zondag na 44 jaar weer beslag op de Engelse landstitel. Keeper Joe Hart is ontzettend trots op deze prestatie. Manchester City maakte het nog even spannend in eigen huis. Queens Park Rangers leidde tot de negentigste minuut met 1-2, maar in blessuretijd bezorgden Edin Dzeko en Sergio Agüero City de broodnodige zege. Hart was na afloop dolgelukkig met het winnen van de landstitel. De doelman van City wil nu meer prijzen winnen.

"We moeten dit nu nog een keer doen", zei Hart over het nieuwe seizoen tegen Sky Sports. "Ik ben er trots op dat ik een speler van City ben en ik ben trots op alle jongens. Dit betekent ook zoveel voor onze fans", aldus de Engels international. Doelpuntenmaker Pablo Zabaleta hoopt dat het feest nog lang niet afgelopen is bij City.

"Ik wil niet ontwaken uit deze droom. Kijk naar alle spelers en de fans. Iedereen bij de club verdient dit. Het belangrijkste is dat je altijd in jezelf blijft geloven. Dan kun je prijzen winnen. We bleven geloof houden tot de laatste minuut." Samir Nasri was ook door het dolle heen. "Dit is geweldig. Ik heb de juiste keuze gemaakt om hier naartoe te komen. Ik wil nu feest met alle fans, mijn familie en mijn vrienden", aldus de middenvelder.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week kunnen zes mensen een Ghost Recon Alpha The Movie-DVD winnen. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Deze film is een proloog van welke nog uit te komen game?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Prijs

Grieks extreemlinks stapt uit coalitieoverleg

De leider van de Griekse extreemlinkse partij Syriza heeft zondagavond laten weten niet mee te doen aan de nieuwe gesprekken om een regering te vormen.

President Papoulias nodigde de drie grootste partijen en de kleinere partij Democratisch Links uit voor een laatste poging een coalitie te vormen. Zondag leverde het overleg nog niets op, maandag gaan ze verder.

Fotis Kouvelis van Democratisch Links heeft eerder aangekondigd niet te willen spreken over een coalitie zonder Syriza, maar zal vooralsnog wel aanwezig zijn bij de gesprekken.

Grieks extreemlinks stapt uit coalitieoverleg
Grieks extreemlinks stapt uit coalitieoverleg (Foto: ANP)

IsraŽl sloopte door EU betaalde gebouwen

Tientallen Palestijnse huizen, watertanks en boerderijen die met Europees geld waren gebouwd zijn vernietigd door Israël. Dat meldde de VN-organisatie voor Humanitaire Zaken (OCHA) zondag.

In totaal zijn in 2011 62 gebouwen en objecten op de Westelijke Jordaanoever gesloopt, nog eens 110 andere projecten lopen datzelfde risico. Het Israëlische leger zegt dat de gebouwen zonder vergunning waren neergezet en daarom gesloopt moesten worden.

De projecten zijn gefinancierd door Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Ierland en de Europese Commissie.

Israël sloopte door EU betaalde gebouwen
Israël sloopte door EU betaalde gebouwen (Foto: ANP)

Poster Sin City 2 is om voor te moorden

De eerste poster voor Sin City: A Dame To Kill For is verschenen. De afbeelding met de tekst 'A Dame To Kill For' is vandaag officieel vrijgegeven.

Over het verhaal van Sin City: A Dame To Kill For is weinig tot niets bekendgemaakt. Wat we wel weten is dat zowel Robert Rodriquez als regisseur en schrijver en Frank Miller als schrijver terugkeren, de casting vanaf volgende week gaat plaatsvinden en de film in 2014 zou gaan verschijnen. Naar verwachting spelen personages uit de eerste Sin City ook in dit vervolgdeel weer een grote rol. De namen Mickey Rourke, Rosario Dawson en Michael Madsen zijn al bevestigd, volgens geruchten keert Devon Aoki ook weer terug in de illustere, duistere wereld van de stad der zonden.

Wij houden je op de hoogte.

Sin City 2

Ook Seedorf weg bij AC Milan

Net als Mark van Bommel hangt ook Clarence Seedorf zijn AC Milan-shirt aan de wilgen. Hij gaat door met voetballen, maar weet nog niet waar. Naar alle waarschijnlijkheid wordt komend seizoen Seedorfs laatste.

De 36-jarige international voetbalde voordat hij bij AC Milan belandde voor Inter Milan, Real Madrid en Sampdoria, nadat hij zijn carrière bij Ajax begon. Ook speelde hij voor het Nederlands Elftal. Ondanks dat Seedorf vaak wordt herinnerd in verband met twee gemiste penalty's bij Oranje, wordt hij beschouwd als een van de beste Nederlandse internationals ooit.

Clarence Seedorf (foto: Elena Rybakova / Soccer.ru, licentie: CC-BY-SA)Seedorf maakte zijn vertrek bekend vlak nadat ploeggenoot Mark van Bommel had laten weten terug te keren naar zijn oude club PSV. Het is onduidelijk waar Seedorf komend seizoen heengaat, al heeft hij een afsluiting van zijn voetbalcarrière bij Ajax niet uitgesloten. Het Braziliaanse Botafago heeft evenwel interesse getoond, en omdat Seedorfs vrouw Luviana daar vandaan komt is een gang naar Zuid-Amerika niet onwaarschijnlijk. "Of ik naar Brazilië ga? Ik heb nog geen besluit genomen", zo tekent Voetbal Centraal echter op.

Twee doden door ongeval N241

Een 26-jarige man uit Schagen en een 24-jarige vrouw uit Middenmeer zijn zondagavond omgekomen door een ernstig ongeval op de provincialeweg N241 ter hoogte van het dorpje Zijdewind. Dat maakte de politie bekend.

Het 26-jarige slachtoffer bestuurde een auto die vanuit de richting Schagen kwam. De wagen belandde door nog onbekende oorzaak in de berm waarop de automobilist tegenstuurde. Hierdoor kwam de auto op de verkeerde weghelft en botste daar op een auto van een ouder echtpaar. De 26-jarige man en de 24-jarige vrouw raakten ernstig gewond. Ze overleden ter plaatse aan hun verwondingen.

Het oudere echtpaar is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Alkmaar.

De eindexamens beginnen weer!

Over een paar uur beginnen ze weer: de eindexamens. Van 14 mei tot en met 1 juni zitten de Nederlandse scholieren van zowel vmbo, havo als vwo weer met grote regelmaat opeengepakt in aula of gymzaal om hiermee een deel van hun middelbare schoolcarrière af te ronden. Voor de een is het de eerste keer, de ander doet het jaar opnieuw of is na het afronden van vmbo of havo nog een niveautje door gegaan. Toch is het voor velen toch nog wel spannend en zeker voor allemaal net zo belangrijk om het te halen.

Ook op FOK! is er aandacht voor de eindexamens. Natuurlijk is het Examenforum al sinds eind maart open, maar ook tijdens de examens zal er extra aandacht aan besteed worden. Zo volgen wij bijvoorbeeld Lutte, die dit jaar eindexamen vwo doet. Na elk examen zal zij haar ervaringen aan jullie laten weten.

Mocht jij zelf ook eindexamen doen en ook na je examens wat korte vraagjes willen beantwoorden over jouw ervaringen die dag, stuur dan even een berichtje naar frontpage@fok.nl. Hoef je niet zo nodig in het grote licht op de Frontpage maar wil je wel even stoom afblazen, kom dan gezellig posten in EXA en deel daar je opluchtingen, frustraties en grappige momenten omtrent de examens. Ook kun je hier tijdens het leren voor de examens terecht door vragen te stellen over de stof waar je even niet meer uit komt; er zijn genoeg mensen aanwezig die je daar een handje bij kunnen en willen helpen!

FOK! wenst alle eindexamenkandidaten van 2012 héél veel succes en hoopt aan het einde van de rit een lange lijst van geslaagde FOK!kers te kunnen publiceren!

[Video] Samenvattingen play-offs promotie/degradatie

Gisteren stonden de terugwedstrijden uit de tweede ronde van de play-offs om promotie en degradatie op het programma. De Graafschap speelde thuis gelijk tegen FC Den Bosch en degradeerde daardoor naar de Jupiler-League. VVV-Venlo wist wel de finaleronde te bereiken. Hieronder vind je de samenvattingen van alle vier de duels.

VVV-Venlo - SC Cambuur
 

De Graafschap - FC Den Bosch
 

FC Eindhoven - Helmond Sport
 

Sparta Rotterdam - Willem II 
 

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.