FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 januari 2002

Verdachte WTC-ramp: 'Ik ben onschuldig'

De eerste persoon die is aangeklaagd wegens de aanslagen op New York en Washington, Zacarias Moussaoui, zegt onschuldig te zijn. Woensdag werd de verdachte voorgeleid voor een federale rechtbank in Alexandria, in de Amerikaanse staat Virginia.

Het proces tegen de man zal op 14 oktober beginnen. Mocht Moussaoui schuldig worden bevonden dan wacht hem waarschijnlijk de doodstraf. Er zijn zes aanklachten tegen hem ingediend. Op vier daarvan staat de doodstraf, op de twee andere levenslang.

De 33-jarige Moussaoui, een Fransman van Marokkaanse afkomst, had al eerder verklaard onschuldig te zijn. Hij werd precies 3 maanden na de aanslagen, op 11 december, in staat van beschuldiging gesteld.
Hij wordt ervan verdacht actief te hebben deelgenomen aan het terroristische complot dat leidde tot zelfmoordaanslagen met vliegtuigen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington, waardoor ruim 3000 doden vielen. Hij wordt daarvan verdacht onder meer omdat hij in 1998 ondermeer een training zou hebben gevolgd in een kamp van Bin Ladens terroristische organisatie Al-Qaeda in Afghanistan.

Vliegverkeer in problemen door mist

Het luchtverkeer op Schiphol is woensdag beperkt door mist. Slechts 20 inkomende vluchten per uur kon de verkeersleiding verwerken door de dichte mist. Normaal gesproken ligt dat aantal op zo'n zestig per uur, aldus een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

's ochtends werd er de verwachting uitgesproken dat de mist in de loop van de dag zou optrekken, maar die voorspelling kwam niet uit. Aan het eind van de middag kon de capaciteit iets worden opgeschroefd, maar ze bleef beperkt tot veertig landingen per uur.

Doordat er maar een beperkt aantal vluchten binnen kon komen, raakten veel vluchtschema's van luchtvaartmaatschappijen in de war. Volgens een woordvoerster van Schiphol waren er rond half zes 's avonds achttien vliegtuigen uitgeweken naar andere Europese luchthavens of naar Rotterdam. Uitgaand vliegverkeer had in principe weinig to geen last van de mist.

D luchtmaatschappijen probeerden gestrande reizigers via trein, bus of taxi naar hun plaats van bestemming te brengen. Door de mist ontstonden vooral in het Europese luchtverkeer aanzienlijke vertragingen. Volgens Schiphol liepen de vertragingen op korte afstanden soms tot drie uur op. Een aantal vluchten uit Brussel en Eindhoven is geannuleerd. Schi[hol verwachtte dat de vertragingen nog de hele avond zouden aanhouden.

Axl Rose verbaasd over Europese Tour

De zanger van de Amerikaanse rockband Guns 'n Roses, Axl Rose heeft uitermate verbaasd gereageerd op een eventuele Europese tour van zijn band.
Tijdens een concert in Las Vegas, vlak voor hij November Rain begon gaf de zanger aan dat hijzelf niets wist van de voornoemde tour door de Europese landen.

Over het nieuwe album wist hij overigens het volgende te vertellen: "We zijn in de studio bezig met het album. Ik kan je verzekeren dat het er echt komt. We doen ons best, dat is alles wat ik kan beloven."

'Nieuwe leugendetector voor vliegvelden'

Er is een nieuw soort leugendetector ontwikkeld die op alle vliegvelden zou kunnen worden geïnstalleerd, waarmee op afstand en zonder dat een verdacht persoon het weet kan worden vastgesteld of die persoon liegt.

De ontwikkeling zou moeten zorgen voor een grote doorbraak, omdat de nieuwe methode hetzelfde succespercentage oplevert als de oude manier (de polygrafische). Bovendien moest met de oude test de verdachte instemmen voor het uitgevoerd kon worden en met de nieuwe kan de overtollige hitte die mensen rond de ogen fabriceren gemeten worden van een afstand.

Tot op heden moesten veiligheidsbeambten op vliegvelden maar van mensen aannemen dat ze naar waarheid antwoordden op vragen als: heeft U zelf deze tas ingepakt? Ogen die heen en weer schieten en nerveuze bewegingen zijn volgens leugenexpert en psycholoog Charles Honts van de Boise State University in de Amerikaanse staat Idaho geen goede indicatie voor oneerlijkheid.

Gewonde man gered door GSM

De politie heeft gister tweeënhalf uur gezocht naar een 38-jarige automobilist uit Lopik die van de weg was geraakt.

Het ongeluk gebeurde rond half negen op de A27 richting Gorinchem, op het knooppunt Lunetten in Utrecht. De auto was, waarschijnlijk door de gladheid, over de kop geslagen, door de vangrail heen gereden en achter een paar struiken tot stilstand gekomen. Daardoor was hij vanaf de weg niet te zien. De man was in zijn auto bekneld geraakt.
Met zijn gsm kon hij de politie bellen, maar hij wist niet precies uit te leggen waar hij was. Vervolgens zette de politie ongeveer 10 wagens en een helikopter in om de man te zoeken. Later werd ook een peilwagen gebruikt om het signaal van de GSM te traceren. Het duurde even voordat deze wagen kon worden gebruikt omdat er toestemming van de officier van justitie gevraagd moest worden.

De politie vond de man uiteindelijk rond elf uur met behulp van sirenes. De automobilist, die steeds telefonisch contact hield met de politie, gaf aan wanneer hij een sirene in zijn buurt hoorde. Het kostte de brandweer een uur om hem uit zijn auto te bevrijden.

De man is zwaargewond en onderkoeld naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht gebracht. Zijn heup was uit de kom geraakt, hij had zwaar hoofdletsel en een open beenbreuk. Hij is buiten levensgevaar.

Party Review: Innercity



29 december, een dag waar veel mensen toch al een maand of wat naar uitkeken: Innercity 2001! Meer nog dan de oudejaarsnacht een waardige afsluiting van het jaar. Vorige edities waren, ondanks wat organisatorische problemen, een groot succes. Iedereen was benieuwd hoe het dit jaar zou lopen. Een terugblik op een nacht gevuld met lekkere muziek, (soms) mooie feestgangers en een haperende NS.

Chef geheime dienst Taliban gedood

Qaro Ahmedullah, de chef van de geheime dienst van de fundamentalistische Taliban, is gedood door Amerikaanse bommen.

Twee zoons van een andere hoge Talibanfunctionaris en zijn eigen zoon kwamen bij het bombardement om. Dit nieuws is bevestigd door de nieuwe Afghaanse regering tegenover CNN.

Mullah Omar
Lokale leiders proberen op dit moment de Taliban-leider Omar over te halen zich over te geven. Circa 2000 strijders bereiden inmiddels al een aanval op hem voor nabij de stad Baghran.

"Elia voorkwam terugkeer Jezus eind 2001"

Darkest had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het inmiddels beruchte Efraim genootschap voorspelde het, maar het kwam niet uit. Jezus van Nazareth is niet teruggekeerd op aarde tijdens de jaarwisseling.

De leider van de sekte, die de profetie verspreidde, heeft naar eigen zeggen persoonlijk van de profeet Elia te horen gekregen dat Jezus op het laatste moment afzag van een terugkeer.

"De leugens van een groep ongehoorzame gelovigen leidden ertoe dat wij niet meer klaar waren voor een opname door God", aldus M. van Geene, de leider van het Efraim genootschap.

Met een groep ongehoorzame gelovigen zal van Geene waarschijnlijk de Efraim-leden bedoelen die uit de school klapten en aan de grote klok hingen dat het genoodschap zelfmoordacties voorbereidde.

Eerder nieuws
Efraim: "Einde van de wereld gaat toch niet door"

Anti-Harry Potter lijn groot succes

De eerste anti-Harry Potter lijn die vorige week in Oostenrijk is geopend is een daverend succes. Initiatiefnemer Alois Gmeiner, tevens auteur, had het helemaal gehad met de hype rond de bekende tovenaarsleerling en zette daarom een Anti-Harry Potter lijn op. Wegens het overweldigende succes zijn de lijnen nu al uitgebreid naar Duitsland, Zwitserland en Engeland.

Harry Potter haters kunnen bellen en hun anti-Potter gevoelens spuien. De 36-jarige Gmeiner beweert nu al een boek te kunnen vullen met tips 'Hoe Een Potterfeestje Te Verpesten'. Hij weigert te vertellen wat hij met het geld doet dat hij met de telefoontjes binnenkrijgt. Wel belooft hij gul, als het zover is, maar liefst tien gratis boeken onder de bellers te verdelen.

NS haalt eis Netelenbos niet

De Nederlandse Spoorwegen zijn er in 2001 niet in geslaagd om vier van de vijf treinen op tijd te laten rijden. Dit was geëist door minister Netelenbos

In de laatste week van het jaar 2001 reden 82,5 procent van de treinen, zo heeft de NS woensdag via het interne netwerk aan het personeel laten weten. Hiermee zou het jaargemiddelde op 79,8 procent uitkomen. Dat is 0,2 procentpunt lager dan Netelenbos wenste.

De minister maakte eerder in de Tweede Kamer bekend dat zij naar de raad van commissarissen van de NS stapt, als de 80 procent niet werd gehaald. Kamerleden concludeerden hieruit dat dan zowel de NS-directie als de raad van commissarissen moet opstappen.

De verwachting bestaat dat Netelenbos woensdagavond zowel de NS-directie als de raad van commissarissen de wacht aanzegt. Beide partijen komen woensdag nog met een verklaring naar buiten.

Update - Top NS stapt op
President-directeur H. Huisinga en de voltallige raad van commissarissen stappen op. Dit is woensdagavond door de NS bekendgemaakt op een persconferentie.
Bron: RTL Nieuws

Autoprijzen Bovag gehalveerd door euro!

paerad had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Iedereen is natuurlijk druk doende geweest om alles om te zetten in verband met de Euro. Zo ook de BOVAG, de overkoepelende organisatie van garagebedrijven en autohandelaren. Zij houdt samen met de ANWB een koerslijst bij met de richtprijzen voor gebruikte auto's.

Een steekproef wijst uit dat de BOVAG de prijzen bijna heeft gehalveerd nu de euro zijn intrede heeft gedaan.

Vorig jaar (2001) kostte een Honda Civic uit 1998 fl.16950, kijk nu en de prijzen zijn bijna gehalveerd:

HONDA Civic 1.4 - 1998 - 123.621 km EUR 3.809,-
NLG 8.395.-) Merkdealer

Het blijft niet alleen bij Honda's! Kennelijk kan de BOVAG niet juist omrekenen.

Rochelle moet weg bij haar vader

Rochelle Rikkers, het driejarige zusje van 'het meisje van Nulde', mag niet bij haar vader Martin Huisman blijven. Dat bepaalde de rechtbank van Dordrecht vandaag.

Twee weken terug werd Rochelle naar Nederland gevlogen samen met haar vader nadat moeder Wanda Rikkers en haar vriend in Spanje werden aangehouden op betrokkenheid bij de moord op Rowena Rikkers.

De rechtbank vond het beter voor het welzijn van Rochelle als ze voorlopig bij een ander gezin wordt ondergebracht.

Win een pornoster!

De Amerikaanse website WinAPornstar.com heeft een prijsvraag uitgeschreven met als hoofdprijs een verblijf van enkele uren met de pornoster Nici Sterling. Meedoen kost je niets.

Addertje
Je moet je aanmelden als lid van de site, maar maakt pas kans om mee te doen in de trekking als je aangeeft minimaal twee reclame-emails per maand te willen ontvangen. Ook moet je de enquetes die de site je stuurt binnen tien dagen volledig ingevuld terugmailen. Kortom: een reclamebombardement. Maar dan heb je ook wat.

Hoofdprijs
Zes uur lang doorbrengen met Nici Sterling incl. reiskosten, hotelverblijf en $1000. De winnaar wordt getrokken uit het bestand van users op 28 mei 2002.

Nici Sterling
Geboren in Epsom (Engeland) mèt een Brits accent speelt ze in veel porn-blockbusters. Haar maten: 86D-61-86. Meer over haar bij The Adult MovieDatabase.
Zelf geeft ze aan dat ze vooral gek is op "Long sessions of mutual oral sex"...




Voorgeleiding verdachte van 11 september

Slayher en Newsbie hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zacarias Moussaoui, de eerste persoon die is aangeklaagd wegens de aanslagen op New York en Washington op 11 september, wordt woensdagmiddag om 15.00 uur (onze tijd) voorgeleid voor een federale rechtbank in Alexandria in de staat Virginia. De man werd precies 3 maanden na de aanslagen, op 11 december, in staat van beschuldiging gesteld.

De man, welke ook wel de 'twintigste kaper' wordt genoemd, moet daar verklaren of hij zich wel of niet schuldig acht aan de hem tenlastegelegde zes feiten, voor vier waarvan hij de doodstraf zou kunnen krijgen. Verder gaat de amerikaanse justitie ervan uit dat de man in 1998 een training zou hebben gevolgd in een kamp van Bin Ladens terroristische organisatie Al-Qaeda in Afghanistan.

Tot dusver heeft de 33-jarige Moussaoui, een Fransman van Marokkaanse afkomst, gezegd onschuldig te zijn.

Wintersporters vergeten in skilift

Dinsdag heeft een wintersporter samen met haar twee kinderen urenlang in een stilstaande skilift gezeten bij Kals in Oost-Tirol. Aan het eind van de dag had het personeel de lift stilgezet. Daarbij hadden zij over het hoofd gezien dat er nog passagiers in zaten.

Volgens de burgemeester van Kals gebeurde dat door een aaneenschakeling van misverstanden.

De 39-jarige moeder gaf op een gegeven moment de hoop op dat zij en haar kinderen (10 en 14 jaar oud) nog gered zouden worden en ze sprong uit de skilift. Uren later trof de bestuurder van een pistemachine haar gewond, ernstig onderkoeld en met zware bevriezingsverschijnselen aan. Hij alarmeerde de reddingsdienst, die de vrouw en de kinderen in veiligheid bracht. De kinderen hebben het avontuur met lichte bevriezingsverschijnselen overleefd.

Uitslag traditionele nieuwjaarswedstrijd

De traditionele wedstrijd op nieuwjaarsdag tussen de Koninklijke HFC en de oud-internationals is dit jaar onbeslist beëindigd in een 2-2-gelijkspel. Het was dit jaar de 69e keer dat beide teams elkaar in Haarlem troffen.

Na de eerste helft stond HFC voor met 2-0, maar twee doelpunten van Simon Tahamata (beiden vanuit een penalty) bracht oud-Oranje alsnog naast HFC. Het was de dertiende keer dat het duel in een gelijkspel eindigde. De oud-internationals wonnen 36 keer, twintig keer was HFC de sterkste.

Postkantoren kampen met europroblemen

Dat de omschakeling naar de euro toch niet helemaal vlekkeloos verloopt lijkt nu wel duidelijk te worden

Zo rond de tweehonderd postkantoren en postagentschappen in Nederland zijn vandaag gesloten wegens problemen met de euro. Het gaat vooral om de kleinere postagenschappen die kampen met omschakelingsproblemen.

Postkantoren BV denkt dat de problemen in de loop van de dag opgelost zullen zijn, en dat de postkantoren dan weer allemaal open zullen zijn.

Bosbranden Australië groeien

De Australische politie is bezig met een grootscheepse speurtocht naar personen die ervan worden verdacht de bosbranden rond Sydney te hebben aangestoken. Tot nu staat het de teller van de aanhoudingen op 21. Het meerendeel van de arrestanten zijn jongeren, onder hen is zelfs een kind van negen jaar.

De branden staan in de tussentijd ook niet stil en hebben zich inmiddels verder uitgebreid. De buitenwijken van Sydney worden nu maar liefst vanuit drie kanten door vuur bedreigd. Honderden mensen zijn geëvacueerd.

Groenendaal wil bescherming

Veldrijder Richard Groenendaal wil een betere bescherming tijdens het WK Veldrijden in het Belgische Zolder. Dit heeft hij verzocht aan de Nederlandse Wielerunie, ook ziet hij graag dat deze meer druk uitoefend op de internationale wielerunie ICU om de veiligheid van de renners te verbeteren.

Dat Groenendaal het niet makkelijk heeft bleek afgelopen week weer tijdens de Superprestigeveldrit in Diegem, waar hij wederom werd uitgescholden door het aanwezige Belgische publiek. Dit was de spreekwoordelijke druppel, hij kon zich niet langer beheersen en deelde klappen uit aan een toeschouwer. De jury haalde de Nederlandse kampioen vervolgens uit de wedstrijd en legde hem twee boetes op.

Tyson bedreigt journalisten

De bokser Mike Tyson is weer eens bij een opstootje betrokken geraakt. Tijdens zijn vakantie kwamen vijf journalisten langs in Cuba om hem te interviewen. De bokser zelf was niet echt gediend van deze belangstelling en begon dreigende bewegingen te maken en beledigingen in het spaans en engels te schreeuwen. Hierna pakte Tyson volgens getuigen kristallen ballen uit een kerstdecoratie en begon ze naar de nieuwsmakers te gooien. Ook zou hij een cameraman twee lichte klappen op het hoofd hebben verkocht.

"Iron Mike" was geïrritteerd door de belangstelling die het publiek en de pers voor hem toonde tijdens z’n vakantie, aldus het personeel van het hotel in Havanna.

Paniek door Arafat ballonnen

labman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Grote paniek in Israel door de Libanese Hezbollah, deze had gister veertig heliumballonnen met een portret van de Palestijnse leider Yasser Arafat en Hezbollah-leuzen boven Israël laten drijven. De paniek kwam grotendeels doordat de Israëlische bewonders van het noordelijke grensgebied dachten dat er explosieven bij zaten.

Nadat de ballonnen geland waren, werden ze door Israëlische politiemannen kapot geschoten (en wat als er nou explosieven in hadden gezet ). De ballonnen hadden een afstand van ongeveer 10 kilometer in het Israëlische luchtruim afgelegd, alvorens zij neerstreken in een open veld.

Jongen beroofd van euro's

markna en Mabit hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ook criminelen gaan met hun tijd mee, en zijn overgeschakeld op de €uro. Een 17-jarige jongen uit Den Helder heeft dinsdag in Julianadorp onder bedreiging van een vuurwapen zijn zojuist gepinde 100 euro moeten afstaan. De volgens de politie ongeveer 20-jarige dader vluchtte. Volgens de politie werd er geen schot gelost.

Agenten nieuwe stijl zijn van alle markten thuis

Politieagenten in opleiding krijgen vanaf dit jaar een heel nieuw lesprogramma voorgeschoteld: wie agent wil worden, komt meteen in dienst bij een korps en moet minimaal anderhalf jaar studeren. Ook hogescholen doen mee met de nieuwe opleiding.

Peter IJzerman en Ineke Stam glimmen. Nog voor het vernieuwde politieonderwijs van start gaat, heeft de opleiding al een prijs gewonnen, de Onderwijs Innovatie Award 2001.

Terecht, vinden de voorzitter en plaatsvervangend voorzitter van het college van bestuur van het LSOP, het Politie Onderwijs- en Kenniscentrum. Want het onderwijs wordt ingrijpend vernieuwd.

De bedrijfsopleiding van het LSOP, waar een agent in anderhalf jaar het vak leerde, wordt omgevormd tot een volwaardige beroepsopleiding die het ook mogelijk maakt vanuit andere beroepen in te stromen in het onderwijs.

Het LSOP heeft straks in eigen huis een vijftal opleidingen voor politiepersoneel op elk niveau. IJzerman: 'We hadden de wens en voelden de noodzaak van verdere professionalisering van het vak. Het werk wordt steeds complexer en de politie zit altijd in het publieke domein. Tot dusver was de politieschool een echte bedrijfsopleiding, die recruteerde in het veld. Maar het was een gesloten eendimensionale opleiding, je kon bij de politie terecht en nergens anders.'

Canada verbiedt bekijken kinderporno

Canada is het eerste land ter wereld dat het surfen naar websites met kinderporno strafbaar gaat stellen. De naar schatting tweehonderdduizend Canadezen die dit regelmatig doen, moeten worden ontmoedigd.

Kunnen kinderpornografische krabbels en tekeningen die iemand in een boek voor zichzelf (A Collection of Kiddie Kink Classics) maakt, worden beschouwd als overtreding van de wet? Nee, zeiden een plaatselijke rechtbank en het provinciaal hooggerechtshof in het Canadese British Columbia. Tot woede van een groot aantal Canadezen werd voorrang gegeven aan de individuele rechten van een burger, John Robin Sharpe (67), die zoals hij dat zelf zegt voorkeur heeft voor 'seks tussen generaties'.

De gerechtelijke uitspraken werden begin dit jaar gecorrigeerd door het federale Hooggerechtshof, die bescherming van de rechten van het kind de hoogste prioriteit geeft. De zaak-Sharpe bracht een hevige discussie op gang, met als resultaat dat de federale regering in Ottawa aankomend voorjaar als eerste land het surfen naar kinderporno op internet strafbaar stelt. 'Een kwestie van modernisering van de wet', vindt de liberale 'senator voor de rechten van kinderen', Landon Pearson

Broer Bin Laden dreigt met rechter

Een halfbroer van terroristenleider Osama bin Laden wil met gerechtelijke stappen voorkomen dat er in Zwitserland een boek op de markt komt over het leven van zijn familielid.

Jeslam bin Laden, sinds twintig jaar woonachtig in Zwitserland, beschouwt de Franstalige publicatie 'La Verité Interdite', de verboden waarheid, als beledigend voor de familie, omdat Osama in het boekwerk als terrorist wordt afgeschilderd. Dit heeft advocaat Jürg Brand in Bern bekendgemaakt.

Vermist gewaand stel was nachtje kamperen...

Een grote zoekactie op Terschelling naar een echtpaar uit Ravenstein resulteerde maandagmiddag in het terugvinden van het stel. Het echtpaar, tussen veertig en vijftig jaar oud, werd sinds zondag vermist nadat het niet was teruggekeerd van een fietstochtje in natuurgebied de Bosplaat. De eigenaar van het pension waar de twee logeerden, waarschuwde de politie.

Samen met Staatsbosbeheer, de Koninklijke Reddingsmaatschappij en een helikopter van de marine begon de politie een zoekactie. Al snel werden de fietsen gevonden en kort daarna het verbaasde echtpaar. Ze hadden de nacht in een tentje op de Bosplaat doorgebracht en wilden teruggaan naar het pension

Vier gezinnen in Lelystad multimiljonair...

Vier gezinnen uit Lelystad mogen zich sinds dinsdagavond multimiljonair noemen. Het zijn de belangrijkste winnaars van de Nationale Postcode Loterij. De Lelystedelingen krijgen respectievelijk 10,7 miljoen, 9,6 miljoen, 5,1 miljoen en 4,8 miljoen gulden.

Tijdens een tv-uitzending op RTL4 werden maandagavond de laatste twee letters van de winnende postcode bekendgemaakt. Vorige week werden de eerste vier cijfers (8225) van de trekking al bekendgemaakt. Daardoor was het al duidelijk dat de prijzen zouden worden verdeeld in de Boswijk in Lelystad.

Voor de winnende code was 30,8 miljoen beschikbaar. Het totale prijzenbedrag voor de Boswijk lag op 40,4 miljoen gulden, de grootste prijs uit de loterijgeschiedenis van Nederland.

Zakjes maken euro's zwart...

Nederlanders die het unieke zakje met voor 25 gulden aan nieuwe euromuntjes willen bewaren zullen over enige tijd teleurgesteld opkijken. Gebleken is dat de euromuntjes niet bestand zijn tegen het plastic zakje en zwart uitslaan. "Het is jammer, maar de muntjes gaan oxideren'', aldus president Wellink van De Nederlandsche Bank.

De oxidatie is vooral een streep door de rekening van verzamelaars en handelaars, die met de onaangebroken eurozakjes een verzamelobject in handen dachten te hebben.

VS hebben Talibanchef Omar bijna...

De Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan zitten de voortvluchtige Talibanleider mullah Omar op de hielen. Tegelijkertijd onderhandelen de Afghaanse autoriteiten in Kandahar met aanhangers van Omar over diens overgave. Waarschijnlijk bevindt Omar zich in de bergen van Baghran ten noordwesten van Kandahar.

Volgens de Afghaanse interimpremier Hamid Karzai hebben tientallen Amerikaanse mariniers maandag hun basis in Kandahar verlaten in helikopters.

Een B-52 bommenwerper en een gevechtsvliegtuig vertrokken net als de mariniers naar het noordwesten.

Het Pentagon bevestigde dat er een missie is begonnen om de Talibanleider op te pakken, maar weigerde verder commentaar. Zowel de VS als de Afghaanse regering vermoedt dat Omar in Baghran is.

Vandaag vuurproef voor de €uro

Vandaag zal de nieuwe Europese munt, de €uro, een vuurproef doorstaan als bedrijven en winkels weer opengaan na de viering van de jaarwisseling.

De historische overschakeling op de €uro verliep tot dusver vlekkeloos. Maar in Frankrijk kunnen problemen ontstaan omdat de vakbonden stakingen hebben aangekondigd bij een aantal banken en postkantoren. Ook in Italië wordt er mogelijk gestaakt door bankpersoneel.
In de meeste Europese landen die overgaan naar de €uro kan nog tot eind februari met de oude, nationale munt worden betaald.

De drie landen binnen de Europese-Unie die de €uro niet hebben ingevoerd zijn Zweden, Denemarken en Groot-Brittannië. De Britse minister van Europese Zaken, Peter Hain, heeft winkeliers in zijn land opgeroepen de nieuwe Europese munt wél te accepteren. Een aantal grote Britse winkelketens heeft daarmee ingestemd, maar wil de consument die met euro's betaalt een toeslag in rekening brengen die kan oplopen tot maar liefst 8 %.

Cohen: Overheid moet meer optreden

Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, heeft in zijn nieuwjaarstoespraak een pleidooi gehouden voor een òptredende overheid. Hij verzet zich daarmee tegen de tendens van de afgelopen jaren, de terùgtrekkende overheid. Daarbij werden veel overheidstaken geprivatiseerd, verzelfstandigd of afgeschaft.

Cohen vindt dat de overheid zich actiever moet opstellen in de samenleving, en bijvoorbeeld meer moet investeren in veiligheid. Maar liefst 25% van de Amsterdammers wordt jaarlijks slachtoffer van een misdrijf.

Ook vindt de Amsterdamse burgervader dat de overheid meer aandacht moet besteden aan religie. Volgens Cohen zijn vooral moskeeën, tempels, kerken en synagogen belangrijk om de dialoog aan te gaan. Voor allochtonen in de hoofdstad, 43% van de bevolking, is volgens hem religie een belangrijk bindmiddel.

De mening van Cohen lijkt aardig aan te sluiten bij het rapport van het IJA, een paar dagen geleden.

Nederland tapt massaal euroflappen

Nederland en de elf andere 'eurolanden' stonden dinsdag massaal in het teken van de euro. Rond 20:00 hadden 2,45 miljoen mensen in Nederland eurobiljetten uit ongeveer 7000 geldautomaten gehaald. Interpay, de organisatie die het elektronische betalingsverkeer regelt, meldt dat het hoogtepunt rond drie uur in de middag lag. Toen registreerde de organisatie maar liefst 21 tot 23 transacties per seconde. Wel ligt dit nog altijd ruim onder de 'risico-grens' van 36 tot 40 transacties per seconden.

De uitgifte van eurobiljetten verliep dan ook zonder al teveel problemen. Volgens woordvoerders van de banken waren er niet meer storingen dan op 'normale' dagen. Een aantal banken hadden wel de nodige problemen. De SNS Bank-automaten bijvoorbeeld accepteerden het eerste uur van 2002 alleen eigen klanten, terwijl de rekeninghouders bij de Postbank pas rond 2 uur 's nachts geld konden pinnen.

Nadat 's nachts al ruim 300.000 mensen eurobiljetten hadden gepind, kwam in de vroege nieuwjaarsochtend de gang naar de flappentap pas echt goed op gang. Nog voor het middaguur hadden bijna een miljoen Nederlanders eurobiljetten uit een automaat gehaald, waar zich lange rijen wachtenden vormden.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1273
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1272
review
Er zit muziek in Doctor Who, al kan het soms wat eentonig zijn
review
Het nieuwe seizoen van Doctor Who gaat van start met een klassieke opener
special
Random Pics van de Dag #1271
©FOK.nl e.a.