Lokale interruptie: In de regio

Het is half acht op de zaterdagochtend en ik sta op het station van Eindhoven. Ik ben eerder mijn bed uitgekomen dan op een normale werkdag het geval zou zijn geweest. Zeker na een vrijdagavondje borrelen met vrienden een lastige opgave. Maar de verslavende factor van de politiek is te groot om in mijn bed te blijven. Ik ben op weg naar Tilburg, daar vind de regiovergadering van D66 Brabant plaats. Ik loop een stukje door de trein om te zien of ik bekenden tegenkom. Die zie ik echter nog niet. Pas als ik op Tilburg CS overstap naar de stoptrein voor station Tilburg west (universiteit) kom ik Hans Tromp en Nico de Vries uit Oss tegen.

D66 Brabant is het onderdeel van de partijorganisatie dat gericht is op de tak van D66 in de Brabantse provinciale staten en ook faciliterend is aan de afdelingen in Brabant. Vier keer per jaar verzamelen de Brabantse leden in zalencentrum Boerke Mutsaers in Tilburg, voor Brabant de meest perfect bereikbare locatie. Daar bespreken we de koers van de Brabantse statenfractie en het beleid van het regiobestuur. Ook wordt er meestal een gast uitgenodigt voor discussie. Ditmaal is Kees Verhoeven uit de tweede kamer te gast. Vanuit de fractie mag ik deze vergaderingen bezoeken. Hoewel ik vanuit het verleden ook al wel bekend was met de regio. In 2007 zat ik in het campagneteam voor de statenverkiezingen.

Wanneer ik met Nico en Hans de zaal binnen loop zie ik al veel bekende gezichten. Het zijn vooral afdelingsbestuursleden en hier en daar ook een gemeenteraadslid. De provinciale afdeling is binnen D66 hetzelfde als de provinciale politiek in Nederland. Het is er maar de interesse is laag. Weinig partijleden weten wat zich op dit bestuurlijke niveau afspeelt. De regio wordt met name gerund door partijtijgers die vaak al vele jaren actief zijn en waaronder al de nodige vriendschappen zijn ontstaan. Ondanks de gemiddelde leeftijd van D66-leden best jong is, kun je daar tijdens een regiovergadering vaak weinig van merken. Toch zie ik ook wel wat nieuwe gezichten her en der zitten. Ook een paar jonge democraten hebben besloten om te komen. Dit voor het toespraakje dat Brabants voorzitter Floris-Jan Donders mag komen geven.

Voor de nieuwe leden is er echter een forse tegenvaller. Door een onverwachte extra vergadering in het provinciehuis moet de statenfractie zich afmelden. De altijd energieke Marusjka Lestrade en haar team mogen dus de volgende vergadering hun verslag doen. Enkele leden morren een beetje. Had er niet een statenlid kunnen komen? Maar er is begrip. Soms zijn er dingen die net iets dringender zijn dan dit. Gelukkig is er genoeg te bespreken. Er komen een aantal moties voor het landelijke congres langs en ook de financiele stukken worden besproken.

Na een korte pauze is het woord aan Kees Verhoeven. Hij doet verslag van de opstelling van de kamerfractie met betrekking tot de bezuinigingen. D66 ziet graag dat het kabinet voort maakt met hervormingen en werkt ook aan plannen om de Europese doelstellingen te behalen. Maar ook kleiner bier komt voorbij. Zoals het plan voor 130 over de snelweg. Iets waar men niet principieel tegen is maar dat toch bij de leden wat discussie veroorzaakt. Kees weet de vragen prima te beantwoorden en doet goed mee in de discussie. Het is een mooi klassiek voorbeeld van politiek. Een politicus in een zaaltje tegenover een fanatieke achterban. Sommige dingen veranderen niet snel.

Wanneer het formele gedeelte van vergadering afgesloten is is het tijd voor een niet onbelangrijk onderdeel. Een of meerdere biertjes achteraf. We besluiten het terras op te zoeken. Daar praten we nog na en komen de nieuwste roddels uit de Brabantse politiek en D66 naar voren. In die zin is het clubgevoel onder de trouwe partijleden sterk. Na drie pilsjes houd ik het voor gezien en neem ik de trein naar Tilburg Reeshof. Dat de vergadering in Tilburg is geeft een mooie gelegenheid om mijn ouders, die in die wijk wonen, eens op te zoeken.

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.