Lokale interruptie: Prijzige fietsenstalling

Als gemeente ben je afhankelijk van financiën die uit het rijk. Daarvoor heeft binnenlandse zaken het zogenaamde gemeentefonds. De hoeveelheid geld die erin gaat is evenredig met de begroting. Daarom worden de gemeenten ook geconfronteerd met bezuinigingen uit Den Haag. Niets aan te doen helaas. Dus zul je ook als gemeente op je voorzieningen moeten bezuinigen. Zo hebben we vorig jaar een pakket bezuinigen aangenomen.

Een van deze bezuinigingen is op drie bewaakte fietsenstallingen. Dat heeft bij twee van de drie niet voor noemenswaardige veranderingen gezorgd. Alleen bij winkelcentrum Woensel blijkt nu dat er het afgelopen jaar 25 fietsen meer uit de bewaakte stalling zijn gestolen. Reden voor het college om 15.000 euro van de bezuiniging terug te draaien. Maar wanneer je even rekent gaat dat betekenen dat het college dus 600 euro per fiets gaat uitgeven om te voorkomen dat deze misschien wel eens gestolen zou kunnen worden. Reden voor D66 om het hier eens over te hebben.

Zo zitten Bram Bonsen en ik dus in de commissievergadering Economie en Mobiliteit om te stellen dat 15.000 euro uitgeven om het aantal gestolen fietsen met 25 te verminderen wat ons betreft niet hoeft. Bram doet het woord op dit onderwerp. Het blijkt tegen het zere been van Groenlinks. Woordvoerder Tom van den Nieuwenhuijzen reageert verontwaardigt dat het gaat om het veiligheidsgevoel in de stad en we om deze manier fietsen ontmoedigen. Ook Frank Depla van de PvdA reageert bepaald niet blij en vind dat we teveel als boekhouders denken. Ook de andere partijen zijn niet enthousiast. Alleen het CDA is wat twijfelachtig en de VVD, waarvan de wethouder die hierover gaat is, reageert dat het misschien wat goedkoper zou kunnen dan die 15.000 euro. Het lijkt erop dat we geen voet aan de grond zullen krijgen hiermee. Bram en ik besluiten dus maar om hier geen energie meer in te steken.

Wat bij enkelen niet wil landen is dat wanneer je ergens op gaat bezuinigen je ook zal moeten accepteren dat de kwaliteit minder zal worden. Dat is geen prettige boodschap maar wel een die je eerlijk zal moeten verkondigen. Als meerderheid van de raad hebben we vorig jaar besloten om op de bewaakte stallingen te bezuinigen. Laten we dan niet bij een zuchtje tegenwind meteen de zaak terugdraaien. Dit hadden we kunnen verwachten. Daarnaast worden er bij winkelcentrum Woensel jaarlijks duizenden fietsen geparkeerd. Wanneer er dan 25 meer gestolen worden praten Groenlinks en de PvdA ineens over misstanden. Ik zal de laatste zijn die blij is hiermee. Maar in een tijd dat we miljoenen moeten bezuinigen is een paar promille meer kans dat je fiets gestolen wordt, voor mij een effect dat te billijken valt. Helaas vond het geen weerklank. Maar wie niet probeert zal ook niet snel iets krijgen.

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.