Lokale interruptie: Goudzoeker

Het is juni van 2009 wanneer ik een mailtje krijg van ene meneer L. uit St. Oedenrode. Ik ben op dat moment nog secretaris van het bestuur van de afdeling Eindhoven. Het is het moment dat de lokale afdelingen van D66 met man en macht bezig zijn de gemeenteraadsverkiezingen voor te bereiden. Wanneer de vooruitzichten uitkomen moeten er honderden nieuwe raadszetels gevuld worden met goede kandidaten. Ook in veel afdelingen waar D66 uit de gemeentepolitiek was verdwenen bereid men zich voor op een terugkeer. De gemeente St. Oedenrode is er zoeen. Het mailtje gaat daar ook over. De heer L. is bezig om een deelname aan de verkiezingen in St. Oedenrode mogelijk te maken. Hij vraagt daarbij om tips en adviezen.

Er volgen wat mailwisselingen. De man is alleen en moet in een korte tijd een programma en een kieslijst zien te presenteren. En daarbij hoort een groep actieve leden. Hoewel dat een haast onmogelijke opgave is blijkt het regiobestuur van D66 het een kans gegeven. Ik geef de man, die van gemeentepolitiek weinig verstand lijkt te hebben, wat tips. Al hoor ik daar na een paar mails weinig meer van. D66 doet in St. Oedenrode uiteindelijk niet mee. Vermoedelijk is het niet gelukt om voldoende kandidaten te enthousiasmeren. Ik hoor er nooit meer iets van en het verdwijnt uit mijn gedachten.

Tot afgelopen week. Ineens verscheen er weer een email van deze meneer L. of ik iets wil uitzoeken over een boerderij in Nijnsel (een dorp in de gemeente St. Oedenrode). Als raadslid in EIndhoven is het niet de bedoeling me te bemoeien met de zaken van de gemeente St. Oedenrode. Maar toch wil ik wel weten waarom de man mij er ineens over mailt. Daar krijg ik helaas geen duidelijk antwoord op. De man blijft erg vaag over de reden. Wel laat hij weten bezig te zijn met het oprichten van een SP-afdeling in St. Oedenrode. Bij het lezen daarvan maak ik een diepe zucht. Kennelijk maakt het voor de man niet uit of hij onder de sociaal-liberale vlag of onder de socialistische vlag bezig is, zolang hij maar in de raad komt. Ik meld de man dat ik niet over kwesties in zijn gemeente ga en hij de mensen in zijn gemeenteraad moet benaderen.

Ik google wat naar de naam. Het enige resultaat dat ik vind laat me een keer nog dieper zuchten. L. heeft in 2006 al geprobeerd een Groenlinks-afdeling op te zetten in St. Oedenrode. Ook dat is mislukt. De heer L. blijkt een typische goudzoeker die wanhopig probeert in de gemeenteraad van zijn woonplaats te komen om daar zijn persoonlijke belangen te behartigen. En dan is meeliften op het succes van landelijke partijen die niet in de raad aanwezig zijn erg gemakkelijk. Ik denk er even aan om de SP een mail te sturen maar ik wil ook niet de klikspaan uithangen en laat het rusten. 2014 is voor de SP bij de heer L. Wat wordt het in 2018? Gaat de PVV dan een afdeling krijgen in St. Oedenrode of liggen de kansen toch meer bij de Partij voor de Dieren?

Rogier Verkroost (28) is gemeenteraadslid namens D66 in Eindhoven. Op de weblogserie 'Lokale interruptie' beschrijft hij het reilen en zeilen van een lokale politicus.