Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de verkeerde persoon die onze Friese medemens aanspreekt op een duur reisje naar Amerika.

Allerlei geneuzel over de ontdekking van wat wij nu New York noemen. 400 jaar geleden. Hoewel, daarvoor hadden de indianen het al ontdekt, maar vooruit. Ons kroonprinselijk paar is nu daar om die 400-jarig jubileum te voeren. De New Yorkse bevolking interesseert dat trouwens geen bal.
 
Ook een Friese delegatie is afgereisd naar New York. Zeventien man. Kosten 337.000 euro. Dat is wel een enorme smak geld. Het wordt een beetje sleets praatje: de overheid verwacht dat burgers de buikriem wat aanhalen, maar smijt zelf met bakken geld. Dus kreeg de Friese Commissaris der Koningin Jorritsma (“geen familie van”) een uitbrander van minister Ter Horst. Boter op haar hoofd. Want:
Ik heb de laatste tijd wat moeite met Guusje, die anderen aanspreekt op het bescheiden omgaan met het geld dat door de belastingbetaler is opgebracht. Kan de bewindsvrouwe mij eens laten weten, wanneer zij in het kabinet even laat uitzoeken wat dat bezoekje van Dikke Willem en zijn Maxima aan New York de schatkist eigenlijk kost? Zou me niet verbazen als dat bedrag die Friese 337.000 euro nog overstijgt. En kan de minister mij beloven dat ze voortaan ophoudt anderen te kapittelen, zolang ze zelf beschamende declaraties durft in te dienen voor twee lullige broodjes haring, eveneens op kosten van de belastingbetaler?