Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws en stelt hij een lastige vraag. Vandaag over hulp uit onverwachte hoek bij de problemen die de supermarktbranche verwacht bij de komende griepuitbraak:

De supermarktbranche komt met aangescherpte regels over de hygiëne in de winkels. Zo moet het personeel vaker handen wassen, en wordt ook meer schoongemaakt. Deze maatregelen zijn aangekondigd in de strijd tegen de Mexicaanse griep. Ik ben benieuwd of dat echt gaat helpen. Immers, alles in een supermarkt wordt door heel veel mensen aangeraakt. De winkelwagentjes. Zakjes met voedsel. Daar valt niet tegenop te poetsen. En mensen zullen ook hoesten en niezen. Heus, die grieppandemie komt er toch wel.

Een groter probleem is de vraag, of bij grote aantallen ziek personeel de bevoorrading van de winkels nog wel mogelijk zal zijn. Dat er even geen luxe koekjes in de schappen liggen, dat is niet erg, maar zaken als brood, aardappelen, groente, zuivel en vlees moeten er altijd zijn. En: vers fruit natuurlijk, want een paar sinaasappeltjes kunnen zeker geen kwaad als je opknapt van een griepje.

Er wordt gevreesd voor een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en vakkenvullers. Volgens mij is dat probleem er niet. Kan onze defensieminister Van Middelkoop mij even bevestigen dat er wel een paar honderd militairen beschikbaar zijn om in geval van nood een handje te helpen?