Halle Berry

Halle Berry werd geboren in Cleveland te Ohio op 14 Augustus 1966. Halle Berry heeft een Engelse moeder en een Afro-Amerikaanse vader. Voordat ze actrice werd, deed ze mee aan vele miss-verkiezingen, waaronder Miss Teen All-American, waarna ze model werd. In 1986 deed ze mee aan de Miss USA-verkiezing. Ze werd tweede.

In 1989 kreeg ze haar eerste belangrijke rol in 'Living Dolls', een spin-off van 'Who's the Boss?'. De serie hield echter niet lang stand. Haar eerste belangrijke filmrol was een drugsverslaafde in 'Jungle Fever' van Spike Lee uit 1991. Het jaar daarop stond ze tegenover Eddie Murphy in 'Boomerang'. Ze viel voor het eerst op bij het grote publiek in 'Alex Haley's Queen' (1993), waarin ze een jonge slavin speelde. In 1994 speelde ze in 'The Flintstones' secretaresse Sharon Stone, waarmee ze ook een jeugdig publiek bereikte. Het jaar daarop kreeg ze gemengde kritieken voor haar rol in het drama 'Losing Isaiah', met Jessica Lange als tegenspeelster.

Maar haar ster was rijzende, en niet dalende. In 1999 speelde ze Dorothy Dandridge in de televisiefilm 'Introducing Dorothy Dandridge'. Ze kreeg voor haar rol een Golden Globe en een Emmy Award. Haar succes werd echter overschaduwd. In februari 2000 veroorzaakte ze een auto-ongeluk door door rood licht te rijden, waarna ze de plaats van het ongeluk verliet voordat de politie er was.

Datzelfde jaar speelde ze superheldin Storm in de filmadaptatie van de succesvolle comic the 'X-Men'. In 2001 speelde ze in 'Swordfish', een film die vooral werd gepromoot als de eerste film waarin Halle Berry haar borsten ontblootte. Voor deze dertig seconden durende scène kreeg ze naar verluidt een half miljoen dollar extra betaald. Datzelfde jaar was ze nog een keer bloot in een film te bewonderen. In 'Monster's Ball' had ze een beruchte seks-scène met Billy Bob Thornton. De film, over een vrouw die een relatie krijgt met de man die de executie van haar terdoodveroordeelde man (Puff Daddy) overzag, kreeg lovende kritieken. Voor haar rol kreeg ze de Oscar voor Beste Actrice, de eerste zwarte vrouw die deze prijs kreeg. Berry was tijdens de uitreiking zo vol van emoties dat ze lastig uit haar woorden kon komen.

De eerste film die uitkwam na de Oscar-uitreiking was de James Bondfilm 'Die Another Day'. De scène waarin Berry's karakter Jinx uit de golven komt, gehuld in een oranje bikini, is een hommage aan de scène uit 'Dr. No', de eerste James Bondfilm, waarin Ursula Andress op dezelfde manier haar entrée maakte in de film. Haar karakter was zo'n succes dat er werd gesproken over een film rond Jinx. In 2003 volgde het vervolg op 'X-Men', 'X-Men 2'. Gothika (2003), was echter niet zo'n groot succes. De film werd gekraakt door de critici en deed het matig in de bioscoop. Het was echter niet zo'n flop als Catwoman (2004), de langverwachte film naar het karakter uit de Batman-reeks. De film was een kostbare flop en voor haar rol kreeg ze de Razzie voor Slechtste Actrice. Zij werd de derde persoon in de geschiedenis van de prijs (na Paul Verhoeven en Tom Green) die de prijs ook echt kwam ophalen. In 2005 deed ze een stem in de tekenfilm Robots. En nu is het wachten op haar laatste film, het 3e deel uit de 'X-Men'-reeks, 'X-Men 3: The Last Stand'.